Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Susu Formula Kebanyakkan Ibu2 Forum Pilih
Mesra.net Forum > UMUM > Sembang-Sembang Kaum Ibu & Isteri
cinta_hatiku
salam,

anak dah umo 1 tahun...so kat pasaran byk susu formula yg dirumuskan utk bayi 1 tahun dan ke atas...
so cinta nak try la tukar susu...dari umo 6 bln smpai setahun ni..anak minum LACTOGEN2.
LACTOGEN2: so far dia tak de alahan, hukhuk pun ok..selang sehari..ok ke? heh.
then cinta dpt free wyeth progress gold (tuk 1 thn n above) anak tak nak minum..padahal masa lepas pantang smpai 6 bln minum s26..tp hukhuk keras sket time tu..tu yg tukar lactogen...coz fren suggested.
then last week beli anmum (utk 1 thn above tu) blum bukak kotak dia lagi..takut bb tak nak minum smile.gif

so, nak mintak ideas ibu2 kat forum ni...susu apa yg elok n berkesan tuk baby anda setahun keatas...heh..yela...bergantung pada badan baby kan..bleh trima susu tu atau tak? tapi just nak tau majoriti guna susu apa? td ada bace forumer tu ckp..dia kasik bb brand dumex..hmm..

anak minum lactogen: 2 kali of 7oz susu lactogen...sometime je...3 kalo of 7oz susu lactogen (seperti cadangan kat label susu kan...2 or 3x of 7 oz susu fm)
tapi berat badan tak naik sgt...dlm 3 bln naik 1 kg jer...uwaaaa...takut rasenye...

makanan tambahan kasik: pagi nestum/roti (sikit je mkn), tengahari nasik lembik (sayur/ikan/ayam) (satu mangkuk kecik abis le jugak), buah betik, petang roti/biskut...mlm sebelum tdo (susu fm 4oz)...badan tak naik ler...3 bln naik 1 kg...uwaaaaa...camne ek? tu nk try susu apa ke?

rasanye pernah ada topic ni..tapi susu skrg kan ada yg baru2 edition...so tak salahkan topic ni kua skali lg... friends.gif
diah29
ni saya nak tanya susu apa yg patut sya bg kat baby(3 bln)..asyik kembung jer..dah try novalac ac..ok sebulan jer sebab terputus stok, ganti ngan anmum..bila ada stok dah tak mau langsung plak..ni try frisolac naper buih banyak sgt dlm susu tu eik?? stil perut kembung gak...pening la..saper2 bleh tolong dak...
rummenigge
kadang2 mmg trial n error gak la..

my 2nd child sejak putus susu badan sampai sekarang (almost 11 mths) ambik dumex dupro (versi baby betul dia panggil dulac).

dumex dulac/dupro/dugro ni kira brand biasa.. senang nak cari kat mana2 kedai. try la. mana tau sesuai utk baby anda..


selain tu petua elak kembung sapu minyak angin lah.. ada yg pakai tradisonal ok.. yg dah glamer sikit bg saya yu yee cap limau ok.. bayini mastika kureng sikit.. bagi saya lah..

lepas menyusu tepuk belakang baby (slow2 la - mak2 orang tahu la ni).. untuk keluarkan angin yg masuk sekali dgn susu..
diah29
ha...sekarang saya tengah pening ngan baby saya tak mau menyusu lak...po po oke jer, hari2elok plak tu.. saya dah try banyak susu.. anmum, novalac ac, s26, NAN, duth lady,isomil,bebelac,frisolac...semua dia tak mau...kalau dah lapar sangat baru dia minum itu pun 1 @ 2 aunz, 3 @ 4 jam skali..pening2..
isabelle de anne
skunk ni umairah da tuka susu ke anfapro a+..utk 6 bulan ke atas..

xtaw la die suke ke x...smlm baru beli sbb susu die da nk abes..

sblm ni die susu enfalac a+ 2..ok jek xde pape masalah
mamaezah
QUOTE(isabelle de anne @ Aug 13 2010, 08:33 AM) *
skunk ni umairah da tuka susu ke anfapro a+..utk 6 bulan ke atas..

xtaw la die suke ke x...smlm baru beli sbb susu die da nk abes..

sblm ni die susu enfalac a+ 2..ok jek xde pape masalah



umur baby mama nak masuk 8 bulan...bebaru ni dia cirit birit teruk.,,so bawk ke doktor,dok suh tukarsusu, guna formula tanpa laktosa...iaitu Dumex LF. so far alhamdulillah, dia dah stop purging tapi dia mcm tak kenyang...berbeza mcm dulu dia makan Snow. skrg tiap malam dekat 3 kali dia mintak susu..kalau dulu masa minum snow...1kali bancuh sebelum tidur,,,dia dah kenyang sampai ke subuh...baru buat susu baru...rasa mcm nak tukar balik...ok ke? tolong bagi nasihat...ini anak sulung..mama pun blur lagi
EXZech
**disclaimer - susuibu adalah yang terbaik

pernah dengar karihome? susu formula dari kambing yang pertama. kenapa susu kambing? sebab susu kambing adalah yang terbaik selepas susu ibu. (pss..saya bukan salesgirl karihome punn) apa pun susu ni agak mahal sikit. tapi bagus utk baby sebab lebih mudah dihadam berbanding susu lain (selain susu ibu) cuba la cari dan buat research kat google pasal karihome ni..
kenchana
kenchana guna dumex jerk... perisa coklat...
tu pun kat taska jer...
kat rumah, syamil menyusu susu mamanya... hehehe...
syamil dah setahun 9 bulan...
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.