Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Muka Berminyak & Berlubang
Mesra.net Forum > UMUM > Info Petua & Kesihatan
Sheryn
sad.gif Aku nak kongsi petua ngan korang,camner nak kurangkan minyak kat muka?lagi satu aku dulu banyak jerawat pastu aku pakai adalah krim tu...elok tapi......muka aku berlubangla........camner nak ilangkan agar kulit aku licin
pinkpanther
sheryn,hang pakai krim ape untuk hilanngkan jerawat tu?kiter ade jerawat gak,tapi bile jerawat tu dah hilang,muke kiter tak berlubang tapi pori2 tu terbukak...kalau camtu camne ek nak kecikkan pori2 tu?
nisha
tak tahu sangat la ...
sebab kulit muka nishaok jer cuma selalu kering ...
kalau pakai bedak kadang˛ nampak mengelupas kat tepi bibir..
tapi tak la ketara sangat...

mungkin utk org yg kulit berminyak ni kene selalu cuci muka, jangan amalkan pakai krim˛ sebab kebanyakan krim ni banyak bahan yg mengeluarkan minyak dan peluh...
tu la sebab keluar jerawat...
yang benar
QUOTE(pinkpantherMay 27 2003 @ 08:13 AM)
--------------------------------------------------------------------------------
sheryn,hang pakai krim ape untuk hilanngkan jerawat tu?kiter ade jerawat gak,tapi bile jerawat tu dah hilang,muke kiter tak berlubang tapi pori2 tu terbukak...kalau camtu camne ek nak kecikkan pori2 tu?



nak tanya kat pinkpanther,pori2 terbukak tu camna.camna nak tau terbukak pori2 ke tak???
arab
beli simen sekampit.. harga borong dalam RM25 peh tu sapu kat muka....
insyaallah, bukan pori-pori je tertutup, lubang hidung pun boleh tutup gak.....
the10thkingdom
QUOTE(nisha @ May 27 2003, 08:49 AM)
mungkin utk org yg kulit berminyak ni kene selalu cuci muka, jangan amalkan pakai krim˛ sebab kebanyakan krim ni banyak bahan yg mengeluarkan minyak dan peluh...
tu la sebab keluar jerawat...

ooo...
gitu...
the10thkingdom
QUOTE(arab @ May 27 2003, 02:48 PM)
beli simen sekampit.. harga borong dalam RM25 peh tu sapu kat muka....
insyaallah, bukan pori-pori je tertutup, lubang hidung pun boleh tutup gak.....

mesti ko pernah buat yer...
sebab tu ko cadangkan kat sini... biggrin.gif
JEJARIHALUS
QUOTE(Sheryn @ May 22 2003, 07:45 AM)
sad.gif Aku nak kongsi petua ngan korang,camner nak kurangkan minyak kat muka?lagi satu aku dulu banyak jerawat pastu aku pakai adalah krim tu...elok tapi......muka aku berlubangla........camner nak ilangkan agar kulit aku licin

try pakai neutregena punya produk.... bagus..!!
amyjoe
jgn risau ler kalo muka tu bminyak dah nak jadi kulit kita nak buat camne...lagipun pun pun kan org kulit bminyak ni lambat bkedut mukanya ...so kira x nampak tua la.....kita pun muka bminyak gak tapi stakat nie xde masalah jerawat jadinya tak tau ler nak kasi petua apa pun.....
JEJARIHALUS
kalau banyak sgt minyak..nanti kita akan digelar orang minyak...jaga2..! muehehe
amyjoe
btul tu kalo nak kasi x nampak minyak tu pakai ler bedak kasi lawa skit nanti kang d panggil org minyak kang susah plak.....
JEJARIHALUS
QUOTE(amyjoe @ May 27 2003, 03:07 PM)
btul tu kalo nak kasi x nampak minyak tu pakai ler bedak kasi lawa skit nanti kang d panggil org minyak kang susah plak.....

jgn pakai krim tebal2..nanti kalau hari dah tinggi minyak kuar cepat nampak bercapok..huduh bebenor!
the10thkingdom
QUOTE(amyjoe @ May 27 2003, 11:01 PM)
jgn risau ler kalo muka tu bminyak dah nak jadi kulit kita nak buat camne...lagipun pun pun kan org kulit bminyak ni lambat bkedut mukanya ...so kira x nampak tua la.....kita pun muka bminyak gak tapi stakat nie xde masalah jerawat jadinya tak tau ler nak kasi petua apa pun.....

ye ke...
org yg kulit mukanya berminyak lambat berkedut mukanya...
untungnya mereka yg tergolong dalam golongan ni... wink.gif
yang benar
ye ke kalau kulit berminyak lambat kedut...apa explanationnya?
mistry_gal
Hmm... kalau nak ilangkan minyak... sbg petua...
guna putih + limau nipis (satu/dua titis jer), then sapu kat muka... selepas 15 minit, bilas

kalau nak hasil segera, guna Johnson Clean N Clear Oil Control Film... Best...
Minyak ilang dalam sekelip mata! wink.gif
rafila
ko pakai krim apa yg ilangkan jerawat tuh?
lipas_cermat
try la pakai vitamin E cream..kalau mampu beli rosehip cream..sape2 yg duk area pj leh pi state..try carik kat tong woh ..la ni tgh offer..RM49..harga asal kat citu RM55..kalau kat luar ade la 70++..mcm mempromote plak..setakat ni alhamdulillah..
Freestyler
Banyakkan Amik Air Semayang. Insyallah Leh Selesai Masalah
sitihanglipo
QUOTE(Sheryn @ May 22 2003, 03:45 PM)
sad.gif Aku nak kongsi petua ngan korang,camner nak kurangkan minyak kat muka?lagi satu aku dulu banyak jerawat pastu aku pakai adalah krim tu...elok tapi......muka aku berlubangla........camner nak ilangkan agar kulit aku licin




parut jerawat yg berlubang adalah krn 'salah tekan... masa jerawat tengah bengkak.

tunggu sehingga ia cukup masak dan hampir kering... masa rasa nanah dah keras
n kering brulah tekan.

tekAp ngan tuala good morning yg di steam ngan air panaz.

jerawat yg tengah mekar... klau di tekan akan menyebabkan ia seperate dan mungkin akan merebak ke tempat lain.

cuci tngan bersih2 sebelum proses jerawat dan gunakan besi kecil. elak guna tangan. basuh bersih alat selepas dan sebelum di gunakan.

lepas tu bole guna any product mati kuman dan ubat jerawat yg bole di dpti dr farmasi. carik product yg tidak meninggalkan parut hitam selepas jerawat sembuh.

klau masih ada parut... bole guna spot correction atau vitamin E product
rafila
guna vit e oil..em...parut camtu gak..letih rasany nk mencuba petua˛ sbb jerawat akan naik kt tmpt yg sama@tmpt lain..then byk ler parut jerawatnya...... sad.gif
ai ling
untuk muka berminyak..:-


sebelum malam,sebelum tido..sapukan daun peria pada wajah..amalkan selama 1 bulan!
ohmy.gif insyaallah berhasil..try la
hanihani
jangan picit jrawat tu...nanti belubang la.
jangan cuci muka...kerap sangat.2 kali sehari je tau.
"kalo selau cuci muak,kulit muak awk akan jadi kering...bila kering kulit muka kita akan manghasilkan sebum untuk malambapkannya.tapi kalu kulit dah over dry...mak a sebum yang baik tu akanterhasil denagn banyak sekali...dan jailah kulit berminyak dan jerawat akn terbentuk.
big fat orange
QUOTE(arab @ May 27 2003, 07:48 AM)
beli simen sekampit.. harga borong dalam RM25 peh tu sapu kat muka....
insyaallah, bukan pori-pori je tertutup, lubang hidung pun boleh tutup gak.....

ntah ko arab.. ade ke gune simen, tak rasional betul..
big fat orange
klu muka berlubang.. means die itu adalah parut yg dalam atau istilahnye cicarix..kakak aku cakapkan.. sorry ahh jgn sedih ini kenyataan.. takleh hilang.. except by plastic surgery.. kalau nak sure aku sarankan ko pi ahh specialist kulit.. tanye ahh lebih afdal.. sbb ini dah masuk bab dermatologi bukan petua lg dah.. petus tu sblm dah jd kalu. lain pulak cite.. blink.gif
malynn
QUOTE(Sheryn @ May 22 2003, 03:45 PM)
sad.gif Aku nak kongsi petua ngan korang,camner nak kurangkan minyak kat muka?lagi satu aku dulu banyak jerawat pastu aku pakai adalah krim tu...elok tapi......muka aku berlubangla........camner nak ilangkan agar kulit aku licin

aku pon ade problem cam ko shery ........tp x tau camner nak hilangkan dah macam2 product aku gune tp x de hasil......
The_Goonerz
rolleyes.gif fuh sampai berlubang2 yer muka.. gunakan la tar jalan utk menutup lubang tersebut.. ihiksss
ArcaKaSiH81
QUOTE(arab @ May 27 2003, 02:48 PM)
beli simen sekampit.. harga borong dalam RM25 peh tu sapu kat muka....
insyaallah, bukan pori-pori je tertutup, lubang hidung pun boleh tutup gak.....

biggrin.gif hahaha..adeii letih gelak.. tongue.gif
mimie
QUOTE(big fat orange @ Oct 25 2003, 03:44 PM)
klu muka berlubang.. means die itu adalah parut yg dalam atau istilahnye cicarix..kakak aku cakapkan.. sorry ahh jgn sedih ini kenyataan.. takleh hilang.. except by plastic surgery.. kalau nak sure aku sarankan ko pi ahh specialist kulit.. tanye ahh lebih afdal.. sbb ini dah masuk bab dermatologi bukan petua lg dah.. petus tu sblm dah jd kalu. lain pulak cite.. blink.gif

dari segi istilah sains,muka berlubang angkara jerawat tu adalah kerana proses rehealing dia tak sempurna yg mana lapisan kulit tak leh nak membina kulit baru....betoi kata big fat...skang ni bukan pakai petua dah..jumpa terus dermatologi
Ewani
QUOTE(Sheryn @ May 22 2003, 03:45 PM)
sad.gif Aku nak kongsi petua ngan korang,camner nak kurangkan minyak kat muka?lagi satu aku dulu banyak jerawat pastu aku pakai adalah krim tu...elok tapi......muka aku berlubangla........camner nak ilangkan agar kulit aku licin

kalau sanggup invest duit lebih sikit, wani nak rekemenkan product jenama Artistry. utk kulit berminyak, leh try guna clarifying cleanser.. harganya RM70. product nih leh control minyak hingga 12 jam dgn sekali pakai. lebih bagus lagi kalau guna full set, tapi mahal la.. sampai 2 ratus lebih. kalau nak ke mana2, rajin2 la bawak facial blotter... byk dijual kat farmasi atau kedai2 aksesori macam Sinma tu... murah jer. kalau nak yg berkualiti, guna Artistry punye facial blotter, RM10 utk 100 keping.

peh tu utk pores yg terbukak tu, blh guna pore cleansing masque - RM61.30. yg ni cuma pakai 2-3 kali jer seminggu. nak menarik lagi... utk licinkan kulit secara semulajadi, leh cuba skin refinishing lotion - RM150. semuanya tahan lama... lebih dari 4 bulan.
-=MartiNaZ=-
QUOTE(Sheryn @ May 22 2003, 07:45 AM)
sad.gif Aku nak kongsi petua ngan korang,camner nak kurangkan minyak kat muka?lagi satu aku dulu banyak jerawat pastu aku pakai adalah krim tu...elok tapi......muka aku berlubangla........camner nak ilangkan agar kulit aku licin

cuber pakai vitees .. insyallah boleh ..
arnienna
blum.gif ....alahai..cian dier..muka problem ek..nina dulu pun berjerawat..i'm the oily skin type...easy..guna loreal yg blemish purity tu..skarang ader offer..satu set..100% guarantee ....we'll have all the pores problem solved..takde pori2 bukak lagi..nina sama prob dgn u..try lah..kulit lagi lembut..dan tak berlubang
arenie
QUOTE(nisha @ May 27 2003, 07:49 AM)
mungkin utk org yg kulit berminyak ni kene selalu cuci muka, jangan amalkan pakai krim˛ sebab kebanyakan krim ni banyak bahan yg mengeluarkan minyak dan peluh...
tu la sebab keluar jerawat...

Salam

Kulit saya pun berminyak...

Cuba carikan foam cleansing + toner + moisturiser (oil free)..kalau boleh elakkan creme...ambil lotion..

Sebulan sekali buat facial..utk keluarkan whitehead/ blackhead..

p/s..malam saya pakai bedak sejuk...bagus utk serap minyak berlebihan..selamat mencuba
acikija
Saya pun muka jenis oily and ada jerawat serta parut... kdg2 takde jerawat jugak, clear abih... tp kalau tersalah pakai product, terus hancuss...

Sekarang saya tengah try product cni untuk normal kan balik kulit saya yg berminyak nih... baru pakai 3 ari... Tp dlm proses rawatan nih tak boley pakai bedak ke mekap ke... lipstic je boley... nampak mcm ok... kulit dah kurang berminyak... jerawat pun dah mcm baik jer...

Mcmana pun beautician tuh cakap kene gak buat facial dulu utk keluarkan jerawat yg ada tuh... kalau beli product main hentam jer tp pakai cara salah tak kan menjadik...
warisan
warisan pun dulu ader jerawat.. tp tak lah sampai muka berlubang..pori2 terbukak tu memng ader tp dah kurang..
ni warisan nak kongsi petua sesama...
caranya..lepas cuci muka tu...bilas muka ngan air sejuk..sebaiknya daripada peti ais tu... pas tu biarkan kering....
tengok la hasilnya nanti..kalu tak caya buat la...tak payah guna produk mahal tau.... rolleyes.gif
Ewani
ada satu lagi alternatif, jenama UNA... cukup murah dan berkesan... blh tengok laman web ni dan click kat link di atas page tu utk baca info setiap satu produk..

http://eemshopcare.tripod.com/main.htm

harga basic skin care spt berikut..

- scrub RM25
- cleanser RM25
- toner RM20
- moisturiser RM25
- night cream RM25
- gel jerawat RM25

blh hantar private message kat wani kalau berminat nak cuba produk ni..
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.