Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Jerawat Di Belakang Badan
Mesra.net Forum > UMUM > Info Petua & Kesihatan
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
nisha
adik nisha ni perempuan...
dia selalu jer merungut yang belakang badan dia banyak jerawat˛ kecik...
banyak jugak la parut dia....
nisha pun kekadang tu ada la jugak...
tapi tak la serius sangat...

ada ker sesiapa yang ada petua nak hilangkan jerawat belakang badan ni sad.gif
brightgirl
selalunyer, kalau ada jerawat kat belakang badan, ada resdung...
cuba tanya kat tempat rawatan resdung... cool.gif
nisha
QUOTE(brightgirl @ Jun 4 2003, 12:03 PM)
selalunyer, kalau ada jerawat kat belakang badan, ada resdung...
cuba tanya kat tempat rawatan resdung... cool.gif

yer ker...
tak pernah la dengar pulak....
resdung???

ada kaitan dengan jerawat belakang badan yek??
brightgirl
saya pernah dengar perawat resdung yg kata....... biggrin.gif
nisha
QUOTE(brightgirl @ Jun 5 2003, 10:05 AM)
saya pernah dengar perawat resdung yg kata....... biggrin.gif

wooo itu macam ka?
brightgirl
nisha cubala dulu..mana tau berkesan... wink.gif
yang benar
resdung bukan ke kat hidung je???
nisha
tempat lain pun,
resdung boleh attack jugak...
komau^girl
erm..komau pon ade pimple blakang bdn..
mon cherie
dear nisha...
selalu ler sapu bedak berubat kat belakang badan adik anda.
bedak agnesia ke... johnson and johnson ke (setiap kali selepas mandi).
selalunya, org yg tumbuh macam jerawat kat badan ni...mesti tak tumbuh jerawat kat muka.
dalittlecrab
QUOTE(nisha @ Jun 4 2003, 11:45 AM)
adik nisha ni perempuan...
dia selalu jer merungut yang belakang badan dia banyak jerawat˛ kecik...
banyak jugak la parut dia....
nisha pun kekadang tu ada la jugak...
tapi tak la serius sangat...

ada ker sesiapa yang ada petua nak hilangkan jerawat belakang badan ni sad.gif

nisha,

selalunya org yg tumbuh jerawat belakang badan ni tak selalu tidur masa badan tgh berpeluh..

sebab bakteria tuh.. kalau kita balik keje/sports.. make sure mandi dulu pastuh baru baring atas mattress.. kekadang mattress dah tebal, pastuh balik2 terus baring dgn baju kerja sebab tu la badan naik jerawat..

kalau amalkan mandi dulu, mesti jerawat ni susah nak naik.. try la..
nisha
ooo.. itu ker penyebabnyer..
tak tahu la pulak...

tima kasih yer..bagi penerangan..
dalittlecrab
QUOTE(nisha @ Jun 23 2003, 11:09 AM)
ooo.. itu ker penyebabnyer..
tak tahu la pulak...

tima kasih yer..bagi penerangan..

sama2 ler .. hehe blum.gif
nisha
so ada ker petua lain yang boleh hilangkan jerawat belakang badan ni...

dulu ada tanya ngan nenek sedara...
dia cakap...
pi mandi laut....
nanti air laut masin ..
boleh kurangkan penyakit kulit..
puteriselendang
QUOTE(dalittlecrab @ Jun 23 2003, 11:05 AM)
QUOTE(nisha @ Jun 4 2003, 11:45 AM)
adik nisha ni perempuan...
dia selalu jer merungut yang belakang badan dia banyak jerawatˇ¦kecik...
banyak jugak la parut dia....
nisha pun kekadang tu ada la jugak...
tapi tak la serius sangat...

ada ker sesiapa yang ada petua nak hilangkan jerawat belakang badan ni sad.gif

nisha,

selalunya org yg tumbuh jerawat belakang badan ni tak selalu tidur masa badan tgh berpeluh..

sebab bakteria tuh.. kalau kita balik keje/sports.. make sure mandi dulu pastuh baru baring atas mattress.. kekadang mattress dah tebal, pastuh balik2 terus baring dgn baju kerja sebab tu la badan naik jerawat..

kalau amalkan mandi dulu, mesti jerawat ni susah nak naik.. try la..

thanx 4 this info
Azurri
memang ader betulnyer petua yg diberi oleh PuteriSelendang....

b'coz aku dulu masa kat hostel pun ader gak buat camtu...
lepas main takraw , masuk hostel terus terlelap...

selalu gakla cam tu...

so , skrg dah tahu la penyebabnya.........

thanks for the info....
wink.gif
dalittlecrab
QUOTE(puteriselendang @ Jul 22 2003, 05:19 PM)
QUOTE(dalittlecrab @ Jun 23 2003, 11:05 AM)
QUOTE(nisha @ Jun 4 2003, 11:45 AM)
adik nisha ni perempuan...
dia selalu jer merungut yang belakang badan dia banyak jerawatˇ¦kecik...
banyak jugak la parut dia....
nisha pun kekadang tu ada la jugak...
tapi tak la serius sangat...

ada ker sesiapa yang ada petua nak hilangkan jerawat belakang badan ni sad.gif

nisha,

selalunya org yg tumbuh jerawat belakang badan ni tak selalu tidur masa badan tgh berpeluh..

sebab bakteria tuh.. kalau kita balik keje/sports.. make sure mandi dulu pastuh baru baring atas mattress.. kekadang mattress dah tebal, pastuh balik2 terus baring dgn baju kerja sebab tu la badan naik jerawat..

kalau amalkan mandi dulu, mesti jerawat ni susah nak naik.. try la..

thanx 4 this info

sama-sama puteri selendang.. tongue.gif
ediputra
a'kum.
dah try pakai oxy?
kalao tak berkesan, try le kertas pasir paling halus.

-tak pon kasi edi rawat. hehe, sebenarnya edi pon ade masalah yg same gak. tongue.gif
syokmy
cuba korang yg bermasalah pakai scrub..ataupun mandi lulur tuh..
contohnya....puteri binari...pradasari...bole dapat kat mana˛....kat mydin lagi murah...harga pun bole le tahan... cam puteri binari tuh satu botol rm6...so masagge le all over d' body....

aku pakai scrub tuh.....ader le perubahan die.....aku dah tak pakai shower gel/shampoo lagi.....pakai scrub tuh ajer......so try laaa......
Multilevel
Erm.... Masalah nih tak ler berat sangat. Setakat timbang pakai penimbang pon tak sampai 10 gram.. Aku sarankan kepada adik ko tuh supaya menggunakan sabun yg betul kerana ianya terjadi akibat dari perpeluhan yg terkumpul terlalu lama dan mengakibatkan pembiakan kuman atau organisma kecil. Cuba pakai fair & lovely atau pun pergi ler ke lovely lanes untuk membeli hadiah sempena hari jadi member..

Sekian, terima kasih!!!!
ediputra
QUOTE(Multilevel @ Aug 10 2003, 07:19 PM)
Erm.... Masalah nih tak ler berat sangat. Setakat timbang pakai penimbang pon tak sampai 10 gram.. Aku sarankan kepada adik ko tuh supaya menggunakan sabun yg betul kerana ianya terjadi akibat dari perpeluhan yg terkumpul terlalu lama dan mengakibatkan pembiakan kuman atau organisma kecil. Cuba pakai fair & lovely atau pun pergi ler ke lovely lanes untuk membeli hadiah sempena hari jadi member..

Sekian, terima kasih!!!!

ko mana tau tang kecantikan...
ko x-treme nye line.

fair&lovely utk cerahkan kulit, takde kaitan ngan jerawat.
syokmy
QUOTE(ediputra @ Aug 10 2003, 08:38 PM)
QUOTE(Multilevel @ Aug 10 2003, 07:19 PM)
Erm.... Masalah nih tak ler berat sangat. Setakat timbang pakai penimbang pon tak sampai 10 gram.. Aku sarankan kepada adik ko tuh supaya menggunakan sabun yg betul kerana ianya terjadi akibat dari perpeluhan yg terkumpul terlalu lama dan mengakibatkan pembiakan kuman atau organisma kecil. Cuba pakai fair & lovely atau pun pergi ler ke lovely lanes untuk membeli hadiah sempena hari jadi member..

Sekian, terima kasih!!!!

ko mana tau tang kecantikan...
ko x-treme nye line.

fair&lovely utk cerahkan kulit, takde kaitan ngan jerawat.

wakakaa............. laugh.gif
dalittlecrab
jgn la pakai oxy utk hilangkan pimples.. sebab nanti tinggal parut la..

and kalau fair & lovely lak kena ikut kulit.. crab pernah pakai, pastuh esok naik pimples kecik the whole face...
Multilevel
Ko tonyoh pakai kunyit abeh cite. Takpon ape kate kalau taruk bedak sejuk. BUkan setakat sejuk. Malah rase best pon ade... Nih petua orang tua German barat...
JEJARIHALUS
agak2 berapa bakul bedak sejuk abis dalam masa seminggu ek?? rolleyes.gif
kueh teow goreng
QUOTE(JEJARIHALUS @ Aug 13 2003, 10:42 PM)
agak2 berapa bakul bedak sejuk abis dalam masa seminggu ek?? rolleyes.gif

ade ler dlm lapan puluh bakul kut...
ekekekekekkkekk!!!!!!! biggrin.gif
Multilevel
Kalau jimat, sehari gunakan ler dalam nam lapan botol... Gerenti ekonomi sihat...
saizu
ermm..
ntah le
rolleyes.gif
ila74
Cubalah Krim skindis keluaran Dr Azizan. Insyaalah. Lagipun harganya tak mahal. Rm 10 ajer satu botol
cahaya_pujian
aku biar je..
punkrock
yupe..aku nengok membe aku (lelakila..)blakang badan die byk jerawat..mungkin ah resdung..muke die pun habishhh...
anum03
QUOTE(nisha @ Jul 21 2003, 11:31 AM)
so ada ker petua lain yang boleh hilangkan jerawat belakang badan ni...

dulu ada tanya ngan nenek sedara...
dia cakap...
pi mandi laut....
nanti air laut masin ..
boleh kurangkan penyakit kulit..

yer ke? wa.. ilmu baru ni.. sesapa yang dekat laut tu.. boleh ler try...
kittykat
masalah jerawat ni..kalo serius sgt..baik gi jumpa doktor, sbb kengkdg rawatan sendiri tak berkesan sgt..krim kulit je tak cukup kalo dah stage teruk..kenkdg doktor sampai bagi antibiotic kasi makan..tp depends laa tahap teruk cane..kitty ader dgr satu ubat topical(sapu) antibiotic ni bagus..nama die dalacin t...mahal gak ubat ni..sebotol RM40..tp insha Allah mujarab..
lipas_cermat
tak leh pakai oxy ker?..tak effektif ker?..mahal la ubat tu nak beli..
boom_bang
erm.. semenjak dua menjak ni bb pun dah kene gak lar.. maybe sebab tido lewat kot.. sebab klu dulu jerawat kat muka naik klu lay_d kurang tido.. tp la ni dia naik kat badan la pulak.. kat muka just time period jerk.. unsure.gif
ain_mysarra
tongue.gif
ain_mysarra
dulu,ain pun ader gaks jerawat kat belakang.tapi gi klinik,dia kasik krim kaler putih.krim apa tah.gi klinik kulit la.pastu beransur-ansur ilang.Tapi still ada parut.kalo nak ilangkan parut tu ain guna vitamin E yg dlm kapsul tu.alhamdulillah skrg dah ok.
ayasofya
EMM ada x sape2 tahu camne nak buat
dah try tradisional
dah try g doktor pakar
tetap bjerawat
besar2 ada kecik2 pun ada jerawatnya
letih dah
parut xleh kata apa la
dah dkt 5 bln dah tanggung penyakit ni
dulu x mcm ni
waaaaa
sedihnyaaaaa
lyn76

try amalkan pakai bedak sejuk..
kalau mmg kritikal, try pegi maner2 pusat rawatan kecantikan.. wink.gif
dato^tuah
QUOTE(lyn76 @ Nov 19 2006, 12:05 PM)

try amalkan pakai bedak sejuk..
kalau mmg kritikal, try pegi maner2 pusat rawatan kecantikan.. wink.gif

elok jumpa doktor kulit terus...nanti dia kasi la transkripsi yg perlu kita ikut... atau amalkan produk Gamat Healin AG2000
Khayty
kalau jumpa doktor,doktor akan beri awak ubat yg sesuai...
kalau dah habis pakai,still tak baik,doktor akan bagi jenis lain pula...
cream utk kulit ada banyak jenis...
ada yg mengandungi hormon
ada yg tidak ada hormon...
orang macam saya tak boleh makan atau guna cream yg mengandungi hormon...alergik...

kalau nak natural...guna lidah buaya..patah,dan tenyehkan lendir tu...tonyoh seluruh muka

elakkan kuku anda panjang..sentiasa pendek..
kuku panjang bila garu atau memicit jerawat akan menyebabkan ia merebak dibahagian lain...lalu bahagian lain pula yg kena jangkitan...

cuci muka setiap hari,sebelum tidur...

elakkan makanan berminyak,lemak,kekacang...

lebihkan sayuran dan buahan...

jika sayur dan buah kurang makan,bila berpeluh,kulit akan rasa gatal...
phoenix_chi
kalau kulit muka jenis berminyak n senang berpeluh plak nak wat camne?
Khayty
cuci muka selalu....
phoenix_chi
senang sangat berpeluh...sampai nak pakai bedak n crim muka pon tak selesa...
Khayty
mandi selalu...

elakkan makanan berempah
phoenix_chi
isk...terasa mcm diri ni mls mandi plak..
tak tau la..maybe kulit muka dah jadi sensitif kut..sebab byk kali tukar facial cleanser...semua tak sesuai... sad.gif unsure.gif
lyn76
try jumpa maner2 pakar kecantikan..
kali terakhir lyn dptkan rawatan kat mv megamall..
seblh jackie chan punyer fitness club tuh..
alhamdulillah.. jerawat dh x naik byk2 lg & muka kurang bminyak berbanding dulu
plg best produk utk kecutkan jerawat.. RM10 jer (harga pd thn 2002).. mmg cepat kecut..
skrg ni dh x der buat facial pun..
hanya kdg kala btukar2 produk pembersih muka, pelembab dsbnyer..
lyn76
QUOTE(khaytykhir @ Nov 20 2006, 11:28 PM)
cuci muka setiap hari,sebelum tidur...


rambut pun kena rajin cuci, lbh2 lg utk rambut yg jenis berkelemumur..
ayasofya
tima kasih kerana byk membantu
tp smlm ada gak g satu tempat ni
dia syorkan makan ubat redung sendayu tinggi-nosygone
baru mkn 2 hari
n pakai soap golden skali
ada sape2 penah try x
tp makan pil ni dia ckp
mybe jerawat akan naik byk sbb nak kuarkan ibu resdung tu
n nanti baru ok ...
batagolek
sila klik ke hub informasi berikut, tq :

Kompilasi Petua Jerawat

http://www.net-heroes.com/acne/index2.html
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.