Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Ijazah Palsu, Fazley Letak Jawatan
Mesra.net Forum > Hiburan - Artis, Filem & Lirik Lagu > Artis
Ewan_sn
Ijazah Palsu, Fazley Letak Jawatan


PETALING JAYA: Penyanyi Fazley Yaakob (gambar) membuat keputusan melepaskan jawatannya sebagai Pengarah Eksekutif, Fazley International Collage (FIC) ekoran pendedahan Perbadanan Penyiaran British (BBC) berhubung kelayakan akademik penyanyi itu.

Fazley menerusi akaun Twitter miliknya berkata, peletakan jawatan itu semata-mata untuk menjaga hubungan baik FIC dengan University of Wales, United Kingdom.

“Betul... saya telah meletakan jawatan demi hubungan baik dengan Wales (University of Wales),” katanya, Rabu.

Dalam Twitter berkenaan Fazley turut menjelaskan dia akan memberi kenyataan berhubung perkara itu dalam waktu terdekat selepas segala perbincangan dilakukan dengan Ahli Lembaga Pengarah FIC dan juga peguamnya.

Peletakan jawatan Fezley itu dibuat apabila University of Wales menggantung kerjasama dengan FIC selepas penyanyi itu dikatakan mempunyai Ijazah Sarjana dan Ijazah Doktor Falsafah (Ph.D) palsu dalam bidang pentadbiran perniagaan.

Laporan BBC turut menyebut Fazley mendakwa mempunyai kelulusan daripada European Business School tetapi ia sebenarnya adalah palsu.

University of Wales telah menandatangani perjanjian dengan FIC pada tahun 2007 dan terpaksa menggantung hubungan berkenaan sehingga satu siasatan dijalankan.

Fazley dalam kenyataannya kepada akhbar Kosmo, Rabu berkata dia sudah lama tidak menggunakan gelaran Dr selepas mengesyaki sesuatu yang tidak kena dengan tempat dia menerima ijazah berkenaan.

Ewan_sn
Director resigns after University of Wales concerns
BBC London
9 November 2010


The executive director of a Malaysian college offering University of Wales degree courses has resigned after questions about his own qualifications.

Fazley Yaakob, a pop star who runs the Fazley International College (FIC) in Kuala Lumpur, has two degrees from a bogus university.

Week In Week Out examined the way in which the University of Wales validated courses in overseas institutions.

The university has said concerns relate solely to Yaakob and not the courses.

The programme reveals that Yaakob claimed to have both a masters and a doctorate in business administration. But both were from a bogus university.

Yaakob, who has four hit albums to his name, claimed to have qualifications from the European Business School (Cambridge), an offshoot of the Irish International University - which was exposed as a sham by the BBC in 2008.


He said the University of Wales did not ask about his credentials, which were displayed prominently on the college website, until he was confronted by BBC Wales' education correspondent Ciaran Jenkins in Kuala Lumpur.

In his resignation letter, Yaakob said: "My role in Fazley International College is one of an investor.

"Though I hold a director's position, I have never been a part of the academic team nor have I sat at any of the academic meetings.

"As such, you can be assured that at no stage was the academic standards or the reputation of the university put at a compromise. To be honest I have only sat in at management meetings.

"Upon further reflection, I consider that to continue as a director could be damaging to the college, its student community and the dedicated staff who have worked hard to uphold the academic standards and integrity.

"It is quite clear that this continuing public controversy will undermine the reputation and the good relations between the college and the university, which I cannot, in any circumstances, allow.

'Public confidence'

"Therefore, I have decided to tender my resignation as the executive director of the college.

"It is my intention to keep fighting to clear my name and restore public confidence of my reputation.

"I sincerely apologise for having caused the university and its officials embarrassment.

"I do hope that the matter will be laid to rest and that the link between the university and FIC can be restored."

The University of Wales has suspended its relationship with the college - one of three educational institutions it collaborates with in Malaysia - following the controversy.

The university signed an agreement with FIC in 2007 and saw the first students admitted to its validated courses the following year, having gained provisional approvals from the Malaysian Qualifications Agency.

But it has now decided not to recognise any additional admissions to its BA (Hons) Business Administration and MBA courses at the college until concerns have been fully investigated. The 35 students currently enrolled on University-validated courses will not be affected.

University vice chancellor Marc Clement said: "The principal doesn't himself teach on the course and I don't want to pre-judge the case, but I've taken this decision as a precaution to protect the reputation of the University of Wales.

"We are proud of the work we're doing internationally to take the educational values of a great Welsh institution to people who might not otherwise have the opportunity to study on validated courses, and it is important this mission isn't diluted by doubts about any of collaborative centres.

"Our validation team is experienced and highly skilled and travels regularly to collaborative centres to check the quality of the provision and work with local people to build capacity.

"Their job is to validate the courses we recognise, not the institution itself, and we're confident the university's validated courses at FIC meet our high academic standards.

"Our concern relates solely to the fact that the head of the institution has informed us of a controversy relating to his personal academic qualifications.

"This would not normally be relevant to the validation process, but we feel we have a duty to go beyond the letter of our rules so that the integrity of our courses is beyond any doubt."

The University is the second largest degree awarding body in the UK after the University of London. In 2010, it awarded 20,000 degrees and other awards and had around 70,000 people studying on its courses, of which 13,704 were on validated programmes outside the UK.

Week In Week Out: University Challenged is available on the iPlayer for seven days from its transmission date, Tuesday, 9 November.
anie0409
lahai......
damia_reza
Isu ni dah lama DR dengar...

Kalau dia mangsa, memang kesian... Kalau dia sengaja cari pasal... ambikla obat..
mirza
Fazley dgn masalah ijazah palsu....AC Mizal lak company tak de lesen.....

lahai.....(pinjam perkataan anie)
kucing putih
kalu Phd u laku nape nak takut...nape nk letak jawtan..betul tak?
damia_reza
QUOTE(kucing putih @ Nov 11 2010, 06:46 PM) *
kalu Phd u laku nape nak takut...nape nk letak jawtan..betul tak?



DR ada baca dalam paper mana ek.. Utusan atau kosmo.. Dia kata dia dah lama x guna Dr. kat nama dia sebab dia syak operasi universiti tu ada something wrong.. Come on la... U tau la samada u beli ke, download ke atau u belajar.. Nape plak lately ini baru nak syak..

DR maksudnya Damia Reza tau, bukan Doktor PHD... heheheheh....
anaxilea
QUOTE(damia_reza @ Nov 12 2010, 12:19 PM) *
QUOTE(kucing putih @ Nov 11 2010, 06:46 PM) *
kalu Phd u laku nape nak takut...nape nk letak jawtan..betul tak?



DR ada baca dalam paper mana ek.. Utusan atau kosmo.. Dia kata dia dah lama x guna Dr. kat nama dia sebab dia syak operasi universiti tu ada something wrong.. Come on la... U tau la samada u beli ke, download ke atau u belajar.. Nape plak lately ini baru nak syak..

DR maksudnya Damia Reza tau, bukan Doktor PHD... heheheheh....


bule jadi dia kena tipu, maksudnya dia memang amik kelas, buat thesis, submitted etc rupanya institusi2 tu tak diiktiraf.. pon ada kes macam ni
lain la kalau dia tak menulis, tak buat research bayar je beberapa puluh ribu dapat sugulung sijil, haaa.. tu memang menipu lerrr...
Ally
Ijazah yg tak diiktiraf dan ijazah palsu adalah 2 perkara yg berlainan...kalau tanya mereka yg didlm education industry, rasanya kebanyakan tau samada ijazah dia ni palsu atau tidak smile.gif
damia_reza
QUOTE(anaxilea @ Nov 12 2010, 01:25 PM) *
QUOTE(damia_reza @ Nov 12 2010, 12:19 PM) *
QUOTE(kucing putih @ Nov 11 2010, 06:46 PM) *
kalu Phd u laku nape nak takut...nape nk letak jawtan..betul tak?



DR ada baca dalam paper mana ek.. Utusan atau kosmo.. Dia kata dia dah lama x guna Dr. kat nama dia sebab dia syak operasi universiti tu ada something wrong.. Come on la... U tau la samada u beli ke, download ke atau u belajar.. Nape plak lately ini baru nak syak..

DR maksudnya Damia Reza tau, bukan Doktor PHD... heheheheh....


bule jadi dia kena tipu, maksudnya dia memang amik kelas, buat thesis, submitted etc rupanya institusi2 tu tak diiktiraf.. pon ada kes macam ni
lain la kalau dia tak menulis, tak buat research bayar je beberapa puluh ribu dapat sugulung sijil, haaa.. tu memang menipu lerrr...



Mungkin jugak... apa pun kita tunggu penjelasan beliau seterusnya... (cam iklan plak)
archie
kita ambil iktibar dari kesilapan dia, sepandai tupai melompat akhirnya ketanah jua
kucing putih
QUOTE(anaxilea @ Nov 12 2010, 01:25 PM) *
QUOTE(damia_reza @ Nov 12 2010, 12:19 PM) *
QUOTE(kucing putih @ Nov 11 2010, 06:46 PM) *
kalu Phd u laku nape nak takut...nape nk letak jawtan..betul tak?



DR ada baca dalam paper mana ek.. Utusan atau kosmo.. Dia kata dia dah lama x guna Dr. kat nama dia sebab dia syak operasi universiti tu ada something wrong.. Come on la... U tau la samada u beli ke, download ke atau u belajar.. Nape plak lately ini baru nak syak..

DR maksudnya Damia Reza tau, bukan Doktor PHD... heheheheh....


bule jadi dia kena tipu, maksudnya dia memang amik kelas, buat thesis, submitted etc rupanya institusi2 tu tak diiktiraf.. pon ada kes macam ni
lain la kalau dia tak menulis, tak buat research bayar je beberapa puluh ribu dapat sugulung sijil, haaa.. tu memang menipu lerrr...


kalu sume tu ada takkanla dia xbleh bg bukti...igt bukti thesis xlaku ke..kalu btul buat...sonyaplah mulut dorg yg menuduh.......alsan jelah tu..dan kantoi sbb tu kt gtu.iye ke dah 2 tahun xguna...org kt je byk yg suka percaya membuta tuli..pg luar negara taulah...igt seng2 dia nak caya phd kita laku..dorg kt sana nak dpt tahap doctor philosophy tu bkn seng...
Syarul Afiza
QUOTE(kucing putih @ Nov 11 2010, 06:46 PM) *
kalu Phd u laku nape nak takut...nape nk letak jawtan..betul tak?


Betul,

Saya setuju, tapi dlm kenyataannya dia kata dia dah lama tak pakai gelaran DR tu....

Dia pegi ke idak skolah tu???
Hariz_KooL
kalo dia tertipu, aku rasa satu cara nk naikkan semula reputasi dia...amiklah semula PHD yg diiktiraf...amiklah kt Havard ke ape

duit berkepok2....takkan tak boleh spend utk tu
taukereload
Kalau dia benar2 tak tahu apa boleh buat kan dah terkena..klu rajin ambil balik... Klu sememangnya dia yg sendiri dapatkan sijil dgn cara shortcut, itu dah menjatuhkan imej dia.. errr... sememangnya dah jatuh pun sebab dia dikenali.. budak2 pasti kecewa... huhuhu
Ejam Amad
Oh..jadi isu Fazley ni sebab PhD dia dari Universiti yang tak diiktiraf rupanya..tapi jika betul pun..kenapa dia (Fazley) baru nak tau benda ni..?? Dah kantoi baru nak ngaku ker?
kucing putih
Hahaha..kalu buat dalam Malaysia pon apelah salahnya..nak buat macam mana...banyak org igt Phd oversea kualiti sangat..tgklah tempat..bukn sumenya bagus..ada jugak yang jongos...Takkanlah ko bijak pandai tak tengok mende2 gini...Orang bukannya bodoh..Tak boleh nilai...Ijazah palsu bukan tak diiktiraf..Lain tu...
mirza
agaknya klu tiada yg mndedahkan fazley nk mngaku ke psl Dr & ijazahnya tu? rolleyes.gif
zan
QUOTE(Ejam Amad @ Nov 21 2010, 10:41 AM) *
Oh..jadi isu Fazley ni sebab PhD dia dari Universiti yang tak diiktiraf rupanya..tapi jika betul pun..kenapa dia (Fazley) baru nak tau benda ni..?? Dah kantoi baru nak ngaku ker?


University of Ontahmano
mirza
QUOTE(zan @ Nov 24 2010, 01:30 PM) *
QUOTE(Ejam Amad @ Nov 21 2010, 10:41 AM) *
Oh..jadi isu Fazley ni sebab PhD dia dari Universiti yang tak diiktiraf rupanya..tapi jika betul pun..kenapa dia (Fazley) baru nak tau benda ni..?? Dah kantoi baru nak ngaku ker?


University of Ontahmano

rofl.gif
kucing putih
QUOTE(mirza @ Nov 25 2010, 08:23 AM) *
QUOTE(zan @ Nov 24 2010, 01:30 PM) *
QUOTE(Ejam Amad @ Nov 21 2010, 10:41 AM) *
Oh..jadi isu Fazley ni sebab PhD dia dari Universiti yang tak diiktiraf rupanya..tapi jika betul pun..kenapa dia (Fazley) baru nak tau benda ni..?? Dah kantoi baru nak ngaku ker?


University of Ontahmano

rofl.gif

meh gelak sesama...kah3...... rofl.gif

University Of in The Well....
azlynet
QUOTE(zan @ Nov 24 2010, 01:30 PM) *
QUOTE(Ejam Amad @ Nov 21 2010, 10:41 AM) *
Oh..jadi isu Fazley ni sebab PhD dia dari Universiti yang tak diiktiraf rupanya..tapi jika betul pun..kenapa dia (Fazley) baru nak tau benda ni..?? Dah kantoi baru nak ngaku ker?


University of Ontahmano Japan....


laugh.gif


tu la, lain kali sebelum nk sambung PHD dari mana2 universiti luar / dalam negara, rujuklah dulu dgn kementerian yg berkenaan ttg status universiti tsbt...
ataupun buat 'back up' PHD dari universiti lain utk mengekalkan status DR... biggrin.gif

bila dh jadi perkara mcm ni, diri sendiri la yg terpaksa menanggung aib dan malu... dirol.gif
iznanaziz
QUOTE(azlynet @ Nov 27 2010, 04:52 PM) *
QUOTE(zan @ Nov 24 2010, 01:30 PM) *
QUOTE(Ejam Amad @ Nov 21 2010, 10:41 AM) *
Oh..jadi isu Fazley ni sebab PhD dia dari Universiti yang tak diiktiraf rupanya..tapi jika betul pun..kenapa dia (Fazley) baru nak tau benda ni..?? Dah kantoi baru nak ngaku ker?


University of Ontahmano Japan....


laugh.gif


tu la, lain kali sebelum nk sambung PHD dari mana2 universiti luar / dalam negara, rujuklah dulu dgn kementerian yg berkenaan ttg status universiti tsbt...
ataupun buat 'back up' PHD dari universiti lain utk mengekalkan status DR... biggrin.gif

bila dh jadi perkara mcm ni, diri sendiri la yg terpaksa menanggung aib dan malu... dirol.gif

kesian. dh le dia dianggap pakar motivasi.
Ributerus
Kalau i ada duit macam fadzley I gie beli PhD dalam bidang yang memang susah, barule berbaloi!!!!
Orang yang betul2 buat PhD banyak yang surrender tengah jalan, rumahtangga berantakan dan banyak lagi. memang patutlah orang tak suka kalau macam nie.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.