Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Gula Dan Garam: Kenapa Salahkan Mereka?
Mesra.net Forum > UMUM > Info Petua & Kesihatan
shuriz
Gula, kenapa engkau disalahkan sedangkan engkau yang membekalkan tenaga. Kenapa enkau tak salahkan manusia kerana gaya hidup dan pemakanan yang mereka ambil.

Garam, kenapa engkau dituduh punca kepada darah tinggi? sedangkan nabi saw mengambil garam. kenapa tak salahkan manusia yang tak sayangkan badan mereka dengan tidak menjaga kesihatan.

Sebagai manusia kita harus bertanggungjawab pada diri sendiri, jangan salahkan semua benda? kita harus menjaga sistem badan kita yang sempurna ini. Ibarat lonkang kalau dah tersumbat jangan kan bah, hujan renyai pun membawa bencana..
nkarul
so??

mane petua ke ape nyer?
shuriz
QUOTE(nkarul @ Dec 21 2010, 04:22 PM) *
so??

mane petua ke ape nyer?


petuanyer jgn lagsung elak gula dan garam sbb ia unsur yang penting.
Kan terlebih kurang kan masalah lain datangnya. Mcm gula, kalu kurang
boleh jatuh pengsan..

petuanya bersederhana,
contohnya nasi, makan byk mslh, tak makan pengsan lak!!
Ally
tak pernah tengok iklan atau nasihat yg kata jgn ambil gula atau garam

kurangkan pengambilan gula atau garam ada lerr...
fsyukri
iklan dlm tv tu blh pakai skit2 je...
sbnrnye, nak bagitau kt org ramai, harga gula naik lg...
nkarul
QUOTE(fsyukri @ Dec 22 2010, 12:45 AM) *
iklan dlm tv tu blh pakai skit2 je...
sbnrnye, nak bagitau kt org ramai, harga gula naik lg...



makne disebalik iklan, hehehe

Adinda
QUOTE(nkarul @ Dec 21 2010, 04:49 PM) *
QUOTE(fsyukri @ Dec 22 2010, 12:45 AM) *
iklan dlm tv tu blh pakai skit2 je...
sbnrnye, nak bagitau kt org ramai, harga gula naik lg...



makne disebalik iklan, hehehe



iklan saiko kelolaan Barang Naek Sdn Bhd... dry.gif
abdul82
QUOTE(fsyukri @ Dec 22 2010, 12:45 AM) *
iklan dlm tv tu blh pakai skit2 je...
sbnrnye, nak bagitau kt org ramai, harga gula naik lg...



Yes,yang ni yang paling tepat dan paling saya setuju. rolleyes.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.