Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Tips : Insurans dan Perihal Tuntutan
Mesra.net Forum > Vehicles & Transportation > Kereta, Motosikal, Basikal
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6
zan
QUOTE(subuhh @ Oct 11 2010, 11:32 PM) *
QUOTE


betterment ialah sumbangan dari pemiliki bila kereta kita dah berusia. contohnya kereta saya berusia 10 tahun. so bila eksiden, adalah tidak adil insurans ganti spare part baru sedangkan kereta saya sudah lama. so, saya perlu beri sumbangan sebahagian dari harga spare part tetapi jika saya tidak mahu, maka insurans berhak gantikan barangan original dengan barangan bukan asli atau terpakai.


Zan,

Camne cara nak bayar 'betterment' seperti kenyataan diatas tu, bayar masa beli insuran ke camne?

Saya ada sebuah kereta Tiara yang dah usia dalam 13 tahun, Insuran first party ke third party, dan berapa premium dia? Mana lagi bagus? detailkan skit!

Tq


betterment kita kena bayar masa claim eksiden. tu pun kalau guna barang yang original dan baru. kalau tanak bayar betterment, insurans berhak gunakan barang bukan tulen atau terpakai. so, betterment tu tak semestinya kena bayar bro. cth masa eksiden enjin keta pecah, sbb enjin baru maybe cecah 10K sedangkan nilai keta baru 3-4K. insurans akan guna enjin terpakai.

so menjawap persoalan kau, bila beli insurans kita tak perlu bayar betterment. dont wori ok.

utk tiara tu, gunakanlah insurans komprehensif sbb bukan mahal sgt. cover 4-5 ribu pun ok. prmeium dalam 150-220, ini kena tanya ejen.
YaaWauSin
salam...
sy rasa pelik ngan insurans TAKAFUL MALAYSIA yg biasa saya guna utk motosikal ex5 saya, tahun lepas pegawai TAKAFUL M'SIA kata motosikal saya tu tak leh amik THIRD PARTY, tahun ni pulak, pegawai TAKAFUL M'SIA tu kata tak leh amik FIRST PARTY... saya jadi bengong... tapi saya tak kisah, janji moto boleh jalan... apa pun, tahun depan tak minat dah dengan insurans TAKAFUL M'SIA ni, try insurans lain pulak... staff2 TAKAFUL M'SIA yg kat cawangan SEBERANG PERAI pun kurang bagus layanan nye dengan pelanggan... down.gif
ana86
Salam

Nak tanya,

Jika saya bawa kereta, langgar kereta org, tp police report ats nama saya, tp insuran tiada nama saya....kalau cmtu, boleh claim insuran x?
ryxsvmyths
Salam Bro Zan,

Sy nak mintak pendapat dari Bro Zan. Sy skg menggunakan Insuran MAA sbg insuran kete sy. So..sy ingat tahun depan, sy nk tukar insuran kete sy. So...kalau tak keberatan , boleh tak bro Zan cadangkan Insuran mana yg paling baik, berbaloi, cepat approve kalau buat claim & tidak membebankan. Thanks bro...
zan
QUOTE(ana86 @ Nov 19 2010, 07:07 PM) *
Salam

Nak tanya,

Jika saya bawa kereta, langgar kereta org, tp police report ats nama saya, tp insuran tiada nama saya....kalau cmtu, boleh claim insuran x?

wsalam. boleh claim. takde masalah.

kalau anda guna 3rd party insurance, org yg kena langgar boleh claim dari insurance you.
kalau anda guna insurans komprehensif (1st party), org kena langgar boleh claim, you punboleh claim utk repair keta you.

sekiranya dalam insurans 1st party itu dinyatakan all driver, makan anda tidak perlu keluar apa2 bayaran
tapi sekiranya tidak, dan nama anda tidak dinyatakan sbg named driver, maka kena bayar compulsory excess sebanyak RM400.
zan
QUOTE(ryxsvmyths @ Nov 23 2010, 08:24 AM) *
Salam Bro Zan,

Sy nak mintak pendapat dari Bro Zan. Sy skg menggunakan Insuran MAA sbg insuran kete sy. So..sy ingat tahun depan, sy nk tukar insuran kete sy. So...kalau tak keberatan , boleh tak bro Zan cadangkan Insuran mana yg paling baik, berbaloi, cepat approve kalau buat claim & tidak membebankan. Thanks bro...

wsalam.

semua insurans di malaysia di kawal selia oleh bank negara, takde beza dari segi peraturan, polisi dan prosedur tuntutan.

tapi saya suka cadangkan antaranya MSIG, etiqa, etiqa takaful, uniasia, takaful ikhlas dan nasional, tokio marine dan taisho marine. jerneh pun oke (dimiliki oleh jutawan gua robert kuok)

elakkan am insurance, kurnia, dan maa. antara sebabnya sykt2 ni terlalu banyak pelanggan dan begitu banyak claim, jadi mereka cerewet dalam soal tuntutan.
ryxsvmyths
QUOTE(zan @ Nov 24 2010, 10:55 AM) *
QUOTE(ryxsvmyths @ Nov 23 2010, 08:24 AM) *
Salam Bro Zan,

Sy nak mintak pendapat dari Bro Zan. Sy skg menggunakan Insuran MAA sbg insuran kete sy. So..sy ingat tahun depan, sy nk tukar insuran kete sy. So...kalau tak keberatan , boleh tak bro Zan cadangkan Insuran mana yg paling baik, berbaloi, cepat approve kalau buat claim & tidak membebankan. Thanks bro...

wsalam.

semua insurans di malaysia di kawal selia oleh bank negara, takde beza dari segi peraturan, polisi dan prosedur tuntutan.

tapi saya suka cadangkan antaranya MSIG, etiqa, etiqa takaful, uniasia, takaful ikhlas dan nasional, tokio marine dan taisho marine. jerneh pun oke (dimiliki oleh jutawan gua robert kuok)

elakkan am insurance, kurnia, dan maa. antara sebabnya sykt2 ni terlalu banyak pelanggan dan begitu banyak claim, jadi mereka cerewet dalam soal tuntutan.



Thanks bro Zan; next year nak tukar gi salah satu insuran yg bro cadangkan.. rolleyes.gif
asray
sapa2 bo confirm
betul ke kalu amik insurans jenis takaful ni bo dpt balik duit selepas tamat setahun?
kalu betul, mcmana prosesnya?
if lepas tamat yg takaful tu, tukar ke insurans konvensional...masih boleh tuntut ke duit dr takaful tu?
katakan aku amik insurans dgn kurnia utk setahun, pastu renew road tax utk setengah tahun...pastu aku jual kete...
apa yg boleh dibuat dgn insurans setengah tahun lg? boleh claim balance tu?
pls tolong
zan
QUOTE(asray @ Nov 25 2010, 10:14 PM) *
sapa2 bo confirm
betul ke kalu amik insurans jenis takaful ni bo dpt balik duit selepas tamat setahun?
kalu betul, mcmana prosesnya?
if lepas tamat yg takaful tu, tukar ke insurans konvensional...masih boleh tuntut ke duit dr takaful tu?
katakan aku amik insurans dgn kurnia utk setahun, pastu renew road tax utk setengah tahun...pastu aku jual kete...
apa yg boleh dibuat dgn insurans setengah tahun lg? boleh claim balance tu?
pls tolong

ada dengar, tapi aku tak berani konpem. sbb sistem takaful ni lain sket. kira macam menabung.

insurans konvensyenal pun ada jugak camtu, dipanggil NCB/NCD. bila kita tak claim dia bagi diskaun - dlm erti kata lain dia pulangkan duit laa...

pihak yg terbaik utk terangkan ialah takaful sendiri. samada takaful ikhlas, takaful malaysia, takaful nasional, etiqa takaful dan lain2...
namrah
salam,

saya nak tanya,

1. kalau kereta terbakar bahagian enjin. insurans declare bukan total lost & insurans cover kos pembaikan kereta.
Sepanjang kereta dibaiki, adakah boleh claim loss of use? atau loss of use tu hanya kalau eksiden & claim insurans 3rd party?

2. Lagi satu, jika pihak pengeluar kereta, ambil kereta tersebut untuk investigate punca kebakaran. pihak insurans benarkan.
Janji asal pihak pengeluar kereta nak investigate hanya dalam tempoh seminggu.
End up nak dekat sebulan baru release kereta, tetapi cakap punca kebakaran bukan masalah teknikal atau shortcircuit tapi punca luar yg gagal dikenalpasti,
maksudnya macam pengeluar kereta takmo bertanggungjawab kes kebakaran kereta walaupun kereta tu mmg sejak beli servis kat dorng & belum sampai next servis dah terbakar tiba-tiba.
Sepanjang tempoh investigate tu, boleh claim loss of use kpd pihak pengeluar kereta tak ?

mohon pandangan & nasihat.
TQ
zan
QUOTE(namrah @ Jan 18 2011, 12:18 PM) *
salam,

saya nak tanya,

1. kalau kereta terbakar bahagian enjin. insurans declare bukan total lost & insurans cover kos pembaikan kereta.
Sepanjang kereta dibaiki, adakah boleh claim loss of use? atau loss of use tu hanya kalau eksiden & claim insurans 3rd party?

2. Lagi satu, jika pihak pengeluar kereta, ambil kereta tersebut untuk investigate punca kebakaran. pihak insurans benarkan.
Janji asal pihak pengeluar kereta nak investigate hanya dalam tempoh seminggu.
End up nak dekat sebulan baru release kereta, tetapi cakap punca kebakaran bukan masalah teknikal atau shortcircuit tapi punca luar yg gagal dikenalpasti,
maksudnya macam pengeluar kereta takmo bertanggungjawab kes kebakaran kereta walaupun kereta tu mmg sejak beli servis kat dorng & belum sampai next servis dah terbakar tiba-tiba.
Sepanjang tempoh investigate tu, boleh claim loss of use kpd pihak pengeluar kereta tak ?

mohon pandangan & nasihat.
TQ


loss of use asalnya hanya utk 3rd party claim, kemudian di lebarkan kepada no-fault claim atau OD KFK.

tak penah dengar loss of use dalam claim own damage.

tak penah dengar pun kes sebegini, tapi rasa nya boleh claim dari pengeluar kereta. depa tak layan, pegi ke tribunal pengguna. kat area PWTC.

seharusnya insurans takde masalah bayar kerugian biar apa pun punca kejadian kecuali penipuan.
namrah
QUOTE(zan @ Jan 19 2011, 12:44 PM) *
QUOTE(namrah @ Jan 18 2011, 12:18 PM) *
salam,

saya nak tanya,

1. kalau kereta terbakar bahagian enjin. insurans declare bukan total lost & insurans cover kos pembaikan kereta.
Sepanjang kereta dibaiki, adakah boleh claim loss of use? atau loss of use tu hanya kalau eksiden & claim insurans 3rd party?

2. Lagi satu, jika pihak pengeluar kereta, ambil kereta tersebut untuk investigate punca kebakaran. pihak insurans benarkan.
Janji asal pihak pengeluar kereta nak investigate hanya dalam tempoh seminggu.
End up nak dekat sebulan baru release kereta, tetapi cakap punca kebakaran bukan masalah teknikal atau shortcircuit tapi punca luar yg gagal dikenalpasti,
maksudnya macam pengeluar kereta takmo bertanggungjawab kes kebakaran kereta walaupun kereta tu mmg sejak beli servis kat dorng & belum sampai next servis dah terbakar tiba-tiba.
Sepanjang tempoh investigate tu, boleh claim loss of use kpd pihak pengeluar kereta tak ?

mohon pandangan & nasihat.
TQ


loss of use asalnya hanya utk 3rd party claim, kemudian di lebarkan kepada no-fault claim atau OD KFK.

tak penah dengar loss of use dalam claim own damage.

tak penah dengar pun kes sebegini, tapi rasa nya boleh claim dari pengeluar kereta. depa tak layan, pegi ke tribunal pengguna. kat area PWTC.

seharusnya insurans takde masalah bayar kerugian biar apa pun punca kejadian kecuali penipuan.


okey, thanks ya wink.gif
dimie2011
Assalamualaikum,

Siapa yang arif harap boleh tolong saya bagi nasihat atas permasalahan saya ini.

Saya accident 30 Nov- kereta lain terbabas langgar kereta saya. Kereta yang langgar tuh dah dikenakan saman. Saya cedera dilutut dan dirawat dihospital 8 hari, dan sekarang baru boleh jalan. Report polis telah dibuat keputusannya yang salah adalah kereta yang langgar saya. Salah saya tak contact company insurans terlebih dahulu. Kereta saya telah ditarik ke bengkel BBW two kat Sg. Chua Kajang. Saya boleh claim 3rd party. Masalahnya bengel tersebut bukan panel etika (insurans kereta yang melanggar saya) atau insurans takaful (insurans kereta saya). Depa ckp depa akan claim menggunakan lowyer bengkel. Kereta saya peogeout 405...kereta lama dan menurutnya bengkel lain taknak terima sebab kos baiki terlalu mahal. Bengkel tuh claim kereta saya byk kena baiki dan saya dikehendaki tambah lebih 2k ketika ambil kereta saya nanti sebab insurans org tu tak cukup cover damage kereta saya. Kereta tuh masih tersadai kat bengkel hampir 2 bulan- telah dibuka2 part2 kereta tersebut tapi kerja pembaikian tidak dapat dijalankan sepenuhnya sebab spare part susah nak dapat. Saya masih musyikl tentang apa yang bengkel tuh claim damage melebih cover insurans third party kereta yang melanggar saya.

So apa yang harus saya buat?

1. Adakah patut saya tarik kereta tersebut ke bengkel panel insurans etika/takaful. (masa yang terhad kerana awal bulan dua saya akan ke UK menyambung pengajian di sana)
2. Kalau kereta masih di bengkel yang sama, apakah langkah2 yang harus saya ambil bagi memastikan bengkel itu tidak menipu saya.

Harap dapat nasihat daripada orang yang berilmu dan berpengalaman. Terima kasih.




zan
QUOTE(dimie2011 @ Jan 26 2011, 07:33 PM) *
Assalamualaikum,

Siapa yang arif harap boleh tolong saya bagi nasihat atas permasalahan saya ini.

Saya accident 30 Nov- kereta lain terbabas langgar kereta saya. Kereta yang langgar tuh dah dikenakan saman. Saya cedera dilutut dan dirawat dihospital 8 hari, dan sekarang baru boleh jalan. Report polis telah dibuat keputusannya yang salah adalah kereta yang langgar saya. Salah saya tak contact company insurans terlebih dahulu. Kereta saya telah ditarik ke bengkel BBW two kat Sg. Chua Kajang. Saya boleh claim 3rd party. Masalahnya bengel tersebut bukan panel etika (insurans kereta yang melanggar saya) atau insurans takaful (insurans kereta saya). Depa ckp depa akan claim menggunakan lowyer bengkel. Kereta saya peogeout 405...kereta lama dan menurutnya bengkel lain taknak terima sebab kos baiki terlalu mahal. Bengkel tuh claim kereta saya byk kena baiki dan saya dikehendaki tambah lebih 2k ketika ambil kereta saya nanti sebab insurans org tu tak cukup cover damage kereta saya. Kereta tuh masih tersadai kat bengkel hampir 2 bulan- telah dibuka2 part2 kereta tersebut tapi kerja pembaikian tidak dapat dijalankan sepenuhnya sebab spare part susah nak dapat. Saya masih musyikl tentang apa yang bengkel tuh claim damage melebih cover insurans third party kereta yang melanggar saya.

So apa yang harus saya buat?

1. Adakah patut saya tarik kereta tersebut ke bengkel panel insurans etika/takaful. (masa yang terhad kerana awal bulan dua saya akan ke UK menyambung pengajian di sana)
2. Kalau kereta masih di bengkel yang sama, apakah langkah2 yang harus saya ambil bagi memastikan bengkel itu tidak menipu saya.

Harap dapat nasihat daripada orang yang berilmu dan berpengalaman. Terima kasih.


wsalam. kes anda agak rumit dan nak menerangkan pun panjang dan berbelit2. sebaiknya hubungi saya. saya tak akan terangkan melalui telefon sbb sy tak suka bercakap kat telefon lebih dari 2 minit (jadi tensen) so boleh cari masa kita jumpa di mana2 kawasan kl, seremban atau melaka.
allysya
Salam..

Saya mengalami kemalangan pada 16 sept lalu. Lepas sebulan setengah, kereta di keluarkan dari bengkel perodua. Saya claim KFK. Kemudian lepas 3 minggu saya di beri dokumen untuk claim lost of use untuk saya serahkan sendiri pada pihak yang di tuntut. Tapi saya dapati dari tarikh kemalangan sehingga 27 sept , tidak di masukkan dlm kiraan. Maka saya merujuk kepada seorang sahabat supaya di bawa kepada mereka yang arif. Atas nama kepercayaan, semua dokumen asal saya serahkan. Lepas sebulan saya masih belum menerima jawapan. Dan apabila saya talifon dan melakukan perlbagai perkara, masih saya tidak diendahkan. Akhirnya saya dapati sahabat saya berada di luar negara. Saya di minta merujuk kepada seseorng yang menurutnya mereka yang pakar. Saya di beritahu dokumen tersebut sebenarnya telah di serahkan semula kepada sahabat saya. Saya juga di beritahu bahawa saya tidak boleh claim los of use kerana ianya patut di lakukan sekali semasa tuntutan pertama.
Saya tidak mempunyai pengalaman dan pengetahuan dalam hal ini. Saya ingin tahu adakah betul seperti yang di katakan. Dan bagaimana saya hendak menyelesaikan masalah ini. Dan bolehkan saya dapatkan dokumen yang baru memandangkan saya rasa saya telah di aniaya. Di harap sudi membantu.
zan
QUOTE(allysya @ Jan 31 2011, 04:17 PM) *
Salam..

Saya mengalami kemalangan pada 16 sept lalu. Lepas sebulan setengah, kereta di keluarkan dari bengkel perodua. Saya claim KFK. Kemudian lepas 3 minggu saya di beri dokumen untuk claim lost of use untuk saya serahkan sendiri pada pihak yang di tuntut. Tapi saya dapati dari tarikh kemalangan sehingga 27 sept , tidak di masukkan dlm kiraan. Maka saya merujuk kepada seorang sahabat supaya di bawa kepada mereka yang arif. Atas nama kepercayaan, semua dokumen asal saya serahkan. Lepas sebulan saya masih belum menerima jawapan. Dan apabila saya talifon dan melakukan perlbagai perkara, masih saya tidak diendahkan. Akhirnya saya dapati sahabat saya berada di luar negara. Saya di minta merujuk kepada seseorng yang menurutnya mereka yang pakar. Saya di beritahu dokumen tersebut sebenarnya telah di serahkan semula kepada sahabat saya. Saya juga di beritahu bahawa saya tidak boleh claim los of use kerana ianya patut di lakukan sekali semasa tuntutan pertama.
Saya tidak mempunyai pengalaman dan pengetahuan dalam hal ini. Saya ingin tahu adakah betul seperti yang di katakan. Dan bagaimana saya hendak menyelesaikan masalah ini. Dan bolehkan saya dapatkan dokumen yang baru memandangkan saya rasa saya telah di aniaya. Di harap sudi membantu.


wsalam. kami berasa sedih dgn kemalangan anda. semoga sudah sihat.

1. tuntutan loss of use asalnya hanya utk 3rd party claim, kemudian dipanjangkan ke KFK.

2. antara syarat utama KFK ialah siasatan polis mesti menunjukkan pihak lagi satu salah. baru boleh buat claim KFK dan loss of use. bagi tuntutan loss of use, sebenarnya kita kena claim dengan sykt insurans pihak yang bersalah, bukan dgn insurans kita sendiri. tapi selalunya insurans kita akan tolong.

3. tetapi tanpa dokumen, bagaimana kita nak claim, betul? senang saja. anda telefon perodua dan mintak salinan invois dan dokumen yang menunjukkan bila kereta anda mausk ke bengkel dan bila kereta anda keluar dari bengkel.

4. dah ada dokumen, call sykt insurans anda (claim department) dan tanya adakah dokumen itu mencukupi. jika cukup, submit. jika kena submit ke sykt insurans pihak ketiga, lakukan. buat salinan utk disimpan.

5. jika ada masalah, anda boleh laporkan pada Tribunal Pengguna tetapi selalunya masalah berkaitan insurans, anda boleh juga rujuk terus ke Bank Negara yang sedia membantu rakyat malaysia yang rasa teraniaya.

boleh hubungi mereka di

Biro Perantaraan Kewangan
Tkt 25, Bangunan Dataran Kewangan Takaful,
Jalan SUltan Sulaiman,
50000 KL

Tel 03-2272 2811

semoga berjaya.
erdila
salam bro zan... nak tanya pasal insuran ni... saya ader beli motosikal untuk adik saya.. tp guna nama saya la sebab adk saya masih belajar lagi.. tetapi saya tiada lesen... adik saya mempunyai lesen... saya beli motor baru.. tapi pakai tak sampai 2 bulan motor tu dah hilang... kebetulan semasa hilang tu... saya bersama adik saya keluar makan... saya buat report polis.. polis tu tanya moto tu atas nama siapa.. jd saya ckap moto tu atas nama saya.... so polis tu suruh saya yang buat report... masalah nyer skang... pihak insuran cakap clim tu tak lulus sebab saya tiada lesen.. motor tu atas insuran MAA.. macam mane nak buat yer... mmg la saya tiada lesen memandu.. tapi bukan saya yang pakai moto tu.. name yer atas nama saya sebab menggunakan slip gaji saya...
zan
QUOTE(erdila @ Feb 23 2011, 12:49 PM) *
salam bro zan... nak tanya pasal insuran ni... saya ader beli motosikal untuk adik saya.. tp guna nama saya la sebab adk saya masih belajar lagi.. tetapi saya tiada lesen... adik saya mempunyai lesen... saya beli motor baru.. tapi pakai tak sampai 2 bulan motor tu dah hilang... kebetulan semasa hilang tu... saya bersama adik saya keluar makan... saya buat report polis.. polis tu tanya moto tu atas nama siapa.. jd saya ckap moto tu atas nama saya.... so polis tu suruh saya yang buat report... masalah nyer skang... pihak insuran cakap clim tu tak lulus sebab saya tiada lesen.. motor tu atas insuran MAA.. macam mane nak buat yer... mmg la saya tiada lesen memandu.. tapi bukan saya yang pakai moto tu.. name yer atas nama saya sebab menggunakan slip gaji saya...


wsalam.

1. motorsikal tu anda yang beli, jadi daftar atas nama anda dan insurans atas nama anda. hak anda.

2. bila motor itu hilang, seharusnya anda yang buat laporan polis kerana itu hak anda tetapi itu pun tidak semestinya kerana jika motor itu saya pinjam dan hilang, takkan anda yang repot kan? mana anda tahu apa senarionya, jadi tentu saya yang kena repot. boleh saja adik anda repot. cakap saja adik anda pegi makan seorang. anda kat rumah atau di tempat lain. jadi dengan insurans dah settle. lagi pun kita bukan menipu atau kemlangan

3. saya benar2 tak faham kenapa claim tak lulus pulak? sedangkan motor tu bukan awak yang guna? dan motor tu hilang semasa parking. apa kena mengena dengan lesen memandu? bukan sedang dipandu kan?

sebenarnya kita boleh pertikai banyak perkara dan inconsistency tapi beginilah...cadangan saya.

1. repot polis atas nama adik awak. masih selamat repot asalkan dalam 24 jam dari tempoh kejadian. kalau terlepas, adjust lah sket time tu.. he he he..

2. buat tuntutan dengan insurans atas nama adik sebab katakan pada masa kejadian motor tu dia yg guna. kalau tak boleh claim, amik nama org itu, nama claim manager, cakap dengan dia kita nak repot kat suratkhabar dan bank negara.

3. utk bantuan lanjut hubungi jabatan berikut yang mewakili bank negara. mereka akan menawarkan perkhidmatan secara percuma bagi menangani penindasan yang dilakukan oleh pihak insurans.
erdila
QUOTE(zan @ Feb 23 2011, 06:17 PM) *
wsalam.

1. motorsikal tu anda yang beli, jadi daftar atas nama anda dan insurans atas nama anda. hak anda.

2. bila motor itu hilang, seharusnya anda yang buat laporan polis kerana itu hak anda tetapi itu pun tidak semestinya kerana jika motor itu saya pinjam dan hilang, takkan anda yang repot kan? mana anda tahu apa senarionya, jadi tentu saya yang kena repot. boleh saja adik anda repot. cakap saja adik anda pegi makan seorang. anda kat rumah atau di tempat lain. jadi dengan insurans dah settle. lagi pun kita bukan menipu atau kemlangan

3. saya benar2 tak faham kenapa claim tak lulus pulak? sedangkan motor tu bukan awak yang guna? dan motor tu hilang semasa parking. apa kena mengena dengan lesen memandu? bukan sedang dipandu kan?

sebenarnya kita boleh pertikai banyak perkara dan inconsistency tapi beginilah...cadangan saya.

1. repot polis atas nama adik awak. masih selamat repot asalkan dalam 24 jam dari tempoh kejadian. kalau terlepas, adjust lah sket time tu.. he he he..

2. buat tuntutan dengan insurans atas nama adik sebab katakan pada masa kejadian motor tu dia yg guna. kalau tak boleh claim, amik nama org itu, nama claim manager, cakap dengan dia kita nak repot kat suratkhabar dan bank negara.

3. utk bantuan lanjut hubungi jabatan berikut yang mewakili bank negara. mereka akan menawarkan perkhidmatan secara percuma bagi menangani penindasan yang dilakukan oleh pihak insurans.



owh begitu ek...

motor tu hilang dalam bulan 6 tahun 2010...
dah sampai surat dari insuran mengatakan clim saya di reject sebab saya tiada lesen...
nak adjust report pon dah terlambat dah... hadoiii....
jabatan yang bro zan maksudkan Biro Perantaraan Kewangan ke???
kalu macam tu saya akan mendapatkan khidmat diorg...
so... thanks for the helping... happy.gif
zan
QUOTE(erdila @ Feb 24 2011, 08:48 PM) *
motor tu hilang dalam bulan 6 tahun 2010...
dah sampai surat dari insuran mengatakan clim saya di reject sebab saya tiada lesen...
nak adjust report pon dah terlambat dah... hadoiii....
jabatan yang bro zan maksudkan Biro Perantaraan Kewangan ke???
kalu macam tu saya akan mendapatkan khidmat diorg...
so... thanks for the helping... happy.gif


dah lama rupanya. sekiranya kita benar, jangan takut.

benar, jabatan yg dimaksudkan ialah biro tersebut. maaf, lupa nak tulis

Biro Perantaraan Kewangan
Tkt 25, Bangunan Dataran Kewangan Takaful,
Jalan SUltan Sulaiman,
50000 KL

Tel 03-2272 2811
Keret Susu
maaf..mohn mncelah..
bleh x NCD insurns kurnia trnfer kpd UniAsia?
zan
QUOTE(Keret Susu @ Mar 24 2011, 02:16 PM) *
maaf..mohn mncelah..
bleh x NCD insurns kurnia trnfer kpd UniAsia?


boleh, sbb NCD (atau NCB) ikut nama owner tapi hanya boleh guna pada satu keta saja.

jgn lupa tunjukkan bukti pada Uniasia, anda penah memiiliki polisi dari Kurni dan NCD terakhir anda ialah sekian.. sekian.
mycasper11
Salam semua

mintak bantuan pada yg tau2 shj.,aku ada moto kapcai kriss 1996.moto ni atas nama bapak aku.so skang ni klu aku nk tukar nama cam ner caranya..tk pn klu aku jual moto ni plu tk bawak tuan punya nama..
zan
QUOTE(mycasper11 @ Apr 6 2011, 09:18 PM) *
Salam semua

mintak bantuan pada yg tau2 shj.,aku ada moto kapcai kriss 1996.moto ni atas nama bapak aku.so skang ni klu aku nk tukar nama cam ner caranya..tk pn klu aku jual moto ni plu tk bawak tuan punya nama..

wsalam.

takde masalah, just pegi jpj dan lakukan proses pertukaran nama, tak silap guna borang JPJ K3. kaunter bantuan JPJ sedia menolong.

bawa sekali salinan pemilik lama, salinan pemilik baru, kad pendaftaran asal @ geran, dan semoleknya covernote insurans baru.

paling best sekali, kedua2 pemilik lama dan baru datang sekali ke JPJ utk tujuan pengesahan.
mycasper11
QUOTE(zan @ Apr 9 2011, 02:36 PM) *
QUOTE(mycasper11 @ Apr 6 2011, 09:18 PM) *
Salam semua

mintak bantuan pada yg tau2 shj.,aku ada moto kapcai kriss 1996.moto ni atas nama bapak aku.so skang ni klu aku nk tukar nama cam ner caranya..tk pn klu aku jual moto ni plu tk bawak tuan punya nama..

wsalam.

takde masalah, just pegi jpj dan lakukan proses pertukaran nama, tak silap guna borang JPJ K3. kaunter bantuan JPJ sedia menolong.

bawa sekali salinan pemilik lama, salinan pemilik baru, kad pendaftaran asal @ geran, dan semoleknya covernote insurans baru.

paling best sekali, kedua2 pemilik lama dan baru datang sekali ke JPJ utk tujuan pengesahan.


oo..cam tu..klu tk bwk owner pn tk pa kn..salinan pemilik tu cam ner??
bada70
QUOTE(zan @ Dec 28 2006, 10:28 AM) *
ramai yang tak tahu, maka ramai yg rasa tertipu. nyatakan kemusykilan untuk kita kongsi pengetahuan

Salam En.Zan,nak bertanya,Pd 17.03.2010 kereta saya kemalangan(langgar lembu) kereta teah ditarik untuk oleh tow truck satu syarikat di kuala krai,semasa dlm parking syrikat tersebut,kereta saya sekali lg dilanggar oleh sebuah kereta lain disebelah sisi semasa kereta tersebut mengundur.Dia tak nak nak bayar,dan pemilik syarikat tow truck buat repot kemalangan .Selepas sy siapkan dokumen utk claim kemalangan pertama kereta saya dihantar ke bengkel panel insurans.Dan saya dimaklumkan pehak bengkel boleh claim sekali shj iaitu kemalangan pertama shj, apa yg patut saya buat untuk menuntut pembaikan bg kemalangan kedua tersebut?
zan
QUOTE(bada70 @ Apr 10 2011, 07:01 PM) *
Salam En.Zan,nak bertanya,Pd 17.03.2010 kereta saya kemalangan(langgar lembu) kereta teah ditarik untuk oleh tow truck satu syarikat di kuala krai,semasa dlm parking syrikat tersebut,kereta saya sekali lg dilanggar oleh sebuah kereta lain disebelah sisi semasa kereta tersebut mengundur.Dia tak nak nak bayar,dan pemilik syarikat tow truck buat repot kemalangan .Selepas sy siapkan dokumen utk claim kemalangan pertama kereta saya dihantar ke bengkel panel insurans.Dan saya dimaklumkan pehak bengkel boleh claim sekali shj iaitu kemalangan pertama shj, apa yg patut saya buat untuk menuntut pembaikan bg kemalangan kedua tersebut?

wsalam bada70.

dalam pengetahuan saya, insurans boleh pertimbangkan claim 2 kali. cuma, dalam kes anda kecuaian berlaku di pihak bengkel jadi bukan di bawah tanggungjawap insurans.

pihak bengkel seharusnya menanggung kerosakan dan membaikinya sceara percuma melalui 3 cara

1. garage claim, iaitu claim dari insurans bengkel yang melindungi harta benda syarikat dan pelanggan.

2. bengkel bayar cash

3. bengkel tak mahu bayar cash, dan anda boleh failkan tuntutan di tribunal tuntutan pengguna. anda boleh buat repot polis juga terhadap bengkel, ini hak anda.

sila cari maklumat lanjut ttg tribunal pengguna, yang sebenarnya sebuah mahkamah utnuk tuntutan bawah RM25,000. anda tidak perlukan peguam. anda tuntut hak anda sbg pengguna dan pihak lawan akan defence. sekiranya hakim (dalam kes ni presiden) dapati anda dianiaya, maka kemenangan akan diberi pada anda.

* ralat, maklumat di atas kurang tepat. dalam kes sebegini, anda perlu ke lakukan tuntutan di mahkamah rendah majistret.
tribunal tuntutan pengguna hanya mewakili pengguna yang sudah membeli barangan atau sesuatu khidmat dan tidak berpuas hati atau merasa tertipu dengan apa yg diperolehi.
harap maklum dan maaf.
namrah
QUOTE(namrah @ Jan 24 2011, 10:13 AM) *
QUOTE(zan @ Jan 19 2011, 12:44 PM) *
QUOTE(namrah @ Jan 18 2011, 12:18 PM) *
salam,

saya nak tanya,

1. kalau kereta terbakar bahagian enjin. insurans declare bukan total lost & insurans cover kos pembaikan kereta.
Sepanjang kereta dibaiki, adakah boleh claim loss of use? atau loss of use tu hanya kalau eksiden & claim insurans 3rd party?

2. Lagi satu, jika pihak pengeluar kereta, ambil kereta tersebut untuk investigate punca kebakaran. pihak insurans benarkan.
Janji asal pihak pengeluar kereta nak investigate hanya dalam tempoh seminggu.
End up nak dekat sebulan baru release kereta, tetapi cakap punca kebakaran bukan masalah teknikal atau shortcircuit tapi punca luar yg gagal dikenalpasti,
maksudnya macam pengeluar kereta takmo bertanggungjawab kes kebakaran kereta walaupun kereta tu mmg sejak beli servis kat dorng & belum sampai next servis dah terbakar tiba-tiba.
Sepanjang tempoh investigate tu, boleh claim loss of use kpd pihak pengeluar kereta tak ?

mohon pandangan & nasihat.
TQ


loss of use asalnya hanya utk 3rd party claim, kemudian di lebarkan kepada no-fault claim atau OD KFK.

tak penah dengar loss of use dalam claim own damage.

tak penah dengar pun kes sebegini, tapi rasa nya boleh claim dari pengeluar kereta. depa tak layan, pegi ke tribunal pengguna. kat area PWTC.

seharusnya insurans takde masalah bayar kerugian biar apa pun punca kejadian kecuali penipuan.


okey, thanks ya wink.gif


salam,

sy nk update pasal kes kereta sy yg terbakar ni & ade beberapa persoalan nk tnya.

sekarang selepas 5 bulan drpd hari kejadian kereta sy terbakar, masih dlm proses pembaikan kereta. historynya dah 3 kali bengkel hantar request kpd insurans utk approval kos repair kereta. 1st & 2nd request, insurans approve. Bila dah repair. ada beberapa benda tak function cthnye spt air-cond. so bengkel hantar 3rd request kpd insurans. Tp insurans takmo approve sbb kos repair dah jd lebih 65% harga pasaran kereta tu.

insurans dlm proses nk declare total loss. blom clear lg. tp insurans akan byr certain amount ikut harga pasaran kereta. dorng akan byr amount tu utk setel balance hutang sy dgn bank. amount yg insurans nk byr tu mmg cukup utk setel hutang sy dgn bank.

persoalan kat sini. kereta saya yg terbakar hanya bahagian enjin. body kereta, tayar semua masih elok. selalunya, kalo kes total loss ni, kereta yg dah repair separuh jalan tu sape yg akan amek? bengkel panel insurans tu ke atau owner boleh dapat? dorang akan jual part by part atau ke tmpt jualan besi buruk ke camne?

lps tu nnt geran kereta tu sape yg pegang

TQ. harap saudara dpt bg maklumbalas/info yg sepatutnya sy tahu sbg owner kereta yg dideclare total loss.

zan
QUOTE(namrah @ May 1 2011, 12:30 AM) *
salam,

sy nk update pasal kes kereta sy yg terbakar ni & ade beberapa persoalan nk tnya.

sekarang selepas 5 bulan drpd hari kejadian kereta sy terbakar, masih dlm proses pembaikan kereta. historynya dah 3 kali bengkel hantar request kpd insurans utk approval kos repair kereta. 1st & 2nd request, insurans approve. Bila dah repair. ada beberapa benda tak function cthnye spt air-cond. so bengkel hantar 3rd request kpd insurans. Tp insurans takmo approve sbb kos repair dah jd lebih 65% harga pasaran kereta tu.

insurans dlm proses nk declare total loss. blom clear lg. tp insurans akan byr certain amount ikut harga pasaran kereta. dorng akan byr amount tu utk setel balance hutang sy dgn bank. amount yg insurans nk byr tu mmg cukup utk setel hutang sy dgn bank.

persoalan kat sini. kereta saya yg terbakar hanya bahagian enjin. body kereta, tayar semua masih elok. selalunya, kalo kes total loss ni, kereta yg dah repair separuh jalan tu sape yg akan amek? bengkel panel insurans tu ke atau owner boleh dapat? dorang akan jual part by part atau ke tmpt jualan besi buruk ke camne?

lps tu nnt geran kereta tu sape yg pegang

TQ. harap saudara dpt bg maklumbalas/info yg sepatutnya sy tahu sbg owner kereta yg dideclare total loss.


wasalam namrah,

1. bila tuntutan kerugian pada insurans melebihi 70% atau nilai keseluruhan sesebuah kereta, pihak insurans berhak utk menggantikan dengan sebuah kereta yang sama (cth Waja 1.6 manual thn 04, diganti dgn Waja 1.6 manual 04 juga) atau pun membayar terus amaun mengikut nilai semasa rasmi.

ini kerana kos pembaikan tidak ekonomik dan merugikan pihak insurans dan pemilik (rugi pada masa).

2. Dalam kes anda, walaupun kereta terbakar hanya sebahagian, tetapi insurans telah dan akan membayar nilai kereta yg rasmi secara penuh. bermakna, keseluruhan kereta itu termasuk bangkainya akan menjadi milik pihak insurans. sebagai pemilik baru, mereka berhak samada terus membaiki kemudian menjual atau menjual kereta itu sebagai alat ganti. Keputusan itu cuma insurans saja yg berhak lakukan.

3. geran kereta akan dipegang oleh pihak insurans. kita perlu serahkan bersama kunci keta.

4. insurans akan wat bayaran berdasarkan nilai semasa rasmi, bukan baki hutang di bank atau harga trade-in di kedai.

maknanya, katakan sebelum kereta terbakar anda ada niat utk membeli keta baru dan nilai trade-in ditawarkan ialah 47K(cth saja) sedangkan nilai rasmi keta anda pada tarikh kejadian ialah 52K (cth). dalam kes ini insurans akan bayar 52K.

tetapi sekiranya baki pinjaman di bank ada 54K, maka insurans tetap akan bayar 52K dan bakinya adalah tanggungjawap kita utk selesaikan. sekiranya baki pinjaman di bank ada 44K, maka duit lebih sebanyak 8K tu akan diserahkan pada pemilik.


saya harap info ini memenuhi keperluan anda. friends.gif
adle
Salam Tuan,

maaf klu isu saya ni dah dijawab dlm thread lain.

situasinya 1: Mertua saya telah membeli kereta baru honda city i-vtec pada 30.3.2011 dan telah transfer NCD/NCB 55% insuran kereta wira lama (Uniasia/Kurnia) ke kereta honda baru (under Honda Insurans Programme klu x silap).

soalan: adakah ini bermakna kereta wira lama itu tidak ada coverage insuran secara automatik selepas transfer NCD/B? sedangkan ada lebih kurang 6-7 bulan lagi sebelum tempoh insuran lama itu tamat. perlukah dapatkan policy insuran baru?

situasi 2: Kancil Isteri model (last edition) 2002 tidak pernah claim insuran/takaful etiqa sedangkan ncd/ncb dah capai 55% sejak bertahun-tahun?

soalan: benarkah ada refund jika x pernah claim ncb/ncd?

sekian terima kasih.
namrah
QUOTE(zan @ May 3 2011, 10:22 AM) *
QUOTE(namrah @ May 1 2011, 12:30 AM) *
salam,

sy nk update pasal kes kereta sy yg terbakar ni & ade beberapa persoalan nk tnya.

sekarang selepas 5 bulan drpd hari kejadian kereta sy terbakar, masih dlm proses pembaikan kereta. historynya dah 3 kali bengkel hantar request kpd insurans utk approval kos repair kereta. 1st & 2nd request, insurans approve. Bila dah repair. ada beberapa benda tak function cthnye spt air-cond. so bengkel hantar 3rd request kpd insurans. Tp insurans takmo approve sbb kos repair dah jd lebih 65% harga pasaran kereta tu.

insurans dlm proses nk declare total loss. blom clear lg. tp insurans akan byr certain amount ikut harga pasaran kereta. dorng akan byr amount tu utk setel balance hutang sy dgn bank. amount yg insurans nk byr tu mmg cukup utk setel hutang sy dgn bank.

persoalan kat sini. kereta saya yg terbakar hanya bahagian enjin. body kereta, tayar semua masih elok. selalunya, kalo kes total loss ni, kereta yg dah repair separuh jalan tu sape yg akan amek? bengkel panel insurans tu ke atau owner boleh dapat? dorang akan jual part by part atau ke tmpt jualan besi buruk ke camne?

lps tu nnt geran kereta tu sape yg pegang

TQ. harap saudara dpt bg maklumbalas/info yg sepatutnya sy tahu sbg owner kereta yg dideclare total loss.


wasalam namrah,

1. bila tuntutan kerugian pada insurans melebihi 70% atau nilai keseluruhan sesebuah kereta, pihak insurans berhak utk menggantikan dengan sebuah kereta yang sama (cth Waja 1.6 manual thn 04, diganti dgn Waja 1.6 manual 04 juga) atau pun membayar terus amaun mengikut nilai semasa rasmi.

ini kerana kos pembaikan tidak ekonomik dan merugikan pihak insurans dan pemilik (rugi pada masa).

2. Dalam kes anda, walaupun kereta terbakar hanya sebahagian, tetapi insurans telah dan akan membayar nilai kereta yg rasmi secara penuh. bermakna, keseluruhan kereta itu termasuk bangkainya akan menjadi milik pihak insurans. sebagai pemilik baru, mereka berhak samada terus membaiki kemudian menjual atau menjual kereta itu sebagai alat ganti. Keputusan itu cuma insurans saja yg berhak lakukan.

3. geran kereta akan dipegang oleh pihak insurans. kita perlu serahkan bersama kunci keta.

4. insurans akan wat bayaran berdasarkan nilai semasa rasmi, bukan baki hutang di bank atau harga trade-in di kedai.

maknanya, katakan sebelum kereta terbakar anda ada niat utk membeli keta baru dan nilai trade-in ditawarkan ialah 47K(cth saja) sedangkan nilai rasmi keta anda pada tarikh kejadian ialah 52K (cth). dalam kes ini insurans akan bayar 52K.

tetapi sekiranya baki pinjaman di bank ada 54K, maka insurans tetap akan bayar 52K dan bakinya adalah tanggungjawap kita utk selesaikan. sekiranya baki pinjaman di bank ada 44K, maka duit lebih sebanyak 8K tu akan diserahkan pada pemilik.


saya harap info ini memenuhi keperluan anda. friends.gif


Terima kasih di atas maklumbalas/info ini.
really appreaciate it smile.gif
Maksudnya pihak insurans kena nilai harga kereta tu pada tarikh ia terbakar bukan tarikh semasa kan?
Macamana utk semak nilai rasmi kereta?
TQ
zan
QUOTE(namrah @ May 5 2011, 11:50 AM) *
QUOTE(zan @ May 3 2011, 10:22 AM) *

wasalam namrah,

1. bila tuntutan kerugian pada insurans melebihi 70% atau nilai keseluruhan sesebuah kereta, pihak insurans berhak utk menggantikan dengan sebuah kereta yang sama (cth Waja 1.6 manual thn 04, diganti dgn Waja 1.6 manual 04 juga) atau pun membayar terus amaun mengikut nilai semasa rasmi.

ini kerana kos pembaikan tidak ekonomik dan merugikan pihak insurans dan pemilik (rugi pada masa).

2. Dalam kes anda, walaupun kereta terbakar hanya sebahagian, tetapi insurans telah dan akan membayar nilai kereta yg rasmi secara penuh. bermakna, keseluruhan kereta itu termasuk bangkainya akan menjadi milik pihak insurans. sebagai pemilik baru, mereka berhak samada terus membaiki kemudian menjual atau menjual kereta itu sebagai alat ganti. Keputusan itu cuma insurans saja yg berhak lakukan.

3. geran kereta akan dipegang oleh pihak insurans. kita perlu serahkan bersama kunci keta.

4. insurans akan wat bayaran berdasarkan nilai semasa rasmi, bukan baki hutang di bank atau harga trade-in di kedai.

maknanya, katakan sebelum kereta terbakar anda ada niat utk membeli keta baru dan nilai trade-in ditawarkan ialah 47K(cth saja) sedangkan nilai rasmi keta anda pada tarikh kejadian ialah 52K (cth). dalam kes ini insurans akan bayar 52K.

tetapi sekiranya baki pinjaman di bank ada 54K, maka insurans tetap akan bayar 52K dan bakinya adalah tanggungjawap kita utk selesaikan. sekiranya baki pinjaman di bank ada 44K, maka duit lebih sebanyak 8K tu akan diserahkan pada pemilik.


saya harap info ini memenuhi keperluan anda. friends.gif


Terima kasih di atas maklumbalas/info ini.
really appreaciate it smile.gif
Maksudnya pihak insurans kena nilai harga kereta tu pada tarikh ia terbakar bukan tarikh semasa kan?
Macamana utk semak nilai rasmi kereta?
TQ


no prob. tidak ada sesiapa di malaysia yg boleh kawal nilai kereta yang berdaftar @ used value kerana ianya sentiasa berubah2... jarang naik tapi peratusan susut nilai tidak tetap. ada yg 8% setiap tahun, ada yg 10%, ada yg 13%. kalau ikut lembaga hasil dalam negeri pulak susut kereta yang digunakan utk urusan perniagaan boleh susut 20% (utk tujuan rebat cukai).

jadi, telah dipersetujui oleh bank negara, cuma ada 2 pihak yg boleh kemukakan nilai pasaran terpakai iaitu 1. pihak bank dan insurans manakala 2. bagi tuntutan rasmi yang boleh digunakan di mahkamah hanya syarikat penjual asal yang berhak menyatakan nilai terpakai sesebuah kereta.

cth jika model Toyota, kena tanya pada UMW Toyota (HQ). kalau Honda kena tanya Honda Malaysia Sdn Bhd (HQ)
zan
QUOTE(adle @ May 4 2011, 05:01 PM) *
Salam Tuan,

maaf klu isu saya ni dah dijawab dlm thread lain.

situasinya 1: Mertua saya telah membeli kereta baru honda city i-vtec pada 30.3.2011 dan telah transfer NCD/NCB 55% insuran kereta wira lama (Uniasia/Kurnia) ke kereta honda baru (under Honda Insurans Programme klu x silap).

soalan: adakah ini bermakna kereta wira lama itu tidak ada coverage insuran secara automatik selepas transfer NCD/B? sedangkan ada lebih kurang 6-7 bulan lagi sebelum tempoh insuran lama itu tamat. perlukah dapatkan policy insuran baru?

situasi 2: Kancil Isteri model (last edition) 2002 tidak pernah claim insuran/takaful etiqa sedangkan ncd/ncb dah capai 55% sejak bertahun-tahun?

soalan: benarkah ada refund jika x pernah claim ncb/ncd?

sekian terima kasih.


salam kembali.

1. jika NCB dah transfer ke keta lain, adakah insurans itu telah ditamatkan? sekiranya keta lama masih ada, dan insurans masih digunakan dan sekiranya berlaku kemalangan atau kerugian yang perlu dituntut ada kemungkinan besar insurans tidak akan bayar penuh. sila lihat contoh.

i. nilai premium dibayar utk lindungi kereta bernilai RM20,000 = RM600.00 (cth)
ii. ditolak NCB 55% = RM270.
iii. bila NCB ditolak, bermakna premium dibayar cuma 270 ÷ 600 = 45%
iv. bila ada kemalangan, katakan jumlah diluluskan ialah RM10,000, maka insurans akan bayar 45% saja atau RM4,500.

jika keta lama itu sudah dijual, tidak ada apa yg perlu dibimbimbangkan.

2. NCB/NCD itu sendiri ialah sebenarnya refund bila kita tak pernah buat tuntutan. makna itu sendiri self explanatory

NCB = no claim bonus @ bonus kerana tidak ada tuntutan

NCD = no claim discount @ diskaun kerana tidak ada tuntutan
kerazeehisham
Salam..

Tuan Zan,

Mohon pandangan dan kepakaran tuan dlm kes saya spt berikut;

Pada 14/5/2011 kira2 jam 1.30 pagi kereta sy eksiden langgar lembu di Raub,Pahang. Sy tinggal di KL. Kereta sy berusia setahun dan insurans sy adalah Etiqa 1st-party.Jumlah diinsuranskan ialah 50K. Repot polis telah dibuat.Kereta sy telah selamat di tarik ke bengkel panel Etiqa berdekatan. Soalan sy;

1. Adakah benar sy dikenakan saman rm300 sebaik bwt repot polis kerana langgar lembu? Atas alasan apa sy disaman?

2. Sewaktu kemalangan,radiator sy bocor & enjin overheating tanpa sy sedari. Oleh kerana jarak umah tinggal lbh kurang 5km,sy ambil keputusan utk top-up air radiator. Dlm 3 kali top-up sy berjaya smpi ke rumah. Sy bimbang kerosakan pd block enjin dan head. Adakah insurans akan cover prob ini? Adakah sy perlu maklumkan pihak bengkel utk membaiki masalah ni?

3. Apa yg perlu sy bwt sekira terdapat masalah pada kereta-selepas dibaiki oleh bengkel tersebut?

4.Kereta sy dijangka siap dlm tempoh 1bulan. Dlm tempoh tersebut,apakah langkah2 yg boleh sy bwt utk memastikan kereta sy di baiki dgn baik. Sy bimbang bengkel panel yg tidak jujur.

Jasa dan budibaik tuan sy ucapkan jutaan terima kasih.
zan
QUOTE(kerazeehisham @ May 18 2011, 04:01 PM) *
Salam..

Tuan Zan,

Mohon pandangan dan kepakaran tuan dlm kes saya spt berikut;

Pada 14/5/2011 kira2 jam 1.30 pagi kereta sy eksiden langgar lembu di Raub,Pahang. Sy tinggal di KL. Kereta sy berusia setahun dan insurans sy adalah Etiqa 1st-party.Jumlah diinsuranskan ialah 50K. Repot polis telah dibuat.Kereta sy telah selamat di tarik ke bengkel panel Etiqa berdekatan. Soalan sy;

1. Adakah benar sy dikenakan saman rm300 sebaik bwt repot polis kerana langgar lembu? Atas alasan apa sy disaman?

2. Sewaktu kemalangan,radiator sy bocor & enjin overheating tanpa sy sedari. Oleh kerana jarak umah tinggal lbh kurang 5km,sy ambil keputusan utk top-up air radiator. Dlm 3 kali top-up sy berjaya smpi ke rumah. Sy bimbang kerosakan pd block enjin dan head. Adakah insurans akan cover prob ini? Adakah sy perlu maklumkan pihak bengkel utk membaiki masalah ni?

3. Apa yg perlu sy bwt sekira terdapat masalah pada kereta-selepas dibaiki oleh bengkel tersebut?

4.Kereta sy dijangka siap dlm tempoh 1bulan. Dlm tempoh tersebut,apakah langkah2 yg boleh sy bwt utk memastikan kereta sy di baiki dgn baik. Sy bimbang bengkel panel yg tidak jujur.

Jasa dan budibaik tuan sy ucapkan jutaan terima kasih.


wsalam.

1. pihak polis ada sebab munasabah utk menyaman anda, iaitu gagal mengawal kenderaan sehingga menyebabkan kemalangan (terlalu laju, brek tak makan, kawalan stereng kurang cekap)
anda boleh ambil tindakan undang2 utk pertahankan diri kerana lembu itu tidak seharusnya berada di jalan. cuma, tak berbaloi turun naik mahkamah kerana RM300. langkah alternatif, cari tuan lembu dan suruh dia bayar saman. bagaimana nak buktikan lembu yg dilanggar adalah miliknya? selalunya pemilik lembu tak mengaku.

2. pihak insurans tidak akan tanggung kerosakan enjin akibat kemalangan itu. ini kerana, anda mengetahui air radiator dah bocor dan kenderaan sepatutnya tidak boleh dipandu. seharusnya kereta it dipindahkan dgn menggunakan tow truck atau car transporter.

3. semua bengkel pembaikan insurans perlu ada lesen PIAM, dan syarat PIAM ialah setiap pembaikan insurans ada waranti selama 6 bulan dari kerosakan akibat kegagalan produk atau poor workmanship.

4.
i) minta senarai apa barang yang diluluskan insurans utk tukar. call claim dept sykt insurans jika bengkel tak mahu beri.
ii) selalu buat lawatan ke bengkel. paling penting, lihat keadaan kereta sebelum di cat. pastikan bukan barang terpakai yg digunakan.
iii) komponen seperti bonet ada juga yg bukan original. original warna hitam dan lebih berat. bukan original warna kelabu dan lebih ringan.
iv) keta di bawah 5 tahun wajib tukar semua barang dengan yg baru dan asli. owner tak perlu bayar apa2, melainkan excess jika ada..

bila keta dah siap, pastikan kualiti cat memuaskan hati anda. cat tak bertompok, atau meleleh atau mempunyai bayangan yg berbeza dgn bahagian asal (different shades). pastikan enjin tidak ada apa2 bunyi tidak normal. pastikan takde apa2 yg longgar. pastikan gap antara bonet dan bumper, bumper dan fender (madgad) adalah konsisten. jika tak puas hati, jgn terima keta. jangan sign discharge voucher (DV), tapi dgn syarat anda kena korban masa tinggalkan keta sekali lagi selama beberapa hari.
kerazeehisham
Terima kasih tuan Zan,

Saya amat bimbang akan situasi pd point ke-2 berkenaan masalah enjin/blok/head dikemudian hari.

1. Sy terpaksa bertindak demikian kerana kereta terhenti di jalan dan xbleh tolak. Bimbang berlaku kemalangan pd kenderaan yg lain. Maklumlah jalan lama,hutan/ladang sawit dikiri kanan tanpa lampu jln. Sy nak tunggu pun bimbang klu ade perompak.Bnyk kes kat situ.

Perlu ke sy maklumkan pd syarikat insurans/bengkel berkenaan perkara ini agar mereka bleh baiki? atau sy harus diam je?

Ini pengalaman pertama sy mengalami kemalangan. Harap dpt membantu. Tq.
zan
QUOTE(kerazeehisham @ May 19 2011, 09:37 AM) *
Terima kasih tuan Zan,

Saya amat bimbang akan situasi pd point ke-2 berkenaan masalah enjin/blok/head dikemudian hari.

1. Sy terpaksa bertindak demikian kerana kereta terhenti di jalan dan xbleh tolak. Bimbang berlaku kemalangan pd kenderaan yg lain. Maklumlah jalan lama,hutan/ladang sawit dikiri kanan tanpa lampu jln. Sy nak tunggu pun bimbang klu ade perompak.Bnyk kes kat situ.

Perlu ke sy maklumkan pd syarikat insurans/bengkel berkenaan perkara ini agar mereka bleh baiki? atau sy harus diam je?

Ini pengalaman pertama sy mengalami kemalangan. Harap dpt membantu. Tq.


T.kasih kembali.

kalau tak beritahu bengkel atau insurans, boleh diam2 saja. sekiranya, selepas keta dibaiki, kemudian dalam minggu pertama terjadi kerosakan pada blok/atau head (selalunya overheating), anda masih ada kes utk claim dgn insurans.

sekirany pada hari kejadian, walaupun air bocor tapi meter tak cecah maksimum (huruf H atau kaler merah), insyaAllah, enjin dalam keadaan baik. within reasonable specification.

sekiranya terjadi apa2, kes anda kuat kerana kereta anda masih baru, dan boleh dikaitkan dengan kemalangan. dont wori. anything tanya saya. cuma saya bukan hari2 di mesra. maybe 72 jam baru masuk balik.
kerazeehisham
Tuan Zan,

Saya bimbang juga klu2 pernah terlepas ckp pd bengkel ttg perkara tersebut. Ye la pengalaman pertama. Panik,kelamkabut dsbg. X perasan ape yg kite ckp.

Lepas eksiden,enjin sy overheating skali saja dan mmg cecah H atau max. Psl sy mmg x perasan langsung radiator bocor.tp lps tu sy terus berenti. Lebih kurang 20minit kemudian,sy topup air. Meter temp drop. Sy jln lg. Meter temp naik separuh,sy brenti. Then top-up lg.meter drop. sy jln lg sket .meter naik separuh-sy pun dah smpi rumah.

Itu la serba sket kejadiannye. Harapnye enjin sy xde masalah dikemudian hari. Sy amat risau ttg hal block n head psl enjin Campro-menurut kwn2 sy,mmg bermasalah nak cari spare-part.

Jasa dan maklumat Tuan Zan dlm kes sy ini amat sy hargai. Budi baik tuan Zan,Allah saja dpt membalasnye.

Terima kasih.

zan
QUOTE(kerazeehisham @ May 19 2011, 03:34 PM) *
Tuan Zan,

Saya bimbang juga klu2 pernah terlepas ckp pd bengkel ttg perkara tersebut. Ye la pengalaman pertama. Panik,kelamkabut dsbg. X perasan ape yg kite ckp.

Lepas eksiden,enjin sy overheating skali saja dan mmg cecah H atau max. Psl sy mmg x perasan langsung radiator bocor.tp lps tu sy terus berenti. Lebih kurang 20minit kemudian,sy topup air. Meter temp drop. Sy jln lg. Meter temp naik separuh,sy brenti. Then top-up lg.meter drop. sy jln lg sket .meter naik separuh-sy pun dah smpi rumah.

Itu la serba sket kejadiannye. Harapnye enjin sy xde masalah dikemudian hari. Sy amat risau ttg hal block n head psl enjin Campro-menurut kwn2 sy,mmg bermasalah nak cari spare-part.

Jasa dan maklumat Tuan Zan dlm kes sy ini amat sy hargai. Budi baik tuan Zan,Allah saja dpt membalasnye.

Terima kasih.


pendapat saya, KIV dulu. sampai keta siap. lepas tu test. mudah2an enjin tak cedera.
kerazeehisham
QUOTE(zan @ May 19 2011, 08:52 AM) *
wsalam.

1. pihak polis ada sebab munasabah utk menyaman anda, iaitu gagal mengawal kenderaan sehingga menyebabkan kemalangan (terlalu laju, brek tak makan, kawalan stereng kurang cekap)
anda boleh ambil tindakan undang2 utk pertahankan diri kerana lembu itu tidak seharusnya berada di jalan. cuma, tak berbaloi turun naik mahkamah kerana RM300. langkah alternatif, cari tuan lembu dan suruh dia bayar saman. bagaimana nak buktikan lembu yg dilanggar adalah miliknya? selalunya pemilik lembu tak mengaku.

2. pihak insurans tidak akan tanggung kerosakan enjin akibat kemalangan itu. ini kerana, anda mengetahui air radiator dah bocor dan kenderaan sepatutnya tidak boleh dipandu. seharusnya kereta it dipindahkan dgn menggunakan tow truck atau car transporter.

3. semua bengkel pembaikan insurans perlu ada lesen PIAM, dan syarat PIAM ialah setiap pembaikan insurans ada waranti selama 6 bulan dari kerosakan akibat kegagalan produk atau poor workmanship.

4.
i) minta senarai apa barang yang diluluskan insurans utk tukar. call claim dept sykt insurans jika bengkel tak mahu beri.
ii) selalu buat lawatan ke bengkel. paling penting, lihat keadaan kereta sebelum di cat. pastikan bukan barang terpakai yg digunakan.
iii) komponen seperti bonet ada juga yg bukan original. original warna hitam dan lebih berat. bukan original warna kelabu dan lebih ringan.
iv) keta di bawah 5 tahun wajib tukar semua barang dengan yg baru dan asli. owner tak perlu bayar apa2, melainkan excess jika ada..

bila keta dah siap, pastikan kualiti cat memuaskan hati anda. cat tak bertompok, atau meleleh atau mempunyai bayangan yg berbeza dgn bahagian asal (different shades). pastikan enjin tidak ada apa2 bunyi tidak normal. pastikan takde apa2 yg longgar. pastikan gap antara bonet dan bumper, bumper dan fender (madgad) adalah konsisten. jika tak puas hati, jgn terima keta. jangan sign discharge voucher (DV), tapi dgn syarat anda kena korban masa tinggalkan keta sekali lagi selama beberapa hari.



Salam tuan Zan,

Update terkini mengenai kes saya;

Pada 25/5/2011, syrkt insurans telah memberi kelulusan atas claim sy. Saya telah pun mendapatkan list barang yg perlu ditukar dr syrkt insurans tersebut. Ade 23 item semua skali dgn nilai rm3500. Alhamdulillah,parts penting seperti Radiator tank, IAFM termasuk dlm senarai.

Saya telah mengikuti semua langkah yg ditunjuk ajar oleh tuan dan setakat ini semua berjalan lancar. Terima kasih yg tidak terhingga sy ucapkan. Cumenye saya tidak dpt melawat bengkel secara kerap kerana jarak (sy di KL,bengkel di Raub,Pahang) dan sedang sibuk menguruskan majlis perkahwinan adik lelaki. Semua urusan hanya melalui panggilan telefon. Mmg membimbangkan,tp sy xde pilihan dan masa yg cukup. Harap bengkel ni bersikap jujur dan cermat. Mudah2an.

Sekiranya ada sbrg update,sy akan inform nanti.

Tq tuan.
zatydfairy
Assalamualaikum..
Saya mohon jasa baik yg lebih arif utk guide sy dalam urusan claim mengelaim ni..
Pada 9 June 2011, kami berconvoy 4 kereta ke endau, mersing. Ni kira rombongan pengantin la.
Majlis perkahwinan di sebelah lelaki di adakan keesok kan hari nya.
Kereta saya di pandu oleh adik saya sbb sy menaiki kereta suami di hadapan.
Dugaan org nk kawen ni..kereta sy yg dipandu adik terbabas sbb nk elak lembu di hadapan.
Kereta langgar tiang lektrik n masuk parit. Alhamdulillah 4 org penumpang dalam kereta selamat which sume tu adik2 saya jugak..
Takpe la kereta arwah..janji sume selamat.
Sy insist nk total lost sbb chasis pun dh bengkok n pihak workshop ckp 50:50.
Kereta : suzuki swift 1.5 (A)
Insured value : 77k
Year : xsampai stahun pun lagi.. roadtax mati 6 sep 2011
Driver : adik usia 22 thn dan bkn pemegang lesen P
Kedereaan : penumpang d belakang pth tangan
Report : dibuat sebaik kemalangan berlaku

Soalan :
i. apakah yg paling penting sekali sy buat?
workshop declared kt insurance comp, if repair = RM 50,000+/-
tunggu adjuster estimate pulak.. tapi sy insist kt adjuster tu supaya total lost..
insurance comp kate if adjuster ckp lost tu RM 500,50.00, br diorg akn declare total lost..
abis..klu diorg repair cmne......... sy xnak....
loan ngn bank byk lg.. total 9 thn.. tp sthn pun x smpi lg ni..
ii. brapa / apa market value?
adjuster kate depends on market value.
adakah diorg akan kira swift tu sbg 2nd hand value atau pun new swift 2010 yg dijual pada 2011?
xphm..
iii. adik yg cedera tu boleh diclaim ke?

Keseokkan hari,pengantin bersanding tp x brapa nk senyum............=(
zan
QUOTE(zatydfairy @ Jun 15 2011, 03:02 PM) *
Assalamualaikum..
Saya mohon jasa baik yg lebih arif utk guide sy dalam urusan claim mengelaim ni..

Soalan :
i. apakah yg paling penting sekali sy buat?
workshop declared kt insurance comp, if repair = RM 50,000+/-
tunggu adjuster estimate pulak.. tapi sy insist kt adjuster tu supaya total lost..
insurance comp kate if adjuster ckp lost tu RM 500,50.00, br diorg akn declare total lost..
abis..klu diorg repair cmne......... sy xnak....
loan ngn bank byk lg.. total 9 thn.. tp sthn pun x smpi lg ni..
ii. brapa / apa market value?
adjuster kate depends on market value.
adakah diorg akan kira swift tu sbg 2nd hand value atau pun new swift 2010 yg dijual pada 2011?
xphm..
iii. adik yg cedera tu boleh diclaim ke?

Keseokkan hari,pengantin bersanding tp x brapa nk senyum............=(


waalaikumsalam.

kalau tak silap, nampak gambar macam di motor jempol, bahau.

begini. biar kita fahamkan dulu apa itu istilah total loss @ write-off @ beyond economical repair (BER).

hanya ada 2 syarat yang dapat memenuhi kehendak total loss oaoti

1. kos membaiki melebihi dari nilai sebenar kereta semasa kejadian.
cth A . nilai keta 50K. kos repair - 58K = total loss.
cth B. nilai keta 50K. kos repair 33K = tak boleh total loss

2. kereta mengalami kerosakan teruk pada struktur utama seperti lantai, tiang bumbung dan chassis. sekiranya kereta nampak teruk di luar, tapi struktur utamanya tak terusik, maka ini tidak memenuhi syarat total loss. kerosakan yg teruk sebegini akan diisytiharkan oleh puspakom = not fit to be on the road @ not roadworthy.

sekiranya pihak bengkel dapat membuktikan kos pembaikan melebihi nilai kereta, maka insurans akan declare total loss.

ada syarat tambahan iaitu

3. sekiranya nilai pembaikan menjangkau lebih 70% dan masih ada bahagian kereta yg boleh dijual seperti enjin, pintu dan lain2, ini juga boleh di isytihar total loss. pihak bengkel tahu apa yg perlu dibuat.

di pihak kita pula, sekiranya insurans bayar nilai keta kita 50K, tapi baki hutang di bank masih ada 52K, maka tanggungjawap kita menyelesaikan baki itu. othersiwe, kita akan kekal sebagai pemiutang.

sebarang kecederaan hanya boleh di tuntut melalui personal accident insurance (PA) atau medical card insurance atau pun sekiranya keta anda memiliki extension passenger liability (hampir 99% kereta di malaysia takde passenger liability melainkan teksi dan kereta sewa)

pesanan utk semua : pandulah kereta dgn berhati2, walau keta kita mempunyai brek yg bagus, ada ABS dan airbag. sbb bila kita eksiden, diri sendiri yg susah. pengantin nak senyum pun dah susahh....
zatydfairy
hehehe dapat 10 markah! betul.. tu kat motor jempol, bahau.. (happy.gif)v

Nilai kereta yg dimaksud kn tu harga baru ke market price?
Insured kete tu 77k.. Workshop estimate 50k utk repair..
Tp try slow talk ngn adjuster utk total lost.....xtaw la cmne....

kalau kete sy tu direpair...mst x sedap dah nk bwk...
xpun..nnt suayyyyyyyyy~~~~~
tp kn...if repair jugak...safe x kete tu on road...?

hmm..pening nye.. (@.@)


QUOTE(zan @ Jun 16 2011, 11:24 AM) *
QUOTE(zatydfairy @ Jun 15 2011, 03:02 PM) *
Assalamualaikum..
Saya mohon jasa baik yg lebih arif utk guide sy dalam urusan claim mengelaim ni..

Soalan :
i. apakah yg paling penting sekali sy buat?
workshop declared kt insurance comp, if repair = RM 50,000+/-
tunggu adjuster estimate pulak.. tapi sy insist kt adjuster tu supaya total lost..
insurance comp kate if adjuster ckp lost tu RM 500,50.00, br diorg akn declare total lost..
abis..klu diorg repair cmne......... sy xnak....
loan ngn bank byk lg.. total 9 thn.. tp sthn pun x smpi lg ni..
ii. brapa / apa market value?
adjuster kate depends on market value.
adakah diorg akan kira swift tu sbg 2nd hand value atau pun new swift 2010 yg dijual pada 2011?
xphm..
iii. adik yg cedera tu boleh diclaim ke?

Keseokkan hari,pengantin bersanding tp x brapa nk senyum............=(


waalaikumsalam.

kalau tak silap, nampak gambar macam di motor jempol, bahau.

begini. biar kita fahamkan dulu apa itu istilah total loss @ write-off @ beyond economical repair (BER).

hanya ada 2 syarat yang dapat memenuhi kehendak total loss oaoti

1. kos membaiki melebihi dari nilai sebenar kereta semasa kejadian.
cth A . nilai keta 50K. kos repair - 58K = total loss.
cth B. nilai keta 50K. kos repair 33K = tak boleh total loss

2. kereta mengalami kerosakan teruk pada struktur utama seperti lantai, tiang bumbung dan chassis. sekiranya kereta nampak teruk di luar, tapi struktur utamanya tak terusik, maka ini tidak memenuhi syarat total loss. kerosakan yg teruk sebegini akan diisytiharkan oleh puspakom = not fit to be on the road @ not roadworthy.

sekiranya pihak bengkel dapat membuktikan kos pembaikan melebihi nilai kereta, maka insurans akan declare total loss.

ada syarat tambahan iaitu

3. sekiranya nilai pembaikan menjangkau lebih 70% dan masih ada bahagian kereta yg boleh dijual seperti enjin, pintu dan lain2, ini juga boleh di isytihar total loss. pihak bengkel tahu apa yg perlu dibuat.

di pihak kita pula, sekiranya insurans bayar nilai keta kita 50K, tapi baki hutang di bank masih ada 52K, maka tanggungjawap kita menyelesaikan baki itu. othersiwe, kita akan kekal sebagai pemiutang.

sebarang kecederaan hanya boleh di tuntut melalui personal accident insurance (PA) atau medical card insurance atau pun sekiranya keta anda memiliki extension passenger liability (hampir 99% kereta di malaysia takde passenger liability melainkan teksi dan kereta sewa)

pesanan utk semua : pandulah kereta dgn berhati2, walau keta kita mempunyai brek yg bagus, ada ABS dan airbag. sbb bila kita eksiden, diri sendiri yg susah. pengantin nak senyum pun dah susahh....

zan
QUOTE(zatydfairy @ Jun 16 2011, 01:42 PM) *
hehehe dapat 10 markah! betul.. tu kat motor jempol, bahau.. (happy.gif)v

Nilai kereta yg dimaksud kn tu harga baru ke market price?
Insured kete tu 77k.. Workshop estimate 50k utk repair..
Tp try slow talk ngn adjuster utk total lost.....xtaw la cmne....

kalau kete sy tu direpair...mst x sedap dah nk bwk...
xpun..nnt suayyyyyyyyy~~~~~
tp kn...if repair jugak...safe x kete tu on road...?

hmm..pening nye.. (@.@)


jangan pening2...

nilai keta yg dimaksudkan ialah nilai semasa keta pada waktu kejadian. biasanya setiap keta susut 10% setiap tahun.

anggaran saya utk suzuki swift standard ialah

keta baru 77K
6 bulan 73K
thn pertama 68K
thn kedua 61K
thn ketiga 55K

dalam kes anda, ada 60% peluang utk total loss berdasarkan faktor2 berikut

1. struktur keta rosak teruk di
a. lantai dan tetulang (reinforcement)
b. bumbung dan tetulang (reinforcement)
c. tiang pintu tengah @ B-pillar
d. tiang quarter panel @ C-pillar

2. sekiranya kos membaiki mencecah 100%.

3. sekiranya kos membaiki lebih rendah dari 100% tetapi lebih tinggi dari 70%. ini kerana ada bahagian keta yg masih elok dan ada nilai second hand (jual kat kedai half cut) termasuk pintu sebelah kanan, rim, enjin, gearbox, tempat duduk, dashboard, ECU dan wiring. kesemua ini boleh dinilaikan antara 10-20% nilai keta.

anda boleh tulis surat pada insurans (claim department) utk memohon total loss. kalau mereka tak terima, kita citer lagi. byk aspek2 lain yg tersembunyi. yg kita tak tahu tp hak kita sbg pengguna.
kerazeehisham
QUOTE(zatydfairy @ Jun 15 2011, 03:02 PM) *
Assalamualaikum..
Saya mohon jasa baik yg lebih arif utk guide sy dalam urusan claim mengelaim ni..
Pada 9 June 2011, kami berconvoy 4 kereta ke endau, mersing. Ni kira rombongan pengantin la.
Majlis perkahwinan di sebelah lelaki di adakan keesok kan hari nya.
Kereta saya di pandu oleh adik saya sbb sy menaiki kereta suami di hadapan.
Dugaan org nk kawen ni..kereta sy yg dipandu adik terbabas sbb nk elak lembu di hadapan.
Kereta langgar tiang lektrik n masuk parit. Alhamdulillah 4 org penumpang dalam kereta selamat which sume tu adik2 saya jugak..
Takpe la kereta arwah..janji sume selamat.
Sy insist nk total lost sbb chasis pun dh bengkok n pihak workshop ckp 50:50.
Kereta : suzuki swift 1.5 (A)
Insured value : 77k
Year : xsampai stahun pun lagi.. roadtax mati 6 sep 2011
Driver : adik usia 22 thn dan bkn pemegang lesen P
Kedereaan : penumpang d belakang pth tangan
Report : dibuat sebaik kemalangan berlaku

Soalan :
i. apakah yg paling penting sekali sy buat?
workshop declared kt insurance comp, if repair = RM 50,000+/-
tunggu adjuster estimate pulak.. tapi sy insist kt adjuster tu supaya total lost..
insurance comp kate if adjuster ckp lost tu RM 500,50.00, br diorg akn declare total lost..
abis..klu diorg repair cmne......... sy xnak....
loan ngn bank byk lg.. total 9 thn.. tp sthn pun x smpi lg ni..
ii. brapa / apa market value?
adjuster kate depends on market value.
adakah diorg akan kira swift tu sbg 2nd hand value atau pun new swift 2010 yg dijual pada 2011?
xphm..
iii. adik yg cedera tu boleh diclaim ke?

Keseokkan hari,pengantin bersanding tp x brapa nk senyum............=(


Salam pn zaty,

Ucapan simpati dari sy atas kemalangan yg puan hadapi. Mujur tiada membabitkan kehilangan jiwa. Syukur bnyk2. Kereta rosak/total lost ade insurans mengcover. Nyawa tiada galang gantinya. Tapi klu dpt tuan lembu tu,mungkin nyawa die plak yg melayang tounge.gif

Tuan Zan,

Kereta sy telah kuar bengkel pd 8/6/2011. Kos sume 3500 mcm tu. Dari segi fizikal,nmpk sume ok. Cat pun ok xde belak2. Bwk pun smooth je mcm kete baru. Proton SC pun sahkan brg2 major yg diganti sume original melalui mata kasar. Harap2 btol la. Cume ade la sket2 hal mcm lampu tinggi sebelah dan radiator tu bengkel x letak coolant. air paip semata2. Lps tu, lain tmpt eksiden,lain tmpt plak yg calar balar. mad.gif Malas nk bising2,sy amik je kereta. Ingat lps ni ade rezeki nak wat cat layang.

Atas nasihat rakan,saya dah bwat eksperimen sendiri pd radiator. Waktu pagi, buka penutup radiator dan start enjin. Nmpk la buih2 kecik meletup2 pada lubang radiator tu. Bleh tahan bnyk. Lps ke proton SC masukkan coolant. Buih2 tu pun hilang. Ape pendapat tuan?

Masalah terbaru,belting bunyi kuat la. mcm bunyi generator camtu. bunyi berlaku bile kipas radiator pusing. bile brenti bunyi mcm biase je.

Nak rujuk blk ke bengkel,jauh la plak ke Raub sane.
zan
QUOTE(kerazeehisham @ Jun 20 2011, 10:26 AM) *
QUOTE(zatydfairy @ Jun 15 2011, 03:02 PM) *

Pada 9 June 2011, kami berconvoy 4 kereta ke endau, mersing. Ni kira rombongan pengantin la.
Majlis perkahwinan di sebelah lelaki di adakan keesok kan hari nya.
Kereta saya di pandu oleh adik saya sbb sy menaiki kereta suami di hadapan.
Dugaan org nk kawen ni..kereta sy yg dipandu adik terbabas sbb nk elak lembu di hadapan.
Kereta langgar tiang lektrik n masuk parit. Alhamdulillah 4 org penumpang dalam kereta selamat which sume tu adik2 saya jugak..

Keseokkan hari,pengantin bersanding tp x brapa nk senyum............=(


Salam pn zaty,

Ucapan simpati dari sy atas kemalangan yg puan hadapi. Mujur tiada membabitkan kehilangan jiwa. Syukur bnyk2. Kereta rosak/total lost ade insurans mengcover. Nyawa tiada galang gantinya. Tapi klu dpt tuan lembu tu,mungkin nyawa die plak yg melayang tounge.gif

Tuan Zan,

Kereta sy telah kuar bengkel pd 8/6/2011. Kos sume 3500 mcm tu. Dari segi fizikal,nmpk sume ok. Cat pun ok xde belak2. Bwk pun smooth je mcm kete baru. Proton SC pun sahkan brg2 major yg diganti sume original melalui mata kasar. Harap2 btol la. Cume ade la sket2 hal mcm lampu tinggi sebelah dan radiator tu bengkel x letak coolant. air paip semata2. Lps tu, lain tmpt eksiden,lain tmpt plak yg calar balar. mad.gif Malas nk bising2,sy amik je kereta. Ingat lps ni ade rezeki nak wat cat layang.

Atas nasihat rakan,saya dah bwat eksperimen sendiri pd radiator. Waktu pagi, buka penutup radiator dan start enjin. Nmpk la buih2 kecik meletup2 pada lubang radiator tu. Bleh tahan bnyk. Lps ke proton SC masukkan coolant. Buih2 tu pun hilang. Ape pendapat tuan?

Masalah terbaru,belting bunyi kuat la. mcm bunyi generator camtu. bunyi berlaku bile kipas radiator pusing. bile brenti bunyi mcm biase je.

Nak rujuk blk ke bengkel,jauh la plak ke Raub sane.


cari tuan lembu tu, jgn tak cari. tapi percayalah masing2 tak mengaku punyer.

masalah tentang kereta tu, sayapun faham kalau kita amik keta tapi ada calar dan sbgnya. memang memeningkan, tapi nak wat camner... malas nak panjangkan lagi. tul tak?

1. tentang calar balar tu, kalau halus sekadar nampak pada mata kasar, boleh di polish. insyaAllah akan hilang.

2. tentang sistem radiator tu, jika baru dibuang air dan diisi semula mmg ada keperluan utk buang udara yg terperangkap. sbb bila dalam sistem ada udara, maka air boleh menggelegak dan terpeluwap. bila air kurang, enjin akan overheat.

penggunaan coolant adalah penambah baikan, kerana coolant boleh mengelakkan karat dan mampu meningkatkan tahap didih air biasa dari 100ēC ke tahap lebih tinggi, cthnya 110ēC

3. tentang bunyi belt bising tu pulak, saya suspek belt air-cond longgar atau sudah rosak. cuba adjust dulu. sekiranya belt tudah mengeras, atau retak, ia patut ditukar kerana kurang upaya grip.

tq arigato.
zaleha125
salam, saya nak tanya pendapat dan langkah yang [perlu saya ambil...

kereta saya parking depan rumah. dalam kawasan rumah...tiba2 ada sebuah kereta terbabas dekat selekoh jalan lau melanggar kereta saya. eksiden ini menyebabkan kereta saya mengalami kerosakan. saya telah buat laporan polis. mmg kereta tu yg salah. mcm mana saya nak tuntut ganti rugi? dan kereta saya telah di hantar ke bengkel. saya telah bertanya kpd bengkel tersebut. kos pembaikan claim atas insuran saya tap potong NCD kereta yang langgar tu...adakah betul? adakah saya perlu bayar apa2? adakah saya boleh tuntut@ saman pemandu kereta tersebut sbb dia menyebabkan saya kesussahan.... tak dapat guna kereta utk ke tempat kerja. Di jangka kereta saya siap sebulan lebih. itupiun tak pasti.harap dapat beri pendapat
zan
QUOTE(zaleha125 @ Aug 2 2011, 04:28 PM) *
salam, saya nak tanya pendapat dan langkah yang [perlu saya ambil...

kereta saya parking depan rumah. dalam kawasan rumah...tiba2 ada sebuah kereta terbabas dekat selekoh jalan lau melanggar kereta saya. eksiden ini menyebabkan kereta saya mengalami kerosakan. saya telah buat laporan polis. mmg kereta tu yg salah. mcm mana saya nak tuntut ganti rugi? dan kereta saya telah di hantar ke bengkel. saya telah bertanya kpd bengkel tersebut. kos pembaikan claim atas insuran saya tap potong NCD kereta yang langgar tu...adakah betul? adakah saya perlu bayar apa2? adakah saya boleh tuntut@ saman pemandu kereta tersebut sbb dia menyebabkan saya kesussahan.... tak dapat guna kereta utk ke tempat kerja. Di jangka kereta saya siap sebulan lebih. itupiun tak pasti.harap dapat beri pendapat


wsalam.

1. boleh tuntut pembaikan kerosakan dari keta yg bersalah. gunakan laporan polis, utk dapatkan salinan polis repot keta itu. kendian dapatkan surat keputusan dari polis, menyatakan org itu yg bersalah.

dgn surat itu, pegi ke insurans anda dan buat tuntutan OD KFK (Own Damage Knock-For-Knock). Insurans anda akan claim dari balik bayaran dari insurans pihak ketiga (boleh check di JPJ).

2. benar, NCD anda tidak hilang sbb insurans pihak ketiga yg bayar.

3. tak perlu bayar apa2.

4. boleh tuntut kerugian, dipanggil Loss Of Use. contohnya anda terpaksa sewa teksi setiap hari. sertakan resit teksi. atau anda sewa keta lain, boleh claim. tak silap antara RM30-60 setiap hari, bergantung pada jenis kereta.

jika keta anda perodua myvi, tapi sewa proton exora dan claim sewa exora, tidak boleh. insurans akan bayar kos sewa myvi.

anda juga boleh buat tuntutan property damage, sekiranya ada bahagian rumah (tiang/tembok/pagar) yang rosak akibat perlanggaran itu. ini anda kena pergi sendiri ke sykt insurans pihak ketiga.

harap dpt membantu. t kasih.
sizuka86
salam,

Mohon diberi penjelasan mengenai urusan claim mengelaim ni sebab saya agak kekurangan maklumat mengenai hal ini.
pada 15/07/2011 saya telah mengalami kemalangan di mana kereta saya telah terbabas dan terbalik kerana keadaan jalan yang licin.Kereta mengalami kerosakan di bahagian depan, tepi dan bumbung kereta serta airbag dua2 keluar.Saya berseorangan pada masa kejadian.Alhamdulillah saya tidak mengalami kecederaan cuma luka2 sedikit.Selepas kemalangan saya terus buat report dan terus pulang ke rumah. Pada keesokan harinya saya membawa keluar kereta dari Bengkel A ke bengkel B atas nasihat rakan sekampung kerana bengkel tersebut selalu menipu.Bengkel tidak membenarkan saya membawa keluar kereta ke bengkel lain dan menawarkan 3k. Tetapi saya menolak.sedikit pertelingkahan terjadi dan saya berjaya membawa keluar kereta tp roadtax kereta hilang plak. Begkel B menasihatkan saya untuk repair walaupun adjuster telah memaklumkan kereta tersebut total lost.callman siap marah2 lg kalau buat total lost.Selang beberapa hari pihak insuran menelefon saya memberitahu samada saya hendak repair or total lost.Sekiranya claim untuk repair adalah 32k, tp belum tahu sekiranya ada request dr pihak bengkel mengenai kerosakan baru, atau total lost insuran akan beri 53k kerana mengikut harga pasaran walaupun jumlah sebenar insuran adalah 60k. Saya mengambil keputusan untuk total lost. Sebab baki hutang di bank sebanyak 47k++. Pada jumaat lepas wakil dari Bengkel A datang memujuk supaya saya tidak membuat total lost dan menawarkan lagi 3k dan berjanji kereta siap dlm tempoh sebulan.Begkel B tiada masalah sekiranya saya membuat total lost dan hanya perlu membayar sebyk 1.3k untuk byrn towink kereta.Pening dah sekarang ni.Tak tahu nk buat keputusan.Apa yang perlu saya lakukan?Mohon kepada mereka2 yang untuk memberi pandangan dan nasihat.

sedikit maklumat mengenai diri saya:
-Kereta honda city vtec facelift tahun 2006 (beli second jer)
-pemegang lesen P huhu x smpai setahun lg
-kereta beli br setahun.
-kereta atas nama saya.

nk letak gambar tp x pandai plak (sy baru belajar berforum)
zan
QUOTE(sizuka86 @ Aug 8 2011, 10:41 AM) *
salam,

Mohon diberi penjelasan mengenai urusan claim mengelaim ni sebab saya agak kekurangan maklumat mengenai hal ini.
pada 15/07/2011 saya telah mengalami kemalangan di mana kereta saya telah terbabas dan terbalik kerana keadaan jalan yang licin.Kereta mengalami kerosakan di bahagian depan, tepi dan bumbung kereta serta airbag dua2 keluar.Saya berseorangan pada masa kejadian.Alhamdulillah saya tidak mengalami kecederaan cuma luka2 sedikit.Selepas kemalangan saya terus buat report dan terus pulang ke rumah. Pada keesokan harinya saya membawa keluar kereta dari Bengkel A ke bengkel B atas nasihat rakan sekampung kerana bengkel tersebut selalu menipu.Bengkel tidak membenarkan saya membawa keluar kereta ke bengkel lain dan menawarkan 3k. Tetapi saya menolak.sedikit pertelingkahan terjadi dan saya berjaya membawa keluar kereta tp roadtax kereta hilang plak. Begkel B menasihatkan saya untuk repair walaupun adjuster telah memaklumkan kereta tersebut total lost.callman siap marah2 lg kalau buat total lost.Selang beberapa hari pihak insuran menelefon saya memberitahu samada saya hendak repair or total lost.Sekiranya claim untuk repair adalah 32k, tp belum tahu sekiranya ada request dr pihak bengkel mengenai kerosakan baru, atau total lost insuran akan beri 53k kerana mengikut harga pasaran walaupun jumlah sebenar insuran adalah 60k. Saya mengambil keputusan untuk total lost. Sebab baki hutang di bank sebanyak 47k++. Pada jumaat lepas wakil dari Bengkel A datang memujuk supaya saya tidak membuat total lost dan menawarkan lagi 3k dan berjanji kereta siap dlm tempoh sebulan.Begkel B tiada masalah sekiranya saya membuat total lost dan hanya perlu membayar sebyk 1.3k untuk byrn towink kereta.Pening dah sekarang ni.Tak tahu nk buat keputusan.Apa yang perlu saya lakukan?Mohon kepada mereka2 yang untuk memberi pandangan dan nasihat.

sedikit maklumat mengenai diri saya:
-Kereta honda city vtec facelift tahun 2006 (beli second jer)
-pemegang lesen P huhu x smpai setahun lg
-kereta beli br setahun.
-kereta atas nama saya.

nk letak gambar tp x pandai plak (sy baru belajar berforum)


wsalam. kes ni senang saja.

kalau boleh total loss, dan owner nak total loss... biarkan saja total loss. tak payah korek2 keluar bengkel A ke bengkel B.
tapi utk elakkan dihempap tipu daya bengkel, sila tulis surat rasmi pada sykt insurans (bhg tuntutan/claim dept) menyatakan anda mahu kereta itu di istiharkan total loss. boleh juga berhubung dengan pegawai yg berkenaan di sykt insurans dan beritahu niat anda. surat rasmi itu tulis pada sykt insurans, dan salinan kepada bengkel melalui fax dan pos.

bengkel A tak mahu total loss sbb kereta itu boleh direpair dan mereka beroleh untung. kalau total loss, depa tak untung satu sen pun, malah rugi pulak bayar call man, tow truck dan polis.

tapi mereka boleh tender keta itu dari sykt insurans, sekitar 5-10K (ikut keadaan keta) dan boleh baiki, lepas tu jual semula. tuntutan total loss ada 2 kriteria utama iaitu
1. kos pembaikan lebih tinggi dari value
2. struktur keta yg rosak terlalu teruk.

tak payah sykt B tarik kuar lah.. kos 1.3k tu sbnrnya kos bengkel B bayar kat bengkel A utk korek keluar. stended laa tu.. biasanya depa caj rm800.

harap sudah terjawap.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.