Help - Search - Members - Calendar
Full Version: ...migrain...punca dan penyelesaian...
Mesra.net Forum > UMUM > Info Petua & Kesihatan
einnelhakita
salam ukhuwah rabiatul adawiyah,

from my mom's experience...
dulu migrain dia teruk sampai muntah dan mata merah..
now dia dah ok..
caranya... jangan terlalu memikir banyak masalah
take it easy and selalu baca quran.. insyaAllah...

Hazleen
Cuba elakkan dari minuman berais, nescafe and kopi. Jangan lupa amalkan minum air suam. Insyallah.
einnelhakita
QUOTE
Quote: from oshinara on 12:18 pm on Feb. 11, 2002
betul tu rabiatul...oshin pun nak tahu punca migrain dan cara mengubatinyer..kawan baik oshin sorang tu..asyik mengadu sakit kepala jer..dia kata migrain..kesian pulak tengok dier...

oh yer..akma dengar orang yang ada migrain ni tak boleh makan coklat...dan minum minuman berkafein..cam kopi..nescafe...etc..

oh yer einnel...your mum dulu under stress ker??

my mum banyak masalah dan alhamdulillah dia boleh handle dengan berkat doa dan solatnya.
nak lekas baik, letak asam jawa kat umbun kepala...
(nasihat dari hanum)
thank you ...

rabiatul adawiyah
assalammualaikum...

rabiah perlukan bantuan kepada sesiapa yang sudi menerangkan apakah punca˛ sebenar migrain dan apakah jalan penyelesaian untuk mengubati penyakit ini?

rabiah harap korang sudi membantu....

oshinara
betul tu rabiatul...oshin pun nak tahu punca migrain dan cara mengubatinyer..kawan baik oshin sorang tu..asyik mengadu sakit kepala jer..dia kata migrain..kesian pulak tengok dier...

oh yer..akma dengar orang yang ada migrain ni tak boleh makan coklat...dan minum minuman berkafein..cam kopi..nescafe...etc..

oh yer einnel...your mum dulu under stress ker??

oshinara
dear hazleen..orang kena migrain pun tak leh minum ais ker...anyway thanks for the tips...
fish
ok..
betul tu..elakkan makanan yang berkoko dan caffien..makanan berais dan pedas..

so kalau nak makan boleh jangan terlalu kerap selang masa ..

kalau yang drive ..elakkan drive di waktu matahari terik.
kalau boleh guna spek yang di rekomen kan oleh pakar mata .

iqyn_iqaa
ader satu cara lain iaitu dgn cara bersolat. ( utk org muslim)

Buat Solat sunat 2 rakaat (seelok2nya mlm)
habis salam, sujud balik
dlm masa tgh sujud, tarik nafas dlm2... dan baca "Laailahaila Anta Subhanakainni kuntum minazzolimin" lepaskan nafas dan buat berulang2.. pas tu boleh tido.
Atau cube mkn Vitalizer dr product LUXOR.. mmg berkesan..
Rose
hmm..thks for de info..rose pun ada migrain..memang takleh jln waktu panas terik..selalu muntah2...selalu..mkn ubat doc kasi je..
ain82
ain selalu kena migrain..... nntilah ain cuba praktikan.... nie skang nie kerap plak kena migrain tak tau naper
reynna
saya dulu selalu jugak kena migrain.. sampai doktor pon risau sgt2.. last2 dia suruh saya try makan EPA tablet.. dlm seminggu saya makan, mmg berkurang serangan migrain.. skarang dah sebulan saya makan EPA, mmg dah tak kena dah migrain tuh.. mmg bestt la... kuasa Allah... biggrin.gif
brightgirl
Bright pun ada migrain....
tapi kalau banyak berfikir jadi ler migrain tu...
kalau tak fikir banyak ...... baru ok.... smile.gif
iqyn_iqaa
iqyn nak sharekan pasal migrain ni, hubby iqyn mmg terkenal dgn migrain yg teruk.
so iqyn cadangkan hubby mkn Vitelizar, memula tu hubby mmgg liat nak mkn ubat.
so one day dia kena serang migrain teruk.. sampai muntah2.. iqyn pon kesian tgkkan dia..
dgn serta merta dia yg mintak Vitelizar nak mkn hehehe.. dan alhamdullilah sampai skrg hubby tak kena serang migrain dah biggrin.gif.
gee67
Assalamualaikum,


Adik Gee dulu mengalami masalah migrain yang teruk jugak. Gee suggestkan dia makan Win EPA 1000 dari produk Elken. Alhamdulillah, sampai sekarang dia dah tak mengalami masalah migrain lagi. Kalau dulu boleh dikatakan tiap-tiap hari dia akan mengambil pin killer untuk mengatasi masalah migrain dia.

Apakah Win EPA 1000?

Win EPA 1000 ialah ekstrak minyak natural daripada ikan laut dalam di perairan sejuk di Lautan Artik dan Laut Norway. Minyak ini merupakan sumber Omega-3 yang cemerlang, asid lemak politaktepu seperti EPA dan DHA yang terkenal dengan keupayaannya mengurangkan penyakit koronari. Setiap gel lembut EPA 1000 mengandungi 1000mg minyak ikan tulen.

Kebaikan:

mencegah trombosis atau pembekuan darah
mengurangkan “kolestrol tidak baik” Lipoprotein Densiti Rendah (LDL) untuk mencegah arteriosclerosis
Menambahkan “kolestrol yang baik” Lipoprotein Densiti tinggi (HDL untuk mengurangkan penyumbatan saluran darah
Mengurangkan kelikatan darah dan sekaligus meningkatkan peredaran darah
Mengurangkan kerosakan jantung pada mereka yang pernah mengalami sakit jantung
Memulihkan tekanan darah tinggi
Mengurangkan kekerapan dan keparahan serangan migraine
Sangat berfaedah kepada pesakit diabetic jenis II (tidak bergantung kepada insulin)

Kelebihan:

Satu sumber EPA dan DHA yang cemerlang
Mengandungi Vitamin E


fauziah@time.net.my
warisan
warisan nak kongsi samer la.... dulu aku pun pernah mengalami sakit kepala...macam migrain gak lebih kurang... bila dah kena tu paham2 jer la sakit nya sampai boleh nangis....sebab tak boleh tahan....tapi sekarang Alhamdulillah...dah kurang.... tu pun ader sorang kawan bagi petua ni..so aku pun nak bagi kat sesiapa yang mengalami masalah sakit kepala or migrain ni...

petua nya cam ni.. amat mudah...kalau sakit kepala...jangan tidur malam beralaskan bantal..biarkan kepala tu...sama lurus ngan badan dan kaki....amalkan seminggu 2-3 kali...disertai dengan selawat sebelum tidur...insyaAllah.. ader perubahan...
Rose
QUOTE(warisan @ Sep 2 2003, 04:09 PM)
warisan nak kongsi samer la.... dulu aku pun pernah mengalami sakit kepala...macam migrain gak lebih kurang... bila dah kena tu paham2 jer la sakit nya sampai boleh nangis....sebab tak boleh tahan....tapi sekarang Alhamdulillah...dah kurang.... tu pun ader sorang kawan bagi petua ni..so aku pun nak bagi kat sesiapa yang mengalami masalah sakit kepala or migrain ni...

petua nya cam ni.. amat mudah...kalau sakit kepala...jangan tidur malam beralaskan bantal..biarkan kepala tu...sama lurus ngan badan dan kaki....amalkan seminggu 2-3 kali...disertai dengan selawat sebelum tidur...insyaAllah.. ader perubahan...

hmm..pasal sakit pale ni...ntah la..dulu2..jrg kena..sekrg...kerap sgt..oo..ye ke tido takyah alas bantal..kekdg buat gak...ni kena praktik selalu la ni...
hatikering
hmm bole gak cuba.....selain drpd elakkan makanan yg berunsurkan kafien..coklat..tak penah lakk buat tidur tanpa batal... blink.gif

bila agak teruk aku muntah2......tak bole berdiri kalau baring pun tak boleh pusing2 sad.gif
trueheart
kite dah lame dah kene migrain ni,tak leh stress2..kalo byk keje je,tension..mesti sakit...skang ni dah ok skit dah..sbb amalkan satu doa ni,bf kite yg bg..pas solat je mesti bace..lg satu,tak leh minum ais langsung,kalo minum je,automatik sakit...
mamasiber
migrain memang merimaskan....

nak minum memang susah....air suam aje.

Minum kopi tak leh..
nescaffe tak leh...
milo tak leh...
bergas pun tak leh...
yg terlalu sejuk tak leh....

tu bab minum...belum lagi bab makan!

Yg tak sedap nya jika kita gi rumah orang...tak minum nanti orang kata tak sudi plak.

Baru2 ni ada kawan rekomen kopi ginkgo ...dia bagi cuba 2 paket...sedap dan macam magic plak, sebab selalu nya kalau minum segala2 jenis kopi spt ginseng,tongkat ali dan yg sekroni nya..memang kantoi...MIGRAIN maaa.

Tapi kali ni selepas minum.........tak migrain...BEST nya..kira nya berpeluang la minum kopi setelah cuba segala2 yg lain tapi masalah migrain yg merimaskan..

Di samping tu..bila kita minum badan jadi sedar dan yg paling ketara memang menghilangkan rasa mengantuk...sesiapa yg kerja shift malam atau nak study tu..memang di galakkan .

Nak cuba.....leh le email mama...

mamasiber_03@hotmail.com

Tak mahal........RM 17.mega_shok.gif sahaja dan penghantaran percuma kalau yg jauh tu.

Yang elok ...wajar kita kongsi bersama2. cool.gif
jInAk-JiNaK mErPati
dulu aku penah gak kena migrain yg terukkk...berhari2 sampai tak boleh bangun..alhamdullilah now aku dah ok....
aquadex
assalamualaikum...
saya nak tanya... sesiapa yang berkenaan lah.. untuk kepastian..
saya nie selalu pening kepala... dah jumpa doktor dah , tapi dr tak kata pe2 pun.. lama dah... pening saya ni adalah dalam 2 thn terdekat nie... dulu tak mcm nie...
saya nie kan slalu pening kepala sebelah kiri, pastu sakit nye hingga kegigi geraham atas, kerap lah jugak... tapi saya tak ambik apa2 ubat... dah lali kan... buat biasa jer.. bahaya ker??? saya pun taktau... Nak tanya... adakah tanda2 tu saya nie migrain??????
Cik Aaa
[COLOR=blue]

Hai,
Saya tak pernah mengidap migrain tetapi saya pernah baca buku yang ditulis oleh Ustaz Harun Din : dia kata cuba amalkan membaca suroh al waqiah.
Kalau kita tengok tafsir antara ayat suroh ini menceritakan nikmat surga dimana penghuninya tidak ada pening atau sakit kepala. Tambhan pulak suroh ni mudah untuk diamalkan kerana pendek sahaja , insyallah tak sampai 10 minit habis baca.
are_lya
alya nak tanya skit la. kalau selalu sakit kepala sebelah bahagian dan kengkadang rasa meloya yang teruk tu tandanya migrain jugak ker?
Rose
QUOTE(Cik Aaa @ Dec 7 2003, 04:05 PM)
[COLOR=blue]

Hai,
Saya tak pernah mengidap migrain tetapi saya pernah baca buku yang ditulis oleh Ustaz Harun Din : dia kata cuba amalkan membaca suroh al waqiah.
Kalau kita tengok tafsir antara ayat suroh ini menceritakan nikmat surga dimana penghuninya tidak ada pening atau sakit kepala. Tambhan pulak suroh ni mudah untuk diamalkan kerana pendek sahaja , insyallah tak sampai 10 minit habis baca.

oo..ye ke..tp, memang elok amalkan baca surah tu...mak rose pernah advise..dia kata..elok baca lepas subuh dan maghrib...
lipas_cermat
bace la..dapat pahala sakit pun lega..
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.