Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Resepi Makanan Bayi
Mesra.net Forum > UMUM > Info Petua & Kesihatan
nisha
Asslamualaikum para netters..

Saya mempunyai baby 6 bulan..
Saya telah mula bagi makan nestum baby dan ingin masak bubur nasi untuk baby saya..

Saya harap para netters
Dapat sama² menyumbang resepi makanan bayi yang anda pernah buat..
Agar saya dan ibu-ibu lain dapat menjadikan rujukan menu untuk setiap hari..

Maklumlah..kalau makan resepi yang sama jer tiap hari.. jemu jugak anak kita..
nisha
BUBUR NASI + KACANG HIJAU

BAHAN-BAHAN:·
1 genggam beras·
1 Genggam kacang hijau·
3 cawan air·
1 biji telur ayam·
Sehiris labu kuning·
seranting daun bayam·
sedikit garam


CARA MEMBUATNYA·
Kacang hijau direbus hingga empuk dan masukan beras·
Labu kuning dipotong dadu.·
Daun bayam dihiris halus·
Apabuila beras dan kacang sudah kembang masukan labu, masak hingga labu empuk, masukan garam, pecahkan telur, masukan daun bayam dan kacau hingga masak


BUBUR NASI + IKAN

BAHAN-BAHAN:·
1 genggam beras·
Daun kangkong·
Ikan·
Sedikit garam

CARA MEMBUATNYA:·
Beras hendaklah dimasak hingga kembang, kemudian dilecek dengan sudu dalam tapis yang elok jarangnya, begitu juga daun kangkong direbus dan dilecek. Ikan direbus kemudian dibuang tulangnya.·
Lepas itu digaul dengan nasi dan daun kangkong yang sudah dilecek tadi.
rani
Bubur Nasi + sayur2an.

segenggam beras
1/2 biji kentang kecil
1/2 biji karot
sedikit ikan bilis

cara masak, sama juga mcm memasak bubur nasi + ikan tu.
puteri_gunung_pulai
.........ini lak cara puteri bagi puteri n putera masa dorang babehh dulu...

BUBUR BERAS MERAH

Beras merah ( cari kat shopping complex, agak mahal sket bbanding dgn beras lain tp berkualit dan bkhasiat)
Ikan/Daging/Ayam ( Pilih salah satu)
Kentang
Karot
Sayur Bayam merah (daunhijau + merah tu..tinggi kalsiumnya)
Rempah tumis, bawang merah, bawang putih
minyak jagung
sedikit garam
nisha
banyak jugak dengar cite pasal beras merah is good for baby..
leh cite sket apa keistimewaannya..

pasal tumis rempah tu.. rempah apa yek?
boleh bb umur 6 bulan makan ?
Adinda
Wa'alaikumsalam w.b.t..

My mum dulu pernah buat camni...
Ikan bilis dibasuh bersih..pastu digoreng...tanpa minyak rasanya.
Kemudian blend ikan bilis sehingga halus...halus..
Dia simpan dlm botol kaca kedap udara.
Bila nak suap baby bubur nasi, dia akan letak sesudu kecil serbuk ikan bilis tadi.. Gaul rata..
Kemudian tapis... Baca Bismilah..Pastu baru suap baby.
Baby makan woOO... sedap jer nampak baby tu makan dengan penuh seleranya.

My mum pun pernah suapkan bubur nasi dengan lauk hati daging yang direbus dan di"blend" halus lumat.
Juga sebelum suap, tapis terlebih dahulu dan lecek2kan dlm penapis tu..
Tu pun baby suka sangat makan.
Adinda tengok mummy suapkan baby/my younger sister waktu tu pun terlior semacam jer.. tongue.gif
Minta sikit...my mum kata tak bole...special for baby only... Ala....
sad.gif

P/s: My mum selalunya sebelum menyediakan makanan baby, dia akan rendam/jirus perkakas2 seperti mangkuk/senduk/sudu/penapis dengan air panas.
Ha...mati le kuman-kuman tu... Hehehehe...
Adinda
If I'm not mistaken...sewaktu baby masih less than 1 year old, my mum tak pernah masukkan garam ke dalam makanan baby.
My mum kata....dalam ikan bilis dah ada rasa masin/ garam tersendiri... Dia tamau baby dia terbiasa dgn rasa masin garam tambahan. After 1 year...bole la baby share our food yg terhidang atas meja.

Ikan bilis- full of protein..
Hati pun ada protein + Vitamin A..

Sometimes my mum would peel an apple and blend it --> puree.
She would do the same with other fruits like banana, papaya...etc..

When the baby is much older that she/he could hold the food...You can give a big slice of apple.
Make sure you peel off the skin first. You never know what insecticide that is still clinging on the fruit's skin.
Not safe for your little baby's stomach to handle it.
Please keep an eye on your baby when she/he is eating..esp when they start to grow their tiny cutie teeth.
Choking on their food is the last thing you want for them.


smile.gif smile.gif smile.gif
Adinda
Ni resepi diambil dari majalah Heinz
Selamat Mencuba..

Avocado and Papaya Puree..

Bahan2:
Sebiji avocado kecil yg masak..
1/2 buah betik kecil yg manis dan masak.. (kalau buah betik yg besar..hmm...1/6 atau 1/4 ok ler kot..
Sedikit perahan limau nipis/kasturi/lemon (sikit jer..jangan banyak..setitis dua jer..)

Caranya:
Cuci bersih dan rendam seminit dua di dalam air garam..
Cuci lagi dan kupas kulit avocado.
Lecekkan isinya dgn garfu sehingga menjadi 'paste'.
Lecekkan melalui penapis bersih yg 'sterile'.
Masukkan setitis perahan limau untuk mengelakkan avocado jadi 'browning'.
Ketepikan..

Kupas pula kulit betik, buang biji, ambil isinya.
Lecekkan melalui penapis juga..
Campurkan bersama-sama dgn avocado puree tadi..
Masukkan ke dalam mangkuk plastik baby yg bersih dan comel.
Baca Bismillah..suapkan baby anda..
Mmmmmm...sedapnye.... Nak sikit...
blum.gif
Adinda
Lagi..

Strawberry and Honey Dew Puree

Bahan-bahannya:
Sepotong sederhana honey dew/tembikai susu..
6 biji strawberries

Caranya:
Basuh bersih dahulu semua buah..
Kupas kulit dan buang biji honey dew.
Lecekkan melalui penapis..
Ketepikan dalam mangkuk.
Buang tangkai/'hull' strawberries tu..
Lecekkan melalui penapis..supaya tiada biji..
Campurkan ke dalam lecekan honey dew..
Bismillah dan suap ler..
hmmm.... rolleyes.gif
Ida_KL
tepung jagung + cili merah.....kasi baby tue makan.....wink.gif

selamat mencuba laugh.gif
Adinda
QUOTE(Ida_KL @ Oct 29 2004, 02:01 AM)
tepung jagung + cili merah.....kasi baby tue makan.....wink.gif

selamat mencuba laugh.gif

ohmy.gif Ida dulu makan yg tu ekk??
Patut ler ida ni sentiasa PANASSSSS...hihi...
tongue.gif tongue.gif
Ida_KL
QUOTE(Adinda @ Oct 29 2004, 10:54 AM)
QUOTE(Ida_KL @ Oct 29 2004, 02:01 AM)
tepung jagung + cili merah.....kasi baby tue makan.....wink.gif

selamat mencuba laugh.gif

ohmy.gif Ida dulu makan yg tu ekk??
Patut ler ida ni sentiasa PANASSSSS...hihi...
blum.gif blum.gif

laugh.gif agaknyalah kot wink.gif
Adinda
QUOTE(Ida_KL @ Oct 29 2004, 03:31 AM)
QUOTE(Adinda @ Oct 29 2004, 10:54 AM)
QUOTE(Ida_KL @ Oct 29 2004, 02:01 AM)
tepung jagung + cili merah.....kasi baby tue makan.....wink.gif

selamat mencuba laugh.gif

ohmy.gif Ida dulu makan yg tu ekk??
Patut ler ida ni sentiasa PANASSSSS...hihi...
blum.gif blum.gif

laugh.gif agaknyalah kot wink.gif

biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif Mesti kecik2 perut selalu meragam nih...
Tak larat mak kO basuh lampin, selimut tu...
Everyday kot yer ida??
Ida_KL
QUOTE(Adinda @ Oct 29 2004, 12:16 PM)
QUOTE(Ida_KL @ Oct 29 2004, 03:31 AM)
QUOTE(Adinda @ Oct 29 2004, 10:54 AM)
QUOTE(Ida_KL @ Oct 29 2004, 02:01 AM)
tepung jagung + cili merah.....kasi baby tue makan.....wink.gif

selamat mencuba laugh.gif

ohmy.gif Ida dulu makan yg tu ekk??
Patut ler ida ni sentiasa PANASSSSS...hihi...
blum.gif blum.gif

laugh.gif agaknyalah kot wink.gif

biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif Mesti kecik2 perut selalu meragam nih...
Tak larat mak kO basuh lampin, selimut tu...
Everyday kot yer ida??

perut meragam tak ape...jgn selalu buat ragam wink.gif

lagi pun bagus tau tiap2 hari buang....taklah sembelit wink.gif
Adinda
Yer lah........tapi yg kesiannya mak kO tu ida...hari2 dia kena basuh..kO kena berbakti terhadapnya...susah-payah dia basuh kain2 kotor bekas puding2 oren, kuning, ijau yg kO buatkan tu dulu .. laugh.gif laugh.gif
Ida_KL
QUOTE(Adinda @ Oct 29 2004, 01:01 PM)
Yer lah........tapi yg kesiannya mak kO tu ida...hari2 dia kena basuh..kO kena berbakti terhadapnya...susah-payah dia basuh kain2 kotor bekas puding2 oren, kuning, ijau yg kO buatkan tu dulu .. laugh.gif laugh.gif

dah tue tugas mak ida....nak buat camner...tapi jgn risau, senakal2 ida..masih ingat lagi bakti yg dicurahkan terhadap ida...insyaAllah, ida akan membahagiakan dier selagi ada hayat ida....
Adinda
QUOTE(Ida_KL @ Oct 29 2004, 05:05 AM)
QUOTE(Adinda @ Oct 29 2004, 01:01 PM)
Yer lah........tapi yg kesiannya mak kO tu ida...hari2 dia kena basuh..kO kena berbakti terhadapnya...susah-payah dia basuh kain2 kotor bekas puding2 oren, kuning, ijau yg kO buatkan tu dulu ..  laugh.gif  laugh.gif

dah tue tugas mak ida....nak buat camner...tapi jgn risau, senakal2 ida..masih ingat lagi bakti yg dicurahkan terhadap ida...insyaAllah, ida akan membahagiakan dier selagi ada hayat ida....

smile.gif smile.gif smile.gif
Sepanas-panas ida..panas jua cinta dan baktimu kepada ibu yea... cayalah Ida_KL ni..
Ida_KL
QUOTE(Adinda @ Oct 29 2004, 01:20 PM)
QUOTE(Ida_KL @ Oct 29 2004, 05:05 AM)
QUOTE(Adinda @ Oct 29 2004, 01:01 PM)
Yer lah........tapi yg kesiannya mak kO tu ida...hari2 dia kena basuh..kO kena berbakti terhadapnya...susah-payah dia basuh kain2 kotor bekas puding2 oren, kuning, ijau yg kO buatkan tu dulu ..  laugh.gif  laugh.gif

dah tue tugas mak ida....nak buat camner...tapi jgn risau, senakal2 ida..masih ingat lagi bakti yg dicurahkan terhadap ida...insyaAllah, ida akan membahagiakan dier selagi ada hayat ida....

smile.gif smile.gif smile.gif
Sepanas-panas ida..panas jua cinta dan baktimu kepada ibu yea... cayalah Ida_KL ni..

ida memang PANASSSSSSSSSSS....tapi kalu soal hati dan perasaan ida akan cuba lakukan yg terbaik.....ida takkan sia2kan family ida....sekali pun ida terpaksa akan berkorban....harap adinda pun mcm tue jugak wink.gif
nisha
biggrin.gif aloooo.. back to the topic laa...
Adinda
La...tuan rumah ada rupanya... Hai nisha...
Ingat kut dah kasi rumah ni ka kita2 sewa mcm rumah tumpangan tu..heheh..sorry ekk..
Terlalut kisah ibu dan baby...oops..ibu dan anak..oops..ibu dan ida..

Dia makan cili kecik2 dulu nisha..Kesian dia.. tongue.gif
BTW you dah try resepi2 baby food tu ker nisha..?
Camna? Dia suka tak??
Dalam buku Heinz tu kata,kalau 1st time dia tak suka, jangan paksa.. 4 hari or seminggu kemudian boleh cuba pujuk lagi..
Kalau dia tak makan, jgn ler buang, membazir..sayang jer..kita boleh makan.. Macam ibu Adinda dulu..kalau adik Adinda tamau..Adinda tukang sapu ler..sedap wooOOO..

Cubalah pelbagaikan menu makanannya setiap hari..tentu waktu makan menjadi waktu kegemarannya..

Suka tengok baby terhinjut-hinjut atau lompat2 lepas suap makanan...itu tandanya dia happy ler tu..

Baby you boy ker girl..1st baby ekk?? Seronoknya...
rolleyes.gif smile.gif
Ida_KL
alamak! tuan umah dah sound lol.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.