Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Kelab Diet...
Mesra.net Forum > UMUM > Info Petua & Kesihatan > Kelab Diet, Panduan Kesihatan Fizikal dan Pemakanan
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15
atiem
QUOTE(revolt @ Jan 30 2008, 02:31 PM) *
QUOTE(atiem @ Jan 30 2008, 02:13 PM) *
owh mcm tu ker? tapi lelah selalu terjadi bila kita penat buat sesuatu kerja
mcm atiem ni bangun pagi je pastu dalam kul 10 pagi ke 11 baru ok
baru bernafas mcm biasa.. sbb kul 10 tu dah sampai tmpt keje dok relax kat kusi lelama
baru ok lah ...tapi penat mcm ni


uff.. pelik la pulak sakit awak ni..
pegi la check doctor!!.. (saya plak yg risau) pardon.gif

aheheh mmg pelik pong xper lah aim rasa ni tak teruk lagi kot
tunggu lah tgk keadaan 2 ke 3 ari lagi mcm ne
revolt
QUOTE(atiem @ Jan 30 2008, 02:29 PM) *
revolt,
adakah nestum sama ngan oat?
sbb atim amik nestum waktu mlm dicampurkan susu (nesvita)
adakah ianya elok?


nestum dan oat lain dari segi ejaan.. huahuhaua...
sorry.. just kidding..

nestum and oat adalah berlainan.. walapupun kedua2nya adalah adik beradik bijirin,
oats adalah sejenis grain cereal.. manakala nestum pula adalah wheat cereal...
tapi dari segi khasiat, oats jauh lebih baik...
oats mampu mencegah penyakit jantung dan tekanan darah tinggi dgn mengurangkan kadar cholesrol..
nestum juga mampu bertindak begitu tapi kurang pantas berbanding oats..
terdapat 2 jenis oats, iaitu Oatsmeal dan Rolled oats..
kebanyakan yg dicampur di dalam bijirin sarapan di pasaran ialah rolled oats..
oatsmeal pula bole didapati pada produk quaker oats..
tapi khasiatnya sama sahaja..
cuma oatsmeal lebih bagus sbb kuantiti yg bnyk..

sekarang ni dah ade Nestum Oats.. so senang la..
atiem
QUOTE(revolt @ Jan 30 2008, 02:42 PM) *
QUOTE(atiem @ Jan 30 2008, 02:29 PM) *
revolt,
adakah nestum sama ngan oat?
sbb atim amik nestum waktu mlm dicampurkan susu (nesvita)
adakah ianya elok?


nestum dan oat lain dari segi ejaan.. huahuhaua...
sorry.. just kidding..

nestum and oat adalah berlainan.. walapupun kedua2nya adalah adik beradik bijirin,
oats adalah sejenis grain cereal.. manakala nestum pula adalah wheat cereal...
tapi dari segi khasiat, oats jauh lebih baik...
oats mampu mencegah penyakit jantung dan tekanan darah tinggi dgn mengurangkan kadar cholesrol..
nestum juga mampu bertindak begitu tapi kurang pantas berbanding oats..
terdapat 2 jenis oats, iaitu Oatsmeal dan Rolled oats..
kebanyakan yg dicampur di dalam bijirin sarapan di pasaran ialah rolled oats..
oatsmeal pula bole didapati pada produk quaker oats..
tapi khasiatnya sama sahaja..
cuma oatsmeal lebih bagus sbb kuantiti yg bnyk..

sekarang ni dah ade Nestum Oats.. so senang la..

owh mcm tu selama ni atiem confius sbb atim ingat menda tu sama aheheh
thanks revolt...

susu nesvita ok tak? sbb dia tulis kurang lemak
ke ada susu yang ok lagi?
ChicCikin
QUOTE(revolt @ Jan 30 2008, 02:27 PM) *
//botak kepala sbb mahal.. sleep.gif


hahahaha..
iyaČ je aku baca..

skali smpai ni.. terus gelak besar. rofl.gif
revolt
QUOTE(atiem @ Jan 30 2008, 02:53 PM) *
owh mcm tu selama ni atiem confius sbb atim ingat menda tu sama aheheh
thanks revolt...

susu nesvita ok tak? sbb dia tulis kurang lemak
ke ada susu yang ok lagi?


susu nesvita tu ada 2 jenis rasanya...
1) Nesvita Soya Milk
2) Nesvita UHT Milk

kedua2 pun bagus.. molek benar kalo makan dgn quaker oats..
atiem
QUOTE(revolt @ Jan 30 2008, 02:59 PM) *
QUOTE(atiem @ Jan 30 2008, 02:53 PM) *
owh mcm tu selama ni atiem confius sbb atim ingat menda tu sama aheheh
thanks revolt...

susu nesvita ok tak? sbb dia tulis kurang lemak
ke ada susu yang ok lagi?


susu nesvita tu ada 2 jenis rasanya...
1) Nesvita Soya Milk
2) Nesvita UHT Milk

kedua2 pun bagus.. molek benar kalo makan dgn quaker oats..

xpasti plak yang mana satu nanti balik atiem tgk
erm.. tadi revolt bgtau jedi mlm xyah makan
oat ye so atim mlm xyah makan nestum + susu la ye
kalo milo ngan roti?
revolt
QUOTE(atiem @ Jan 30 2008, 03:03 PM) *
xpasti plak yang mana satu nanti balik atiem tgk
erm.. tadi revolt bgtau jedi mlm xyah makan
oat ye so atim mlm xyah makan nestum + susu la ye
kalo milo ngan roti?



tadi sy bgtau jedi jgn amik karbohidrat kan?
roti = karbohidrat..

bole je kalo nak makan oats.. xde masalah...
tapi sebaik2nya ambil protein atau buah..
atiem
QUOTE(revolt @ Jan 30 2008, 03:14 PM) *
QUOTE(atiem @ Jan 30 2008, 03:03 PM) *
xpasti plak yang mana satu nanti balik atiem tgk
erm.. tadi revolt bgtau jedi mlm xyah makan
oat ye so atim mlm xyah makan nestum + susu la ye
kalo milo ngan roti?



tadi sy bgtau jedi jgn amik karbohidrat kan?
roti = karbohidrat..

bole je kalo nak makan oats.. xde masalah...
tapi sebaik2nya ambil protein atau buah..

oo mcm tu.. okČ thanks revolt....

ha.... g satu ada tau senaman yang boleh wat kat umah tak?
selain berjogging sbb atim rasa mcm xsempat nak wat je keje sampai sabtu
ahad time tu rest pg tu je leh kuar jogging
revolt
QUOTE(atiem @ Jan 30 2008, 03:35 PM) *
oo mcm tu.. okČ thanks revolt....

ha.... g satu ada tau senaman yang boleh wat kat umah tak?
selain berjogging sbb atim rasa mcm xsempat nak wat je keje sampai sabtu
ahad time tu rest pg tu je leh kuar jogging


kalo nak buat cardio kat rumah, ade satu cara..
iaitu dgn menggunakan swiss/exercise ball...
ni contoh swiss ball :
dah beli baru kita cerita cara pakai..
kdg2 bila kita beli, dia bagi sekali VCD ttg cara exercise..

atiem
QUOTE(revolt @ Jan 30 2008, 03:45 PM) *
QUOTE(atiem @ Jan 30 2008, 03:35 PM) *
oo mcm tu.. okČ thanks revolt....

ha.... g satu ada tau senaman yang boleh wat kat umah tak?
selain berjogging sbb atim rasa mcm xsempat nak wat je keje sampai sabtu
ahad time tu rest pg tu je leh kuar jogging


kalo nak buat cardio kat rumah, ade satu cara..
iaitu dgn menggunakan swiss/exercise ball...
ni contoh swiss ball :
dah beli baru kita cerita cara pakai..
kdg2 bila kita beli, dia bagi sekali VCD ttg cara exercise..



yang xbeli xder ker?
aheheheh
has_fiza
QUOTE(revolt @ Jan 30 2008, 03:45 PM) *
QUOTE(atiem @ Jan 30 2008, 03:35 PM) *
oo mcm tu.. okČ thanks revolt....

ha.... g satu ada tau senaman yang boleh wat kat umah tak?
selain berjogging sbb atim rasa mcm xsempat nak wat je keje sampai sabtu
ahad time tu rest pg tu je leh kuar jogging


kalo nak buat cardio kat rumah, ade satu cara..
iaitu dgn menggunakan swiss/exercise ball...
ni contoh swiss ball :
dah beli baru kita cerita cara pakai..
kdg2 bila kita beli, dia bagi sekali VCD ttg cara exercise..




saya selalu buat senaman ini dirumah smbil tgk tv
tapi skrg dah jarang dok umah, dah jarang tgk tv

//hehehhe....read between the line
revolt
QUOTE(atiem @ Jan 30 2008, 04:03 PM) *
yang xbeli xder ker?
aheheheh


x beli? hmmm... main tali skipping la...
pakai getah bole.. pakai tali rapia bole..
atiem
QUOTE(revolt @ Jan 30 2008, 04:43 PM) *
QUOTE(atiem @ Jan 30 2008, 04:03 PM) *
yang xbeli xder ker?
aheheheh


x beli? hmmm... main tali skipping la...
pakai getah bole.. pakai tali rapia bole..

ermmmm mcm tu ka
Mak Engku
hai revolt...
ME pun nak lepak kat sini gak ler..
byk info yg menarik...

nak tanya pasal exercise ball tu..
kalo nak beli rega dia breape satu..
and kat shopping complex cam jusco/care4 ader jual tak..
tq..
revolt
QUOTE(Mak Engku @ Jan 31 2008, 10:16 AM) *
hai revolt...
ME pun nak lepak kat sini gak ler..
byk info yg menarik...

nak tanya pasal exercise ball tu..
kalo nak beli rega dia breape satu..
and kat shopping complex cam jusco/care4 ader jual tak..
tq..


swiss/excercise ball :

small size : RM39++
normal size : RM60++
big size : 130++ (come with pump & VCD)

//better amik yg big size tu.. lebih puas hati.. good.gif
Mak Engku
thanks revolt..nanti ME nak survey...
tkus_tgolek
kebanyakan org turun berat bdn sbb x mkn nasi..
so, kalu i gantikan white rice dgn brown rice mcmana?
effect dia sama jgk ke kalu kita mkn white rice..
revolt
QUOTE(tkus_tgolek @ Jan 31 2008, 10:22 PM) *
kebanyakan org turun berat bdn sbb x mkn nasi..
so, kalu i gantikan white rice dgn brown rice mcmana?
effect dia sama jgk ke kalu kita mkn white rice..


brown rice is much much much better than white rice..
no sugar, low calories and low carbs..
takde masalah kalo makan brown rice hari2..
sama jugak khasiat mcm makan roti wholemil..
revolt

hi all,
saje nak wish to all dieter here a Happy Chinese New Year.. clapping.gif
just wanna touch a lil bit about diet for this festive,
mesti ramai yg dapat buah limau daripada company, kawan2, atau sedara-mara...
as u know, limau mmg kaya dgn vitamin C..
so i just nak share sikit ttg kebaikan yg terdapat dalam limau (vitamin C) :

-bertindak sebagai antioksida untuk meningkatkan fungsi m'etabolisma di dalam tubuh badan..
-membantu dalam membina tisu badan..
-membantu melancarkan calcium supaya berfungsi dgn baik untuk tumbesaran tulang..
-juga dapat bertindak dalam mengurangkan kadar kolestrol dalam badan..

kebanyakan orang yg mengamalkan gaya hidup sihat, pakar diet, atau ahli bina badan,
mereka pasti akan ambil vitamin C sekurang2nya sebiji limau sehari..
termasuk juga saya.. pardon.gif

JiJaHpOtPeT
rEVOLT..
2-3 hari nie aku banyak makan limau..
aku rasa dah sekotak setengah dah aku balon aku sorang (perut raksakse neh...ekekeke)
2-3 ari nie jugak aku pengunjung setia toilet kat umah aku (3-4 pagi musti terjaga sakit perut..)

apakah fenomena aku nie biasa??ato luar biasa..???

revolt
QUOTE(JiJaHpOtPeT @ Feb 6 2008, 01:01 PM) *
rEVOLT..
2-3 hari nie aku banyak makan limau..
aku rasa dah sekotak setengah dah aku balon aku sorang (perut raksakse neh...ekekeke)
2-3 ari nie jugak aku pengunjung setia toilet kat umah aku (3-4 pagi musti terjaga sakit perut..)

apakah fenomena aku nie biasa??ato luar biasa..???


ko jgn risau la pasal fenomena yg melanda diri ko..
lagi 2 jumaat, insya allah... jalan..
JiJaHpOtPeT
QUOTE(revolt @ Feb 6 2008, 01:17 PM) *
QUOTE(JiJaHpOtPeT @ Feb 6 2008, 01:01 PM) *
rEVOLT..
2-3 hari nie aku banyak makan limau..
aku rasa dah sekotak setengah dah aku balon aku sorang (perut raksakse neh...ekekeke)
2-3 ari nie jugak aku pengunjung setia toilet kat umah aku (3-4 pagi musti terjaga sakit perut..)

apakah fenomena aku nie biasa??ato luar biasa..???


ko jgn risau la pasal fenomena yg melanda diri ko..
lagi 2 jumaat, insya allah... jalan..


chet!!!aku blom kawen lagi taw...
atiem
uit sedp oo buah limo...
nape diet aku xmenjadik ni

rasa badan mcm naik je
onect
QUOTE(atiem @ Jan 30 2008, 04:03 PM) *
QUOTE(revolt @ Jan 30 2008, 03:45 PM) *
QUOTE(atiem @ Jan 30 2008, 03:35 PM) *
oo mcm tu.. okČ thanks revolt....

ha.... g satu ada tau senaman yang boleh wat kat umah tak?
selain berjogging sbb atim rasa mcm xsempat nak wat je keje sampai sabtu
ahad time tu rest pg tu je leh kuar jogging


kalo nak buat cardio kat rumah, ade satu cara..
iaitu dgn menggunakan swiss/exercise ball...
ni contoh swiss ball :
dah beli baru kita cerita cara pakai..
kdg2 bila kita beli, dia bagi sekali VCD ttg cara exercise..



yang xbeli xder ker?
aheheheh


ada yang tak beli..
follow link nih..

http://www.youtube.com/watch?v=O1IvmLwgGF8

ada yang lain2 bleh ikut gak...
tapi kena konsisten arr buat....
macam nak tercabut pinggang aku buat....
atiem
QUOTE(onect @ Feb 6 2008, 01:27 PM) *
QUOTE(atiem @ Jan 30 2008, 04:03 PM) *
QUOTE(revolt @ Jan 30 2008, 03:45 PM) *
QUOTE(atiem @ Jan 30 2008, 03:35 PM) *
oo mcm tu.. okČ thanks revolt....

ha.... g satu ada tau senaman yang boleh wat kat umah tak?
selain berjogging sbb atim rasa mcm xsempat nak wat je keje sampai sabtu
ahad time tu rest pg tu je leh kuar jogging


kalo nak buat cardio kat rumah, ade satu cara..
iaitu dgn menggunakan swiss/exercise ball...
ni contoh swiss ball :
dah beli baru kita cerita cara pakai..
kdg2 bila kita beli, dia bagi sekali VCD ttg cara exercise..



yang xbeli xder ker?
aheheheh


ada yang tak beli..
follow link nih..

http://www.youtube.com/watch?v=O1IvmLwgGF8

ada yang lain2 bleh ikut gak...
tapi kena konsisten arr buat....
macam nak tercabut pinggang aku buat....

ko pong diet gak ea
gadisPUAKA
aku pon diet juga....

berjaya trn 13kg....

huhu....
atiem
QUOTE(gadisPUAKA @ Feb 6 2008, 02:59 PM) *
aku pon diet juga....

berjaya trn 13kg....

huhu....

mcm ne GP diet bg tau lah atiem rahsiaČ dia
ranting
lama tak msk sini, blh tahan meriah, makin ramai yg nak berdiet yer....

nak wat laporan, 2 hari lepas ranting berat, turun lagi 2kg, alhamdulillah.... smile.gif
barbiturat_mania
salam...
ermm..skang ni berat makin naik aarr...
byk minum air suam,bleh jadi penyebab tak badan makin debab..?
risau sunguh2 aarr..
ranting
QUOTE(barbiturat_mania @ Feb 7 2008, 11:08 AM) *
salam...
ermm..skang ni berat makin naik aarr...
byk minum air suam,bleh jadi penyebab tak badan makin debab..?
risau sunguh2 aarr..


rasanya xde masalah minum air suam byk2, malah digalakkan...
kalo air2 yg manis mmg patut dikurangkan....merbahaya tuk kesihatan...

nak bg pendapat lbh2 pun xpandai, kena tunggu pakar2 kita masuk... wink.gif
revolt
QUOTE(ranting @ Feb 7 2008, 03:55 PM) *
QUOTE(barbiturat_mania @ Feb 7 2008, 11:08 AM) *
salam...
ermm..skang ni berat makin naik aarr...
byk minum air suam,bleh jadi penyebab tak badan makin debab..?
risau sunguh2 aarr..


rasanya xde masalah minum air suam byk2, malah digalakkan...
kalo air2 yg manis mmg patut dikurangkan....merbahaya tuk kesihatan...

nak bg pendapat lbh2 pun xpandai, kena tunggu pakar2 kita masuk... wink.gif


meminum air kosong akan menyebabkan berat badan naik..
misalnya jika anda minum 500ml air, berat badan akan bertambah 500g..
tetapi ianya hanyalah utk sementara sahaja..
air yg deperlukan untuk hidrate sahaja akan kekal di dalam badan iaitu sebanyak 66%..
manakala yg selebihnya akan dibuang melalui peluh, pernafasan, air kencing dan najis..
sebab tu apabila kita minum air berlebihan, mesti terasa nak buang air je..
sebaik2nya, kita perlukan 6-8 gelas air sehari utk terus menghidratkan tubuh..

jika kita minum air yang manis,
badan kita akan menyerap kandungan air dan gula sekaligus..
air yg diserap tetap akan menjadi air manakala gula tadi akan bertukar menjadi lemak..
ini kerana di dalam gula terdapat calories dan carbohidrate..
gadisPUAKA
QUOTE(atiem @ Feb 6 2008, 04:44 PM) *
QUOTE(gadisPUAKA @ Feb 6 2008, 02:59 PM) *
aku pon diet juga....

berjaya trn 13kg....

huhu....

mcm ne GP diet bg tau lah atiem rahsiaČ dia



hai atiem...

iek..., rasanya ada PM pasal diet dgn atiem...
bukan ka..

hehe...
takpe...

rahsia ek...
jangan bgtau orang...

1. jgn makan malam...paling lewat kul 7 mlm..
2. waktu makan jgn minum air atau tido (lps sejam baru leh)

revolt
QUOTE(gadisPUAKA @ Feb 11 2008, 10:12 AM) *
hai atiem...

iek..., rasanya ada PM pasal diet dgn atiem...
bukan ka..

hehe...
takpe...

rahsia ek...
jangan bgtau orang...

1. jgn makan malam...paling lewat kul 7 mlm..
2. waktu makan jgn minum air atau tido (lps sejam baru leh)


tak semua orang akan mendapat result yg baik dgn hanya mengamalkan cara begitu..
setiap badan berlainan..
cara2 yg anda beri adalah hanya 2% daripada diet plan..
saya tidak katakan ianya adalah salah, tetapi bnyk lagi cara yg perlu dilakukan dalam berdiet..
saya sendiri pun pernah bagi nasihat yg serupa mcm anda.. (sila selak page belakang)
so tak rahsia lagi kan? hehehe...
thanks..
JeD[i]-BoNGsU
che'gu revolt,

sy ada terbaca dlm men's health ttg
diet buah - 3 hari pulun buah dan air kosong
sahaja..

utk detox? apa pendapat che'gu revolt ttg ini?

mekasih.
JeD[i]-BoNGsU
p/s : detox tu amendalah aaaa?
revolt
jeding,

3 days plans pulun buah tu mmg utk detoxine..
detox means membuang segala toxin2 bahaya di dalam badan yang mengakibatkan
punca segala penyakit dan kesukaran untuk menurunkan berat badan..
tahap m'etabolisma juga akan menurun akibat toxin yg banyak dalam badan..

tapi x bole amalkan diet tu setiap hari..
jika kita makan buah secara berlebihan, ianya adalah tidak bagus utk diet..
didalam buah terdapat gula.. gula tersebut jika disimpan dgn bnyk, ianya akan bertukar menjadi lemak..
sebab tu plan tu hanya untuk 3 hari sahaja.. tidak 3 bulan atau 3 tahun..

semasa proses detox,
segala toxin akan dibuang melalui nafas, peluh, najis dan air kencing..
so jgn risau la jika kita kerap ke tandas sampai mangkuk tandas pun kenal puggung kita.. hahahaha...
JeD[i]-BoNGsU
QUOTE(revolt @ Feb 11 2008, 02:10 PM) *
jeding,

3 days plans pulun buah tu mmg utk detoxine..
detox means membuang segala toxin2 bahaya di dalam badan yang mengakibatkan
punca segala penyakit dan kesukaran untuk menurunkan berat badan..
tahap m'etabolisma juga akan menurun akibat toxin yg banyak dalam badan..


oho.. byk toxin ni leh sebabkan seseorang tu sukar
turunkan berat badan rupanya..

berat badan saya sekadar turun 1kg sahaja
setelah 2 minggu sy mengamalkan dasar pemakanan
baru atas sbb toxin. (alasan)

sesetengah teh cina / teh hijau juga boleh membantu
proses de-tox ni.. oleh itu, saya assume adalah bagus
utk mengamalkan minum teh cina / teh hijau (yg halal)
utk membantu proses menurunkan berat badan?
revolt
QUOTE(JeD[i]-BoNGsU @ Feb 11 2008, 02:15 PM) *


oho.. byk toxin ni leh sebabkan seseorang tu sukar
turunkan berat badan rupanya..

berat badan saya sekadar turun 1kg sahaja
setelah 2 minggu sy mengamalkan dasar pemakanan
baru atas sbb toxin. (alasan)

sesetengah teh cina / teh hijau juga boleh membantu
proses de-tox ni.. oleh itu, saya assume adalah bagus
utk mengamalkan minum teh cina / teh hijau (yg halal)
utk membantu proses menurunkan berat badan?


yup.. teh hijau (jasmine) atau teh cina (jenis misai kucing) bole mambantu proses detox..
cara lain paling senang nak buat detox ni adalah :
1. sekarang ni ada jual kinohimetsu (tahapokobondonamoehakupundahlupo).. tampal je kat bawah tapak kaki,
pastu tido.. esok pagi kita lihat bnyk toxin yg terkumpul dan terperangkap didalam peket yg kita tampal tadi..
2. pegi je kat sungei wang, ada kedai special dalam rawatan detoxin.. rendam kaki dalam besen dan air
yg mereka sediakan, dalam 15-30 minit, kita bole lihat berkeladak air tu..
revolt
sape sini pernah join atau sedang join mane2 gym dalam mesia ni?
x kisah la gym kecil ke atau gym besar yg penting pernah sign up as a member..

//gym per entry atau gym di hotel2 tidak dikira.. sleep.gif
JeD[i]-BoNGsU
QUOTE(revolt @ Feb 11 2008, 03:06 PM) *
sape sini pernah join atau sedang join mane2 gym dalam mesia ni?
x kisah la gym kecil ke atau gym besar yg penting pernah sign up as a member..

//gym per entry atau gym di hotel2 tidak dikira.. sleep.gif


saya penah berangan utk masuk gym/sign-up.
tp sbb takde kaki, maka saya masuk gym class heroes sahaja.
revolt
QUOTE(JeD[i]-BoNGsU @ Feb 11 2008, 03:14 PM) *


saya penah berangan utk masuk gym/sign-up.
tp sbb takde kaki, maka saya masuk gym class heroes sahaja.


berangan ek?
ko sign up je la..
pikir member buatpe?
kat sane nnt mesti ko dapat ramai member baru...
selalunye org di gym mmg peramah..
walaupun badan mereka mcm kingkong, tapi hati mereka baik...
JeD[i]-BoNGsU
baiklah che'gu revolt..
saya akan cuba mencari kawan baru
di gym serupa king kong..

wey.. kalau tak tau nk guna equipments
kt gym tu camne ah?

kena hire personal trainer ke?
revolt
QUOTE(JeD[i]-BoNGsU @ Feb 11 2008, 05:29 PM) *

baiklah che'gu revolt..
saya akan cuba mencari kawan baru
di gym serupa king kong..

wey.. kalau tak tau nk guna equipments
kt gym tu camne ah?

kena hire personal trainer ke?


hire personal trainer kene bayar bai..
kalo nak guna, nnt ade sorang fitness instructor akan ajar ko cara nak pakai dgn betul..
instructor tu x payah bayar la.. free je...
JeD[i]-BoNGsU
ooo.. instructor yee..
bila ek aku nk pi ushar..

kt melaka ni satu gym tu menarik,
cuma aku x tau la ok ke tak..

* menarik bila tgk dpd luar..
ekekeke..
nickey
sape tau kat mane ader gym yg byr mase masuk je kat klang valley(sbb xde transport)??

dl dh pernah jd member kt satu gym ni...tp xpergi sgt..cam rugi jerk...

bergantung kat mood...kadang2 nk joging kat tasik kat umah...kadang2 ikut cd je wat senaman....kadang2 tu rase nk pegi gym...

sape tau gym cam ni??

tq
revolt
QUOTE(nickey @ Feb 12 2008, 09:16 AM) *
sape tau kat mane ader gym yg byr mase masuk je kat klang valley(sbb xde transport)??

dl dh pernah jd member kt satu gym ni...tp xpergi sgt..cam rugi jerk...

bergantung kat mood...kadang2 nk joging kat tasik kat umah...kadang2 ikut cd je wat senaman....kadang2 tu rase nk pegi gym...

sape tau gym cam ni??

tq


semua gym bole masuk per entry..
tapi kebanyakan gym2 besar seperti fitness first/california fitness/clark hatch/celebrity/true fitness semuanya
charge mahal bagi per entry.. RM50 dikenakan bagi satu hari tetapi anda boleh guna kesemua equipment yg ada termasuk
swimming pool (jika ada) kecuali kelas2 tarian dan yoga..
tak kiralah anda datang pagi lepas tu nak balik kejap, ptg datang balik sampai malam pun mereka hanya charge rm50 sahaja..
kiranya anda seprti membeli pass untuk satu hari suntuk.. sehingga esok pagi, pass itu sudah pun expired..

gym2 kecil bnyk menawarkan bayaran utk per entry...
selalunya bayaran utk per entry adalah di antara RM5-RM20..
tetapi bayaran adalah hanya utk sekali masuk sahaja.. jika anda keluar, lepas tu petang dtg balik, still kene bayar lagi..
lgpun gym2 kecil dan murah ni bnyk equipment special utk body builder sahaja..
equipment utk kardio dan fitness amatlah kureng...
atiem
QUOTE(revolt @ Feb 11 2008, 10:51 AM) *
QUOTE(gadisPUAKA @ Feb 11 2008, 10:12 AM) *
hai atiem...

iek..., rasanya ada PM pasal diet dgn atiem...
bukan ka..

hehe...
takpe...

rahsia ek...
jangan bgtau orang...

1. jgn makan malam...paling lewat kul 7 mlm..
2. waktu makan jgn minum air atau tido (lps sejam baru leh)


tak semua orang akan mendapat result yg baik dgn hanya mengamalkan cara begitu..
setiap badan berlainan..
cara2 yg anda beri adalah hanya 2% daripada diet plan..
saya tidak katakan ianya adalah salah, tetapi bnyk lagi cara yg perlu dilakukan dalam berdiet..
saya sendiri pun pernah bagi nasihat yg serupa mcm anda.. (sila selak page belakang)
so tak rahsia lagi kan? hehehe...
thanks..

mana penah kita ber PM ni GP.... salah orang kot...

erm.. setiap badan berlainan.. revolt ni betui lah
diet atim xmenjadi lah mcm frust je..
tapi still berusaha lagi ni...
wanisa2716
ok x kalo diet mcm ni?

bfast..
minum bijirin nestum..
3,4 keping biskt jacobs..

lunch..
kalo lapar mkn beberapa keping biskut jer..

dinner..
mkn nasi kul 6..

exercise..
hari2 jalan kaki pi kelas selama 20 minit..
riyana
wahh dah lama x jenguk sini, dah byk pages bertambah2,..camne ni, kalau nk diet betul2, mmg susah. asek sibok je manjang.. balik rumah pun untuk mandi solat jek. org kata, kalau bizi pun bleh wat jadik kurus, tp napa aku x kurus pun? huwaa..
seb baik skarang dah abes projek. tp susah la nk diet..tp skang ni just amalkan minum green tea 1 jag sehari. <petang-malam la>. nasik pun x tiap2 hari. tp lately byk mkn choc sbb stress! wacko.gif wacko.gif
revolt
to riyana, wanisa, atiem and all...

cuba untuk kurangkan kadar kalori yang diambil..
u must know what u eat...
how much calories per meal..
the best total calories is 1000(kcal) per day..

nnt saya cerita lg pasal sukatan calories ni..
skrang ni tgh bz skit la.. blum.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.