Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Anai-anai
Mesra.net Forum > UMUM > Info Petua & Kesihatan
putrisal
Korang tau tak macamana nak matikan anai-anai. Kayu umah tu dah banyak yang rosak kena makan dengan anai-anai ni. Kalau ada yang tau ubat, penyembur or sapa2 specialist dengan serangga ni. TQ
Adinda
tatau lah... maaf... mungkin ada org lain yg tau... smile.gif
salamenders
QUOTE(putrisal @ Jan 26 2005, 10:06 AM)
Korang tau tak macamana nak matikan anai-anai. Kayu umah tu dah banyak yang rosak kena makan dengan anai-anai ni. Kalau ada yang tau ubat, penyembur or sapa2 specialist dengan serangga ni. TQ

aku ade member yg kerja ngan pest control!!
nak no phone dia ker??
Ida_KL
QUOTE(putrisal @ Jan 26 2005, 10:06 AM)
Korang tau tak macamana nak matikan anai-anai. Kayu umah tu dah banyak yang rosak kena makan dengan anai-anai ni. Kalau ada yang tau ubat, penyembur or sapa2 specialist dengan serangga ni. TQ

alah tak payahlah....cianlah anai2 tue....kasi belalah....tak pun bela anak2 dlm botol lol.gif
L@Bu
pest kontrol pun mujarab jugak...

tapi, yg terbaik, jgn ada kayu kayan dalam rumah yg anai2 leh buat sarang
marilah sama2 duduk dalam umah batu. hehehe
hati_kristal
QUOTE(L@Bu @ Jan 26 2005, 02:34 PM)
pest kontrol pun mujarab jugak...

tapi, yg terbaik, jgn ada kayu kayan dalam rumah yg anai2 leh buat sarang
marilah sama2 duduk dalam umah batu. hehehe

cadangan yang elok lagi bernas.... wink.gif
putrisal
Rumah lama mesti ada kayu. Salamenders, ada no ke?
matradzi
QUOTE(putrisal @ Jan 26 2005, 06:01 PM) *
Rumah lama mesti ada kayu. Salamenders, ada no ke?


Rumah saya tak banyank kayu, tapi kena juga, memang sakit kepala.
kawan kawan boleh berbagi idea idea kepada saya untuk hapuskan anai-anai kat rumah saya?

boleh perkenalkan pest control ya bagus dan murah ? atau apakah racun yang paling baik boleh saya beri dan buat sendiri?
terima kasih banyak : (
kalau boleh jawap lah secepat mungkin, saya takut rumah saya runtuh...
azhar klang
QUOTE(matradzi @ Oct 13 2009, 12:36 AM) *
QUOTE(putrisal @ Jan 26 2005, 06:01 PM) *
Rumah lama mesti ada kayu. Salamenders, ada no ke?


Rumah saya tak banyank kayu, tapi kena juga, memang sakit kepala.
kawan kawan boleh berbagi idea idea kepada saya untuk hapuskan anai-anai kat rumah saya?

boleh perkenalkan pest control ya bagus dan murah ? atau apakah racun yang paling baik boleh saya beri dan buat sendiri?
terima kasih banyak : (
kalau boleh jawap lah secepat mungkin, saya takut rumah saya runtuh...


Anai-anai ni memang makan apa apa pun, bagi pengalaman saya, kalau cari pest control jangan guna yang murah, sebab yang murah
racun yang meraka pakai rasa tak berkesan, sebelum bayar semua ok, selepas bayar lain pula ceritanya. saya penah kena tipu.
sebab tu lah saya beritahu kamu, supaya kamu tidak kena tipu seperti saya
.
kalau nak racun sendiri pun boleh la, pergi kat kedai hardware tanyak tauke tauke cina mana racun yang dari china, racun china rasa saya
memang kuat, manusia kena rasa mati juga. kat internet pun ada banyak DIY product untuk anai-anai. cuba cari kat google.
fsyukri
QUOTE(putrisal @ Jan 26 2005, 10:06 AM) *
Korang tau tak macamana nak matikan anai-anai. Kayu umah tu dah banyak yang rosak kena makan dengan anai-anai ni. Kalau ada yang tau ubat, penyembur or sapa2 specialist dengan serangga ni. TQ

aku gune co-go
elyciana
kat market ada jual racun anai2 ni.tp ye la susah jugak sebb bersarang dalam kayu.kalau x bleh sembur pakai ridset jek.baik panggil pest control jek la.just leave it to the expert.pandai la dia org wat.kalu xjadi xpayah bayar. blink.gif
matradzi
kepada: azhar klang, elyciana

boleh beritahu saya apa cara yang paling berkesan untuk bunuh semua anai-anai? dan yang penting sekali harganya berpatutan, boleh beritahu mana boleh dapat is sentricon, i dengar kawan kawan cakap semua pest control pakai itu sentricon. mana boleh saya dapat racun sentricon tu?

kepada:fsyukri
i sudah click itu co-go, bunuh seranga seperti lipas, lalat, semut dan kutu. rumah saya tu anai-anai lah, sembunyi kat dalam tanah. susah nak spay.
azhar klang
QUOTE(matradzi @ Oct 14 2009, 12:31 AM) *
kepada: azhar klang, elyciana

boleh beritahu saya apa cara yang paling berkesan untuk bunuh semua anai-anai? dan yang penting sekali harganya berpatutan, boleh beritahu mana boleh dapat is sentricon, i dengar kawan kawan cakap semua pest control pakai itu sentricon. mana boleh saya dapat racun sentricon tu?

kepada:fsyukri
i sudah click itu co-go, bunuh seranga seperti lipas, lalat, semut dan kutu. rumah saya tu anai-anai lah, sembunyi kat dalam tanah. susah nak spay.


Matradzi,

mungkin anda boleh cuba kotak umpan anai-anai termitesdiy box, saya tak perna cuba la, tapi perna dengar kawan cakap.
Shaer
Kalau nak cegah..boleh sapu minyak hitam....tapii kalau nak halau....tak tau laa plak! biggrin.gif
fsyukri
QUOTE(matradzi @ Oct 14 2009, 12:31 AM) *
kepada: azhar klang, elyciana

boleh beritahu saya apa cara yang paling berkesan untuk bunuh semua anai-anai? dan yang penting sekali harganya berpatutan, boleh beritahu mana boleh dapat is sentricon, i dengar kawan kawan cakap semua pest control pakai itu sentricon. mana boleh saya dapat racun sentricon tu?

kepada:fsyukri
i sudah click itu co-go, bunuh seranga seperti lipas, lalat, semut dan kutu. rumah saya tu anai-anai lah, sembunyi kat dalam tanah. susah nak spay.

die tulis je benda2 tu..
ni pengalaman aku daaa...
aku dah gune kt banyak rumah termasuk opis2 kt area aku ni...
azhar klang
QUOTE(fsyukri @ Nov 6 2009, 01:28 AM) *
QUOTE(matradzi @ Oct 14 2009, 12:31 AM) *
kepada: azhar klang, elyciana

boleh beritahu saya apa cara yang paling berkesan untuk bunuh semua anai-anai? dan yang penting sekali harganya berpatutan, boleh beritahu mana boleh dapat is sentricon, i dengar kawan kawan cakap semua pest control pakai itu sentricon. mana boleh saya dapat racun sentricon tu?

kepada:fsyukri
i sudah click itu co-go, bunuh seranga seperti lipas, lalat, semut dan kutu. rumah saya tu anai-anai lah, sembunyi kat dalam tanah. susah nak spay.

die tulis je benda2 tu..
ni pengalaman aku daaa...
aku dah gune kt banyak rumah termasuk opis2 kt area aku ni...


terima kasih fsyukri,
saya dah pakai kotak umpan anai anai termitesdiy tu, setakat ini rasa berjaya la, sebab tak nampak anai anai lagi, tiga kotak umpan tu dimakan banyak bila saya cabut kotak tu selepas 21 hari, harap boleh tahan 2 - 3 tahun. kalau ada masalah anai-anai, rasa anda semua boleh cuba lah. kalau anai-anai datang lagi saya akan berbagi pengalaman saya disini. good luck
Azfardaniel
QUOTE(putrisal @ Jan 26 2005, 10:06 AM) *
Korang tau tak macamana nak matikan anai-anai. Kayu umah tu dah banyak yang rosak kena makan dengan anai-anai ni. Kalau ada yang tau ubat, penyembur or sapa2 specialist dengan serangga ni. TQ



baik panggil orang buat pest control je...memang berkesan.Hari tu rumah kawan saya banyak betul tikus...bla wat pest control memang dah kurang.Tikus2 tu mati keracunan.
leepan
beli yg murah, try yg simple dulu...:http://anai-anai.atabox.com/index2.php

pastu baru try pest control....siap puluslah....start 400 lbh...tgk luas kwsan....

guna pest control pun blehlaa tahan setahun camtu.... lainlaa tiap2 tahun buat treatment.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.