Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Air Mani
Mesra.net Forum > Social & Societies > Hal Ehwal Islam
bin
apakah kesalahan mengeluarkan air mani dgn sengaja..berdosa ke n ape kesan kat kesihatan kite[/B]
sam2003
QUOTE(bin @ Feb 10 2005, 01:23 AM)
apakah kesalahan mengeluarkan air mani dgn sengaja..berdosa ke n ape kesan kat kesihatan kite[/B]

saje je tanya...
tak belajar ke kat skolah?
abang din
berdosa!
jejaskan kesihatan....
Ewan_sn
QUOTE(bin @ Feb 10 2005, 01:23 AM)
apakah kesalahan mengeluarkan air mani dgn sengaja..berdosa ke n ape kesan kat kesihatan kite[/B]

Kebanyakan para ulama mengharamkan perbuatan tersebut, di antaranya Imam Malik. Beliau memakai dalil ayat yang berbunyi:

"Dan orang-orang yang memelihara kemaluannya kecuali terhadap isterinya atau hamba sahayanya, mereka yang demikian itu tidak tercela. Tetapi barangsiapa mau selain yang demikian itu, maka mereka itu adalah orang-orang yang melewati batas." (Al-Mu'minun: 5-7)

Sedang orang yang onani adalah melepaskan syahwatnya itu bukan pada tempatnya.

Sedang Ahmad bin Hanbal berpendapat, bahwa mani adalah barang kelebihan. Oleh kerana itu boleh dikeluarkan, seperti memotong daging lebih.

Pendapat ini diperkuat oleh Ibnu Hazm. Tetapi ulama-ulama Hanafiah memberikan Batas kebolehannya itu dalam dua perkara:

1) Kerana takut berbuat zina.
2) Kerana tidak mampu kawin.

Pendapat Imam Ahmad ini memungkinkan untuk kita ambil dalam keadaan gharizah itu memuncak dan dikawatirkan akan jatuh ke dalam haram. Misalnya seorang pemuda yang sedang belajar atau bekerja di tempat lain yang jauh dari negerinya, sedang pengaruh-pengaruh di hadapannya terlalu kuat dan dia khuatir akan berbuat zina. Karena itu dia tidak berdosa menggunakan cara ini (onani) untuk meredakan bergeloranya ghairah.

Tetapi yang lebih baik dari itu semua, ialah seperti apa yang diterangkan oleh Rasulullah s.a.w. terhadap pemuda yang tidak mampu kawin, yaitu kiranya dia mau memperbanyak puasa, dimana puasa itu dapat mendidik beribadah, mengajar bersabar dan menguatkan kedekatan untuk bertaqwa dan keyakinan terhadap penyelidikan (muraqabah) Allah kepada setiap jiwa seorang mu'min. Untuk itu Rasuluilah s.a.w. bersabda sebagai berikut:

"Hai para pemuda! Barangsiapa di antara kamu sudah ada kemampuan, maka kawinlah sebab dia itu dapat menundukkan pandangan dan memelihara kemaluan; tetapi barangsiapa tidak mampu, maka hendaknya ia berpuasa, sebab puasa itu baginya merupakan pelindung." (Riwayat Bukhari)



Cara mengatasinya:

Elak berfikir perkara yang mengghairahkan dan boleh menaikkan nafsu.

Hindari juga membaca majalah lucah atau rancangan berunsur seks.

Sebaliknya, dekatkan diri dengan majlis ilmu dan melakukan banyak senaman. Tanamkan tekad untuk berhenti melakukannya, di samping mencari kehidupan yang diredhai Allah.

Cara terakhir ialah melalui perkahwinan. Ini adalah jalan terbaik untuk melepaskan nafsu secara sah.



Onani Dari sudut kesihatan :

Jika anda melakukan onani janganlah melampau kerana akibat dari onani melampau anda akan menghadapi antaranya , kemungkinan:

1. Daya ingat menjadi lemah
2. Sendi-sendi berbunyi
3. Tuboh badan menjadi sentiasa keletihan.
4. Anda akan menjadi selalu mengantuk
5. Tidur menjadi berlebihan
6. Banyak khayalan
7. Bimbang akan terjebak dengan perzinaan

Bila terjebak dengan penzinaan / rogol, anda berisiko akan menghadapi:

1. Terkena jangiktan gonorrhoea atau siflis
2. Terkena AIDS atau HIV, Herpes Genitalis
3. Jail atau dipenjara

Fikirlah baik-baik sebelum melakukan sesuatu yang merugikan.
sam2003
ph34r.gif
sweetllawyer
unsure.gif
masMerah
QUOTE(abang din @ Feb 11 2005, 03:16 AM)
berdosa!
jejaskan kesihatan....



abg Din...


Jangan Mare... kecut sume org
Mohd_Kamal
QUOTE(abang din @ Feb 11 2005, 03:16 AM)
berdosa!
jejaskan kesihatan....

Terpulang kepada individu.. ade yg tak rasa ia berdosa malah ia baik untuk mengeluarkan stress seseorang.

It depends.. bukan sememang memangnya dosa sebab tidak membabitkan orang lain.

Its personal. Aku reckon ia bukan satu dosa.. hanya satu cara menguatkan diri seseorang.
codeine
asal tak ganggu org lain, buat la apa korang nak dlm privacy masing masing

zayed
QUOTE(Mohd_Kamal @ Mar 10 2005, 11:14 AM)
QUOTE(abang din @ Feb 11 2005, 03:16 AM)
berdosa!
jejaskan kesihatan....

Terpulang kepada individu.. ade yg tak rasa ia berdosa malah ia baik untuk mengeluarkan stress seseorang.

It depends.. bukan sememang memangnya dosa sebab tidak membabitkan orang lain.

Its personal. Aku reckon ia bukan satu dosa.. hanya satu cara menguatkan diri seseorang.

betul ke kamu kata ia "bukan dosa sebab tidak membabitkan orang lain"?

amcam kalau seseorang itu tidak solat, dan ia tidak membabitkan orang lain? maksudnya tidak berdosa lah? seseorang itu tidak berpuasa, maka ia tidak berdosa? seseorang itu minum arak makan babi, maka ia tidak berdosa sebab itu individu itu sendiri?
codeine
QUOTE(zayed @ Mar 11 2005, 08:05 AM)
QUOTE(Mohd_Kamal @ Mar 10 2005, 11:14 AM)
QUOTE(abang din @ Feb 11 2005, 03:16 AM)
berdosa!
jejaskan kesihatan....

Terpulang kepada individu.. ade yg tak rasa ia berdosa malah ia baik untuk mengeluarkan stress seseorang.

It depends.. bukan sememang memangnya dosa sebab tidak membabitkan orang lain.

Its personal. Aku reckon ia bukan satu dosa.. hanya satu cara menguatkan diri seseorang.

betul ke kamu kata ia "bukan dosa sebab tidak membabitkan orang lain"?

amcam kalau seseorang itu tidak solat, dan ia tidak membabitkan orang lain? maksudnya tidak berdosa lah? seseorang itu tidak berpuasa, maka ia tidak berdosa? seseorang itu minum arak makan babi, maka ia tidak berdosa sebab itu individu itu sendiri?

saya rasa apa yg kamal ingin sampaikan ialah ia bukan dosa pasal 2 perkara,

pertama, ia dikira baik kerana menghilangkan stress,
kedua, cara menghilangkan stress ini tidak membabitkan org lain.
zayed
masih belum menjawab persoalan yg saya utarakan.

adakah anda maksudkan kalau tidak melibatkan orang lain, ia bukan satu dosa? kalau melibatkan orang lain baru menjadi satu dosa?

sekiranya anda mengatakan ia tidak berdosa kerana menghilangkan stress, apa ukuran mengatakan ia tidak berdosa?
maka boleh saya menghisap ganja sedikit utk menghilangkan stress? maka boleh saya sedut cocaine sedikit utk menghilangkan stress?
McTwist
huh.gif
codeine
QUOTE(zayed @ Mar 11 2005, 08:29 AM)
masih belum menjawab persoalan yg saya utarakan.

adakah anda maksudkan kalau tidak melibatkan orang lain, ia bukan satu dosa? kalau melibatkan orang lain baru menjadi satu dosa?

sekiranya anda mengatakan ia tidak berdosa kerana menghilangkan stress, apa ukuran mengatakan ia tidak berdosa?
maka boleh saya menghisap ganja sedikit utk menghilangkan stress? maka boleh saya sedut cocaine sedikit utk menghilangkan stress?

saya maksudkan, daripada apa yg saya baca from mohd kamal punya post, yg dia rasa kalau keluarkan air mani kerana stress, adalah baik, dan tidak berdosa kalau tak kacau org lain. itu apa yg saya baca daripada post dia, saya tak tau macamana awak nak samakan apa yg dia cakap to lupa puasa/sembahyang.

"amcam kalau seseorang itu tidak solat, dan ia tidak membabitkan orang lain? maksudnya tidak berdosa lah? seseorang itu tidak berpuasa, maka ia tidak berdosa? seseorang itu minum arak makan babi, maka ia tidak berdosa sebab itu individu itu sendiri?"

saya rasa soalan ni tak payah tunggu jawapan mohd kamal, budak sekolah pun tau tinggal posa, sembayang memang dosa pada tuhan kalau awak org islam. so saya pun suspect awak pun tau dosa, so kesimpulannya, awak tanya soalan ni semata mata kerana nak menunjuk dan nak trap dia based on apa yg awak understand from dia punya post.

"saya menghisap ganja sedikit utk menghilangkan stress? maka boleh saya sedut cocaine sedikit utk menghilangkan stress?"

macamana awak nak compare cocaine dan mengeluarkan sperma? cocaine memang salah not just from perspective of religion, but also medical/biological. even sociological/unlawful impact of cocaine to community (pengedar masuk lokap, mencuri nak support gian, etc). mengeluarkan air mani tak salah kalau dilakukan dlm keadaan tertentu (yg dibenarkan agama masing masing) tetapi hisap cocaine (untuk high) memang salah.

post for the sake of discussion la, jgn tanya soalan nak gertak gertak.
zayed
QUOTE
macamana awak nak compare cocaine dan mengeluarkan sperma? cocaine memang salah not just from perspective of religion, but also medical/biological. even sociological/unlawful impact of cocaine to community (pengedar masuk lokap, mencuri nak support gian, etc). mengeluarkan air mani tak salah kalau dilakukan dlm keadaan tertentu (yg dibenarkan agama masing masing) tetapi hisap cocaine (untuk high) memang salah.

post for the sake of discussion la, jgn tanya soalan nak gertak gertak.


Firstly, mcm mana u tahu dia tu muslim? muslim kah kalau mengatakan ciuman dgn bukan muhrim itu satu LEGAL?

Secondly, how do you confirm that mastubation has no effect to one's health?

thirdly, "dibenarkan agama masing-masing". which perspective r u referring to? as far as i am concerned, this thread is for HAL EHWAL ISLAM.

Forthly, anda masih belum menjawab soalan saya. atas dasar apa ukuran salah atau tidak salah itu?
Mohd_Kamal
QUOTE(zayed @ Mar 11 2005, 08:05 AM)
QUOTE(Mohd_Kamal @ Mar 10 2005, 11:14 AM)
QUOTE(abang din @ Feb 11 2005, 03:16 AM)
berdosa!
jejaskan kesihatan....

Terpulang kepada individu.. ade yg tak rasa ia berdosa malah ia baik untuk mengeluarkan stress seseorang.

It depends.. bukan sememang memangnya dosa sebab tidak membabitkan orang lain.

Its personal. Aku reckon ia bukan satu dosa.. hanya satu cara menguatkan diri seseorang.

betul ke kamu kata ia "bukan dosa sebab tidak membabitkan orang lain"?

amcam kalau seseorang itu tidak solat, dan ia tidak membabitkan orang lain? maksudnya tidak berdosa lah? seseorang itu tidak berpuasa, maka ia tidak berdosa? seseorang itu minum arak makan babi, maka ia tidak berdosa sebab itu individu itu sendiri?

As I dah kata, itu hak seseorang... dan niat seseorang itu masturbate hanya meringankan stress demi kabaikan mental.. salahke begitu?

PLS: 99% lelaki masturbate.. so whats the big deal?

Adekah ia melibatkan nyawa orang lain? Adekah ia melibatkan emercengy national? -- kalau tidak, why not?
codeine
QUOTE(zayed @ Mar 11 2005, 11:06 AM)
QUOTE
macamana awak nak compare cocaine dan mengeluarkan sperma? cocaine memang salah not just from perspective of religion, but also medical/biological. even sociological/unlawful impact of cocaine to community (pengedar masuk lokap, mencuri nak support gian, etc). mengeluarkan air mani tak salah kalau dilakukan dlm keadaan tertentu (yg dibenarkan agama masing masing) tetapi hisap cocaine (untuk high) memang salah.

post for the sake of discussion la, jgn tanya soalan nak gertak gertak.


Firstly, mcm mana u tahu dia tu muslim? muslim kah kalau mengatakan ciuman dgn bukan muhrim itu satu LEGAL?

Secondly, how do you confirm that mastubation has no effect to one's health?

thirdly, "dibenarkan agama masing-masing". which perspective r u referring to? as far as i am concerned, this thread is for HAL EHWAL ISLAM.

Forthly, anda masih belum menjawab soalan saya. atas dasar apa ukuran salah atau tidak salah itu?

sigh, mcm budak budak rolleyes.gif

ada ke saya cakap dia muslim. i think you dah salah campur adukkan thread discussion nih. amatur

bila masa saya cakap masturbation has no effect on health? saya gunakan perkataan keluarkan air mani, bersetubuh dengan isteri sampai orgasm, kira keluarkan air mani. rookie

saya guna term "agama masing-masing" pasal bukan islam aje yg dimana masturbation is an issue. saya memang tau pun this is a HAL EHWAL ISLAM forum. little leaguer

" betul ke kamu kata ia "bukan dosa sebab tidak membabitkan orang lain"?
amcam kalau seseorang itu tidak solat, dan ia tidak membabitkan orang lain? maksudnya tidak berdosa lah? seseorang itu tidak berpuasa, maka ia tidak berdosa? seseorang itu minum arak makan babi, maka ia tidak berdosa sebab itu individu itu sendiri?"

saya rasa soalan ni saya dah try jawab dua kali dah. kalau tak puas hati lagi, saya rasa saya tak bolek buat apa dah. so kalau kalau ada sesiapa yg masih bersekolah tak kiralah samada menengah atau rendah, awak boleh tolong jawabkan dlm bahasa yg zayed faham. hahaha biggrin.gif
Mohd_Kamal
whats wrong with masturbating? everyone does it tak kira tua ke mudake.. the fact that 99% masturbate.. whats wrong with that.

Kalau ia melegakan tahap emosi seseorang.. thats good asalkan dia tak berzina.

where does the koran says that keluarkan air mani tuh berdosa..WHERE????
zayed
QUOTE(codeine @ Mar 11 2005, 01:01 PM)
sigh, mcm budak budak rolleyes.gif

ada ke saya cakap dia muslim. i think you dah salah campur adukkan thread discussion nih. amatur

bila masa saya cakap masturbation has no effect on health? saya gunakan perkataan keluarkan air mani, bersetubuh dengan isteri sampai orgasm, kira keluarkan air mani. rookie

saya guna term "agama masing-masing" pasal bukan islam aje yg dimana masturbation is an issue. saya memang tau pun this is a HAL EHWAL ISLAM forum. little leaguer

" betul ke kamu kata ia "bukan dosa sebab tidak membabitkan orang lain"?
amcam kalau seseorang itu tidak solat, dan ia tidak membabitkan orang lain? maksudnya tidak berdosa lah? seseorang itu tidak berpuasa, maka ia tidak berdosa? seseorang itu minum arak makan babi, maka ia tidak berdosa sebab itu individu itu sendiri?"

saya rasa soalan ni saya dah try jawab dua kali dah. kalau tak puas hati lagi, saya rasa saya tak bolek buat apa dah. so kalau kalau ada sesiapa yg masih bersekolah tak kiralah samada menengah atau rendah, awak boleh tolong jawabkan dlm bahasa yg zayed faham. hahaha biggrin.gif

actually, u havent not answered my question yet.

apa ukuran salah atau benar?

as u said, masturbation is permissible, on what sense? and yet, u keep repeating this quote:

QUOTE
" betul ke kamu kata ia "bukan dosa sebab tidak membabitkan orang lain"?
amcam kalau seseorang itu tidak solat, dan ia tidak membabitkan orang lain? maksudnya tidak berdosa lah? seseorang itu tidak berpuasa, maka ia tidak berdosa? seseorang itu minum arak makan babi, maka ia tidak berdosa sebab itu individu itu sendiri?"


why? this has nothing to do with question previously. u can't answer my simple question and yet u said i dont understand. heheheeheh. Apa ukuran salah atau benar? logik akal? nafsu?

actually u the one who mixed up thread discussion. and the ball is in ur court.
s2m3r
wah..panas cite nie..sabar gangs....

cool down..kite berbincang..bukan bertelagah
codeine
QUOTE(zayed @ Mar 14 2005, 03:01 PM)
QUOTE(codeine @ Mar 11 2005, 01:01 PM)

sigh, mcm budak budak  rolleyes.gif

ada ke saya cakap dia muslim. i think you dah salah campur adukkan thread discussion nih. amatur

bila masa saya cakap masturbation has no effect on health? saya gunakan perkataan keluarkan air mani, bersetubuh dengan isteri sampai orgasm, kira keluarkan air mani. rookie

saya guna term "agama masing-masing" pasal bukan islam aje yg dimana masturbation is an issue. saya memang tau pun this is a HAL EHWAL ISLAM forum. little leaguer

" betul ke kamu kata ia "bukan dosa sebab tidak membabitkan orang lain"?
amcam kalau seseorang itu tidak solat, dan ia tidak membabitkan orang lain? maksudnya tidak berdosa lah? seseorang itu tidak berpuasa, maka ia tidak berdosa? seseorang itu minum arak makan babi, maka ia tidak berdosa sebab itu individu itu sendiri?"

saya rasa soalan ni saya dah try jawab dua kali dah. kalau tak puas hati lagi, saya rasa saya tak bolek buat apa dah. so kalau kalau ada sesiapa yg masih bersekolah tak kiralah samada menengah atau rendah, awak boleh tolong jawabkan dlm bahasa yg zayed faham. hahaha  biggrin.gif

actually, u havent not answered my question yet.

apa ukuran salah atau benar?

as u said, masturbation is permissible, on what sense? and yet, u keep repeating this quote:

QUOTE
" betul ke kamu kata ia "bukan dosa sebab tidak membabitkan orang lain"?
amcam kalau seseorang itu tidak solat, dan ia tidak membabitkan orang lain? maksudnya tidak berdosa lah? seseorang itu tidak berpuasa, maka ia tidak berdosa? seseorang itu minum arak makan babi, maka ia tidak berdosa sebab itu individu itu sendiri?"
why? this has nothing to do with question previously. u can't answer my simple question and yet u said i dont understand. heheheeheh. Apa ukuran salah atau benar? logik akal? nafsu?

actually u the one who mixed up thread discussion. and the ball is in ur court.

sigh

saya keep repeating the quote pasal that was your original question!!! saya tak tau pulak dlm forum ni, if you dont like your question being answered, you can change your question and hackle other posters when they answer the first question.

QUOTE
" betul ke kamu kata ia "bukan dosa sebab tidak membabitkan orang lain"?
amcam kalau seseorang itu tidak solat, dan ia tidak membabitkan orang lain? maksudnya tidak berdosa lah? seseorang itu tidak berpuasa, maka ia tidak berdosa? seseorang itu minum arak makan babi, maka ia tidak berdosa sebab itu individu itu sendiri?"


"betul ke kamu kata ia "bukan dosa sebab tidak membabitkan orang lain"? - this was directed to a specific person (mohd kamal) to get said person's viewpoint. as i dont know his viewpoint, i wont put words into his mouth by trying to answer for him.

"amcam kalau seseorang itu tidak solat, dan ia tidak membabitkan orang lain? maksudnya tidak berdosa lah? " - dari segi undang undang, tak salah, but dari segi agama, berdosa kepada tuhan. tak taulah betul ke tak, tu yang apa saya diberitahukan oleh budak sekolah rendah. wink.gif

"seseorang itu tidak berpuasa, maka ia tidak berdosa? seseorang itu minum arak makan babi, maka ia tidak berdosa sebab itu individu itu sendiri?" - ya, ia berdosa. refer to previous answer. senang

now that we got that out of the way, hopefully for ever, lets get on with the rest.

"apa ukuran salah atau benar?" - salah atau benar depends on the individual's own moral and ethics. berdosa ke tak based on religion. if the individual has his own moral and ethics, kalau dia ingat hijack airplane and langgar a building filled with people itu benar, then dia probably mati ingatkan diri dia itu betul. if the individual has morals and ethics based on a specific religion, misalnya dia kristian and dia pegi church every sunday, then dia probably think diri dia betul and sesiapa yg tak pergi church itu tak betul. kalau moral and ethics seseorang itu berdasarkan logik akal, then berdasarkan logik akallah apa yg dia fikirkan salah atau benar. kalau nafsu, nafsulah.

"as u said, masturbation is permissible, on what sense?" - saya tak pernah bagi opinion yg boleh mengizinkan masturbation. i dont know where you got that idea. dont put words into my mouth. unlike some people here, i think my posts carefully and tak pernah so far lepas cakap.

"and the ball is in ur court." - i dont know what sport you're playing, but it must be one dumb irritating sport. biggrin.gif
masMerah
"...... sesiapa yg mencari di sebalik itu
(dgn cara zina homo, istimna dsb)
org2 itu sudah melampaui batas"

(surah al mukminum 5-7)

Because of desperate
dalam memilih antara kesalahan dosa kecil dan dosa besar...

kerana nafsu jadi zina
atuk rogol cucu
sumbang mahram
homo

apatah lagi dgn era akhir zaman
cara hidup , pemakanan, persekitaran yg menggalakkan sexual bebas

buat lah pilihan terbaik.

Namun,
sesiapa yg dpt menahan nafsu dari segala yg melanggar syariat
dan beriman dgn peraturan allah.. itulah sebaik2 manusia

NaMUN
kalau ini di jadikan habit/cara hidup, bukan kerana kedaifan utk berumah tangga
sedang jln ini menjadi keseronokkan dan cara ini menjadi permainan
kesukaan mungkin balasan kesihatan yg buruk akan di perolehi kelak.


smile.gif Allah tak menzalimkan hambanya
setiap peraturan ada bersebab
dan manusia biasa bukan maksum...
Dosa juga byk kategori

tepok dada tanya iman
zayed
QUOTE(codeine @ Mar 10 2005, 09:55 PM)
asal tak ganggu org lain, buat la apa korang nak dlm privacy masing masing


biggrin.gif biggrin.gif ni tulisan sapa nih?
codeine
QUOTE(zayed @ Mar 15 2005, 05:31 PM)
QUOTE(codeine @ Mar 10 2005, 09:55 PM)
asal tak ganggu org lain, buat la apa korang nak dlm privacy masing masing


biggrin.gif biggrin.gif ni tulisan sapa nih?

asal tak ganggu org lain, buat la apa korang nak dlm privacy masing masing = asalkan tak kacau aku atau org org sekeliling aku, pilihlah dosa apa korang nak, bukan dosa ngan aku pun.

asal tak ganggu org lain, buat la apa korang nak dlm privacy masing masing = apa korang buat dlm privacy masing masing, bukan hak aku nak tau.

asal tak ganggu org lain, buat la apa korang nak dlm privacy masing masing != (symbol for not equal btw) asalkan tak melibatkan org lain, tuhan, nabi, dan al quran mengizinkan masturbation.

asal tak ganggu org lain, buat la apa korang nak dlm privacy masing masing != kalau nak masturbate, sila minta izin aku dulu.

asal tak ganggu org lain, buat la apa korang nak dlm privacy masing masing != marilah kita sama sama bermasturbate

kalau setakat quote post aku and putarbelitkan messagenya selepas aku jawab soalan ko panjang jela, baik tak payah. nampak sgt you're grasping.
Ewan_sn
dahlah soklan2 macam ni..dah banyak kali sgt keluar..dan beribu2 lemon org menjawabnya..

tak tahu dan bertanya tu tak salah tapi yg salahnya bila dipenghujung cerita terkeluar dari topik.. tongue.gif wink.gif
codeine
teratak~alam
hish!! camtu pulak biggrin.gif
MieLLeNNiuM
kalo salah betulkan ekkk

sebenarnya masturbate benda yg tak elok dibuat, mana taknya macam membunuh zuriat sendiri (dari sudut sains)
aperpon, islam tetap boleh masturbate, ni doktor cakap, dia ni pengarang dalam akhbar perpekstif ahad bh!
sebab aper, bagi mengelakkan nafsu seseorang tu tak terkawal. mana taknya, kalo tak terkawal, dari jadi amalan merogol, baik syok sendiri jer. walaubagaimanapun, jika diamalkan, mmg xbleh dlm agama. lagipon dari segi kesihatan, mmg tak boleh, silap2 buleh mati pucuk! lgpon dia boleh menyebabkan jangkitan pada penis lelaki.
nak masturbate, buatlahh bila keadaan betul2 memerlukan, bukannya jadikan amalan suka2. nak citer pasal agama, mak bapak kita sendiri kat rumah pon marah kita masturbate, budak perempuan yg baik budi pon rasa tak selamat duduk sebelah lelaki yg attitude dia pelik cam ni!
myra_baiduri7
aduhhh makin pening kepala aku bace reply korg nih....
Alongz_zie
wink.gif laugh.gif
MieLLeNNiuM
apehal ko plak nak penin myra? ko pompuan dok senyap senyap. jaga ko punya jerk. kweh kweh!!!
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.