Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Produk Kecantikan Daripada Kulit Mayat..
Mesra.net Forum > Current Issues > Tempatan
Ewan_sn
Produk kecantikan daripada kulit mayat


LONDON: Akhbar Britain, The Guardian semalam mendakwa sebuah syarikat kosmetik China menghasilkan produk kecantikan berasaskan kulit mayat banduan dihukum mati yang kemudian dijual di sekitar Eropah.



Ejen firma yang dirahsiakan identitinya atas alasan undang-undang, memberitahu bakal pelanggan yang kulit diambil daripada mayat banduan itu, digunakan bagi menghasilkan kolagen bagi rawatan anti-kedut dan memejalkan bibir.

Pendedahan akhbar Guardian semalam dibuat berdasarkan siasatan yang dilakukannya.

“Ejen terbabit mengakui ada produk syarikat itu yang dieksport ke Britain dan penggunaan kulit banduan itu adalah satu perkara biasa yang tidak harus dijadikan isu besar,” lapor akhbar itu.

Kebimbangan penggunaan bahan itu turut disuarakan di kalangan doktor dan ahli politik yang risaukan kesan bahaya produk itu. Ini diburukkan lagi dengan ketiadaan peraturan khas Eropah yang mengawal penggunaan bahan seperti kolagen yang hanya akan wujud beberapa tahun lagi.

“Selain aspek etika, kebimbangan lain adalah risiko berlakunya jangkitan,” kata akhbar itu.

Kolagen adalah sejenis protein serat pada kulit, tulang rawan, tulang dan tisu penyambung lain pada badan manusia.

The Guardian berkata, tidak jelas sama ada rawatan itu sudah berada di Britain atau boleh diperoleh menerusi internet.

Juga tidak jelas sama ada kolagen daripada kulit banduan mati itu digunakan bagi tujuan penyelidikan atau pengeluaran.

“Bagaimanapun, akhbar ini difahamkan yang syarikat itu mengeksport produk berasaskan kolagen itu ke Britain pada masa lalu.

Seorang ejen mengakui yang bahan itu turut dipasarkan ke Amerika Syarikat dan Eropah.

“Syarikat itu kini sedang berusaha menghasilkan sejenis bahan rawatan kecantikan berasaskan tisu daripada janin yang digugurkan.,” katanya. – AFP
sembonia
ohmy.gif blink.gif
adlertag
Tak pernah guna ape2 alat kosmetik......

*Salah satu ramuan gincu bibir ialah sisik ikan.
Ewan_sn
QUOTE(adlertag @ Sep 14 2005, 08:22 AM)
*Salah satu ramuan gincu bibir ialah sisik ikan.

tak salah dan tak haram pun guna sisik ikan..
Didiharaiss
hehe..sebab tu Kak DD tak pernah beli barang kosmetik kat sini.....takut gak..ada placentala memacam ada... rolleyes.gif
MaS_BoNgSu
tak koser mek... huh.gif
adlertag
QUOTE(edirossa @ Sep 14 2005, 08:25 AM)
QUOTE(adlertag @ Sep 14 2005, 08:22 AM)
*Salah satu ramuan gincu bibir ialah sisik ikan.

tak salah dan tak haram pun guna sisik ikan..

Betul tu.....
Aku rasa yg buat gincu berkilat ialah sisik ikan tu......sisik kan berkilat. hehehehe

Ikan aper ek? Bawal? tenggiri, patin atau tembakul?
Ewan_sn
QUOTE(adlertag @ Sep 14 2005, 08:37 AM)
QUOTE(edirossa @ Sep 14 2005, 08:25 AM)
QUOTE(adlertag @ Sep 14 2005, 08:22 AM)
*Salah satu ramuan gincu bibir ialah sisik ikan.

tak salah dan tak haram pun guna sisik ikan..

Betul tu.....
Aku rasa yg buat gincu berkilat ialah sisik ikan tu......sisik kan berkilat. hehehehe

Ikan aper ek? Bawal? tenggiri, patin atau tembakul?

Dugong... laugh.gif biggrin.gif
adlertag
QUOTE(edirossa @ Sep 14 2005, 08:48 AM)
QUOTE(adlertag @ Sep 14 2005, 08:37 AM)
QUOTE(edirossa @ Sep 14 2005, 08:25 AM)
QUOTE(adlertag @ Sep 14 2005, 08:22 AM)
*Salah satu ramuan gincu bibir ialah sisik ikan.

tak salah dan tak haram pun guna sisik ikan..

Betul tu.....
Aku rasa yg buat gincu berkilat ialah sisik ikan tu......sisik kan berkilat. hehehehe

Ikan aper ek? Bawal? tenggiri, patin atau tembakul?

Dugong... laugh.gif biggrin.gif

Dugong ada sisik ke? huh.gif
Ewan_sn
QUOTE(adlertag @ Sep 14 2005, 09:15 AM)
Dugong... laugh.gif biggrin.gif

Dugong ada sisik ke? huh.gif

laugh.gif biggrin.gif
mirza
kalau setakat sisik ikan tu, masih boleh diterima lah. sama juga dgn cengkerang tiram @ lain2 ekstrak tumbuhan yg digunakan dlm pelbagai kosmetik di pasaran.

namun penggunaan organ2 manusia @ haiwan yg diragui halalnya, sebagai bahan utk membuat kosmetik, mmg tak boleh diterima walau apa alasan sekalipun!

p/s: ada lak yg mendakwa...air mani boleh melembutkan kulit muka.... biggrin.gif
Didiharaiss
QUOTE
p/s: ada lak yg mendakwa...air mani boleh melembutkan kulit muka....


boleh try ni rolleyes.gif
lilitserbanataspala
QUOTE(mirza @ Sep 14 2005, 09:57 AM)
p/s: ada lak yg mendakwa...air mani boleh melembutkan kulit muka.... biggrin.gif

tu petua awet muda laa...

ramai dah yg mencuba... ada setengah tu siap telan lagik..
J o e
QUOTE(lilitserbanataspala @ Sep 14 2005, 10:00 AM)
QUOTE(mirza @ Sep 14 2005, 09:57 AM)
p/s: ada lak yg mendakwa...air mani boleh melembutkan kulit muka.... biggrin.gif

tu petua awet muda laa...

ramai dah yg mencuba... ada setengah tu siap telan lagik..

rolleyes.gif

TAK DE BUKTI KER....
MalaysianFatBoyz
huh.gif betoi ker berkesan...untuk girl or boy...kalau untuk girl jer...macam mana ngan kaum boy nie huh.gif
alicia
QUOTE(lilitserbanataspala @ Sep 14 2005, 10:00 AM)
QUOTE(mirza @ Sep 14 2005, 09:57 AM)
p/s: ada lak yg mendakwa...air mani boleh melembutkan kulit muka.... biggrin.gif

tu petua awet muda laa...

ramai dah yg mencuba... ada setengah tu siap telan lagik..

blink.gif errkk??
Hana_Amirra
QUOTE(lilitserbanataspala @ Sep 14 2005, 10:00 AM)
QUOTE(mirza @ Sep 14 2005, 09:57 AM)
p/s: ada lak yg mendakwa...air mani boleh melembutkan kulit muka.... biggrin.gif

tu petua awet muda laa...



nak komen sst..
tak jadi ahh...
duk diam2 ajer la
ph34r.gif
buzen5
QUOTE(MalaysianFatBoyz @ Sep 14 2005, 04:31 PM)
huh.gif betoi ker berkesan...untuk girl or boy...kalau untuk girl jer...macam mana ngan kaum boy nie huh.gif

ohmy.gif lor try le sendirik
Ewan_sn
Dulu kan sibuk lipstic dibuat dari uri bayi.. wink.gif
penyangak
QUOTE(Didiharaiss @ Sep 14 2005, 09:58 AM)
QUOTE
p/s: ada lak yg mendakwa...air mani boleh melembutkan kulit muka....


boleh try ni rolleyes.gif

Kalo yg dah kawen...bila2 masa bleh cuba....yg anak dara lagi camner? laugh.gif laugh.gif laugh.gif
blueberry
QUOTE(penyangak @ Sep 16 2005, 01:20 PM)
QUOTE(Didiharaiss @ Sep 14 2005, 09:58 AM)
QUOTE
p/s: ada lak yg mendakwa...air mani boleh melembutkan kulit muka....


boleh try ni rolleyes.gif

Kalo yg dah kawen...bila2 masa bleh cuba....yg anak dara lagi camner? lol.gif lol.gif lol.gif

tunggu la da kawen
mirza
QUOTE(blueberry @ Sep 16 2005, 02:34 PM)
QUOTE(penyangak @ Sep 16 2005, 01:20 PM)
QUOTE(Didiharaiss @ Sep 14 2005, 09:58 AM)
QUOTE
p/s: ada lak yg mendakwa...air mani boleh melembutkan kulit muka....


boleh try ni rolleyes.gif

Kalo yg dah kawen...bila2 masa bleh cuba....yg anak dara lagi camner? laugh.gif laugh.gif laugh.gif

tunggu la da kawen

biggrin.gif
Ewan_sn
QUOTE(mirza @ Sep 16 2005, 06:05 PM)
QUOTE(blueberry @ Sep 16 2005, 02:34 PM)
QUOTE(penyangak @ Sep 16 2005, 01:20 PM)
QUOTE(Didiharaiss @ Sep 14 2005, 09:58 AM)
QUOTE
p/s: ada lak yg mendakwa...air mani boleh melembutkan kulit muka....


boleh try ni rolleyes.gif

Kalo yg dah kawen...bila2 masa bleh cuba....yg anak dara lagi camner? laugh.gif laugh.gif laugh.gif

tunggu la da kawen

biggrin.gif

laugh.gif
PakCikMuda
Sesiapa yang terpakai orang mati punya nanti jadi sixth sense boleh lihat orang mati macam dalam filem The Sixth Sense... "I see the dead people" budak tu cakap... unsure.gif
MoOn Light
QUOTE(edirossa @ Sep 14 2005, 08:03 AM)
Produk kecantikan daripada kulit mayat


LONDON: Akhbar Britain, The Guardian semalam mendakwa sebuah syarikat kosmetik China menghasilkan produk kecantikan berasaskan kulit mayat banduan dihukum mati yang kemudian dijual di sekitar Eropah.



Ejen firma yang dirahsiakan identitinya atas alasan undang-undang, memberitahu bakal pelanggan yang kulit diambil daripada mayat banduan itu, digunakan bagi menghasilkan kolagen bagi rawatan anti-kedut dan memejalkan bibir.

Pendedahan akhbar Guardian semalam dibuat berdasarkan siasatan yang dilakukannya.

“Ejen terbabit mengakui ada produk syarikat itu yang dieksport ke Britain dan penggunaan kulit banduan itu adalah satu perkara biasa yang tidak harus dijadikan isu besar,” lapor akhbar itu.

Kebimbangan penggunaan bahan itu turut disuarakan di kalangan doktor dan ahli politik yang risaukan kesan bahaya produk itu. Ini diburukkan lagi dengan ketiadaan peraturan khas Eropah yang mengawal penggunaan bahan seperti kolagen yang hanya akan wujud beberapa tahun lagi.

“Selain aspek etika, kebimbangan lain adalah risiko berlakunya jangkitan,” kata akhbar itu.

Kolagen adalah sejenis protein serat pada kulit, tulang rawan, tulang dan tisu penyambung lain pada badan manusia.

The Guardian berkata, tidak jelas sama ada rawatan itu sudah berada di Britain atau boleh diperoleh menerusi internet.

Juga tidak jelas sama ada kolagen daripada kulit banduan mati itu digunakan bagi tujuan penyelidikan atau pengeluaran.

“Bagaimanapun, akhbar ini difahamkan yang syarikat itu mengeksport produk berasaskan kolagen itu ke Britain pada masa lalu.

Seorang ejen mengakui yang bahan itu turut dipasarkan ke Amerika Syarikat dan Eropah.

“Syarikat itu kini sedang berusaha menghasilkan sejenis bahan rawatan kecantikan berasaskan tisu daripada janin yang digugurkan.,” katanya. – AFP

ohmy.gif ph34r.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2017 Invision Power Services, Inc.