Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Ape Beza Bakar Guna Mikrowave Dgn Oven Biase?
Mesra.net Forum > Request & Discussion Ringtones & Recipes (No Registration Required) > Mesra.net Recipes - Request
cikyuna
yuna baru kat sini...yuna nak tanye ape beza kite bakar gune microwave dgn oven??kalo resepi bakar2 tuh boleh ke guna mikrowave?? ataupon ade setengah resepi je bole gune microwave...sbb kalo bakar ayam dlm microwave ayam jd keras ekk???
kalo nk wat biskut raye lak bole ke gune microwave..??
einamie
actually einamie tklah tau sangat, tp sikit2 adalah...kalau ikut pendapat einamie lah yek, nak bakar kuih raya ker atau nak bakar kek..lagik bagus pakai oven jek..alah skrg kan mudah kalau pakai oven elektrik..kalau nk pakai oven hitam yg stail lama tuh pun bleh gak..

kalau microwave nie, stakat nak buat pizza ker, macaroni bakar ker, atau nk wat benda lain baru la sesuai kot..coz kalau tk silap einamie dedulu ada gak dpt ilmu dari member kita kt forum (sorry ek kalau einamie tk ingat nama nyer hee.. heee.. biggrin.gif ) ni yg bg idea kt einami yg mana satu lebih bagus kalau nk buat kek...so einamie rasa oven lebih sesuai..tk taulah tengokla apa kata member2 kita yg lain... rolleyes.gif
Khayty
Apa beza?kalau guna sendiri tak tahu lah....semua saya pakai oven...sebab tiada microwave.
kalau tanya jenis oven...ariff lah saya... biggrin.gif
saya pernah lihat adik saya bakar ayam guna microwave,hasilnya lebih baik dari oven,lebih cepat,lebih sedap dan lebih lembut.

nak tanya,nie dah ada oven atau microwave atau ada kedua-duanya?

Jika ikut pengalaman saya,kalau bakar kek atau bingka guna oven bulat(atasnya cermin kaca,harganya dalam RM50)hasilnya amat mengagumkan.Kalau masak biskut cepat hangus sebab suhunya sukar dikawal dan hanya boleh bakar beberapa keping sahaja.

Jika saya masak apa sahaja jenis masakan dalam jumlah yang sederhana saya guna oven saiz sama seperti microwave,ia boleh bakar apa jua jenis masakan.

Tetapi,untuk bakar kek saiz besar atau roti yang perlukan ruang lebih luas,atau hendak bakar biskut sekali masuk 4(empat) tray size 15"x15" saya syorkan guna oven jenis Jet Europa atau Zanussi.Sebab...kalau bakar biskut tidaklah mengantuk atau menangis sebab tunggu lama sangat. biggrin.gif

Tetapi...bagi mereka yang hidup sentiasa sibuk,saya mengalakkan anda pakai microwave sahaja,sebab kegunaaannya lebih praktikal walaupun hanya boleh masak kek-kek tertentu sahaja(tidak semua kek boleh masak guna microwave).Bagi mereka yang sibuk tentu semua hendak cepat,gunakan masakan separa siap(frozen food utk pizza dan sebagainya..)Di kedai juga sekarang ada banyak pilihan buku masakan yang menggunakan microwave.

Semuanya terpulang pada gaya hidup dan jumlah keluarga dalam rumah.
einamie
kak Khay, einamie nk tanya, oven bulat tuh mcm mana? einamie rasa tk penah tengoklah...kat mana nk bli? ada pic dia tk? he..he...tk g lagi ker tarawih? (jgn mare) biggrin.gif
Khayty
alaaa....oven tu kat pasaraya pun banyak jual lah......dulu masa beli dalam RM50...sekarang dalam RM70 kot.....tapi kalau utk buat kek atau bingka elok sangat lah......

terawih erk...kan dah cakap tadi...nie order ngn cik abg beli 100 plus.....
kor nie macam tak paham-paham lah....
si Along gi terawih kat Masjid...surau kat bawah rumah nie masih kedengaran tok imam baca surah....
einamie
QUOTE(khaytykhir @ Oct 4 2005, 09:41 PM)
alaaa....oven tu kat pasaraya pun banyak jual lah......dulu masa beli dalam RM50...sekarang dalam RM70 kot.....tapi kalau utk buat kek atau bingka elok sangat lah......

terawih erk...kan dah cakap tadi...nie order ngn cik abg beli 100 plus.....
kor nie macam tak paham-paham lah....
si Along gi terawih kat Masjid...surau kat bawah rumah nie masih kedengaran tok imam baca surah....

ooooooo.....itu mcm ka....heee.. tongue.gif
Kálgouren
Actually.. Mengikut teori fizik yg aku belajor.. Microwave ni kasik gelombang micro pada makanan tuh, menyebabkan molekul-molekul makan tu bergetar-getar dengan laju menghasilkan haba yg akan memasak makanan itu sendiri. Mengikut pengalaman aku, kalau nak bakar ayam tu, setakat pakai microwave mmg tak jadik bakar punye sebab die tak pakai api atau haba yang dikenekan direct kepada makan tu. So aku tatau la camne member kite sorang tu ckp adik die bakar ayam dlm microwave. rolleyes.gif

Aku selalu buat ayam masak merah tapi tak goreng dulu, sebaliknye aku letak dlm microwave utk masak, dan hasilnye bukanlah cam ayam bakar sebaliknye lebih kepada ayam rebus. Kalau tak caya gi la buat. Amik ayam bubuh dalam mangkuk (jgn bubuh dlm pinggan nanti bile air ayam kuar die melimpah) pahtu masak dlm microwave. Die akan jadik cam ayam rebus dengan takungan air ayam yang keluar. Dan mmg rasa die tak sesedap goreng atau bakar. Microwave lagi sesuai utk masak bende-bende berair/berkuah dan yg tak rangup. Kalau panaskan ayam goreng dlm microwave die takkan jadik serangup ayam goreng asal, die sekadar panaskan aje.

Terima kasih kerana sudi membaca post yg panjang lebar ini. cool.gif

Sekian wink.gif
serikandi
QUOTE(Kálgouren @ Oct 13 2005, 06:27 AM)
Actually.. Mengikut teori fizik yg aku belajor.. Microwave ni kasik gelombang micro pada makanan tuh, menyebabkan molekul-molekul makan tu bergetar-getar dengan laju menghasilkan haba yg akan memasak makanan itu sendiri. Mengikut pengalaman aku, kalau nak bakar ayam tu, setakat pakai microwave mmg tak jadik bakar punye sebab die tak pakai api atau haba yang dikenekan direct kepada makan tu. So aku tatau la camne member kite sorang tu ckp adik die bakar ayam dlm microwave. rolleyes.gif

Aku selalu buat ayam masak merah tapi tak goreng dulu, sebaliknye aku letak dlm microwave utk masak, dan hasilnye bukanlah cam ayam bakar sebaliknye lebih kepada ayam rebus. Kalau tak caya gi la buat. Amik ayam bubuh dalam mangkuk (jgn bubuh dlm pinggan nanti bile air ayam kuar die melimpah) pahtu masak dlm microwave. Die akan jadik cam ayam rebus dengan takungan air ayam yang keluar. Dan mmg rasa die tak sesedap goreng atau bakar. Microwave lagi sesuai utk masak bende-bende berair/berkuah dan yg tak rangup. Kalau panaskan ayam goreng dlm microwave die takkan jadik serangup ayam goreng asal, die sekadar panaskan aje.

Terima kasih kerana sudi membaca post yg panjang lebar ini. cool.gif

Sekian wink.gif

tease.gift;line-height:100%'>tease.gift;line-height:100%'>hah..part nih aku pun tak pernah try gak la..tapi dalam manual microwave aku tu ada disebutkan temperature/minutes tuk bako ayam..sure ker ko follow instruction tuh Kálgouren..? Wuttever pun aku takleh nak ckp ape la pasal aku pun lom pernah test..microwave tu setakat nih aku guna tuk panaskan masakan jek..ehehehee..lelagi bln pose nih senang sket time sahur tu..tak la amik masa lama sgt nak prepare juadahnyer..
serikandi
tease.gift;line-height:100%'>Mak mentua den pernah ckp..boley masak biskut guna microwave tapi nnt biskut tu tak tahan lama macam masak guna oven/periuk manual..because of cara pembakaran dia berbeza kot..make sense jugak la..Oven mmg specialist sket tuk bako2 nih..
loNeLytoOnEs
hmm bagi saya plak..kalo utk bakar ayam x sesuai guna microwave.sbbnya betul la mcm yg Kálgouren ckp tu, dia more kepada rebus, dia tak jadi mcm bakar.dia akan jadi lembut mcm kita rebus ayam tu. dan air ayam tu akan keluar. tp bg saya, saya pun x prefer sgt bakar ayam dlm oven, sbb dia x sesedap bakar secara live diatas api. yg plg senang saya rasa guna grill bg yg ada grill.tp saya guna oven je lah sbb takde grill,terpaksa. kalo utk ikan, sesuai bakar guna oven.
mcm ayam goreng yg dipanaskan dlm microwave, betul lah mcm yg kak khaty ckp tu, dia x kan jd garing mcm yg asal.dia just panaskan jek.tp stakat ni x penah plak saya buat kek or biskut bakar lam microwave, tp kalo buat seri muka ke, pulut ke ok rasanya.sbb ada org penah buat.(bg menggantikan pengukus).
huh pjg plak.ok stakat ini saje... cool.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.