Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Berak Berdarah..
Mesra.net Forum > UMUM > Info Petua & Kesihatan
Pages: 1, 2
CuTiEy_SuKi^_^
korang tau aper penyakitnyer...
tpi bukan buasir..selain tuh..
dan cara rawatannyer...
Ida_KL
mungkin pemakanan tak seimbang kot...bykkan minum air suam....lebeykan makan sayur2an...

ade berlaku pendarahan kat usus.... byk ke darahnya?
CuTiEy_SuKi^_^
kekadang byk..kekadang sikit..
kalau berlaku pendarahan kat usus bahaya keer? sad.gif
Ida_KL
QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Nov 10 2005, 05:36 PM)
kekadang byk..kekadang sikit..
kalau berlaku pendarahan kat usus bahaya keer? sad.gif

memang bahaya....so, kalu buang air besar memang berdarah ke? taik tue keras kot? kalu berak jgn teran sgt....slow2....

dah berapa lame berak berdarah nie?
lilitserbanataspala
letak sabun atau minyak gris kat lubang bontot tu...
Ida_KL
QUOTE(lilitserbanataspala @ Nov 10 2005, 06:55 PM)
letak sabun atau minyak gris kat lubang bontot tu...

ko nie selalu buat ke? kaki bontot ke ko nie laugh.gif
aienmaria
QUOTE(Ida_KL @ Nov 10 2005, 05:56 PM)
QUOTE(lilitserbanataspala @ Nov 10 2005, 06:55 PM)
letak sabun atau minyak gris kat lubang bontot tu...

ko nie selalu buat ke? kaki bontot ke ko nie laugh.gif

akekekekeke...ampeh jer bunyi.... laugh.gif biggrin.gif
yatiali
QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Nov 10 2005, 04:36 PM)
kekadang byk..kekadang sikit..
kalau berlaku pendarahan kat usus bahaya keer? sad.gif

bagaimana pendarahan tu berlaku?

biasanya kalau fresh blood pendarahan tu adalah dari usus besar
tapi kalau malena stool ia adalah pendarahan dari gaster
berjumpalah dengan doktor segara itu adalah lebih baik
Ewan_sn
http://www.mesra.net/forum/index.php?act=S...60#entry2795275

Darah dari dubur tanda buasir....Siri (57)


PERMASALAHAN pendarahan dari dubur boleh disebabkan oleh beberapa keadaan seperti:

1. Buasir
2. Anal fissure (luka pada dubur)
3. Terdapat polyp
4. Jangkitan pada usus
5. Barah


Penyakit yang lazim menyebabkan pendarahan pada dubur ialah buasir. Buasir terjadi apabila terdapat saluran vena yang mengembang pada dubur dan lama kelamaan saluran ini akan membesar dan terkeluar daripada dubur.


Beberapa faktor yang menyebabkan buasir:

1. Keturunan: buasir lazim berlaku pada ahli-ahli dalam satu keluarga. Keadaan ini mungkin disebabkan terdapatnya kelemahan pada dinding saluran vena. Masalah buasir biasa juga berlaku pada seseorang yang berpenyakit "varicose vein" kerana asas masalahnya adalah sama.

2. Terdapat faktor tekanan yang tinggi pada usus seperti meneran kuat semasa membuang najis iaitu ketika sembelit.

3. Dipercayai bahawa masalah buasir berkait rapat dengan cara/gaya pemakanan yang mengandungi serat yang rendah. Keadaan sebegini akan menggalakkan masalah sembelit.


Tanda-tanda buasir:

1. Pendarahan semasa membuang air besar. Tanda ini ialah tanda awal buasir (buasir tahap pertama). Lazimnya pendarahannya sedikit dan berwarna merah cerah. Seseorang mungkin menghidap masalah anaemia (kurang darah) jika pendarahan daripada buasir ini tidak dirawat.

2. Terdapat ketulan di dubur. Masalah ini berlaku apabila buasir menjadi lebih teruk daripada keadaan di atas. Pada mulanya ketulan ini hanya berlaku pada masa membuang air besar dan akan masuk semula ke dalam dubur dengan sendirinya setelah selesai membuang air besar. Apabila keadaan menjadi lebih teruk, ketulan ini menjadi tetap dan tidak masuk ke dalam dubur dengan sendirinya selepas selesai membuang air besar. Seseorang pesakit perlu memasukkan ketulan tersebut ke dalam dubur dengan jarinya. Tahap ini adalah buasir tahap kedua. Apabila ketulan menjadi tetap di bahagian dubur, tahap ini dikenali sebagai buasir tahap ketiga. Pada tahap ini pesakit sudah mula merasa tidak selesa dengan adanya ketulan pada dubur dan merasa berat pada dubur.

3. Terdapat cairan pada dubur apabila buasir sudah pada tahap ketiga. Cairan ini juga boleh menyebabkan kegatalan pada dubur.

4. Kesakitan apabila terdapat komplikasi seperti “thrombosis” ia itu darah beku dalam saluran vena.



Komplikasi buasir:

1. Anaemia
2. Pendarahan yang banyak
3. Thrombosis
4. Terdapat ulser pada buasir yang terkeluar.
5. Saluran darah tersekat oleh sphincter (strangulation) pada dubur dan boleh menyebabkan tisu pada dubur mati (gangrene).
6. Jangkitan pada buasir yang thrombosed.

Rawatan penyakit buasir ini bergantung pada tahap keparahan penyakit. Ada yang dirawat dengan ubat-ubatan dan bagi yang paling teruk, pembedahan dilakukan untuk membuang saluran vena yang bengkak.

Bagi mereka yang mempunyai masalah sembelit, eloklah mula mengubah cara makan dengan memastikan pengambilan makanan yang mempunyai kadar serat yang tinggi. Serat terdapat dalam makanan jenis buah-buahan dan sayur-sayuran. Di samping itu, pengambilan cairan perlu juga ditingkatkan. Pengambilan air diperlukan sekurang-kurangnya dua liter sehari.

Masalah sembelit lazim berlaku semasa hamil dan selepas bersalin kerana faktor fisiologi dan ditambah pula dengan kurangnya pengambilan cairan dan serat dalam makanan.

Pastikan pengambilan makanan yang mengandungi tinggi serat dan juga cairan yang secukupnya untuk mengelak daripada masalah sembelit.


Edirossa
CuTiEy_SuKi^_^
thanks..mlm ni nak bawak akak aku pi doktor..
aku pun tak tau darah tu kuar pekat ker cair...
kesian nengok dia tergolek-golek cenggitu.. sad.gif
putrisal
salah satu punca berak berdarah adalah disebabkan buasir. Ada dua jenis buasir iaitu buasir dipermukaan dubur dan satu lagi buasir di usus besar. Memang kena banyak makan makanan berserat cth buah-buahan dan sayur-sayuran n minum banyak air suam. Ada ubat yang boleh digunakan kalau buasir dipermukaan dubur ni cth nya ubat yang macam bentuk peluru dimasukkan kat situ untuk memudahkan untuk berak agar tak pedih dan menyeksakan. tapi cara ni tak berapa sangat sebab berak pun rasa tak puas. Cara pemakanan lebih berkesan. contohnya ada satu ubat cina daun apa ntah namanya tapi skrg ni susah nak dapat. kalau cara moden ko guna produk dcl Nuage memang berkesan. memang harga agak mahal tapi nuage ni bukan semata2 untuk merawat buasir tapi banyak kelebihan lain. makcik aku penah try produk ni. dulu dia kena buasir sejak umur belasan lagi tapi sekarang dah 27 tahun bila try dah tak kena buasir lagi. nanti pm aku kalau ko berminat nak try nuage.
lyn76

ok..putrisal dh cadangkan produk dia wink.gif
mcm adik lyn lak, dia mmg ader buasir..
alhamdulilah biler dia amalkan minum organik CNI, dh tak der lg
maybe blh try maner2 produk kesihatan yg mengandungi fiber yg dirasakan sesuai k.. wink.gif
CuTiEy_SuKi^_^
okeh..nanti mlm ni tanya pandangan doktor dulu ler..
kang sakit lain lak..kalau tol buasir nanti suki cakap kat dia..
wink.gif
gelas_plastik
aku selalu lepas puasa kena berak berdarah .. sbbnye aku kuat makan pedas, time bebuka puasa aku makan pedas ..

nak ubat senang je, makan banyak sayur hijau .. pastu minum teh hijau (ade satu kat kedai sei sei, harga dier 100+ utk 24 peket) .. kalau pegi kedai sei sei cakap je saya nak teh ubat buasir ..

tapi tu berak berdarah sbb buasir la .. dan aku expect akak ko mengalami masalah yg sama ngan aku, sbbnya dier kena time lepas puasa .. mungkin terlebih makan rendang ngan dodol .. dua-dua makanan tak berapa baik utk perut dan jugak dubur sebelah dalam ...

satu lagi, ko tanye akak ko, dier berak kuar darah aje ke? Tahi kuar banyak tak? kalau tahi kuar sikit je, pastu bulat2 cam tahi kambing, itu sebab kurang air .. taik dah jadik keras sbb tu dubur bule luka masa teran tu .. sembelit le tu .. kalau simptom dier camni, mintak ubat buang air besar kat kedai sei sei gak .. cakap kat apek tu "Saya mau ubat berak yg BAIK punye, sudah satu minggu tarak berak" .. makan ubat tu, nanti tahi akan kuar, lepas 2-3 hari takdak darah lagi dah ..

apepun, sume kat atas cume temporary solution je .. lepastu kena jaga pemakanan sume .. paling penting SAYUR HIJAU .. bukan kahak hijau ...

kalau confirm akak ko kena buasir, aku cadangkan gi operate .. buang je buasir yg terkeluar tu .. gerenti ilang sakit .. berak pun tak kuar darah ..
lyn76
QUOTE(gelas_plastik @ Nov 11 2005, 05:07 PM)
paling penting SAYUR HIJAU ..


organik CNI nih tdiri drp sayur2an dan buah2an..
saper yg tak der buasir pun, tp ader masalah tak puas buang air besar, blh cuba
mmg puas hati... habis kuar semua.. kalau seblm ni tak puas buang air, lps minum organik, biler buang air, najis akan busuk sbb usus dibersihkan..
kalau suka minum nestum, leh try.. wink.gif
CuTiEy_SuKi^_^
QUOTE(gelas_plastik @ Nov 11 2005, 05:07 PM)
aku selalu lepas puasa kena berak berdarah .. sbbnye aku kuat makan pedas, time bebuka puasa aku makan pedas ..

nak ubat senang je, makan banyak sayur hijau .. pastu minum teh hijau (ade satu kat kedai sei sei, harga dier 100+ utk 24 peket) .. kalau pegi kedai sei sei cakap je saya nak teh ubat buasir ..

tapi tu berak berdarah sbb buasir la .. dan aku expect akak ko mengalami masalah yg sama ngan aku, sbbnya dier kena time lepas puasa .. mungkin terlebih makan rendang ngan dodol .. dua-dua makanan tak berapa baik utk perut dan jugak dubur sebelah dalam ...

satu lagi, ko tanye akak ko, dier berak kuar darah aje ke? Tahi kuar banyak tak? kalau tahi kuar sikit je, pastu bulat2 cam tahi kambing, itu sebab kurang air .. taik dah jadik keras sbb tu dubur bule luka masa teran tu .. sembelit le tu .. kalau simptom dier camni, mintak ubat buang air besar kat kedai sei sei gak .. cakap kat apek tu "Saya mau ubat berak yg BAIK punye, sudah satu minggu tarak berak" .. makan ubat tu, nanti tahi akan kuar, lepas 2-3 hari takdak darah lagi dah ..

apepun, sume kat atas cume temporary solution je .. lepastu kena jaga pemakanan sume .. paling penting SAYUR HIJAU .. bukan kahak hijau ...

kalau confirm akak ko kena buasir, aku cadangkan gi operate .. buang je buasir yg terkeluar tu .. gerenti ilang sakit .. berak pun tak kuar darah ..

akak aku kena masa pertengahan poser...
tu ler..cian aku nengoknyer...masalahnyer
dia cakap tadi tak kluar pun..darah jerk.. unsure.gif
lyn76
QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Nov 12 2005, 08:33 AM)
QUOTE(gelas_plastik @ Nov 11 2005, 05:07 PM)
aku selalu lepas puasa kena berak berdarah .. sbbnye aku kuat makan pedas, time bebuka puasa aku makan pedas ..

nak ubat senang je, makan banyak sayur hijau .. pastu minum teh hijau (ade satu kat kedai sei sei, harga dier 100+ utk 24 peket) .. kalau pegi kedai sei sei cakap je saya nak teh ubat buasir ..

tapi tu berak berdarah sbb buasir la .. dan aku expect akak ko mengalami masalah yg sama ngan aku, sbbnya dier kena time lepas puasa .. mungkin terlebih makan rendang ngan dodol .. dua-dua makanan tak berapa baik utk perut dan jugak dubur sebelah dalam ...

satu lagi, ko tanye akak ko, dier berak kuar darah aje ke? Tahi kuar banyak tak? kalau tahi kuar sikit je, pastu bulat2 cam tahi kambing, itu sebab kurang air .. taik dah jadik keras sbb tu dubur bule luka masa teran tu .. sembelit le tu .. kalau simptom dier camni, mintak ubat buang air besar kat kedai sei sei gak .. cakap kat apek tu "Saya mau ubat berak yg BAIK punye, sudah satu minggu tarak berak" .. makan ubat tu, nanti tahi akan kuar, lepas 2-3 hari takdak darah lagi dah ..

apepun, sume kat atas cume temporary solution je .. lepastu kena jaga pemakanan sume .. paling penting SAYUR HIJAU .. bukan kahak hijau ...

kalau confirm akak ko kena buasir, aku cadangkan gi operate .. buang je buasir yg terkeluar tu .. gerenti ilang sakit .. berak pun tak kuar darah ..

akak aku kena masa pertengahan poser...
tu ler..cian aku nengoknyer...masalahnyer
dia cakap tadi tak kluar pun..darah jerk.. unsure.gif


dh jumpa doktor ker? unsure.gif
CuTiEy_SuKi^_^
QUOTE(lyn76 @ Nov 12 2005, 05:14 PM)
QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Nov 12 2005, 08:33 AM)
QUOTE(gelas_plastik @ Nov 11 2005, 05:07 PM)
aku selalu lepas puasa kena berak berdarah .. sbbnye aku kuat makan pedas, time bebuka puasa aku makan pedas ..

nak ubat senang je, makan banyak sayur hijau .. pastu minum teh hijau (ade satu kat kedai sei sei, harga dier 100+ utk 24 peket) .. kalau pegi kedai sei sei cakap je saya nak teh ubat buasir ..

tapi tu berak berdarah sbb buasir la .. dan aku expect akak ko mengalami masalah yg sama ngan aku, sbbnya dier kena time lepas puasa .. mungkin terlebih makan rendang ngan dodol .. dua-dua makanan tak berapa baik utk perut dan jugak dubur sebelah dalam ...

satu lagi, ko tanye akak ko, dier berak kuar darah aje ke? Tahi kuar banyak tak? kalau tahi kuar sikit je, pastu bulat2 cam tahi kambing, itu sebab kurang air .. taik dah jadik keras sbb tu dubur bule luka masa teran tu .. sembelit le tu .. kalau simptom dier camni, mintak ubat buang air besar kat kedai sei sei gak .. cakap kat apek tu "Saya mau ubat berak yg BAIK punye, sudah satu minggu tarak berak" .. makan ubat tu, nanti tahi akan kuar, lepas 2-3 hari takdak darah lagi dah ..

apepun, sume kat atas cume temporary solution je .. lepastu kena jaga pemakanan sume .. paling penting SAYUR HIJAU .. bukan kahak hijau ...

kalau confirm akak ko kena buasir, aku cadangkan gi operate .. buang je buasir yg terkeluar tu .. gerenti ilang sakit .. berak pun tak kuar darah ..

akak aku kena masa pertengahan poser...
tu ler..cian aku nengoknyer...masalahnyer
dia cakap tadi tak kluar pun..darah jerk.. unsure.gif


dh jumpa doktor ker? unsure.gif

dah..tapi derang cakap keracunan makanan..
semer ubat ditelan tapi camtu gak..
kesian aku nengok..dah pucat jerk..byk kuar darah kot..
lyn76
QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Nov 14 2005, 08:04 AM)
QUOTE(lyn76 @ Nov 12 2005, 05:14 PM)
QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Nov 12 2005, 08:33 AM)
QUOTE(gelas_plastik @ Nov 11 2005, 05:07 PM)
aku selalu lepas puasa kena berak berdarah .. sbbnye aku kuat makan pedas, time bebuka puasa aku makan pedas ..

nak ubat senang je, makan banyak sayur hijau .. pastu minum teh hijau (ade satu kat kedai sei sei, harga dier 100+ utk 24 peket) .. kalau pegi kedai sei sei cakap je saya nak teh ubat buasir ..

tapi tu berak berdarah sbb buasir la .. dan aku expect akak ko mengalami masalah yg sama ngan aku, sbbnya dier kena time lepas puasa .. mungkin terlebih makan rendang ngan dodol .. dua-dua makanan tak berapa baik utk perut dan jugak dubur sebelah dalam ...

satu lagi, ko tanye akak ko, dier berak kuar darah aje ke? Tahi kuar banyak tak? kalau tahi kuar sikit je, pastu bulat2 cam tahi kambing, itu sebab kurang air .. taik dah jadik keras sbb tu dubur bule luka masa teran tu .. sembelit le tu .. kalau simptom dier camni, mintak ubat buang air besar kat kedai sei sei gak .. cakap kat apek tu "Saya mau ubat berak yg BAIK punye, sudah satu minggu tarak berak" .. makan ubat tu, nanti tahi akan kuar, lepas 2-3 hari takdak darah lagi dah ..

apepun, sume kat atas cume temporary solution je .. lepastu kena jaga pemakanan sume .. paling penting SAYUR HIJAU .. bukan kahak hijau ...

kalau confirm akak ko kena buasir, aku cadangkan gi operate .. buang je buasir yg terkeluar tu .. gerenti ilang sakit .. berak pun tak kuar darah ..

akak aku kena masa pertengahan poser...
tu ler..cian aku nengoknyer...masalahnyer
dia cakap tadi tak kluar pun..darah jerk.. unsure.gif


dh jumpa doktor ker? unsure.gif

dah..tapi derang cakap keracunan makanan..
semer ubat ditelan tapi camtu gak..
kesian aku nengok..dah pucat jerk..byk kuar darah kot..


iskk..takkan dh mkn ubat pun mcm tuh..
try gi spital lah kalau gi klinik tak bkesan..
Ida_KL
gie jumpe ngan pakarlah
CuTiEy_SuKi^_^
speacialist bidang mana ek kalau kes camni? huh.gif
Ida_KL
QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Nov 14 2005, 12:40 PM)
speacialist bidang mana ek kalau kes camni? huh.gif

kalu ade buasir gie jumpelah dengan pakar surgeri
kalu berdarah gie jumpe ngan pakar perubatan....

masalahnya... kuar najis tak? atau pun kuar darah aje?
shamsurimuat
Camna keadaan sekarang.Dah ok ke
Kalau berminat untuk mendapatkan rawatan penyakit tu boleh lah hubungi saya di talian 012-4198391(Penang)untuk temujanji.Insyaallah.Kosnya pun taklah mahal sanagt dalam RM100.00 kebawah aje.Saya cuma nak membantu.Biasanya kita boleh mengesan tanda2 penyakit macam tu kat saraf tapak tangan.
CuTiEy_SuKi^_^
QUOTE(shamsurimuat @ Nov 15 2005, 07:53 AM)
Camna keadaan sekarang.Dah ok ke
Kalau berminat untuk mendapatkan rawatan penyakit tu boleh lah hubungi saya di talian 012-4198391(Penang)untuk temujanji.Insyaallah.Kosnya pun taklah mahal sanagt dalam RM100.00 kebawah aje.Saya cuma nak membantu.Biasanya kita boleh mengesan tanda2 penyakit macam tu kat saraf tapak tangan.

jauh tu..aku kat kl maaa.. ohmy.gif
CuTiEy_SuKi^_^
QUOTE(Ida_KL @ Nov 14 2005, 04:09 PM)
QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Nov 14 2005, 12:40 PM)
speacialist bidang mana ek kalau kes camni? huh.gif

kalu ade buasir gie jumpelah dengan pakar surgeri
kalu berdarah gie jumpe ngan pakar perubatan....

masalahnya... kuar najis tak? atau pun kuar darah aje?

pagi ni mak aku nak bawak pi ampang puteri..
hari tu pergi hkl doktor leh cakap takder apa2..
akak aku dah sakit camtu skali leh ckp takder apa2..
dahla sombong doktor tu..aku rasa nak pang jerk.. dry.gif
shamsurimuat
Kl kat mana.
kalau nak berubat kena lah korbankan masa sikit.Tidak camna nak tolong.Nanti saya cuba dapatkan contact yang dekat dgn kawsan KL.OK
shamsurimuat
Ok ni LAGI SATU TIP UNTUK MENGENAL PENYAKIT BUASIR

rUAS JARI BERWARNA GELAP(HITAM)
TAPAK TANGAN BERWARNA BIRU KEHIJAUAN.cUBA PERHATIKAN ADA TAK TANDA 2 TU KAT TAPAK TANGAN SI PESAKIT TU
CuTiEy_SuKi^_^
QUOTE(shamsurimuat @ Nov 15 2005, 08:18 AM)
Ok ni LAGI SATU TIP UNTUK MENGENAL PENYAKIT BUASIR

rUAS JARI BERWARNA GELAP(HITAM)
TAPAK TANGAN BERWARNA BIRU KEHIJAUAN.cUBA PERHATIKAN ADA TAK TANDA 2 TU KAT TAPAK TANGAN SI PESAKIT TU

tgn akak aku tu kekadang cam ko tau tak kalau kita kat tempat sejuk tgn kita camner?..camtu la tangan dia..ala-ala nak biru lebam camtu..pastu urat dia timbul..kesian..mak aku nak bawak pi spital pagi ni..
Ida_KL
QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Nov 15 2005, 09:01 AM)
QUOTE(Ida_KL @ Nov 14 2005, 04:09 PM)
QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Nov 14 2005, 12:40 PM)
speacialist bidang mana ek kalau kes camni? huh.gif

kalu ade buasir gie jumpelah dengan pakar surgeri
kalu berdarah gie jumpe ngan pakar perubatan....

masalahnya... kuar najis tak? atau pun kuar darah aje?

pagi ni mak aku nak bawak pi ampang puteri..
hari tu pergi hkl doktor leh cakap takder apa2..
akak aku dah sakit camtu skali leh ckp takder apa2..
dahla sombong doktor tu..aku rasa nak pang jerk.. dry.gif

ko kena bawak kakak ko tue jugak...kalu dier tak nak ko paksa jugak dier angry.gif bab2 mcm nie jgn main2
CuTiEy_SuKi^_^
QUOTE(Ida_KL @ Nov 15 2005, 09:18 AM)
QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Nov 15 2005, 09:01 AM)
QUOTE(Ida_KL @ Nov 14 2005, 04:09 PM)
QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Nov 14 2005, 12:40 PM)
speacialist bidang mana ek kalau kes camni? huh.gif

kalu ade buasir gie jumpelah dengan pakar surgeri
kalu berdarah gie jumpe ngan pakar perubatan....

masalahnya... kuar najis tak? atau pun kuar darah aje?

pagi ni mak aku nak bawak pi ampang puteri..
hari tu pergi hkl doktor leh cakap takder apa2..
akak aku dah sakit camtu skali leh ckp takder apa2..
dahla sombong doktor tu..aku rasa nak pang jerk.. dry.gif

ko kena bawak kakak ko tue jugak...kalu dier tak nak ko paksa jugak dier angry.gif bab2 mcm nie jgn main2

akak aku tu nak kalau bwk berubat..
kesian aku nengok..habis ubat moden dan tradisional dia telan.
tapi aku tak puas hati ngan doktor kat hkl..
cam malas nak kejer..tau la gomen..tapi awak tu dibayar gaji..
kalau kena kat aku..aku sound jerk doktor tu..
sib baik aku takder.. dry.gif akak aku ni lembut sket,doktor ckp
takder sakit dia ikut jerk.. angry.gif
Ida_KL
QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Nov 15 2005, 11:09 AM)
QUOTE(Ida_KL @ Nov 15 2005, 09:18 AM)
QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Nov 15 2005, 09:01 AM)
QUOTE(Ida_KL @ Nov 14 2005, 04:09 PM)
QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Nov 14 2005, 12:40 PM)
speacialist bidang mana ek kalau kes camni? huh.gif

kalu ade buasir gie jumpelah dengan pakar surgeri
kalu berdarah gie jumpe ngan pakar perubatan....

masalahnya... kuar najis tak? atau pun kuar darah aje?

pagi ni mak aku nak bawak pi ampang puteri..
hari tu pergi hkl doktor leh cakap takder apa2..
akak aku dah sakit camtu skali leh ckp takder apa2..
dahla sombong doktor tu..aku rasa nak pang jerk.. dry.gif

ko kena bawak kakak ko tue jugak...kalu dier tak nak ko paksa jugak dier mad.gif bab2 mcm nie jgn main2

akak aku tu nak kalau bwk berubat..
kesian aku nengok..habis ubat moden dan tradisional dia telan.
tapi aku tak puas hati ngan doktor kat hkl..
cam malas nak kejer..tau la gomen..tapi awak tu dibayar gaji..
kalau kena kat aku..aku sound jerk doktor tu..
sib baik aku takder.. dry.gif akak aku ni lembut sket,doktor ckp
takder sakit dia ikut jerk.. mad.gif

adatlah tue... aku nak ingatkan seblom keadaan lagi teruk...ko cepat2lah bawak akak ko tue....kena usahalah....
Fitrah_fitri
kakak aku pun dulu kene cam tu gak, time nak berak tu kuar darah dulu, pastu baru kuar najisnya. Habis je kuar najisnya mesti kuar apa tah panjang-panjang agak-agak satu pertiga dari jari telunjuk. Dia kata amik masa gak nak menolak bende tu masuk.

Tapi skang ni dia dah ok dah, dia makan ubat kat kedai jamu. Nama dia pelangsing perut kalau tak silap aku. Dia makan tu bukan sebab nak langsing. Tapi di sebabkan kat botol tu tulis "menyembuhkan buasir" so dia belilah... Alhamdulillah habis sebotol terus baik kakak aku tu... kalau idak asal nak berak aje melalak.

Office mate aku pernah gak buang buasir... dia ada cita ngan aku cemana operate dijalankan... tapi buasir dia dah teruk... dah terkeluar tak moh masuk masuk dah....

Bawaklah pegi jumpa yang pakar....
Ida_KL
QUOTE(Fitrah_fitri @ Nov 15 2005, 02:17 PM)
kakak aku pun dulu kene cam tu gak, time nak berak tu kuar darah dulu, pastu baru kuar najisnya. Habis je kuar najisnya mesti kuar apa tah panjang-panjang agak-agak satu pertiga dari jari telunjuk. Dia kata amik masa gak nak menolak bende tu masuk.

Tapi skang ni dia dah ok dah, dia makan ubat kat kedai jamu. Nama dia pelangsing perut kalau tak silap aku. Dia makan tu bukan sebab nak langsing. Tapi di sebabkan kat botol tu tulis "menyembuhkan buasir" so dia belilah... Alhamdulillah habis sebotol terus baik kakak aku tu... kalau idak asal nak berak aje melalak.

Office mate aku pernah gak buang buasir... dia ada cita ngan aku cemana operate dijalankan... tapi buasir dia dah teruk... dah terkeluar tak moh masuk masuk dah....

Bawaklah pegi jumpa yang pakar....

ko buat aku rasa ngerilah
CuTiEy_SuKi^_^
QUOTE(Ida_KL @ Nov 15 2005, 01:54 PM)
QUOTE(Fitrah_fitri @ Nov 15 2005, 02:17 PM)
kakak aku pun dulu kene cam tu gak, time nak berak tu kuar darah dulu, pastu baru kuar najisnya.  Habis je kuar najisnya mesti kuar apa tah panjang-panjang agak-agak satu pertiga dari jari telunjuk.  Dia kata amik masa gak nak menolak bende tu masuk.

Tapi skang ni dia dah ok dah, dia makan ubat kat kedai jamu.  Nama dia pelangsing perut kalau tak silap aku.  Dia makan tu bukan sebab nak langsing.  Tapi di sebabkan kat botol tu tulis "menyembuhkan buasir" so dia belilah... Alhamdulillah habis sebotol terus baik kakak aku tu... kalau idak asal nak berak aje melalak.

Office mate aku pernah gak buang buasir... dia ada cita ngan aku cemana operate dijalankan... tapi buasir dia dah teruk... dah terkeluar tak moh masuk masuk dah....

Bawaklah pegi jumpa yang pakar....

ko buat aku rasa ngerilah

akupun ngeri dengor..
ohmy.gif
Ida_KL
QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Nov 15 2005, 03:13 PM)
QUOTE(Ida_KL @ Nov 15 2005, 01:54 PM)
QUOTE(Fitrah_fitri @ Nov 15 2005, 02:17 PM)
kakak aku pun dulu kene cam tu gak, time nak berak tu kuar darah dulu, pastu baru kuar najisnya.  Habis je kuar najisnya mesti kuar apa tah panjang-panjang agak-agak satu pertiga dari jari telunjuk.  Dia kata amik masa gak nak menolak bende tu masuk.

Tapi skang ni dia dah ok dah, dia makan ubat kat kedai jamu.  Nama dia pelangsing perut kalau tak silap aku.  Dia makan tu bukan sebab nak langsing.  Tapi di sebabkan kat botol tu tulis "menyembuhkan buasir" so dia belilah... Alhamdulillah habis sebotol terus baik kakak aku tu... kalau idak asal nak berak aje melalak.

Office mate aku pernah gak buang buasir... dia ada cita ngan aku cemana operate dijalankan... tapi buasir dia dah teruk... dah terkeluar tak moh masuk masuk dah....

Bawaklah pegi jumpa yang pakar....

ko buat aku rasa ngerilah

akupun ngeri dengor..
ohmy.gif

part nie yg aku ngeri ...........

Habis je kuar najisnya mesti kuar apa tah panjang-panjang agak-agak satu pertiga dari jari telunjuk. Dia kata amik masa gak nak menolak bende tu masuk.
gelas_plastik
QUOTE(Ida_KL @ Nov 15 2005, 01:54 PM)
QUOTE(Fitrah_fitri @ Nov 15 2005, 02:17 PM)
kakak aku pun dulu kene cam tu gak, time nak berak tu kuar darah dulu, pastu baru kuar najisnya.  Habis je kuar najisnya mesti kuar apa tah panjang-panjang agak-agak satu pertiga dari jari telunjuk.  Dia kata amik masa gak nak menolak bende tu masuk.

Tapi skang ni dia dah ok dah, dia makan ubat kat kedai jamu.  Nama dia pelangsing perut kalau tak silap aku.  Dia makan tu bukan sebab nak langsing.  Tapi di sebabkan kat botol tu tulis "menyembuhkan buasir" so dia belilah... Alhamdulillah habis sebotol terus baik kakak aku tu... kalau idak asal nak berak aje melalak.

Office mate aku pernah gak buang buasir... dia ada cita ngan aku cemana operate dijalankan... tapi buasir dia dah teruk... dah terkeluar tak moh masuk masuk dah....

Bawaklah pegi jumpa yang pakar....

ko buat aku rasa ngerilah

sebenarnya skarang operate buasir langsung tak sakit .. doktor akan sembur satu benda yg sejuk kat dubur kita sampai buasir tu beku .. nanti buasir tu gugur sendiri, takyah potong2 ..
Ida_KL
QUOTE(gelas_plastik @ Nov 15 2005, 03:27 PM)
QUOTE(Ida_KL @ Nov 15 2005, 01:54 PM)
QUOTE(Fitrah_fitri @ Nov 15 2005, 02:17 PM)
kakak aku pun dulu kene cam tu gak, time nak berak tu kuar darah dulu, pastu baru kuar najisnya.  Habis je kuar najisnya mesti kuar apa tah panjang-panjang agak-agak satu pertiga dari jari telunjuk.  Dia kata amik masa gak nak menolak bende tu masuk.

Tapi skang ni dia dah ok dah, dia makan ubat kat kedai jamu.  Nama dia pelangsing perut kalau tak silap aku.  Dia makan tu bukan sebab nak langsing.  Tapi di sebabkan kat botol tu tulis "menyembuhkan buasir" so dia belilah... Alhamdulillah habis sebotol terus baik kakak aku tu... kalau idak asal nak berak aje melalak.

Office mate aku pernah gak buang buasir... dia ada cita ngan aku cemana operate dijalankan... tapi buasir dia dah teruk... dah terkeluar tak moh masuk masuk dah....

Bawaklah pegi jumpa yang pakar....

ko buat aku rasa ngerilah

sebenarnya skarang operate buasir langsung tak sakit .. doktor akan sembur satu benda yg sejuk kat dubur kita sampai buasir tu beku .. nanti buasir tu gugur sendiri, takyah potong2 ..

kalu mcm tue taklah ngeri sgt...masalah yg berdarah ngan isi terkeluar tue....wey! menderita tau sape yg kena tue...
gelas_plastik
bilala nak ade penyakit berak kuar emas .. kan best kalau kena sakit tu ..
Ida_KL
QUOTE(gelas_plastik @ Nov 15 2005, 03:41 PM)
bilala nak ade penyakit berak kuar emas .. kan best kalau kena sakit tu ..

cubelah ko teran nanti kalu nak berak...kot2 kuar emas ke laugh.gif
CuTiEy_SuKi^_^
QUOTE(Ida_KL @ Nov 15 2005, 02:32 PM)
QUOTE(gelas_plastik @ Nov 15 2005, 03:27 PM)
QUOTE(Ida_KL @ Nov 15 2005, 01:54 PM)
QUOTE(Fitrah_fitri @ Nov 15 2005, 02:17 PM)
kakak aku pun dulu kene cam tu gak, time nak berak tu kuar darah dulu, pastu baru kuar najisnya.  Habis je kuar najisnya mesti kuar apa tah panjang-panjang agak-agak satu pertiga dari jari telunjuk.  Dia kata amik masa gak nak menolak bende tu masuk.

Tapi skang ni dia dah ok dah, dia makan ubat kat kedai jamu.  Nama dia pelangsing perut kalau tak silap aku.  Dia makan tu bukan sebab nak langsing.  Tapi di sebabkan kat botol tu tulis "menyembuhkan buasir" so dia belilah... Alhamdulillah habis sebotol terus baik kakak aku tu... kalau idak asal nak berak aje melalak.

Office mate aku pernah gak buang buasir... dia ada cita ngan aku cemana operate dijalankan... tapi buasir dia dah teruk... dah terkeluar tak moh masuk masuk dah....

Bawaklah pegi jumpa yang pakar....

ko buat aku rasa ngerilah

sebenarnya skarang operate buasir langsung tak sakit .. doktor akan sembur satu benda yg sejuk kat dubur kita sampai buasir tu beku .. nanti buasir tu gugur sendiri, takyah potong2 ..

kalu mcm tue taklah ngeri sgt...masalah yg berdarah ngan isi terkeluar tue....wey! menderita tau sape yg kena tue...

tapi akak aku cakap skang ni perut dia dah tak sakit..
tapi kerap berak2 darah..sentiasa lapar jerk..
period tak dtg..dah seminggu...
Ida_KL
QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Nov 15 2005, 03:58 PM)
QUOTE(Ida_KL @ Nov 15 2005, 02:32 PM)
QUOTE(gelas_plastik @ Nov 15 2005, 03:27 PM)
QUOTE(Ida_KL @ Nov 15 2005, 01:54 PM)
QUOTE(Fitrah_fitri @ Nov 15 2005, 02:17 PM)
kakak aku pun dulu kene cam tu gak, time nak berak tu kuar darah dulu, pastu baru kuar najisnya.  Habis je kuar najisnya mesti kuar apa tah panjang-panjang agak-agak satu pertiga dari jari telunjuk.  Dia kata amik masa gak nak menolak bende tu masuk.

Tapi skang ni dia dah ok dah, dia makan ubat kat kedai jamu.  Nama dia pelangsing perut kalau tak silap aku.  Dia makan tu bukan sebab nak langsing.  Tapi di sebabkan kat botol tu tulis "menyembuhkan buasir" so dia belilah... Alhamdulillah habis sebotol terus baik kakak aku tu... kalau idak asal nak berak aje melalak.

Office mate aku pernah gak buang buasir... dia ada cita ngan aku cemana operate dijalankan... tapi buasir dia dah teruk... dah terkeluar tak moh masuk masuk dah....

Bawaklah pegi jumpa yang pakar....

ko buat aku rasa ngerilah

sebenarnya skarang operate buasir langsung tak sakit .. doktor akan sembur satu benda yg sejuk kat dubur kita sampai buasir tu beku .. nanti buasir tu gugur sendiri, takyah potong2 ..

kalu mcm tue taklah ngeri sgt...masalah yg berdarah ngan isi terkeluar tue....wey! menderita tau sape yg kena tue...

tapi akak aku cakap skang ni perut dia dah tak sakit..
tapi kerap berak2 darah..sentiasa lapar jerk..
period tak dtg..dah seminggu...

bawak akak ko tue gie jumpe pakar....bab2 darah nie bahaya...kalu byk sgt kuar tak elok...badan akak ko mesti kuruskan?
shamsurimuat
ok macam ni saya dah check harga ubat untuk penyakit akak awak tu .semuanya rm70.00 tak termasuk duit penghantaran(mungkin dlm rm5-10 cost penghantaran)Sebelum tu awak kena layari www.hpa.com.my dulu untuk maklumat lanjut.Lepas tu kalau berminat nak beli barang tadi boleh lah call saya -0124198391
masF
[COLOR=blue]kalau masa tuuuuuutttt...kua darah..
pengalaman aku la...lebih baik jumpa doktor awal2...nanti dia akan bagi ubat utk letak kat
'sana' tu ngn ada satu cecair yg perlu dminum b4 tdo mlm..ia berfungsi utk
melembutkan najis..dan hasilnya..bila tuuuttt lagi..tak de la darah kua...

lg satu..kena byk minum air suam..nasihat doktor ni..[/COLOR]
shamsurimuat
betul tu!!!
pompuan kena minum paling kurang 2.5 liter sehari
laki2 plak kena minum 3 liter

Ikutlah kata nasihat doktor
hagiri
QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Nov 15 2005, 08:01 AM)
pagi ni mak aku nak bawak pi ampang puteri..
hari tu pergi hkl doktor leh cakap takder apa2..
akak aku dah sakit camtu skali leh ckp takder apa2..
dahla sombong doktor tu..aku rasa nak pang jerk.. dry.gif

dokter yg jumpe tu dh slalu sgt tgk buntut kot...
tu yg jd cam x b'prasaan agaknye...huhu
tongue.gif
yg sakit tu cemane kekerapan die buang air besar???
kalo lame sgt x buang pn ade kemungkinan utk anus berdarah...
kalo kerap tp tetap b'darah gak, tande awal buasir kot...
xpun infeksi kt kawasan tu...
rolleyes.gif

peh, mcm pakar p'rubatan la ayat aku...hehe
masMerah
kena call INDAH WATER
VARGTYRADAM666
WADOWH.... ADA ULSERS KERH?? KENA SANTET KER? ATAU BUASIR NIH??? blink.gif
COBA GEL ALOE VERA...MINUM AYER GAMAT KER...ATAU PUN MAKAN SUP HARUAN....MAS...MERAH....DIA APA KENA NIH? PENDARAHAN DALAMAN KER? WADOWH...... sad.gif
VARGTYRADAM666
unsure.gif
VARGTYRADAM666
WADOWH... SADO NYERH NIH....
Ida_KL
jagalah pemakanan....
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.