Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Ariel Sharon Kena Stroke
Mesra.net Forum > Current Issues > Tempatan
Pages: 1, 2
codeine
Israel plunged into crisis as Sharon suffers massive stroke

Claims that prime minister's career could be at an end after haemorrhage

Israel was thrown into political crisis last night after Ariel Sharon, the prime minister, suffered a massive stroke which observers said could end his political career.
The 77-year-old was rushed to hospital in Jerusalem after saying he felt unwell at his ranch in the Negev desert. A spokesman said the stroke developed during the hour-long ambulance journey.

The deputy prime minister, Ehud Olmert, took over Mr Sharon's powers as the prime minster was rushed into surgery at the Hadassah hospital. The cabinet will hold a special meeting today, when Mr Olmert is expected to formally assume Mr Sharon's duties.

Dr Shlomo Mor-Yosef, the hospital's director, said Mr Sharon had suffered "a significant stroke", adding that he was "under anaesthetic and receiving breathing assistance". Tests showed that Mr Sharon had suffered a cerebral haemorrhage, or bleeding inside his brain.

Television reports suggested that Mr Sharon was partially paralysed and that his life was in serious danger. "It looks very bad. I don't know if he will recover," a senior political source told the Reuters news agency. However, the prime minister's personal physician, Shlomo Segev, was more positive: "We need to wait patiently. I expect him to emerge from it safely."

President George Bush said in a statement: "[First lady] Laura and I share the concerns of the Israeli people about prime minister Ariel Sharon's health, and we are praying for his recovery."

Ra'anan Gissin, the prime minister's spokesman, told CNN that Mr Sharon had felt some chest discomfort yesterday evening. "He felt slight pains in the chest and some weakness," and his doctor advised that he go to hospital, he said. Mr Sharon had been due to go to hospital to undergo a heart operation today. Doctors planned to plug a hole in his heart which they believe caused a minor stroke on December 18. He was supposed to begin pre-operation fasting at midnight last night.

Since the December stroke, Mr Sharon has been taking treatment to thin his blood and trying to lose weight.

His health problems and the reappearance of corruption allegations did nothing to harm him politically. Yesterday newspapers reported opinion polls that showed his new party, Kadima, continuing to grow despite the absence of any policies. For many Israelis, it was enough to know that Mr Sharon was the leader of Kadima to ensure their support. Pollsters believe his new party would lose at least 50% of its support if Mr Sharon does not play an active part in the general election campaign, leaving the results of the March 28 elections impossible to predict.

No figure has dominated Israel to the same extent as Mr Sharon since the founding prime minister, David Ben-Gurion. "The moment he goes, everything will change," said political scientist Shmuel Sandler of Bar-Ilan University.

Mr Sharon has played a part in every one of Israel's wars. He was injured in the 1948 Arab-Israeli conflict, and became a controversial military leader and then a controversial politician. It is only in recent years, with his groundbreaking plan to withdraw from Gaza, that he has become viewed as statesman, earning respect from all sides of the political spectrum.

However, he has not had time to set out a legacy for his colleagues to follow, according to Yaron Ezrahi, a political scientist at the Hebrew University in Jerusalem. "Sharon is driven by the late recognition of the necessity of fixing Israel's borders as a matter of vital national importance. He has not disclosed the reason for his change of heart because he felt that it would incur too much political resistance to his plans," he said.

Mr Sharon is internationally infamous for being judged partly responsible for allowing the massacre of Palestinians by Christian Falangists at refugee camps in Beirut in 1982. In Israel he is well known for an audacious counter attack against the Egyptians in the Yom Kippur war in 1973.

Last year he walked out of the Likud party and formed a new party which analysts believed aimed to withdraw from more settlements.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

aku tak nak sgt komen pasal his history, tetapi, kebelakangan ni, dia sedikit sebanyak ada cuba mencari jln permulaan untuk mencapai perdamaian antara palestine dan israel, especially dengan withdrawal from certain areas in gaza.

dia juga telah menubuhkan parti baru dia selepas meninggalkan parti lamanya yg dia sendiri tubuhkan.

btw, sebelum korang 'bersorak' mengenai berita ni, perlu pertimbangkan dahulu pencabar terdekat ariel sharon, nethanyahu, dikatakan seorang yg lebih orthodox dan mempunyai pendirian yg lebih conservative. dia juga telah menentang israel's withdrawal from gaza.
PolisMalaysia
sian kat Sharon....
joaquinshah
dia nak buat amal baik sebelum mati agaknya... supaya orang tak kutuk dia lepas dia mati...
kodok
dah mampos ke lom?kalo lom meh aku tolong mamposkan
zayed
QUOTE
aku tak nak sgt komen pasal his history, tetapi, kebelakangan ni, dia sedikit sebanyak ada cuba mencari jln permulaan untuk mencapai perdamaian antara palestine dan israel, especially dengan withdrawal from certain areas in gaza.

dia juga telah menubuhkan parti baru dia selepas meninggalkan parti lamanya yg dia sendiri tubuhkan.

btw, sebelum korang 'bersorak' mengenai berita ni, perlu pertimbangkan dahulu pencabar terdekat ariel sharon, nethanyahu, dikatakan seorang yg lebih orthodox dan mempunyai pendirian yg lebih conservative. dia juga telah menentang israel's withdrawal from gaza.


nak bersorak mendanya..sesapa jadi PM israel, semuanya sama. baik perez, benyamin, sharon atau sapa2...semuanya 2 x 5. israel negara yg baru wujud selepas hitler melakukan ethnic cleansing...
codeine
QUOTE(zayed @ Jan 6 2006, 09:20 AM)
QUOTE
aku tak nak sgt komen pasal his history, tetapi, kebelakangan ni, dia sedikit sebanyak ada cuba mencari jln permulaan untuk mencapai perdamaian antara palestine dan israel, especially dengan withdrawal from certain areas in gaza.

dia juga telah menubuhkan parti baru dia selepas meninggalkan parti lamanya yg dia sendiri tubuhkan.

btw, sebelum korang 'bersorak' mengenai berita ni, perlu pertimbangkan dahulu pencabar terdekat ariel sharon, nethanyahu, dikatakan seorang yg lebih orthodox dan mempunyai pendirian yg lebih conservative. dia juga telah menentang israel's withdrawal from gaza.


nak bersorak mendanya..sesapa jadi PM israel, semuanya sama. baik perez, benyamin, sharon atau sapa2...semuanya 2 x 5. israel negara yg baru wujud selepas hitler melakukan ethnic cleansing...



wink.gif

aku rasa semua org tahu pasal israel dan hitler's ethnic cleansing, but thanks anyway.
aku rasa withdrawal from points in gaza recently ni to be one of the boldest move in the modern history of israel and palestine.
diorang takde try nak negotiate apa apa, they just backed off, walaupun buat dia lagi tak popular dan lagi controversial dlm parti dan negara dia sendiri. so in a way, he has done more than his predecessors.
zayed
QUOTE
aku rasa semua org tahu pasal israel dan hitler's ethnic cleansing, but thanks anyway.
aku rasa withdrawal from points in gaza recently ni to be one of the boldest move in the modern history of israel and palestine.
diorang takde try nak negotiate apa apa, they just backed off, walaupun buat dia lagi tak popular dan lagi controversial dlm parti dan negara dia sendiri. so in a way, he has done more than his predecessors.


ya....dia banyak buat kekejaman, kejam lagi dari benjamin...

lepas back-off dari gaza, things are still the same..takde apa perubahan melainkan di atas kertas, di muka media...

so...captain human right like u will say....hoorayy....he's good...he makes changes...bla...bla..bla...
Ewan_sn
QUOTE(zayed @ Jan 6 2006, 09:20 AM)
QUOTE
aku tak nak sgt komen pasal his history, tetapi, kebelakangan ni, dia sedikit sebanyak ada cuba mencari jln permulaan untuk mencapai perdamaian antara palestine dan israel, especially dengan withdrawal from certain areas in gaza.

dia juga telah menubuhkan parti baru dia selepas meninggalkan parti lamanya yg dia sendiri tubuhkan.

btw, sebelum korang 'bersorak' mengenai berita ni, perlu pertimbangkan dahulu pencabar terdekat ariel sharon, nethanyahu, dikatakan seorang yg lebih orthodox dan mempunyai pendirian yg lebih conservative. dia juga telah menentang israel's withdrawal from gaza.


nak bersorak mendanya..sesapa jadi PM israel, semuanya sama. baik perez, benyamin, sharon atau sapa2...semuanya 2 x 5. israel negara yg baru wujud selepas hitler melakukan ethnic cleansing...

Nak kata suka tu tak lah gak...tapi eddie menghargai apa yg telah dia buat dgn buat pengunduran dan menyerahkan kembali 13 kawasan yg telah dirampas sejak sekian lama kpd Palestine...

Rakyat palestine sepatutnya bersyukur kpd Allah kerana telah membuka sedikit hati arieal sharon untuk menyerahkan semula sebahagian tanah palestiane kpd rakyat palestine. Buatlah macamana pun..lawanlah guna senjata byk manapun..jgn mimpilah yg Israel akan tewas..!!

Sepatutnya Palestine bersyukur dgn apa yg mereka dapat sekarang dgn bersatu padu untuk membangun dan mengekalkan apa yg telah mereka perolehi sekarang disamping terus berusaha mendapatkan lebih byk hak, dan bukannya masih bertelagah dan saling berbunuh hanya semata-mata berebut kuasa politk sesama mereka (antara fatah dan hamas..etc)
nyonya^cyber
Edi teringat pulak tentang keperwiraan Salahudin Al Ayubi yg membebaskan Baitul Muqaddis....
tapi nyonya konfius la masa tu beliau membebaskan Baitul Muqaddis dari kuasa yahudi @ kristian?
jihad akbar
semua org Yahudi sama jer.....musuh umat Islam.....
Anti Yahudi.......
Nur_Syakirah
QUOTE(zayed @ Jan 6 2006, 09:20 AM)
QUOTE
aku tak nak sgt komen pasal his history, tetapi, kebelakangan ni, dia sedikit sebanyak ada cuba mencari jln permulaan untuk mencapai perdamaian antara palestine dan israel, especially dengan withdrawal from certain areas in gaza.

dia juga telah menubuhkan parti baru dia selepas meninggalkan parti lamanya yg dia sendiri tubuhkan.

btw, sebelum korang 'bersorak' mengenai berita ni, perlu pertimbangkan dahulu pencabar terdekat ariel sharon, nethanyahu, dikatakan seorang yg lebih orthodox dan mempunyai pendirian yg lebih conservative. dia juga telah menentang israel's withdrawal from gaza.


nak bersorak mendanya..sesapa jadi PM israel, semuanya sama. baik perez, benyamin, sharon atau sapa2...semuanya 2 x 5. israel negara yg baru wujud selepas hitler melakukan ethnic cleansing...

betul. Saya sokong. Tidak ada yang nak dikasihan dgn org yahudi. Kita kasihan kat org yang musnahkan saudara kita dgn sengaja. Insaf ke mcm tu. Dulu diaorg jugak yang tak nak tanah palestin tu, pastu nak balik tanah tu. Buruk siku betul
adlertag
hm......jasa yg dia wat terlalu kecil kalau nak dibandingkan ngan situasi sekarang.
Ewan_sn
QUOTE(edirossa @ Jan 6 2006, 10:23 AM)
QUOTE(zayed @ Jan 6 2006, 09:20 AM)
QUOTE
aku tak nak sgt komen pasal his history, tetapi, kebelakangan ni, dia sedikit sebanyak ada cuba mencari jln permulaan untuk mencapai perdamaian antara palestine dan israel, especially dengan withdrawal from certain areas in gaza.

dia juga telah menubuhkan parti baru dia selepas meninggalkan parti lamanya yg dia sendiri tubuhkan.

btw, sebelum korang 'bersorak' mengenai berita ni, perlu pertimbangkan dahulu pencabar terdekat ariel sharon, nethanyahu, dikatakan seorang yg lebih orthodox dan mempunyai pendirian yg lebih conservative. dia juga telah menentang israel's withdrawal from gaza.


nak bersorak mendanya..sesapa jadi PM israel, semuanya sama. baik perez, benyamin, sharon atau sapa2...semuanya 2 x 5. israel negara yg baru wujud selepas hitler melakukan ethnic cleansing...

Nak kata suka tu tak lah gak...tapi eddie menghargai apa yg telah dia buat dgn buat pengunduran dan menyerahkan kembali 13 kawasan yg telah dirampas sejak sekian lama kpd Palestine...

Rakyat palestine sepatutnya bersyukur kpd Allah kerana telah membuka sedikit hati arieal sharon untuk menyerahkan semula sebahagian tanah palestiane kpd rakyat palestine. Buatlah macamana pun..lawanlah guna senjata byk manapun..jgn mimpilah yg Israel akan tewas..!!

Sepatutnya Palestine bersyukur dgn apa yg mereka dapat sekarang dgn bersatu padu untuk membangun dan mengekalkan apa yg telah mereka perolehi sekarang disamping terus berusaha mendapatkan lebih byk hak, dan bukannya masih bertelagah dan saling berbunuh hanya semata-mata berebut kuasa politk sesama mereka (antara fatah dan hamas..etc)


Semoga Arieal Sharon cepat sembut
Sependapat dgn Astora Jabat dalam articlenya di Mingguan Malaysia.

Maaflah kalau pendapat saya agak berbeza dengan kengkawan di sini yang lebih suka melihat Ariel Sharon mati. Saya berharap Ariel Sharon segera sembuh dan dapat meneruskan proses damai yang telah dimulakannya.

Ariel Sharon merupakan Perdana Menteri Israel yang paling jahat berbanding mana-mana perdana menteri Israel yang lain kerana dia adalah penjenayah perang dan pengganas, tetapi pada waktu yang sama dia juga merupakan pemimpin negara Israel yang paling berjasa kepada bangsa Palestin, umat Muslim dan umat manusia di seluruh dunia.

Ini disebabkan penglibatan Sharon dalam usaha mengurangkan ketegangan berpanjangan di rantau Asia Barat yang menyebabkan meletuskan beberapa perang menggemparkan seluruh dunia itu melalui tindakan berani berundur dari Gaza dan merancang akan mengundurkan diri dari Tebing Barat pada masa akan datang. Usaha Sharon berhasil, manakala usaha pemimpin-pemimpin Yahudi hanya setakat rancangan di atas kertas sahaja.

Mereka sama sekali tidak akan melihat apa jua perbuatan baik Sharon kecuali dari sudut negatif belaka walaupun perbuatannya itu menguntungkan mereka dan bangsa Palestin. Ini kerana terdapat fahaman stereotaip telah membudaya dan tertanam dalam pemikiran masyarakat Arab bahawa orang Yahudi mesti jahat dan mereka tidak mungkin menjadi orang baik.

Padahal orang Yahudi sama seperti semua bangsa dan penganut agama lain di mana ada yang baik dan ada yang jahat. Dalam al-Quran sendiri ada menyebut tentang orang Yahudi yang jahat dan pada waktu yang sama wahyu Allah itu juga ada menyebut tentang orang Yahudi yang baik. Begitu juga al-Quran menyebut tentang orang Arab, yang ada baik dan ada yang tidak baik.

Orang Yahudi menganggap orang Palestin yang beragama Islam dan Kristian sebagai musuh ketat agama dan bangsa mereka.

Mereka boleh berhujah dari segi sejarah dan agama untuk membuktikan perjuangan mereka menentang bangsa Palestin adalah sah. Banyak ayat Taurat, Telmud dan lain-lain kitab Yahudi yang membincangkan tentang konflik antara Bani Israel dengan suku-suku arab. Orang Palestin dengan sokongan orang Arab dan orang Muslim melakukan perkara yang sama. Mereka menganggap orang Yahudi sebagai musuh ketat agama dan bangsa mereka. Banyak juga ayat al-Quran dan hadis Rasulullah s.a.w. yang membincang tentang kemunafikan dan tidak setia kawan suku-suku Yahudi yang tinggal di Madinah lebih 1,400 tahun lalu dijadikan hujah semua Yahudi hari ini pun sama. Orang Kristian pun membuat tafsiran agama yang sama bertitik daripada perkara besar. Pertama, kepentingan minyak di Asia Barat dan inilah yang menjadi matlamat utama dan kedua, usaha untuk menutup dosa jenayah membunuh beramai-ramai bangsa Yahudi di Eropah beberapa abad lalu.

Akibat tafsiran agama di kalangan orang Yahudi, orang Muslim dan Kristian ini menyebabkan pertembungan tidak sihat antara ketiga-tiga agama dan meletus konflik dan perang berkali-kali.

Presiden Palestin, Mahmoud Abbas juga menaruh harapan kepada Sharon. Dengan itu tidak hairan jika Mahmoud Abbas telah menghubungi pejabat Sharon untuk menyatakan harapannya agar Sharon akan pulih.

Mungkin Presiden Perancis, Jacques Chirac merupakan pemimpin negara Barat yang paling lantang menyuarakan pandangan menentang Sharon pada masa lalu, tetapi pada pertengahan tahun lalu beliau mengubah pendirian selepas melihat Sharon bersungguh-sungguh berusaha mengambil keputusan akan berundur dari Gaza walau pun ditentang oleh banyak pihak termasuk dari dalam kerajaan dan parti pimpinannya.

Mahkamah Belanda juga pernah bercadang untuk mengadili Sharon sebagai penjenayah perang pada tahun 2002. Malah Datuk Bandar London, Ken Livingstone juga pernah menuntut Sharon dihadapkan ke mahkamah sebagai penjenayah perang dan beliau masih berpegang dengan pendirian itu sehingga sekarang.

Secara umumnya di negara-negara Arab berlaku keadaan perasaan menguasai akal dengan ketara. Lalu purata penduduknya menyambut masalah kesihatan yang dihadapi Sharon itu dengan sorak-sorai kerana gembira. Padahal pemimpin Yahudi yang merupakan pengganas yang paling jahat itulah satu-satu pemimpin Yahudi yang berani mengambil keputusan berundur dari Gaza dan merancang akan berundur dari Tebing Barat secara berperingkat dengan meninggalkan Baitulmaqdis dan blok-blok penempatan Yahudi tertentu di wilayah itu di tangan Israel.

Mereka menggelarkan Sharon sebagai drakula, Hitler Yahudi, penyembelih, bulldozer dan macam-macam. Tidak ada yang tidak kena kalau menganggap Sharon begitu kerana betul pun dia kuat membunuh orang Palestin, tetapi tindakannya berhubung perdamaian boleh dinilai.

Sharon kini sakit tenat kerana pendarahan otak yang serius. Kelmarin (Jumaat) diadakan pembedahan kecemasan kedua terhadapnya. Beberapa penganalisis Israel menganggap riwayat politiknya sudah tamat walaupun beliau masih hidup. Tetapi yang paling bimbang proses damai yang telah bermula dengan pengunduran dari Gaza tahun lalu dan akan dilaksanakan pula ke Tebing Barat, apakah akan diteruskan dengan sebab tiada seorang pemimpin yang berani menghadapi cabaran seperti Sharon?

Sharon telah keluar dari Parti Likud dan menubuhkan Parti Kadima pada 21 November lalu. Ia ditubuhkan dengan tujuan untuk membersihkan tangan daripada hambatan dan halangan pihak-pihak aliran keras dalam Likud yang menentang proses damai dengan palestin dan pada waktu yang sama bergerak lebih ke hadapan dalam proses damai dengan bangsa Palestin

Beberapa akhbar Israel termasuk Haaretz dalam pungutan suara Jumaat lalu melaporkan Kadima akan menang dalam pilihan raya yang akan diadakan pada 28 Mac ini. Sebenarnya sebelum Sharon dilanda pendarahan otak lagi diramal Kadima yang baru ditubuh itu akan mendapat kemenangan dalam pilihan raya dan ini sekali gus membuktikan bahawa kebanyakan penduduk Israel menyokong usaha damai dan tindakan menyerah wilayah oleh Sharon kepada Palestin.

Miya_narien
tak mati lg ke?
newbie
QUOTE(edirossa @ Jan 8 2006, 10:32 AM)
........
Semoga Arieal Sharon cepat sembut

Maaflah kalau pendapat saya agak berbeza dengan kengkawan di sini yang lebih suka melihat Ariel Sharon mati. Saya berharap Ariel Sharon segera sembuh dan dapat meneruskan proses damai yang telah dimulakannya.

Ariel Sharon merupakan Perdana Menteri Israel yang paling jahat berbanding mana-mana perdana menteri Israel yang lain kerana dia adalah penjenayah perang dan pengganas, tetapi pada waktu yang sama dia juga merupakan pemimpin negara Israel yang paling berjasa kepada bangsa Palestin, umat Muslim dan umat manusia di seluruh dunia.

Ini disebabkan penglibatan Sharon dalam usaha mengurangkan ketegangan berpanjangan di rantau Asia Barat yang menyebabkan meletuskan beberapa perang menggemparkan seluruh dunia itu melalui tindakan berani berundur dari Gaza dan merancang akan mengundurkan diri dari Tebing Barat pada masa akan datang. Usaha Sharon berhasil, manakala usaha pemimpin-pemimpin Yahudi hanya setakat rancangan di atas kertas sahaja.

Mereka sama sekali tidak akan melihat apa jua perbuatan baik Sharon kecuali dari sudut negatif belaka walaupun perbuatannya itu menguntungkan mereka dan bangsa Palestin. Ini kerana terdapat fahaman stereotaip telah membudaya dan tertanam dalam pemikiran masyarakat Arab bahawa orang Yahudi mesti jahat dan mereka tidak mungkin menjadi orang baik.
......

kalo tk silap edi amik petikan dr astora jabat dlm mingguan kan?
MalaysianFatBoyz
apa pun bangsa yahudi cilaknat tue memang nak hapuskan Islam...
aku sokong tindakan Hitler bunuh bangsa yahudi nie.....
dengan kata"bagus Hitler,aku kagumi perjuanganmu"
adlertag
QUOTE(MalaysianFatBoyz @ Jan 8 2006, 02:49 PM)
apa pun bangsa yahudi cilaknat tue memang nak hapuskan Islam...
aku sokong tindakan Hitler bunuh bangsa yahudi nie.....
dengan kata"bagus Hitler,aku kagumi perjuanganmu"

Seig hail kamerad!
esjeizekri
Masa mula2 biter ni kuar... mak saya dgn spontan terus kata.. tak lama lg mamposlah org tua nih... hahahaha.. saya yg dgr pun tergelak.. sket punya tak suka dgn kekejaman manusia sorg nih...
tikusturi
sharon kalau mampus pun tak pa... hidup pun xguna..dia tetap xleh jadi perdana menteri israel
Nur_Syakirah
QUOTE(newbie @ Jan 8 2006, 12:07 PM)
QUOTE(edirossa @ Jan 8 2006, 10:32 AM)
........
Semoga Arieal Sharon cepat sembut

Maaflah kalau pendapat saya agak berbeza dengan kengkawan di sini yang lebih suka melihat Ariel Sharon mati. Saya berharap Ariel Sharon segera sembuh dan dapat meneruskan proses damai yang telah dimulakannya.

Ariel Sharon merupakan Perdana Menteri Israel yang paling jahat berbanding mana-mana perdana menteri Israel yang lain kerana dia adalah penjenayah perang dan pengganas, tetapi pada waktu yang sama dia juga merupakan pemimpin negara Israel yang paling berjasa kepada bangsa Palestin, umat Muslim dan umat manusia di seluruh dunia.

Ini disebabkan penglibatan Sharon dalam usaha mengurangkan ketegangan berpanjangan di rantau Asia Barat yang menyebabkan meletuskan beberapa perang menggemparkan seluruh dunia itu melalui tindakan berani berundur dari Gaza dan merancang akan mengundurkan diri dari Tebing Barat pada masa akan datang. Usaha Sharon berhasil, manakala usaha pemimpin-pemimpin Yahudi hanya setakat rancangan di atas kertas sahaja.

Mereka sama sekali tidak akan melihat apa jua perbuatan baik Sharon kecuali dari sudut negatif belaka walaupun perbuatannya itu menguntungkan mereka dan bangsa Palestin. Ini kerana terdapat fahaman stereotaip telah membudaya dan tertanam dalam pemikiran masyarakat Arab bahawa orang Yahudi mesti jahat dan mereka tidak mungkin menjadi orang baik.
......

kalo tk silap edi amik petikan dr astora jabat dlm mingguan kan?

laugh.gif pecah rahsia edi.. cedok idea astora jabat..
VARGTYRADAM666
QUOTE(kodok @ Jan 6 2006, 05:16 AM)
dah mampos ke lom?kalo lom meh aku tolong mamposkan

rolleyes.gif

KO TRY KAWAD KAT UBUN-UBUN DIA WEIH....
MalaysianFatBoyz
laa tak mampuih lagi ker cilakak nie...
takkan nak suruh orang Nazi p bunuh cilakak nie....
"Hitler,dimanakah kau sewaktu bangsa cilaka nie berleluasa"
Hope ada yg mengikuti jejak langkah Hitler yg MFB kagumi dengan menghapuskan bangsa Israel
VARGTYRADAM666
rolleyes.gif

AHAKKSS

RELAX... BELAJAR BERSABAR... DAPAT LAH BAHAGIAN MEMASING NANTIH....
manis23742
Apa2 aku mmg tak nak sokong yahudilah..dia kena stroke ke apa ke..aku takde perasaan apa2..mmg aku bencilah yahudi kalau tgk rakyat palestine tak habis2 sengsara hidup psl perbuatan org2 yahudi ni..Apalah yg baik sgt sharon tu..rakyat dia pun tak suka dia juga..bukan sebab psl Gaza ke apa..dia ni kan dituduh bribery dgn anak2 dia sekali..byk berjuta2...aku rasa tulah yg buat dia semput.

Badanlak gemuk..duit byk...jagalah kesihatan.. ph34r.gif
codeine
ni bukan nak cakap samada kita sokong yahudi ke tak, atau sharon tu baik ke tak.

ni pasal perkembangan terkini kat gaza tu.

ariel sharon, walaupun dengan tentangan yg diterima, telah pun mengundurkan org yahudi dr kawasan di gaza tu untuk org palestine. first time ever seorang leader israel making the first move towards the existence of a palestinian state.

dia punya deputy sekarang cakap dia akan teruskan usaha ariel sharon sebagai penggangti dia, tetapi samada dia akan withstand the pressure from outsiders remain to be seen. another thing to consider is samada dia boleh mempertahankan position dia sebagai leader. ariel sharon's main opposition, memang staunchly against giving palestinians their land. dia lagi la conservative on the palestinian land issue.

korang yg cakap asyik nak bermusuhan ngan org yahudi ni, bukannya korang yg susah kalau org islam gaduh ngan org yahudi. yg teruk, yg kena terima padah drpd racism between muslim and jews masih jugak org palestine. korang duduk jauh kat malaysia, jauh dr israel, boleh la cakap besar, nak gaduh la, nak hapuskan la, apa yg korang contribute, absolutely nothing. just racism, bigotry, hate and ignorance. the only way for palestinians to live peacefully is alongside israel. there's absolutely no way palestine can take over israel, or even any islamic nation. the answer is not the termination of israel, but peaceful coexistence.
Nur_Syakirah
yelahhh... betullah tu cik codeiney... biggrin.gif itu adalah suatu yang boleh mengembirakan org yang bermusuh dgn yahudi. Memang kita tak contribute apa2 tapi cara kita menangani berita ini andai di ketahui oleh org palestin, pasti diaorg akan lebih bersemangat utk berjuang. Yelah .. ramai org nak mereka berjaya dlm menuntut kembali negara mereka.
manis23742
QUOTE(codeine @ Jan 14 2006, 07:12 PM)
ni bukan nak cakap samada kita sokong yahudi ke tak, atau sharon tu baik ke tak.

ni pasal perkembangan terkini kat gaza tu.

ariel sharon, walaupun dengan tentangan yg diterima, telah pun mengundurkan org yahudi dr kawasan di gaza tu untuk org palestine. first time ever seorang leader israel making the first move towards the existence of a palestinian state.

dia punya deputy sekarang cakap dia akan teruskan usaha ariel sharon sebagai penggangti dia, tetapi samada dia akan withstand the pressure from outsiders remain to be seen. another thing to consider is samada dia boleh mempertahankan position dia sebagai leader. ariel sharon's main opposition, memang staunchly against giving palestinians their land. dia lagi la conservative on the palestinian land issue.

korang yg cakap asyik nak bermusuhan ngan org yahudi ni, bukannya korang yg susah kalau org islam gaduh ngan org yahudi. yg teruk, yg kena terima padah drpd racism between muslim and jews masih jugak org palestine. korang duduk jauh kat malaysia, jauh dr israel, boleh la cakap besar, nak gaduh la, nak hapuskan la, apa yg korang contribute, absolutely nothing. just racism, bigotry, hate and ignorance. the only way for palestinians to live peacefully is alongside israel. there's absolutely no way palestine can take over israel, or even any islamic nation. the answer is not the termination of israel, but peaceful coexistence.

Pakcik codeine jgn marah ok...heheheh..aah yelah korang ni ckp jek..amendelah termasuklah aku..tp kan..sebagai org Islam kita takleh nak beritahu apa yg kita buat nnti org kata riak..or "Mcm bagus"(aku selalulah kena ni kan..so aku tahulah...heheheh)...

Aku rasa kita tak gi palestine pun tak pe..kalau ada kwn2 non-muslim tu tanya n kita explain kan pun kira ok..sekian terima kasih..(codeine ko ni dah kawin ye?) ph34r.gif
codeine
QUOTE(Nur_Syakirah @ Jan 15 2006, 02:20 PM)
yelahhh... betullah tu cik codeiney... biggrin.gif itu adalah suatu yang boleh mengembirakan org yang bermusuh dgn yahudi. Memang kita tak contribute apa2 tapi cara kita menangani berita ini andai di ketahui oleh org palestin, pasti diaorg akan lebih bersemangat utk berjuang. Yelah .. ramai org nak mereka berjaya dlm menuntut kembali negara mereka.

lol kelakar betul.
mereka bersemangat nak berjuang dari segi apa? baling batu kat kereta kebal israel? pakai bomb vest and masuk tempat awam israel?
VARGTYRADAM666
AHAKS...

GUA DAH MASUK SANA... JANGAN NAK MAIN GILA NGAN GUA... MAIN NAMPAKKK ph34r.gif
VARGTYRADAM666
DAH KENYATAAN.... NAK BUAT CAMNA.... SAPA BLEYH UBAH....

~~KAYU API LAH JADINYA ESOKKK~~

~~MINTAK NYAWALAH WEIH.... TAKYAH NAK SALAHKAN SESAPA.....
VARGTYRADAM666
QUOTE(codeine @ Jan 15 2006, 06:13 PM)
QUOTE(Nur_Syakirah @ Jan 15 2006, 02:20 PM)
yelahhh... betullah tu cik codeiney...  biggrin.gif itu adalah suatu yang boleh mengembirakan org yang bermusuh dgn yahudi. Memang kita tak contribute apa2 tapi cara kita menangani berita ini andai di ketahui oleh org palestin, pasti diaorg akan lebih bersemangat utk berjuang. Yelah .. ramai org nak mereka berjaya dlm menuntut kembali negara mereka.

lol kelakar betul.
mereka bersemangat nak berjuang dari segi apa? baling batu kat kereta kebal israel? pakai bomb vest and masuk tempat awam israel?

cool.gif

~~~DENGAN DOA~~~

~~~~~~~~~AHAKS~~~~ SAPA BLEYH HALANG WEEEIHHHHHH~!!! rolleyes.gif
manis23742
QUOTE(codeine @ Jan 15 2006, 10:13 PM)
QUOTE(Nur_Syakirah @ Jan 15 2006, 02:20 PM)
yelahhh... betullah tu cik codeiney...  biggrin.gif itu adalah suatu yang boleh mengembirakan org yang bermusuh dgn yahudi. Memang kita tak contribute apa2 tapi cara kita menangani berita ini andai di ketahui oleh org palestin, pasti diaorg akan lebih bersemangat utk berjuang. Yelah .. ramai org nak mereka berjaya dlm menuntut kembali negara mereka.

lol kelakar betul.
mereka bersemangat nak berjuang dari segi apa? baling batu kat kereta kebal israel? pakai bomb vest and masuk tempat awam israel?

Dah takde apa yg boleh dibuat..diaorg bukan ada army etc....mlm td aku tgk documentary psl Islam etc..yg buat ni org putih lah..pastu dia gi jumpalah scholars kat saudi sana...Palestine ni certain said diaorg ni mathyr sebab mempertahankan Agama n negara..even diaorg blew themselves up..sebab dah takde apa2 yg boleh diguna..one ckp bukan....Tp yg aku sedih bila omputeh tu pegi kat tempat rumah2 runtuh tu lah...masa Israel army sodok rumah tu..ada org mati kat dlm rumah tu...sedihlah aku... ph34r.gif
McTwist
Tu la orang dah pesan jangan asyik pekena teh tarik jer tongue.gif
codeine
aku rasa suicide bombing and mcm mcm lagi cara terrorisme ni makin jarakkan lagi org islam drpd apa yg diorang nak. and i assume apa yg diorang nak adalah hidup ngan aman damai, dan bukannya nak carik gaduh ngan US atau Israel.

dulu ada american activist, rachel corrie yg cuba stop bulldozer from runtuhkan rumah org palestine. kena lenyek aje.

suicide bombers ni bagi reason kepada israel untuk buat apa apa saja yg diorang nak. bila org bantah israel pasal diorang treat palestinians as second class citizens, diorang boleh balas balik yg diorang kena buat mcm tu pasal untuk jaga keselamatan mereka. sama la mcm US wiretap private telephone calls, check your mails, etc. bagi alasan untuk keselamatan rakyat mereka.
gelas_plastik
somehow, aku agree dgn codein dalam satu perkara, the only way for palestinians to live peacefully is alongside israel .. but there's no way for palestisnians to live peacefully alongside ZIONISME, because ZIONISME support racisme and prove to be a threat to other than jews, that is palestinian muslim ..
manis23742
Kat sini pun ada govt.buat mcm tu..kat masjid kitaorg perasanle..mmg ada org govt.dt ckp..certain things we muslim cannot say..kalau tak nnti kena tangkap..ckp ala2 hatredlah gitu.

Eh tp kan..u all tahu tak..kat Israelpun ada Muslim juga..dok sana n berkerja mmg rakyat Israel kot..ada berapa percent ntah..aku tgk TV lah..kena faham between Israel n Jewish... ph34r.gif
[/SIZE]
gelas_plastik
QUOTE(manis23742 @ Jan 16 2006, 10:09 AM)
Kat sini pun ada govt.buat mcm tu..kat masjid kitaorg perasanle..mmg ada org govt.dt ckp..certain things we muslim cannot say..kalau tak nnti kena tangkap..ckp ala2 hatredlah gitu.

Eh tp kan..u all tahu tak..kat Israelpun ada Muslim juga..dok sana n berkerja mmg rakyat Israel kot..ada berapa percent ntah..aku tgk TV lah..kena faham between Israel n Jewish... ph34r.gif
[/SIZE]

yg aku faham la .. originally israel is being referred to race of jews (dalam Al-Quran, jews dipanggil Bani Israel yg bermaksud Bangsa Israel ..) .. while jewish is the term that encapsulated them in their religion (Judaisme).. but today, israel referring to a nation that emerged as a result of zionisme ..

ginilah, melayu itu bangsa, Islam itu agama, Muslim itu orang Islam ..

Israel itu bangsa, Judaisme itu agama, Yahudi itu pengamal Judaisme .. setau aku tak ada term dalam bahasa melayu/maupun arab utk FAHAMAN judaisme ..

apepun, bg aku israel dah disinonimkan dgn jews .. so, bila kita bercakap pasal either israel or jews, we are referring to the same subject ..
codeine
QUOTE(gelas_plastik @ Jan 16 2006, 10:05 AM)
somehow, aku agree dgn codein dalam satu perkara, the only way for palestinians to live peacefully is alongside israel .. but there's no way for palestisnians to live peacefully alongside ZIONISME, because ZIONISME support racisme and prove to be a threat to other than jews, that is palestinian muslim ..

the funny thing is that kat israel sekarang ni, ada jews yg cakap israel can live peacefully alongside palestinians, but there's no way for israel to live peacefully alongside TERRORISME.

org islam panggil diorang nama mcm mcm, jews pun panggil kita mcm mcm. last last, semua org hidup dlm ketakutan, dua dua pihak buat salah kat pihak lagi satu.
manis23742
Terrorism ni..aku rasa tak fairlah hanya utk org Islam..tu org kafir suka2 masuk negara Islam tu..tak pulak di panggil Terrorist..tu yg US menyemak jek gi Iraq..kat Saddam Hussein pung pang..last2 takde apa2pun...rakyat Iraq sendiri tak perlukan USpun..takdelak diaorg tak kata terrorist..kekdg tu yg sibuk2 ckp terrosrist ni..Muslim tu sendiri...tulah yg aku tak faham apa masalahan punca kelemahan org Islam ni..tak bersefahaman tak bersatu padu..even kekdg menyebelah di pihak opposite ...walhal dlm Agama tu mcm2 dah ckp.. ph34r.gif
gelas_plastik
QUOTE(codeine @ Jan 16 2006, 10:56 AM)
the funny thing is that kat israel sekarang ni, ada jews yg cakap israel can live peacefully alongside palestinians, but there's no way for israel to live peacefully alongside TERRORISME.

org islam panggil diorang nama mcm mcm, jews pun panggil kita mcm mcm. last last, semua org hidup dlm ketakutan, dua dua pihak buat salah kat pihak lagi satu.

that's why .. so macammana nak hidup peacefully, kalau these things tak diperbetulkan dulu .. and to correct dua-dua serentak, bukan senang .. in fact, next to impossible ..

so, unless ada salah satu pihak yg boleh mengalah, takkan ada peaceful co-existance kat Palestine .. so, question arise .. Siapa yg nak kena mengalah, and how ... kalau based pada sejarah, palestine lebih berhak based on Islamic histories .. but, jews also claimed the same thing as well, based on their histories ..

so, kita tak boleh based on that view, that's why we should based on most recent history .. yg mana, seseorang patut kaji semula sejarah zionisme, bagaimana ianya bertapak dan diapplikasikan .. then, you'll see yg sememangnya, Palestinian lebih berhak daripada jews ..

even then, masalah palestin ini takkan boleh diselesaikan oleh jews ataupun muslim palestine .. biar 1000 tahun lagipun, takkan selesai selagi dua-dua pihak taknak mengalah .. bila jadik begini kena ada orang ketiga yg kuat utk menyelesaikannya, and that's pointing to US, sbb USlah yg sebenarnya antara punca kepada masalah ini .. they have power actually, but they don't use it?

kalau nak harap negara-negara Islam yg lain pun tak boleh, sbb rata-rata negara Islam di dunia skarang lemah kerana tak bersatu .. this is our internal problem .. dan memerlukan penyelesaiannya dahulu .. kalau masalah ini selesai, then we can help palestinian ..

disebabkan US mengamalkan dasar berat sebelah pada israel-lah (padahal yg jadik mangsa ialah orang Palestine), left palestinian without choice rather than to fight back, and stand by themselves .. so, we can't blame them if they blew themselves in the middle of jewish community .. diaorang dah takdak cara lain rather than to put a constant pressure to Israel people .. I think it does work, at least after years of self-bombing, Israel sudah berundur dari sebahagian Tanah Gaza .. which might indicate that the message sampai pada pucuk pimpinan Israel that Is Palestinian Muslim takkan mengalah ..

ps: Just imaginelah codein, u bayangkan, jika dulu PKM berjaya men'jajah', tanah malaya .. akan adakah keamanan biarpun semua orang melayu Islam tunduk pada kerajaan komunis ini .. pada aku tak, sbb komunis ialah parti yg tak mengiktiraf agama ..

the same thing will happen in Israel .. jika orang2 Palestin tunduk mengalah pada Israel dan menyerahkan tanah mereka pada Yahudi .. kerana Yahudi Israel is not Yahudi yg berorientasikan Judaisme, tapi Zionisme, which disregard other people inhumanly .. lebih2 lagi orang Islam ..
Ajax
Sharon..merupakan pemerintah yahudi yang biadab dan kejam terhadap umat islam..pada 16 september 1982 bertempat di kamp pelarian Shabra Shatila..lebih dari 2000 nyawa ORG ISLAM..dibunuh dengan kejam..ditembak dari jarak dekat..kebanyakan mereka kaum PEREMPUAN dan KANAK2...

mereka semua adalah sedara kite..ape kah tindakan yang pernah kite lakukan untuk mereka..sekadar tajuk perbulan kite..mendoakan untuk die org...
ntah la labu...aku hanya disini..aku usahakan setakat yang aku mampu...
VARGTYRADAM666
JANGAN BACOL SANGAT.....
VARGTYRADAM666
HADOHHH

AKU TERBUKAK LAK WEB YG MENGATAKAN ARIAL MORON... PASTUH GAMBOR DIA GIGI TOMPEL PULAK TUU...KAT KEPALA ADA G STRINGS.... HADOILAHHHH biggrin.gif huh.gif
Ajax
adam...
hikmah Makhlok Arial Sharon berugama yahudi yang kejam tuh dihidupkan dimuka bomi ni..ko cite skit..dijadikan untuk ape?? peringatan ker.. pertunjuk ker..
panduan ker...untuk ape?? kepada siapa?? tak kan camtu jer..dah ade tapi buat cam tak de..
VARGTYRADAM666
rolleyes.gif

BULEYH NAK AKU HURAI SETIAP AKAR UMBINYA....

DAN TIDAK KEPADA BACOL-BACOL NETWORKING BEGINI.

LET'S GATH... OR BURN.... BORN FOR BURNING.....
ANTI-JEWISH
rolleyes.gif
myarfnd
padan muka
masMerah
sharon kena umur panjang... long life

kalo mati sekarang... tak best...dia kena lalui kehidupan ni...dengan panjang..

merasai.. feel... biggrin.gif ....sebelum di akhirat...

so world can see
islamic
QUOTE(edirossa @ Jan 6 2006, 10:23 AM)
Buatlah macamana pun..lawanlah guna senjata byk manapun..jgn mimpilah yg Israel akan tewas..!!

[SIZE=1]assalamualaikum... sblm tu,saya nak tanye,empunya yang mengeluarkan kate2 ni dah faham btul2 ke SIFAT2 ALLAH... sampai berani mengeluarkan knyataan seperti ni..sepatutnye kite perlu berhati2 dgn kate2 yg berkaitan dgn qada` dan qadar tuhan..jgn sampai kite mengkufurkan diri kite sendiri..
TIADA YANG MUSTAHIL DI DALAM SEMUA KETENTUAN ALLAH...!!!!
istighfar la byk2..

"innallaha `ala kulli syai in qadiiir..."
sesungguhnya Allah tu MAHA BERKUASA ke atas segala sesuatu...

Sape kate yg israel takkan tewas???sedangkan dalam al-quran dah termaktub, yg mengatakan israel adalah kaum yg dilaknat SEHINGGA KIAMAT...begitu hina kedudukannye di sisi ALLAH..Kalau ALLAH kata `jadi` maka jadilah ia..."kun fayakun".. so,sapelah kite utk nak melawan kehendakNya...!!!
islamic
QUOTE(edirossa @ Jan 6 2006, 10:23 AM)
Buatlah macamana pun..lawanlah guna senjata byk manapun..jgn mimpilah yg Israel akan tewas..!!

assalamualaikum... sblm tu,saya nak tanye,empunya yang mengeluarkan kate2 ni dah faham btul2 ke SIFAT2 ALLAH... sampai berani mengeluarkan knyataan seperti ni..sepatutnye kite perlu berhati2 dgn kate2 yg berkaitan dgn qada` dan qadar tuhan..jgn sampai kite mengkufurkan diri kite sendiri..
TIADA YANG MUSTAHIL DI DALAM SEMUA KETENTUAN ALLAH...!!!!
istighfar la byk2..

"innallaha `ala kulli syai in qadiiir..."
sesungguhnya Allah tu MAHA BERKUASA ke atas segala sesuatu...

Sape kate yg israel takkan tewas???sedangkan dalam al-quran dah termaktub, yg mengatakan israel adalah kaum yg dilaknat SEHINGGA KIAMAT...begitu hina kedudukannye di sisi ALLAH..Kalau ALLAH kata `jadi` maka jadilah ia..."kun fayakun".. so,sapelah kite utk nak melawan kehendakNya...!!!
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.