Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Masakan Untuk Ibu Mengandung..
Mesra.net Forum > Request & Discussion Ringtones & Recipes (No Registration Required) > Mesra.net Recipes - Discussion
erni
biggrin.gif sebenarnya kiter baru mengandung 8 minggu..
first baby nih..tapi dah start tak baper lalu makan..
kenkadang nak masak makanan laut pun bau cam bucuk semacam..
nak makan ayam ari2 jemu..
just nak tanya..mana2 yg dah jadi ibu tuh..selalu masa mengandung makan aper..masak aper..
tak pun ape yg selalu family masak especailly ibunda tersayang kalo tau kiter mengandung..
mana tau kiter leh cuba..boleh gak naik selera makan kottt...
terrutama nak tau resepi makanan yang byk khasiat.. laugh.gif
loNeLytoOnEs
waah congrats erni. tp kesian awk yea..awl2 lg dah kena alahan.tp awk kena jaga makan. saya ni blom jd ibu..on d way.hehehe. tp Alhamdulillah so far tade mslh alahan.awal2 mengandung mmg berselera. kalo awk tak de selera apa kata cuba makanan bersup. mcm mihun sup ke..tomyam ke..sbb mcm saya kdg dah boring mkn nasi teringin mkn benda berkuah saya buat la mihun sup or tomyam. cube lah. biggrin.gif
erni
QUOTE(loNeLytoOnEs @ Mar 1 2006, 06:29 AM)
waah congrats erni. tp kesian awk yea..awl2 lg dah kena alahan.tp awk kena jaga makan. saya ni blom jd ibu..on d way.hehehe. tp Alhamdulillah so far tade mslh alahan.awal2 mengandung mmg berselera. kalo awk tak de selera apa kata cuba makanan bersup. mcm mihun sup ke..tomyam ke..sbb mcm saya kdg dah boring mkn nasi teringin mkn benda berkuah saya buat la mihun sup or tomyam. cube lah. biggrin.gif

laugh.gif time kasih..
ari nih buat scan..baru nampak heartbeat die..
makanan bersup yer?
share la resepi awak kat cni..resepi mihun sup kerr...
ke'ai
QUOTE(erni @ Mar 1 2006, 01:10 AM)
biggrin.gif sebenarnya kiter baru mengandung 8 minggu..
first baby nih..tapi dah start tak baper lalu makan..
kenkadang nak masak makanan laut pun bau cam bucuk semacam..
nak makan ayam ari2 jemu..
just nak tanya..mana2 yg dah jadi ibu tuh..selalu masa mengandung makan aper..masak aper..
tak pun ape yg selalu family masak especailly ibunda tersayang kalo tau kiter mengandung..
mana tau kiter leh cuba..boleh gak naik selera makan kottt...
terrutama nak tau resepi makanan yang byk khasiat.. laugh.gif

congrats....sama la kita....ke'ai pun dah msk 8 minggu...
ke'ai awal2 lagi dah x blh terima nasi..asyik mkn bersup jer...sbb panas kan..
br berselera skit...ke'ai nie xler pandai msk...tp erni gie la thread zuriat yg ditunggu...
kat sana port ibu2 peknen mcm kiter...byk tips kat sana blh share....
t-ReX
org pregnen mmg x leh terima nasik ker?
ayong
QUOTE(t-ReX @ Mar 1 2006, 05:31 PM)
org pregnen mmg x leh terima nasik ker?

berlaku masa awal peknen saje..
kekdg ader bakal ibu..bau nasi yg di masak pun tak leh..

dulu aku mula2 peknen suka mkn tomyam..bg ilang sikit loya ..
ke'ai
QUOTE(ayong @ Mar 1 2006, 05:53 PM)
QUOTE(t-ReX @ Mar 1 2006, 05:31 PM)
org pregnen mmg x leh terima nasik ker?

berlaku masa awal peknen saje..
kekdg ader bakal ibu..bau nasi yg di masak pun tak leh..

dulu aku mula2 peknen suka mkn tomyam..bg ilang sikit loya ..

ke'ai sampai skang pun xleh terima nasik lagik...
terus turun berat bdn
mama_elin
QUOTE(ayong @ Mar 1 2006, 05:53 PM)
QUOTE(t-ReX @ Mar 1 2006, 05:31 PM)
org pregnen mmg x leh terima nasik ker?

berlaku masa awal peknen saje..
kekdg ader bakal ibu..bau nasi yg di masak pun tak leh..

dulu aku mula2 peknen suka mkn tomyam..bg ilang sikit loya ..

pembawakan tuh..org lain hentam kromo jer..jangan terlalu layan/ikutkan perasaan tu even muntah2 ke morning sickness ker..kalau dah set dlm kepala x leh terima..sebutir pun xkan terima..cuba lapar bangat, food lain takde..nasi depan mata..makan gak dah lapo punya psal..

ada yg x tahan bau, ada yg tahan bau..jangan terlalu ikutkan sangat..yg penting baby tu nak kan makanan berzat, ikutkan tekak kita..jangan makan terus..
erni
QUOTE(ke'ai @ Mar 1 2006, 04:10 PM)
congrats....sama la kita....ke'ai pun dah msk 8 minggu...
ke'ai awal2 lagi dah x blh terima nasi..asyik mkn bersup jer...sbb panas kan..
br berselera skit...ke'ai nie xler pandai msk...tp erni gie la thread zuriat yg ditunggu...
kat sana port ibu2 peknen mcm kiter...byk tips kat sana blh share....

zuriat yang ditunggu?
kat forum nih gak kerr?
erni
QUOTE(mama_elin @ Mar 2 2006, 01:39 PM)
pembawakan tuh..org lain hentam kromo jer..jangan terlalu layan/ikutkan perasaan tu even muntah2 ke morning sickness ker..kalau dah set dlm kepala x leh terima..sebutir pun xkan terima..cuba lapar bangat, food lain takde..nasi depan mata..makan gak dah lapo punya psal..

ada yg x tahan bau, ada yg tahan bau..jangan terlalu ikutkan sangat..yg penting baby tu nak kan makanan berzat, ikutkan tekak kita..jangan makan terus..

biggrin.gif betul tu mama..
kalo dah lapar, telan semacam jerr..
yang penting baby nih yang nak makan...
kena tahan gak la kalo bau semacam pun..eheheh..
ke'ai
QUOTE(erni @ Mar 2 2006, 02:20 PM)
QUOTE(ke'ai @ Mar 1 2006, 04:10 PM)
congrats....sama la kita....ke'ai pun dah msk 8 minggu...
ke'ai awal2 lagi dah x blh terima nasi..asyik mkn bersup jer...sbb panas kan..
br berselera skit...ke'ai nie xler pandai msk...tp erni gie la thread zuriat yg ditunggu...
kat sana port ibu2 peknen mcm kiter...byk tips kat sana blh share....

zuriat yang ditunggu?
kat forum nih gak kerr?

a'ah...dlm forum nie jgk..
kat thread sembang2...

gie la jenguk2 kat sana...
best tau....
ain82
QUOTE(ke'ai @ Mar 3 2006, 04:54 PM)
QUOTE(erni @ Mar 2 2006, 02:20 PM)
QUOTE(ke'ai @ Mar 1 2006, 04:10 PM)
congrats....sama la kita....ke'ai pun dah msk 8 minggu...
ke'ai awal2 lagi dah x blh terima nasi..asyik mkn bersup jer...sbb panas kan..
br berselera skit...ke'ai nie xler pandai msk...tp erni gie la thread zuriat yg ditunggu...
kat sana port ibu2 peknen mcm kiter...byk tips kat sana blh share....

zuriat yang ditunggu?
kat forum nih gak kerr?

a'ah...dlm forum nie jgk..
kat thread sembang2...

gie la jenguk2 kat sana...
best tau....

ke'ai.... wat promosi kat sini yerks biggrin.gif
loNeLytoOnEs
QUOTE(erni @ Mar 1 2006, 06:12 AM)
QUOTE(loNeLytoOnEs @ Mar 1 2006, 06:29 AM)
waah congrats erni. tp kesian awk yea..awl2 lg dah kena alahan.tp awk kena jaga makan. saya ni blom jd ibu..on d way.hehehe. tp Alhamdulillah so far tade mslh alahan.awal2 mengandung mmg berselera. kalo awk tak de selera apa kata cuba makanan bersup. mcm mihun sup ke..tomyam ke..sbb mcm saya kdg dah boring mkn nasi teringin mkn benda berkuah saya buat la mihun sup or tomyam. cube lah.  biggrin.gif

laugh.gif time kasih..
ari nih buat scan..baru nampak heartbeat die..
makanan bersup yer?
share la resepi awak kat cni..resepi mihun sup kerr...

kekeke..saya tak pandai sgt masak memasak ni. mihun sup? ermm ini cara saya la.hehehe kalo tak sedap jgn mare..

ayam potong kecik @ sederhana
halia
sup bunjut
air
garam
bwg putih 2-3 ulas
daun bwg
bw goreng
cili padi

mula2 rebus ayam dgn halia dan sedikit garam.bile ayam masak, asingkan isi ayam dpd tulangnya.
isi tu potong kecik2.then masuk blk tulang dlm air rebusan td.masukkan sup bunjut dan bhn2 yg ada dlm bungkusan sup bunjut tu. agak2 dah ok. buleh la masuk lam mangkuk. b4 tu pastikan dah rendam mihun dlm air panas dulu
pas tu masukkan isi ayam yg dipotong kecik2 tu, daun bwg dan bwg goreng. cili padi sesedap rasa. hmm makan panas2 lg sedap.


heheh segan la plak bg resipi. cara ni sama mcm awk buat sup ayamtu jugak. begitu juge dgn tomyam.
wink.gif
masMerah
tempe....

banyak khasiat
Khayty
rolleyes.gif
tambahan dari yg Merah syorkan...

Taufowfa

Air soya
loNeLytoOnEs
org kate kismis elok.satu lg kurma..saya ada terbaca dulu kurma memudahkan proses bersalin. so mkn la kurma byk2. hehehe satu lg kurma bagus utk tenaga.insya-Allah..
loNeLytoOnEs
QUOTE(khaytykhir @ Mar 5 2006, 04:57 PM)
rolleyes.gif
tambahan dari yg Merah syorkan...

Taufowfa

Air soya

mm lama dah tak minum air soya ngn tau fu fah. sad.gif tau fu fah tu kalo letak dlm peti ais sedap...
Khayty
kurma memanglah bagus....

cuba....makan 2 biji sahaja...pada waktu pagi...

InsyaAllah..kenyang sepanjang hari...ajaib kan?
einamie
QUOTE(khaytykhir @ Mar 6 2006, 02:34 AM)
kurma memanglah bagus....

cuba....makan 2 biji sahaja...pada waktu pagi...

InsyaAllah..kenyang sepanjang hari...ajaib kan?

setuju!...hehhheheh biggrin.gif wink.gif
sembonia
wink.gif erni..congrats gaks..jom arrr join umah zuriat tuhh....leh masuk dlm senarai menunggu...
CiKLiLiN778
sib baik ada topik ni ekk

lin lak msk 6 minggu preknan

so far lin leh mkn ns lg cuma kdg2 klau tekak rs loya slalu minum air yg letak limau

pastu kdg2 klau rajin wat sup ayam & tom yam
sembonia
sb dulu masa memula ape yg sb mkn x lalu sb akan tgglkan..test menu lain plak...last2 jumpe 1 menu jek ..mihun goreng..so mkn mihun jek lah.. biggrin.gif
ke'ai
QUOTE(sembonia @ Mar 6 2006, 11:27 AM)
sb dulu masa memula ape yg sb mkn x lalu sb akan tgglkan..test menu lain plak...last2 jumpe 1 menu jek ..mihun goreng..so mkn mihun jek lah.. biggrin.gif

ke'ai pun.....mihun goreng jer yg sedap.....
sembonia
QUOTE(ke'ai @ Mar 6 2006, 11:58 AM)
QUOTE(sembonia @ Mar 6 2006, 11:27 AM)
sb dulu masa memula ape yg sb mkn x lalu sb akan tgglkan..test menu lain plak...last2 jumpe 1 menu jek ..mihun goreng..so mkn mihun jek lah..  biggrin.gif

ke'ai pun.....mihun goreng jer yg sedap.....

x pe ke'ai...doc sb pun ckp mkn je ape yg u bleh mkn..
Ida_KL
QUOTE(ke'ai @ Mar 6 2006, 12:58 PM)
QUOTE(sembonia @ Mar 6 2006, 11:27 AM)
sb dulu masa memula ape yg sb mkn x lalu sb akan tgglkan..test menu lain plak...last2 jumpe 1 menu jek ..mihun goreng..so mkn mihun jek lah..  biggrin.gif

ke'ai pun.....mihun goreng jer yg sedap.....

semalam ida ida makan mihun goreng tau wink.gif laugh.gif
loNeLytoOnEs
mmm mihun goreng pon sodap...teringin la pulak. hehehe..pantang dgr makanan mesti teringin biggrin.gif slrrppp...
erni
laugh.gif hheehe..
lama tak masuk cni..
kiter nih dah tak selera minum air yang ader susu..
memanjang minum teh 0 panaas jer..
susu anmum pun punye susah nak minum..
kiter teringin sgt nak makan pulut panas ngan sambal ikan bilis..
especially yg makcik kiter buat..yum yumm...
erni
QUOTE(Ida_KL @ Mar 6 2006, 12:04 PM)
QUOTE(ke'ai @ Mar 6 2006, 12:58 PM)
QUOTE(sembonia @ Mar 6 2006, 11:27 AM)
sb dulu masa memula ape yg sb mkn x lalu sb akan tgglkan..test menu lain plak...last2 jumpe 1 menu jek ..mihun goreng..so mkn mihun jek lah..  biggrin.gif

ke'ai pun.....mihun goreng jer yg sedap.....

semalam ida ida makan mihun goreng tau wink.gif laugh.gif

tongue.gif sebut mihun goreng nih rasa nak makan mihun gak laa..
erni
QUOTE(loNeLytoOnEs @ Mar 6 2006, 02:33 AM)
QUOTE(khaytykhir @ Mar 5 2006, 04:57 PM)
rolleyes.gif
tambahan dari yg Merah syorkan...

Taufowfa

Air soya

mm lama dah tak minum air soya ngn tau fu fah. sad.gif tau fu fah tu kalo letak dlm peti ais sedap...

org kate kalo selalu minum soya ngan tau fu fah anak leh jadik putih melepak ekk..
ahahah...lama gak tak makan tau fu fah..
nanti ajak hubby gi pasar malam carik..
Khayty
tak taulah..samada benar atau kebetulan....

bila keluar..cerahlah anak saya...

bukan macam saya....gelap sikit laugh.gif
Ida_KL
QUOTE(erni @ Mar 10 2006, 01:55 AM)
QUOTE(Ida_KL @ Mar 6 2006, 12:04 PM)
QUOTE(ke'ai @ Mar 6 2006, 12:58 PM)
QUOTE(sembonia @ Mar 6 2006, 11:27 AM)
sb dulu masa memula ape yg sb mkn x lalu sb akan tgglkan..test menu lain plak...last2 jumpe 1 menu jek ..mihun goreng..so mkn mihun jek lah..  biggrin.gif

ke'ai pun.....mihun goreng jer yg sedap.....

semalam ida ida makan mihun goreng tau wink.gif laugh.gif

tongue.gif sebut mihun goreng nih rasa nak makan mihun gak laa..

jom kita makan mihun goreng sesame lain kali laugh.gif
ke'ai
QUOTE(Ida_KL @ Mar 10 2006, 08:57 AM)
QUOTE(erni @ Mar 10 2006, 01:55 AM)
QUOTE(Ida_KL @ Mar 6 2006, 12:04 PM)
QUOTE(ke'ai @ Mar 6 2006, 12:58 PM)
QUOTE(sembonia @ Mar 6 2006, 11:27 AM)
sb dulu masa memula ape yg sb mkn x lalu sb akan tgglkan..test menu lain plak...last2 jumpe 1 menu jek ..mihun goreng..so mkn mihun jek lah..? biggrin.gif

ke'ai pun.....mihun goreng jer yg sedap.....

semalam ida ida makan mihun goreng tau wink.gif laugh.gif

tongue.gif sebut mihun goreng nih rasa nak makan mihun gak laa..

jom kita makan mihun goreng sesame lain kali laugh.gif

x mo dah...nasik goreng paprik daging plak yg sedap skang.....
sembonia
QUOTE(ke'ai @ Mar 10 2006, 11:38 AM)
QUOTE(Ida_KL @ Mar 10 2006, 08:57 AM)
QUOTE(erni @ Mar 10 2006, 01:55 AM)
QUOTE(Ida_KL @ Mar 6 2006, 12:04 PM)
QUOTE(ke'ai @ Mar 6 2006, 12:58 PM)
QUOTE(sembonia @ Mar 6 2006, 11:27 AM)
sb dulu masa memula ape yg sb mkn x lalu sb akan tgglkan..test menu lain plak...last2 jumpe 1 menu jek ..mihun goreng..so mkn mihun jek lah..? biggrin.gif

ke'ai pun.....mihun goreng jer yg sedap.....

semalam ida ida makan mihun goreng tau wink.gif laugh.gif

tongue.gif sebut mihun goreng nih rasa nak makan mihun gak laa..

jom kita makan mihun goreng sesame lain kali laugh.gif

x mo dah...nasik goreng paprik daging plak yg sedap skang.....

ke'ai..smlm ke'ai ckp ke'ai mkn nasik paprrik kan....ptg tu blk keje terus beli tau..sbb teliur lak dgr ke'ai ckp tuhh..huhuhuuu laugh.gif
Ida_KL
QUOTE(ke'ai @ Mar 10 2006, 12:38 PM)
QUOTE(Ida_KL @ Mar 10 2006, 08:57 AM)
QUOTE(erni @ Mar 10 2006, 01:55 AM)
QUOTE(Ida_KL @ Mar 6 2006, 12:04 PM)
QUOTE(ke'ai @ Mar 6 2006, 12:58 PM)
QUOTE(sembonia @ Mar 6 2006, 11:27 AM)
sb dulu masa memula ape yg sb mkn x lalu sb akan tgglkan..test menu lain plak...last2 jumpe 1 menu jek ..mihun goreng..so mkn mihun jek lah..? biggrin.gif

ke'ai pun.....mihun goreng jer yg sedap.....

semalam ida ida makan mihun goreng tau wink.gif laugh.gif

tongue.gif sebut mihun goreng nih rasa nak makan mihun gak laa..

jom kita makan mihun goreng sesame lain kali laugh.gif

x mo dah...nasik goreng paprik daging plak yg sedap skang.....

ikut suke ko lah...tekak ko punyer pasal lah laugh.gif
ain82
QUOTE(erni @ Mar 10 2006, 12:56 AM)
QUOTE(loNeLytoOnEs @ Mar 6 2006, 02:33 AM)
QUOTE(khaytykhir @ Mar 5 2006, 04:57 PM)
rolleyes.gif
tambahan dari yg Merah syorkan...

Taufowfa

Air soya

mm lama dah tak minum air soya ngn tau fu fah. sad.gif tau fu fah tu kalo letak dlm peti ais sedap...

org kate kalo selalu minum soya ngan tau fu fah anak leh jadik putih melepak ekk..
ahahah...lama gak tak makan tau fu fah..
nanti ajak hubby gi pasar malam carik..

bukan putih melepak...kulit anak tu bersih... tapi siap la... sensitif.... mcm anak buah ain//// ms lahir kulit cantik... bersih jer... bila dah kena geget nyamuk ker.... apa ker... dah jdi berparut2
Khayty
tahu tak tofu jepun?

yang itu pun bagus...

masak dengan sos tiram

tofu tu biasanya lepas masak...lembut sangat
ke'ai
QUOTE(khaytykhir @ Mar 10 2006, 11:59 AM)
tahu tak tofu jepun?

yang itu pun bagus...

masak dengan sos tiram

tofu tu biasanya lepas masak...lembut sangat

bagus utk baby ker?
Khayty
amat baik utk ibu dan baby

oh ya,elakkan makan terlalu banyak masakan yg mengandungi HALIA semasa mengandung...

nanti,baby bila keluar...kuningnya kuat..dan mungkin terpaksa ditahan lama di wad..

yg bestnya masakan yg ada halia nie ia membuka selera...

lebih lagi yg kuat loya,mual,pening
ke'ai
apa lagi yerk mknn yg boleh bagi baby putih....?selain dr soya n tou fu fa....
ke'ai nie x braper cerah sgt...tu yg nak kasik baby cerah tu?
erni
QUOTE(khaytykhir @ Mar 10 2006, 11:59 AM)
tahu tak tofu jepun?

yang itu pun bagus...

masak dengan sos tiram

tofu tu biasanya lepas masak...lembut sangat

huh.gif camner nak masak tofu jepun nih..
ader resepi?
Khayty
tofu 2pkt
air
sedikit tepung jagung
1 sudu kecil lada sulah
1 sudu kecil sos tiram
garam
bawang besar
bawang putih
erni
ohmy.gif oh tu ke bahan ank masak tofu..
hm nanti kiter try..
loNeLytoOnEs
QUOTE(khaytykhir @ Mar 10 2006, 05:25 AM)
amat baik utk ibu dan baby

oh ya,elakkan makan terlalu banyak masakan yg mengandungi HALIA semasa mengandung...

nanti,baby bila keluar...kuningnya kuat..dan mungkin terpaksa ditahan lama di wad..

yg bestnya masakan yg ada halia nie ia membuka selera...

lebih lagi yg kuat loya,mual,pening

ye ke tak buleh mkn masakan banyak letak halia. ingt kan elok utk buang angin. huhuhu saya salu makan sup..nasi ayam..nasai lemak pon letak halia.hmm apa kaitannye dgn kuning yea.. unsure.gif
erni
biggrin.gif skang nih pening ngan mual dah makin teruk..
makan nasik pun tak sampai setgh pinggan jerr..
lebihnyer makan roti..
masMerah
tingin nak mengandung...

tapi kena cari bapak nyer
erni
QUOTE(masMerah @ Mar 22 2006, 10:15 PM)
tingin nak mengandung...

tapi kena cari bapak nyer

biggrin.gif dah ader calon ker?
bile mas nak mengakhiri zaman bujang?
sajer tanya..mas jgn marah yerr..
CiKLiLiN778
QUOTE(khaytykhir @ Mar 10 2006, 12:25 PM)
amat baik utk ibu dan baby

oh ya,elakkan makan terlalu banyak masakan yg mengandungi HALIA semasa mengandung...

nanti,baby bila keluar...kuningnya kuat..dan mungkin terpaksa ditahan lama di wad..

yg bestnya masakan yg ada halia nie ia membuka selera...

lebih lagi yg kuat loya,mual,pening

kak khay.. sebut psl demam kuning tu kan

ada kwn lin kata mkn epal hijau byk2 utk nak elak demam kuning ni
momma.1510
QUOTE(CiKLiLiN778 @ Apr 19 2006, 08:30 AM) *
kak khay.. sebut psl demam kuning tu kan

ada kwn lin kata mkn epal hijau byk2 utk nak elak demam kuning ni

epal ijau eh?ok nanti saya makan banyak2..hehe
yang saya penah dengar plak, amalkan minum air kelapa, masa 1-2 bulan terakhir tu.
sama2la kita usahakan..
momma.1510
QUOTE(erni @ Mar 22 2006, 05:35 PM) *
biggrin.gif skang nih pening ngan mual dah makin teruk..
makan nasik pun tak sampai setgh pinggan jerr..
lebihnyer makan roti..

erni sekarang da bape bulan? saya dari mula2 dulu tak kena morning sickness, cuma rasa loya bila bau sabun2/sabun basuh. tu pun kejap je.
nak ilangkan mual saya makan. nasi tak penah tolak, tambah 2-3 kali ada la. sampai la dah 5bulan,berselera je.berat pun asyik terover.
AnamanJa
mase preggy mmg besh...makan pape pun tak pe sebb perut mmg buncit maklum preggy hehehe jadik tak kisah..
hahahahaha...mase preggy kulit ku tulus mulus, chantique...
awal2 tak leh bau masakan langsung, nak tgk kfc or mcD pun takleh nanti nak muntah...
wakakkakakaa..

makan kismis bagus, makan kurma lagik bgus.... gerenti bertenaga je sepanjang hari... biggrin.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.