Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Camne Nak Buat Taufufa
Mesra.net Forum > Request & Discussion Ringtones & Recipes (No Registration Required) > Mesra.net Recipes - Request
an2
dengar cerita kena taruk ubat dalam air soya... ubat apa tu
Ida_KL
memang kena letak ubat tapi yg pastinya bukan racun tikus laugh.gif
an2
ye le... ubat apa... jenuh fikir, carik... tak jumpa pun... ade le yang cakap pakai cuka getah... ok gak tu
mama_elin
ubat jentik2...
an2
heheheh... tak tau la tu...
aYang eMMa
nak wat taufu fah kena letak ubat untuk bekukan air soya tuh.. tapi dah tak ingat nama ubat tuh nama per..
tapi ubat nak buat taufu fah tuuh senang jer nak dapat kat kedai..
an2
ape namenye..
aYang eMMa
QUOTE(an2 @ Mar 28 2006, 03:20 PM)
ape namenye..

tak hengat ler..
dah 2 tahun blaja wat mender tuh.. pastuh tak buat dah..
kena balik kampung bukak buku dulu ler baru leh jawab soklan tuh.. biggrin.gif
mama_elin
QUOTE(aYang eMMa @ Mar 28 2006, 03:10 PM)
nak wat taufu fah kena letak ubat untuk bekukan air soya tuh.. tapi dah tak ingat nama ubat tuh nama per..
tapi ubat nak buat taufu fah tuuh senang jer nak dapat kat kedai..

acidchem lah wink.gif
an2
tui ke nama tu... kang tak pasai-pasai ke spital biggrin.gif
aYang eMMa
QUOTE(an2 @ Mar 28 2006, 03:36 PM)
tui ke nama tu... kang tak pasai-pasai ke spital biggrin.gif

kalu tak sure gi kedai tanya ler kat owner tuh nak beli ubat nak wat taufu fah..
senang.. abeh citer..
an2
marah ke.... sorry ek... ye le... nanti pi tanya sendiri ph34r.gif
Ida_KL
nie mesti ko nak berniaga taufufa laugh.gif
an2
Planning.... nasi lemak dah khatam, air soya dah khatam, taufufa in progress... tak tau la nak beniaga mana satu... fed up dah keje.. blink.gif
Ida_KL
senang2 ko jual kacang rebus aje...senang nak buat...tak byk modal laugh.gif
an2
ohmy.gif camne nak rebus... rebus tu apa
Ida_KL
QUOTE(an2 @ Mar 28 2006, 06:02 PM)
ohmy.gif camne nak rebus... rebus tu apa

rebus pun ko tak tahu? ko nak tak aku buat demo kat ko? laugh.gif
an2
laugh.gif bila? kat mana? blum.gif
Adinda
an...

ubat yg dimaksudkan tu ialah "plaster of paris" atau dikenali sebagai "gypsum"..
pi kat kedai2 cina memang ada...

tujuannya adalah utk mengentalkan...guna dalam jumlah yg sedikit..
kalo nak tahu, campuran pekat "plaster of paris" ni digunakan utk cast for org patah tulang...ha yg dok buat tepek bandage, hok putih keras tu la...
dan digunakan utk buat tiang2 hok putih tu...tapi yg tu depa pakai bertan-tan la kan.. haha.. laugh.gif

ni ada resepi, Adinda blom cuba lagi..

TAUFU FA
300 g. kacang soya (dicuci)
3 l air
125 ml. air panas
1 camt. serbuk gypsum
2 camB. tepung jagung

1 Rendam kacang soya selama semalaman. Tuskan dan buangkan kulitnya. Kisar soya dengan 1 liter air kemudian letak di dalam kain muslin dan perah ke dalam periuk.
2 Kisar semula hampas soya dengan baki air. Perah sekali lagi menggunakan kain tadi.
3 Larutkan air panas dengan serbuk gypsum. Biar sejuk kemudian campur dengan tepung jagung. Tapiskan ke dalam periuk besar.
4 Jerang air soya hingga menggelegak. Tuangkan segera (hendaklah menuangkannya pada paras tinggi) terus ke dalam campuran tepung jagung. Jangan kacau tetapi buangkan buih yang terapung.
5 Bungkus penutup dengan tuala tebal, tutup periuk dan biar hingga ia keras, kira-kira 1 jam.


note: ayaq gula buat sendiri lah noOOooo biggrin.gif
an2
thanks adinda... smile.gif tapi betul ke ramuan die macam tu, takut gak rasanya... boleh makan ke bende tu? blink.gif
malynn
try dulu baru tau .. jadi x jadik..........
Adinda
an...
resepi tu Adinda dapat dari web alaf 21, oleh Puan Norzailina tu..

memang mana2 resepi taufu fa derang pakai benda ni la...
kalau takde, memang tak jadi.. wink.gif

ubat ni kadangkala org panggil sekko.. (dalam bahasa jepun)

cuba lah buat an..

ni gambar tong yg digunakan utk simpan taufu fa ni...Adinda jumpa dari satu web ni..

an2
QUOTE(Adinda @ Mar 30 2006, 12:51 AM)
an...
resepi tu Adinda dapat dari web alaf 21, oleh Puan Norzailina tu..

memang mana2 resepi taufu fa derang pakai benda ni la...
kalau takde, memang tak jadi.. wink.gif

ubat ni kadangkala org panggil sekko.. (dalam bahasa jepun)

cuba lah buat an..

ni gambar tong yg digunakan utk simpan taufu fa ni...Adinda jumpa dari satu web ni..


thanks adinda....memang nak try, dah 3 hari buat air soya je.... tengah mencari gypsum tu..

by the way, kenapa call me an.. blink.gif
Ida_KL
kalu dah menjadi buat taufufa tue jgn lupe kasi kat aku skit ye laugh.gif tapi aku nak yg gule merah aje tau!
an2
QUOTE(Ida_KL @ Mar 30 2006, 11:05 AM)
kalu dah menjadi buat taufufa tue jgn lupe kasi kat aku skit ye laugh.gif tapi aku nak yg gule merah aje tau!

skit je ko nak? bahan pun tak tau rupe cam ner lagi.. tongue.gif
Ida_KL
QUOTE(an2 @ Mar 30 2006, 12:53 PM)
QUOTE(Ida_KL @ Mar 30 2006, 11:05 AM)
kalu dah menjadi buat taufufa tue jgn lupe kasi kat aku skit ye laugh.gif tapi aku nak yg gule merah aje tau!

skit je ko nak? bahan pun tak tau rupe cam ner lagi.. blum.gif

aku order dululah...blehkan laugh.gif
an2
QUOTE(Ida_KL @ Mar 30 2006, 12:03 PM)
QUOTE(an2 @ Mar 30 2006, 12:53 PM)
QUOTE(Ida_KL @ Mar 30 2006, 11:05 AM)
kalu dah menjadi buat taufufa tue jgn lupe kasi kat aku skit ye laugh.gif tapi aku nak yg gule merah aje tau!

skit je ko nak? bahan pun tak tau rupe cam ner lagi.. tongue.gif

aku order dululah...blehkan laugh.gif

bleh bleh bleh
Ida_KL
QUOTE(an2 @ Mar 30 2006, 02:52 PM)
QUOTE(Ida_KL @ Mar 30 2006, 12:03 PM)
QUOTE(an2 @ Mar 30 2006, 12:53 PM)
QUOTE(Ida_KL @ Mar 30 2006, 11:05 AM)
kalu dah menjadi buat taufufa tue jgn lupe kasi kat aku skit ye laugh.gif tapi aku nak yg gule merah aje tau!

skit je ko nak? bahan pun tak tau rupe cam ner lagi.. blum.gif

aku order dululah...blehkan laugh.gif

bleh bleh bleh

wink.gif
loNeLytoOnEs
QUOTE(an2 @ Mar 30 2006, 03:47 AM)
QUOTE(Adinda @ Mar 30 2006, 12:51 AM)
an...
resepi tu Adinda dapat dari web alaf 21, oleh Puan Norzailina tu..

memang mana2 resepi taufu fa derang pakai benda ni la...
kalau takde, memang tak jadi..

ubat ni kadangkala org panggil sekko.. (dalam bahasa jepun)

cuba lah buat an..

ni gambar tong yg digunakan utk simpan taufu fa ni...Adinda jumpa dari satu web ni..


thanks adinda....memang nak try, dah 3 hari buat air soya je.... tengah mencari gypsum tu..

by the way, kenapa call me an.. blink.gif

nak tulung jawab. sbb ur nick is an2...takkan nak panggil antu kot? unsure.gif ok ke? biggrin.gif
an2
QUOTE(loNeLytoOnEs @ Mar 30 2006, 09:08 PM)
QUOTE(an2 @ Mar 30 2006, 03:47 AM)
QUOTE(Adinda @ Mar 30 2006, 12:51 AM)
an...
resepi tu Adinda dapat dari web alaf 21, oleh Puan Norzailina tu..

memang mana2 resepi taufu fa derang pakai benda ni la...
kalau takde, memang tak jadi..

ubat ni kadangkala org panggil sekko.. (dalam bahasa jepun)

cuba lah buat an..

ni gambar tong yg digunakan utk simpan taufu fa ni...Adinda jumpa dari satu web ni..


thanks adinda....memang nak try, dah 3 hari buat air soya je.... tengah mencari gypsum tu..

by the way, kenapa call me an.. blink.gif

nak tulung jawab. sbb ur nick is an2...takkan nak panggil antu kot? unsure.gif ok ke? biggrin.gif

tu la ko... sku suke... sebab tu le aku pake
r-na
cosway ada alat nak buat taufufa ni..
ada resepi dia sekali
an2
QUOTE(r-na @ Mar 31 2006, 02:20 PM)
cosway ada alat nak buat taufufa ni..
ada resepi dia sekali

marketing la plak... berape rege die
Adinda
kena panggil an-an kot..kikiki.. biggrin.gif
katarsis
cam nama adik kawan aku jer an-an tongue.gif
Adinda
katarsis..

mungkinkah an2 = an-an = adik kawan awak?? heheh biggrin.gif
an2
QUOTE(Adinda @ Apr 2 2006, 09:25 PM)
katarsis..

mungkinkah an2 = an-an = adik kawan awak?? heheh biggrin.gif

suka ati korang la... tak tau nak kate ape
buzen5
TAU FU FAH

300 g kacang soya, direndam 5 jam (gantikan air kerap)
3 liter air
3 camb tepung jagung
3/4 camt sek ko fun
125 ml air mendidih

Bahan Sirap
350 g gula pasir
250 ml air
2 helai daun pandan, disimpulkan

Cara membuatnya:
Sejatkan kacang soya dan ramas untuk menanggalkan kulitnya. Kisar dengan 1 1/4 liter air kemudian tapis menggunakan kain jarang (maslin/kain kasa). Perah untuk mengambil patinya. Kisar semula dengan baki air dan perah sekali lagi. Satukan air mendidih dengan sek ko fun. Biar sejuk kemudian campur dengan tepung jagung. Tapiskan ke dalam bekas/periuk yg besar.

Jerang air soya hingga mendidih. Pastikan ia dikacau sekali. Bila airnya sedang mendidih, tuangkan cepat-cepat (dari aras yg tinggi) ke dalam bekas besar tadi. Buangkan buih yg timbul di permukaan. Bungkus penutup bekas dengan kain tebal kemudian tutuplah bekas kemas-kemas. Biar selama 1 jam, ia akan menjadi keras. Hidangkan dengan sirapnya (jerang semua bahan hingga gula larut kemudian tapiskan).
r-na
QUOTE(an2 @ Mar 31 2006, 03:21 PM)
QUOTE(r-na @ Mar 31 2006, 02:20 PM)
cosway ada alat nak buat taufufa ni..
ada resepi dia sekali

marketing la plak... berape rege die

bukan promosi..
tolong cakap jer...

harga dia.., kena beli dengan kopon tu murah laa.., kalau banyak koponnya, freepun boleh dapat.
tanyalah mamaboomboom wink.gif
loNeLytoOnEs
QUOTE(Adinda @ Apr 1 2006, 11:06 AM)
kena panggil an-an kot..kikiki.. biggrin.gif

cam lagu doremon jek biggrin.gif tp nak tulih kat sini tatau la...
Ida_KL
QUOTE(an2 @ Mar 31 2006, 04:21 PM)
QUOTE(r-na @ Mar 31 2006, 02:20 PM)
cosway ada alat nak buat taufufa ni..
ada resepi dia sekali

marketing la plak... berape rege die

ko dah buat ke blom taufufa nie
Ayg Sweetie
A'kum....

Ayg ada resepi utk buat taufufa.

Taufu-fa

Bahan-bahan
300g kacang soya
11 mangkuk air sejuk
1 camca teh benang sela saiako
4 sudu makan tepung jagung
mangkuk air sejuk
kilo gula pasir (untuk air gula)

Cara-cara membuatnya
Kacang soya dibasuh dan direndam semalaman.
Buang kulit dan dimesin dengan 11 mangkuk air
Tapis dan dijerangkan dalam periuk A hingga mendidih.

Bancuh benang sela saiako dan tepung jagung dengan mangkuk air ke dalam periuk B. Apabila soya sudah mendidih angkat dan tuangkan ke dalam periuk B.
Jangan kacau dan biarkan ia membeku dengan sendiri.
Makan dengan air gula.
an2
QUOTE(Ida_KL @ Apr 10 2006, 08:56 AM)
QUOTE(an2 @ Mar 31 2006, 04:21 PM)
QUOTE(r-na @ Mar 31 2006, 02:20 PM)
cosway ada alat nak buat taufufa ni..
ada resepi dia sekali

marketing la plak... berape rege die

ko dah buat ke blom taufufa nie

lum... sibuk ngan nasik lemak tak jadik...
Ida_KL
QUOTE(an2 @ Apr 12 2006, 04:18 PM)
QUOTE(Ida_KL @ Apr 10 2006, 08:56 AM)
QUOTE(an2 @ Mar 31 2006, 04:21 PM)
QUOTE(r-na @ Mar 31 2006, 02:20 PM)
cosway ada alat nak buat taufufa ni..
ada resepi dia sekali

marketing la plak... berape rege die

ko dah buat ke blom taufufa nie

lum... sibuk ngan nasik lemak tak jadik...

poyoooolah ko nie...ingatkan ko dah buat laugh.gif
an2
QUOTE(Ida_KL @ Apr 12 2006, 03:19 PM)
QUOTE(an2 @ Apr 12 2006, 04:18 PM)
QUOTE(Ida_KL @ Apr 10 2006, 08:56 AM)
QUOTE(an2 @ Mar 31 2006, 04:21 PM)
QUOTE(r-na @ Mar 31 2006, 02:20 PM)
cosway ada alat nak buat taufufa ni..
ada resepi dia sekali

marketing la plak... berape rege die

ko dah buat ke blom taufufa nie

lum... sibuk ngan nasik lemak tak jadik...

poyoooolah ko nie...ingatkan ko dah buat laugh.gif

sabo la... mende asas tu aku tak jumpa laie... apakata ko carik dan pas kat aku..
Ida_KL
QUOTE(an2 @ Apr 12 2006, 04:21 PM)
QUOTE(Ida_KL @ Apr 12 2006, 03:19 PM)
QUOTE(an2 @ Apr 12 2006, 04:18 PM)
QUOTE(Ida_KL @ Apr 10 2006, 08:56 AM)
QUOTE(an2 @ Mar 31 2006, 04:21 PM)
QUOTE(r-na @ Mar 31 2006, 02:20 PM)
cosway ada alat nak buat taufufa ni..
ada resepi dia sekali

marketing la plak... berape rege die

ko dah buat ke blom taufufa nie

lum... sibuk ngan nasik lemak tak jadik...

poyoooolah ko nie...ingatkan ko dah buat laugh.gif

sabo la... mende asas tu aku tak jumpa laie... apakata ko carik dan pas kat aku..

x ade masenya aku nak carikkan
iznanaziz
QUOTE(Ida_KL @ Mar 28 2006, 12:57 PM)
memang kena letak ubat tapi yg pastinya bukan racun tikus laugh.gif

laugh.gif

ko ni ida..logik jugak
iznanaziz
QUOTE(Adinda @ Mar 28 2006, 10:45 PM)
an...

ubat yg dimaksudkan tu ialah "plaster of paris" atau dikenali sebagai "gypsum"..
pi kat kedai2 cina memang ada...

tujuannya adalah utk mengentalkan...guna dalam jumlah yg sedikit..
kalo nak tahu, campuran pekat "plaster of paris" ni digunakan utk cast for org patah tulang...ha yg dok buat tepek bandage, hok putih keras tu la...
dan digunakan utk buat tiang2 hok putih tu...tapi yg tu depa pakai bertan-tan la kan.. haha.. laugh.gif

ni ada resepi, Adinda blom cuba lagi..

TAUFU FA
300 g. kacang soya (dicuci)
3 l air
125 ml. air panas
1 camt. serbuk gypsum
2 camB. tepung jagung

1 Rendam kacang soya selama semalaman. Tuskan dan buangkan kulitnya. Kisar soya dengan 1 liter air kemudian letak di dalam kain muslin dan perah ke dalam periuk.
2 Kisar semula hampas soya dengan baki air. Perah sekali lagi menggunakan kain tadi.
3 Larutkan air panas dengan serbuk gypsum. Biar sejuk kemudian campur dengan tepung jagung. Tapiskan ke dalam periuk besar.
4 Jerang air soya hingga menggelegak. Tuangkan segera (hendaklah menuangkannya pada paras tinggi) terus ke dalam campuran tepung jagung. Jangan kacau tetapi buangkan buih yang terapung.
5 Bungkus penutup dengan tuala tebal, tutup periuk dan biar hingga ia keras, kira-kira 1 jam.


note: ayaq gula buat sendiri lah noOOooo biggrin.gif

TAK bahaya ke?
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.