Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Seks Semasa Hamil
Mesra.net Forum > UMUM > Info Petua & Kesihatan
Ida_KL
ADALAH sesuatu yang normal bagi suami isteri memikirkan kesan hubungan kelamin ke atas janin mereka apabila seseorang wanita disahkan hamil dan bakal bergelar ibu buat kali pertama.

Dalam pada kehamilan memberikan satu dimensi baru kepada kehidupan seksual pasangan, namun bagi sesetengah yang lainnya pula, ia menimbulkan beberapa masalah dan memerlukan perhatian.

“Adakah selamat untuk melakukan hubungan seks semasa hamil?”. “Tidakkah nanti suami akan memberikan tekanan berlebihan ke atas perut isteri?” “Isteri mungkin kurang selesa malah berasa sakit,” “Bolehkah tusukan zakar membahayakan janin?”

“Bagaimana pula dengan orgasma? Adakah ia boleh menyebabkan keguguran atau kelahiran pramatang?”, “Sebarang jangkitan kepada bayi?” merupakan antara soalan lazim yang sering berlegar-legar di fikiran.

Tidak kurang juga yang berasa pelik dan segan untuk meneruskan hubungan intim kerana merasakan seolah-olah bayi dalam kandungan tahu aktiviti apa yang sedang mereka lakukan.

“Malulah, nanti baby nampak abah punya,” ujar seorang ibu yang naif sambil tersenyum simpul menceritakan kembali pengalamannya mengandung anak sulung.

Keinginan terhadap seks juga boleh jadi turun naik dari bulan ke bulan atau trimester ke trimester.

Selain nafsu si isteri yang berubah-ubah mengikut hormonnya terutama ketika mengalami alahan mengandung, dorongan seks sang suami pula ada yang semakin bertambah selari dengan perubahan fizikal pasangannya.

Ada sesetengah lelaki yang merasakan perut isteri yang memboyot tampak seksi dan erotik. Mereka juga lebih terangsang apabila mencuba teknik-teknik hubungan kelamin yang berbeza.

Kecualilah doktor menasihatkan anda sebaliknya disebabkan oleh kehamilan yang berisiko tinggi, seks semasa hamil adalah selamat sehinggalah air tetuban pecah saat mahu bersalin.

Dan seperti suami isteri lain yang bakal menjadi ibu bapa, anda mungkin mempunyai beberapa pertanyaan berkaitan tahap keselamatan melakukan seks dan apakah yang normal dan tidak normal bagi kebanyakan pasangan.

Kemusykilan anda dijawab oleh Pakar Perbidanan dan Sakit Puan, Pusat Perubatan Darul Ehsan (DEMC), Shah Alam Selangor, Dr. Norleen Mohd. Salleh.

“Seks semasa hamil selamat dilakukan sekiranya tiada kontraindikasi dari aspek perubatan seperti pendarahan awal semasa hamil yang disebabkan oleh sematan uri pada bahagian bawah rahim (plasenta previa).

“Masalah perubatan lain termasuklah asma atau lelah yang tidak terkawal atau masalah jantung yang tidak menggalakkan ibu melalui aktiviti fizikal yang berat termasuk hubungan kelamin.

“Selalunya doktor yang merawat akan memberi nasihat yang sewajarnya,” ujar beliau.

Menurutnya, jika kehamilan mengalami pendarahan dan doktor bimbang tentang kesihatan janin, hubungan kelamin tidak digalakkan kerana faktor fizikal dari tusukan semasa hubungan kelamin boleh membawa kepada keguguran.

“Kepercayaan turun-temurun mengatakan hubungan kelamin boleh mencederakan bayi dan air mani menyebabkan kecacatan adalah tidak benar.

“Ini kerana, bayi terasing dan selamat di dalam selaput karung tetuban yang terletak di dalam rahim, sedangkan tusukan organ lelaki semasa hubungan kelamin hanya sampai paras liang vagina dan pangkal rahim belum terbuka sebelum waktu kelahiran.”

Namun, ujar Dr. Norleen, air mani lelaki ada mengandungi bahan prostaglandin yang mempunyai ciri-ciri merangsang kontraksi atau pengecutan berlaku.

Bahan ini merupakan bahan yang sama terkandung di dalam pengubatan pil yang digunakan untuk tujuan cetusan sakit bersalin (induction of labour) oleh kebanyakan doktor.

Jadi, kemungkinan berlaku kontraksi pramatang atau kontraksi palsu jika hubungan kelamin dilakukan sebelum bayi matang.

“Perlu juga dimaklumkan bahawa tahap prostaglandin di dalam air mani tidak begitu tinggi sehingga begitu mudah boleh menyebabkan kontraksi setiap kali bersama suami.

“Jangan hairan, tetapi kaedah tradisional ini juga yang masih diamalkan untuk ibu hamil yang lebih hari untuk merangsang pembukaan pangkal rahim sebelum doktor menjalankan prosedur cetusan,” jelas beliau.

Selain faktor-faktor yang disebut di atas, keadaan lain di mana doktor melarang hubungan kelamin adalah jika ibu senang mengalami kontraksi pramatang dan kelahiran pramatang.

Lain-lain situasi termasuklah ibu mengandung kembar dan ibu yang hamil dan mengalami servikal yang tidak kompeten dan memerlukan pangkal rahim diikat seperti prosedur MacDonald’s stitch dan pemecahan air tetuban sebelum waktunya.

Larangan ini adalah untuk mengelakkan dari berlakunya kelahiran pramatang dan jangkitan selepas selaput tetuban pecah.

Akibat perubahan hormon, jelas Dr. Norleen, ibu-ibu turut mengalami kesan psikologikal dan mental yang agak ketara pada sesetengah kes.

“Umpamanya, awal mengandung bila si ibu mengalami mual dan muntah yang teruk. Apabila ini berlaku, mereka cenderung menyalahkan suami kerana menyebabkannya mengandung.

“Mood swing atau perubahan angin semasa hamil juga agak kerap terjadi. Kemudian, apabila bakal ibu tadi melihat perubahan bentuk badan, payu dara dan peningkatan berat badan, rasa rendah diri mereka terus menular,” katanya.

Keinginan seks juga, terang Dr. Norleen, boleh jadi berubah-ubah atas sebab perubahan hormon yang sama iaitu mungkin meningkat atau menurun.

Justeru, peranan suami untuk memberi perhatian yang lebih dan sokongan moral amat penting pada masa-masa ini.

Tambahnya: “Kejang anggota badan adalah salah satu gejala yang amat kerap menjadi aduan. Ini dapat dikurangkan dengan pengambilan suplemen kalsium.

“Gejala simpul biawak/mengkarung/ular adalah gejala kejang yang paling menyakitkan di mana masalah ini memang boleh berlaku semasa atau selepas hubungan kelamin atau semasa meneran di saat kelahiran bayi.”


Ditanya sama ada perlu dilakukan pengubahsuaian posisi, Dr. Norleen mengulas, di saat akhir kehamilan, dengan keadaan ibu yang tentunya sarat, posisi ibu di bawah masih merupakan yang paling selesa.

Walau bagaimanapun, posisi reverse missionary atau lateral (sisi) masih popular bagi mereka yang belum begitu sarat keadaannya.

“Jika tiada halangan dari aspek perubatan, tidak ada sebab kenapa hubungan kelamin tidak diteruskan kerana ikatan suami isteri akan lebih akrab sementara menunggu cahaya mata yang bakal lahir.

“Perasaan negatif di mana ibu sering berasa dirinya sudah tidak cantik akan secara semula jadi ditepis dan saat ini perlu digunakan sepenuhnya oleh si suami untuk membelai dan memanjakan isteri,” katanya.

Namun, kekerapan menjalin hubungan kelamin semasa hamil tidak berkaitan secara langsung dengan susah atau senangnya proses kelahiran ibu kerana banyak faktor lain yang akan menyumbangkan seperti saiz pelvis ibu, berat anak dan kedudukan kepala anak.

Selepas kelahiran, dari aspek perubatan juga keperluan agama, tempoh pantang adalah selama lebih kurang 40 hingga 44 hari.

Amal ibadat serta hubungan kelamin boleh diteruskan selepas waktu ini melainkan jika darah nifas masih belum kering. Doktor akan pastikan ibu membuat rawatan susulan selepas sebulan dan kesihatan fizikal ibu akan dinilaikan masa ini.

Dr. Norleen membuat saranan berikut: “Pasangan suami isteri perlu berbincang sepanjang waktu hamil terutama mereka yang hamil buat pertama kali untuk mengenali perubahan pada ibu juga keperluan hubungan kelamin dan kekerapan.

“Semua ini patut diajukan kepada doktor berserta lain-lain kemusykilan sebagai persiapan tanpa rasa segan silu.”

Segala masalah peringkat awal kehamilan, boleh dikesan seawal enam minggu kehamilan. Jadi sejurus selepas kehamilan disahkan, buatlah temu janji dengan doktor agar masalah boleh dikesan dan ditangani dari awal kehamilan.
putrisal
Doktor bagitau pada saya yang uri berada dibawah dan nasihatkan kalau boleh buat masa ni tak yah 'bersama' suami. Apa mudaratnya kalau uri berada dibawah? Apa kesannya pada ibu dan baby?
zan
jangan hempap perut ibu. sebaiknya doggie style. biggrin.gif
silverbullet
QUOTE(zan @ Aug 8 2006, 04:17 PM)
jangan hempap perut ibu. sebaiknya doggie style. biggrin.gif

huh.gif
mama_elin
QUOTE(putrisal @ Aug 8 2006, 03:28 PM)
Doktor bagitau pada saya yang uri berada dibawah dan nasihatkan kalau boleh buat masa ni tak yah 'bersama' suami. Apa mudaratnya kalau uri berada dibawah? Apa kesannya pada ibu dan baby?

dah berapa bulan dah
mama_elin
QUOTE(zan @ Aug 8 2006, 04:17 PM)
jangan hempap perut ibu. sebaiknya doggie style. biggrin.gif

bolehla..x semestinya kena buat doggie style melainkan perot awak pun kalah 9 bulan naik..harusla buat doggie blum.gif
ain82
QUOTE(putrisal @ Aug 8 2006, 03:28 PM)
Doktor bagitau pada saya yang uri berada dibawah dan nasihatkan kalau boleh buat masa ni tak yah 'bersama' suami. Apa mudaratnya kalau uri berada dibawah? Apa kesannya pada ibu dan baby?

yg ain tau ada risiko utk gugur... sbb ada akak kat opis nie mcm tu... tapi alhamdulillah skang dah ok... doc kata klu ada kuar darah ker kena terus refer spital.... sbb klu lmbt membahayakan baby n mama baby
silverbullet
QUOTE(mama_elin @ Aug 8 2006, 04:58 PM)
QUOTE(zan @ Aug 8 2006, 04:17 PM)
jangan hempap perut ibu. sebaiknya doggie style. biggrin.gif

bolehla..x semestinya kena buat doggie style melainkan perot awak pun kalah 9 bulan naik..harusla buat doggie blum.gif

huh.gif huh.gif
silverbullet
blink.gif Kesian baby kat dlm tuh .......... gempa bumi ke ni?????
mama_elin
elehhh sekarang leh la fikir pasal baby..cuba time tengah tut tut tut...haper pun x ingat...sunat kang
ain82
QUOTE(silverbullet @ Aug 8 2006, 05:05 PM)
blink.gif Kesian baby kat dlm tuh .......... gempa bumi ke ni?????

laugh.gif
zan
QUOTE(mama_elin @ Aug 8 2006, 04:58 PM)
QUOTE(zan @ Aug 8 2006, 04:17 PM)
jangan hempap perut ibu. sebaiknya doggie style. biggrin.gif

bolehla..x semestinya kena buat doggie style melainkan perot awak pun kalah 9 bulan naik..harusla buat doggie tongue.gif

kalau dah boyot tu elakkan menghempap. nanti perut goyang2...

the 1st 6 months tu ok lagi kut. semua angle pun boleh.
missionary leh, doggie leh, horseriding boleh, sendeng 30 darjah leh, sendeng 75 darjah pun boleh.. laugh.gif

dah masuk 7-9 bulan tu kurang aktiviti persetubuhan namun air mani adalah bagus untuk melicinkan perjalanan keluar bayi dari rahim.
silverbullet
LOORRR........ INGATKAN PAKAR KETA JER..... rolleyes.gif
silverbullet
QUOTE(mama_elin @ Aug 8 2006, 05:09 PM)
elehhh sekarang leh la fikir pasal baby..cuba time tengah tut tut tut...haper pun x ingat...sunat kang

JGN ..... BELOM CUTI SEKOLAH.
zan
QUOTE(silverbullet @ Aug 8 2006, 05:36 PM)
LOORRR........ INGATKAN PAKAR KETA JER..... rolleyes.gif

aku juga pakar beskal ko tahu?
SimpleGuy
erk..cam silap masuk ajer...aku ni bujang lagi... biggrin.gif
putrisal
QUOTE(mama_elin @ Aug 8 2006, 04:57 PM)
QUOTE(putrisal @ Aug 8 2006, 03:28 PM)
Doktor bagitau pada saya yang uri berada dibawah dan nasihatkan kalau boleh buat masa ni tak yah 'bersama' suami. Apa mudaratnya kalau uri berada dibawah? Apa kesannya pada ibu dan baby?

dah berapa bulan dah

4 bulan. tapi member kata bahaya kalau bersama sekarang sebab takut bleeding
mama_elin
QUOTE(zan @ Aug 8 2006, 05:33 PM)
QUOTE(mama_elin @ Aug 8 2006, 04:58 PM)
QUOTE(zan @ Aug 8 2006, 04:17 PM)
jangan hempap perut ibu. sebaiknya doggie style. biggrin.gif

bolehla..x semestinya kena buat doggie style melainkan perot awak pun kalah 9 bulan naik..harusla buat doggie tongue.gif

kalau dah boyot tu elakkan menghempap. nanti perut goyang2...

the 1st 6 months tu ok lagi kut. semua angle pun boleh.
missionary leh, doggie leh, horseriding boleh, sendeng 30 darjah leh, sendeng 75 darjah pun boleh.. laugh.gif

dah masuk 7-9 bulan tu kurang aktiviti persetubuhan namun air mani adalah bagus untuk melicinkan perjalanan keluar bayi dari rahim.

hentam jer..even tengah nunggu hari gak...exercise gak..tapi hari tu doc pesankan kat mama suruh slow down coz xnak baby besar dan besar dan besar...uffffff

sekali betulla dia cakap..keluar pun besar..cuba kalau degil x mod engar cakap...berapa kilo akan keluar lagi... rolleyes.gif
zan
QUOTE(mama_elin @ Aug 9 2006, 09:30 AM)
QUOTE(zan @ Aug 8 2006, 05:33 PM)
QUOTE(mama_elin @ Aug 8 2006, 04:58 PM)
QUOTE(zan @ Aug 8 2006, 04:17 PM)
jangan hempap perut ibu. sebaiknya doggie style. biggrin.gif

bolehla..x semestinya kena buat doggie style melainkan perot awak pun kalah 9 bulan naik..harusla buat doggie blum.gif

kalau dah boyot tu elakkan menghempap. nanti perut goyang2...

the 1st 6 months tu ok lagi kut. semua angle pun boleh.
missionary leh, doggie leh, horseriding boleh, sendeng 30 darjah leh, sendeng 75 darjah pun boleh.. laugh.gif

dah masuk 7-9 bulan tu kurang aktiviti persetubuhan namun air mani adalah bagus untuk melicinkan perjalanan keluar bayi dari rahim.

hentam jer..even tengah nunggu hari gak...exercise gak..tapi hari tu doc pesankan kat mama suruh slow down coz xnak baby besar dan besar dan besar...uffffff

sekali betulla dia cakap..keluar pun besar..cuba kalau degil x mod engar cakap...berapa kilo akan keluar lagi... rolleyes.gif

wahhh mama best la! laugh.gif wa caya lu lah mama.
silverbullet
QUOTE(zan @ Aug 8 2006, 05:33 PM)
QUOTE(mama_elin @ Aug 8 2006, 04:58 PM)
QUOTE(zan @ Aug 8 2006, 04:17 PM)
jangan hempap perut ibu. sebaiknya doggie style. biggrin.gif

bolehla..x semestinya kena buat doggie style melainkan perot awak pun kalah 9 bulan naik..harusla buat doggie tongue.gif

kalau dah boyot tu elakkan menghempap. nanti perut goyang2...

the 1st 6 months tu ok lagi kut. semua angle pun boleh.
missionary leh, doggie leh, horseriding boleh, sendeng 30 darjah leh, sendeng 75 darjah pun boleh.. laugh.gif

dah masuk 7-9 bulan tu kurang aktiviti persetubuhan namun air mani adalah bagus untuk melicinkan perjalanan keluar bayi dari rahim.

Betul lar weii!!!!! semalam aku test ........
abisla bini aku ........... due date bulan mac .. bulehlar aku kerjakan dia sampai dec ni kan...... cool.gif
zan
QUOTE(SimpleGuy @ Aug 8 2006, 10:39 PM)
erk..cam silap masuk ajer...aku ni bujang lagi... biggrin.gif

ko mmg suka carik topik seks.... laugh.gif

bullet...cover2 ler sket citer tu. ko buat aku rasa macam nak mengkelempap bini aku jugak! laugh.gif
silverbullet
buat jgn xbuat ...........
ko ingat tak dulu, masa dia dok showroom..
sikit punya lama simpan duit nak buat downpayment ............

la ni geran dah nama kita, apa lagi .................. lenjan lah wei... laugh.gif laugh.gif

tapi kan,..... aku rasa mcm ada terlanggar sumthing la kat dlm tu.....
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.