Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Kuih Talam Tepung Beras
Mesra.net Forum > Request & Discussion Ringtones & Recipes (No Registration Required) > Mesra.net Recipes - Discussion
Ida_KL
ade sesiapa tahu tak resepi utk buat kuih talam tepung beras....asyik beli aje rasa mcm tak cukup lak...kalu buat sendiri bleh makan byk2 laugh.gif kalu bleh nak yg warna coklat....

loNeLytoOnEs
ida hari tu aku ada jumpe kuih talam keladi. rasanya yg bwh dia putih.atas dia kaler purple.tp pakai tepung beras jugak la.hehehe.ko nak ke?kalo nak aku taip.kalo tanak malas la nak taip. tp blom penah buat pon lagik.w/pn kuih tu feveretsss.. kalo nak yg kale coklat jugak cuba cari kt bahagian resipi mesra ni.aku amik dpd situ la hari tu..
Ida_KL
QUOTE(loNeLytoOnEs @ May 26 2006, 08:38 PM)
ida hari tu aku ada jumpe kuih talam keladi. rasanya yg bwh dia putih.atas dia kaler purple.tp pakai tepung beras jugak la.hehehe.ko nak ke?kalo nak aku taip.kalo tanak malas la nak taip. tp blom penah buat pon lagik.w/pn kuih tu feveretsss.. kalo nak yg kale coklat jugak cuba cari kt bahagian resipi mesra ni.aku amik dpd situ la hari tu..

talam keladi aku tak nak...nanti gatal mcm keladi lak lol.gif aku nak talam gula merah... kalu ko dpt resepinya kasi kat aku ye smile.gif
The Corrector
KUEH TALAM 2 MUKA KO PERNAH MAKAN ?~
Ida_KL
QUOTE(The Corrector @ May 29 2006, 10:43 PM)
KUEH TALAM 2 MUKA KO PERNAH MAKAN ?~

ko nak buatkan utk aku ke laugh.gif
r-na
ko gaul je tepung gandum dengan beras.. he he
Ida_KL
QUOTE(r-na @ May 30 2006, 12:24 PM)
ko gaul je tepung gandum dengan beras.. he he

ok gak tue..tapi lagi best kalu aku gaul tepung tue kat muka ko laugh.gif laugh.gif
r-na
ko gaul tepung tu kat mula aku, pas tu letak aku dalam talam
pas tu kukus...

he ... geletik2 aku kena kukus biggrin.gif laugh.gif

jadiklah talam tepung aku... hik... berasnya pulak tertinggal...
r-na
aku selalu kesian ida ni nak resepi kueh mueh
tah buat ke tak... allahualam...
kang tak bagi, meleleh ayak liyok baby dalam perut.. he he....




TEPUNG TALAM

Bahagian bawah:

1 mangkuk tepung beras
1 mangkuk air
1 keping gula melaka
5 cm kapur
Bahagian atas:

1/2 biji kelapa
1/2 cawan tepung beras
garam secukup rasa

cara:

Bahagian bawah:

Masak gula melaka dengan air hingga gula larut. Angkat dan sejukkan
Campurkan tepung beras, air gula dan kapur. Gaul hingga sebati.
Masukkan adunan ke dalam loyang dan kukus setengah masak.
Bahagian atas:

Parut kelapa dan ambil pati santan sebanyak 1 cawan.
Campurkan santan dengan tepung beras serta garam. Kacau hingga sebati.
Tuang ke atas adunan yang dikukus tadi.
Kukus lagi hingga masak.
Angkat dan sejukkan sebelum dihidang.


ni tukang masaknya
Ida_KL
QUOTE(r-na @ May 31 2006, 10:00 AM)
ko gaul tepung tu kat mula aku, pas tu letak aku dalam talam
pas tu kukus...

he ... geletik2 aku kena kukus biggrin.gif laugh.gif

jadiklah talam tepung aku... hik... berasnya pulak tertinggal...

padan muka ko laugh.gif

aku nak kukus ko nanti...... laugh.gif

wey! resepi tue mane ko dapat? ko dah penah buat ke? resepi yg ko kasi kuih tinge keling tue aku dah buat.... ko ingat aku tak cube buat ke......ko ingat aku saje2 mintak resepi ke...kek cekelat pun aku dah buat tau wink.gif
r-na
kan aku dah paste sekali apek tukang masak ni



ko try le. menjadi, kasik balik resepi tu kat aku.

satu lagi. kueh talam ni, nak sedap, kkus malam, makan pagi esok..., baru cantik potong.
Khayty
masak waktu bila pun boleh...

janji...4 jam selepas masak...
einamie
bestnya.....
yushida03
talam ubi kayu lah best..

tau makan jer.. pasni nk belaja dgn mak aku la..
Ida_KL
QUOTE(yushida03 @ May 31 2006, 06:20 PM)
talam ubi kayu lah best..

tau makan jer.. pasni nk belaja dgn mak aku la..

talam ubi kayu aku kureng skitlah sebab ubi....aku tak suke makan yg berangin2 nie laugh.gif
Ida_KL
QUOTE(r-na @ May 31 2006, 01:49 PM)
kan aku dah paste sekali apek tukang masak ni



ko try le. menjadi, kasik balik resepi tu kat aku.

satu lagi. kueh talam ni, nak sedap, kkus malam, makan pagi esok..., baru cantik potong.

nanti aku cubelah.. laugh.gif apa2 pun thankslah....
loNeLytoOnEs
QUOTE(r-na @ May 31 2006, 03:06 AM)
aku selalu kesian ida ni nak resepi kueh mueh
tah buat ke tak... allahualam...
kang tak bagi, meleleh ayak liyok baby dalam perut.. he he....

ida ko tgh pegnen ke? unsure.gif
Ida_KL
QUOTE(loNeLytoOnEs @ Jun 2 2006, 05:26 AM)
QUOTE(r-na @ May 31 2006, 03:06 AM)
aku selalu kesian ida ni nak resepi kueh mueh
tah buat ke tak... allahualam...
kang tak bagi, meleleh ayak liyok baby dalam perut.. he he....

ida ko tgh pegnen ke? unsure.gif

ph34r.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.