Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Kedai Kopi
Mesra.net Forum > Vehicles & Transportation > Kereta, Motosikal, Basikal
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41
kaogi
QUOTE(zan @ Apr 1 2009, 07:41 PM) *
reverse sensor kalau cap ayam bermula serendah RM80. kalau cap tapak tangan mahal sket. tapi kualiti tidak seberapa. jangan bimbang, kereta yg pendek mcm hyundai i10 ni senang nak diundurkan.... tidak perlu sgt reverse sensor.


hehehe.. walaupun pendek.. rasanya sy perlu gaks sbb sy baru pandai bawa kereta ni... kedai tu ckp yg paling berkualiti kosnya dlm rm250...
reformist71
[/quote]
Kia Clarus? rasanya kat malaysia tak sampai 10 unit. biasanya digunakan oleh pegawai Kia Motors yang bertugas di malaysia.

sekiranya, enjin menelan 2.5L minyak enjin setiap 5,000km.... tu adalah sangat berlebihan.

saya suspect valve seal mula menghaus, dan menyedut minyak enjin bercampur pembakaran ketika kereta dipandu. cara memeriksa paling senang ialah minta kawan ikut kereta dari belakang, dan peratikan asap ekzos ketika kereta memecut. jika ada kesan asap putih kebiruan, maka perlu buat top overhaul dan gantikan valve seal serta gasket yang tidak sempurna.

berkaitan FC terdapat banyak perkara yang memberi kesan kepada FC. antaranya ialah condition enjin, tayar, berat kereta, gaya pemanduan dan keadaan trafik. permukaan jalan yang turun naik dan tiupan angin juga memberi kesan pada FC malah ekzos tersumbat pun akan menyebabkan kereta kurang power dan meningkatkan FC.
air filter kotor atau penapis petrol (fuel filter) yang kotor juga boleh jadi antara faktor yang perlu diperiksa.

cuba scan enjin kereta dengan menggunakan komputer Hi-Scan di pusat servis Kia, mana tahu dapat mengesan sbrg kelemahan pada sistem EFI

jika enjin byk makan minyak, cuba gunakan minyak yang sedikit likat cthnya minyak SAE40 utk enjin petrol. tidak ada kesan serius jika kita bertukar2 jenis dan gred minyak. its a long term effect.
[/quote]


Bro, thanks for your reply..
Memang ada asap putih/biru tu tu sikit2 lagi.....actually dah buat top overhaul last 2 months...beribu kena pasal pomen tu cakap valve2 /sim / etc untuk keta ni mahal. Ingat dah settle tapi rupanya masih telan minyak hitam. Agaknya kena buat complete overhaul ker??? Untuk keta aku ni berapa agak2nya dan apa barang2 yang perlu diganti??

Aku percaya FC tu meningkat totally due to some abnormalities of the engine/system. Dah scan tapi tak de pulak error, reset tuning then ok.

Driving mode consistent dari dulu sampai sekarang...laluan sama, trafik sama, always maintain 2-2.5rpm, tyre pressure 34psi (even recomended 30psi), baru check & replace exhaust (ada improve 10%). Cuma dulu shell/chaltex now petronas.

So I will do the following:
1) Isi minyak Shell for 2-3 times for full tank and record the FC.
2) Servis kereta - change to 0W-40, check filter, plug then isi minyak petronas 2-3 times & record the FC.
3) Repeat items 1)
4) update here.
5) Complete overhaul if recommended....

Zan, ko rasa aircond system kena servis ke...actually apa yang diorang servis? masa aku pakai honda civic dulu, lepas full servis aircond system, FC improve by 15-20%.
YaaWauSin
Salam, FC tu fuel consumption ke? unsure.gif
reformist71
Project Kia Carnival

Dear Zan & Co,
Aku plan nak beli MPV yang besar, selamat, murah, economical[color="#FF00FF"][/color]. I'm not going to waste my money to buy an expensive car/MPV walaupun Odyssey Absolute terbayang2 dihatiku....

Aku kira2 first part of my life aku dah banyak menbazir, so now time untuk aku buy properties and do investment. Car become least priority now.

So currently none in the market yang ada ciri2 MPV yang aku PERLUkan. So aku nak minta pandangan korang tentang project aku ni...Aku tengah target satu KIA CARNIVAL (same bodyframe like Ria), interior & exterior cantik, engine tested perfect.

Aku baca banyak negative pasal Carnival & Naza Ria tentang engine, FC tinggi etc which actually not economical. But if I were to convert to much reliable engine, lesser FC and can be approved by JPJ it will solve the economical issue...

Jadi minta tolong Zan & CO atau anyone yang pernah convert Carnival/Ria to share, engine apa yang reliable, less FC and estimation cost?? (offcourse can tow 2 tones MPV)

Any comment on this topic is greatly welcome & appreciated.

Wassalam.
reformist71
QUOTE(YaaWauSin @ Apr 2 2009, 10:56 AM) *
Salam, FC tu fuel consumption ke? unsure.gif


Ha ah
zan
QUOTE(reformist71 @ Apr 2 2009, 10:26 AM) *
Bro, thanks for your reply..
Memang ada asap putih/biru tu tu sikit2 lagi.....actually dah buat top overhaul last 2 months...beribu kena pasal pomen tu cakap valve2 /sim / etc untuk keta ni mahal. Ingat dah settle tapi rupanya masih telan minyak hitam. Agaknya kena buat complete overhaul ker??? Untuk keta aku ni berapa agak2nya dan apa barang2 yang perlu diganti??

Aku percaya FC tu meningkat totally due to some abnormalities of the engine/system. Dah scan tapi tak de pulak error, reset tuning then ok.

Driving mode consistent dari dulu sampai sekarang...laluan sama, trafik sama, always maintain 2-2.5rpm, tyre pressure 34psi (even recomended 30psi), baru check & replace exhaust (ada improve 10%). Cuma dulu shell/chaltex now petronas.

So I will do the following:
1) Isi minyak Shell for 2-3 times for full tank and record the FC.
2) Servis kereta - change to 0W-40, check filter, plug then isi minyak petronas 2-3 times & record the FC.
3) Repeat items 1)
4) update here.
5) Complete overhaul if recommended....

Zan, ko rasa aircond system kena servis ke...actually apa yang diorang servis? masa aku pakai honda civic dulu, lepas full servis aircond system, FC improve by 15-20%.


dalam pengetahuan aku, kereta2 awal keluaran Kia byk bergantung pada enjin2 dari Mazda, termasuk Sephia, Sportage dan mungkin Clarus. kalau betul, cuba cari enjin Ford/Mazda yang compatible. kos overhaul agak tinggi. gasket saja sudah 500-700. belum masuk piston dan bearing serta upah turun enjin.
tapi andai kata ada keinginan utk simpan kereta pada suatu tempoh yg lama, maka berbaloi utk lakukan overhaul kena resultnya kita jugak yg dapat. otherwise cari enjin terpakai tetapi pastikan enjin itu juga tak bermasalah. carilah mekanik yg mahir utk dibawa bersama supaya dia boleh dengar bunyi enjin semasa di hidupkan.

air-cond servis adalah perlu, bukan saja utk jaga sistem air-cond tetapi baik dari segi kesihatan kita, terutama org yg menghidap lelah/asma/semput.

bila air-cond diservis, cooling coil akan dibersihkan dari kotoran debu dan hama (yang disedut dari karpet bawah dashboard). minyak compressor akan ditambah supaya piston didalamnya lebih lancar, receiver drier juga akan ditukar kerana setelah sekian lama maka kemungkinan utk ia tersumbat jadi tinggi.

selepas air-cond di servis, ia jadi mudah sejuk dan tidak perlu bekerja keras utk menyejukkan kereta terutama ketika hari panas.

zan
QUOTE(reformist71 @ Apr 2 2009, 11:18 AM) *
Project Kia Carnival

Dear Zan & Co,
Aku plan nak beli MPV yang besar, selamat, murah, economical[color="#FF00FF"][/color]. I'm not going to waste my money to buy an expensive car/MPV walaupun Odyssey Absolute terbayang2 dihatiku....

Aku kira2 first part of my life aku dah banyak menbazir, so now time untuk aku buy properties and do investment. Car become least priority now.

So currently none in the market yang ada ciri2 MPV yang aku PERLUkan. So aku nak minta pandangan korang tentang project aku ni...Aku tengah target satu KIA CARNIVAL (same bodyframe like Ria), interior & exterior cantik, engine tested perfect.

Aku baca banyak negative pasal Carnival & Naza Ria tentang engine, FC tinggi etc which actually not economical. But if I were to convert to much reliable engine, lesser FC and can be approved by JPJ it will solve the economical issue...

Jadi minta tolong Zan & CO atau anyone yang pernah convert Carnival/Ria to share, engine apa yang reliable, less FC and estimation cost?? (offcourse can tow 2 tones MPV)

Any comment on this topic is greatly welcome & appreciated.

Wassalam.


sekiranya kita berhajat nak menggunakan MPV yang besar dan murah, kita perlu mengorbankan beberapa perkara.

pertama, MPV bersaiz besar adalah berat dan memerlukan enjin yang berkuasa untuk menggerakkannya. kereta berat juga secara automatik akan menggunakan minyak secara berlebihan, terutama jika menggunakan transmisi auto dan digunakan dalam bandar yg sesak.

enjin Naza Ria adalah sbnrnya enjin yang sama digunakan oleh Jaguar/Rover pada thn 90an dan digunakan under licensed.
ia menggunakan 3 unit timing belt, kos selenggara saja sudah begitu tinggi. enjin ini ok bila digunakan pada kereta sedan seperti Jaguar S type kerana kereta itu ringan dari Naza Ria.
tapi satu masalah yg sering berlaku dengan Naza Ria (hampir kesemua) ialah berlaku perubahan dalam enjin yang mengakibatkan minyak enjin dan coolant bercampur. bila ini terjadi, suhu enjin akan meningkat sedikit dan kecekapan enjin akan terjejas. kos utk overhaul serendah 8 rbu dan mencecah 18-19 ribu jika pergi ke pusat servis NazaKia.

alternatif ialah tukar enjin, tapi dalam pengetahuan saya agak sukar utk menggunakan enjin model kereta lain kecuali dibuat perubahan pada tapak enjin dan ini selalunya tidak dibenarkan oleh Puspakom dan JPJ.
tetapi di Korea Kia Carnival juga boleh didapati dalam model turbodiesel, tapi saya rasa kita tak jumpa model itu mahupun half cut nya di sini.

cadangan saya, ialah lupakan Naza Ria.

jika saya ada budget kecil, saya akan beli Toyota Estima first model, iaitu TCR10/11 keluaran awal 90an

Kereta ni bukan MPV sbb ia direka khusus utk penumpang saja @ people carrier. tempat duduknya tetap, tak leh lipat atau dialihkan.

model ini ada yang mempunyai 6 tmpt duduk, ada 7 dan ada 8.

yg datang malaysia kebiasaannya berenjin petrol dengan gear auto saja, walaupun di jepun ada model turbodiesel.

enjin kereta ini adalah jenis low maintenance tanpa timing belt, jadi ia dipasang secara membaring di bawah lantai kereta. kuasa enjin berkapasiti 2400cc sudah cukup kuat, tetapi carilah model supercharger kerana ia membuatkan enjin lebih kuat dan sedikit menjimatkan.

kelengkapan kereta ini antaranya.... sunroof (ada model dgn double sunroof), tempat duduk kapten dan juga hot/cool box utk menyimpan air atau coklat dalam perjalanan jauh.

harga kereta ini semurah RM35K utk yg dah berusia 17-18thn. highly reliable, walaupun kos utk alat ganti agak tinggi kerana takde local. semua original saja.

elakkan membeli model Estima Emina, Estima Lucida atau apa2 Estima yng menggunakan sistem 4WD sbb minyak kuat.

cth iklan lihat di mudah
http://www.mudah.my/toyota-estima-negeri-s...464.htm?ca=11_s
reformist71
dalam pengetahuan aku, kereta2 awal keluaran Kia byk bergantung pada enjin2 dari Mazda, termasuk Sephia, Sportage dan mungkin Clarus. kalau betul, cuba cari enjin Ford/Mazda yang compatible. kos overhaul agak tinggi. gasket saja sudah 500-700. belum masuk piston dan bearing serta upah turun enjin.
tapi andai kata ada keinginan utk simpan kereta pada suatu tempoh yg lama, maka berbaloi utk lakukan overhaul kena resultnya kita jugak yg dapat. otherwise cari enjin terpakai tetapi pastikan enjin itu juga tak bermasalah. carilah mekanik yg mahir utk dibawa bersama supaya dia boleh dengar bunyi enjin semasa di hidupkan.

air-cond servis adalah perlu, bukan saja utk jaga sistem air-cond tetapi baik dari segi kesihatan kita, terutama org yg menghidap lelah/asma/semput.

bila air-cond diservis, cooling coil akan dibersihkan dari kotoran debu dan hama (yang disedut dari karpet bawah dashboard). minyak compressor akan ditambah supaya piston didalamnya lebih lancar, receiver drier juga akan ditukar kerana setelah sekian lama maka kemungkinan utk ia tersumbat jadi tinggi.

selepas air-cond di servis, ia jadi mudah sejuk dan tidak perlu bekerja keras utk menyejukkan kereta terutama ketika hari panas.
[/quote]
[font="Courier New"][/font]


Wokey.. Aku ikut steps yang aku cadang kat atas dan update kat sini nanti dalam 1-2minggu lagi. Lepas tu berdasarkan information yang ada beserta dengan nasihat dari otai2, I will decide...
Thanks in advance.
Wassalam.
reformist71
QUOTE(zan @ Apr 2 2009, 03:57 PM) *
QUOTE(reformist71 @ Apr 2 2009, 11:18 AM) *
Project Kia Carnival

Dear Zan & Co,
Aku plan nak beli MPV yang besar, selamat, murah, economical[color="#FF00FF"][/color]. I'm not going to waste my money to buy an expensive car/MPV walaupun Odyssey Absolute terbayang2 dihatiku....

Aku kira2 first part of my life aku dah banyak menbazir, so now time untuk aku buy properties and do investment. Car become least priority now.

So currently none in the market yang ada ciri2 MPV yang aku PERLUkan. So aku nak minta pandangan korang tentang project aku ni...Aku tengah target satu KIA CARNIVAL (same bodyframe like Ria), interior & exterior cantik, engine tested perfect.

Aku baca banyak negative pasal Carnival & Naza Ria tentang engine, FC tinggi etc which actually not economical. But if I were to convert to much reliable engine, lesser FC and can be approved by JPJ it will solve the economical issue...

Jadi minta tolong Zan & CO atau anyone yang pernah convert Carnival/Ria to share, engine apa yang reliable, less FC and estimation cost?? (offcourse can tow 2 tones MPV)

Any comment on this topic is greatly welcome & appreciated.

Wassalam.


sekiranya kita berhajat nak menggunakan MPV yang besar dan murah, kita perlu mengorbankan beberapa perkara.

pertama, MPV bersaiz besar adalah berat dan memerlukan enjin yang berkuasa untuk menggerakkannya. kereta berat juga secara automatik akan menggunakan minyak secara berlebihan, terutama jika menggunakan transmisi auto dan digunakan dalam bandar yg sesak.

enjin Naza Ria adalah sbnrnya enjin yang sama digunakan oleh Jaguar/Rover pada thn 90an dan digunakan under licensed.
ia menggunakan 3 unit timing belt, kos selenggara saja sudah begitu tinggi. enjin ini ok bila digunakan pada kereta sedan seperti Jaguar S type kerana kereta itu ringan dari Naza Ria.
tapi satu masalah yg sering berlaku dengan Naza Ria (hampir kesemua) ialah berlaku perubahan dalam enjin yang mengakibatkan minyak enjin dan coolant bercampur. bila ini terjadi, suhu enjin akan meningkat sedikit dan kecekapan enjin akan terjejas. kos utk overhaul serendah 8 rbu dan mencecah 18-19 ribu jika pergi ke pusat servis NazaKia.

alternatif ialah tukar enjin, tapi dalam pengetahuan saya agak sukar utk menggunakan enjin model kereta lain kecuali dibuat perubahan pada tapak enjin dan ini selalunya tidak dibenarkan oleh Puspakom dan JPJ.
tetapi di Korea Kia Carnival juga boleh didapati dalam model turbodiesel, tapi saya rasa kita tak jumpa model itu mahupun half cut nya di sini.

cadangan saya, ialah lupakan Naza Ria.

jika saya ada budget kecil, saya akan beli Toyota Estima first model, iaitu TCR10/11 keluaran awal 90an

Kereta ni bukan MPV sbb ia direka khusus utk penumpang saja @ people carrier. tempat duduknya tetap, tak leh lipat atau dialihkan.

model ini ada yang mempunyai 6 tmpt duduk, ada 7 dan ada 8.

yg datang malaysia kebiasaannya berenjin petrol dengan gear auto saja, walaupun di jepun ada model turbodiesel.

enjin kereta ini adalah jenis low maintenance tanpa timing belt, jadi ia dipasang secara membaring di bawah lantai kereta. kuasa enjin berkapasiti 2400cc sudah cukup kuat, tetapi carilah model supercharger kerana ia membuatkan enjin lebih kuat dan sedikit menjimatkan.

kelengkapan kereta ini antaranya.... sunroof (ada model dgn double sunroof), tempat duduk kapten dan juga hot/cool box utk menyimpan air atau coklat dalam perjalanan jauh.

harga kereta ini semurah RM35K utk yg dah berusia 17-18thn. highly reliable, walaupun kos utk alat ganti agak tinggi kerana takde local. semua original saja.

elakkan membeli model Estima Emina, Estima Lucida atau apa2 Estima yng menggunakan sistem 4WD sbb minyak kuat.

cth iklan lihat di mudah
http://www.mudah.my/toyota-estima-negeri-s...464.htm?ca=11_s



Ok Zan thanks a lot & noted. Suggestion yang baik, mungkin model tu agak lama dan shape dia dah banyak berubah compare tu current model yang menyebabkan aku kurang minat.
Actually list MPV yang tengah aku consider seperti dibawah:
1) KIA Carnival/Ria – model 2003/04 NGV (Rejected risau tang engine in future)
2) KIA Carnival/Ria – Convert to other engine
3) Odyssey RA6 – 2000/02 model
4) Estima – 2000/02 model
5) Wish - 2003/04 model
6) Odyssey RB1 – 2004 model
Makin aku kebawah makin kurang saving & investment plan aku.. unsure.gif

Any suggestion? Actually aku hanya plan nak beli paling cepat pun by end of this year..but I must really sure what I want right!!!

Baiklah just for my understanding. Katakan aku boleh dapat approval dari Puspakom/JPJ, tak kira le apa engine pun, tukar tapak ker etc… engine apa yang power, reliable, mudah cari parts and jimat minyak .
May be ko boleh tolong cadangkan top 5 engines between 2.0 to 2.7cc dengan est harganya (without installation). Says budget between 7.5K to 12.5K.
1)
2)
3)
4)
5)

Boleh kan!!
Ok wassalam.
aniff
salam abang zan..nak tanya la..saya ada bercadang nak beli hyundai getz 2nd..nak tau la prestasi getz ni cemaner?
lepas tu minyak getz ni ok x??
maner jimat 1.6 dengan 1.3?


agak2 abang patut ke saya amik kete tu..sebab ati dah bekenan..bentuk getz tu lawa la...tolong explain ckit
zan
QUOTE(aniff @ Apr 10 2009, 08:00 PM) *
salam abang zan..nak tanya la..saya ada bercadang nak beli hyundai getz 2nd..nak tau la prestasi getz ni cemaner?
lepas tu minyak getz ni ok x??
maner jimat 1.6 dengan 1.3?


agak2 abang patut ke saya amik kete tu..sebab ati dah bekenan..bentuk getz tu lawa la...tolong explain ckit

wsalam. dulu saya tak minat sgt keta korea tp ada sorang kawan ni guna getz 1.4 manual. seronok bawak keta ni. harga pun agak murah iaitu sekitar 50K (skrg nama inokom). keta ada power steering jadi pemanduan mudah dan selesa serta lebih konfiden. pengunaan minyak jimat iaitu sekitar 7 liter bagi setiap 100km. 35 liter boleh membawa ke sekitar 500km (RM63.00). cukup jimat.
service dan maintenance sama macam mana2 kereta jepun - simple.

secara keseluruhan myvi adalah belian lebih baik, tambah pula kita boleh jimat sekitar 10K tapi getz merupakan alternatif yg baik pada myvi. terutama sekali jika nak keta lain dari kebanyakan orang.

antara kelengkapannya

enjin 1400cc 16 valve EFI
power steering
power window
power side mirror
trip meter (mengira kadar penggunaan minyak dan baper jauh km boleh dipandu)
meter suhu luar keta digital
ruang kabin sederhana luas
ruang but bertingkat

satu lagi faktor menarik ialah pencuri tak minat kereta ni

kelemahan
- re-sale value utk kereta korea masih lagi rendah di negara kita
- model baru getz telahpun dijual di korea dan mungkin akan memasuki malaysia dlm masa terdekat.
zan
QUOTE(reformist71 @ Apr 2 2009, 05:05 PM) *
3) Odyssey RA6 – 2000/02 model
4) Estima – 2000/02 model
5) Wish - 2003/04 model
6) Odyssey RB1 – 2004 model
Makin aku kebawah makin kurang saving & investment plan aku.. unsure.gif

Any suggestion? Actually aku hanya plan nak beli paling cepat pun by end of this year..but I must really sure what I want right!!!

Baiklah just for my understanding. Katakan aku boleh dapat approval dari Puspakom/JPJ, tak kira le apa engine pun, tukar tapak ker etc… engine apa yang power, reliable, mudah cari parts and jimat minyak .
May be ko boleh tolong cadangkan top 5 engines between 2.0 to 2.7cc dengan est harganya (without installation). Says budget between 7.5K to 12.5K.
1)
2)
3)
4)
5)

Boleh kan!!
Ok wassalam.


model2 import seperti estima, odyssey atau wish adalah baik dan berkualiti. soalnya - adakah berbaloi membeli sebuah toyota estima berusia 6 tahun dengan harga 100K?? agak2 selepas 5 tahun kita gunakan, berapa nilainya?? if its worth the money, then go for it. estima dan odyssey sama2 bagus, pilihan akhir terletak di tangan anda. toyota wish bukan full size MPV spt estima, jadi ia sedikit kecil dan bahagian bumbung di belakang juga agak rendah (tidak sesuai utk dewasa dengan ketinggian lebih 5 kaki).

bagi enjin pula, maybe its best if you go for 2500cc turbodiesel engine yang digunakan oleh ford ranger, mistubishi storm, nissan frontier atau toyota hilux. enjin tu mempunyai kekuatan utk menarik body yg berat. pemasangan agak simple sbb tidak perlukan wiring yg complex spt enjin EFI. sedikit kesukaran boleh timbul kerana naza ria menggunakan sitem pacuan hadapan.

bagi enjin petrol, you can look at honda accord 2.2, toyota camry 2.2 atau nak rendah sket spt 2.0 pun boleh tp dgn syaat transmisi manual. cth yg ada ialah hyundai trajet 2.0 petrol auto. ringan sket dari naza ria tetapi secara relatifnya tetap berat.

mengapa tidak u timbangkan beli saja naza ria yg baru? skrg ni ada promosi harga 63K utk naza ria baru (model 09) tanpa aksesori. takde sunroof, airbag, leather seat, ABS atau sport rim. berbaloi sbb murah, ada waranti dan keta juga baru. u dapat no plet baru.

pilihan lain ialah naza citra GS, cuma 53K. juga keta baru tanpa aksesori. kedua2 belian ini lebih baik berbanding beli kereta terpakai, convert dan tanggung risiko yang tak ketahuan. save you the hassle.

i personally will go for citra, then beli sport rim sendiri. tempat duduk kusyen is also more to my liking. comfortable dan tidak membakar punggung bila panas.

naza ria ada aircond belakang, citra tiada.
fizi84
aku rase telah tertipu dgn cha ya nun alif.. kedai dekat jalan air hitam, dekat bulatan nak ke bkt bndera, penang

aku baru beli kete gen 1.3.... harga 25900.... pinjaman 28000

----mase nak beli tu, die tunjuk kete lain, so aku booking... tp bila aku dtg tgok balik, kete lain... tak bagiatu aku plak tu... pastu nak tipu cakap tu kete yang dulu..... siot...

-----dulu kedai kete kate interest 4.0 je... tp kemarin bank anta surat kat aku tulis 7.7??? gile ke ape
siot....

----lagi die kate kete 2007, surat bank kate smalm kete tahun 2006..


em..... xpe, harap biznez dorg lingkup... xtipu org lg... xpe ke aku doa cmni???

sape yg expert... tolong... bulanan rm358, baya 9 tahun so
358 X 108 = 38664.... so, interest die bharga 38664 - 28000 = rm10664

aku tertipu....
zan
QUOTE(fizi84 @ Apr 22 2009, 11:13 AM) *
aku rase telah tertipu dgn cha ya nun alif.. kedai dekat jalan air hitam, dekat bulatan nak ke bkt bndera, penang

aku baru beli kete gen 1.3.... harga 25900.... pinjaman 28000

----mase nak beli tu, die tunjuk kete lain, so aku booking... tp bila aku dtg tgok balik, kete lain... tak bagiatu aku plak tu... pastu nak tipu cakap tu kete yang dulu..... siot...

-----dulu kedai kete kate interest 4.0 je... tp kemarin bank anta surat kat aku tulis 7.7??? gile ke ape
siot....

----lagi die kate kete 2007, surat bank kate smalm kete tahun 2006..


em..... xpe, harap biznez dorg lingkup... xtipu org lg... xpe ke aku doa cmni???

sape yg expert... tolong... bulanan rm358, baya 9 tahun so
358 X 108 = 38664.... so, interest die bharga 38664 - 28000 = rm10664

aku tertipu....


adoi.. ye ke? keta dah amik ke? kalau belum biarkan kat situ.

antara saluran aduan ialah

1. fomca

2. cap - consumers association penang. yg ni bagus sbb dkt dgn hang

3. tribunal tuntutan pengguna. tapi sbb yg awal semua cakap mulut maka ada susah sket nak dibuktikan.

4. biro pengaduan umno dan mca.
kapten_malaya
QUOTE(fizi84 @ Apr 22 2009, 11:13 AM) *
aku rase telah tertipu dgn cha ya nun alif.. kedai dekat jalan air hitam, dekat bulatan nak ke bkt bndera, penang

aku baru beli kete gen 1.3.... harga 25900.... pinjaman 28000

----mase nak beli tu, die tunjuk kete lain, so aku booking... tp bila aku dtg tgok balik, kete lain... tak bagiatu aku plak tu... pastu nak tipu cakap tu kete yang dulu..... siot...

-----dulu kedai kete kate interest 4.0 je... tp kemarin bank anta surat kat aku tulis 7.7??? gile ke ape
siot....

----lagi die kate kete 2007, surat bank kate smalm kete tahun 2006..


em..... xpe, harap biznez dorg lingkup... xtipu org lg... xpe ke aku doa cmni???

sape yg expert... tolong... bulanan rm358, baya 9 tahun so
358 X 108 = 38664.... so, interest die bharga 38664 - 28000 = rm10664

aku tertipu....


aku pon hampir kena dulu.. kat penang juga...
tauke tu kata loan 7 thn,tp bila nak sain pihak bank kata 5 thn pulak...
so bulanan tinggi lah,interest pon tinggi juga,
nasib baik aku tnya pihak bank tu dulu..
last2 x jd beli.. depa sanggup tipu janji bisnes jalan...
lani kedai tu pon dah x da...bankrup kot....
Kopite
QUOTE(fizi84 @ Apr 22 2009, 11:13 AM) *
aku rase telah tertipu dgn cha ya nun alif.. kedai dekat jalan air hitam, dekat bulatan nak ke bkt bndera, penang

aku baru beli kete gen 1.3.... harga 25900.... pinjaman 28000

----mase nak beli tu, die tunjuk kete lain, so aku booking... tp bila aku dtg tgok balik, kete lain... tak bagiatu aku plak tu... pastu nak tipu cakap tu kete yang dulu..... siot...

-----dulu kedai kete kate interest 4.0 je... tp kemarin bank anta surat kat aku tulis 7.7??? gile ke ape
siot....

----lagi die kate kete 2007, surat bank kate smalm kete tahun 2006..


em..... xpe, harap biznez dorg lingkup... xtipu org lg... xpe ke aku doa cmni???

sape yg expert... tolong... bulanan rm358, baya 9 tahun so
358 X 108 = 38664.... so, interest die bharga 38664 - 28000 = rm10664



aku tertipu....


interest ko dlm 4.23%.
try kat public bank.
bebaru nie aku n member aku dpt sekitar 3.58%.
tp x tau la kalau kete tempatan leh dpt rate tu or x.
knp x bli kete jepun 2nd?
fizi84
ok lah.... tq geng sume....
nak tnya annual percentage rate for term charge tu ape??
fizi84
QUOTE(Apek_Jinjang @ Apr 23 2009, 08:26 AM) *
QUOTE(fizi84 @ Apr 22 2009, 11:13 AM) *
aku rase telah tertipu dgn cha ya nun alif.. kedai dekat jalan air hitam, dekat bulatan nak ke bkt bndera, penang

aku baru beli kete gen 1.3.... harga 25900.... pinjaman 28000

----mase nak beli tu, die tunjuk kete lain, so aku booking... tp bila aku dtg tgok balik, kete lain... tak bagiatu aku plak tu... pastu nak tipu cakap tu kete yang dulu..... siot...

-----dulu kedai kete kate interest 4.0 je... tp kemarin bank anta surat kat aku tulis 7.7??? gile ke ape
siot....

----lagi die kate kete 2007, surat bank kate smalm kete tahun 2006..


em..... xpe, harap biznez dorg lingkup... xtipu org lg... xpe ke aku doa cmni???

sape yg expert... tolong... bulanan rm358, baya 9 tahun so
358 X 108 = 38664.... so, interest die bharga 38664 - 28000 = rm10664



aku tertipu....


interest ko dlm 4.23%.
try kat public bank.
bebaru nie aku n member aku dpt sekitar 3.58%.
tp x tau la kalau kete tempatan leh dpt rate tu or x.
knp x bli kete jepun 2nd?


xmampu nk bli mahal2... xnak baya monthly byk2... stakat 300 400 mampu la... ok la.. lg pun gen2 kete malaysia
chalan
lame nye kedai kopi ni tutup...
mane p pelanggan2 kadai kopi ni ek....
asray
kopi o kureng manis 2
chalan punye satu

nak tanya, aku pakai kia spectra tahun 2003
kete dah sampai 180,000km
alhamdulillah takde problem besar kecuali engine mounting tukar skali, headlamp bulp tukar skali
service ikut buku kat kia
tapi skang ni ada terasa mcm gegaran kuat masa meter cecah 130km
btw ada aku perasan ada bunyi berirama (kalu laju dia laju kalu slow dia slow) dulu aku ingat tayar dah tukar tayar masih ada gak, ada kedai cakap rim bengkok,
tulun......
chalan
QUOTE(asray @ May 24 2009, 11:05 PM) *
kopi o kureng manis 2
chalan punye satu

nak tanya, aku pakai kia spectra tahun 2003
kete dah sampai 180,000km
alhamdulillah takde problem besar kecuali engine mounting tukar skali, headlamp bulp tukar skali
service ikut buku kat kia
tapi skang ni ada terasa mcm gegaran kuat masa meter cecah 130km
btw ada aku perasan ada bunyi berirama (kalu laju dia laju kalu slow dia slow) dulu aku ingat tayar dah tukar tayar masih ada gak, ada kedai cakap rim bengkok,
tulun......


eerrrkkk kenyang...
segar ckit mata ku ini....

rim punye pasal la tu....
ape2 pun tgu respon lain la...
panggil taukey kedai la...
bro zannnnnnnnn ooooo bro zannnnnnnnn
jwb ckit.......
zan
QUOTE(chalan @ May 12 2009, 11:34 AM) *
lame nye kedai kopi ni tutup...
mane p pelanggan2 kadai kopi ni ek....

kedai kopi akan digantikan dengan kopitiam lak. memandangkan apek jinjang akan selalu berada di sini dgn ulasan2 yg menarik. nantikan kemunculan apek jinjang bersama zan.
zan
QUOTE(asray @ May 24 2009, 11:05 PM) *
kopi o kureng manis 2
chalan punye satu

nak tanya, aku pakai kia spectra tahun 2003
kete dah sampai 180,000km
alhamdulillah takde problem besar kecuali engine mounting tukar skali, headlamp bulp tukar skali
service ikut buku kat kia
tapi skang ni ada terasa mcm gegaran kuat masa meter cecah 130km
btw ada aku perasan ada bunyi berirama (kalu laju dia laju kalu slow dia slow) dulu aku ingat tayar dah tukar tayar masih ada gak, ada kedai cakap rim bengkok,
tulun......

bab bunyi kena dengar dulu apa bunyinya. cara paling senang ialah pergi ke bengkel, minta jek tayar hadapan. lepas tu masuk gear dan tekan minyak hingga tiba kelajuan 130kmh dan cuba dengar adakah bunyi tersebut. saya suspek bunyi dari bearing roda. ada juga kemungkinan dari brek pad yang nipis atau drive shaft yang tidak berfungsi dgn baik.
asray
QUOTE(zan @ May 25 2009, 09:38 PM) *
bab bunyi kena dengar dulu apa bunyinya. cara paling senang ialah pergi ke bengkel, minta jek tayar hadapan. lepas tu masuk gear dan tekan minyak hingga tiba kelajuan 130kmh dan cuba dengar adakah bunyi tersebut. saya suspek bunyi dari bearing roda. ada juga kemungkinan dari brek pad yang nipis atau drive shaft yang tidak berfungsi dgn baik.


kalu drive shaft cover yg koyak boleh ada bunyi tu atau shaft tu sendiri?
chalan
bro zan....
kete sy pun ade prob yg same...
sy syak drpd tayar....
tapi x tau la plak kalu dtg dr tempat lain....
mcm ni...
kete sy berdengung kuat....
kalu buka aircond pun bleh dgr dr dlm kete....
tapi bile kete pusing kiri syp jer....
sy syak tayar sbb tayar depan sy...
sebelah baru & sebelah lame...
ape masalah nye ek....
risau gak kalu shaft ke, bearing ker....
zan
QUOTE(asray @ May 25 2009, 11:28 PM) *
QUOTE(zan @ May 25 2009, 09:38 PM) *
bab bunyi kena dengar dulu apa bunyinya. cara paling senang ialah pergi ke bengkel, minta jek tayar hadapan. lepas tu masuk gear dan tekan minyak hingga tiba kelajuan 130kmh dan cuba dengar adakah bunyi tersebut. saya suspek bunyi dari bearing roda. ada juga kemungkinan dari brek pad yang nipis atau drive shaft yang tidak berfungsi dgn baik.


kalu drive shaft cover yg koyak boleh ada bunyi tu atau shaft tu sendiri?

kalau cover saja koyak tidak boleh menghasilkan sbgr bunyi ganjil. namun bila getah tu koyak, gris yang melincirkan bearing drive shaft akan bocor. pasir dan bendasing akan masuk serta merosakkan bearing drive shaft. bila ia rosak, ia akan berbunyi ketukan berulang kali semasa membelok ke kiri atau kanan.

kerosakan drive shaft pula biasanya ia hilang imbangan dan wujud gegaran terutama pada steering pada kelajuan tertentu.
zan
QUOTE(chalan @ May 27 2009, 09:28 PM) *
bro zan....
kete sy pun ade prob yg same...
sy syak drpd tayar....
tapi x tau la plak kalu dtg dr tempat lain....
mcm ni...
kete sy berdengung kuat....
kalu buka aircond pun bleh dgr dr dlm kete....
tapi bile kete pusing kiri syp jer....
sy syak tayar sbb tayar depan sy...
sebelah baru & sebelah lame...
ape masalah nye ek....
risau gak kalu shaft ke, bearing ker....

chalan, problem kau ni aku fikir dulu...... huhuhu. susahnyerrr... maybe apek jinjang leh tolong.
chalan
QUOTE(zan @ May 28 2009, 08:03 AM) *
QUOTE(chalan @ May 27 2009, 09:28 PM) *
bro zan....
kete sy pun ade prob yg same...
sy syak drpd tayar....
tapi x tau la plak kalu dtg dr tempat lain....
mcm ni...
kete sy berdengung kuat....
kalu buka aircond pun bleh dgr dr dlm kete....
tapi bile kete pusing kiri syp jer....
sy syak tayar sbb tayar depan sy...
sebelah baru & sebelah lame...
ape masalah nye ek....
risau gak kalu shaft ke, bearing ker....

chalan, problem kau ni aku fikir dulu...... huhuhu. susahnyerrr... maybe apek jinjang leh tolong.


maksud sy mase kete sedang bergerak la....
bile berhenti ok jer
xde la dengung tu....
XdengX
salam..
sy ni bru jer dpt lesen n xtaw sgt psl kreta nih..skrg ni pki van toyota liteace (ayahnye) tp sy ade maslh sket sbb air slalu kering wp van tu xgerak mne2 pon..duk parking kt rumah jer..pagi isi air esok pagi da kering..sy rse ade bnde yg bocor tp sy xtaw ape die..pegi tny kt kdi die kte suh tukar bende nih (sy xtaw name part nih) smpi rege die seratus lebey..tp sy rse cm xlogik jer tukar bnde tu ngn air yg kering..jd mintak tolong la brothers yg bijak pandai utk memberi sedikit penjelasan ttg kes sy nih...
deanna_a
salam

saya nak sembang sedikit pasal kereta. ada orang komplen kereta saya mcm bunyi kapal terbang. saya ckp saya bangga sebab kereta saya sama standard dgn kapal terbang. biggrin.gif tapi boleh bagi sedikit info kenapa enjin kereta boleh jadi bunyi kuat sgt.
Kopite
QUOTE(deanna_a @ Jun 3 2009, 01:41 AM) *
salam

saya nak sembang sedikit pasal kereta. ada orang komplen kereta saya mcm bunyi kapal terbang. saya ckp saya bangga sebab kereta saya sama standard dgn kapal terbang. biggrin.gif tapi boleh bagi sedikit info kenapa enjin kereta boleh jadi bunyi kuat sgt.


ia boleh jadi kerana bunyi pada sistem aircond tiap kali kipas aircond ko berpusing.
bestfriend
Aku pakai kete wira tahun 97..
apesal bila aku drive naik bukit,aku terhidu bau asap ek?
asap tu berbau dalam kete, tempat seat blakang dan depan...

ekzos bocor ke ha?
Kopite
QUOTE(bestfriend @ Jun 3 2009, 03:29 AM) *
Aku pakai kete wira tahun 97..
apesal bila aku drive naik bukit,aku terhidu bau asap ek?
asap tu berbau dalam kete, tempat seat blakang dan depan...

ekzos bocor ke ha?


uiks...x pernah plak aku dgr kes mcm nie.
tapi kenapa masa naik bukit aje?
masa tu ko pasang aircond ke x?
bestfriend
QUOTE(Apek_Jinjang @ Jun 3 2009, 03:35 AM) *
QUOTE(bestfriend @ Jun 3 2009, 03:29 AM) *
Aku pakai kete wira tahun 97..
apesal bila aku drive naik bukit,aku terhidu bau asap ek?
asap tu berbau dalam kete, tempat seat blakang dan depan...

ekzos bocor ke ha?


uiks...x pernah plak aku dgr kes mcm nie.
tapi kenapa masa naik bukit aje?
masa tu ko pasang aircond ke x?


pasang dengan tak pasang aircond sama je berbau...
turun bukit danjalan rata takde lak bau eh..
heran gak aku..
nape ek?
zan
QUOTE(bestfriend @ Jun 3 2009, 12:05 PM) *
QUOTE(Apek_Jinjang @ Jun 3 2009, 03:35 AM) *
QUOTE(bestfriend @ Jun 3 2009, 03:29 AM) *
Aku pakai kete wira tahun 97..
apesal bila aku drive naik bukit,aku terhidu bau asap ek?
asap tu berbau dalam kete, tempat seat blakang dan depan...

ekzos bocor ke ha?


uiks...x pernah plak aku dgr kes mcm nie.
tapi kenapa masa naik bukit aje?
masa tu ko pasang aircond ke x?


pasang dengan tak pasang aircond sama je berbau...
turun bukit danjalan rata takde lak bau eh..
heran gak aku..
nape ek?

ada kemungkinan terdapat kebocoran yang membenarkan asap kenderaan lain atau kenderaan anda sendiri memasuki kereta. contohnya getah di sekeliling pintu masuk dan juga getah kedap udara pada dinding antara dashboard dan ruang enjin dipanggil firewall yang digunakan untuk laluan kabel dan pipe air-cond.

kerja ni memerlukan mekanik terlatih utk dilakukan.
zan
QUOTE(deanna_a @ Jun 3 2009, 01:41 AM) *
salam

saya nak sembang sedikit pasal kereta. ada orang komplen kereta saya mcm bunyi kapal terbang. saya ckp saya bangga sebab kereta saya sama standard dgn kapal terbang. biggrin.gif tapi boleh bagi sedikit info kenapa enjin kereta boleh jadi bunyi kuat sgt.

bunyinya macam kapal terbang kan? oleh itu jgn bimbang... ini bukan masalah serius. macam saja.... belum betul2.
Kopite
QUOTE(zan @ Jun 4 2009, 01:47 PM) *
QUOTE(deanna_a @ Jun 3 2009, 01:41 AM) *
salam

saya nak sembang sedikit pasal kereta. ada orang komplen kereta saya mcm bunyi kapal terbang. saya ckp saya bangga sebab kereta saya sama standard dgn kapal terbang. biggrin.gif tapi boleh bagi sedikit info kenapa enjin kereta boleh jadi bunyi kuat sgt.

bunyinya macam kapal terbang kan? oleh itu jgn bimbang... ini bukan masalah serius. macam saja.... belum betul2.


kahkahkahkahkah
yahoo.gif
b777
Assalamualaikom semua

TABIK HORMAT pd pakar2 kita bro zan n apek...!!!! clapping.gif

time kasih mrk berdua berkat doa mrk maka tepacullah kereta idaman ku.... civic 1.7

tapi nmpk standart sgt le ada idea dak nak make over bg nmpk Grand gitu.....heee friends.gif
Kopite
QUOTE(b777 @ Jun 8 2009, 11:24 PM) *
Assalamualaikom semua

TABIK HORMAT pd pakar2 kita bro zan n apek...!!!! clapping.gif

time kasih mrk berdua berkat doa mrk maka tepacullah kereta idaman ku.... civic 1.7

tapi nmpk standart sgt le ada idea dak nak make over bg nmpk Grand gitu.....heee friends.gif


model nie kalau pakai GT wing memang sesuai.
banyak custom made punya bodypart kat kedai2 eksesori.
pilih aje mana yg sesuai.

civic ko color pe bro?
b777
QUOTE(Apek_Jinjang @ Jun 10 2009, 02:09 AM) *
QUOTE(b777 @ Jun 8 2009, 11:24 PM) *
Assalamualaikom semua

TABIK HORMAT pd pakar2 kita bro zan n apek...!!!! clapping.gif

time kasih mrk berdua berkat doa mrk maka tepacullah kereta idaman ku.... civic 1.7

tapi nmpk standart sgt le ada idea dak nak make over bg nmpk Grand gitu.....heee friends.gif


model nie kalau pakai GT wing memang sesuai.
banyak custom made punya bodypart kat kedai2 eksesori.
pilih aje mana yg sesuai.

civic ko color pe bro?


GT wing tu aper boss... heee

warna silver le... itu yg agak kureenggg sikit tu....
b777
aku ade cita nak share, baru2 ni pas aku tukar timing belt tiba2 ader bunyi2an asing dlm injin lah... tambah bila time conner turn steering sikit dia ader bunyi mcm lori pulak..

so aku repeat balik kat mamat bengkel ni, yg best nye sampi kat wshop bunyi tu dah ilang pulak...!!! puas aku raammmm...rammm pusing punya pusing.. cantik x der bunyi daaa... emmmm

aku balik perasaan hampa belaka..

ptg tu, dia bunyi balik g wshop tu balik tutup pulak, ader kecemasan pulak...!! maklumlah bengkel bro melayu biasalah, suka2 buka suka2 tutup...emmmmm

wa nak try esok lak... dah buka ke belum wshop tu... ish...ishh.... oops.gif
Kopite
color silver xjd hal la.org yg pndai kasi lawa kete color silver bg aku lbh passion n kreatif. Kalau pakai honda, kebanyakannya settle down ngan color pearl white or champion white...dh nmpk cntk. Tp cntk dr segi color aje.

Padanan silver ngam sport rim yg btul main peranan penting. Tp kalau pakai silver n pakai sport rim color hitam mmg mcm padiyapa la kete ko. Jd, color yg sesuai adalah samada color tembaga atau putih.

GT wing tu spoiler yg tinggi n lebar tu. Selalu org pakai tuk touring car n GT japan.
chalan
sy ade masalah ngan kete ni....
kete auto...
pagi2 bile nak jalan da panas dlm 3-4 minit...
masuk gear D x nak jln.....
mcm loose jer...
mcm tekan minyak mase free gear....
bila da gerak tu ok la.....
ape masalahnye ek
sbb enjin x panas @ gearbox rosak @ sbb minyak Gear box
tlg la hamba yg serba kekurangan ini....
hikhikhihik
b777
QUOTE(Apek_Jinjang @ Jun 13 2009, 05:12 AM) *
color silver xjd hal la.org yg pndai kasi lawa kete color silver bg aku lbh passion n kreatif. Kalau pakai honda, kebanyakannya settle down ngan color pearl white or champion white...dh nmpk cntk. Tp cntk dr segi color aje.

Padanan silver ngam sport rim yg btul main peranan penting. Tp kalau pakai silver n pakai sport rim color hitam mmg mcm padiyapa la kete ko. Jd, color yg sesuai adalah samada color tembaga atau putih.

GT wing tu spoiler yg tinggi n lebar tu. Selalu org pakai tuk touring car n GT japan.

ok bro thanksss... nak tanya ko nape pagi2 bunyi keta aku mcm org bertukang kat bhgn timming belt n bawah air filter. bila panasss dia jadi back to normal.. tuan bg emel sy send video keta ni..
b777
QUOTE(Apek_Jinjang @ Jun 13 2009, 05:12 AM) *
color silver xjd hal la.org yg pndai kasi lawa kete color silver bg aku lbh passion n kreatif. Kalau pakai honda, kebanyakannya settle down ngan color pearl white or champion white...dh nmpk cntk. Tp cntk dr segi color aje.

Padanan silver ngam sport rim yg btul main peranan penting. Tp kalau pakai silver n pakai sport rim color hitam mmg mcm padiyapa la kete ko. Jd, color yg sesuai adalah samada color tembaga atau putih.

GT wing tu spoiler yg tinggi n lebar tu. Selalu org pakai tuk touring car n GT japan.


tolong bos klu leh jumpa lg bagus bosss leh mengeratkan silaturtahhimmmm....heee
b777
QUOTE(chalan @ Jun 15 2009, 08:59 AM) *
sy ade masalah ngan kete ni....
kete auto...
pagi2 bile nak jalan da panas dlm 3-4 minit...
masuk gear D x nak jln.....
mcm loose jer...
mcm tekan minyak mase free gear....
bila da gerak tu ok la.....
ape masalahnye ek
sbb enjin x panas @ gearbox rosak @ sbb minyak Gear box
tlg la hamba yg serba kekurangan ini....
hikhikhihik


klu nak kata terro x lee.. tapi klu ikut kata guru zan n apek rasanye gearbox ade sikit problem lah.. atau klu guna keta honda mungkin minyak gearbox jeniss x bersesuian...

ape kata pakar2 kita ni bro zan n apekkk...???

sian member kita ni...
chalan
QUOTE(b777 @ Jun 15 2009, 01:30 PM) *
QUOTE(chalan @ Jun 15 2009, 08:59 AM) *
sy ade masalah ngan kete ni....
kete auto...
pagi2 bile nak jalan da panas dlm 3-4 minit...
masuk gear D x nak jln.....
mcm loose jer...
mcm tekan minyak mase free gear....
bila da gerak tu ok la.....
ape masalahnye ek
sbb enjin x panas @ gearbox rosak @ sbb minyak Gear box
tlg la hamba yg serba kekurangan ini....
hikhikhihik


klu nak kata terro x lee.. tapi klu ikut kata guru zan n apek rasanye gearbox ade sikit problem lah.. atau klu guna keta honda mungkin minyak gearbox jeniss x bersesuian...

ape kata pakar2 kita ni bro zan n apekkk...???

sian member kita ni...


tu la pasalnye...
kang x pasal2 kene cong ngan taukey kedai...

shadow
salam pada semua..


aku ada masalah dan amat2 perlukan nasihat dari otai2 di sini. Aku pakai toyota berenjinkan 4age 20v. Baru2 nie, timing belt aku putus masa crusing dalam 80km/j.. apa agak nye effek pada engine aku? apa part2 yang perlu aku tukar. Aku takut di tipu oleh pomen.. sekarang keta aku sadai di bengkel..


terima kasih..
aimaniac
QUOTE(shadow @ Jun 15 2009, 06:23 PM) *
salam pada semua..


aku ada masalah dan amat2 perlukan nasihat dari otai2 di sini. Aku pakai toyota berenjinkan 4age 20v. Baru2 nie, timing belt aku putus masa crusing dalam 80km/j.. apa agak nye effek pada engine aku? apa part2 yang perlu aku tukar. Aku takut di tipu oleh pomen.. sekarang keta aku sadai di bengkel..


terima kasih..


Fuyo.. Timing belt putus. Kena grind valve la nih.. Ada 20 plak tuh. Sila la prepare RM2k utk repairkan semula. blum.gif
Kopite
valve ko semua akan bengkok. Byk keje n leceh. Kene cari pomen yg btul2 pakar n teliti. Better amik enjin lantai aje.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.