Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Sapa Minat Superbike
Mesra.net Forum > Vehicles & Transportation > Kereta, Motosikal, Basikal
Zarul

Honda CBR... bestnya dapat bawak motor nih..


Aprilia


Zxr..

Banyak ler lagi gambar..penat nak paste..tengok kat sini
http://superbike-pics.blogspot.com/
Azurri
yang warna kelabu tu , memang azurri minat giler...

motor nie , kalau buat hantar TENDER kat Putrajaya , confirm 15 minit jer..!!!
silap2 boleh cecah 10 minit..!!! hehehehe..........
laugh.gif
zan
yg kelabu tu model RS250 Replica.

tukar CDI racing dan exhaust kit, leh masuk trek dan tapau motor 600cc.

sadly, model lama tuh. dari thn 1996.
Hana_Amirra
motor suka tgk..
tapi, tak suka pakwe yg ada superbike..
nnt takleh tgk wayang..asyik2 dia ada riding ajek.. laugh.gif
aku mmg ler makwe yg tak memahami.. ekekekekkekeke..
zan
hana boleh ajak pakwe buat wayang. laugh.gif
radioactive
wayang apa nak wat tu? Sambungan k.l menjerit ke?hahahha...ker hana terjerit? biggrin.gif
zan
remp-it the wayang kulit
radioactive
susah nak wat moto wayang kulit....hahahha
zan
err tak susah. aku tahu caranya...
Hana_Amirra
mula merepek meraban mcm tok wan dah nyanyuk lah tu.. dry.gif

teruknyer perspektif org ttg org yg ada superbike nie..
aku tanak lah couple dgn org yg ada superbike..
tak pasal2 kena fitnah "buat wayang"..
Zarul
weh..tq kawan kawan..mmg aku yakin ramai orang superbike nih..

tapi yg baru nak mula boleh start dgn tzm dulu..upgrade body kit sparepart..cantik mcm aprilia jugak jadiknya..

tapi CBR tu mmg meleleh air hidung ler tengok..hehehe
Azurri
QUOTE(zan @ Aug 7 2006, 09:37 AM)
yg kelabu tu model RS250 Replica.

tukar CDI racing dan exhaust kit, leh masuk trek dan tapau motor 600cc.

sadly, model lama tuh. dari thn 1996.

oooo...yer ker...?

tapi tengok dari luaran nie pun dah cukup menarik .......
eeemmm...... bila lah agaknya dapat beli motorbike nie ......
wink.gif
zan
biasanya kalau nak mula era superbike dengan model 250cc. guna lesen B2 pun boleh.

jauh bezanya antara TZM dengan ZXR250 dari segi hantaran kuasa.
enjin TZM boleh berputar sehingga 10-11,000rpm manakala ZXR250 sehingga 20,000rpm (redline 16,000rpm).

characteristic antara TZM sebagai enjin 2 lejang dgn enjin 4 lejang juga tak sama.

di singapura, biasanya mereka akan bermula dengan superbike 400cc yg murah dan banyak terdapat di sana. paling popular ialah Suzuki SGX400 dan Honda CBF400.

selepas itu, merkea akan upgrade ke kelas 600cc, 750cc dan 1000cc.
brutalebiker
QUOTE(zan @ Aug 8 2006, 10:04 AM)
jauh bezanya antara TZM dengan ZXR250 dari segi hantaran kuasa.
enjin TZM boleh berputar sehingga 10-11,000rpm manakala ZXR250 sehingga 20,000rpm (redline 16,000rpm).

cuba check betul2...
TZM 150cc 2 lejang = ??? cc 4 lejang wink.gif


p/s: jgn lupa ambil kira berat motor...
zan
QUOTE(brutalebiker @ Aug 8 2006, 02:31 PM)
QUOTE(zan @ Aug 8 2006, 10:04 AM)

jauh bezanya antara TZM dengan ZXR250 dari segi hantaran kuasa.
enjin TZM boleh berputar sehingga 10-11,000rpm manakala ZXR250 sehingga 20,000rpm (redline 16,000rpm).

cuba check betul2...
TZM 150cc 2 lejang = ??? cc 4 lejang wink.gif


p/s: jgn lupa ambil kira berat motor...

kerana itu saya sarankan untuk belajar bawa motor 250 4 lejang kerana character enjin lebih hampir dengan sifat2 superbike yg lebih besar.

TZM tidak sesuai. harap maklum.
brutalebiker
QUOTE(zan @ Aug 8 2006, 02:35 PM)
kerana itu saya sarankan untuk belajar bawa motor 250 4 lejang kerana character enjin lebih hampir dengan sifat2 superbike yg lebih besar.

TZM tidak sesuai. harap maklum.

baik datuk..
hamba sedia maklum.. biggrin.gif


zan
belum ada cucu lagi lah. tidak boleh panggil datuk.

p/s aprilia RS250 lagi.... dry.gif
Zarul
wah wah..bagus bagus geng..

ghosttalker.tq..aku nak letak gambar tu dalam koleksi blog aku nih..tq..


Ni Honda NSF100..best kalo dapat design sendiri..


Gambar koleksi ni semua aku dah upload kat sini : -->http://superbike-pics.blogspot.com/
Zarul
sapa ada gambar motor lagi?

kalo gambar motor sendiri lagi best..
laugh.gif
zan
QUOTE(Zarul @ Aug 14 2006, 10:11 AM)
sapa ada gambar motor lagi?

kalo gambar motor sendiri lagi best..
lol.gif

motor aku tak best. so, takleh tunjuk kat orang.... biggrin.gif
gadisPUAKA
pakwe aku ni..
ei... rimas aku..
tah ape jenis superbike aku pun tak tau..
Ducati..
kerjanya duk bukak tu, spray ni.., buat itu, buat ini...
geng2 dia pun centu jugak..

memang orang lelaki ceni ke?
zan
QUOTE(gadisPUAKA @ Aug 14 2006, 10:47 AM)
pakwe aku ni..
ei... rimas aku..
tah ape jenis superbike aku pun tak tau..
Ducati..
kerjanya duk bukak tu, spray ni.., buat itu, buat ini...
geng2 dia pun centu jugak..

memang orang lelaki ceni ke?

pakwe ko aje camtu...

eh, motor apa dia pakai? duakati?? lol.gif
radioactive
sekati jer...hahaha tongue.gif
zan
QUOTE(radioactive @ Aug 14 2006, 02:29 PM)
sekati jer...hahaha tongue.gif

zaman bila tu...

hari ini bukankah kita gunakan sukatan metrik? laugh.gif
gadisPUAKA
memang mengong le pakwe aku tuh..
nanti aku tanya dia... angry.gif
siap le..
radioactive
QUOTE(zan @ Aug 14 2006, 02:43 PM)
QUOTE(radioactive @ Aug 14 2006, 02:29 PM)
sekati jer...hahaha blum.gif

zaman bila tu...

hari ini bukankah kita gunakan sukatan metrik? laugh.gif

hampeh ko....
Tu sukatan zaman perang jepon tu blum.gif
zan
QUOTE(gadisPUAKA @ Aug 15 2006, 12:19 PM)
memang mengong le pakwe aku tuh..
nanti aku tanya dia... angry.gif
siap le..

ko jgn susah hati gP. next time ko jumpa dia...mintak clash aje.

lepas tu meh kita kapel! cool.gif
radioactive
ntah˛ ko pon sama gak zan..hahahha
Cuba menangguk di air keruh nampak... blum.gif
zan
QUOTE(radioactive @ Aug 16 2006, 10:53 AM)
ntah˛ ko pon sama gak zan..hahahha
Cuba menangguk di air keruh nampak... blum.gif

aku mmg org melaka. ayer keroh tu dah macam kampung aku jugakk laugh.gif

jadik apa salahnya aku menangguk?
hagiri
QUOTE(Zarul @ Aug 14 2006, 10:11 AM)
sapa ada gambar motor lagi?

kalo gambar motor sendiri lagi best..
laugh.gif

tu yg mr.brutalebiker letak tu, rasenye moto die tu kot...
rasenye la...
rolleyes.gif
letak la lg...
moto seksi woo...
biggrin.gif
en.zan, comparison zx2 ngan tzm tu rase cam x ngam la...
tzm rpm smpi 13k (sbb ko tulis zx2 smpi 20k)...haa br ngam
tp tzm 2 stroke beb, jgn lupe...
tp inline 4 nye bunyi mmg ngancam la...
cool.gif


lgpn tzm bkn superbike, die sportbike, zx2 pn same kot...ntah
gadisPUAKA
QUOTE(zan @ Aug 16 2006, 08:41 AM)
QUOTE(gadisPUAKA @ Aug 15 2006, 12:19 PM)
memang mengong le pakwe aku tuh..
nanti aku tanya dia...  mad.gif
siap le..

ko jgn susah hati gP. next time ko jumpa dia...mintak clash aje.

lepas tu meh kita kapel! cool.gif

nga............... ohmy.gif
zan
sekali lagi aku jatuh hati dgn wajahmu yg kiut itu...

ohmy.gif <--- gP
Zarul
ducati ada sesapa minat tak?
gadisPUAKA
QUOTE(Zarul @ Aug 17 2006, 04:41 PM)
ducati ada sesapa minat tak?

aaa..?
dua kati...? biggrin.gif
sam2003
sapa ada NSR150 R...
aku nak beli..
zan
QUOTE(sam2003 @ Aug 21 2006, 01:57 PM)
sapa ada NSR150 R...
aku nak beli..

cuba check dalam majalah roda-roda. ada beberapa NSR untuk dijual. harga sekitar 3,500-5,000.
berhati2 dengan RC power valve yg sering rosak. harga antara mega_shok.gif0-1000.

sam, aku ada kawasaki Serpico SS utk dijual. Serpico SS dan KRZ adalah serupa - cuma sport rim KRZ made in japan. sport rim Serpico made in Thailand.

kelebihan KRZ berbanding TZM dan NSR ialah SuperKIPS. model Ninja 150 cuma gunakan KIPS iaitu 1 powervalve. SuperKIPS bermakna ada 2 powervalve.

dan power valve yg digunakan oleh Kawasaki ialah jenis mekanikal dan boleh laras. ia tidak boleh rosak seperti TZM dan NSR yg menggunakan power valve elektronik. dan dengan penggunaan 2 power valve berbanding 1, kawasaki lebih kuat kuasa dalam bentuk standard dan ini terbukti ketika pendakian bukit. TZM pancit masa naik bukit ; cth dari persimpangan bertingkat lampu isyarat puchong ke arah kinrara.

top speed 205kmh. full tank 11 liter leh pergi sekitar 220km pada kelajuan sekitar 120kmh. minyak 2T leh tahan sekitar 2,000km full tank bergantung pada kelajuan.

motor aku tidak modify dan lengkap dengan fairing dan sport rim serta adjustable monoshock.

harga? murahhh...kena pm lah. itu pun kalau kau mahu. antara KRZ dan NSR ada perbezaan. NSR mmg nampak lebih sporti tapi pembonceng kena berkorban sebab design single seat rider tu. dia akan duduk terlalu tinggi dan dalam keadaan mengjungkit macam berak tak lawas.

setting NSR dan KRZ hampir serupa iaitu menggunakan tayar 17 inci di hadapan dan 18 inci di belakang. brek disk depan dan belakang. enjin 150cc dengan sejukan cecair dan power valve. suspension monoshock.

aku dengar NSR lebih laju dari KRZ tp aku tak pernah test lagi. tak penah jumpa rider NSR yg hebat.

kelemahan NSR - power valve rosak
kelamahan KRZ - tiada meter isi tangki minyak. tp ini normal kerana tradisi superbike kawasaki mmg tidak menggunakan fuel gauge sejak beberapa dekad lepas. cuma akhir2 ini mereka mahu menggunakannya.
brutalebiker
QUOTE(zan @ Aug 22 2006, 09:34 AM)
QUOTE(sam2003 @ Aug 21 2006, 01:57 PM)
sapa ada NSR150 R...
aku nak beli..


kelemahan NSR - power valve rosak

single R.. eemmm.. hanya otai saja yg cari jenis ni..

p/s: power valve NSR paling susah nak rosak/patah...
kalau TZM.. YES!!! senang rosak/patah/bocor... dry.gif

[img]http://www.apriliaforum.com/RightRear%5B1%5D.jpg[/img]
superbikemurah
QUOTE(Zarul @ Aug 6 2006, 10:22 AM) *

Honda CBR... bestnya dapat bawak motor nih..


Aprilia


Zxr..

Banyak ler lagi gambar..penat nak paste..tengok kat sini
http://superbike-pics.blogspot.com/



ramai orang berminat dgn superbike..tp rmai yg tidak mampu memiliki nye kerana harga yg tinggi
dgn itu sy ada jual superbike yg murah halal semua nye ada disini http://www.facebook.com/SuperbikeMurah
impian menjadi kenyataan sudah.. biggrin.gif
amilism
QUOTE(zan @ Aug 22 2006, 09:34 AM) *
QUOTE(sam2003 @ Aug 21 2006, 01:57 PM)
sapa ada NSR150 R...
aku nak beli..

cuba check dalam majalah roda-roda. ada beberapa NSR untuk dijual. harga sekitar 3,500-5,000.
berhati2 dengan RC power valve yg sering rosak. harga antara mega_shok.gif0-1000.

sam, aku ada kawasaki Serpico SS utk dijual. Serpico SS dan KRZ adalah serupa - cuma sport rim KRZ made in japan. sport rim Serpico made in Thailand.

kelebihan KRZ berbanding TZM dan NSR ialah SuperKIPS. model Ninja 150 cuma gunakan KIPS iaitu 1 powervalve. SuperKIPS bermakna ada 2 powervalve.

dan power valve yg digunakan oleh Kawasaki ialah jenis mekanikal dan boleh laras. ia tidak boleh rosak seperti TZM dan NSR yg menggunakan power valve elektronik. dan dengan penggunaan 2 power valve berbanding 1, kawasaki lebih kuat kuasa dalam bentuk standard dan ini terbukti ketika pendakian bukit. TZM pancit masa naik bukit ; cth dari persimpangan bertingkat lampu isyarat puchong ke arah kinrara.

top speed 205kmh. full tank 11 liter leh pergi sekitar 220km pada kelajuan sekitar 120kmh. minyak 2T leh tahan sekitar 2,000km full tank bergantung pada kelajuan.

motor aku tidak modify dan lengkap dengan fairing dan sport rim serta adjustable monoshock.

harga? murahhh...kena pm lah. itu pun kalau kau mahu. antara KRZ dan NSR ada perbezaan. NSR mmg nampak lebih sporti tapi pembonceng kena berkorban sebab design single seat rider tu. dia akan duduk terlalu tinggi dan dalam keadaan mengjungkit macam berak tak lawas.

setting NSR dan KRZ hampir serupa iaitu menggunakan tayar 17 inci di hadapan dan 18 inci di belakang. brek disk depan dan belakang. enjin 150cc dengan sejukan cecair dan power valve. suspension monoshock.

aku dengar NSR lebih laju dari KRZ tp aku tak pernah test lagi. tak penah jumpa rider NSR yg hebat.

kelemahan NSR - power valve rosak
kelamahan KRZ - tiada meter isi tangki minyak. tp ini normal kerana tradisi superbike kawasaki mmg tidak menggunakan fuel gauge sejak beberapa dekad lepas. cuma akhir2 ini mereka mahu menggunakannya.


yang ni memang otai.NSR masa zaman aku sekolah menengah cikgu aku ada pakai.Masa tu memang smart giler.Aku pun ada niat nak carik lepas tengok cite Andy Lau Full Throttle.Sampai sekarang pun aku masih nak cari.Tunggu ada duit la.Tapi tak silap aku Andy Lau guna NSR250r kan?Sebab susah nak jumpa yamaha atau honda keuarkan cc bawah 250 yang ala-ala design macam superbike.Asalkan spare parts masih ada tak kisah kalau kekurangan power valve dia rosak.
BBphire
have u came across with this Whatchuwant – Pimp My Ride this great deal? you know we can win gadgets prizes worth over RM10,000 daily and most interesting is that we can get the chance to pimp our ride only on TODAY!!! Yes, Pimp My Ride only on TODAY! best thing here, if we were selected, we can get the chance to be featured on MTV Pimp My Ride! Better get hurry up to dial *128#, just pick a pack and win great prizes. Well, check here for more info http://xpax.com.my/whatchuwant.php
ZombieTan007
ah keluarlah pemenang pertama Whatchuwant MTV pimp my ride. Nama Mohd Zariq dari Kuantan, Pahang terpapar besar kat iklan tu. Ganjaran peraduan Xpax ni memang lumayan, rugi kalo tak try *128#
qaseh chinta lara
sy suka sy suka
hm... semenjak aku dah jadi minah rider ni kan.. minat plak ngan motorbike..
hu3.. agak2 der x bf motorbike jatuh cinta kat aku... hahahha (berangan lebey)
Rockso
adoi..lepas PIMP..proton saga jadi porsche???!!! btui ker ni??!!

http://youtu.be/Rtlq6ygAt4U
masakbujang
honda cb400 ok tak...apa kelebihan ?? apa kekeurangan??
kipass
aku minat Yamaha R6 dan Aprilia RSV4
kipass
QUOTE(qaseh chinta lara @ Oct 10 2012, 09:12 PM) *
sy suka sy suka
hm... semenjak aku dah jadi minah rider ni kan.. minat plak ngan motorbike..
hu3.. agak2 der x bf motorbike jatuh cinta kat aku... hahahha (berangan lebey)

adaaaa...jgn risau...kompom ade...
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.