Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Jahitan Manik
Mesra.net Forum > Arts & Cultures > Kesenian
Pages: 1, 2
ghuroba82
Salam....

I'm new here..n this is my very 1st posting..ngeee...
smile.gif
actually saya tgh cari idea...
saya dah beli jubah nikah (simple plain putih-chiffon)..
n saya nak tambah dgn perincian manik (ayat radzwan radziwill) serba pink..

emm..ada sapa2 boleh bagi idea..?

TQ in advance...
fieza_fwwt
ghuroba, as I suggest to Nur, I think it's better for u to buy the book (Sulaman benang & manik labuci - oleh Rosita Jaafar)
Tak rugi beli buku tu. Kat dlm buku tu ada diajar bagaimana nak menjahit manik & labuci. Cth2 pun ada. So, U blh dpt idea mcmana nak memeriahkan lagi baju U yg plain tu. Maybe U blh taruk kat bhgn hadapan jubah dgn corak yg berterabur. This is only my suggestion.

So, good luck & congratulation for your wedding.
syima
macam nak join
fieza_fwwt
Syima, meh la join. Kalau u tau kat mana nak beli manik & labuci secara borong kat M'sia, tolong bgtau I ye. I kat Chennai, India skrg ni. Bukannya apa, takut stock manik & labuci I habis nanti blh la cari kat sana. Btw, U dok kat mana?
escadagurl21
i nak tambah manik pada baju kurung...
tapi x tau design apa...nak mulakan mcm mna yer?
fieza_fwwt
QUOTE(escadagurl21 @ Sep 10 2007, 03:44 PM) *
i nak tambah manik pada baju kurung...
tapi x tau design apa...nak mulakan mcm mna yer?



Kalau dah ada buku tu senang sikit nak refer. Lps tu bukak majalah atau buku2 yg ada gambar baju kurung. Blh dpt banyak idea. Selalunya baju kurung org akan jahit manik kat tangan & leher baju. Ada gak yg buat corak berterabur but mak sure tak banyak sangat sbb nanti bukannya makin lawa tapi makin semak nampak.
escadagurl21
QUOTE(fieza_fwwt @ Sep 10 2007, 03:54 PM) *
QUOTE(escadagurl21 @ Sep 10 2007, 03:44 PM) *
i nak tambah manik pada baju kurung...
tapi x tau design apa...nak mulakan mcm mna yer?



Kalau dah ada buku tu senang sikit nak refer. Lps tu bukak majalah atau buku2 yg ada gambar baju kurung. Blh dpt banyak idea. Selalunya baju kurung org akan jahit manik kat tangan & leher baju. Ada gak yg buat corak berterabur but mak sure tak banyak sangat sbb nanti bukannya makin lawa tapi makin semak nampak.

a'aa mmg akan jadi semak...tulah tembah kat lengan dgn leher je...tp cm simple...
mak i kata x payah + lagi dh..dh ok....tp nmpk so simple..x pe nti nak pi cr buku tu...at least leh tiru buat tu
cendawan_comel
QUOTE(fieza_fwwt @ Sep 9 2007, 02:43 PM) *
ghuroba, as I suggest to Nur, I think it's better for u to buy the book (Sulaman benang & manik labuci - oleh Rosita Jaafar)
Tak rugi beli buku tu. Kat dlm buku tu ada diajar bagaimana nak menjahit manik & labuci. Cth2 pun ada. So, U blh dpt idea mcmana nak memeriahkan lagi baju U yg plain tu. Maybe U blh taruk kat bhgn hadapan jubah dgn corak yg berterabur. This is only my suggestion.

So, good luck & congratulation for your wedding.



betul tu.. buku tu mmg bagus.. i pun pandai jahit manik sbb belajar dari buku tu je.. dlm buku tu, dia ajar step by step.. from that, kite blh adjust design ikut kretivity kite!
syima
QUOTE(fieza_fwwt @ Sep 10 2007, 01:47 PM) *
Syima, meh la join. Kalau u tau kat mana nak beli manik & labuci secara borong kat M'sia, tolong bgtau I ye. I kat Chennai, India skrg ni. Bukannya apa, takut stock manik & labuci I habis nanti blh la cari kat sana. Btw, U dok kat mana?


dkt kl

oh
kat masjid jamek banyak giler.
escadagurl21
tau x mna nak beli manik byk2???
aweks86
sy jahit manik sendiri kat baju kurung...
memang minat sendiri..
G keje kat spital pakai baju kurung..
asyik kene panggil jer dengan akak2 nurse...
rupe2 nyer nak tengok manik yg sy jahit..
ingat ader wat silap mase keje... smile.gif

syima
macam best la!!
saya nak beli manik esok la.. nak buat cover henpon sendiri.. biggrin.gif
beli kat kedah je.. mahal la.. sepeket 200 butir rm50sen
escadagurl21
QUOTE(syima @ Oct 12 2007, 12:31 AM) *
macam best la!!
saya nak beli manik esok la.. nak buat cover henpon sendiri.. biggrin.gif
beli kat kedah je.. mahal la.. sepeket 200 butir rm50sen

klu murah dan byk..kna tgk kualiti la syima...
jgn basuh sekali dh luntur wrna...
calenderbiru
Ni hasil jahitan sendiri






calenderbiru




escadagurl21
cantik yg baju coklat tu punya manik...
tp x nmpk sangat..jauh
calenderbiru
nurkasih0209
cantiknyerrr....
PutraRafie
ni trend design baju kurung sekarang nie...
semua nya nk tempah kalo boleh nk ade ade manik..
tp cantik gak kalo ade manik...
tp x nmpk lagi lah baju melayu ade manik...
unsure.gif
Rose
sori...nyampuk kat sni...ada iklan skt..

terbuka kpd semua...specially yg tinggal area kulim or lunas, kedah

kursus jahitan manik

tarikh : 29.02.08
hari : jumaat
tempat : no. 88, tmn kobis 1, 09600 lunas, kedah
tarikh tutup penyertaan : 28.02.08

- peralatan disediakan...just gi bwk bdn aje...mkn pun disediakan
- mempelajari pelbagai teknik jahitan manik
- bimbingan dari tenaga pengajar berpengalaman (lebih 15 thn dlm bidang jahitan manik)
- sijil penyertaan diberikan kpd peserta kursus

maklumat lanjut, call or sms cik eja : 012-5275034
calenderbiru
lama sungguh x up-date sini, ni ada yg terbaru tp baru siap sebelah lengan smile.gif




yang ini pulak sepupu punya

rosmaria
QUOTE(syima @ Oct 12 2007, 12:31 AM) *
macam best la!!
saya nak beli manik esok la.. nak buat cover henpon sendiri.. biggrin.gif
beli kat kedah je.. mahal la.. sepeket 200 butir rm50sen

dok kedah ke? kedah kat mana? saya kat langkawi...buat jugak jahit manik ni kat baju dan tudung bawal..ambil upah...tp skrg dok cari manik jepun yg blh borong dlm 100g...sapa tau ye?
rosmaria
QUOTE(intan_k @ Sep 28 2006, 12:10 AM) *
biggrin.gif

helo..ya ini penjahit manik sudah mari...
senang je nak jhit mnik ni...lagi la kalau kiter creative...
pandang memana je ade idea...

intan ade beli buku sulaman manik ni....60 gak la...
then intan gi le kedai2 yg jual2 baju bermanik ni...
kedai2 kawen ke....
then try lakar sendiri atau.....ade hp bercamera..?????
ambik jek gambo!~ rolleyes.gif

pastu kalau rajin selak2 la majalah yg ade fesyen nak raya ni...
byk baju kurung dah jhit dengan manik...

intan pun busy la ni...menjahit manik...
design pertama intan dapat dalam mimpi....hua hua..
masa tu pas grad..sementara dapat keje ni..ni la keje intan...

buat Nurzyra...try la ek...
kalau nakjahit manik...guna manik japan...
manik jenis ni kalau 100gram dalam rm20 (intan beli byk2)
kalau 10gram..(peket kecik2) dalam rm3-3.90....
manik japan ni cantik...warna berkilat...tak mcm manik malaysia...kureng sket

em...kalau baju kosong cntik la jhit manik...
kalau nak jhit manik pada baju kurung...
kata la bhgian bawah baju kan....jahit bhgian depan je...
kalau jhit keliling...nnti ganggu time nak duduk la...

em pe lagi ek...
tatau la pe lagi nk bgtau....
ade pa pe tya la saya....designer manik sendirian berhad...ekekekek....
laugh.gif

kat mana beli 100g manik jepun tu? rm20? saya tgh cari suplier manik gak ni
escadagurl21
sya pon tgh cr supplier manik niiii...selalu beli je kat kedai...mahallll
fizdane
Ada yang berminat nak belajar jahit manik? Apa kata join kelas anjuran kami.



Kelas teknik asas jahitan manik dan labuci terkini.
  • Di kendalikan oleh pakar.
  • Kelas diakan setiap Sabtu/Ahad.
  • Lokasi di Sentul.
  • Yuran pedaftaran RM100 (termasuk peralatan menjahit)


Berminat sila hubungi perunding kecantikan kami di talian 012-3397602
emel : norbaitie77@yahoo.com



selain tu ada juga

Bengkel kesihatan, kecantikan dan teknik pemakaian tudung terkini.

Yuran pendaftaran RM25-RM50 sahaja.
zaharah1101
buku manik Rosita Jaafar tu memang bagus, dpt idea dan teknik baru utk jahit manik. Buku dpt beli kat ebay juga, penjual tu pun ada jual manik murah tapi berkualiti....


http://search.ebay.com.my/_W0QQfgtpZ1QQfrp...4Q5fPcNQ5fQ5fSI

website
HanimBeadings
QUOTE(escadagurl21 @ Sep 11 2007, 09:46 AM) *
tau x mna nak beli manik byk2???


kat Cheras batu 11 ada satu kedai jual. alamatnya:
S-8, Jalan 1/6, Taman Indah, Bt 11 Cheras, dekat dengan BSN dan AmBank balakong.

aku pun dapat cari dari ebay. klik bawah:

http://search.ebay.com.my/_W0QQfgtpZ1QQfrp...4Q5fPcNQ5fQ5fSI

zaharah1101
clapping.gif berita baik, Rosita dah keluar buku manik yg baru,
skrg ada dijual kat ebay lovelycraft,
ada juga jualan promosi, hadiah dari lovelycraft......


Nama bukunya BEADS,CRYSTAL & THREAD EMBROIDERY. Bukunya sangat bes.

Kereativitynya sangat unik dan bagus...... beli bukunya untuk belajar senang dan mudah.



ebay lovelycraft
[/color][/size]


ebay.com.my, lovelycraft[color="#FF0000"]
putryiee
Bengkel Jahitan Manik & Labuci (Pulau Pinang dan kawasan Utara)

Kelas Asas

Tarikh: 13 Disember 2008 (Sabtu)
Masa: 10am - 2pm
Tempat: Blok KG, Tabika Taman Free School, Jalan Terengganu, Pulau Pinang.
Yuran: RM150 (deposit RM50)
Belajar 20 paten/teknik jahitan
Kit bahan-bahan jahitan & nota, makanan dan sijil disediakan
* Org2 belah pulau... jom join kelas ni...


Tarikh: 14 Disember 2008 (Ahad)
Masa: 10am - 2pm
Tempat: No. 104, Persiaran Seksyen 3/11, Bandar Putra Bertam, Bertam.
Yuran: RM150 (deposit RM50)
Belajar 20 paten/teknik jahitan
Kit bahan-bahan jahitan & nota, makanan dan sijil disediakan
* Memandangkan kelas ini akan diadakan di Bandar Putra Bertam, mereka yang tinggal di Seberang Jaya/Seberang Perai/Kulim/Sg Petani digalakkan utk turut serta..


Berminat sila hubungi:
Syafa
012-5770106
Email: businessputryiee@yahoo.com
Blog: http://syafazalizacollection.blogspot.com/

Deposit RM50, no acc bank akan diberikan kemudian.

Setiap kelas, peserta minima 10 orang, maksima 15 orang..
nafisa81
kat mydin ade jual manik...satu peket besar brape tah..yg penting tak mahal...utk beginners ok kot..sbb kualiti dia dr luar plastik dah nampak out
escadagurl21
yg kat mydin tu manik dia dr mana? kilat2 x?
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.