Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Pewarna Rambut
Mesra.net Forum > Arts & Cultures > Fesyen dan Kecantikan
Pages: 1, 2
Adinda
kongsilah jenis apa yg bagus..
haritu Adinda ada beli tapi tak jadi sgt pun...
mcm takde perubahan jer... sad.gif sad.gif
Naphentes
kite pernah cuba wella,loreal dgn scwardicoft (tk tau spell) ok gak
mungkin rambut jenis senang nak dye kot
lyn76
QUOTE(Adinda @ Dec 6 2006, 02:17 AM)
kongsilah jenis apa yg bagus..
haritu Adinda ada beli tapi tak jadi sgt pun...
mcm takde perubahan jer... sad.gif sad.gif


samer lah adinda..
lyn pun pernah try skali..
tgk tak der perubahan, terus maleh nk pakai.. blum.gif biggrin.gif
Hana_Amirra
utk rambut yg tak penah dibuat permanent colouring kat kedai..
pakai ler ape pun..tak kan nampak sgt..
boleh nampak..tapi, dibawah cahaya matahari..itu pun kena tgk dekat2..

tapi..utk rambut yg penah buat permanent colouring kat kedai..
itu yg boleh nampak perubahan rambut kalau pakai pewarna rambut atau buat temporary colouring..

sbb hana penah colour rambut.. temporary colouring.. tapi, tak nmpk ape2..

ada 1 product yg boleh nampak colour kat rambut ..yg jenis spray..
nnt kalau hana dah beli.hana tempek kat sini ye..
setakat nie..blum beli lagi..sbb takde function utk ubahkan gaya rambut ... laugh.gif

im waiting wedding invitation at any hotel..masa tu ler nak melaram mcm artis..ekekekeke.. laugh.gif

baru2 nie..cousin mak antar kat..wedding anak dia buat kat hotel ..tapi, dia jemput 2 org ajek..
jadi mak tak ajak hana pun.. sleep.gif
juzme
juz guna loreal..so far nice la..
tak penah wat kt kedai..sume wat sendiri..
mmg nmpk gak la..
tp nk stop skejap..bg rambut itam dulu...
sbb nk wat highlite..hehehe laugh.gif
lyn76
QUOTE(Hana_Amirra @ Dec 6 2006, 09:17 AM)
baru2 nie..cousin mak antar kat..wedding anak dia buat kat hotel ..tapi, dia jemput 2 org ajek..
jadi mak tak ajak hana pun.. sleep.gif


x dpt lah hana melaram mcm artis.. biggrin.gif
Hana_Amirra
QUOTE(lyn76 @ Dec 6 2006, 09:21 AM)
QUOTE(Hana_Amirra @ Dec 6 2006, 09:17 AM)


baru2 nie..cousin mak antar kat..wedding anak dia buat kat hotel ..tapi, dia jemput 2 org ajek..
jadi mak tak ajak hana pun..  sleep.gif


x dpt lah hana melaram mcm artis.. biggrin.gif

yela..

kita sebenarnya boring nak hadiri majlis kat umah..sbb rasa biasa sgt..sampai malas nak gi..pergi cuma kawan2 yg rapat ajek laa..
kalau ofismate ajak..tak pergi..
mak ajak..tak pergi (kecuali kena paksa lah)

majlis kat hotel tu..kita rasa excited..sampai cari kasut.. baju..dan rambut akan buat curly2 sket..hehehehe..

tapi..selalu majlis kat hotel tu..tuan umah akan jemput 2 org ajek...


tapi..kalau ofismate ajak gi open house..hana pergi..
sbb.. hana tau.. kalau open house..dia ajak..maknanye..dia dah budget makanan tu utk hana..
kalau hana tak pergi..nnt kecian..makanan membazir..

kalau kenduri kawen..takper.. makanan selalu abis..kul 4-5ptg..mmg makanan dah abiss..
so..kalau hana tak hadir..kiranye..hana telah tolong tuan umah..dgn lebihkan makanan utk org yg lebih memerlukan.. cool.gif
lyn76
QUOTE(Hana_Amirra @ Dec 6 2006, 09:26 AM)
QUOTE(lyn76 @ Dec 6 2006, 09:21 AM)
QUOTE(Hana_Amirra @ Dec 6 2006, 09:17 AM)


baru2 nie..cousin mak antar kat..wedding anak dia buat kat hotel ..tapi, dia jemput 2 org ajek..
jadi mak tak ajak hana pun.. sleep.gif


x dpt lah hana melaram mcm artis.. biggrin.gif

yela..

kita sebenarnya boring nak hadiri majlis kat umah..sbb rasa biasa sgt..sampai malas nak gi..pergi cuma kawan2 yg rapat ajek laa..
kalau ofismate ajak..tak pergi..
mak ajak..tak pergi (kecuali kena paksa lah)

majlis kat hotel tu..kita rasa excited..sampai cari kasut.. baju..dan rambut akan buat curly2 sket..hehehehe..

tapi..selalu majlis kat hotel tu..tuan umah akan jemput 2 org ajek...


tapi..kalau ofismate ajak gi open house..hana pergi..
sbb.. hana tau.. kalau open house..dia ajak..maknanye..dia dah budget makanan tu utk hana..
kalau hana tak pergi..nnt kecian..makanan membazir..

kalau kenduri kawen..takper.. makanan selalu abis..kul 4-5ptg..mmg makanan dah abiss..
so..kalau hana tak hadir..kiranye..hana telah tolong tuan umah..dgn lebihkan makanan utk org yg lebih memerlukan.. cool.gif


biggrin.gif bagus..bagus.. wink.gif

lyn lak skrg nih mcm tgh memencilkan diri drp kengkwn lama, kecuali best fren masa sekolah dulu..
maleh lak rasa nk jumpa diorg nih..
maero attack
QUOTE(Adinda @ Dec 6 2006, 02:17 AM)
kongsilah jenis apa yg bagus..
haritu Adinda ada beli tapi tak jadi sgt pun...
mcm takde perubahan jer... sad.gif sad.gif

adinda beli kaler apa?

biasanya klu rambut adinda hitam sgt pun tak jadi jugak!!

miro dulu pun pernah buat jgk warna chestnut tp tak jdi pas tu buat warna mohagany bru jdk!! biggrin.gif
small_ville84
pkai garnier...so far oklah...
nmpklah perubahan dia..
penah pkai loreal tp tak der apa perubahan pn...
changjin
QUOTE(maero attack @ Dec 6 2006, 09:54 AM)
QUOTE(Adinda @ Dec 6 2006, 02:17 AM)
kongsilah jenis apa yg bagus..
haritu Adinda ada beli tapi tak jadi sgt pun...
mcm takde perubahan jer... sad.gif sad.gif

adinda beli kaler apa?

biasanya klu rambut adinda hitam sgt pun tak jadi jugak!!

miro dulu pun pernah buat jgk warna chestnut tp tak jdi pas tu buat warna mohagany bru jdk!! biggrin.gif

chesnut penah nak try tapi takut terang sgt....

selalu pakai mahogany lah... takdelah selalu... dah 3 kali kot..

yang bagus rasanya loreal lah.... penah try wella.. pun terang gaks..
rasanya makin lama lumur.. makin terang...
cincai
aku pakai minyak rambut kaler jer... DONA... huhuhuhu
Diana2654
aku beli kat kedai 2 ringgit jer..... kotak kaler merah....
siap aku beli 3 pek, pakai onetime...jgn x caya aku bole buat highlight lagi...
bila aku dah pakai , esoknyer gi ofis sumer opismate tanye.... diaorang kata lawo...
terperanjat berok diaorang bila aku bagitau aku beli kat kedai 2 ringfit......
sampai diorang suruh aku belikan...aku tak kisah...
bagi free pon takpe....murah ......2 hinggit jer.... biggrin.gif
tapi sebelom tu penah gak kaler rambut kat saloon.....buat sendiri pon pernah....
Adinda
QUOTE(maero attack @ Dec 6 2006, 01:54 AM)
QUOTE(Adinda @ Dec 6 2006, 02:17 AM)
kongsilah jenis apa yg bagus..
haritu Adinda ada beli tapi tak jadi sgt pun...
mcm takde perubahan jer... sad.gif  sad.gif

adinda beli kaler apa?

biasanya klu rambut adinda hitam sgt pun tak jadi jugak!!

miro dulu pun pernah buat jgk warna chestnut tp tak jdi pas tu buat warna mohagany bru jdk!! biggrin.gif

haritu beli hok COLORSILK Revlon kaler burgundy... mcm mereh2 tu.... nampak sikit jer...tu pon kalau diamati secara dekat..

mahogany?? brand apa tu??
Loreal ker??
sebab dulu ada pernah try loreal kot.. yg kotaknya gmbr pompuan berendam dlm air tu... ha... yg tu jadi sket..

ni saja nak try kaler lain..tapi hampa.. unsure.gif
Adinda
QUOTE(Naphentes @ Dec 6 2006, 12:30 AM)
kite pernah cuba wella,loreal dgn scwardicoft (tk tau spell) ok gak
mungkin rambut jenis senang nak dye kot

schwarzkopf dan wella tu beli warna apa?
berapa harga?
Adinda
QUOTE(lyn76 @ Dec 6 2006, 12:36 AM)
QUOTE(Adinda @ Dec 6 2006, 02:17 AM)
kongsilah jenis apa yg bagus..
haritu Adinda ada beli tapi tak jadi sgt pun...
mcm takde perubahan jer... sad.gif  sad.gif


samer lah adinda..
lyn pun pernah try skali..
tgk tak der perubahan, terus maleh nk pakai.. tongue.gif biggrin.gif

La... cuba la lagi...kot2 jadi kali ni.. biggrin.gif
Adinda
QUOTE(Hana_Amirra @ Dec 6 2006, 01:17 AM)
utk rambut yg tak penah dibuat permanent colouring kat kedai..
pakai ler ape pun..tak kan nampak sgt..
boleh nampak..tapi, dibawah cahaya matahari..itu pun kena tgk dekat2..

tapi..utk rambut yg penah buat permanent colouring kat kedai..
itu yg boleh nampak perubahan rambut kalau pakai pewarna rambut atau buat temporary colouring..

sbb hana penah colour rambut.. temporary colouring.. tapi, tak nmpk ape2..

ada 1 product yg boleh nampak colour kat rambut ..yg jenis spray..
nnt kalau hana dah beli.hana tempek kat sini ye..
setakat nie..blum beli lagi..sbb takde function utk ubahkan gaya rambut ... laugh.gif

im waiting wedding invitation at any hotel..masa tu ler nak melaram mcm artis..ekekekeke.. laugh.gif

baru2 nie..cousin mak antar kat..wedding anak dia buat kat hotel ..tapi, dia jemput 2 org ajek..
jadi mak tak ajak hana pun.. sleep.gif

huh.gif oh... camtu ker?
terima kasih kongsi info.. smile.gif
Adinda
QUOTE(juzme @ Dec 6 2006, 01:20 AM)
juz guna loreal..so far nice la..
tak penah wat kt kedai..sume wat sendiri..
mmg nmpk gak la..
tp nk stop skejap..bg rambut itam dulu...
sbb nk wat highlite..hehehe laugh.gif

loreal kan byk... warna yg mana satu cik juzme??
mmg terang tak??
mungkin Adinda boleh cuba... wink.gif
lyn76
QUOTE(Adinda @ Dec 7 2006, 06:50 PM)
QUOTE(lyn76 @ Dec 6 2006, 12:36 AM)
QUOTE(Adinda @ Dec 6 2006, 02:17 AM)
kongsilah jenis apa yg bagus..
haritu Adinda ada beli tapi tak jadi sgt pun...
mcm takde perubahan jer... sad.gif sad.gif


samer lah adinda..
lyn pun pernah try skali..
tgk tak der perubahan, terus maleh nk pakai.. tongue.gif biggrin.gif

La... cuba la lagi...kot2 jadi kali ni.. biggrin.gif



blh dipertimbangkan wink.gif
maybe tunggu ader uban kot baru pakai lg.. tongue.gif biggrin.gif
Naphentes
QUOTE(Adinda @ Dec 7 2006, 06:49 PM)
QUOTE(Naphentes @ Dec 6 2006, 12:30 AM)
kite pernah cuba wella,loreal dgn scwardicoft (tk tau spell) ok gak
mungkin rambut jenis senang nak dye kot

schwarzkopf dan wella tu beli warna apa?
berapa harga?

tak tau la harga dan kaler ape..
sebab saloon yang buat...kite tgk katalog jer.....
tunjuk jer mane yg berkenan,..
so far rambut aku senang dye..stgh org kena bleach dulu...baru nak lekat colour
Didiharaiss
QUOTE(Adinda @ Dec 6 2006, 02:17 AM)
kongsilah jenis apa yg bagus..
haritu Adinda ada beli tapi tak jadi sgt pun...
mcm takde perubahan jer... sad.gif sad.gif

wella plus inai DD pernah buat sendiri kat umah...
DoraDxplorer
penah juge pakai tp once in a blue moon. jarang sgt probably setahun 2 kali. x minat color brkarat ... suka dark brown or auburn color n ada sekali tu guna jet black. konon2 nk nmpk cm cleopatra... tp of course skit pun x ada iras...
MaS_BoNgSu
ERR....pewarna yg korang beli tu ble bawa sembahyang ker....

aku beli Shurah sebab ada tanda halal.....tp blom pakai lagi...
zureenaz
cuba guna gatsby, ia adalah peluntur bukan pewarna. kalau pewarna takut tak sah wuduk....
Adinda
QUOTE(Didiharaiss @ Dec 7 2006, 11:49 AM)
QUOTE(Adinda @ Dec 6 2006, 02:17 AM)
kongsilah jenis apa yg bagus..
haritu Adinda ada beli tapi tak jadi sgt pun...
mcm takde perubahan jer... sad.gif  sad.gif

wella plus inai DD pernah buat sendiri kat umah...

warna apa? inai tu plak, camna? yg serbuk ker atau daunnya ditumbuk..
boleh terangkan tak?
thanks.. wink.gif
Adinda
QUOTE(lyn76 @ Dec 7 2006, 11:34 AM)
QUOTE(Adinda @ Dec 7 2006, 06:50 PM)
QUOTE(lyn76 @ Dec 6 2006, 12:36 AM)
QUOTE(Adinda @ Dec 6 2006, 02:17 AM)
kongsilah jenis apa yg bagus..
haritu Adinda ada beli tapi tak jadi sgt pun...
mcm takde perubahan jer... sad.gif sad.gif


samer lah adinda..
lyn pun pernah try skali..
tgk tak der perubahan, terus maleh nk pakai.. blum.gif biggrin.gif

La... cuba la lagi...kot2 jadi kali ni.. biggrin.gif



blh dipertimbangkan wink.gif
maybe tunggu ader uban kot baru pakai lg.. blum.gif biggrin.gif

huh.gif blum.gif biggrin.gif
Adinda
QUOTE(Naphentes @ Dec 7 2006, 11:41 AM)
QUOTE(Adinda @ Dec 7 2006, 06:49 PM)
QUOTE(Naphentes @ Dec 6 2006, 12:30 AM)
kite pernah cuba wella,loreal dgn scwardicoft (tk tau spell) ok gak
mungkin rambut jenis senang nak dye kot

schwarzkopf dan wella tu beli warna apa?
berapa harga?

tak tau la harga dan kaler ape..
sebab saloon yang buat...kite tgk katalog jer.....
tunjuk jer mane yg berkenan,..
so far rambut aku senang dye..stgh org kena bleach dulu...baru nak lekat colour

ooo...salon..lenkali tanya minah tu yer..
mungkin boleh share dgn Adinda di sini..
salon mana tu?
berapa dia charged?
Adinda
QUOTE(DoraDxplorer @ Dec 7 2006, 11:51 AM)
penah juge pakai tp once in a blue moon. jarang sgt probably setahun 2 kali. x minat color brkarat ... suka dark brown or auburn color n ada sekali tu guna jet black. konon2 nk nmpk cm cleopatra... tp of course skit pun x ada iras...

cleopatra tu bukan ker rambut hitam ?? huh.gif
Adinda
QUOTE(MaS_BoNgSu @ Dec 8 2006, 12:33 AM)
ERR....pewarna yg korang beli tu ble bawa sembahyang ker....

aku beli Shurah sebab ada tanda halal.....tp blom pakai lagi...

oo...shurah pon ada ekk?
wah...pakaila..
nanti kasitau kita camna resultnya.. biggrin.gif
Adinda
QUOTE(zureenaz @ Dec 8 2006, 02:02 AM)
cuba guna gatsby, ia adalah peluntur bukan pewarna. kalau pewarna takut tak sah wuduk....

kalo tak silap yg permanent tu boleh kan? sebab air dpt meresap ke dalam helaian rambut..
tapi hok semi-permanent tu yg tak sah wuduk/mandi hadas..

correct me if i'm wrong please..
Didiharaiss
QUOTE(Adinda @ Dec 8 2006, 03:58 PM)
QUOTE(Didiharaiss @ Dec 7 2006, 11:49 AM)
QUOTE(Adinda @ Dec 6 2006, 02:17 AM)
kongsilah jenis apa yg bagus..
haritu Adinda ada beli tapi tak jadi sgt pun...
mcm takde perubahan jer... sad.gif  sad.gif

wella plus inai DD pernah buat sendiri kat umah...

warna apa? inai tu plak, camna? yg serbuk ker atau daunnya ditumbuk..
boleh terangkan tak?
thanks.. wink.gif

wella tu warna burgundy pas tu inai tu biasalah yang dah siap dipack..

mula2 buat wella..lepas sehari dah jadi warna lain baru boh inai..lagi best taruk inai sejuk jer..

warnanya tak berapa jelasla sebab dah mix....
Adinda
QUOTE(Didiharaiss @ Dec 8 2006, 02:37 PM)
QUOTE(Adinda @ Dec 8 2006, 03:58 PM)
QUOTE(Didiharaiss @ Dec 7 2006, 11:49 AM)
QUOTE(Adinda @ Dec 6 2006, 02:17 AM)
kongsilah jenis apa yg bagus..
haritu Adinda ada beli tapi tak jadi sgt pun...
mcm takde perubahan jer... sad.gif sad.gif

wella plus inai DD pernah buat sendiri kat umah...

warna apa? inai tu plak, camna? yg serbuk ker atau daunnya ditumbuk..
boleh terangkan tak?
thanks.. wink.gif

wella tu warna burgundy pas tu inai tu biasalah yang dah siap dipack..

mula2 buat wella..lepas sehari dah jadi warna lain baru boh inai..lagi best taruk inai sejuk jer..

warnanya tak berapa jelasla sebab dah mix....

kenapa kena taruk inai?
kenapa tak guna wella tu jer??
curious lak... tongue.gif
Didiharaiss
sebab dah terbeli inai ngan wella...so experiment la...akhirnya jadi gak..lebih berkilau...bila kena pancaran matahari sungguh memancar2....
Adinda
QUOTE(Didiharaiss @ Dec 8 2006, 04:33 PM)
sebab dah terbeli inai ngan wella...so experiment la...akhirnya jadi gak..lebih berkilau...bila kena pancaran matahari sungguh memancar2....

fuhh... mcm nak cuba lak..
memancar2 yer.. hm.. menarik ni..
thanks kasi petua ni smile.gif
Didiharaiss
ye Adinda....sekarang warna tu dah takda...sebab rambut kian panjang kian dipotong..
MaS_BoNgSu
QUOTE(Adinda @ Dec 8 2006, 04:03 PM)
QUOTE(MaS_BoNgSu @ Dec 8 2006, 12:33 AM)
ERR....pewarna yg korang beli tu ble bawa sembahyang ker....

aku beli Shurah sebab ada tanda halal.....tp blom pakai lagi...

oo...shurah pon ada ekk?
wah...pakaila..
nanti kasitau kita camna resultnya.. biggrin.gif

dah ada.... tp ada dalam 5 kaler je kot.....
tatau bila nk boh...sebab seblom boh dia soh check dulu alergic ke dak ngan kulit....
MaS_BoNgSu
QUOTE(Adinda @ Dec 8 2006, 04:05 PM)
QUOTE(zureenaz @ Dec 8 2006, 02:02 AM)
cuba guna gatsby, ia adalah peluntur bukan pewarna. kalau pewarna takut tak sah wuduk....

kalo tak silap yg permanent tu boleh kan? sebab air dpt meresap ke dalam helaian rambut..
tapi hok semi-permanent tu yg tak sah wuduk/mandi hadas..

correct me if i'm wrong please..

errr...mcm mana kita ble check dia meresap ke dak...arr....tanya betoi2 ni sebab mmg tatau... unsure.gif
Adinda
MaS,
Adinda pun tak pasti camne depa kaji...tapi yg pasti yg semi-permanent tu ada bhn yg menyaluti rambut i.e menghalang air menyentuhi helaian rambut..
kena basuh 24kali camtu(bergantung kpd dye tu) baru boleh kuar semua dan air boleh kena rambut..

maaf kalau tak dpt membantu..


tapi korang tahu tak bhw mewarnakan rambut ni sunnah?

KLIK SINI FOR Q&A ABOUT DYEING ONE's HAIR

KLIK SINI FOR Q&A ABOUT HIGHLIGHTING ONE's HAIR
.:|eLLe|:.
QUOTE(Adinda @ Dec 6 2006, 02:17 AM)
kongsilah jenis apa yg bagus..
haritu Adinda ada beli tapi tak jadi sgt pun...
mcm takde perubahan jer... sad.gif sad.gif

pernah buat 2 kali.. guna brand wella..
napa tah hubby tebiat suh kaler rambut..
ok laa.. tak de lah obvious mana..
cuma nampak bawah lampu..
yg kelakar, yg lelebih bancuhan tu, sapulah kat rambut hubby..
yg kat rambut dia obvious pulak..
mungkin sbb rambut dia lebih halus.. my hair a bit more thicker..
huhu.. ranggi pulak laki aku.. sebbaik kaler gelap.. biggrin.gif
sweetnina
setakat nih tak pernah dye..cume mak ngan akak adela dye..

dey all pakai wella..and baru2 nih mak aku dye kat saloon, okaylah...cume warnanyer tak brp rata..org kat saloon tuh bg tips..dia kata kengkadang warna yang kite pakai tuh strong sgt sampai the next kaler tuh overlap the old one..tuh yang tak brp nampak tuh..so kalau memang selalu suka tukar2 kaler..jgnler pakai yang permanent
elang@TeJa
my hair damn blonde color.. nak tukar another color.. maybe purpulish kot
CuTiEy_SuKi^_^
biasa beli pewarna rambut kat luar pastu pergi salon suh derang wat..upah rm30...(tak tau ler tempat lain)...skang nak kekalkan itam..ada masa aku nak wat highlight... biggrin.gif
tuching
try loreal.. buat je kat kedai.. mesti menjadi
Adinda
QUOTE
setakat nih tak pernah dye..cume mak ngan akak adela dye..

dey all pakai wella..and baru2 nih mak aku dye kat saloon, okaylah...cume warnanyer tak brp rata..org kat saloon tuh bg tips..dia kata kengkadang warna yang kite pakai tuh strong sgt sampai the next kaler tuh overlap the old one..tuh yang tak brp nampak tuh..so kalau memang selalu suka tukar2 kaler..jgnler pakai yang permanent
QUOTE
kite pernah cuba wella,loreal dgn scwardicoft (tk tau spell) ok gak
mungkin rambut jenis senang nak dye kot


QUOTE
pernah buat 2 kali.. guna brand wella..
napa tah hubby tebiat suh kaler rambut..
ok laa.. tak de lah obvious mana..
cuma nampak bawah lampu..
yg kelakar, yg lelebih bancuhan tu, sapulah kat rambut hubby..
yg kat rambut dia obvious pulak..
mungkin sbb rambut dia lebih halus.. my hair a bit more thicker..
huhu.. ranggi pulak laki aku.. sebbaik kaler gelap.. 


wow.gif ramai pula yg guna wella yer...

tapikan sygla... down.gif
ish korang ni, kalo beritahu warna apa kan bagus...

biggrin.gif
Adinda
QUOTE(elang@TeJa @ Dec 11 2006, 03:49 AM)
my hair damn blonde color.. nak tukar another color.. maybe purpulish kot

wow.gif mcm mana boleh jadi blonde ni cik teja??
betul2 blonde ker?? confused.gif
cerita la byk2 sket...nak juga tahu brand apa, warna yg mana.... love.gif
Adinda
QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Dec 13 2006, 04:19 AM)
biasa beli pewarna rambut kat luar pastu pergi salon suh derang wat..upah rm30...(tak tau ler tempat lain)...skang nak kekalkan itam..ada masa aku nak wat highlight... biggrin.gif

eh... boleh plak yer suruh hairdresser tu... biggrin.gif

mmg hitam berkilat itulah warna rambut sihat.. sleep.gif
Adinda
QUOTE(tuching @ Dec 13 2006, 07:54 AM)
try loreal.. buat je kat kedai.. mesti menjadi

buat kedai tu mmg ler...hehehe...
MaS_BoNgSu
Inai rambut guna serbuk buah amla
Oleh: MERAN ABU BAKAR

WALAUPUN kini terdapat bermacam-macam pewarna rambut yang mudah digunakan dan hasilnya dapat dilihat dalam masa yang singkat, namun cara lama seperti menginai masih menjadi pilihan kebanyakan orang.

Menginai rambut biasanya dilakukan untuk menutup uban, mendapatkan rambut yang sihat atau menyejukkan kulit kepala.

Selain itu, ramai yang memilih untuk menggunakan inai kerana kurang yakin dengan pewarna rambut yang mengandungi bahan kimia. Lagipun menginai rambut telah lama digunakan sejak zaman berzaman lagi.

Bahan-bahan yang digunakan untuk menginai rambut adalah pelbagai, bergantung kepada mereka yang menyediakan perkhidmatan itu.

Menurut Mumtaj Usman yang telah lama menyediakan perkhidmatan menginai rambut, proses menginai menggunakan campuran buah amla begitu popular di India. Wanita di sana amat menitik beratkan penjagaan dan kesihatan rambut.

Sebelum proses menginai rambut, serbuk buah amla yang bersamaan dengan tujuh gelas susu dicampurkan bersama inai. Ia bertujuan untuk menyihatkan rambut.

Selain serbuk buah amla, putih telur, jus limau nipis dan air teh pekat turut dicampurkan. Putih telur mengandungi protein, air teh pekat digunakan bagi mendapatkan warna kemerahan pekat, manakala jus limau nipis bagi menghilangkan kelemumur. Bahan-bahan tersebut perlu dicampurkan sehari sebelum proses menginai agar sebati.

``Proses menginai rambut ini mengambil masa selama tiga jam bagi hasil maksimum. Bagaimanapun bagi mereka yang mempunyai masalah resdung adalah lebih baik jika tidak terlalu lama, cukup untuk satu jam sahaja kerana inai ini sejuk dan mungkin boleh selesema, kata Mumtaj.

Beliau menambah, inai rambut buah amla ini amat sesuai bagi mereka yang mempunyai masalah rambut bercabang, beruban, migrain dan stres.

Kepada anda yang ingin mendapatkan khidmat menginai rambut buah amla ini, bolehlah menghubungi Mumtaj untuk membuat temujanji. Selain menginai rambut, beliau juga menawarkan khidmat melukis inai untuk bakal pengantin. Kedua-dua khidmat ini boleh dilakukan di rumah pelanggan sendiri.

buah amla tu cam na ekk.... buat amra tau la...
Iereen
QUOTE(MaS_BoNgSu @ Dec 9 2006, 08:21 AM)
QUOTE(Adinda @ Dec 8 2006, 04:03 PM)
QUOTE(MaS_BoNgSu @ Dec 8 2006, 12:33 AM)
ERR....pewarna yg korang beli tu ble bawa sembahyang ker....

aku beli Shurah sebab ada tanda halal.....tp blom pakai lagi...

oo...shurah pon ada ekk?
wah...pakaila..
nanti kasitau kita camna resultnya.. biggrin.gif

dah ada.... tp ada dalam 5 kaler je kot.....
tatau bila nk boh...sebab seblom boh dia soh check dulu alergic ke dak ngan kulit....

happy.gif

kita penah pakai shurah
da result???
hampeh!!

heheheh..tak lawo ler dan tak kekal lama
buat rugi duit jer
dan pakai ngan osmet masa tu
kat rambut osmet tak jadi langsung

penah pakai garnier (ok gak)
sblm tu..
alah..lupa la plak

ni lama tak buat ni
balik kg nati nak buat lah
nak kongsi ngan anak buah.. happy.gif
Adinda
huh.gif La...yer ker shurah tak berhasil sgt..

terima kasih yer kongsi pengalaman.. smile.gif

tak berani lah kot buat masa skrg nak cuba shurah ni
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.