Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Tips : Membeli/menjual Kenderaan Dan Trend Pasaran
Mesra.net Forum > Vehicles & Transportation > Kereta, Motosikal, Basikal
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14
fizi84
jap.... oil sump tu ape??? tangki myak hitam ke???
Kopite
QUOTE(fizi84 @ Apr 2 2009, 05:20 PM) *
jap.... oil sump tu ape??? tangki myak hitam ke???


sori lmbt reply...time kol 12 ke atas jela aku ada masa nak jengah pc psl siang bz...lebih2 lg hujung n awl bulan.
oil sump tu mangkuk minyak itam kat bawah skali. kat tmpt skru nak drain minyak itam tu. seluruh bahagian bwh tu dipanggil oil sump.
zan kalau bab teknikal mcm nie dia mmg power n otai. aku bg penerangan berdasarkn pengalaman n apa yg aku tgk depan mata.
fizi84
QUOTE(Apek_Jinjang @ Apr 3 2009, 04:21 AM) *
QUOTE(fizi84 @ Apr 2 2009, 05:20 PM) *
jap.... oil sump tu ape??? tangki myak hitam ke???


sori lmbt reply...time kol 12 ke atas jela aku ada masa nak jengah pc psl siang bz...lebih2 lg hujung n awl bulan.
oil sump tu mangkuk minyak itam kat bawah skali. kat tmpt skru nak drain minyak itam tu. seluruh bahagian bwh tu dipanggil oil sump.
zan kalau bab teknikal mcm nie dia mmg power n otai. aku bg penerangan berdasarkn pengalaman n apa yg aku tgk depan mata.



tq la... hope kete tu xde mslah nt... dlam 2 mggu lg dpat la...

nak bli baru rase mahal sgt... taak mampu bulan2 smapai 5 6 ratus...

ko pkai kete ape??? camne?? ade msallah??
Kopite
QUOTE(fizi84 @ Apr 3 2009, 11:52 AM) *
QUOTE(Apek_Jinjang @ Apr 3 2009, 04:21 AM) *
QUOTE(fizi84 @ Apr 2 2009, 05:20 PM) *
jap.... oil sump tu ape??? tangki myak hitam ke???


sori lmbt reply...time kol 12 ke atas jela aku ada masa nak jengah pc psl siang bz...lebih2 lg hujung n awl bulan.
oil sump tu mangkuk minyak itam kat bawah skali. kat tmpt skru nak drain minyak itam tu. seluruh bahagian bwh tu dipanggil oil sump.
zan kalau bab teknikal mcm nie dia mmg power n otai. aku bg penerangan berdasarkn pengalaman n apa yg aku tgk depan mata.



tq la... hope kete tu xde mslah nt... dlam 2 mggu lg dpat la...

nak bli baru rase mahal sgt... taak mampu bulan2 smapai 5 6 ratus...

ko pkai kete ape??? camne?? ade msallah??


aku biasa laa...nick pun apek jinjang....so, pakai kete apek jgk laa.
heheheheh...nissan sentra.

so far ok la. tp biasa la bli 2nd....wear n tear tu kene la tkr mcm brake pad, belting, bushing, drive shaft. cuma skang aku dpt kesan bearing alternator dh kong. next week dh nak servis akn aku tkr skali.
paling best n nikmatnya pakai kete nie....minyak save gile.

zan
QUOTE(fizi84 @ Apr 2 2009, 05:18 PM) *
QUOTE(Apek_Jinjang @ Apr 2 2009, 01:11 AM) *
QUOTE(fizi84 @ Mar 23 2009, 03:22 PM) *
zan.. aku da baya booking kete gen2 1.3 auto tahun 07...
kalau tak jadi beli, duit booking dapat balik tak??

zan.. klau ko, ko beli tak??? kete cantik... mmag betul underpower n kuat minyak ye???


apasal bli 1.3 bro?
aduuhhh....

tp 1 perkara nak kasik tau kat ko...jgn kasik lowered. kalau jejak kat bumper...oil sump ko leh kemik teruk pasal xde cross member.
tu la masalah besar gen2. oil sump cpt jahanam. sapa yg kasik lowered gen2 tu mmg nak carik musibah ler.



tq for yor nasihat... dulu nk cari 1.6... tapi bekenan plak sbab cantik lg... 1.3 tahun 07.. xpe la.
bakal bini aku ckap, klu aku xnak, die nak ambik... bia aku pkai dlu setahun 2...
aku tak lowered, aku kasi up la nantti... tp tak cantik plak...
nape la proton tak pikir masalah2 tu... emm

masalah tersebut telah diselesaikan pada model satria neo mulai thn 2006 termasuk persona dan gen2 cps di mana oil sump telah dikecilkan dan tidak terlalu rendah. kedudukan bolt juga telah diterbalikkan dari hadapan ke belakang.
fizi84
AKU DA SAIN KT AMBANK SMALAM... so secara automatik, aku da beli kete tu...

so nanti dorang check puspakom, tuka nama, sume ada resit n record kan????
supaya aku boleh simpan.

nak minta nasihat... ape lagi yang perlu aku check, sebelum aku terus keluarkan kereta itu??????

eg, cek enjin ke, check taya ke, check body, cek minyak hitam ke,,,
zan
QUOTE(fizi84 @ Apr 7 2009, 03:19 PM) *
AKU DA SAIN KT AMBANK SMALAM... so secara automatik, aku da beli kete tu...

so nanti dorang check puspakom, tuka nama, sume ada resit n record kan????
supaya aku boleh simpan.

nak minta nasihat... ape lagi yang perlu aku check, sebelum aku terus keluarkan kereta itu??????

eg, cek enjin ke, check taya ke, check body, cek minyak hitam ke,,,

pertama-tama sekali - pastikan lesen memandu belum mati. kih kih kih...

just check dalam dokumen yang diterima bahawa no mykad, ejaan nama, no chassis dan enjin kereta semuanya betul.

erm, kalau cuma dapat satu kunci keta, tanya mana kunci spare. lepas tu, p wat minor lube service (tukar minyak enjin/oil filter). check timing belt samada leh guna lagi atau tidak.

buat alignment. pastu pastikan wiper berkeadaan baik sbb skrg ni musim hujan lebat.
fizi84
QUOTE(zan @ Apr 7 2009, 05:33 PM) *
QUOTE(fizi84 @ Apr 7 2009, 03:19 PM) *
AKU DA SAIN KT AMBANK SMALAM... so secara automatik, aku da beli kete tu...

so nanti dorang check puspakom, tuka nama, sume ada resit n record kan????
supaya aku boleh simpan.

nak minta nasihat... ape lagi yang perlu aku check, sebelum aku terus keluarkan kereta itu??????

eg, cek enjin ke, check taya ke, check body, cek minyak hitam ke,,,

pertama-tama sekali - pastikan lesen memandu belum mati. kih kih kih...

just check dalam dokumen yang diterima bahawa no mykad, ejaan nama, no chassis dan enjin kereta semuanya betul.

erm, kalau cuma dapat satu kunci keta, tanya mana kunci spare. lepas tu, p wat minor lube service (tukar minyak enjin/oil filter). check timing belt samada leh guna lagi atau tidak.

buat alignment. pastu pastikan wiper berkeadaan baik sbb skrg ni musim hujan lebat.



TQ ZAN... EH, TAKKAN TU JE... TU MYKAD AKU KER?? XCEK MINYAK HITAM KE???.....
CAMNE NAK CEK TIMING BELT NGAN MATA KASAR KU??? KE KENA ORG PAKAR?? MACAM KENE ANTA KEDAI JER???
APE KEGUNAAN SEBENAR TIMING BELT???? HEHEHE
zan
QUOTE(fizi84 @ Apr 7 2009, 06:17 PM) *
QUOTE(zan @ Apr 7 2009, 05:33 PM) *
QUOTE(fizi84 @ Apr 7 2009, 03:19 PM) *
AKU DA SAIN KT AMBANK SMALAM... so secara automatik, aku da beli kete tu...

so nanti dorang check puspakom, tuka nama, sume ada resit n record kan????
supaya aku boleh simpan.

nak minta nasihat... ape lagi yang perlu aku check, sebelum aku terus keluarkan kereta itu??????

eg, cek enjin ke, check taya ke, check body, cek minyak hitam ke,,,

pertama-tama sekali - pastikan lesen memandu belum mati. kih kih kih...

just check dalam dokumen yang diterima bahawa no mykad, ejaan nama, no chassis dan enjin kereta semuanya betul.

erm, kalau cuma dapat satu kunci keta, tanya mana kunci spare. lepas tu, p wat minor lube service (tukar minyak enjin/oil filter). check timing belt samada leh guna lagi atau tidak.

buat alignment. pastu pastikan wiper berkeadaan baik sbb skrg ni musim hujan lebat.



TQ ZAN... EH, TAKKAN TU JE... TU MYKAD AKU KER?? XCEK MINYAK HITAM KE???.....
CAMNE NAK CEK TIMING BELT NGAN MATA KASAR KU??? KE KENA ORG PAKAR?? MACAM KENE ANTA KEDAI JER???
APE KEGUNAAN SEBENAR TIMING BELT???? HEHEHE

iye la... mykad anda lah sbg pemilik baru. adakalanya terjadi kesilapan.

jika mileage bawah 50,000km maka timing belt belum perlu ditukar. gantikan timing belt setiap 80-90,000km. gunayna timing belt ialah menghubungkan timing enjin supaya serentak dan sekata antara blok dan kepala enjin.
mesralah
salam,
Disini saya minta tolong yang amat sangat beri pendapat dan pandangan berkenaan kereta.
Begini saya kini menggubnakan kereta jenis continental peugeot 407 dan kini ingin menjual nya dan bertukar selera pada jenis toyota... tetapi agak risau dari segi maintenace dan spare part. kereta yang ingan saya ambil ialah
antara (kereta 2nd jer) TOYOTA HARRIER 2.4cc 2001 atau TOYOTA CELICA 2003/2005.
yamg mana maintenance dan spare part mudah didapati.yamg paling saya risau gear box dan lain2 (sebenarnay tak pasti kereta jenis toyota kalau contoh peugeot saya sekarang nie nak tukar gear box dah RM6800). tolong yer
zan
QUOTE(mesralah @ Apr 16 2009, 02:18 PM) *
salam,
Disini saya minta tolong yang amat sangat beri pendapat dan pandangan berkenaan kereta.
Begini saya kini menggubnakan kereta jenis continental peugeot 407 dan kini ingin menjual nya dan bertukar selera pada jenis toyota... tetapi agak risau dari segi maintenace dan spare part. kereta yang ingan saya ambil ialah
antara (kereta 2nd jer) TOYOTA HARRIER 2.4cc 2001 atau TOYOTA CELICA 2003/2005.
yamg mana maintenance dan spare part mudah didapati.yamg paling saya risau gear box dan lain2 (sebenarnay tak pasti kereta jenis toyota kalau contoh peugeot saya sekarang nie nak tukar gear box dah RM6800). tolong yer

wsalam.

antara sebab kereta2 toyota yang bukan diimpot secara rasmi ke malaysia laris dijual ialah ketahanannya diyakini terbukti. ini termasuk harrier, caldina, alphard, voxy, noah, gaia, estima dan beberapa lain.

justeru mengapa toyota vios baru masih menggunakan gearbox 4 speed walaupun honda city kini 5 speed (model lama 7 speed) ialah kerana ketahanannya terbukti.

toyota harrier 2.4, alphard 2.4 dan estima 2.4 semua menggunakan enjin yang sama dgn camry 2.4.

cuma masalahnya skrg ialah bila kita membeli kereta terpakai, adakah pemilik sebelum itu menjaga kereta dgn baik dari segi servis dan selenggara?
mesralah
salam,
saudara minta pandangan bagi kereta terpakai TOYOTA WISH, dari segi performance tapi terlebih dahulu ribuan terima kasih untuk padangan saudara zan sebelum ini, kerana pandnagan saudara la saya tertarik untuk daftar ke forum ini.Begini saudara zan antara kereta TOYOTA WISH 1.8 dan TOYOTA WISH 2.0 tahun 2006 yang mana saudara prefer.
zan
QUOTE(mesralah @ Apr 17 2009, 02:08 PM) *
salam,
saudara minta pandangan bagi kereta terpakai TOYOTA WISH, dari segi performance tapi terlebih dahulu ribuan terima kasih untuk padangan saudara zan sebelum ini, kerana pandnagan saudara la saya tertarik untuk daftar ke forum ini.Begini saudara zan antara kereta TOYOTA WISH 1.8 dan TOYOTA WISH 2.0 tahun 2006 yang mana saudara prefer.


wish 1.8 menggunakan enjin serupa dgn corolla altis 1.8 manakala wish 2.0 menggunakan enjin serupa dgn camry 2.0 jadi dari segi alatganti enjin memang mudah didapati. elakkan membeli model wish yang terlalu eksklusif, cthnya enjin direct injection (D4) kerana sukar diservis, manakal gred petrol malaysia terlalu rendah dan tidak compatible dgn sistem D4 toyota.

dari segi performance, tentu la model 2.0 lebih memuaskan berbanding model 1.8. di jepun, thn 2009 merupakan thn dimana model wish serba baru mula dijual di jepun. ia menggunakan enjin dgn sistem valvematic dan kotak gear CVT 6 kelajuan.

lihat link
http://en.wikipedia.org/wiki/Toyota_Wish
TINGTING
Salam to all,

nak tanya skit la pada mereka2 yg berpengalaman ni... saya skarg pakai kancil SE 850 thun 2006 (maknanya baru pakai 2thn setgah la).... ada planing nak tukar proton persona... soalan saya:
1. agak2 leh bt trade-in ngan kereta br ker?
2. atau pun kn cr buyer sambung bayar keta kancil ni... kalu dah dpat buyer nak sambung bayar macamane proces dia leceh tak??.. nak kena tukar nama kat geran ker?....

ok itu saja stakat ni..

TQ biggrin.gif
zan
QUOTE(TINGTING @ Apr 21 2009, 05:45 PM) *
Salam to all,

nak tanya skit la pada mereka2 yg berpengalaman ni... saya skarg pakai kancil SE 850 thun 2006 (maknanya baru pakai 2thn setgah la).... ada planing nak tukar proton persona... soalan saya:
1. agak2 leh bt trade-in ngan kereta br ker?
2. atau pun kn cr buyer sambung bayar keta kancil ni... kalu dah dpat buyer nak sambung bayar macamane proces dia leceh tak??.. nak kena tukar nama kat geran ker?....

ok itu saja stakat ni..

TQ biggrin.gif

salam kembali.

1. mengapa tak boleh trade in pula? boleh saja. cuma pastikan harga belian lebih tinggi dari baki pinjaman. jika baki pinjaman lebih tinggi, maka anda perlu top-up perbezaannya.

2. elakkan orang lain beli kereta anda melalui kaedah sambung bayar. ini kerana nama pemilik masih kekal. apa jadi bila dia mula buat hal dgn tidak membayar instalment bank? apa jadi jika dia tidak dpt dikesan? apa jadi jika kereta anda pun tak dpt dikesan?

sebaiknya dispose terus kereta itu samada terus jual atau trade-in. cara mudah utk mengiklan kereta anda ialah di www.mudah.my
fizi84
aku rase telah tertipu dgn cha ya nun alif..

aku baru beli kete gen 1.3.... harga 25900.... pinjaman 28000

----mase nak beli tu, die tunjuk kete lain, so aku booking... tp bila aku dtg tgok balik, kete lain... tak bagiatu aku plak tu... pastu nak tipu cakap tu kete yang dulu..... siot...

-----dulu kedai kete kate interest 4.0 je... tp kemarin bank anta surat kat aku tulis 7.7??? gile ke ape
siot....

----lagi die kate kete 2007, surat bank kate smalm kete tahun 2006..


em..... xpe, harap biznez dorg lingkup... xtipu org lg... xpe ke aku doa cmni???

sape yg expert... tolong... bulanan rm358, baya 9 tahun so
358 X 108 = 38664.... so, interest die bharga 38664 - 28000 = rm10664

aku tertipu....
Taurusz
bro zan nak tanya sikit laa..
antara rush dgn latio..
mana yg best..

mekasihh..
Jimmy In Ha
QUOTE(fizi84 @ Apr 22 2009, 11:06 AM) *
aku rase telah tertipu dgn cha ya nun alif..

aku baru beli kete gen 1.3.... harga 25900.... pinjaman 28000

----mase nak beli tu, die tunjuk kete lain, so aku booking... tp bila aku dtg tgok balik, kete lain... tak bagiatu aku plak tu... pastu nak tipu cakap tu kete yang dulu..... siot...

-----dulu kedai kete kate interest 4.0 je... tp kemarin bank anta surat kat aku tulis 7.7??? gile ke ape
siot....

----lagi die kate kete 2007, surat bank kate smalm kete tahun 2006..


em..... xpe, harap biznez dorg lingkup... xtipu org lg... xpe ke aku doa cmni???

sape yg expert... tolong... bulanan rm358, baya 9 tahun so
358 X 108 = 38664.... so, interest die bharga 38664 - 28000 = rm10664

aku tertipu....


beli keta ni baik beli dari org melayu kita sendiri.......
kalo bleh cari kenalan ke atau kawan dari kwn kita.
biar ada link skit.....

interest sampai 7.7% tu melampau tinggi haa
setahu aku skrang keta nasional krg drp 4% utk 9 tahun

sorg dealer tu yg berusrusan dgn bank kalo dia rapat dgn officer bank mmg interest tu bleh rendah..
xpi kalo msing2 nak cari untung mmg kena la customers dia tu..yg rugi cutomers yg untung dealer tu ngan officer bank....

lagi 1 jgn tertipu dgn harga....yg ditawarkan....kalo kita bandingkan dgn kedai lain atau dealer lain
mungkin kita dpt lebih murah..tetapi harga yg semurah itu slalunya xtermasuk insurans byran itu byran ini...
last2 skali bila nak amik keta kena byr tambahan pula.........mmg byk org terkena mcm ini...
so berhati2lah ...kalo nak selamat cari kwn2....member kepada member kepada member kepada member pun bleh...janji yg bleh tlg kita bukan kita yg tlg dia(dealer tu)

aku cakap sekadar apa yg aku tahu...
zan
QUOTE(Taurusz @ Apr 25 2009, 06:38 PM) *
bro zan nak tanya sikit laa..
antara rush dgn latio..
mana yg best..

mekasihh..

mana boleh nak compare rush dgn latio. jauh berbeza kategori nya tuh.

Rush
rupa macam SUV tapi tiada 4WD.
tempat duduk 7 org tapi bukan MPV
enjin 1.5 DOHC, 16V, VVTI
pacuan roda belakang
harga sekitar 90K

Latio
kereta penumpang utk 5 org.
enjin samada 1.6 atau 1.8, CVTC
harga sekitar 85-90K
apeq_soundstream
salam to all forumer..
bro zan, nk tumpang tanyer.. sy nk trade in kelisa sy thn 06 utk kete yg besar skit(prefer 2nd hand)..
yg sy dah aim sejenis waja 11/2005, 1.6(M)... mileage baru clock 56k++... modified juz tmbah skirting dan rim 16"..
enjin standard dan still 'berbunyi sedap' lagi...
soalan sy pd bro zan:
1. adakah mileage digital pada waja tu bole adjust dan logik ker utk kete tahun tersebut, mileage baru 56k++?
2. ape mslh yg slalu ade pada waja yg kiter perlu perhatikan? setahu sy common problm waja adalah power window, meter minyak xaccurate, lampu depan xterang n cepat terbakar...
waja yg sy survey tu dari used car kpunyaan sorg haji ni, sy prefer kedai melayu dari kedai ca ya nun alif...
body kale ori dgn sdkit calar2...mmg sy prefer yg ader calar skit2 baru nmpak keasliannya..

hope bro zan bole bagi tips2 yg lain..
tq so much.
salam
Kopite
aku nak tambah skit pasal common problem pd waja.
position computer box dia berdekatan ngan sistem aircond.
so, kalau ko bli nanti..pastikan ko modified skit supaya computer box tu x terkena titisan air aircond.

aku dpt info nie pun dr pomen yg dh biasa ngan problem waja nie.
kalau waja thn 2005 yg berenjin 4G18 bg aku still ok lg drpd engine campro.
apeq_soundstream
QUOTE(Apek_Jinjang @ Apr 27 2009, 02:15 AM) *
aku nak tambah skit pasal common problem pd waja.
position computer box dia berdekatan ngan sistem aircond.
so, kalau ko bli nanti..pastikan ko modified skit supaya computer box tu x terkena titisan air aircond.

aku dpt info nie pun dr pomen yg dh biasa ngan problem waja nie.
kalau waja thn 2005 yg berenjin 4G18 bg aku still ok lg drpd engine campro.



thanks apek_jinjang 4 d useful info...(nick kte cam lebih kurang jek..heheh) smile.gif
bagus la forum ni compare forum kereta yg specific...most of them pilih bulu utk bg info n blagak giler..
hope niat ikhlas u all dpt ganjaran yg sebaiknya dari Yang Maha Esa..
tapi ade sape2 leh kongsi x, mileage digital waja tu bole adjust ker?
sbb aku seakan pelik utk kete bulan 11/2005 mileage baru 56k++??
thanks ya'll!
zan
QUOTE(apeq_soundstream @ Apr 26 2009, 10:30 PM) *
salam to all forumer..
bro zan, nk tumpang tanyer.. sy nk trade in kelisa sy thn 06 utk kete yg besar skit(prefer 2nd hand)..
yg sy dah aim sejenis waja 11/2005, 1.6(M)... mileage baru clock 56k++... modified juz tmbah skirting dan rim 16"..
enjin standard dan still 'berbunyi sedap' lagi...
soalan sy pd bro zan:
1. adakah mileage digital pada waja tu bole adjust dan logik ker utk kete tahun tersebut, mileage baru 56k++?
2. ape mslh yg slalu ade pada waja yg kiter perlu perhatikan? setahu sy common problm waja adalah power window, meter minyak xaccurate, lampu depan xterang n cepat terbakar...
waja yg sy survey tu dari used car kpunyaan sorg haji ni, sy prefer kedai melayu dari kedai ca ya nun alif...
body kale ori dgn sdkit calar2...mmg sy prefer yg ader calar skit2 baru nmpak keasliannya..

hope bro zan bole bagi tips2 yg lain..
tq so much.
salam

wsalam.
1. mileage pada odometer waja boleh diadjust dengan kemahiran elektronik dan peralatan tertentu. kemungkinan lain ialah meter pernah ditukar sebelum ini samada semasa waranti atau akibat kemalangan.

mileage 56K utk sebuah kereta berusia 3 thn setengah ada sedikit logik sekiranya pemilik sudah pencen dan menggunakan kereta utk ke tujuan domestik saja (pergi kedai atau masjid). kemungkinan lain ialah suri rumah yang guna keta utk hantar anak ke sekolah atau pergi pasar di mana suami mungkin ada naza ria utk perjalanan jauh dsbnya.

secara purata rakyat malaysia menggunakan kereta sejauh 25,000km setiap tahun.

2. orang tua saya menggunakan waja fisrt model dari tahun 2000. dalam pengalaman saya meter minyak (fuel gauge) boleh dianggap accurate kecuali di bahagian bawah. malah, lebih tepat berbanding gen2/persona.

benar power window waja ada kecenderuangan pecah kerana diperbuat dari palstik. andainya berlaku kerosakan, cari regulator yang diperbuat dari besi. tahan lebih lama.

lampu depan waja mmg kurang terang berbanding gen2/persona tapi jangan memandu gunakan lampu kabus (fog light) kerana ianya menyilaukan. sbg alternatif anda boleh tukar mentol lampu dari 60/55W ke 100W tapi ikut pengalaman saya jenis ni mudah terbakar. oleh kerana masalah ini lah semua model baru proton selepas waja tidak lagi menggunakan jenis projector tetapi jenis reflector.

saya setuju kereta dgn warna asli dan ada kesan calar2 kecil atau kemik adalah lebih baik dari keta yang baru disembur cat.
apeq_soundstream
QUOTE(zan @ Apr 27 2009, 10:28 AM) *
QUOTE(apeq_soundstream @ Apr 26 2009, 10:30 PM) *
salam to all forumer..
bro zan, nk tumpang tanyer.. sy nk trade in kelisa sy thn 06 utk kete yg besar skit(prefer 2nd hand)..
yg sy dah aim sejenis waja 11/2005, 1.6(M)... mileage baru clock 56k++... modified juz tmbah skirting dan rim 16"..
enjin standard dan still 'berbunyi sedap' lagi...
soalan sy pd bro zan:
1. adakah mileage digital pada waja tu bole adjust dan logik ker utk kete tahun tersebut, mileage baru 56k++?
2. ape mslh yg slalu ade pada waja yg kiter perlu perhatikan? setahu sy common problm waja adalah power window, meter minyak xaccurate, lampu depan xterang n cepat terbakar...
waja yg sy survey tu dari used car kpunyaan sorg haji ni, sy prefer kedai melayu dari kedai ca ya nun alif...
body kale ori dgn sdkit calar2...mmg sy prefer yg ader calar skit2 baru nmpak keasliannya..

hope bro zan bole bagi tips2 yg lain..
tq so much.
salam

wsalam.
1. mileage pada odometer waja boleh diadjust dengan kemahiran elektronik dan peralatan tertentu. kemungkinan lain ialah meter pernah ditukar sebelum ini samada semasa waranti atau akibat kemalangan.

mileage 56K utk sebuah kereta berusia 3 thn setengah ada sedikit logik sekiranya pemilik sudah pencen dan menggunakan kereta utk ke tujuan domestik saja (pergi kedai atau masjid). kemungkinan lain ialah suri rumah yang guna keta utk hantar anak ke sekolah atau pergi pasar di mana suami mungkin ada naza ria utk perjalanan jauh dsbnya.

secara purata rakyat malaysia menggunakan kereta sejauh 25,000km setiap tahun.

2. orang tua saya menggunakan waja fisrt model dari tahun 2000. dalam pengalaman saya meter minyak (fuel gauge) boleh dianggap accurate kecuali di bahagian bawah. malah, lebih tepat berbanding gen2/persona.

benar power window waja ada kecenderuangan pecah kerana diperbuat dari palstik. andainya berlaku kerosakan, cari regulator yang diperbuat dari besi. tahan lebih lama.

lampu depan waja mmg kurang terang berbanding gen2/persona tapi jangan memandu gunakan lampu kabus (fog light) kerana ianya menyilaukan. sbg alternatif anda boleh tukar mentol lampu dari 60/55W ke 100W tapi ikut pengalaman saya jenis ni mudah terbakar. oleh kerana masalah ini lah semua model baru proton selepas waja tidak lagi menggunakan jenis projector tetapi jenis reflector.

saya setuju kereta dgn warna asli dan ada kesan calar2 kecil atau kemik adalah lebih baik dari keta yang baru disembur cat.



salam.
tq bro zan 4 d useful info..
actually kete tu sorg cikgu lelaki pakai, org kelantan...
g blk sekolah naik motor n utk ke town, bli brg2 dia lebih byk guna kelisa wife dier..
cume gune waja tu utk travel jauh2 slalunya ke klantan...
hope kali ni ade rezeki sy utk dapat kete yg agak baik, memandangkn, kelisa yg sy beli baru thn 06 tu ader bbrapa mslh dari kilang...
dan tidak selesai walaupun puas bertekak dengan pusat servis perodua...
segala surat menyurat lagi xdilayan... xphm sy ngan keadaan kt msia ni..
\bwk gi TTPM pn camtu jgk..
hope sumernyer bjalan lancar n hope jgk sume dpt doakan sy..
amin..\
thanks ya'll...
salam.
fizi84


beli keta ni baik beli dari org melayu kita sendiri.......
kalo bleh cari kenalan ke atau kawan dari kwn kita.
biar ada link skit.....

interest sampai 7.7% tu melampau tinggi haa
setahu aku skrang keta nasional krg drp 4% utk 9 tahun

sorg dealer tu yg berusrusan dgn bank kalo dia rapat dgn officer bank mmg interest tu bleh rendah..
xpi kalo msing2 nak cari untung mmg kena la customers dia tu..yg rugi cutomers yg untung dealer tu ngan officer bank....

lagi 1 jgn tertipu dgn harga....yg ditawarkan....kalo kita bandingkan dgn kedai lain atau dealer lain
mungkin kita dpt lebih murah..tetapi harga yg semurah itu slalunya xtermasuk insurans byran itu byran ini...
last2 skali bila nak amik keta kena byr tambahan pula.........mmg byk org terkena mcm ini...
so berhati2lah ...kalo nak selamat cari kwn2....member kepada member kepada member kepada member pun bleh...janji yg bleh tlg kita bukan kita yg tlg dia(dealer tu)

aku cakap sekadar apa yg aku tahu...
[/quote]

tq very much.... atas nasihat tu... actualy, aku tak paham yg 7.7 tu... aku cal bank yang aku wat loan.. die kata kete aku loan 4.0.... cuma ada bberapa yg aku tak paham...

die tulis..

pinjaman = rm28400
term charge (4%) rm10 224
total = rm 38624
aku tak baya deposit... tapi die tulis deposit rm3200
annual percentage rate for term charge = 7.17 (ni ape ek, tak paham sgt)
total amoun payable by hirer..= rm41 824 sebab tmbah 3200 tadi... (ni aku tnya kat org kedai kete, tak payah hirau),
die kata jadi aku baya rm38624 je... betul ker??

b777
QUOTE(zan @ Apr 27 2009, 10:28 AM) *
QUOTE(apeq_soundstream @ Apr 26 2009, 10:30 PM) *
salam to all forumer..
bro zan, nk tumpang tanyer.. sy nk trade in kelisa sy thn 06 utk kete yg besar skit(prefer 2nd hand)..
yg sy dah aim sejenis waja 11/2005, 1.6(M)... mileage baru clock 56k++... modified juz tmbah skirting dan rim 16"..
enjin standard dan still 'berbunyi sedap' lagi...
soalan sy pd bro zan:
1. adakah mileage digital pada waja tu bole adjust dan logik ker utk kete tahun tersebut, mileage baru 56k++?
2. ape mslh yg slalu ade pada waja yg kiter perlu perhatikan? setahu sy common problm waja adalah power window, meter minyak xaccurate, lampu depan xterang n cepat terbakar...
waja yg sy survey tu dari used car kpunyaan sorg haji ni, sy prefer kedai melayu dari kedai ca ya nun alif...
body kale ori dgn sdkit calar2...mmg sy prefer yg ader calar skit2 baru nmpak keasliannya..

hope bro zan bole bagi tips2 yg lain..
tq so much.
salam

wsalam.
1. mileage pada odometer waja boleh diadjust dengan kemahiran elektronik dan peralatan tertentu. kemungkinan lain ialah meter pernah ditukar sebelum ini samada semasa waranti atau akibat kemalangan.

mileage 56K utk sebuah kereta berusia 3 thn setengah ada sedikit logik sekiranya pemilik sudah pencen dan menggunakan kereta utk ke tujuan domestik saja (pergi kedai atau masjid). kemungkinan lain ialah suri rumah yang guna keta utk hantar anak ke sekolah atau pergi pasar di mana suami mungkin ada naza ria utk perjalanan jauh dsbnya.

secara purata rakyat malaysia menggunakan kereta sejauh 25,000km setiap tahun.

2. orang tua saya menggunakan waja fisrt model dari tahun 2000. dalam pengalaman saya meter minyak (fuel gauge) boleh dianggap accurate kecuali di bahagian bawah. malah, lebih tepat berbanding gen2/persona.

benar power window waja ada kecenderuangan pecah kerana diperbuat dari palstik. andainya berlaku kerosakan, cari regulator yang diperbuat dari besi. tahan lebih lama.

lampu depan waja mmg kurang terang berbanding gen2/persona tapi jangan memandu gunakan lampu kabus (fog light) kerana ianya menyilaukan. sbg alternatif anda boleh tukar mentol lampu dari 60/55W ke 100W tapi ikut pengalaman saya jenis ni mudah terbakar. oleh kerana masalah ini lah semua model baru proton selepas waja tidak lagi menggunakan jenis projector tetapi jenis reflector.

saya setuju kereta dgn warna asli dan ada kesan calar2 kecil atau kemik adalah lebih baik dari keta yang baru disembur cat.
salam tuan antara persona baru n honda city 04-06 mn bih berbaloi... klu persona x yah pening sgt kos keta baru tp harga jatuh bila 2nd value. klu honda city byk mau fikir sbb keta 2nd byk kasi susah org terutama nak tnya pendapat itu ini tp 2nd value masih cantik...pening2x

b777
QUOTE(zan @ Apr 27 2009, 10:28 AM) *
QUOTE(apeq_soundstream @ Apr 26 2009, 10:30 PM) *
salam to all forumer..
bro zan, nk tumpang tanyer.. sy nk trade in kelisa sy thn 06 utk kete yg besar skit(prefer 2nd hand)..
yg sy dah aim sejenis waja 11/2005, 1.6(M)... mileage baru clock 56k++... modified juz tmbah skirting dan rim 16"..
enjin standard dan still 'berbunyi sedap' lagi...
soalan sy pd bro zan:
1. adakah mileage digital pada waja tu bole adjust dan logik ker utk kete tahun tersebut, mileage baru 56k++?
2. ape mslh yg slalu ade pada waja yg kiter perlu perhatikan? setahu sy common problm waja adalah power window, meter minyak xaccurate, lampu depan xterang n cepat terbakar...
waja yg sy survey tu dari used car kpunyaan sorg haji ni, sy prefer kedai melayu dari kedai ca ya nun alif...
body kale ori dgn sdkit calar2...mmg sy prefer yg ader calar skit2 baru nmpak keasliannya..

hope bro zan bole bagi tips2 yg lain..
tq so much.
salam

wsalam.
1. mileage pada odometer waja boleh diadjust dengan kemahiran elektronik dan peralatan tertentu. kemungkinan lain ialah meter pernah ditukar sebelum ini samada semasa waranti atau akibat kemalangan.

mileage 56K utk sebuah kereta berusia 3 thn setengah ada sedikit logik sekiranya pemilik sudah pencen dan menggunakan kereta utk ke tujuan domestik saja (pergi kedai atau masjid). kemungkinan lain ialah suri rumah yang guna keta utk hantar anak ke sekolah atau pergi pasar di mana suami mungkin ada naza ria utk perjalanan jauh dsbnya.

secara purata rakyat malaysia menggunakan kereta sejauh 25,000km setiap tahun.

2. orang tua saya menggunakan waja fisrt model dari tahun 2000. dalam pengalaman saya meter minyak (fuel gauge) boleh dianggap accurate kecuali di bahagian bawah. malah, lebih tepat berbanding gen2/persona.

benar power window waja ada kecenderuangan pecah kerana diperbuat dari palstik. andainya berlaku kerosakan, cari regulator yang diperbuat dari besi. tahan lebih lama.

lampu depan waja mmg kurang terang berbanding gen2/persona tapi jangan memandu gunakan lampu kabus (fog light) kerana ianya menyilaukan. sbg alternatif anda boleh tukar mentol lampu dari 60/55W ke 100W tapi ikut pengalaman saya jenis ni mudah terbakar. oleh kerana masalah ini lah semua model baru proton selepas waja tidak lagi menggunakan jenis projector tetapi jenis reflector.

saya setuju kereta dgn warna asli dan ada kesan calar2 kecil atau kemik adalah lebih baik dari keta yang baru disembur cat.

bila bc tip bro ttg nk belli keta 2nd, kebanyakkan used car x bg test drive, klu ada pun loan kasi lulus dulu nnt boleh try lo.. klu suka sign klu x cancel lo... emm klu kes cam ne cam ne bro.. plsss
fizi84

[/quote]
bila bc tip bro ttg nk belli keta 2nd, kebanyakkan used car x bg test drive, klu ada pun loan kasi lulus dulu nnt boleh try lo.. klu suka sign klu x cancel lo... emm klu kes cam ne cam ne bro.. plsss
[/quote]

ko nak test drive, aku ada kedai yg bagi test drive... tp kt klang la.. aku knal org kt citu... ko nak kete ape?? aku leh tnya die... siap bg 2 mggu waranty lg.... kalau belaku kerosakan besar, leh anta kat kdai tu balik
b777

tq for respon bro.. ptg tadi aku ade jumpa 1 mamat cina ni nak jual keta
honda city vtec 2006. aku test drive
1. injin smooth
2. pertukaran gear lancar
3. pick up dasyat
4. mileage 61++k.
5. interior exterior cantik
6. suspention sedap langgar lubang x terasa n x de bunyian asing,
7. asap x putih.
8. air cond sejuk
9. siap bg stop card lagi for security.

harga rm58k x masuk tukar name n insuran.
puspakom dia dah wat dlm bln ni. kata dia leh pakai lagi sbb still valid untuk 1 bln setiap inspection untuk tukar name..!!!

betul ka bro...??? sorry aku ni pasal keta hampeh.. klu x de bro2 kat forum ni aku lg hampeh.. apa kata lu bro... maklumlah CINA lah katakan....
b777
QUOTE(fizi84 @ Apr 30 2009, 11:16 AM) *
salam bro brp gua kena ready in hand klu nak tukar name....? camne nak tau keta yg wa beli tu black list ke, bank nak tarik ka n sbginya...? leh ka wa gi bank tanya pasal keta ni wpn wa bkn owner...? keta ni lak wa dah cek melalui DAPAT saman ada 4 total rm 1200. camne nak wat yea... plss bro

zan
QUOTE(b777 @ Apr 30 2009, 07:26 PM) *
QUOTE(fizi84 @ Apr 30 2009, 11:16 AM) *
salam bro brp gua kena ready in hand klu nak tukar name....? camne nak tau keta yg wa beli tu black list ke, bank nak tarik ka n sbginya...? leh ka wa gi bank tanya pasal keta ni wpn wa bkn owner...? keta ni lak wa dah cek melalui DAPAT saman ada 4 total rm 1200. camne nak wat yea... plss bro

polis dan jpj bukan saman kereta tapi owner kereta berdaftar ketika kesalahan dilakukan. pemilik selepas itu tidak ada terkesan apa2.

kekhuatiran yang ada ialah andainya kereta yang kita beli terbabit dgn kes jenayah seperti rompak, rogol atau bunuh yang boleh menyebabkan polis menahan kereta kita sbg bahan bukti.

selain dari itu tiada apa yang perlu kita khuatirkan.
b777
QUOTE(zan @ May 3 2009, 05:07 PM) *
QUOTE(b777 @ Apr 30 2009, 07:26 PM) *
QUOTE(fizi84 @ Apr 30 2009, 11:16 AM) *
salam bro brp gua kena ready in hand klu nak tukar name....? camne nak tau keta yg wa beli tu black list ke, bank nak tarik ka n sbginya...? leh ka wa gi bank tanya pasal keta ni wpn wa bkn owner...? keta ni lak wa dah cek melalui DAPAT saman ada 4 total rm 1200. camne nak wat yea... plss bro

polis dan jpj bukan saman kereta tapi owner kereta berdaftar ketika kesalahan dilakukan. pemilik selepas itu tidak ada terkesan apa2.

kekhuatiran yang ada ialah andainya kereta yang kita beli terbabit dgn kes jenayah seperti rompak, rogol atau bunuh yang boleh menyebabkan polis menahan kereta kita sbg bahan bukti.

selain dari itu tiada apa yang perlu kita khuatirkan.

k tq bro zan, esok cdg saya nak ke jpj nak cek status keta ni. menurut kwn saya kita leh dapatkan copy geran nye kat jpj tujuan nak double cek spec injin dan body x bertukar wpn kita bukan owner... betul ka boleh wat camtu tuan... mhn petunjuk...
Kopite
QUOTE(b777 @ Apr 30 2009, 07:20 PM) *
tq for respon bro.. ptg tadi aku ade jumpa 1 mamat cina ni nak jual keta
honda city vtec 2006. aku test drive
1. injin smooth
2. pertukaran gear lancar
3. pick up dasyat
4. mileage 61++k.
5. interior exterior cantik
6. suspention sedap langgar lubang x terasa n x de bunyian asing,
7. asap x putih.
8. air cond sejuk
9. siap bg stop card lagi for security.

harga rm58k x masuk tukar name n insuran.
puspakom dia dah wat dlm bln ni. kata dia leh pakai lagi sbb still valid untuk 1 bln setiap inspection untuk tukar name..!!!

betul ka bro...??? sorry aku ni pasal keta hampeh.. klu x de bro2 kat forum ni aku lg hampeh.. apa kata lu bro... maklumlah CINA lah katakan....


honda city vtec mahal
masalah gearbox pun 1 hal
pasal gearbox pakai CVT.
ko perlu belai n jaga elok. dimana tiap2 15k km ko kene flush minyak tu. minyak gearbox CVT mahal.
kereta auto yg bukan CVT perlu di tukar minyak selepas 25k km up to 40k km. tp city nie 15k km.
kita x tau owner lama punya tabiat memandu auto dia mcm mana n mcm mana dia jaga CVT dia tu.

kat sini aku list kan cadangan yg ko bleh consider selain honda sebab honda ada masalah reliability. x mcm toyota or nissan.
sebab tu la susah kita nak tgk negara2 yg pakai honda sebagai teksi.

1. toyota vios - harga n tahun lebih kurang sama ngan city tapi enjin toyota lebih dipercayai
2. nissan sentra N16 1.8 GXE tahun 2003 - RM46k.
nissan sentra nie leather seat, disc depan blakang, minyak jimat n power wise. enjin dh terbukti reliable n tahan lasak. murah n cc besar. chasis nissan mmg kuat n tegap.
b777
QUOTE(Apek_Jinjang @ May 3 2009, 08:11 PM) *
QUOTE(b777 @ Apr 30 2009, 07:20 PM) *
tq for respon bro.. ptg tadi aku ade jumpa 1 mamat cina ni nak jual keta
honda city vtec 2006. aku test drive
1. injin smooth
2. pertukaran gear lancar
3. pick up dasyat
4. mileage 61++k.
5. interior exterior cantik
6. suspention sedap langgar lubang x terasa n x de bunyian asing,
7. asap x putih.
8. air cond sejuk
9. siap bg stop card lagi for security.

harga rm58k x masuk tukar name n insuran.
puspakom dia dah wat dlm bln ni. kata dia leh pakai lagi sbb still valid untuk 1 bln setiap inspection untuk tukar name..!!!

betul ka bro...??? sorry aku ni pasal keta hampeh.. klu x de bro2 kat forum ni aku lg hampeh.. apa kata lu bro... maklumlah CINA lah katakan....


honda city vtec mahal
masalah gearbox pun 1 hal
pasal gearbox pakai CVT.
ko perlu belai n jaga elok. dimana tiap2 15k km ko kene flush minyak tu. minyak gearbox CVT mahal.
kereta auto yg bukan CVT perlu di tukar minyak selepas 25k km up to 40k km. tp city nie 15k km.
kita x tau owner lama punya tabiat memandu auto dia mcm mana n mcm mana dia jaga CVT dia tu.

kat sini aku list kan cadangan yg ko bleh consider selain honda sebab honda ada masalah reliability. x mcm toyota or nissan.
sebab tu la susah kita nak tgk negara2 yg pakai honda sebagai teksi.

1. toyota vios - harga n tahun lebih kurang sama ngan city tapi enjin toyota lebih dipercayai
2. nissan sentra N16 1.8 GXE tahun 2003 - RM46k.
nissan sentra nie leather seat, disc depan blakang, minyak jimat n power wise. enjin dh terbukti reliable n tahan lasak. murah n cc besar. chasis nissan mmg kuat n tegap.

alamak bro... itu macam ka... aku dah terbooking lah.. aduh mampuih lah camni.. leh ka aku mainten keta ni nnt.. mahal maksud lu sekali service brp rabak rm aku kena keluar yek..
Kopite
duit booking tu x silap aku transferable. ko bleh pilih kete lain tapi kat kedai tu jgk la. andai x ada kete yg aku senaraikan tu...ko kene la tunggu sampai ada. tp pastikan test drive dlu. jgn amik sentra N16 1.6. amik yg 1.8. beza harga cuma 3k aje.
b777
QUOTE(Apek_Jinjang @ May 5 2009, 07:00 PM) *
duit booking tu x silap aku transferable. ko bleh pilih kete lain tapi kat kedai tu jgk la. andai x ada kete yg aku senaraikan tu...ko kene la tunggu sampai ada. tp pastikan test drive dlu. jgn amik sentra N16 1.6. amik yg 1.8. beza harga cuma 3k aje.

right bro.. tq for the briliant info, tapi problemnye aku booking dgn owner bukan used ka... rm 200 tu..... huh.. takut dia tak nak kautim je..
b777
salam semua siapa leh bantu berio panduan saya nak jual keta n dah ade buyer byr cash lg.. apa patut saya buat yeak..? adkah terus bagi geran n kunci biar dia settle puspakom n tukar nama sendiri..? atau mcmana yeak..
kak mor
QUOTE(zan @ Dec 28 2006, 10:19 AM) *
sila tampilkan kemusykilan berkaitan tajuk dan ahli forum akan cuba beri padangan dan jawapan.



Nak tanya sikit....kereta toyota caldina yang recon ada ke????
Berapa market price sekarang?


http://www.ceramicniaga.com/nurqaseh
zan
QUOTE(kak mor @ May 10 2009, 02:42 AM) *
QUOTE(zan @ Dec 28 2006, 10:19 AM) *
sila tampilkan kemusykilan berkaitan tajuk dan ahli forum akan cuba beri padangan dan jawapan.



Nak tanya sikit....kereta toyota caldina yang recon ada ke????
Berapa market price sekarang?


http://www.ceramicniaga.com/nurqaseh

market toyota caldina ialah antara 120-140K bergantung pada tahun. toyota caldina telah dihentikan keluaran di jepun kerana sudah berusia 6 thn sejak mula diperkenalkan.

persoalannya kini - adakah logik membeli sebuah kereta impot berusia 4-5 tahun pada harga lebih dari 100K? anda tentukan.
Kopite
aku stuju sangat2 pandangan dr bro zan. Adalah tidak b'baloi pakai kete import yg dh separuh umur pada harga gila iaitu lebih drpd 100k. Jgn kerana tergilakan shape n rupa bentuk caldina tetapi tak tahu sejarah kereta tu n akibatnya menanggung bermacam musibah. Lagipun caldina bukanlah MPV tulen. Alang2...better beli estima or alphard. Lebih berbaloi. Alah membeli menang memakai.
trouble_chegu
hai semua
saya ada benda nak tau/nak blajar dari otai2 smua
saya ni pelajar u
rancang nak beli kreta 2nd hand
saya ingt nak angkat kancil tahun 97-00
agak2 brapa kos nak beli(kreta+insuran+lain2 kos)
harap ada yang boleh tolong bg panduan sbb saya ni xtau apa2 smile.gif

1 lagi nak tanya..berapa harga pasaran untuk kancil 660(m) dan kancil 850(m) sekarang?
zan
QUOTE(trouble_chegu @ May 15 2009, 10:00 AM) *
hai semua
saya ada benda nak tau/nak blajar dari otai2 smua
saya ni pelajar u
rancang nak beli kreta 2nd hand
saya ingt nak angkat kancil tahun 97-00
agak2 brapa kos nak beli(kreta+insuran+lain2 kos)
harap ada yang boleh tolong bg panduan sbb saya ni xtau apa2 smile.gif

1 lagi nak tanya..berapa harga pasaran untuk kancil 660(m) dan kancil 850(m) sekarang?

hai encik masalah.

sila klik pautan diberi utk senarai kancil dijual antara thn 97-00 beserta harga iaitu purata 8-10K

http://www.mudah.my/li?ca=9_s&th=1&...rs=17&re=20

kedua2 kancil 850 dan 660 perlu road tax bernilai RM50 setahun.
dari segi penjimatan minyak kedua2nya hampir sama tetapi utk long distance model 850 sedikit jimat. begitu juga jika memandu dengan muatan penuh, model 850 juga lebih jimat kerana enjin lebih kuat.

dari segi maintenance lebih kurang sama tetapi kancil 660 menggunakan sistem penyalaan contact point manakala model 850 menggunakan sistem electronik tanpa perlu selenggara.

dari segi spare part kedua2 model serupa.

awas jangan terbeli kancil 660 yang hanya ada 4 gear. cari model dengan 5 gear. lagi satu elakkan model kancil tanpa wiper belakang (selalunya model 660 basic) kerana tanpa wiper belakang menyukarkan kita memandu ketika hari hujan. sukar nak lihat belakang.

model 850 ada sedikit kelebihan dari segi kelengkapan iaitu ada power window dan power mirror. model 660 guna paut steering dan paut window.
trouble_chegu
tq very much bro!!! smile.gif
MohdAriff
Assalamualaikum saudara Zan,

Saya ada budget RM 10 k, dan baru memulakan bisnes..

untuk mengelakkan kereta yang saya beli buat hal (rosak) atau terbeli kereta yang mahal saya ingin bertanya pendapat saudara..

1) Dengan budget yang ada mana satu elok saya beli Wira 1.5 taun 96 ke bawah atau kembara taun 99/98..
2) Saya dah survey di mudah.my smua harga tue betul ke..atau bole nego lg..kalo nak nego bape banyak bole nego..
3) Bagai mana mahu elakkan diri dari tertipu..dan kalo saudara zan sendiri ada ke stok kete yang saya nak tue sesuai dengan bajet yang saya ada ok gak.. biggrin.gif
tQ

zan
QUOTE(MohdAriff @ May 17 2009, 03:09 AM) *
Assalamualaikum saudara Zan,

Saya ada budget RM 10 k, dan baru memulakan bisnes..

untuk mengelakkan kereta yang saya beli buat hal (rosak) atau terbeli kereta yang mahal saya ingin bertanya pendapat saudara..

1) Dengan budget yang ada mana satu elok saya beli Wira 1.5 taun 96 ke bawah atau kembara taun 99/98..
2) Saya dah survey di mudah.my smua harga tue betul ke..atau bole nego lg..kalo nak nego bape banyak bole nego..
3) Bagai mana mahu elakkan diri dari tertipu..dan kalo saudara zan sendiri ada ke stok kete yang saya nak tue sesuai dengan bajet yang saya ada ok gak.. biggrin.gif
tQ

waalaikumsalam.

kedua2 wira dan kembara sama bagus. actually kembara tak lah bagus sgt tp sbb hargany yg rendah tu menyebabkan ia satu belian yg baik.

harga di mudah ialah harga pasaran. cara nak tahu betul atau tidak, ialah kita pergi lihat sendiri seolah2 betul2 nak beli. then kita leh tahu.

keta 96 susah nak loan kecuali finance companies. keta di bawah 12 thn masih leh loan.

utk kedua2 model ni elakkan model auto.

wira 1.5 auto cuma ada 3 gear. minyak kuat terutama jalan laju.
wira 1.6 auto gearbox sama problem mcm perdana v6.
kembara auto pula menggunakan minyak byk. sbb ada 4WD.

dari segi spare part, wira lebih mudah. kembara pulak spare part boleh didapati tapi hampir semua original.

bab repair semua bengkel leh repair wira. kembara susah sket tapi dari segi servis kembara dgn wira sama.

harga tayar utk kembara lebih mahal sbb gunakan tayar saiz besar. tp sbnrnya u leh saja tukar guna tayar utk keta yg lbh kecil dan murah. maybe nmpk sporti sket.

berikut ialah verdict

1. wira - agak berusia. susah loan. senang repair. spare part banyak dan murah. besar sket dari kembara. model auto jangan beli. karburetor selalu rosak. bila start waktu pagi enjin menggigil sbb auto choke rosak

2. kembara. baru berusia sedekad. masih boleh wat loan. spare part tiruan hampir tiada. model auto minyak kuat. enjin EFI cekap dan tahan. kabin kereta kecik dan jika kaki anda panjang, nanti lutut cecah dashboard

harap dpt membantu
ekei
assalamualaikum bro zan,
nak tanye pendapat bro...

antara kereta saga BLM baru,viva, dan kereta 2nd hand satria se2004(rm22000) and iswara thn 2004(rm15000)
mane lagi berbaloi.

umur sy 24thn bujang baru kerja di KL 6 bln gaji bersih dlm 1500...

cadang nak bli kerete untuk kegunaan blk ujung minggu ke seremban... slame ni bw motor je atas highway

mane lagi berbaloi... atau ade kerete lain lagi bgs....

ape yg perlu difikirkan nak bli kete ni ek bro zan..

sy bkn jnis bw kete laju asalkan selese dan jimat myk ok la...

nak bli 2nd sbb murah tp takut kete byk problem...
saga n viva sbb murah n jimat myk cume tkt ssh nak byr bln2 mahal nnt tkt xdpt kumpul duit plaknak byr mcm2...

ayah sy ade bg tawaran kalau nak bli kete baru, die bleh trade in kan kerete proton saga lama die supaya dpt rm 5000... kalau x, kerete tu die nak jual dah kat used car dealer dlm mase terdekat dgn harge rm2000...

adekah berbaloi beli kerete 2nd murah2 utk kegunaan ujung minggu shj atau laburkan sedikit beli kereta baru supaya bleh digunekan sampai dapat anak cucu...

sekian terima kasih... harap dpt membantu yer...

zan
QUOTE(ekei @ May 24 2009, 06:40 PM) *
assalamualaikum bro zan,
nak tanye pendapat bro...

antara kereta saga BLM baru,viva, dan kereta 2nd hand satria se2004(rm22000) and iswara thn 2004(rm15000)
mane lagi berbaloi.

umur sy 24thn bujang baru kerja di KL 6 bln gaji bersih dlm 1500...

cadang nak bli kerete untuk kegunaan blk ujung minggu ke seremban... slame ni bw motor je atas highway

mane lagi berbaloi... atau ade kerete lain lagi bgs....

ape yg perlu difikirkan nak bli kete ni ek bro zan..

sy bkn jnis bw kete laju asalkan selese dan jimat myk ok la...

nak bli 2nd sbb murah tp takut kete byk problem...
saga n viva sbb murah n jimat myk cume tkt ssh nak byr bln2 mahal nnt tkt xdpt kumpul duit plaknak byr mcm2...

ayah sy ade bg tawaran kalau nak bli kete baru, die bleh trade in kan kerete proton saga lama die supaya dpt rm 5000... kalau x, kerete tu die nak jual dah kat used car dealer dlm mase terdekat dgn harge rm2000...

adekah berbaloi beli kerete 2nd murah2 utk kegunaan ujung minggu shj atau laburkan sedikit beli kereta baru supaya bleh digunekan sampai dapat anak cucu...

sekian terima kasih... harap dpt membantu yer...

waalaikumsalam.

utk kegunaan yang kurang spt yang anda maksudkan maka berbaloi utk beli kereta terpakai. kereta yang disebutkan di atas semuanya bagus dan ada kelebihan masing2.

pilihan saya
1. satria SE - enjin yang tahan (tapi trotel body kena jaga jika kotor enjin boleh mati sendiri) dan jimat. jangan beli model auto kerana cuma ada 3 gear dan tidak begitu jimat minyak. sport rim 16 inci nampak menarik tapi harga tayar sedikit mahal dan tayar yg nipis memudahkan rim bengkok/gelong bila terlanggar lubang.
enjin EFI lebih kuasa dan jimat. pilihan lebih baik berbanding Saga LMST.

2. Saga LMST. kereta yg tak byk problem sbb tu bertahan selama 22 tahun. cuma rupa luaran saja berbeza. penggunaan minyak sederhana dalam apa jua keadaan. bandingkan dengan viva. viva lebih jimat dalam bandar. saga sederhana. waja lebih jimatutk perjalanan jauh. saga LMST sederhana.

kedudukan memandu tidak begitu selesa dan kemasan kabin juga tidak seberapa. dashboard bergegar bila melalui permukaan tidak rata.

3. viva - paling ekonomikal. enjin yang kecil tetapi advance dgn penggunaan DOHC, DVVT dan timing chain. elakkan model 660. model 1000cc terlalu mahal. 850cc pilihan terbaik. sesuai utk kegunaan bujang

4. saga BLM. sederhana dalam serba serbi. paling mahal di sini. beli jika hendak simpan utk tempoh yang lama dan jika anda benar2 nak beli kereta baru bersaiz sedan.

saya selesa dengan persepsi pemikiran anda yang menyatakan keperluan menggunakan kereta yang rendah dan melihat fokus dari sudut berbeza.
Kopite
QUOTE(zan @ May 25 2009, 07:53 PM) *
QUOTE(ekei @ May 24 2009, 06:40 PM) *
assalamualaikum bro zan,
nak tanye pendapat bro...

antara kereta saga BLM baru,viva, dan kereta 2nd hand satria se2004(rm22000) and iswara thn 2004(rm15000)
mane lagi berbaloi.

umur sy 24thn bujang baru kerja di KL 6 bln gaji bersih dlm 1500...

cadang nak bli kerete untuk kegunaan blk ujung minggu ke seremban... slame ni bw motor je atas highway

mane lagi berbaloi... atau ade kerete lain lagi bgs....

ape yg perlu difikirkan nak bli kete ni ek bro zan..

sy bkn jnis bw kete laju asalkan selese dan jimat myk ok la...

nak bli 2nd sbb murah tp takut kete byk problem...
saga n viva sbb murah n jimat myk cume tkt ssh nak byr bln2 mahal nnt tkt xdpt kumpul duit plaknak byr mcm2...

ayah sy ade bg tawaran kalau nak bli kete baru, die bleh trade in kan kerete proton saga lama die supaya dpt rm 5000... kalau x, kerete tu die nak jual dah kat used car dealer dlm mase terdekat dgn harge rm2000...

adekah berbaloi beli kerete 2nd murah2 utk kegunaan ujung minggu shj atau laburkan sedikit beli kereta baru supaya bleh digunekan sampai dapat anak cucu...

sekian terima kasih... harap dpt membantu yer...

waalaikumsalam.

utk kegunaan yang kurang spt yang anda maksudkan maka berbaloi utk beli kereta terpakai. kereta yang disebutkan di atas semuanya bagus dan ada kelebihan masing2.

pilihan saya
1. satria SE - enjin yang tahan (tapi trotel body kena jaga jika kotor enjin boleh mati sendiri) dan jimat. jangan beli model auto kerana cuma ada 3 gear dan tidak begitu jimat minyak. sport rim 16 inci nampak menarik tapi harga tayar sedikit mahal dan tayar yg nipis memudahkan rim bengkok/gelong bila terlanggar lubang.
enjin EFI lebih kuasa dan jimat. pilihan lebih baik berbanding Saga LMST.

2. Saga LMST. kereta yg tak byk problem sbb tu bertahan selama 22 tahun. cuma rupa luaran saja berbeza. penggunaan minyak sederhana dalam apa jua keadaan. bandingkan dengan viva. viva lebih jimat dalam bandar. saga sederhana. waja lebih jimatutk perjalanan jauh. saga LMST sederhana.

kedudukan memandu tidak begitu selesa dan kemasan kabin juga tidak seberapa. dashboard bergegar bila melalui permukaan tidak rata.

3. viva - paling ekonomikal. enjin yang kecil tetapi advance dgn penggunaan DOHC, DVVT dan timing chain. elakkan model 660. model 1000cc terlalu mahal. 850cc pilihan terbaik. sesuai utk kegunaan bujang

4. saga BLM. sederhana dalam serba serbi. paling mahal di sini. beli jika hendak simpan utk tempoh yang lama dan jika anda benar2 nak beli kereta baru bersaiz sedan.

saya selesa dengan persepsi pemikiran anda yang menyatakan keperluan menggunakan kereta yang rendah dan melihat fokus dari sudut berbeza.


yee...stuju.
LMST kalau bleh elakkan sebab bodu shell yg lembut. safety kurang skit.
satria SE ada 2. 1 yg color hitam n 1 lagi color kuning sport rim putih.
yg hitam x silap aku auto. kuning plak manual.
x payah la amik auto...minyak mentekan darah kuat pasal ada 3 gear aje.
ekei
QUOTE(Apek_Jinjang @ May 26 2009, 08:36 AM) *
QUOTE(zan @ May 25 2009, 07:53 PM) *
QUOTE(ekei @ May 24 2009, 06:40 PM) *
assalamualaikum bro zan,
nak tanye pendapat bro...

antara kereta saga BLM baru,viva, dan kereta 2nd hand satria se2004(rm22000) and iswara thn 2004(rm15000)
mane lagi berbaloi.

umur sy 24thn bujang baru kerja di KL 6 bln gaji bersih dlm 1500...

cadang nak bli kerete untuk kegunaan blk ujung minggu ke seremban... slame ni bw motor je atas highway

mane lagi berbaloi... atau ade kerete lain lagi bgs....

ape yg perlu difikirkan nak bli kete ni ek bro zan..

sy bkn jnis bw kete laju asalkan selese dan jimat myk ok la...

nak bli 2nd sbb murah tp takut kete byk problem...
saga n viva sbb murah n jimat myk cume tkt ssh nak byr bln2 mahal nnt tkt xdpt kumpul duit plaknak byr mcm2...

ayah sy ade bg tawaran kalau nak bli kete baru, die bleh trade in kan kerete proton saga lama die supaya dpt rm 5000... kalau x, kerete tu die nak jual dah kat used car dealer dlm mase terdekat dgn harge rm2000...

adekah berbaloi beli kerete 2nd murah2 utk kegunaan ujung minggu shj atau laburkan sedikit beli kereta baru supaya bleh digunekan sampai dapat anak cucu...

sekian terima kasih... harap dpt membantu yer...

waalaikumsalam.

utk kegunaan yang kurang spt yang anda maksudkan maka berbaloi utk beli kereta terpakai. kereta yang disebutkan di atas semuanya bagus dan ada kelebihan masing2.

pilihan saya
1. satria SE - enjin yang tahan (tapi trotel body kena jaga jika kotor enjin boleh mati sendiri) dan jimat. jangan beli model auto kerana cuma ada 3 gear dan tidak begitu jimat minyak. sport rim 16 inci nampak menarik tapi harga tayar sedikit mahal dan tayar yg nipis memudahkan rim bengkok/gelong bila terlanggar lubang.
enjin EFI lebih kuasa dan jimat. pilihan lebih baik berbanding Saga LMST.

2. Saga LMST. kereta yg tak byk problem sbb tu bertahan selama 22 tahun. cuma rupa luaran saja berbeza. penggunaan minyak sederhana dalam apa jua keadaan. bandingkan dengan viva. viva lebih jimat dalam bandar. saga sederhana. waja lebih jimatutk perjalanan jauh. saga LMST sederhana.

kedudukan memandu tidak begitu selesa dan kemasan kabin juga tidak seberapa. dashboard bergegar bila melalui permukaan tidak rata.

3. viva - paling ekonomikal. enjin yang kecil tetapi advance dgn penggunaan DOHC, DVVT dan timing chain. elakkan model 660. model 1000cc terlalu mahal. 850cc pilihan terbaik. sesuai utk kegunaan bujang

4. saga BLM. sederhana dalam serba serbi. paling mahal di sini. beli jika hendak simpan utk tempoh yang lama dan jika anda benar2 nak beli kereta baru bersaiz sedan.

saya selesa dengan persepsi pemikiran anda yang menyatakan keperluan menggunakan kereta yang rendah dan melihat fokus dari sudut berbeza.


yee...stuju.
LMST kalau bleh elakkan sebab bodu shell yg lembut. safety kurang skit.
satria SE ada 2. 1 yg color hitam n 1 lagi color kuning sport rim putih.
yg hitam x silap aku auto. kuning plak manual.
x payah la amik auto...minyak mentekan darah kuat pasal ada 3 gear aje.


terime kasih bro zan n apek jinjang atas pandangan tu...

so kirenye sesuai kerete 2nd hand satria se la ek. tp betul ke yang warne hitam tu auto n warne kuning manual... aku duk p usyar yg warne itam je.. huuhu yang kuning mcm x cun jer... hehe

so sape2 ade satria se nak jual kat aku bgtaulerrrrr..... hehe

b777
QUOTE(Apek_Jinjang @ May 26 2009, 08:36 AM) *
QUOTE(zan @ May 25 2009, 07:53 PM) *
QUOTE(ekei @ May 24 2009, 06:40 PM) *
assalamualaikum bro zan,
nak tanye pendapat bro...

antara kereta saga BLM baru,viva, dan kereta 2nd hand satria se2004(rm22000) and iswara thn 2004(rm15000)
mane lagi berbaloi.

umur sy 24thn bujang baru kerja di KL 6 bln gaji bersih dlm 1500...

cadang nak bli kerete untuk kegunaan blk ujung minggu ke seremban... slame ni bw motor je atas highway

mane lagi berbaloi... atau ade kerete lain lagi bgs....

ape yg perlu difikirkan nak bli kete ni ek bro zan..

sy bkn jnis bw kete laju asalkan selese dan jimat myk ok la...

nak bli 2nd sbb murah tp takut kete byk problem...
saga n viva sbb murah n jimat myk cume tkt ssh nak byr bln2 mahal nnt tkt xdpt kumpul duit plaknak byr mcm2...

ayah sy ade bg tawaran kalau nak bli kete baru, die bleh trade in kan kerete proton saga lama die supaya dpt rm 5000... kalau x, kerete tu die nak jual dah kat used car dealer dlm mase terdekat dgn harge rm2000...

adekah berbaloi beli kerete 2nd murah2 utk kegunaan ujung minggu shj atau laburkan sedikit beli kereta baru supaya bleh digunekan sampai dapat anak cucu...

sekian terima kasih... harap dpt membantu yer...

waalaikumsalam.

utk kegunaan yang kurang spt yang anda maksudkan maka berbaloi utk beli kereta terpakai. kereta yang disebutkan di atas semuanya bagus dan ada kelebihan masing2.

pilihan saya
1. satria SE - enjin yang tahan (tapi trotel body kena jaga jika kotor enjin boleh mati sendiri) dan jimat. jangan beli model auto kerana cuma ada 3 gear dan tidak begitu jimat minyak. sport rim 16 inci nampak menarik tapi harga tayar sedikit mahal dan tayar yg nipis memudahkan rim bengkok/gelong bila terlanggar lubang.
enjin EFI lebih kuasa dan jimat. pilihan lebih baik berbanding Saga LMST.

2. Saga LMST. kereta yg tak byk problem sbb tu bertahan selama 22 tahun. cuma rupa luaran saja berbeza. penggunaan minyak sederhana dalam apa jua keadaan. bandingkan dengan viva. viva lebih jimat dalam bandar. saga sederhana. waja lebih jimatutk perjalanan jauh. saga LMST sederhana.

kedudukan memandu tidak begitu selesa dan kemasan kabin juga tidak seberapa. dashboard bergegar bila melalui permukaan tidak rata.

3. viva - paling ekonomikal. enjin yang kecil tetapi advance dgn penggunaan DOHC, DVVT dan timing chain. elakkan model 660. model 1000cc terlalu mahal. 850cc pilihan terbaik. sesuai utk kegunaan bujang

4. saga BLM. sederhana dalam serba serbi. paling mahal di sini. beli jika hendak simpan utk tempoh yang lama dan jika anda benar2 nak beli kereta baru bersaiz sedan.

saya selesa dengan persepsi pemikiran anda yang menyatakan keperluan menggunakan kereta yang rendah dan melihat fokus dari sudut berbeza.


yee...stuju.
LMST kalau bleh elakkan sebab bodu shell yg lembut. safety kurang skit.
satria SE ada 2. 1 yg color hitam n 1 lagi color kuning sport rim putih.
yg hitam x silap aku auto. kuning plak manual.
x payah la amik auto...minyak mentekan darah kuat pasal ada 3 gear aje.

salam apek wa ader ter usha nissan sentra 1.6ctv...
harga cantik..
tahun 2006
body moden luas
apa kata lu pek...?? banding honda n toyota,,??
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.