Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Tips : Membeli/menjual Kenderaan Dan Trend Pasaran
Mesra.net Forum > Vehicles & Transportation > Kereta, Motosikal, Basikal
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14
zan
QUOTE(ekei @ May 26 2009, 02:24 PM) *
terime kasih bro zan n apek jinjang atas pandangan tu...

so kirenye sesuai kerete 2nd hand satria se la ek. tp betul ke yang warne hitam tu auto n warne kuning manual... aku duk p usyar yg warne itam je.. huuhu yang kuning mcm x cun jer... hehe

so sape2 ade satria se nak jual kat aku bgtaulerrrrr..... hehe

Satria SE susah nak jumpa. try search kat mudah.my

QUOTE(b777 @ May 26 2009, 06:19 PM) *
salam apek wa ader ter usha nissan sentra 1.6ctv...
harga cantik..
tahun 2006
body moden luas
apa kata lu pek...?? banding honda n toyota,,??

Sentra N16 belian yg baik kerana mekanikal yang tahan. enjin CVTC cekap dan berkuasa.

Sentra sama takuk dengan Civic dan Corolla Altis tetapi Sentra N16 bersaiz lebih krg serupa dengan Honda City dan Toyota Vios. still worth buying.
Kopite
QUOTE(b777 @ May 26 2009, 06:19 PM) *
QUOTE(Apek_Jinjang @ May 26 2009, 08:36 AM) *
QUOTE(zan @ May 25 2009, 07:53 PM) *
QUOTE(ekei @ May 24 2009, 06:40 PM) *
assalamualaikum bro zan,
nak tanye pendapat bro...

antara kereta saga BLM baru,viva, dan kereta 2nd hand satria se2004(rm22000) and iswara thn 2004(rm15000)
mane lagi berbaloi.

umur sy 24thn bujang baru kerja di KL 6 bln gaji bersih dlm 1500...

cadang nak bli kerete untuk kegunaan blk ujung minggu ke seremban... slame ni bw motor je atas highway

mane lagi berbaloi... atau ade kerete lain lagi bgs....

ape yg perlu difikirkan nak bli kete ni ek bro zan..

sy bkn jnis bw kete laju asalkan selese dan jimat myk ok la...

nak bli 2nd sbb murah tp takut kete byk problem...
saga n viva sbb murah n jimat myk cume tkt ssh nak byr bln2 mahal nnt tkt xdpt kumpul duit plaknak byr mcm2...

ayah sy ade bg tawaran kalau nak bli kete baru, die bleh trade in kan kerete proton saga lama die supaya dpt rm 5000... kalau x, kerete tu die nak jual dah kat used car dealer dlm mase terdekat dgn harge rm2000...

adekah berbaloi beli kerete 2nd murah2 utk kegunaan ujung minggu shj atau laburkan sedikit beli kereta baru supaya bleh digunekan sampai dapat anak cucu...

sekian terima kasih... harap dpt membantu yer...

waalaikumsalam.

utk kegunaan yang kurang spt yang anda maksudkan maka berbaloi utk beli kereta terpakai. kereta yang disebutkan di atas semuanya bagus dan ada kelebihan masing2.

pilihan saya
1. satria SE - enjin yang tahan (tapi trotel body kena jaga jika kotor enjin boleh mati sendiri) dan jimat. jangan beli model auto kerana cuma ada 3 gear dan tidak begitu jimat minyak. sport rim 16 inci nampak menarik tapi harga tayar sedikit mahal dan tayar yg nipis memudahkan rim bengkok/gelong bila terlanggar lubang.
enjin EFI lebih kuasa dan jimat. pilihan lebih baik berbanding Saga LMST.

2. Saga LMST. kereta yg tak byk problem sbb tu bertahan selama 22 tahun. cuma rupa luaran saja berbeza. penggunaan minyak sederhana dalam apa jua keadaan. bandingkan dengan viva. viva lebih jimat dalam bandar. saga sederhana. waja lebih jimatutk perjalanan jauh. saga LMST sederhana.

kedudukan memandu tidak begitu selesa dan kemasan kabin juga tidak seberapa. dashboard bergegar bila melalui permukaan tidak rata.

3. viva - paling ekonomikal. enjin yang kecil tetapi advance dgn penggunaan DOHC, DVVT dan timing chain. elakkan model 660. model 1000cc terlalu mahal. 850cc pilihan terbaik. sesuai utk kegunaan bujang

4. saga BLM. sederhana dalam serba serbi. paling mahal di sini. beli jika hendak simpan utk tempoh yang lama dan jika anda benar2 nak beli kereta baru bersaiz sedan.

saya selesa dengan persepsi pemikiran anda yang menyatakan keperluan menggunakan kereta yang rendah dan melihat fokus dari sudut berbeza.


yee...stuju.
LMST kalau bleh elakkan sebab bodu shell yg lembut. safety kurang skit.
satria SE ada 2. 1 yg color hitam n 1 lagi color kuning sport rim putih.
yg hitam x silap aku auto. kuning plak manual.
x payah la amik auto...minyak mentekan darah kuat pasal ada 3 gear aje.

salam apek wa ader ter usha nissan sentra 1.6ctv...
harga cantik..
tahun 2006
body moden luas
apa kata lu pek...?? banding honda n toyota,,??


x digalakkan bli sentra N16 1.6 pasal penggunaan petrol yg x bape jimat. lebih kurang 11-12km/liter shj.
aku sarankan sambar 1.8 terus coz bezanya x jauh berbanding 1.6.
dari segi ketahanan body memang nissan lebih tegap berbanding toyota n honda..lebih2 lagi N16.
apapun terpulang pada ko. kalau bali nissan thn 2003 (contoh)...ko akan dapati harganya jauh lebih murah berbanding honda n toyota untuk tahun yg sama. bukan murah sikit...tapi murah byk. jarang org muda pakai kete nie...maknanya penjagaannya lebih cermat. honda civic plak ramai org muda pakai n mungkin telah dipandu secara kasar. manakala toyota altis plak harga 2nd hand nya masih tinggi n ia juga adalah kereta yg jarang dipandu oleh golongan muda n banyak altis digunakan sebagai kereta company tapi didaftarkan secara persendirian.

bg aku...nissan sentra N16 XG-L 1.8 adalah belian terbaik berbanding SG atau SG-L
b777
QUOTE(Apek_Jinjang @ Jun 3 2009, 01:46 AM) *
QUOTE(b777 @ May 26 2009, 06:19 PM) *
QUOTE(Apek_Jinjang @ May 26 2009, 08:36 AM) *
QUOTE(zan @ May 25 2009, 07:53 PM) *
QUOTE(ekei @ May 24 2009, 06:40 PM) *
assalamualaikum bro zan,
nak tanye pendapat bro...

antara kereta saga BLM baru,viva, dan kereta 2nd hand satria se2004(rm22000) and iswara thn 2004(rm15000)
mane lagi berbaloi.

umur sy 24thn bujang baru kerja di KL 6 bln gaji bersih dlm 1500...

cadang nak bli kerete untuk kegunaan blk ujung minggu ke seremban... slame ni bw motor je atas highway

mane lagi berbaloi... atau ade kerete lain lagi bgs....

ape yg perlu difikirkan nak bli kete ni ek bro zan..

sy bkn jnis bw kete laju asalkan selese dan jimat myk ok la...

nak bli 2nd sbb murah tp takut kete byk problem...
saga n viva sbb murah n jimat myk cume tkt ssh nak byr bln2 mahal nnt tkt xdpt kumpul duit plaknak byr mcm2...

ayah sy ade bg tawaran kalau nak bli kete baru, die bleh trade in kan kerete proton saga lama die supaya dpt rm 5000... kalau x, kerete tu die nak jual dah kat used car dealer dlm mase terdekat dgn harge rm2000...

adekah berbaloi beli kerete 2nd murah2 utk kegunaan ujung minggu shj atau laburkan sedikit beli kereta baru supaya bleh digunekan sampai dapat anak cucu...

sekian terima kasih... harap dpt membantu yer...

waalaikumsalam.

utk kegunaan yang kurang spt yang anda maksudkan maka berbaloi utk beli kereta terpakai. kereta yang disebutkan di atas semuanya bagus dan ada kelebihan masing2.

pilihan saya
1. satria SE - enjin yang tahan (tapi trotel body kena jaga jika kotor enjin boleh mati sendiri) dan jimat. jangan beli model auto kerana cuma ada 3 gear dan tidak begitu jimat minyak. sport rim 16 inci nampak menarik tapi harga tayar sedikit mahal dan tayar yg nipis memudahkan rim bengkok/gelong bila terlanggar lubang.
enjin EFI lebih kuasa dan jimat. pilihan lebih baik berbanding Saga LMST.

2. Saga LMST. kereta yg tak byk problem sbb tu bertahan selama 22 tahun. cuma rupa luaran saja berbeza. penggunaan minyak sederhana dalam apa jua keadaan. bandingkan dengan viva. viva lebih jimat dalam bandar. saga sederhana. waja lebih jimatutk perjalanan jauh. saga LMST sederhana.

kedudukan memandu tidak begitu selesa dan kemasan kabin juga tidak seberapa. dashboard bergegar bila melalui permukaan tidak rata.

3. viva - paling ekonomikal. enjin yang kecil tetapi advance dgn penggunaan DOHC, DVVT dan timing chain. elakkan model 660. model 1000cc terlalu mahal. 850cc pilihan terbaik. sesuai utk kegunaan bujang

4. saga BLM. sederhana dalam serba serbi. paling mahal di sini. beli jika hendak simpan utk tempoh yang lama dan jika anda benar2 nak beli kereta baru bersaiz sedan.

saya selesa dengan persepsi pemikiran anda yang menyatakan keperluan menggunakan kereta yang rendah dan melihat fokus dari sudut berbeza.


yee...stuju.
LMST kalau bleh elakkan sebab bodu shell yg lembut. safety kurang skit.
satria SE ada 2. 1 yg color hitam n 1 lagi color kuning sport rim putih.
yg hitam x silap aku auto. kuning plak manual.
x payah la amik auto...minyak mentekan darah kuat pasal ada 3 gear aje.

salam apek wa ader ter usha nissan sentra 1.6ctv...
harga cantik..
tahun 2006
body moden luas
apa kata lu pek...?? banding honda n toyota,,??


x digalakkan bli sentra N16 1.6 pasal penggunaan petrol yg x bape jimat. lebih kurang 11-12km/liter shj.
aku sarankan sambar 1.8 terus coz bezanya x jauh berbanding 1.6.
dari segi ketahanan body memang nissan lebih tegap berbanding toyota n honda..lebih2 lagi N16.
apapun terpulang pada ko. kalau bali nissan thn 2003 (contoh)...ko akan dapati harganya jauh lebih murah berbanding honda n toyota untuk tahun yg sama. bukan murah sikit...tapi murah byk. jarang org muda pakai kete nie...maknanya penjagaannya lebih cermat. honda civic plak ramai org muda pakai n mungkin telah dipandu secara kasar. manakala toyota altis plak harga 2nd hand nya masih tinggi n ia juga adalah kereta yg jarang dipandu oleh golongan muda n banyak altis digunakan sebagai kereta company tapi didaftarkan secara persendirian.

bg aku...nissan sentra N16 XG-L 1.8 adalah belian terbaik berbanding SG atau SG-L


ok bro tq... bebyk2...

ko nak tau aku dok pening2 nak tuka keta, adik aku dah sambar nissan yg ko recomment tu...

ingat dak psl used car aku yg hampeh tu, dia offer civic 1.7. so aku dah dpt khidmat pakar secara fikizal n visual( bro apek n bro zan) dan aku rasa keta ni ok lah untuk aku,

yg hairanya loan resubmmit dah approved 3 hari lepas tapi used car tu tak bg invioce lagi pd bank...

soalannye nape lah jadi camtu....?

ape, used car x mau jual keta tu ka..?

atau ader benda2 yg tersmbunyi yg diaorg sorok dari aku...emmmm

aku dah x sabar dah ni....

aduhhh.. aduhhh...

plsss bro bantu aku...... nak nangis dah nie.... cray.gif
Kopite
invoice tu xde kene mengena ngan ko bro. Masa sambar nissan yg aku pakai skang nie pun..dh lulus aje loan..bank sediakan document. Pastu aku sign. Pas sign terus aku bwk kete blk. Invoice tu lepas ko dh amik kete pun used car tu leh wat. Tu antara used car ngan bank...xde kene mengene ngan ko. Aku rasa ko dh ter deal ngan org yg kaki belit la bro. Kesian aku tgk ko. Aku dlu masa sambar sentra B14 kejap aje urusan. Cuma yg lmbt psl nak dptkan interest paling rendah. Last2 public bank offer 3.58%. Bank2 lain semua 4.25% keatas. Tp tu laa..public bank leh bg loan rendah gile. Harga kete rm35k..aku dpt tawar jd 32k. Tp public bank bleh bg loan 25.5k aje. Kalau aku amik CIMB...aku leh dpt extra cash lg. Tp tu laa...4.25% sape leh tahan walaupun aku loan 5thn.

Selagi gaji aku x jejak lebih 5k sebulan..aku xkan biasakan byr bulan2 lebeh dr 500 sebln n hutang lebeh dr 5thn. dlm kes ko nie aku rasa mcm civic tu mungkin dh ada org lain yg berminat kat kete tu n used car tu try nak play around ngan ko. Aku tkt kesudahannya nanti ko dpt kete yg condition mcm tongkang pecah aje.





Kopite
bleh aku tau lokasi kat mana?
b777
QUOTE(Apek_Jinjang @ Jun 5 2009, 02:44 AM) *
bleh aku tau lokasi kat mana?



YAHOOOOOO..........!!!!! yahoo.gif

ALAHAMDULILLAH..... clapping.gif

KETA HONDA CIVIC IDAMANKU DAH KUAR....

aper lagi kasi tinted
myk itam n gear kasi tukar mcm pakar2 advice (bro zan n apek)

tayar kasi tukar n ini hari nak tukar segala2 belt....

emmmm agak2 brp lg gua kena rabak kali ni...?

bro zan n apek leh komen sikit dak...?

Kopite
QUOTE(b777 @ Jun 5 2009, 08:22 AM) *
QUOTE(Apek_Jinjang @ Jun 5 2009, 02:44 AM) *
bleh aku tau lokasi kat mana?



YAHOOOOOO..........!!!!! yahoo.gif

ALAHAMDULILLAH..... clapping.gif

KETA HONDA CIVIC IDAMANKU DAH KUAR....

aper lagi kasi tinted
myk itam n gear kasi tukar mcm pakar2 advice (bro zan n apek)

tayar kasi tukar n ini hari nak tukar segala2 belt....

emmmm agak2 brp lg gua kena rabak kali ni...?

bro zan n apek leh komen sikit dak...?


setakat ni apa yg ko list kan tu dah cukup tuk permulaan.
tapi kalau nak lagi bagus...

1. flush coolant kat radiator...tgk keadaan radiator ko. kalau ada karat n keladak, hantar servis n cuci. lepas tu masuk coolant baru n isi ngan air mineral. tukar sekali radiator hose. hose atas n hose bawah pun tukar skali pasal dah alang2 servis radiator tu.
2. bila brake pad ko dah haus n nak tukar brake pad baru...suruh pomen servis skali brake n flush minyak brake ko. jadi ko dh tau bila next servis ko pasal ko x tau sejarah kete tu seblum ni.
3. kalau ada budget lebih...servis skali aircond.
b777
QUOTE(Apek_Jinjang @ Jun 6 2009, 03:44 AM) *
QUOTE(b777 @ Jun 5 2009, 08:22 AM) *
QUOTE(Apek_Jinjang @ Jun 5 2009, 02:44 AM) *
bleh aku tau lokasi kat mana?



YAHOOOOOO..........!!!!! yahoo.gif

ALAHAMDULILLAH..... clapping.gif

KETA HONDA CIVIC IDAMANKU DAH KUAR....

aper lagi kasi tinted
myk itam n gear kasi tukar mcm pakar2 advice (bro zan n apek)

tayar kasi tukar n ini hari nak tukar segala2 belt....

emmmm agak2 brp lg gua kena rabak kali ni...?

bro zan n apek leh komen sikit dak...?


setakat ni apa yg ko list kan tu dah cukup tuk permulaan.
tapi kalau nak lagi bagus...

1. flush coolant kat radiator...tgk keadaan radiator ko. kalau ada karat n keladak, hantar servis n cuci. lepas tu masuk coolant baru n isi ngan air mineral. tukar sekali radiator hose. hose atas n hose bawah pun tukar skali pasal dah alang2 servis radiator tu.
2. bila brake pad ko dah haus n nak tukar brake pad baru...suruh pomen servis skali brake n flush minyak brake ko. jadi ko dh tau bila next servis ko pasal ko x tau sejarah kete tu seblum ni.
3. kalau ada budget lebih...servis skali aircond.


yea x yea lah tuan benda2 tu nmpk remeh tp x ambik pot lm2 bahaya kan kesihatan poket...heee

ok tuan time kasih byk2.. aku baru rabak rm 1.5k

pas ni nak wat lak mcm tuan syorkan...

nak tanya bro leh dak aku nak tukar muka civic aku ni kpd generasi 2.0...

n ader tmpt leh recomment ka.. n brp kos.... nmpk cun lah yg baru tuuuuu..... peh...
Kopite
QUOTE(b777 @ Jun 8 2009, 04:09 PM) *
QUOTE(Apek_Jinjang @ Jun 6 2009, 03:44 AM) *
QUOTE(b777 @ Jun 5 2009, 08:22 AM) *
QUOTE(Apek_Jinjang @ Jun 5 2009, 02:44 AM) *
bleh aku tau lokasi kat mana?



YAHOOOOOO..........!!!!! yahoo.gif

ALAHAMDULILLAH..... clapping.gif

KETA HONDA CIVIC IDAMANKU DAH KUAR....

aper lagi kasi tinted
myk itam n gear kasi tukar mcm pakar2 advice (bro zan n apek)

tayar kasi tukar n ini hari nak tukar segala2 belt....

emmmm agak2 brp lg gua kena rabak kali ni...?

bro zan n apek leh komen sikit dak...?


setakat ni apa yg ko list kan tu dah cukup tuk permulaan.
tapi kalau nak lagi bagus...

1. flush coolant kat radiator...tgk keadaan radiator ko. kalau ada karat n keladak, hantar servis n cuci. lepas tu masuk coolant baru n isi ngan air mineral. tukar sekali radiator hose. hose atas n hose bawah pun tukar skali pasal dah alang2 servis radiator tu.
2. bila brake pad ko dah haus n nak tukar brake pad baru...suruh pomen servis skali brake n flush minyak brake ko. jadi ko dh tau bila next servis ko pasal ko x tau sejarah kete tu seblum ni.
3. kalau ada budget lebih...servis skali aircond.


yea x yea lah tuan benda2 tu nmpk remeh tp x ambik pot lm2 bahaya kan kesihatan poket...heee

ok tuan time kasih byk2.. aku baru rabak rm 1.5k

pas ni nak wat lak mcm tuan syorkan...

nak tanya bro leh dak aku nak tukar muka civic aku ni kpd generasi 2.0...

n ader tmpt leh recomment ka.. n brp kos.... nmpk cun lah yg baru tuuuuu..... peh...


apa? ko nak tukar muka 1.7 ko ke civic yg baru nie ke?
tu agak mustahil sebab chasis n bentuk memang lain. chasis civic 2.0 baru skang nie pakai chasis/frame MPV. jd agak mustahil. tp kalau ko nak tukar kepada civic ES 2.0 mmg boleh sgt2. tapi apa bezanya 1.7 n 2.0 dr segi rupa?
ZamJopon
Salam , eden nak ekau bori pondapek, smalam den baru booking sentra sport auto, agak eh bobaloi tak kalau den tak cansel booking tuh? Member kata sentra tu bagus, iyer ke?
Kopite
QUOTE(ZamJopon @ Jun 11 2009, 05:49 PM) *
Salam , eden nak ekau bori pondapek, smalam den baru booking sentra sport auto, agak eh bobaloi tak kalau den tak cansel booking tuh? Member kata sentra tu bagus, iyer ke?


bagus..memang bagus.
tapi pendapat peribadi aku...latio lagi bagus walaupun ianya 1.6.
kalau ko nakkan interior yg agak mewah, latio adalah pilihan terbaik.
bagi aku kalau sentra N16....1.6 kurang bertenaga. 1.8 lebih padan dgn body dia yg sasa tu. tapi sentra baru skang dah xde model untuk 1.8.

tu pasal la aku suggest latio.
b777
QUOTE(Apek_Jinjang @ Jun 10 2009, 02:15 AM) *
QUOTE(b777 @ Jun 8 2009, 04:09 PM) *
QUOTE(Apek_Jinjang @ Jun 6 2009, 03:44 AM) *
QUOTE(b777 @ Jun 5 2009, 08:22 AM) *
QUOTE(Apek_Jinjang @ Jun 5 2009, 02:44 AM) *
bleh aku tau lokasi kat mana?



YAHOOOOOO..........!!!!! yahoo.gif

ALAHAMDULILLAH..... clapping.gif

KETA HONDA CIVIC IDAMANKU DAH KUAR....

aper lagi kasi tinted
myk itam n gear kasi tukar mcm pakar2 advice (bro zan n apek)

tayar kasi tukar n ini hari nak tukar segala2 belt....

emmmm agak2 brp lg gua kena rabak kali ni...?

bro zan n apek leh komen sikit dak...?


setakat ni apa yg ko list kan tu dah cukup tuk permulaan.
tapi kalau nak lagi bagus...

1. flush coolant kat radiator...tgk keadaan radiator ko. kalau ada karat n keladak, hantar servis n cuci. lepas tu masuk coolant baru n isi ngan air mineral. tukar sekali radiator hose. hose atas n hose bawah pun tukar skali pasal dah alang2 servis radiator tu.
2. bila brake pad ko dah haus n nak tukar brake pad baru...suruh pomen servis skali brake n flush minyak brake ko. jadi ko dh tau bila next servis ko pasal ko x tau sejarah kete tu seblum ni.
3. kalau ada budget lebih...servis skali aircond.


yea x yea lah tuan benda2 tu nmpk remeh tp x ambik pot lm2 bahaya kan kesihatan poket...heee

ok tuan time kasih byk2.. aku baru rabak rm 1.5k

pas ni nak wat lak mcm tuan syorkan...

nak tanya bro leh dak aku nak tukar muka civic aku ni kpd generasi 2.0...

n ader tmpt leh recomment ka.. n brp kos.... nmpk cun lah yg baru tuuuuu..... peh...


apa? ko nak tukar muka 1.7 ko ke civic yg baru nie ke?
tu agak mustahil sebab chasis n bentuk memang lain. chasis civic 2.0 baru skang nie pakai chasis/frame MPV. jd agak mustahil. tp kalau ko nak tukar kepada civic ES 2.0 mmg boleh sgt2. tapi apa bezanya 1.7 n 2.0 dr segi rupa?


ok bro, bukan yg leters tu, 1.7 adalah generasi 1st, gen 2nd body sama depan facelift n cc 1.8 n 2.0..

body sama cuma aku nak rukar muka depan ja... sbb lampu depan 2nd gen ni cun n manawan lampu panjang sikit n grill dia krummm bumper depan bih sporty lahhh..

klu bro apek ade member kaki modified honda ke leh lah kenal2kan heeee biggrin.gif
namkin
salam sume..

aku tgh berkire2 utk memilih antara sentra, vios & city..(rm50k +-)
nak wat downpayment rm5k...dlm rancangan nak cari model tahun 2003 ke atas..

boleh sape2 agak bape interest? adekah tggi smpai cecah 5.++%...?

aku xnak loan pnjang..lame sgt rsenye..pling max pon aku nak 5 tahun je..
(tp max loan baper eh kalo keter mcm nih?)

sape2 yg keje bank finance kat sni?leh tlong anggarkan?
Kopite
QUOTE(namkin @ Jun 23 2009, 06:06 PM) *
salam sume..

aku tgh berkire2 utk memilih antara sentra, vios & city..(rm50k +-)
nak wat downpayment rm5k...dlm rancangan nak cari model tahun 2003 ke atas..

boleh sape2 agak bape interest? adekah tggi smpai cecah 5.++%...?

aku xnak loan pnjang..lame sgt rsenye..pling max pon aku nak 5 tahun je..
(tp max loan baper eh kalo keter mcm nih?)

sape2 yg keje bank finance kat sni?leh tlong anggarkan?


housemate aku di shah alam bulan january arituh ada bli sentra 1.8 tahun 2003 (plat WLC xxxx). harga kete rm48k. loan rm46k. interest 3.68% kat public bank.
harga vios n city semuanya masih paras 52k keatas.
aku nak bagi nasihat kat ko kalau bleh elakkan bli honda city. x kira la i-dsi ataupun vtec. ini disebabkan city mempunyai masalah gearbox yg manja n mahal tuk di maintain.
kalau ko nak amik sentra..aku x galakkan amik 1.6. cuma tambah x smpai 4k ko dh bleh dpt 1.8 walaupun tahun yg sama.

sini ada skit perbandingan tuk ko.

berat
city - 1050kg
vios - 1050kg
sentra 1.8 - 1170kg

horse power
city idsi - 90hp. vtec - 110hp
vios - 110hp
sentra 1.8 - 126hp

engine
city isdi - SOHC 8 valve twin spark plug. vtec - sohc 16 valve coil-on-plug. 7 speed auto mode
vios - dohc 16 valve coil-on-plug. 4 speed auto
sentra 1.8 - twin cam 16 valve coil-on-plug. 4 speed auto with over drive.

interior
city - fabric seat. single disc
vios - fabric seat. single disc
sentra 1.8 - leather seat. rear armrest with cup holder. 6 CD changer. front and rear reading light.

suspension
city idsi - 2 wheel disc. torsion beam axle. vtec - 4 wheel disc brake (small rear disc). torsion beam axle. dual airbag n ABS.
vios - 2 wheel disc (E spec). 4 wheel disc brake (G spec). torsion beam axle. dual airbag n ABS (G spec only)
sentra 1.8 - 4 wheel disc brake. torsion beam axle. dual airbag n ABS.

high speed tability
city - rasa mcm bawak sampan
vios - pun sama jgk mcm city.
sentra 1.8 - mantap n stabil

vios n city adalah model untuk dipasarkan ke negara2 dunia ke 3. jadi, kedua2 model ini adalah bukan global car. tidak ada part2 yg boleh dicari unuk model ini di kedai2 potong sebab model nie kat jepun pun xde.

manakala sentra adalah global car. byk part bleh dapat di kedai2 potong sebab spare part nissan adalah interchangeable. byk model kereta selain sentra yg enjinnya sama seperti sentra di pakai di jepun. nak tukar enjin or convert pun senang.

akhir skali..aku sarankan ko supaya test drive dlu ketiga2 kete nie. lepas tu baru ko wat keputusan.








b777
QUOTE(Apek_Jinjang @ Jun 24 2009, 07:25 AM) *
QUOTE(namkin @ Jun 23 2009, 06:06 PM) *
salam sume..

aku tgh berkire2 utk memilih antara sentra, vios & city..(rm50k +-)
nak wat downpayment rm5k...dlm rancangan nak cari model tahun 2003 ke atas..

boleh sape2 agak bape interest? adekah tggi smpai cecah 5.++%...?

aku xnak loan pnjang..lame sgt rsenye..pling max pon aku nak 5 tahun je..
(tp max loan baper eh kalo keter mcm nih?)

sape2 yg keje bank finance kat sni?leh tlong anggarkan?


housemate aku di shah alam bulan january arituh ada bli sentra 1.8 tahun 2003 (plat WLC xxxx). harga kete rm48k. loan rm46k. interest 3.68% kat public bank.
harga vios n city semuanya masih paras 52k keatas.
aku nak bagi nasihat kat ko kalau bleh elakkan bli honda city. x kira la i-dsi ataupun vtec. ini disebabkan city mempunyai masalah gearbox yg manja n mahal tuk di maintain.
kalau ko nak amik sentra..aku x galakkan amik 1.6. cuma tambah x smpai 4k ko dh bleh dpt 1.8 walaupun tahun yg sama.

sini ada skit perbandingan tuk ko.

berat
city - 1050kg
vios - 1050kg
sentra 1.8 - 1170kg

horse power
city idsi - 90hp. vtec - 110hp
vios - 110hp
sentra 1.8 - 126hp

engine
city isdi - SOHC 8 valve twin spark plug. vtec - sohc 16 valve coil-on-plug. 7 speed auto mode
vios - dohc 16 valve coil-on-plug. 4 speed auto
sentra 1.8 - twin cam 16 valve coil-on-plug. 4 speed auto with over drive.

interior
city - fabric seat. single disc
vios - fabric seat. single disc
sentra 1.8 - leather seat. rear armrest with cup holder. 6 CD changer. front and rear reading light.

suspension
city idsi - 2 wheel disc. torsion beam axle. vtec - 4 wheel disc brake (small rear disc). torsion beam axle. dual airbag n ABS.
vios - 2 wheel disc (E spec). 4 wheel disc brake (G spec). torsion beam axle. dual airbag n ABS (G spec only)
sentra 1.8 - 4 wheel disc brake. torsion beam axle. dual airbag n ABS.

high speed tability
city - rasa mcm bawak sampan
vios - pun sama jgk mcm city.
sentra 1.8 - mantap n stabil

vios n city adalah model untuk dipasarkan ke negara2 dunia ke 3. jadi, kedua2 model ini adalah bukan global car. tidak ada part2 yg boleh dicari unuk model ini di kedai2 potong sebab model nie kat jepun pun xde.

manakala sentra adalah global car. byk part bleh dapat di kedai2 potong sebab spare part nissan adalah interchangeable. byk model kereta selain sentra yg enjinnya sama seperti sentra di pakai di jepun. nak tukar enjin or convert pun senang.

akhir skali..aku sarankan ko supaya test drive dlu ketiga2 kete nie. lepas tu baru ko wat keputusan.


betul tu....

jauhkan diri dari city n vios
nasib aku baik klu dak aku dah ambik city.. nasib baik 1st loan x lulus
so aku ader masa nak cari keta lain...
klu city n vios aku dah test memang mcm SAMPAN.. ketetel.....
bila speed 120++ melayang n x kompiden nak cornner... tu klu yg standart le...
city long distance patah pinggang pada org belkang sbb tempat duduk nyer pendek banding vios. itu ader lah startegi honda supaya interior nmpk luas. klu saiz aku drive masih selesa untuk org belakang cuma bile tempat duduk pendek sikit jd macam tak puas duduk. masalah pada gear adelah masih subjektif sbb x byk dlm pasaran msia keta style ala2 gear mcm city. satu lagi bak kata sifu zan nape city baru ni honda x sambung 7 speed gakkk...??? emmm kita pikir2 lah sendiri kan...heee

vios lak, exterior bih besar dari city n interior bih kecik dari city.
interior menggunakan spec keta standart x mcm city guna strategi untuk curi ruang. jd dlmn nmpk sempit tambah warna hitam.. klu saiz aku bw vios long distance kompom sakit badan, org dok blkg driver pun patah kaki sbb sempit kena seat driver..
pasal injin untuk kedua2 keta ni aku x berani nak komen kene tanya sifu apekkk.....

so jika anda berkeluarga kedua2 keta ini x sesuai... klu anda bujang trang tang tang... aku recomment tp kena keluar duit byk nak miodified bg kena dgn suasana kebujanganmu...keh..keh.... n nak jual balik pun ader harga lagi..heee

klu anda famili leh lah cari keta yg confort mcm centra, civic,accord,altis dan yg sama waktu dgnnyer... aminnnnn...
namkin
thanx sume atas jwapan yg very informative
umm...2 org da yg racun aku dgn sentra..

kalo model tahun 2000..engin 1.5 tuh ok ker?
hrga mcm sket murah...engin best x?
akls
eh bagus la..banyak info tentang keta.
Kopite
QUOTE(namkin @ Jun 25 2009, 12:43 AM) *
thanx sume atas jwapan yg very informative
umm...2 org da yg racun aku dgn sentra..

kalo model tahun 2000..engin 1.5 tuh ok ker?
hrga mcm sket murah...engin best x?


owh yg tu...1.5 manual tu mmg limited gila.
tapi kurang power la pasal sentra N16 body agak berat berbanding B14. engine tetap 1.5 twin cam 15 valve. pakai timing chain. gear manual dia mmg best n pick up pasal pakai close ratio. tapi minyak kuat skit la.
namkin
Umm..better lg sentra yg latest.aku nk tg gu hrge die gugur sket la.leh save duit downpaynet utk service paper yg ptot..agk2 ujung thun ni leh trun rm40-43k x?huhu..kipas sket dgn org kdai,tup-tup dpt rm40k..
Kopite
QUOTE(namkin @ Jun 25 2009, 05:32 PM) *
Umm..better lg sentra yg latest.aku nk tg gu hrge die gugur sket la.leh save duit downpaynet utk service paper yg ptot..agk2 ujung thun ni leh trun rm40-43k x?huhu..kipas sket dgn org kdai,tup-tup dpt rm40k..



ko tunggu jela thn dpn. byk harga kete dh jatuh. thn dpn pun x lama dh.
b777
QUOTE(Apek_Jinjang @ Jun 26 2009, 01:02 AM) *
QUOTE(namkin @ Jun 25 2009, 05:32 PM) *
Umm..better lg sentra yg latest.aku nk tg gu hrge die gugur sket la.leh save duit downpaynet utk service paper yg ptot..agk2 ujung thun ni leh trun rm40-43k x?huhu..kipas sket dgn org kdai,tup-tup dpt rm40k..



ko tunggu jela thn dpn. byk harga kete dh jatuh. thn dpn pun x lama dh.


yah.. setuju tu adik aku baru kelaur sentra 1.6 2001 rm 43k

emmm nak lawan aku lah tu...heeee

budakmentah
di sini ingin bertanyakan pendapat otai2 kat sini.. moto ape yg bagus utk dibeli.... sy baru nk beli moto... nk wat g campus...

asalkan ianya harga berpatutan, jimat minyak, dan boleh jalan jauh bila nk balik kampung....
zan
QUOTE(budakmentah @ Jun 28 2009, 11:32 AM) *
di sini ingin bertanyakan pendapat otai2 kat sini.. moto ape yg bagus utk dibeli.... sy baru nk beli moto... nk wat g campus...

asalkan ianya harga berpatutan, jimat minyak, dan boleh jalan jauh bila nk balik kampung....

semua motor bagus dibeli bila baru. kurang bagus bila second hand.

utk kegunaan kampus sebaiknya beli yg biasa2 saja.

motor yg brharga patut - motor terpakai atau kurang berjenama

motor jimat minyak - motor berenjin 4 lejang

motor boleh jalan jauh - semua motor boleh cuma adakah anda bersedia atau tidak. motor kapcai tangki minyak kecil. kena berhenti selalu dan isi minyak.

pesanan saya satu saja - jangan beli motor yang jadi kegemaran pencuri nanti tidur tak lena dan nak parking pun susah hati. antara motor yang dimaksudkan ialah
Yamaha RXZ
Yamaha 125Z
Yamaha Lagenda
Yamaha LC135
Honda EX-5

jika anda nak beli yg terpakai boleh timbang motor2 ini
Modenas Kriss (jgn lebih 3 tahun)
Yamaha SRX (keluaran 2000-2002) tidak popular di kalangan pencuri dan mat rempit kerana cuma 100cc
Honda EX5 Class / Class 1
Honda Wave

Jika nak beli baru pertimbang secara serius model2 berikut
1. Honda Wave 125X
2. Modenas XCite 130
3. Modenas GT128
4. Suzuki Smash 110 / Smash PRO (klac tangan)
5. Suzuki Shogun 125 RR /SP (klac tangan)

kesemua motorsikal di sebutkan berharga sekitar 4-5 ribu ringgit. jangan sesekali beli skuter kerana maintenance tinggi.
budakmentah
QUOTE(zan @ Jun 29 2009, 05:19 PM) *
QUOTE(budakmentah @ Jun 28 2009, 11:32 AM) *
di sini ingin bertanyakan pendapat otai2 kat sini.. moto ape yg bagus utk dibeli.... sy baru nk beli moto... nk wat g campus...

asalkan ianya harga berpatutan, jimat minyak, dan boleh jalan jauh bila nk balik kampung....

semua motor bagus dibeli bila baru. kurang bagus bila second hand.

utk kegunaan kampus sebaiknya beli yg biasa2 saja.

motor yg brharga patut - motor terpakai atau kurang berjenama

motor jimat minyak - motor berenjin 4 lejang

motor boleh jalan jauh - semua motor boleh cuma adakah anda bersedia atau tidak. motor kapcai tangki minyak kecil. kena berhenti selalu dan isi minyak.

pesanan saya satu saja - jangan beli motor yang jadi kegemaran pencuri nanti tidur tak lena dan nak parking pun susah hati. antara motor yang dimaksudkan ialah
Yamaha RXZ
Yamaha 125Z
Yamaha Lagenda
Yamaha LC135
Honda EX-5

jika anda nak beli yg terpakai boleh timbang motor2 ini
Modenas Kriss (jgn lebih 3 tahun)
Yamaha SRX (keluaran 2000-2002) tidak popular di kalangan pencuri dan mat rempit kerana cuma 100cc
Honda EX5 Class / Class 1
Honda Wave

Jika nak beli baru pertimbang secara serius model2 berikut
1. Honda Wave 125X
2. Modenas XCite 130
3. Modenas GT128
4. Suzuki Smash 110 / Smash PRO (klac tangan)
5. Suzuki Shogun 125 RR /SP (klac tangan)

kesemua motorsikal di sebutkan berharga sekitar 4-5 ribu ringgit. jangan sesekali beli skuter kerana maintenance tinggi.



thx bro.... info yg sgt mendalam....
budakmentah
bro.... honda wave 125S ok x??? aku musykil ni 125 S or X.......
sirah
Hi brother zan.... dan rakan rakan yang lain.
Harap semua dapat membantu kemusykilan saya ni. Saya ada post soalan ni kat thread lain. Harap tak ada masalah kan kalaau post lagi soalan yang sama kat sini.
Saya nak beli sebuah kereta baru. Loan dah approve. Sekarang car dealer tu tanya saya nak warna kereta apa? Saya cakap saya nak warna silver.... tapi car dealer kata warna tu tak de stok. Kalau nak kena tunggu satu bulan. Saya tak kisah kalau kena tunggu lama sikit pun asalkan warna yang saya nak tu saya dapat. Tapi masalahnya car dealer tu kata ... kalau kereta tu dia deliver bulan depan mungkin harga dia akan naik sebab promosi yang saya nak belii sekarang ni akan tamat tak lama lagi.
Betul ke kalau saya book sekarang ... dan tunggu sampai kereta tu di 'deliver' bulan depan... harga kereta tu boleh naik? Macam mana dengan loan saya yang telah approve tu? Boleh ke saya mohon untuk naikkan jumlah pinjaman saya??
Kopite
QUOTE(sirah @ Jul 6 2009, 12:20 AM) *
Hi brother zan.... dan rakan rakan yang lain.
Harap semua dapat membantu kemusykilan saya ni. Saya ada post soalan ni kat thread lain. Harap tak ada masalah kan kalaau post lagi soalan yang sama kat sini.
Saya nak beli sebuah kereta baru. Loan dah approve. Sekarang car dealer tu tanya saya nak warna kereta apa? Saya cakap saya nak warna silver.... tapi car dealer kata warna tu tak de stok. Kalau nak kena tunggu satu bulan. Saya tak kisah kalau kena tunggu lama sikit pun asalkan warna yang saya nak tu saya dapat. Tapi masalahnya car dealer tu kata ... kalau kereta tu dia deliver bulan depan mungkin harga dia akan naik sebab promosi yang saya nak belii sekarang ni akan tamat tak lama lagi.
Betul ke kalau saya book sekarang ... dan tunggu sampai kereta tu di 'deliver' bulan depan... harga kereta tu boleh naik? Macam mana dengan loan saya yang telah approve tu? Boleh ke saya mohon untuk naikkan jumlah pinjaman saya??


tu tandanya salesman nak close deal cepat n nak dpt komisyen cepat.
ko booking sebelum tarikh promosi habis....kat situ xde timbul apa2 masalah. yg timbul masalah adalah salesman rakus nak deliver kereta cepat pasal nak kejar sales target. ko hanya tunggu color kereta yg ko nak aje...bukannya ko tangguh nak bli. ko jgn layan salesman mcm tu. ko ckp kat dia yg ko nak jgk color silver n dia xde hak nak naikkan harga pasal ko place booking sebelum tarikh promotion n dia perlu tunaikan kehendak ko yg nakkan color silver.

p/s: aku cepat naik darah berurusan ngan salesman mcm nie. kalau ngan aku dh lama kaki aku dh singgah kat anak tekak dia.
sirah
Thanks bro apek_jinjang,
akan ku follow nasihat mu
abuwafiq
jangan kaki ko singgah kat anak tekak dia sudahlah..kesian mamat tu nnt..huhuhuhu yahoo.gif
b777
QUOTE(abuwafiq @ Jul 7 2009, 02:45 PM) *
jangan kaki ko singgah kat anak tekak dia sudahlah..kesian mamat tu nnt..huhuhuhu yahoo.gif

emmm menarik cita ni.. aper lagi kasi jumpa dia punya boss lah.. klu dak ugut komplain kat proton sure mengelabah khinzir... heeee
namkin
salam..
nak mntak pendapat..dlm byk2 pick up 4x4 la kan...
yg maner berbaloi utk dipakai..

toyota hilux
nissan frontier
d-max isuzu
ford ranger
triton..?
Kopite
QUOTE(namkin @ Jul 16 2009, 12:28 AM) *
salam..
nak mntak pendapat..dlm byk2 pick up 4x4 la kan...
yg maner berbaloi utk dipakai..

toyota hilux
nissan frontier
d-max isuzu
ford ranger
triton..?



semua ok kecuali triton n ranger.
namkin
QUOTE(Apek_Jinjang @ Jul 16 2009, 03:03 AM) *
QUOTE(namkin @ Jul 16 2009, 12:28 AM) *
salam..
nak mntak pendapat..dlm byk2 pick up 4x4 la kan...
yg maner berbaloi utk dipakai..

toyota hilux
nissan frontier
d-max isuzu
ford ranger
triton..?



semua ok kecuali triton n ranger.


Ade masalah ke dgn 2 model tu?leh cite sket?

Dlm iklan msing2 kte 'hebat dlm rali' yg satu lg 'dibuat utk tahan lasak'

Engine ford bkan dh upgrade ke?mgkn lg bgs..mmbe pnah bwk ranger sblum ni.die kte best..

Mitsu plak pnah org cine ckp xbgs.power kureng ktenye utk model storm..
miamore
salam...saya nak mintak pendapat, harap2 ahli2 forum dpt membantu sbb tgh seriously nak beli keta skrg..

saya sedang berkira2 utk mmbeli salah satu drpd kereta2 ni

myvi
vios
city

tp setelah mmbaca review2 dlm ni , katanya elakkan membeli vios atau city due to byk reason.
so tinggal lah myvi. tapi nak mintak tolong semua tolong recommend other cars yg bagus utk dipertimbangkan selain dr myvi.

-budget saya the most sebulan is rm800 tp kalau dpt lagi rendah lagi bagus,
-nilai kete 83k ke bawah dan kereta baru
-minyak tak kuat, tak byk masalah maintenance.
-prefer kete 4 pintu walaupun saya blm berkeluarga
-intend utk pakai kete ni utk masa yg lama (bkn bertukar setiap 2 thn)

terima kasih
namkin
QUOTE(miamore @ Jul 17 2009, 01:16 PM) *
salam...saya nak mintak pendapat, harap2 ahli2 forum dpt membantu sbb tgh seriously nak beli keta skrg..

saya sedang berkira2 utk mmbeli salah satu drpd kereta2 ni

myvi
vios
city

tp setelah mmbaca review2 dlm ni , katanya elakkan membeli vios atau city due to byk reason.
so tinggal lah myvi. tapi nak mintak tolong semua tolong recommend other cars yg bagus utk dipertimbangkan selain dr myvi.

-budget saya the most sebulan is rm800 tp kalau dpt lagi rendah lagi bagus,
-nilai kete 83k ke bawah dan kereta baru
-minyak tak kuat, tak byk masalah maintenance.
-prefer kete 4 pintu walaupun saya blm berkeluarga
-intend utk pakai kete ni utk masa yg lama (bkn bertukar setiap 2 thn)

terima kasih



ape kater ko ubah selera sket..aku dlu mcm ko la..
mmg model yg ko usha tuh la dlm perhatian aku..

tp da lme2 pikir aku tertarik plak dgn 4x4 pacuan 4 roda...
mmg ade model harga range mcm ko nak under 85k..

isuzu pling rendah hrga berbanding model yg laen..rm73k +- je
tahan pon tahan..mnyak pon jimat dan terbukti walopon pkai diesel..
murah sket dr petrol 10 sen..

dan yg pasti kenderaan nih mmg tahan lasak..
kalo bwk kat bndr lg la tahan lamer..

b777
QUOTE(miamore @ Jul 17 2009, 01:16 PM) *
salam...saya nak mintak pendapat, harap2 ahli2 forum dpt membantu sbb tgh seriously nak beli keta skrg..

saya sedang berkira2 utk mmbeli salah satu drpd kereta2 ni

myvi
vios
city

tp setelah mmbaca review2 dlm ni , katanya elakkan membeli vios atau city due to byk reason.
so tinggal lah myvi. tapi nak mintak tolong semua tolong recommend other cars yg bagus utk dipertimbangkan selain dr myvi.

-budget saya the most sebulan is rm800 tp kalau dpt lagi rendah lagi bagus,
-nilai kete 83k ke bawah dan kereta baru
-minyak tak kuat, tak byk masalah maintenance.
-prefer kete 4 pintu walaupun saya blm berkeluarga
-intend utk pakai kete ni utk masa yg lama (bkn bertukar setiap 2 thn)

terima kasih

salam klu bagi kat aku lah aku pilih vios.... myvi x leh dok sebaris dgn vios atau ct sebab macam langit dgn bumi..
vios memang saingannyer ct, kedua2 keta ni bih kurang jea... nak sambar mn2 pun ok, klu ader beza pun x byk....
cuma laters info aku dgr vios minyak jimat gila banding ct yg baru tu..
klu keta 2nd dgn reger yg kot prepair to aku cdg ko sambar accort or camry klu nak bwh budget lagi ambik Nissan sefiro... emmm... berbaloi2.... heeee
Kopite
QUOTE(b777 @ Jul 19 2009, 09:50 AM) *
QUOTE(miamore @ Jul 17 2009, 01:16 PM) *
salam...saya nak mintak pendapat, harap2 ahli2 forum dpt membantu sbb tgh seriously nak beli keta skrg..

saya sedang berkira2 utk mmbeli salah satu drpd kereta2 ni

myvi
vios
city

tp setelah mmbaca review2 dlm ni , katanya elakkan membeli vios atau city due to byk reason.
so tinggal lah myvi. tapi nak mintak tolong semua tolong recommend other cars yg bagus utk dipertimbangkan selain dr myvi.

-budget saya the most sebulan is rm800 tp kalau dpt lagi rendah lagi bagus,
-nilai kete 83k ke bawah dan kereta baru
-minyak tak kuat, tak byk masalah maintenance.
-prefer kete 4 pintu walaupun saya blm berkeluarga
-intend utk pakai kete ni utk masa yg lama (bkn bertukar setiap 2 thn)

terima kasih

salam klu bagi kat aku lah aku pilih vios.... myvi x leh dok sebaris dgn vios atau ct sebab macam langit dgn bumi..
vios memang saingannyer ct, kedua2 keta ni bih kurang jea... nak sambar mn2 pun ok, klu ader beza pun x byk....
cuma laters info aku dgr vios minyak jimat gila banding ct yg baru tu..
klu keta 2nd dgn reger yg kot prepair to aku cdg ko sambar accort or camry klu nak bwh budget lagi ambik Nissan sefiro... emmm... berbaloi2.... heeee


cefiro org tertentu aje bleh pakai.

hehehhheh
b777
QUOTE(Apek_Jinjang @ Jul 21 2009, 02:05 AM) *
QUOTE(b777 @ Jul 19 2009, 09:50 AM) *
QUOTE(miamore @ Jul 17 2009, 01:16 PM) *
salam...saya nak mintak pendapat, harap2 ahli2 forum dpt membantu sbb tgh seriously nak beli keta skrg..

saya sedang berkira2 utk mmbeli salah satu drpd kereta2 ni

myvi
vios
city

tp setelah mmbaca review2 dlm ni , katanya elakkan membeli vios atau city due to byk reason.
so tinggal lah myvi. tapi nak mintak tolong semua tolong recommend other cars yg bagus utk dipertimbangkan selain dr myvi.

-budget saya the most sebulan is rm800 tp kalau dpt lagi rendah lagi bagus,
-nilai kete 83k ke bawah dan kereta baru
-minyak tak kuat, tak byk masalah maintenance.
-prefer kete 4 pintu walaupun saya blm berkeluarga
-intend utk pakai kete ni utk masa yg lama (bkn bertukar setiap 2 thn)

terima kasih

salam klu bagi kat aku lah aku pilih vios.... myvi x leh dok sebaris dgn vios atau ct sebab macam langit dgn bumi..
vios memang saingannyer ct, kedua2 keta ni bih kurang jea... nak sambar mn2 pun ok, klu ader beza pun x byk....
cuma laters info aku dgr vios minyak jimat gila banding ct yg baru tu..
klu keta 2nd dgn reger yg kot prepair to aku cdg ko sambar accort or camry klu nak bwh budget lagi ambik Nissan sefiro... emmm... berbaloi2.... heeee


cefiro org tertentu aje bleh pakai.

hehehhheh

ampun sifu try an error jea.. klu salah betulkan yekkkk....
Kopite
QUOTE(b777 @ Jul 21 2009, 09:19 AM) *
QUOTE(Apek_Jinjang @ Jul 21 2009, 02:05 AM) *
QUOTE(b777 @ Jul 19 2009, 09:50 AM) *
QUOTE(miamore @ Jul 17 2009, 01:16 PM) *
salam...saya nak mintak pendapat, harap2 ahli2 forum dpt membantu sbb tgh seriously nak beli keta skrg..

saya sedang berkira2 utk mmbeli salah satu drpd kereta2 ni

myvi
vios
city

tp setelah mmbaca review2 dlm ni , katanya elakkan membeli vios atau city due to byk reason.
so tinggal lah myvi. tapi nak mintak tolong semua tolong recommend other cars yg bagus utk dipertimbangkan selain dr myvi.

-budget saya the most sebulan is rm800 tp kalau dpt lagi rendah lagi bagus,
-nilai kete 83k ke bawah dan kereta baru
-minyak tak kuat, tak byk masalah maintenance.
-prefer kete 4 pintu walaupun saya blm berkeluarga
-intend utk pakai kete ni utk masa yg lama (bkn bertukar setiap 2 thn)

terima kasih

salam klu bagi kat aku lah aku pilih vios.... myvi x leh dok sebaris dgn vios atau ct sebab macam langit dgn bumi..
vios memang saingannyer ct, kedua2 keta ni bih kurang jea... nak sambar mn2 pun ok, klu ader beza pun x byk....
cuma laters info aku dgr vios minyak jimat gila banding ct yg baru tu..
klu keta 2nd dgn reger yg kot prepair to aku cdg ko sambar accort or camry klu nak bwh budget lagi ambik Nissan sefiro... emmm... berbaloi2.... heeee


cefiro org tertentu aje bleh pakai.

hehehhheh

ampun sifu try an error jea.. klu salah betulkan yekkkk....


btul la tu apa yg ko ckp tu....cuma cefiro nie mmg tuk org tertentu aje bleh pakai. org yg aku maksudkan tu adalah :

1. mesti tau pasal selok belok enjin V6 nissan nie.
2. mesti tau pasal harga pasaran spare part baru, recond, 2nd hand mahupun aftermarket part punya price.
3. hanya org yg btul2 minat sahaja. x sesuai tuk yg nak merasa kereta besar n comfort semata2 n jenis buy and drive.


nie ada skit gambar cefiro dr nismoclub malaysia.








Kopite




born
hebatla!!
dalam pun luas..
Mungkin amat sesuia untuk pasaran...
Cube jual kat ebay seller....


yahoo.gif friends.gif
cagiva
wah..ni dah masuk cerita pasal cefiro ni yang rase nak mencelah ni. brape roadtax utk cefiro 3000cc ye? utk setaun. berminat ni.
Kopite
QUOTE(cagiva @ Aug 15 2009, 01:36 PM) *
wah..ni dah masuk cerita pasal cefiro ni yang rase nak mencelah ni. brape roadtax utk cefiro 3000cc ye? utk setaun. berminat ni.


rm1900 setahun

ada bran?
newnur
nak tanye sket, hubby minat sgt nak beli hyundai sonata, ramai cakap mentenen mahal kete tu. Bleh tak tolong bagitau kebaikan keburukan kalau pakai keta ni. (hubby nak beli yg seken je yg daftar taun 2004-2005)
Kopite
QUOTE(newnur @ Sep 26 2009, 11:47 AM) *
nak tanye sket, hubby minat sgt nak beli hyundai sonata, ramai cakap mentenen mahal kete tu. Bleh tak tolong bagitau kebaikan keburukan kalau pakai keta ni. (hubby nak beli yg seken je yg daftar taun 2004-2005)


kesimpulan aku bleh bagi.

ELAKKAN BELI SONATA

melainkan hubby ko duit dah btul2 byk.

keburukan melebihi kebaikan.

1. spare part mahal
2. gearbox problem
3. enjin x reliable n terlalu manja.
4. crash parts kalau order mkn masa nak sampai.
5. akn timbul byk ragam n peel berbangkit yg blum pasti akn dpt diselesaikn.
6. minyak kuat
7. underpower

ainaisyah
A'kum tuan-tuan...saya cdg nak trade in wira 1.3 manual saya (tahun 1997), tapi loan still ada dlm 10k...berapa harga patutnya saya dapat dari car dealer ye...maksud saya nilai keta ni utk trade in...thanks
zan
QUOTE(ainaisyah @ Oct 4 2009, 01:54 AM) *
A'kum tuan-tuan...saya cdg nak trade in wira 1.3 manual saya (tahun 1997), tapi loan still ada dlm 10k...berapa harga patutnya saya dapat dari car dealer ye...maksud saya nilai keta ni utk trade in...thanks

wsalam. bagi wira 1.3 thn 97, harga jualan pasaran ialah sekitar 9-10K bermakna jika anda menjual atau trade-in, nilainya tentu lebih rendah. saya anggarkan antara 7.5-8K.

2 cara terbaik untuk mendapatkan nilai jualan yang tinggi ialah

1. jual secara private terus ke tangan pembeli

2. buat window shopping dulu; cuba bertanyakan kedai mana yang boleh offer tertinggi.
khadijah
sy berminat ngan kelisa tp dah xde kua skrg..
zeni
assalamualaikum.....nak tanya sikit.....saya dalam dilema ni,antara avanza1.5 dan exora mana pilihan baik untuk saya beli..tolong ye..jenuh dok pikir sampai tak leh tido.dulu saya pakai toyota estima 2.4 supercharger memang ok tapi minyak kuat giler terpaksa jual.. unsure.gif
zan
QUOTE(zeni @ Oct 12 2009, 10:02 PM) *
assalamualaikum.....nak tanya sikit.....saya dalam dilema ni,antara avanza1.5 dan exora mana pilihan baik untuk saya beli..tolong ye..jenuh dok pikir sampai tak leh tido.dulu saya pakai toyota estima 2.4 supercharger memang ok tapi minyak kuat giler terpaksa jual.. unsure.gif


wsalam. teliti fakta yang akan saya beri

1. Toyota Avanza
- diperkenalkan sejak tahun 2004
- sudah lebih 115,000 unit terjual.
- ada versi 1.3 manual/auto dan 1.5 auto
- kesemua enjin EFI dan VVTI, DOHC 16 valve
- tidak menggunakan timing belt
- boleh memuatkan 7 penumpang
- ada penyejuk di belakang
- ada airbag dan ABS
- maintenance rendah (tukar minyak gear pada 8O,000km, coolant pada 160,000km)
- waranti 3 tahun atau 100,000km dari toyota

lawannya pulak...

2. Proton Exora
- model serba baru, kereta nasional, harga lebih kurang serupa
- cuma enjin 1.6 saja dengan pilihan gear manual atau automatik
- enjin EFI 1.6, 16 valve DOHC dan CPS
- menggunakan timing belt (ditukar sebelum 100,000km atau 5 tahun)
- boleh memuatkan 7 penumpang
- ada penyejuk belakang
- ada airbag dan ABS
- ATF dan coolant ditukar setiap 20,000km.
- waranti 2 thn atau 50,000km dari proton
- sistem CPS tidak inteligent seperti VVTi dimana CPS berfungsi cuma pada 3 stage (low, mid, high) berbanding VVTi setiap masa (ECU thinks 1000 times every second)
- badan yang besar menjanjikan keselseaan tetapi enjin tidak cukup kuat apabila dinaiki 7 org.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.