Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Tips : Membeli/menjual Kenderaan Dan Trend Pasaran
Mesra.net Forum > Vehicles & Transportation > Kereta, Motosikal, Basikal
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14
zan
QUOTE(frozen2death @ Jul 22 2010, 01:21 AM) *
Bro Zan, leh comments pasal Ford Fiesta tak??..mcm best je kete tu..


fiesta baru? specs-to-specs, value-for-money ---> two thumbs up.

nak fikir pasal masalah? takyah dulu. beli je keta. dah beli baru fikir pasal masalah. heh heh
frozen2death
haha tgk price die msh belum mampu..dgr cite ford kalau tuka brake pad aje pn dah 600..rosak kang mane2 mati..haha..bro zan kalau laa sy nak bli vios 2nd, adakah itu pembelian yg kurang bijak??..
asray
QUOTE(frozen2death @ Jul 24 2010, 02:26 AM) *
haha tgk price die msh belum mampu..dgr cite ford kalau tuka brake pad aje pn dah 600..rosak kang mane2 mati..haha..bro zan kalau laa sy nak bli vios 2nd, adakah itu pembelian yg kurang bijak??..

berapa RM kat MY, kat OZ dlm RM60k.
zan
QUOTE(frozen2death @ Jul 24 2010, 12:26 AM) *
haha tgk price die msh belum mampu..dgr cite ford kalau tuka brake pad aje pn dah 600..rosak kang mane2 mati..haha..bro zan kalau laa sy nak bli vios 2nd, adakah itu pembelian yg kurang bijak??..

masalah pricing tu isu biasa dalam industri automotif. perniagaan automotif bergantung kuat pada volume.

tahukah anda semasa proton waja baru keluar harga brek pad depan lebih kurang RM300?? cekik darah bukan??
itu semasa proton waja masih baru dalam pasaran dan banyak di jalan raya.

skrg slps 10 tahun jumlah proton waja dikeluarkan lebih dari 280,000 unit. harga sepasang brek pad original di kedai spare part lebih kurang RM30.

sama juga dengan mana2 syarikat penjual kereta - mereka perlu menimbangkan harga jualan kereta dan alat ganti untuk cover kos operasi (termasuk penggajian, logistik dan kos penyimpananan alat ganti) yang berbeza dgn kedai alat ganti.

contoh yang saya boleh beri
- UMW Toyota ada 30 cawangan pusat servis di seluruh malaysia (cth saja, angka sebenar melebihi 70). pekerja antara 900-1000 orang. ini menyebabkan kos alat ganti tinggi tetapi ianya terjamin barangan asli dan anda diberi servis berkualiti di hampir semua bandar besar di malaysia.
harga brek pad toyota camry RM280 (contoh saja)

- sykt kedai alat ganti Lipat Lepat Sdn Bhd membuka kedai di Kepong. 3 pekerja. bila anda berada di Melaka, sukar utk mereka bantu kita walaupun brek camry yg serupa maybe berharga RM80 saja. ketulenan barang diragui memandangkan seringkali keluar berita di akhbar tentang alat ganti kereta yang dijual sebagai tulen sedangkan sebenarnya ia adalah tiruan )imitation).

sbb itu saya kata, jika berminat dgn ford fiesta, beli saja dulu. heh heh....
GG_76
skali lg thankz bro zan ats kesudian bro zan tepek gmbr swift bru ati..tgk pd gmbr 2 rsa brkenanlh..but blkng pon nmpk cam pnjng n bsar skit dri yg lme..
tenkiu..
frozen2death
Waa tenkiu bro Zan..ikutkan mmg minat ford nie tapi tgk poket rase belum mmp..hanye mmp dalam kos 600-700 monthly..dalam list yg rs kalau nnt nak beli bile proton tiara sy ni dah mcm tak mmp nk menten lg, maybe salah satu dari nie laa..

1) Suzuki swift 2nd
2) Toyota Vios 2nd (anti tol kete ni, tp nak bt camne)
3) Toyota Altis 1.8 2nd.

Sy mencari kerete yg comfort, leh pakai lame dah menjimatkan(Fc + mentenance) dalam kos 600-700 sbln. downpaymen 5k je laa mmp..bro ader cadangan lain tak??
zan
QUOTE(frozen2death @ Jul 29 2010, 01:08 AM) *
Waa tenkiu bro Zan..ikutkan mmg minat ford nie tapi tgk poket rase belum mmp..hanye mmp dalam kos 600-700 monthly..dalam list yg rs kalau nnt nak beli bile proton tiara sy ni dah mcm tak mmp nk menten lg, maybe salah satu dari nie laa..

1) Suzuki swift 2nd
2) Toyota Vios 2nd (anti tol kete ni, tp nak bt camne)
3) Toyota Altis 1.8 2nd.

Sy mencari kerete yg comfort, leh pakai lame dah menjimatkan(Fc + mentenance) dalam kos 600-700 sbln. downpaymen 5k je laa mmp..bro ader cadangan lain tak??


1. Suzuki swift first model ke seken model? first model dah masuk 20 thn tp boleh beli sbb sgt murah. rega dalam 7K. seken model hanya seawal 2005. harga agak ketat iaitu serendah 53K saja. berbaloi utk keta berusia 5 tahun? dan utk simpan lagi 6-7 tahun (keta akan berumur 12 tahun)... anda timbangkan. klik link dibawah utk list swift seken.

http://www.mudah.my/li?ca=9_s&th=1&...amp;rs=&re=

2. toyota vios seken. model NCP42, bukan dugong. he he he.. ye ke?

vios pun harga ketat juga. model 03 masih 49K manakala model 06-07 sekitar iaitu 56-57K.

http://www.mudah.my/li?ca=9_s&th=1&...amp;rs=&re=

3. corolla altis 1.8 ZZE122. utk bajet lbh krg serupa (50-55K), anda dapat sebuah kereta yg baik tapi dah hampir sedekad usianya. model2 toyota ada yang dijaga dengan baik dan tahan lebih lama - antara sebab mengapa model toyota sentiasa popular di malaysia dari segi jualan walaupun rupanya tak seberapa (atau mengancam spt Honda).

kelemahannya kelak ialah bila saja kereta ini memasuki tahun ke 13. bank tidak boleh beri pinjaman lagi. yang boleh pun cuma sykt kredit & leasing, itupun biasanya pembiayaan sekitar 50% saja. bukan 90%. kadar interest pun tinggi. ini sebab utama mengapa antara tahun ke 12 dan ke 13 sebuah kereta tiba-tiba nilainya jatuh rendah. used car pun susah nak jual.

tapi boleh beli, kalau nak simpan lama cth 20 tahun. pastikan keta tak penah eksiden (masih warna asal), keta dalam keadaan standard (tak modify) dan yang terbaik sekali ialah kereta itu spjg usianya diservis dgn baik terutama di UMW Toyota (lihat buku servis). lihat list altis di mudah.my

http://www.mudah.my/li?ca=9_s&th=1&...amp;rs=&re=

cadangan saya adalah lebih baik beli saja sebuah keta yang lebih murah (atau hampir baru) utk ketenangan minda dan jiwa. dengan bajet sedemikian anda tak perlu simpan keta sebegitu lama. tak perlu berhutang lama dan taklah boring menggunakan keta yang sama setiap hari utk 6-8 thn.
dalam fikiran saya ada beberapa model yg baik (maintenance biasa/spare part murah dan senang jual balik).

1. proton waja. pilihan manual atau auto. handling baik. cari keta yg standard, tanpa ubahsuai. tekan harga rendah dan jangan gusar utk tolak tawaran ejen/kedai sbb ada banyak pilihan waja di pasaran. harga serendah 25K utk thn 2001 ke 36K utk thn 2006. bagi keta serendah 25K, faktor susut nilai sudah tidak ketara. anda boleh guna utk 2 tahun dan valuenya selepas itu maybe sekitar 17-18K. susah nak turun ke bawah sbb ada banyak proton wira di sana. market skrg dah mula padat dgn keta harga murah. anda juga mungkin ada bajet lebih besar iaitu 10K. boleh shopping utk keta lain pula. bertukar2 kereta sebenarnya agak menyeronokkan. hargai usia kita. takkan dalam 30 thn keja nak guna cuma 3 keta saja kan? dah pencen takde payslip pulak!
waja auto minyak kuat sket.

2. proton persona. pilihan manual atau auto. model seawal 2007 serendah 38-39K. tak begitu berbaloi memandangkan harga yg baru serendah 46K. ada waranti lagi. keta serba baru dan no plet baru. ini bukti harga persona pun 'ketat' sbb baru pun dah cukup murah. keta ni boleh lah guna utk 3-4 tahun lepas tu boleh shopping 'makwe' baru walaupun lum abis bayar sbb saya percaya baki di bank lebih rendah dari market, maknanya anda jual masih boleh dapat cash antara 10-15K.
auto minyak kuat sket.

jika anda masih single, dan tak perlu keta besar - pilihan saya ialah perodua kelisa/kenari. kelisa bumbung rendah tp handling dan power syok. paling menyeronokkan penggunaan petrol pun jimat. kenari tinggi sket. mcm bawak bas kut ha ha ha tp ruang kepala yang luas memberikkan keselesaan.
pilihan manual dan auto. ketahanan tinggi. harga serendah 18K ke 25K.

tiara boleh simpan kalau mahu, maybe utk isteri atau awek. atau kenangan anda bila kita sudah tua kelak. atau boleh di guna utk trade-in tp kedai maybe amik 1K saja memandangkan nak jual lebih 3K pun tak laku.

harap info dpt membantu.
frozen2death
QUOTE(zan @ Jul 29 2010, 11:47 AM) *
QUOTE(frozen2death @ Jul 29 2010, 01:08 AM) *
Waa tenkiu bro Zan..ikutkan mmg minat ford nie tapi tgk poket rase belum mmp..hanye mmp dalam kos 600-700 monthly..dalam list yg rs kalau nnt nak beli bile proton tiara sy ni dah mcm tak mmp nk menten lg, maybe salah satu dari nie laa..

1) Suzuki swift 2nd
2) Toyota Vios 2nd (anti tol kete ni, tp nak bt camne)
3) Toyota Altis 1.8 2nd.

Sy mencari kerete yg comfort, leh pakai lame dah menjimatkan(Fc + mentenance) dalam kos 600-700 sbln. downpaymen 5k je laa mmp..bro ader cadangan lain tak??


1. Suzuki swift first model ke seken model? first model dah masuk 20 thn tp boleh beli sbb sgt murah. rega dalam 7K. seken model hanya seawal 2005. harga agak ketat iaitu serendah 53K saja. berbaloi utk keta berusia 5 tahun? dan utk simpan lagi 6-7 tahun (keta akan berumur 12 tahun)... anda timbangkan. klik link dibawah utk list swift seken.

http://www.mudah.my/li?ca=9_s&th=1&...amp;rs=&re=

2. toyota vios seken. model NCP42, bukan dugong. he he he.. ye ke?

vios pun harga ketat juga. model 03 masih 49K manakala model 06-07 sekitar iaitu 56-57K.

http://www.mudah.my/li?ca=9_s&th=1&...amp;rs=&re=

3. corolla altis 1.8 ZZE122. utk bajet lbh krg serupa (50-55K), anda dapat sebuah kereta yg baik tapi dah hampir sedekad usianya. model2 toyota ada yang dijaga dengan baik dan tahan lebih lama - antara sebab mengapa model toyota sentiasa popular di malaysia dari segi jualan walaupun rupanya tak seberapa (atau mengancam spt Honda).

kelemahannya kelak ialah bila saja kereta ini memasuki tahun ke 13. bank tidak boleh beri pinjaman lagi. yang boleh pun cuma sykt kredit & leasing, itupun biasanya pembiayaan sekitar 50% saja. bukan 90%. kadar interest pun tinggi. ini sebab utama mengapa antara tahun ke 12 dan ke 13 sebuah kereta tiba-tiba nilainya jatuh rendah. used car pun susah nak jual.

tapi boleh beli, kalau nak simpan lama cth 20 tahun. pastikan keta tak penah eksiden (masih warna asal), keta dalam keadaan standard (tak modify) dan yang terbaik sekali ialah kereta itu spjg usianya diservis dgn baik terutama di UMW Toyota (lihat buku servis). lihat list altis di mudah.my

http://www.mudah.my/li?ca=9_s&th=1&...amp;rs=&re=

cadangan saya adalah lebih baik beli saja sebuah keta yang lebih murah (atau hampir baru) utk ketenangan minda dan jiwa. dengan bajet sedemikian anda tak perlu simpan keta sebegitu lama. tak perlu berhutang lama dan taklah boring menggunakan keta yang sama setiap hari utk 6-8 thn.
dalam fikiran saya ada beberapa model yg baik (maintenance biasa/spare part murah dan senang jual balik).

1. proton waja. pilihan manual atau auto. handling baik. cari keta yg standard, tanpa ubahsuai. tekan harga rendah dan jangan gusar utk tolak tawaran ejen/kedai sbb ada banyak pilihan waja di pasaran. harga serendah 25K utk thn 2001 ke 36K utk thn 2006. bagi keta serendah 25K, faktor susut nilai sudah tidak ketara. anda boleh guna utk 2 tahun dan valuenya selepas itu maybe sekitar 17-18K. susah nak turun ke bawah sbb ada banyak proton wira di sana. market skrg dah mula padat dgn keta harga murah. anda juga mungkin ada bajet lebih besar iaitu 10K. boleh shopping utk keta lain pula. bertukar2 kereta sebenarnya agak menyeronokkan. hargai usia kita. takkan dalam 30 thn keja nak guna cuma 3 keta saja kan? dah pencen takde payslip pulak!
waja auto minyak kuat sket.

2. proton persona. pilihan manual atau auto. model seawal 2007 serendah 38-39K. tak begitu berbaloi memandangkan harga yg baru serendah 46K. ada waranti lagi. keta serba baru dan no plet baru. ini bukti harga persona pun 'ketat' sbb baru pun dah cukup murah. keta ni boleh lah guna utk 3-4 tahun lepas tu boleh shopping 'makwe' baru walaupun lum abis bayar sbb saya percaya baki di bank lebih rendah dari market, maknanya anda jual masih boleh dapat cash antara 10-15K.
auto minyak kuat sket.

jika anda masih single, dan tak perlu keta besar - pilihan saya ialah perodua kelisa/kenari. kelisa bumbung rendah tp handling dan power syok. paling menyeronokkan penggunaan petrol pun jimat. kenari tinggi sket. mcm bawak bas kut ha ha ha tp ruang kepala yang luas memberikkan keselesaan.
pilihan manual dan auto. ketahanan tinggi. harga serendah 18K ke 25K.

tiara boleh simpan kalau mahu, maybe utk isteri atau awek. atau kenangan anda bila kita sudah tua kelak. atau boleh di guna utk trade-in tp kedai maybe amik 1K saja memandangkan nak jual lebih 3K pun tak laku.

harap info dpt membantu.


Wah bro zan..time kasih for info..mmg tak berbaloi laa kan..kete dah kat 6-8 taun jual mahal2 lg..kelise n kenari saye kurang minat laa bro zan..maybe kecik sgt kot..kalau satria neo 2nd tahun 2006 camne eh??..ade prob bsr2 tak kete tu?..minyak die makan kuat tak??
basogong
salam..bro zan..bole tnya x sbb sy xreti psl2 keta2 ni tp nak pkai kete gak..
1)sy ada jumpe 1 kete wira 1.5(A) sedan thn 2005 harga 26k dkt used car mileage 80000-85000..abg zan rs ok x?harga ni mahal x dgn market skrg?sume part,paint kete original..d/p 500 pulak.
2)1 lg,saya nk tnya mana lg ok wira compared to waja?sy nk tau yg mana yg x bawak mslh dkt sy..almaklum la sy br bekerjaya.kalau waja yg keluaran mana yg ok n economical?(prefered auto transmission,sbb skrg sume jln jem)
anaxilea
salam, saya juga antara yg mencari kereta ekonomi dari sudut penggunaan minyak dan reliable utk long term
so, dalam perkiraan saya
swift
nissan march
fiesta
punto

so, apa pendapat uncle zan ttg kereta2 ni, fyi saya nak guna untuk amik anak2 dan juga bule dibawa berjalan jauh utk kerja2 outstation
kalau bule saya nak pakai sampai keta ni sampai keta ni k.o, harga alat ganti takde masalah,
elemen utama yg diambil kira ialah penggunaan minyak yg menjimatkan dan dan tahan lasak (tak mudah rosak).
kalau bule nak amik kereta yg baru, tapi kalau seken pon kualiti bagus, bule dipertimbangkan

terima kasih dan selamat menghabiskan saki baki 10 terakhir ramadan
zan
QUOTE(basogong @ Aug 8 2010, 09:50 PM) *
salam..bro zan..bole tnya x sbb sy xreti psl2 keta2 ni tp nak pkai kete gak..
1)sy ada jumpe 1 kete wira 1.5(A) sedan thn 2005 harga 26k dkt used car mileage 80000-85000..abg zan rs ok x?harga ni mahal x dgn market skrg?sume part,paint kete original..d/p 500 pulak.
2)1 lg,saya nk tnya mana lg ok wira compared to waja?sy nk tau yg mana yg x bawak mslh dkt sy..almaklum la sy br bekerjaya.kalau waja yg keluaran mana yg ok n economical?(prefered auto transmission,sbb skrg sume jln jem)

wsalam basogong,

1. wira 1.5 auto kotak gear cuma 3 kelajuan. gearbox tahan lasak tapi minyak kuat sket dan pada kelajuan highway, putaran enjin lebih tinggi sebab tiada gear 4. wira 1.6 ada gear 4 tapi ketahanan gearbox diketahui bermasalah sama seperti perdana V6. mileage keta di kedai terpakai sukar utk dipercayai kerana biasanya diubah menjadi lebih rendah. harga 26K pada saya agak mahal, boleh dapat waja tapi sedikit tua iaitu model 2002/3.

2. kedua2 wira dan waja sama2 ok dan sama2 kurang masalah. pilihan saya ialah waja kerana lebih besar, lebih stabil manakala pengendalian lebih baik, brek lebih kuat. model yang economical ialah waja manual, tapi auto tak jauh beza. ketahui masalah regular utk waja seperti power window patah, handle pintu selalu patah dan lain2.

nak beli keta terpakai kena hati2 sbb maybe penah eksiden teruk. cari keta sebolehnya cuma 1 pemilik, warna asal dan tanpa modifikasi. kalau keta dah 7-8 tahun tapi warna baru cat apa maknanya? biar keta u ada kemik sket atau calar, itu keadaan asal. tapi kita boleh mintak mereka spray.

utk survey mudah, cuba klik website www.mudah.my

* maaf lambat menjawap.
zan
QUOTE(anaxilea @ Sep 2 2010, 08:46 AM) *
salam, saya juga antara yg mencari kereta ekonomi dari sudut penggunaan minyak dan reliable utk long term
so, dalam perkiraan saya
swift
nissan march
fiesta
punto

so, apa pendapat uncle zan ttg kereta2 ni, fyi saya nak guna untuk amik anak2 dan juga bule dibawa berjalan jauh utk kerja2 outstation
kalau bule saya nak pakai sampai keta ni sampai keta ni k.o, harga alat ganti takde masalah,
elemen utama yg diambil kira ialah penggunaan minyak yg menjimatkan dan dan tahan lasak (tak mudah rosak).
kalau bule nak amik kereta yg baru, tapi kalau seken pon kualiti bagus, bule dipertimbangkan

terima kasih dan selamat menghabiskan saki baki 10 terakhir ramadan


pilihan saya ialah swift dan fiesta. tapi swift sudah agak tua dan model baru baru saja dikeluarkan di jepun.
fiesta ialah model serba baru, kembar dengan model Mazda2. what you get from your money? banyak equipment. rupa pun menarik.

elakkan fiat punto kerana kesukaran dari segi mendapatkan alat ganti dan khidmat servis selepas jualan. nissan march agak mahal dan tidak berbaloi, lebih baik amik Honda Jazz.

i go with fiesta tapi kena fikir 5 tahun dari skrg anak2 akan membesar. maybe kena beli keta yg lebih besar atau MPV utk lebih keselesaan.
anaxilea
timo kacih timo kacih atas penerangan
ha'a ye, awat ana tak masukkan jazz dalam penilaian
anyway ni seken car je, sebab dah ada stream utk family car
sekali lagi timo kasih dan selamat rayer...
zan
QUOTE(anaxilea @ Sep 5 2010, 01:24 PM) *
timo kacih timo kacih atas penerangan
ha'a ye, awat ana tak masukkan jazz dalam penilaian
anyway ni seken car je, sebab dah ada stream utk family car
sekali lagi timo kasih dan selamat rayer...

sama-sama.

tak salah kalau guna dua keta honda. nanti tambah lagi satu honda kapcai pulak!
basogong
QUOTE(zan @ Sep 4 2010, 05:00 AM) *
QUOTE(basogong @ Aug 8 2010, 09:50 PM) *
salam..bro zan..bole tnya x sbb sy xreti psl2 keta2 ni tp nak pkai kete gak..
1)sy ada jumpe 1 kete wira 1.5(A) sedan thn 2005 harga 26k dkt used car mileage 80000-85000..abg zan rs ok x?harga ni mahal x dgn market skrg?sume part,paint kete original..d/p 500 pulak.
2)1 lg,saya nk tnya mana lg ok wira compared to waja?sy nk tau yg mana yg x bawak mslh dkt sy..almaklum la sy br bekerjaya.kalau waja yg keluaran mana yg ok n economical?(prefered auto transmission,sbb skrg sume jln jem)

wsalam basogong,

1. wira 1.5 auto kotak gear cuma 3 kelajuan. gearbox tahan lasak tapi minyak kuat sket dan pada kelajuan highway, putaran enjin lebih tinggi sebab tiada gear 4. wira 1.6 ada gear 4 tapi ketahanan gearbox diketahui bermasalah sama seperti perdana V6. mileage keta di kedai terpakai sukar utk dipercayai kerana biasanya diubah menjadi lebih rendah. harga 26K pada saya agak mahal, boleh dapat waja tapi sedikit tua iaitu model 2002/3.

2. kedua2 wira dan waja sama2 ok dan sama2 kurang masalah. pilihan saya ialah waja kerana lebih besar, lebih stabil manakala pengendalian lebih baik, brek lebih kuat. model yang economical ialah waja manual, tapi auto tak jauh beza. ketahui masalah regular utk waja seperti power window patah, handle pintu selalu patah dan lain2.

nak beli keta terpakai kena hati2 sbb maybe penah eksiden teruk. cari keta sebolehnya cuma 1 pemilik, warna asal dan tanpa modifikasi. kalau keta dah 7-8 tahun tapi warna baru cat apa maknanya? biar keta u ada kemik sket atau calar, itu keadaan asal. tapi kita boleh mintak mereka spray.

utk survey mudah, cuba klik website www.mudah.my

* maaf lambat menjawap.



wassalam..

terima kasih abg zan dgn penerangan tu..takpe kete xbeli lg..hehe..ok abg zan,kalo waja tu model enjin campro or mitsubishi?org ckp mitsubishi lg ok banding ngan campro?btl ke?tp yg enjin mitsubihi tu smpai 2005 jela..tua skit..full loan xdpt..isk3

saifulaz
Tlg.. aku tension betul da ni.. aku ade beli kete persona elegance 1.6 auto last julai 2010. br 3 bulan.. tp aku x mampu nk byr.. ingt nk jual.. tp pastu ble tanye aku kene mark up lak cost die dlm RM12k.. x mampu jugak.. ingt nk buat sambung je.. tp bile tgk, bace kt tenet, mcm2 hal pulak.. illegal la.. kalau ape2 hal, owner yg kene la.. buyer x bayar la.. bwk lari pun ade.. aku pun naik takut nk buat sambung bayar dah.. tp aku da x larat da ni.. mkn pun x cukup.. simpanan pun mcm xde.. buat ape.. da tu bank br 2 mggu lmbt da call aku.. sial la.. nk sewakan, same jugak.. bnyk kes kete kene bwk pg merompak la.. jd aku nk buat ape ni? biarkan kene tarik?
zan
QUOTE(saifulaz @ Sep 30 2010, 03:55 PM) *
Tlg.. aku tension betul da ni.. aku ade beli kete persona elegance 1.6 auto last julai 2010. br 3 bulan.. tp aku x mampu nk byr.. ingt nk jual.. tp pastu ble tanye aku kene mark up lak cost die dlm RM12k.. x mampu jugak.. ingt nk buat sambung je.. tp bile tgk, bace kt tenet, mcm2 hal pulak.. illegal la.. kalau ape2 hal, owner yg kene la.. buyer x bayar la.. bwk lari pun ade.. aku pun naik takut nk buat sambung bayar dah.. tp aku da x larat da ni.. mkn pun x cukup.. simpanan pun mcm xde.. buat ape.. da tu bank br 2 mggu lmbt da call aku.. sial la.. nk sewakan, same jugak.. bnyk kes kete kene bwk pg merompak la.. jd aku nk buat ape ni? biarkan kene tarik?

cool bro.

ko bukan tak mampu bayar, cuma duit kena guna utk benda lain tul tak?

sambung bayar boleh buat, dengan syarat kita konfiden dengan siapa. tapi arini kita pun tahu hanya pasal duit.. kawan pun jadi lawan tau. dgn sedara pun bukan boleh percaya sangat. adik beradik pun boleh bermasam muka. tapi andai kata ada org yg kita boleh percaya, go ahead aje. maybe dia baru mula keja. belum ada payslip dan sbgnya.

kalau boleh, elak kena tarik bro. lagi leceh.
1. ko takde keta nak gerak sana sini.
2. rekod peminjaman ko akan jadi black list
3. segala urusan nak tarik keta dan kos mahkamah kita yg kena tanggung.
4. selagi tak clear hutang keta tu, selagi tu kita tetap jadi org berhutang dalam rekod bank. walau bank dah lelong keta kita, tapi masih ada baki 5 ribu ringgit sekalipun, kita wajib kena clearkan.
5. malu ler dgn geng2 dan sedara mara bila keta kena tarik.

dan kalau ada org cadang keta tu dijadikan claim insurans antaranya ialah di eksiden sampai remuk. atau dihilangkan...JANGAN SEKALI-SEKALI BUAT.

penipuan insurans adalah satu kesalahan komersil. hukuman agak berat. sbb insurans akan siasat latak belakang bayaran. kalau ada masalah tak bayar, maka insurans mungkin tak tanggung dengan alasan kita cuba lari dari hutang.

cuba rujuk kat salesman yg jual keta tu, kalau dia ada cadangan bernas. atau kau boleh sewakan. senang aje.. terutama kat area kampus mcm UPM, UKM atau UITM.

satu hari sewa keta RM80. dalam sebulan sewakan 10 hari dah RM800 bro. sewa jam pun takpe. sejam RM20. amacam, bernas tak idea aku? relaks...
anaxilea
bagusla uncle zan ni, jadi kaunselor forumer kat sini
betulla hutang byk-byk bule buat kepala pening
takpe, apa2 masalah pun kena hadapi dgn matang, itu namanya pengalaman idup...
zan
QUOTE(anaxilea @ Oct 12 2010, 04:39 PM) *
bagusla uncle zan ni, jadi kaunselor forumer kat sini
betulla hutang byk-byk bule buat kepala pening
takpe, apa2 masalah pun kena hadapi dgn matang, itu namanya pengalaman idup...

uncle? kih kih kih... saya ni baru masuk 29. belum sebaya bapak dan mak u tau... kalau dah sebaya bapak u (60-70) baru boleh panggil uncle sbb dah tua. berhati2 bila menitip keyboard, saya ni sensitif tau. ha ha ha...
ariffin
salam saudara zan

sy ada pertanyaan sikit. sy bercadang nak jual saga blm MT yg dibeli mei thn lepas. baki hutang ngan bank (termasuk interest) ada lebih kurang 34 ribu lg. agak˛ berapa pasaran harga second hand utk blm ni? kereta tu mileage dlm 35000 condition lain semua ok lagi, accident free, rekod service pn ok setiap 5000. lebih untung jual dgn org yg nk sambung byr atau kedai/dealer? rugi ke untung jual dlm masa ni? sy xde pengalaman dlm bab˛ jual kereta ni. harap dpt membantu. terima kasih byk˛.
zan
QUOTE(ariffin @ Oct 22 2010, 08:17 AM) *
salam saudara zan

sy ada pertanyaan sikit. sy bercadang nak jual saga blm MT yg dibeli mei thn lepas. baki hutang ngan bank (termasuk interest) ada lebih kurang 34 ribu lg. agak˛ berapa pasaran harga second hand utk blm ni? kereta tu mileage dlm 35000 condition lain semua ok lagi, accident free, rekod service pn ok setiap 5000. lebih untung jual dgn org yg nk sambung byr atau kedai/dealer? rugi ke untung jual dlm masa ni? sy xde pengalaman dlm bab˛ jual kereta ni. harap dpt membantu. terima kasih byk˛.

wsalam,

cara terbaik ialah jual dgn orang perseorangan, kemudian dibuat pertukaran hakmilik. pemilik baru perlu dapatkan sendiri pinjaman bank atas nama beliau.

seeloknya, janganlah diberi orang utk guna keta dan sambung bayar. baca topik ini dari awal. kelak diri kita juga yg susah.
jual dgn dealer mmg selamat tapi ada 2 disadvantage iaitu
1. harga belian rendah atas aktiviti pengambilan untung
2. dealer mungkin tak setel baki hutang kita sampai keta tu terjual. jadi walaupun kita tak simpan keta, bank tetap akan minta bayaran. tak bayar, black list.

setiap keta susut minimum 10% setiap tahun. dan bagi saga BLM, memandangkan harganya agak rendah, jadi semua org suka beli yg baru. tak ramai nak beli seken hand. jadi nilainya boleh jadi rendah lagi.

selepas anda kira nilai keta, anda tentukan baper rega nak jual (boleh bandingkan dengan market supaya kita tahu ia tidak terlalu rendah atau terlalu mahal)
kendian, dapatkan baki hutang tanpa interest (dipanggil full settlement) dan lihat samada anda boleh atau tidak menjual keta tanpa ada kerugian.

* tips - semuanya adalah subjektif. anda dan pembeli yg tentukan hingga jumpa faktor penentuan samada berlaku transaksi atau sebaliknya. apa yg sy beri hanyalah panduan saja.
saifulaz
QUOTE(zan @ Oct 2 2010, 02:44 PM) *
QUOTE(saifulaz @ Sep 30 2010, 03:55 PM) *
Tlg.. aku tension betul da ni.. aku ade beli kete persona elegance 1.6 auto last julai 2010. br 3 bulan.. tp aku x mampu nk byr.. ingt nk jual.. tp pastu ble tanye aku kene mark up lak cost die dlm RM12k.. x mampu jugak.. ingt nk buat sambung je.. tp bile tgk, bace kt tenet, mcm2 hal pulak.. illegal la.. kalau ape2 hal, owner yg kene la.. buyer x bayar la.. bwk lari pun ade.. aku pun naik takut nk buat sambung bayar dah.. tp aku da x larat da ni.. mkn pun x cukup.. simpanan pun mcm xde.. buat ape.. da tu bank br 2 mggu lmbt da call aku.. sial la.. nk sewakan, same jugak.. bnyk kes kete kene bwk pg merompak la.. jd aku nk buat ape ni? biarkan kene tarik?

cool bro.

ko bukan tak mampu bayar, cuma duit kena guna utk benda lain tul tak?

sambung bayar boleh buat, dengan syarat kita konfiden dengan siapa. tapi arini kita pun tahu hanya pasal duit.. kawan pun jadi lawan tau. dgn sedara pun bukan boleh percaya sangat. adik beradik pun boleh bermasam muka. tapi andai kata ada org yg kita boleh percaya, go ahead aje. maybe dia baru mula keja. belum ada payslip dan sbgnya.

kalau boleh, elak kena tarik bro. lagi leceh.
1. ko takde keta nak gerak sana sini.
2. rekod peminjaman ko akan jadi black list
3. segala urusan nak tarik keta dan kos mahkamah kita yg kena tanggung.
4. selagi tak clear hutang keta tu, selagi tu kita tetap jadi org berhutang dalam rekod bank. walau bank dah lelong keta kita, tapi masih ada baki 5 ribu ringgit sekalipun, kita wajib kena clearkan.
5. malu ler dgn geng2 dan sedara mara bila keta kena tarik.

dan kalau ada org cadang keta tu dijadikan claim insurans antaranya ialah di eksiden sampai remuk. atau dihilangkan...JANGAN SEKALI-SEKALI BUAT.

penipuan insurans adalah satu kesalahan komersil. hukuman agak berat. sbb insurans akan siasat latak belakang bayaran. kalau ada masalah tak bayar, maka insurans mungkin tak tanggung dengan alasan kita cuba lari dari hutang.

cuba rujuk kat salesman yg jual keta tu, kalau dia ada cadangan bernas. atau kau boleh sewakan. senang aje.. terutama kat area kampus mcm UPM, UKM atau UITM.

satu hari sewa keta RM80. dalam sebulan sewakan 10 hari dah RM800 bro. sewa jam pun takpe. sejam RM20. amacam, bernas tak idea aku? relaks...



hmm.. aku ingt nk buat sambung bayar.. tp bkn directly la.. melalui agent.. ade brader fendi ni.. keje cari keta nk smbung byr dan jual utk sambung bayar..

http://fendicentre.com/

menurut die, die akan bg aku deposit rm5000.. then ape yg aku tau die akan jual dgn deposit rm10,000 cthnye utk die amik untung.. rm5000 tu aku simpan, kalau2 org yg beli tu x bayar, bleh aku bayarkan dulu.. kalau die x bayar jugak, keta tu akan ditarik dan pembeli baru akan dicari.. urusan tarik keta, agreement sume tu die yg handle die kate.. tp x sure lg la.. kene bincang dulu.. ape pendapat bro? penah tau ape2 cite ke pasal fendi ni.. tgk mcm2 keta die jual secara sambung bayar ni.. rase mcm nk try..
sirrulhusna
salam

nk tanye..nk belikan kereta untuk adik...die tgh blaja lagi..die nk pakai short distance tp mgkin once in a while die long distance (ni if nk balik kampung la)..perkara paling penting saya consider is fuel consumption kene ok, safety and murah and if auto which you would suggest and if manual?

viva 660cc or 850 cc or 1.0? or myvi se? (haha mahal plak asenye myvi neh)

if 660 cm dari segi performance tk ok sgt ek?

dalam sume model viva termasuk yang latest..mane yang tk bising sgt enjin die? rimas gak if bising sgt enjin and kuat sgt dgr bunyi kt luar tuh...

tq2

zan
QUOTE(sirrulhusna @ Nov 13 2010, 11:43 AM) *
salam

nk tanye..nk belikan kereta untuk adik...die tgh blaja lagi..die nk pakai short distance tp mgkin once in a while die long distance (ni if nk balik kampung la)..perkara paling penting saya consider is fuel consumption kene ok, safety and murah and if auto which you would suggest and if manual?

viva 660cc or 850 cc or 1.0? or myvi se? (haha mahal plak asenye myvi neh)

if 660 cm dari segi performance tk ok sgt ek?

dalam sume model viva termasuk yang latest..mane yang tk bising sgt enjin die? rimas gak if bising sgt enjin and kuat sgt dgr bunyi kt luar tuh...

tq2

wsalam. keta baru atau seken? kalau ada duit lebih, boleh aje beli mvyi se.
kekurangan beli myvi se ialah, lebih baik beli myvi ezi dan jimat beberapa ribu ringgit utk hiasan kosmetik.
fakta lain ialah myvi sudah berusia 5 tahun dan usianya akan tamat dalam tahun ke-6 (2011). tahun depan myvi baru akan keluar dan kemungkinan menggunakan enjin 1.5 liter.

bagi student, saya syorkan memadai dgn viva 850. manual dan auto tidak banyak beza dari segi kekuatan dan ekonomi. viva 1.0 EZ agak mahal pada harga sekitar 40K kerana saiz kereta agak kecil. tidak begitu berbaloi melainkan kita ada kemampuan sebegitu. model EZi ada ABS dan airbag.

viva 660 performance ok utk pegi kedai dan kegunaan di bandar, tidak sesuai sekali utk long distance. elakkan auto sama sekali sbb underpowered.

harga terendah
1. viva 660
2. viva 850
3. viva 1.0
4. myvi 1.3 SX/SXi utk manual, EZ/EZi utk auto

fuel consumption
1. viva 1.0 EZ
2. viva 850 auto/manual
3. myvi 1.3 SX
4. myvi EZ/SE (auto)

maintenance
1. viva 1.0 = 850
2. myvi 1.3

safety
1. semua model yg ada suffix i seperti EZi dan SZi, kerana tambahan airbag dan ABS

tahap kebisingan
1. semua lebih kurang sama tapi enjin 3 silinder pada model 660, 850 dan 1.0 kasar sket dan meraung bila ditekan kerana power kureenngg... advantej pada model 1.3 (cuma myvi).

saya cadangkan, anda buat pilihan.
sirrulhusna
QUOTE(zan @ Nov 14 2010, 05:26 PM) *
QUOTE(sirrulhusna @ Nov 13 2010, 11:43 AM) *
salam

nk tanye..nk belikan kereta untuk adik...die tgh blaja lagi..die nk pakai short distance tp mgkin once in a while die long distance (ni if nk balik kampung la)..perkara paling penting saya consider is fuel consumption kene ok, safety and murah and if auto which you would suggest and if manual?

viva 660cc or 850 cc or 1.0? or myvi se? (haha mahal plak asenye myvi neh)

if 660 cm dari segi performance tk ok sgt ek?

dalam sume model viva termasuk yang latest..mane yang tk bising sgt enjin die? rimas gak if bising sgt enjin and kuat sgt dgr bunyi kt luar tuh...

tq2

wsalam. keta baru atau seken? kalau ada duit lebih, boleh aje beli mvyi se.
kekurangan beli myvi se ialah, lebih baik beli myvi ezi dan jimat beberapa ribu ringgit utk hiasan kosmetik.
fakta lain ialah myvi sudah berusia 5 tahun dan usianya akan tamat dalam tahun ke-6 (2011). tahun depan myvi baru akan keluar dan kemungkinan menggunakan enjin 1.5 liter.

bagi student, saya syorkan memadai dgn viva 850. manual dan auto tidak banyak beza dari segi kekuatan dan ekonomi. viva 1.0 EZ agak mahal pada harga sekitar 40K kerana saiz kereta agak kecil. tidak begitu berbaloi melainkan kita ada kemampuan sebegitu. model EZi ada ABS dan airbag.

viva 660 performance ok utk pegi kedai dan kegunaan di bandar, tidak sesuai sekali utk long distance. elakkan auto sama sekali sbb underpowered.

harga terendah
1. viva 660
2. viva 850
3. viva 1.0
4. myvi 1.3 SX/SXi utk manual, EZ/EZi utk auto

fuel consumption
1. viva 1.0 EZ
2. viva 850 auto/manual
3. myvi 1.3 SX
4. myvi EZ/SE (auto)

maintenance
1. viva 1.0 = 850
2. myvi 1.3

safety
1. semua model yg ada suffix i seperti EZi dan SZi, kerana tambahan airbag dan ABS

tahap kebisingan
1. semua lebih kurang sama tapi enjin 3 silinder pada model 660, 850 dan 1.0 kasar sket dan meraung bila ditekan kerana power kureenngg... advantej pada model 1.3 (cuma myvi).

saya cadangkan, anda buat pilihan.



tq for the tips and advices..
unnamed_zero
salam bro.
nak tanya pendapat skit, sy ader minat HONDA CIVIC EJ, tahun 1997 Vtec auto. harga kete 35K. agak2 berbaloi ke sy beli?
interior dier memang cantik, tapi enjin sy x pasti sbb x de pengetahuan pasal enjin..
harap dapat bantu smile.gif
zan
QUOTE(unnamed_zero @ Nov 30 2010, 12:01 AM) *
salam bro.
nak tanya pendapat skit, sy ader minat HONDA CIVIC EJ, tahun 1997 Vtec auto. harga kete 35K. agak2 berbaloi ke sy beli?
interior dier memang cantik, tapi enjin sy x pasti sbb x de pengetahuan pasal enjin..
harap dapat bantu smile.gif


wsalam. saya cuba jawap ye...

1. keta 13 tahun, berbaloikah dengan duit kiita utk membeli? kalau nasib baik, keta condition baik. otherwise, keta berusia lebih 10 tahun macam2 kerosakan menanti... absorber lah, tayar, lah brek lah, enjin lah... sila baca ruangan ni sedar awal utk mengetahui pelbagai tips jual dan beli.

2. keta berusia 13 tahun - tiada bank sanggup bei pinjaman. cuma syarikat kredit saja, tu pun interest tinggi dan jumlah pinjaman biasanya tak lebih 60%.

pasal enjin, anda boleh rujuk ke mekanik berpengalaman di kawasan anda, dan bawa bersama utk tengok condition enjin dari segi fizikal, bunyi dan test drive. saya boleh bantu sekiranya anda bawa kereta berjumpa saya. percuma sahaja... biggrin.gif
lambretta
saya telah baca semua komen2..bnyk info yg sy dpt..tq

mgkn saudara zan boleh share pasal mitsubishi airtrek..apa kelebihan,kekurangan,maintenance,top speed,handling,model2,dan juga harga..
sy berminat tapi masih bnyk yg perlu survey.terima kasih...
karidar08
QUOTE(zan @ Dec 28 2006, 10:19 AM) *
sila tampilkan kemusykilan berkaitan tajuk dan ahli forum akan cuba beri padangan dan jawapan.


assalamualaikum, selamat tahun baru hijrah.

Pabila usia semakin ke petang, rasanya nk tukar kereta baru plk. Akak sdg buat ptimbangan dgn dengan kereta2 ni (baru);
pilihan hati - civic
pilihan hubby - altis

Persoalannya ialah :
1. apa yang baik dan tak baiknya ttg kete2 ni.
2. Rasanya berapa diskaun dan free gift yg patut kak dapat yer.
3. Berapa d/pyment yg sesuai utk dibayar.
4. bgmana dgn kos mentenannya ( honda terutamanya!).

terima kasih.
zan
QUOTE(lambretta @ Dec 9 2010, 11:49 AM) *
saya telah baca semua komen2..bnyk info yg sy dpt..tq

mgkn saudara zan boleh share pasal mitsubishi airtrek..apa kelebihan,kekurangan,maintenance,top speed,handling,model2,dan juga harga..
sy berminat tapi masih bnyk yg perlu survey.terima kasih...


airtrek tu antara kereta kegemaran saya... cuma kurang mampu. la ni dah masuk 7-8 tahun pun still lum mampu.

airtrek dijual secara rasmi oleh USF (kumpulan DRB) dan skrg digantikan oleh model ASX.

tapi ada juga yang dijual oleh grey importer walaupun tak banyak. ada 2 versi iaitu 2.0 EFI biasa dan 2.0 EFI Turbo. dua2 ada dijual di malaysia, tak silap turbo dulu lepas tu baru model tanpa turbo. sistem pacuan juga ada 2 jenis iaitu 4WD dan pacuan roda hadapan, kurang pasti model malaysia yang mana satu. transmisi automatik saja.

dalam pemerhatian saya, keta ni cuma dibeli oleh org2 yg agak berada sahaja, justeru besar kemungkinan mereka menjaga kereta ini dari segi mekanikal dan fizikal. ketahanan sama seperti mana2 keta jepun lain. pastikan harga yang dibeli berpatutan, cuba tekan rendah sket sbb keta ni susah nak jual.

masalah sket pada spare part terutama komponan badan sbb semua yg ada ialah original dan tidak murah. enjin ialah 4G63 seperti yang diguna pada banyak model mitsubishi lain, termasuk proton perdana E54 yang awal sebelum model E55 V6.

lagi satu, bila kita nak jual semula... tak ramai org malaysia yang minat model airtrek. rasanya, toyota caldina lebih banyak on the road....
zan
QUOTE(karidar08 @ Dec 10 2010, 09:27 PM) *
QUOTE(zan @ Dec 28 2006, 10:19 AM) *
sila tampilkan kemusykilan berkaitan tajuk dan ahli forum akan cuba beri padangan dan jawapan.


assalamualaikum, selamat tahun baru hijrah.

Pabila usia semakin ke petang, rasanya nk tukar kereta baru plk. Akak sdg buat ptimbangan dgn dengan kereta2 ni (baru);
pilihan hati - civic
pilihan hubby - altis

Persoalannya ialah :
1. apa yang baik dan tak baiknya ttg kete2 ni.
2. Rasanya berapa diskaun dan free gift yg patut kak dapat yer.
3. Berapa d/pyment yg sesuai utk dibayar.
4. bgmana dgn kos mentenannya ( honda terutamanya!).

terima kasih.

waalaikumsalam. salam maal hijrah kembali.

1. antara civic dan altis kedua2nya sama hebat, sama bagus dan sama handsome secara individu.
model civic skrg sudah berada di pasaran sejak 2006 - dah tua dari segi usianya. tahun 2011 akan diganti dgn model civic serba baru.
corolla altis tak terlalu tua tapi sudah pun mencecah 50% pusingan hayatnya. dijangka model baru pada tahun 2012/3.

civic nampak futuristik. altis nampak klasik.
civic lebih panjang, ruang kaki lebih lega.
altis lebih lebar, ruang bahu lebih lega (3 org dewasa boleh duduk selesa side-by-side)
kabin interior civic pun futuristik, altis lebih konvensyenal.

2. antara diskaun, freee gift dan sbgnya, sila berhubung dengan salesman dan gegar sendiri. ini terserah pada kepandaian kita tawar menawar. salesman mungkin offer balik dengan free tinted dan sbgnya.

utk rekod, jualan altis lebih baik dari civic dari tahun 2001-05. dari 2006 civic adalah lebih laris.

3. erm, keta semahal 100 ribu ke atas... he he cepat sket susut nilainya tak kira honda mahupun toyota sbb tak ramai org nak beli seken hand. yang mampu beli semuanya berkemampuan utk beli baru.
sebaiknya, elakkan loan sehingga 7-9 tahun. sust nilai paling kuat ialah antara tahun pertama dan kedua serta tahun ke-6 dan seterusnya.

elak juga loan sehingga 90% atau full loan. kalau boleh bayar muka sehingga 40-50% utk offset susutnilai kelak. ramai org komplen harga keta susut dengan banyak tapi sebenarnya hutang mereka yang tinggi sbb tidak bersesuaian dengan kemampuan sebenar.

4. dari segi kos mentenen, setahu saya toyota rendah sedikit. cth kos service utk 3 tahun RM1,900 utk altis berbanding RM2,000 bagi civic. contoh saja ye... bezanya sgt kecil. lebih kurang sama
tapi tak silap, beli civic dapat pakej servis percuma 3 tahun. boleh sahkan dengan salesman. kalau betul, ini satu kelebihan walaupun sebenarnya, servis percuma ini dah termasuk dalam harga kereta.

...mana ada benda percuma skrg ni?nak masuk tandas pun bayar 20 sen... tu utk tandas yg kotor... hihihi biggrin.gif
karidar08
QUOTE(zan @ Dec 12 2010, 09:21 PM) *
QUOTE(karidar08 @ Dec 10 2010, 09:27 PM) *
QUOTE(zan @ Dec 28 2006, 10:19 AM) *
sila tampilkan kemusykilan berkaitan tajuk dan ahli forum akan cuba beri padangan dan jawapan.


assalamualaikum, selamat tahun baru hijrah.

Pabila usia semakin ke petang, rasanya nk tukar kereta baru plk. Akak sdg buat ptimbangan dgn dengan kereta2 ni (baru);
pilihan hati - civic
pilihan hubby - altis

Persoalannya ialah :
1. apa yang baik dan tak baiknya ttg kete2 ni.
2. Rasanya berapa diskaun dan free gift yg patut kak dapat yer.
3. Berapa d/pyment yg sesuai utk dibayar.
4. bgmana dgn kos mentenannya ( honda terutamanya!).

terima kasih.

waalaikumsalam. salam maal hijrah kembali.

1. antara civic dan altis kedua2nya sama hebat, sama bagus dan sama handsome secara individu.
model civic skrg sudah berada di pasaran sejak 2006 - dah tua dari segi usianya. tahun 2011 akan diganti dgn model civic serba baru.
corolla altis tak terlalu tua tapi sudah pun mencecah 50% pusingan hayatnya. dijangka model baru pada tahun 2012/3.

civic nampak futuristik. altis nampak klasik.
civic lebih panjang, ruang kaki lebih lega.
altis lebih lebar, ruang bahu lebih lega (3 org dewasa boleh duduk selesa side-by-side)
kabin interior civic pun futuristik, altis lebih konvensyenal.

2. antara diskaun, freee gift dan sbgnya, sila berhubung dengan salesman dan gegar sendiri. ini terserah pada kepandaian kita tawar menawar. salesman mungkin offer balik dengan free tinted dan sbgnya.

utk rekod, jualan altis lebih baik dari civic dari tahun 2001-05. dari 2006 civic adalah lebih laris.

3. erm, keta semahal 100 ribu ke atas... he he cepat sket susut nilainya tak kira honda mahupun toyota sbb tak ramai org nak beli seken hand. yang mampu beli semuanya berkemampuan utk beli baru.
sebaiknya, elakkan loan sehingga 7-9 tahun. sust nilai paling kuat ialah antara tahun pertama dan kedua serta tahun ke-6 dan seterusnya.

elak juga loan sehingga 90% atau full loan. kalau boleh bayar muka sehingga 40-50% utk offset susutnilai kelak. ramai org komplen harga keta susut dengan banyak tapi sebenarnya hutang mereka yang tinggi sbb tidak bersesuaian dengan kemampuan sebenar.

4. dari segi kos mentenen, setahu saya toyota rendah sedikit. cth kos service utk 3 tahun RM1,900 utk altis berbanding RM2,000 bagi civic. contoh saja ye... bezanya sgt kecil. lebih kurang sama
tapi tak silap, beli civic dapat pakej servis percuma 3 tahun. boleh sahkan dengan salesman. kalau betul, ini satu kelebihan walaupun sebenarnya, servis percuma ini dah termasuk dalam harga kereta.

...mana ada benda percuma skrg ni?nak masuk tandas pun bayar 20 sen... tu utk tandas yg kotor... hihihi biggrin.gif



assalamualaikum,

trima kasih atas info. Dah alang2 mjelang 2011, rasa nk tgk civic baru la cmana. Bila kluarnya. Mesti harga pon baru!

ps : kat ganu ni ada tndas ekk.. clusif, 20 cen tak leh doh...
lambretta
QUOTE(zan @ Dec 12 2010, 09:05 PM) *
airtrek tu antara kereta kegemaran saya... cuma kurang mampu. la ni dah masuk 7-8 tahun pun still lum mampu.

airtrek dijual secara rasmi oleh USF (kumpulan DRB) dan skrg digantikan oleh model ASX.

tapi ada juga yang dijual oleh grey importer walaupun tak banyak. ada 2 versi iaitu 2.0 EFI biasa dan 2.0 EFI Turbo. dua2 ada dijual di malaysia, tak silap turbo dulu lepas tu baru model tanpa turbo. sistem pacuan juga ada 2 jenis iaitu 4WD dan pacuan roda hadapan, kurang pasti model malaysia yang mana satu. transmisi automatik saja.

dalam pemerhatian saya, keta ni cuma dibeli oleh org2 yg agak berada sahaja, justeru besar kemungkinan mereka menjaga kereta ini dari segi mekanikal dan fizikal. ketahanan sama seperti mana2 keta jepun lain. pastikan harga yang dibeli berpatutan, cuba tekan rendah sket sbb keta ni susah nak jual.

masalah sket pada spare part terutama komponan badan sbb semua yg ada ialah original dan tidak murah. enjin ialah 4G63 seperti yang diguna pada banyak model mitsubishi lain, termasuk proton perdana E54 yang awal sebelum model E55 V6.

lagi satu, bila kita nak jual semula... tak ramai org malaysia yang minat model airtrek. rasanya, toyota caldina lebih banyak on the road....

tq for ur info..memang susah nk tgk keta ni on da road..
kalo yg baru xmampu gak,tgh usha 2nd je..
AkiM F Seiei
bro skalian..mintak pendapat ckit..kia spectra 1.6 auto,2002,2003,2004,ok ke x?..n explain ckit ea..sy student, n budget tue mmg la ciput jek.>,<
zan
spectra ni manja sket. tapi keta best. body nampak solid. equipment semua moden. ada airbag, ada ABS, brek disk depan belakang, leather seat, enjin EFI 16V dan gearbox auto 4 speed.

dalam town keta ni myk kuat sket, especially waktu trafik jem sbb body yg berat tu tapi dah jalan highway minyak save.. sama macam waja 1.6 auto. tak jauh beza.

spare part... erm kalau cari boleh jumpa byk spare part lokal dari korea @ OEM. masalah spare part badan mmg kena beli yg asli saja. lampu depan cepat jadi kekuningan. ni biasa, headlamp plastik. mercedez benz dan toyota pun kena juga.

yg manjanya... timing belt kena tukar 60K km. brek disk depan selalu kena mesin (skimming) sbb makan tak rata. kabel spark plug selalu kong (short), dan air-cond boleh rosak samada tak sejuk atau terlalu sejuk (rosak kat sensor jadi kompressor tak tahu nak on ke nak off sbb tak tahu temperature)

lagi.. erm, ada kawan guna rosak kat alarm, rosak kat ABS.. nasib baik gearbox lum ada history.

boleh pakai tapi risiko tinggi sket dari pakai keta proton. proton kalau rosak, tak terduduk sangat nak repair.
viruspronto
Bro Zan,

nak tanya pendapat pasal kete Proton Saga FL..ok tak kete ni dari segi enjin, maintenance dan fuel consumption (especially yg Auto)..guna dlm kawsan bandar..

x mampu la nak amik kete mahal2... rolleyes.gif
unnamed_zero
salam bro,
nak tanya ckit hyundai ascent RSX banyak problem ke? spare part susah ke ? maintenance mahal x?
berbaloike ntuk 30k? , tahun 2006, sumer standart kecuali stereng
thnx ya bro smile.gif
zan
QUOTE(viruspronto @ Jan 3 2011, 09:55 PM) *
Bro Zan,

nak tanya pendapat pasal kete Proton Saga FL..ok tak kete ni dari segi enjin, maintenance dan fuel consumption (especially yg Auto)..guna dlm kawsan bandar..

x mampu la nak amik kete mahal2... rolleyes.gif

saga FL ni ok, kalau nak banding, bandingkan dengan Saga lama dan kita akan rasai banyak aspek telah diperbaiki.

enjin boleh dikatakan agak bagus, cuma lembek sket ketika dipandu perlahan, maintenance sama macam keta2 jepun thn 90an dan FC sederhana tapi dalam kawasan trafik jem cekik darah sket.

tapi pada harga yang diberi antara 36-44K, belian yang baik dan berbaloi.

jangan lupa, proton persona 1.6 semurah 46K utk model base line. lebih besar tapi juga lembek sbb ketanya berat but value-for-money.
sahabatalam
Slm bro zan...

Nk tny, sy ada blm 2009 premium auto nk survey hrg utk jual, agak2 berbaloi ker skg....mileage dah lbh 40k. Tk
din_arjuna
salam bro zan...
saya berminat dgn keta nissan sentra 1.6 tahun 2001-2002. harga dlm RM 32-35 k je....berbaloi kah saya membelinya???atau saya patut beli keta proton je (cth: gen2 2nd, wira 2nd,...atau protaon FL baru)? satu lagi, cmana nak buat loan untuk beli keta terutamanya keta 2nd hand? saya x reti la sbb ni 1st time baru nak beli keta...(baru keje bro..).
viruspronto
QUOTE(zan @ Jan 9 2011, 05:19 PM) *
saga FL ni ok, kalau nak banding, bandingkan dengan Saga lama dan kita akan rasai banyak aspek telah diperbaiki.

enjin boleh dikatakan agak bagus, cuma lembek sket ketika dipandu perlahan, maintenance sama macam keta2 jepun thn 90an dan FC sederhana tapi dalam kawasan trafik jem cekik darah sket.

tapi pada harga yang diberi antara 36-44K, belian yang baik dan berbaloi.

jangan lupa, proton persona 1.6 semurah 46K utk model base line. lebih besar tapi juga lembek sbb ketanya berat but value-for-money.



tq bro.. sedang dlm pertimbangan nih.. FL ke persona....hhmmmmm
iwanali
salam sume..nak mintak pandangan bro zan..abis aku baca dah sume post..skang aku pkai wira 1.5 sedan thn 2002..pastu dah bg adik.dia smbg byr.selesai masalah aku.
ngat nak pkai honda plak,yg mmpu nmpknye cmfirm honda 2nd..bajet ada bwh 30k.mmg xnak utang,tkt adik aku wat hal 2 kete plak kene byr..psl ilmu kete ni pun aku kurang fhm.baca post pun mcm blur2 lg..
pilihan yg ada sv4 thn 96 auto spupu nak jual..sume standart rim pun honda lg..tp dia kata enjin dah tkr coz dah kong katanye.dia pakai kete tu utk harian.nak tkr estima.body cntik jglah..tp enjin 2.0..dia nak jual dlm 21k..ok ke harga tu..
body dia luas ckit..aku bknlah kaki lari nye...cuma skali-skala kat hway tu nak gak tekan ckit..ada apa mslah x kete jns ni...apa yg perlu aku siap sedia..
2.kwn2 ada gak suggest amik civic..byk yg diorg sebut EKlah..so mcmna ye..pening gak..kete rasanye kurang pkai..nak jln jauh je pkai..lain pkai kete comp..

3.tlg ckit bro..sv4 byk kat mudah tu..klau spupu aku xjd byk msa lg bleh tggu..bleh tmbh lg bajet..

ok mintak jasa baik bro zan..bg phm kat aku yg xpham2 ni...tq
zan
QUOTE(sahabatalam @ Jan 9 2011, 11:48 PM) *
Slm bro zan...

Nk tny, sy ada blm 2009 premium auto nk survey hrg utk jual, agak2 berbaloi ker skg....mileage dah lbh 40k. Tk


1st year sebuah keta susut 15%.

2nd year dan seterusnya susut lagi 10%. itu ialah nilai asas sebuah keta. anda kira sendiri.

nak jual senang, offer rendah sket cth drop lagi 5%. org tgk mileage tinggi, depa akan berfikir 2 kali samada nak beli atau tidak (sbb utama mengapa used car byk adjust mileage)...

cara terbaik buat homework sket...

pegi kedai dan tanya baper nilai trade in. katakan 30K.

lepas tu wat research baper harga pasaran. boleh tanya dgn salesman, check kat internet (cth mudah.my) atau media (akhbar atau majalah macam motor trader) atau used car juga. katakan u dapat averag 35K.

so u boleh jual rendah sket... cth 33.5K dan akan jadikan ia satu tarikan.
zan
QUOTE(din_arjuna @ Jan 13 2011, 08:48 PM) *
salam bro zan...
saya berminat dgn keta nissan sentra 1.6 tahun 2001-2002. harga dlm RM 32-35 k je....berbaloi kah saya membelinya???atau saya patut beli keta proton je (cth: gen2 2nd, wira 2nd,...atau protaon FL baru)? satu lagi, cmana nak buat loan untuk beli keta terutamanya keta 2nd hand? saya x reti la sbb ni 1st time baru nak beli keta...(baru keje bro..).


berbaloi sbb keta nissan terkenal dgn kualiti dan ketahanan. cuma design kureng.. sbb tu org2 melayu lagi suka keta honda.

cuma anda renungkan.. bila keta tu dah berusia 13 tahun, bank tak boleh beri loan jadi takde org akan beli dan nilai keta tu akan susut dgn byk secara tiba-tiba. adakah berbaloi?

kemudian keta yang masuk usia 10 tahun biasanya byk juga barang yang perlu digantikan. bulan ni mungkin tayar depan botak. bulan depan brek pad habis. bulan lepas tu bateri lak kong. bulan seterusnya insurans lak mati. bulan lepas tu nak kena servis lak tukar minyak enjin, lepas tu absorber belakang lak bocor.

sebabnya kerana kereta itu dah berusia. sebab itu ramai org nak beli keta baru walaupun tak berkemampuan (kena loan sampai 8-9 tahun).

tapi walaupun dah berusia, anda dapat keta yg lebih baik dari keta baru yang sama nilai dari segi kuasa enjin, saiz, tahap keselesaan dan sbgnya.

kalau nak buat loan, anda kena approach pihak bank untuk uruskan. kalau beli dgn sykt keta terpakai, mereka ada cara nak uruskan.

selalunya pihak bank tak layan kita buat loan secara direct sebab kita bukan peniaga terpakai diiktiraf dan tiada invois menunjukkan urusan jual beli melainkan kkita beli keta cash dan kemudian re-finance.
zan
QUOTE(iwanali @ Jan 28 2011, 11:47 PM) *
salam sume..nak mintak pandangan bro zan..abis aku baca dah sume post..skang aku pkai wira 1.5 sedan thn 2002..pastu dah bg adik.dia smbg byr.selesai masalah aku.
ngat nak pkai honda plak,yg mmpu nmpknye cmfirm honda 2nd..bajet ada bwh 30k.mmg xnak utang,tkt adik aku wat hal 2 kete plak kene byr..psl ilmu kete ni pun aku kurang fhm.baca post pun mcm blur2 lg..
pilihan yg ada sv4 thn 96 auto spupu nak jual..sume standart rim pun honda lg..tp dia kata enjin dah tkr coz dah kong katanye.dia pakai kete tu utk harian.nak tkr estima.body cntik jglah..tp enjin 2.0..dia nak jual dlm 21k..ok ke harga tu..
body dia luas ckit..aku bknlah kaki lari nye...cuma skali-skala kat hway tu nak gak tekan ckit..ada apa mslah x kete jns ni...apa yg perlu aku siap sedia..
2.kwn2 ada gak suggest amik civic..byk yg diorg sebut EKlah..so mcmna ye..pening gak..kete rasanye kurang pkai..nak jln jauh je pkai..lain pkai kete comp..

3.tlg ckit bro..sv4 byk kat mudah tu..klau spupu aku xjd byk msa lg bleh tggu..bleh tmbh lg bajet..

ok mintak jasa baik bro zan..bg phm kat aku yg xpham2 ni...tq


1st fikir dulu...

accord SV4 yang berusia 16 tahun, berbaloi tak rega 21K? Civic SO4 atau EK 14 tahun berbaloi ke 28K? kalau berbaloi boleh beli.

aspek kedua kena timbangkan... keta2 tersebut sudah masuk 15 tahun iaitu satu tempoh yg sangat lama. banyak komponen akan rosak bebila masa saja. ini termasuk, absorber, sistem brek, power steering, power window, alternator, sensor EFI, drive shaft, mounting dan juga gearbox terutama auto kerana sebuah kereta mempunyai beribu2 komponen yang tempoh hayatnya berbeza2.

sekiranya anda sanggup tempuh risiko tersebut, go ahead.

keta2 honda tu agak bagus sekiranya dalam keadaan baik.
viruspronto
Bro Zan,

ada org cadangkan pd saya...daripada beli kereta Proton (saga FL/Persona)...lebih baik angkat honda city 2nd (tahun 2004 ke atas) harga lebih kurang tp dpt kete yg lebih baik (baik ke??)..persoalannya, berbaloi ke..saya tak brapa tahu dari segi senggaraan kete honda ni..mahal ke kos senggaraan kete honda?ada tak perkara2 lain yg saya perlu pertimbangkan?

harap bro dpt membantu.. :-)
zan
QUOTE(viruspronto @ Feb 6 2011, 01:49 AM) *
Bro Zan,

ada org cadangkan pd saya...daripada beli kereta Proton (saga FL/Persona)...lebih baik angkat honda city 2nd (tahun 2004 ke atas) harga lebih kurang tp dpt kete yg lebih baik (baik ke??)..persoalannya, berbaloi ke..saya tak brapa tahu dari segi senggaraan kete honda ni..mahal ke kos senggaraan kete honda?ada tak perkara2 lain yg saya perlu pertimbangkan?

harap bro dpt membantu.. :-)


betul jugak tu, tapi bajet yang ditanya sekitar 20-25K sedangkan market honda city 03-04 adalah antara 42-48K. tambahan sehingga 100% tu. benar, belian yg lebih baik tapi dari segi handling tak semantap yang diberikan oleh civic SO4 dan accord SV4.

keraguan paling besar ialah kotak gear CVT 7 speed, ada rahsianya tersendiri. check market. takmo komen byk2. tapi ini antara sebabnya mengapa honda city baru guna gearbox 5 speed auto konvensyenal, bukan CVT lagi.

but still, cadangan yang bagus.
PakLan
Salam Bro,

Saya pun masih dlm dilema ni nak trade in kereta wira se (M) thn 2005 ke Persona Elegance HL.
Ada check ngn bank masa byr kat kaunter baru2 ni dia kata ada hutang rm21.6k lagi. Aritu call depa kata rm24k lg utk 47 bulan lagi. Adakah maksudnya full settlement tu rm21.6k? Bulan2 bayar rm514.

Harga sekrang wira se manual berapa ek kalau nak tolak? Masih laku lagi tak?Keta ni xpenah accident. Mileage dlm 75k. Boleh kata semua standard la. tak banyak modifiy cuma ada tambah bullet kat ekzos bg pick up sket. Road tax pun br 2 bln renew. Calar2 sket tu adalah. Tipu la kalau xda calar langsung kan.

Dalam plan tu kalau boleh nak tolak wira dan cover duit muka kereta persona HL. Tanya dealer keta lama dia kata kena tambah rm6k lagi kalau nak trade-in ngn Persona HL. Banyak tu nak kena tambah...huhu..Tp kalau BL je dia boleh adjust 0 d/pymnt. Skrg ni plak ada discount rm2k. Perghh lagi la meluap2 nak beli. Hehe..

Pak mentua plak kata ada satu used car tu bleh trade in and ambik Persona HL tanpa perlu bayar muka. Hmm betul ke ni?
Bila call blk tokey used car tu kata kita try buat loan dulu. Terus nak minta dokumen2.
Apa yg harus dilakukan skrg ni ek? Tolong bg idea n pandangan sket.
viruspronto
QUOTE(zan @ Feb 7 2011, 02:12 PM) *
betul jugak tu, tapi bajet yang ditanya sekitar 20-25K sedangkan market honda city 03-04 adalah antara 42-48K. tambahan sehingga 100% tu. benar, belian yg lebih baik tapi dari segi handling tak semantap yang diberikan oleh civic SO4 dan accord SV4.

keraguan paling besar ialah kotak gear CVT 7 speed, ada rahsianya tersendiri. check market. takmo komen byk2. tapi ini antara sebabnya mengapa honda city baru guna gearbox 5 speed auto konvensyenal, bukan CVT lagi.

but still, cadangan yang bagus.


bro,
mcm mana pulak kalau toyota vios 2nd..??? Sama takmcm honda city?? rolleyes.gif
zan
QUOTE(viruspronto @ Feb 10 2011, 08:41 PM) *
QUOTE(zan @ Feb 7 2011, 02:12 PM) *
betul jugak tu, tapi bajet yang ditanya sekitar 20-25K sedangkan market honda city 03-04 adalah antara 42-48K. tambahan sehingga 100% tu. benar, belian yg lebih baik tapi dari segi handling tak semantap yang diberikan oleh civic SO4 dan accord SV4.

keraguan paling besar ialah kotak gear CVT 7 speed, ada rahsianya tersendiri. check market. takmo komen byk2. tapi ini antara sebabnya mengapa honda city baru guna gearbox 5 speed auto konvensyenal, bukan CVT lagi.

but still, cadangan yang bagus.


bro,
mcm mana pulak kalau toyota vios 2nd..??? Sama takmcm honda city?? rolleyes.gif


toyota vios dan honda city tak jauh beza dari segi saiz, pemanduan, performance enjin dan ekonomi (antara vios dan city i vtec). harga pun tak jauh beza. tapi rasanya demand utk vios tinggi sket. tak percaya pegi tengok kat used car diorang jarang simpan vios sbb cepat terjual.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.