Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Jakarta
Mesra.net Forum > Discovery Travels & Tour > Asean Countries
Azurri


Azurri baru pegi ke Jakarta dan Bandung Indonesia baru2 niee.........

pada pendapat azurri , betul lah kata pepatah melayu ....

" Hujan emas di negeri orang , Hujan batu di negeri sendiri . lebih Baik negeri sendiri "

Pada pendapat azurri , sesiapa yang nak jadikan Jakarta tempat tinggal @ tempat melancong utk tempoh yang lama , rasanya tak berapa sesuai kot .......

Setibanya azurri di lapangan Terbang utama di Jakarta iaitu SOEKARNO HATTA Airport , memang dah nampak jauh perbezaannya dengan KLIA .....
Airport dia tak ubah mcm Muzium lama ....!!!
Dengan berhabuknya ..........
Design dalamannya memang lama .....
ukiran2nya memang kalau kat malaysia org kata mcm zaman 50an laaa..... kira mcm tu laa...
pakaian staff airport diorang , memang tak menarik langsung .....
tak mesra , tak senyum , pastu ada satu ketika security diorang syak azurri nak curi bagasi lagi.....
siiiooottt jeeerr.....
padahal , ader 2 - 3 bag yang saing tak tumpah sama dgn bag azurri .....
(*** azurri takkan lupa , muka mamat security tuuu..... hampehh..!! )

Pastu , azurri dijemput dengan van Tour ( van utk pelancong ) yang jauh lebih teruk dari van Nissan vanette kat Malaysia ....

pastu , sistem jalanraya mereka sungguh teruk ....
hampir tiada langsung polis Trafik yang menjaga lalulintas ....
jarak pemisah antara satu kenderaan dgn kenderaan yang lain hanya 1 inci sahaja ..!! Boleh korang bayangkan ..?
Suasana hingit bingit , dengan bunyi HON kenderaan setiap hari selama 24 JAM sehari ..!!! Setiap saat akan kedengaran bunyi HON kenderaan tak kira siang atau malam ..!! ( ** kalau kat Malaysia , kita HON jer , dah bertumbuk kat tepi jalan .... )

Sistem pengangkutan terutama BAS ( kat sana ala2 mcm Tut..tut.. di thailand ....) , yang langsung tak mementingkan keselamatan . mengambil penumpang ditengah jalan ..!!! nak berhenti , masuk kiri & kanan tak bagi signal ....
bawak kenderaan sesuka hati ....
memang totally teruk sesangat ....!!!
Udara kotor ....

setiap simpang utk sesuatu simpang / jln kecil , akan ader orang yang jaga ( org persendirian @ org susah )
bila dia dapat bagi keter kita masuk simpang , kita kena bagi tip kepada org yang jaga tuuu....
kalau kat sana dlm 1,000 - 2,000 Rupiah ..( kat malaysia dlm RM 0.50 sen hingga ker RM 1 )


Pastu , rakyat Indon di Jakarta , apa sahaja yang boleh dijual mereka jual ....
bahkan lampin bayi yang terpakai dan dibasuh semula kemudian dijual balik di tepi2 jalan pun ader .....
sementara jalan jam , ader org dtg kat kereta kita jual surat khabar , sudu plastik , tisu tandas , rokok , ais dan ader jugak yang jual Kondom ......


Kedai jual Sport RIm keter belambak2 kat tepi jalan .....
pilih jer mana yang kita berkenan , pastu murah lak tuu!!! ....

nak jumpa kedai mamak kat Jakarta , memang totally jgn harap ..!!!
memang susah sesangat nak jumpa...
rasanya mcm takder jeeerr...

kalau bab makanan , memang jgn risau ....
Almaklumlah ......... kitakan bangsa serumpun ...
tapi , utk makluman ......... Azurri selama 4 hari 3 malam kat sana , dah naik jemu pulak rasanya dengan masakan Padang diorang ( mana taknya , start dari sarapan sampai ke makan malam , semua benda yang sama jeeer..... fuh ..)
kalau kita masuk restoran masakan padang , dia mesti sediakan Teh O tanpa gula ( ala2 mcm teh cina laa.... tapi gelas besar ) . Pastu makanan kita pilih sendiri kat kaunter menu .
Kalau kat KL nie , contoh restoran makanan Padang ialah di RESTORAN SARI BUNDA ( kat Kg.pandan )


nak jumpa keter buatan Malaysia kat Indon memang jgn harap ..!!!
takkan jumpa nyer....!!! kalau ader pun kita tak perasan .... B'coz what ..? terlampau jarang ader kita jumpa kat jalanraya di jakarta ....
kalau setakat Honda JAZZ , Honda Stream , Honda Accord (new version) , Honda City , Toyota Wish ,Honda CIVIC ( new version 1.8 & 2.0 ) & Toyota Avanza (kat sini digelar Kijang ) memang melambak2 kat sini .....
kiranya melambaknya bilangan keter nie macam proton Wira , Iswara , Kancil , Satria ngan kelisa lah kat Malaysia ....


Rakyat2 diorang terutama yang lelaki kebanyakannya "hangus2' belaka (warna kulit coklat gelap dan hampir gelap gelita warnanya ) ....


Pusat hiburan terkenal kat Jakarta adalah "MANGGA DUA"
- kat sini , semua ader laaa.... Disko , Rumah urut , Rumah pelacuran , tempat jual org , tempat jual segala2 nya semua ader kat sini .....


Orang kata cewek2 Indon lawa2 belaka kan ..? tak benar .....
Actually , kalau kat jakarta memang tak ramai yang lawa .........
sebab , yang lawa dah ramai jadi pelacur , GRO kelab malam & yang seangkatan dengannya lah....!!!
kalau jumpa kat tepi2 jalan pun , yang on-the way ke arah itu ....
selain itu , gadis2 Jakarta nie siang jadi salesgirl tapi bila mlm jual BADAN ...

bagi azurri , tempat yang menarik utk dikunjungi di Jakarta adalah di daerah Ancoll ...
kerana disini , tempatnya memang agak menarik ....
disini lah tempat orang2 kaya di Jakarta lepak2 sambil ambik angin segar ...
kat sini juga ader Jeti utk Bot2 Mewah terutama bagi golongan ahli2 perniagaan , jutawan , Menteri2 dan juga artis2 terkenal .
lagipun pantai kat daerah Ancoll nie , memang sesuai utk aktiviti bot laju & sukan papan luncur ....

kat sini juga ader pelbagai Hotel mewah & Chalet boleh dipilih ....
Antaranya Hotel Mercury & Hotel Raden ( kedua2 hotel nie memang cantik ...... tapin azurri suka hotel Raden sebab design dlm dia lain dari yang lain ...nak tahu , check - in laa.........hehehehe )

selain itu , ader kereta kabel yang melalui sepanjang pantai di daerah Ancoll ini ....
( **** setakat tengok jer laa.... naik tak sempat ... )


sebenarnya tak tercerita rasanya utk diceritakan .....
terlampau byk sgt perbezaannya antara Malaysia & jakarta ....

cuma kalau nak melancong , cubalah cari destinasi yang lebih baik seperti di BALI , Bandung @ selain dari Jakarta....
kerana jumlah penduduk yang menetap di JAKARTA sahaja , adalah seramai 16 Juta orang ..!!! Jumlah ini melebihi separuh dari jumlah rakyat Malaysia ...... boleh korang bayangkan ..?
tapi kalau nak gie jugak Jakarta , terpulanglah ....


Actually , niat azurri citer benda2 nie semua , bukan niat utk memburuk2kan negara org , cuma azurri nak berkongsi pengalaman dan secara tak langsung membuka minda dan hati korang semua supaya CINTAILAH negara yang kita cintai Malaysia ini ...........
Jagalah Malaysia ini , dengan sebaik mungkin .

kalau korang tak percaya , pergila ker Jakarta dan rasalah sendiri ....
betapa jauhnya beza mereka dgn kita ...

firstly kalau korang naik Flight nanti , cuba ambik tepi tingkap .
masa Pilot tu cakap dah nak sampai di lapangan terbang Jakarta , masa tu korang tengok kat bawah ...
Yang pastinya , korang akan tengok dari atas kapalterbang :
- rumah2 beratapkan zing2 ......
- susun atur rumah yang berselerak ....
- jalan raya yang teruk ...
- & macam2 lagi laaa...


tak caya cuba la ....


pastu, bila dah nak mendarat dlm beberapa minit di LCCT ketika nak balik ke Malaysia , cuba tengok pulak keadaan muka bumi Malaysia dari atas kapalterbang :
- Rumah2 tersusun cantik
- Kawasan perumahan yang dibina berbentuk seperti kelopak bunga
- Sistem jalan raya & pengangkutan yang lancar , luas , canggih & sekata .
- Kawasan sekeliling airport yang pesat membangun dan maju .
- & macam2 lagi yang korang sendiri boleh bandingkan sendiri ...



sesungguhnya , azurri rasa cukup2 bertuah bila dilahirkan dibumi Malaysia ini ....
Alhamdullillah .....




*** maaf kalau ayat @ kata2 azurri dlm posting nie , ader menyinggung perasaan mana2 pihak , azurri mohon maaf . Niat azurri just nak mendidik supaya banggalah menjadi rakyat Malaysia dan hargailah ia .... blues.gif
Didiharaiss
tak pernah sampai lagi....tapi kalau ditugaskan ke sana terpaksala terima...hujan emas di negara org sometimes ok gak

Azurri..mungkin ketidakteraturan sistem itulah yang menjadikan Jakarta bandar yang unik...maksud Kak DD sapa2 yang nak back to the future...bolehla melawat sana....
Didiharaiss
wink.gif
Hana_Amirra
panjang lebar azzuri explain..
next month..hana lak gi nie..
saja..nak berjalan2..negara org..
reformist101
Aku dah sampai ke Jakarta sebelum puasa hari tahun lepas. Memang keadaan di Jakarta sangat hiruk pikuk. Keadaan jam di sana terlalu teruk. Rasuah pun dah jadi budaya kat sana. Semuanya perlu dibayar. Pengemis terlalu ramai.

Namun dalam keadaan yang nampak tak selesa itu, ada juga keunikannya. Jakarta adalah syurga beli-belah. Mungkin kerana tukaran mata wang asingnya terlalu rendah berbanding kita. Maka kita semua menjadi jutawan belaka. Kalau ke Jakarta pastikan jangan lupa ke ITC Mangga Dua. Kerna di sana banyak barang yang dijual murah2 belaka.

Tapi kalau nak barang yang betul2 murah, lebih baik ke Bandung. Di Jalan Chihamplas terdapat pelbagai barang yang murah2.....
The_Goonerz
QUOTE(reformist101 @ Jan 3 2007, 04:03 PM)
Aku dah sampai ke Jakarta sebelum puasa hari tahun lepas. Memang keadaan di Jakarta sangat hiruk pikuk. Keadaan jam di sana terlalu teruk. Rasuah pun dah jadi budaya kat sana. Semuanya perlu dibayar. Pengemis terlalu ramai.

Namun dalam keadaan yang nampak tak selesa itu, ada juga keunikannya. Jakarta adalah syurga beli-belah. Mungkin kerana tukaran mata wang asingnya terlalu rendah berbanding kita. Maka kita semua menjadi jutawan belaka. Kalau ke Jakarta pastikan jangan lupa ke ITC Mangga Dua. Kerna di sana banyak barang yang dijual murah2 belaka.

Tapi kalau nak barang yang betul2 murah, lebih baik ke Bandung. Di Jalan Chihamplas terdapat pelbagai barang yang murah2.....

sleep.gif gro-gro pun murah2 ye pak scummy..
reformist101
QUOTE(The_Goonerz @ Jan 3 2007, 04:18 PM)
QUOTE(reformist101 @ Jan 3 2007, 04:03 PM)
Aku dah sampai ke Jakarta sebelum puasa hari tahun lepas. Memang keadaan di Jakarta sangat hiruk pikuk. Keadaan jam di sana terlalu teruk. Rasuah pun dah jadi budaya kat sana. Semuanya perlu dibayar. Pengemis terlalu ramai.

Namun dalam keadaan yang nampak tak selesa itu, ada juga keunikannya. Jakarta adalah syurga beli-belah. Mungkin kerana tukaran mata wang asingnya terlalu rendah berbanding kita. Maka kita semua menjadi jutawan belaka. Kalau ke Jakarta pastikan jangan lupa ke ITC Mangga Dua. Kerna di sana banyak barang yang dijual murah2 belaka.

Tapi kalau nak barang yang betul2 murah, lebih baik ke Bandung. Di Jalan Chihamplas terdapat pelbagai barang yang murah2.....

sleep.gif gro-gro pun murah2 ye pak scummy..

Huhuhu.. Itu kita citer dalam ym je.. Tak boleh di forum terbuka.. devil.gif
sofiahdewi
Pernah ke Jakarta masa tu time reformasi/sidang MPR
tentang pertanggung jawaban President B.J Habibi.

Masa itu tinggal kat Hotel Indonesia...
kecoh nak gi shopping sbb banyak rusuhan sana sini
walaupun shopping komplek sebelah hotel, yang best
awek awek sana cun cun belaka ... ramai yang cam bawang putih
dan bawang merah walaupun kerja cashier atau buat promosi
ke shopping komplek blum.gif

Aku ke sana sebab temankan sesaorang yang ada temu janji
ngan seorang General TNI. Aku cuma dok keluar pintu gate TNI.

Jakarta bandaraya lama sebab itu kelihatan tak tersusun saperti banyak kota lama
tapi di kawasan sub urban Jakarta memang cantik saperti kawasan
bintaro dan shopping komplek tak kurang hebat kerana banyak product
"ASPAL" yang berkualiti tinggi dari berbagai jenis jenama.

Andai kesempatan ke sana cuba ke puncak yang udaranya
di katakan nyaman dan pemandangan indah... huh.gif

Ada rezeki aku akan ke sana lagi untuk ziarah ...
insyaallah kalau ada yang sponsor.
wink.gif

zaliza
mungkin saya akan ke jakarta bulan mac ini. harap dapat bantu persoalan saya seperti dibawah ini

telekung sulam di jakarta murah tak?anggaran harga?
selain tu kain ela yg disulam kerawang (utk baju kurung/kebaya) anggaran harga berapa sepasang?
ada tak dijual alas meja sulam , sarungkusyen sulam seperti yg banyak terdapat kat negara china?
kebiasaannya tawar menawar sampai berapa peratus?
reformist101
QUOTE(zaliza @ Jan 22 2007, 05:01 PM)
mungkin saya akan ke jakarta bulan mac ini. harap dapat bantu persoalan saya seperti dibawah ini

telekung sulam di jakarta murah tak?anggaran harga?
selain tu kain ela yg disulam kerawang (utk baju kurung/kebaya) anggaran harga berapa sepasang?
ada tak dijual alas meja sulam , sarungkusyen sulam seperti yg banyak terdapat kat negara china?
kebiasaannya tawar menawar sampai berapa peratus?

Murah.. Pegi ITC Mangga Dua.. Survey semua kedai.. Pastu pandai2 tawar harga...
Chea Reen
aku akan ke jakarta 6hb niee
ye yeee
tp kerja la beb
tulangs
aku ade la tgk iklan lencong² ke jakarta..
pakej 3d 2n rm200++
lg satu ke bangkok 3d 2n rm200 je
tp ke bangkok dah full dah...
disemberDee
QUOTE(tulangs @ Jan 25 2007, 12:21 PM)
aku ade la tgk iklan lencong² ke jakarta..
pakej 3d 2n rm200++
lg satu ke bangkok 3d 2n rm200 je
tp ke bangkok dah full dah...

pakej tu termasuk tiket flight ke?
cam murah ssgt la klau termasuk tiket flight!
tulangs
QUOTE(disemberDee @ Jan 26 2007, 12:12 PM)
QUOTE(tulangs @ Jan 25 2007, 12:21 PM)
aku ade la tgk iklan lencong² ke jakarta..
pakej 3d 2n rm200++
lg satu ke bangkok 3d 2n rm200 je
tp ke bangkok dah full dah...

pakej tu termasuk tiket flight ke?
cam murah ssgt la klau termasuk tiket flight!

aku rase free n easy laaa
tiket kapal g balik.. yg terbang la...
hotel..
epot transfer
bekfes...
3d 2n
rm192.. tak bg tau lak ++ ke tak...
zaliza
tangguh ke jakarta sebab banjir teruk
disemberDee
samelaaaa...
sad.gif
sib baik tak kene cas tuka tiket
anaxilea
QUOTE(reformist101 @ Jan 22 2007, 05:26 PM) *
QUOTE(zaliza @ Jan 22 2007, 05:01 PM)
mungkin saya akan ke jakarta bulan mac ini. harap dapat bantu persoalan saya seperti dibawah ini

telekung sulam di jakarta murah tak?anggaran harga?
selain tu kain ela yg disulam kerawang (utk baju kurung/kebaya) anggaran harga berapa sepasang?
ada tak dijual alas meja sulam , sarungkusyen sulam seperti yg banyak terdapat kat negara china?
kebiasaannya tawar menawar sampai berapa peratus?

Murah.. Pegi ITC Mangga Dua.. Survey semua kedai.. Pastu pandai2 tawar harga...


mangga dua mahal.. itu macam shopping mall. orang suka pi air wangi, kena naik van dia

letihla pi jakarta, penat makan mc d n kfc je.. sebab yg lain tak sure halal, kata masakan padang, tapi air haram tue jual jugak... tapi sebab ada member baik dok jakarta dia yg bawa pi trusted restaurant.. kalau teksi naik bluebird.

must go in see in jakarta: MASJID ISTIQLAL, MASJID di Bukit Tinggi tempat tanam teh cantik giler.. dan taman mini indonesia... perasan tak kat jakarta banyak betul universiti sampai my close friend saied "every single building in jakarta is a varisty" ehehehe....
anaxilea
QUOTE(anaxilea @ Jul 9 2007, 08:39 PM) *
QUOTE(reformist101 @ Jan 22 2007, 05:26 PM) *
QUOTE(zaliza @ Jan 22 2007, 05:01 PM)
mungkin saya akan ke jakarta bulan mac ini. harap dapat bantu persoalan saya seperti dibawah ini

telekung sulam di jakarta murah tak?anggaran harga?
selain tu kain ela yg disulam kerawang (utk baju kurung/kebaya) anggaran harga berapa sepasang?
ada tak dijual alas meja sulam , sarungkusyen sulam seperti yg banyak terdapat kat negara china?
kebiasaannya tawar menawar sampai berapa peratus?

Murah.. Pegi ITC Mangga Dua.. Survey semua kedai.. Pastu pandai2 tawar harga...


mangga dua mahal.. itu macam shopping mall. orang suka pi air wangi, kena naik van dia

letihla pi jakarta, penat makan mc d n kfc je.. sebab yg lain tak sure halal, kata masakan padang, tapi air haram tue jual jugak... tapi sebab ada member baik dok jakarta dia yg bawa pi trusted restaurant.. kalau teksi naik bluebird.

must go in see in jakarta: MASJID ISTIQLAL, MASJID di Bukit Tinggi tempat tanam teh cantik giler.. dan taman mini indonesia... perasan tak kat jakarta banyak betul universiti sampai my close friend saied "every single building in jakarta is a varisty" ehehehe....


eh silap teksi silver bird bukan blue bird, blue bird tu jenama makanan daa...
distorshit
QUOTE(Azurri @ Jan 2 2007, 09:44 PM) *
<span style='color:blue'>

Azurri baru pegi ke Jakarta dan Bandung Indonesia baru2 niee.........

pada pendapat azurri , betul lah kata pepatah melayu ....
</span>

<span style='color:red'>" Hujan emas di negeri orang , Hujan batu di negeri sendiri . lebih Baik negeri sendiri " </span>

<span style='color:blue'>Pada pendapat azurri , sesiapa yang nak jadikan Jakarta tempat tinggal @ tempat melancong utk tempoh yang lama , rasanya tak berapa sesuai kot .......

Setibanya azurri di lapangan Terbang utama di Jakarta iaitu SOEKARNO HATTA Airport , memang dah nampak jauh perbezaannya dengan KLIA .....
Airport dia tak ubah mcm Muzium lama ....!!!
Dengan berhabuknya ..........
Design dalamannya memang lama .....
ukiran2nya memang kalau kat malaysia org kata mcm zaman 50an laaa..... kira mcm tu laa...
pakaian staff airport diorang , memang tak menarik langsung .....
tak mesra , tak senyum , pastu ada satu ketika security diorang syak azurri nak curi bagasi lagi.....
siiiooottt jeeerr.....
padahal , ader 2 - 3 bag yang saing tak tumpah sama dgn bag azurri .....
(*** azurri takkan lupa , muka mamat security tuuu..... hampehh..!! )

Pastu , azurri dijemput dengan van Tour ( van utk pelancong ) yang jauh lebih teruk dari van Nissan vanette kat Malaysia ....

pastu , sistem jalanraya mereka sungguh teruk ....
hampir tiada langsung polis Trafik yang menjaga lalulintas ....
jarak pemisah antara satu kenderaan dgn kenderaan yang lain hanya 1 inci sahaja ..!! Boleh korang bayangkan ..?
Suasana hingit bingit , dengan bunyi HON kenderaan setiap hari selama 24 JAM sehari ..!!! Setiap saat akan kedengaran bunyi HON kenderaan tak kira siang atau malam ..!! ( ** kalau kat Malaysia , kita HON jer , dah bertumbuk kat tepi jalan .... )

Sistem pengangkutan terutama BAS ( kat sana ala2 mcm Tut..tut.. di thailand ....) , yang langsung tak mementingkan keselamatan . mengambil penumpang ditengah jalan ..!!! nak berhenti , masuk kiri & kanan tak bagi signal ....
bawak kenderaan sesuka hati ....
memang totally teruk sesangat ....!!!
Udara kotor ....

setiap simpang utk sesuatu simpang / jln kecil , akan ader orang yang jaga ( org persendirian @ org susah )
bila dia dapat bagi keter kita masuk simpang , kita kena bagi tip kepada org yang jaga tuuu....
kalau kat sana dlm 1,000 - 2,000 Rupiah ..( kat malaysia dlm RM 0.50 sen hingga ker RM 1 )


Pastu , rakyat Indon di Jakarta , apa sahaja yang boleh dijual mereka jual ....
bahkan lampin bayi yang terpakai dan dibasuh semula kemudian dijual balik di tepi2 jalan pun ader .....
sementara jalan jam , ader org dtg kat kereta kita jual surat khabar , sudu plastik , tisu tandas , rokok , ais dan ader jugak yang jual Kondom ......


Kedai jual Sport RIm keter belambak2 kat tepi jalan .....
pilih jer mana yang kita berkenan , pastu murah lak tuu!!! ....

nak jumpa kedai mamak kat Jakarta , memang totally jgn harap ..!!!
memang susah sesangat nak jumpa...
rasanya mcm takder jeeerr...

kalau bab makanan , memang jgn risau ....
Almaklumlah ......... kitakan bangsa serumpun ...
tapi , utk makluman ......... Azurri selama 4 hari 3 malam kat sana , dah naik jemu pulak rasanya dengan masakan Padang diorang ( mana taknya , start dari sarapan sampai ke makan malam , semua benda yang sama jeeer..... fuh ..)
kalau kita masuk restoran masakan padang , dia mesti sediakan Teh O tanpa gula ( ala2 mcm teh cina laa.... tapi gelas besar ) . Pastu makanan kita pilih sendiri kat kaunter menu .
Kalau kat KL nie , contoh restoran makanan Padang ialah di RESTORAN SARI BUNDA ( kat Kg.pandan )


nak jumpa keter buatan Malaysia kat Indon memang jgn harap ..!!!
takkan jumpa nyer....!!! kalau ader pun kita tak perasan .... B'coz what ..? terlampau jarang ader kita jumpa kat jalanraya di jakarta ....
kalau setakat Honda JAZZ , Honda Stream , Honda Accord (new version) , Honda City , Toyota Wish ,Honda CIVIC ( new version 1.8 & 2.0 ) & Toyota Avanza (kat sini digelar Kijang ) memang melambak2 kat sini .....
kiranya melambaknya bilangan keter nie macam proton Wira , Iswara , Kancil , Satria ngan kelisa lah kat Malaysia ....


Rakyat2 diorang terutama yang lelaki kebanyakannya "hangus2' belaka (warna kulit coklat gelap dan hampir gelap gelita warnanya ) ....


Pusat hiburan terkenal kat Jakarta adalah "MANGGA DUA"
- kat sini , semua ader laaa.... Disko , Rumah urut , Rumah pelacuran , tempat jual org , tempat jual segala2 nya semua ader kat sini .....


Orang kata cewek2 Indon lawa2 belaka kan ..? tak benar .....
Actually , kalau kat jakarta memang tak ramai yang lawa .........
sebab , yang lawa dah ramai jadi pelacur , GRO kelab malam & yang seangkatan dengannya lah....!!!
kalau jumpa kat tepi2 jalan pun , yang on-the way ke arah itu ....
selain itu , gadis2 Jakarta nie siang jadi salesgirl tapi bila mlm jual BADAN ...

bagi azurri , tempat yang menarik utk dikunjungi di Jakarta adalah di daerah Ancoll ...
kerana disini , tempatnya memang agak menarik ....
disini lah tempat orang2 kaya di Jakarta lepak2 sambil ambik angin segar ...
kat sini juga ader Jeti utk Bot2 Mewah terutama bagi golongan ahli2 perniagaan , jutawan , Menteri2 dan juga artis2 terkenal .
lagipun pantai kat daerah Ancoll nie , memang sesuai utk aktiviti bot laju & sukan papan luncur ....

kat sini juga ader pelbagai Hotel mewah & Chalet boleh dipilih ....
Antaranya Hotel Mercury & Hotel Raden ( kedua2 hotel nie memang cantik ...... tapin azurri suka hotel Raden sebab design dlm dia lain dari yang lain ...nak tahu , check - in laa.........hehehehe )

selain itu , ader kereta kabel yang melalui sepanjang pantai di daerah Ancoll ini ....
( **** setakat tengok jer laa.... naik tak sempat ... )


sebenarnya tak tercerita rasanya utk diceritakan .....
terlampau byk sgt perbezaannya antara Malaysia & jakarta ....

cuma kalau nak melancong , cubalah cari destinasi yang lebih baik seperti di BALI , Bandung @ selain dari Jakarta....
kerana jumlah penduduk yang menetap di JAKARTA sahaja , adalah seramai 16 Juta orang ..!!! Jumlah ini melebihi separuh dari jumlah rakyat Malaysia ...... boleh korang bayangkan ..?
tapi kalau nak gie jugak Jakarta , terpulanglah ....


Actually , niat azurri citer benda2 nie semua , bukan niat utk memburuk2kan negara org , cuma azurri nak berkongsi pengalaman dan secara tak langsung membuka minda dan hati korang semua supaya CINTAILAH negara yang kita cintai Malaysia ini ...........
Jagalah Malaysia ini , dengan sebaik mungkin .

kalau korang tak percaya , pergila ker Jakarta dan rasalah sendiri ....
betapa jauhnya beza mereka dgn kita ...

firstly kalau korang naik Flight nanti , cuba ambik tepi tingkap .
masa Pilot tu cakap dah nak sampai di lapangan terbang Jakarta , masa tu korang tengok kat bawah ...
Yang pastinya , korang akan tengok dari atas kapalterbang :
- rumah2 beratapkan zing2 ......
- susun atur rumah yang berselerak ....
- jalan raya yang teruk ...
- & macam2 lagi laaa...


tak caya cuba la ....


pastu, bila dah nak mendarat dlm beberapa minit di LCCT ketika nak balik ke Malaysia , cuba tengok pulak keadaan muka bumi Malaysia dari atas kapalterbang :
- Rumah2 tersusun cantik
- Kawasan perumahan yang dibina berbentuk seperti kelopak bunga
- Sistem jalan raya & pengangkutan yang lancar , luas , canggih & sekata .
- Kawasan sekeliling airport yang pesat membangun dan maju .
- & macam2 lagi yang korang sendiri boleh bandingkan sendiri ...



sesungguhnya , azurri rasa cukup2 bertuah bila dilahirkan dibumi Malaysia ini ....
Alhamdullillah .....


</span>


<span style='color:red'>*** maaf kalau ayat @ kata2 azurri dlm posting nie , ader menyinggung perasaan mana2 pihak , azurri mohon maaf . Niat azurri just nak mendidik supaya banggalah menjadi rakyat Malaysia dan hargailah ia ....</span> blues.gif


hehehe..thx for the critics..
saya orang Jakarta yg secara kebetulan sedang belajar di Malaysia [Sunway]
and yes, apa yang dikatakan Azzuri benar adanya..
but there are 2 things that i dont agree:

-benar traffic jam di jakarta sangat merisaukan,our public transportation is messed up, and exactly right that we do honking all the time. i've been here since 2004 and everytime i went out to KL/KLIA/Genting/Port Dickson/Cyberjaya/etc there was an accident happened!!and i've been doing some research project about malaysia traffic condition, and i got some data from ur department of Transportation @ Putrajaya and JPJ office @ Shah Alam stated that there are around 500++ accident happened/day all over malaysia and around 9 fatal accident happened in Shah Alam area only/day. thats why ur accident number happened is the biggest among any other ASEAN country.and pls remember, the total number of vehicles in Jakarta is much much bigger than here, u guys do the logic.From my point of view its because u guys never use ur 'HON' and ur signal Lamp. and u know what, driving in KL put so much stressed on me rather than me driving in Jakarta, people in here seems don't know how to brake/stop their car. the one that causing a heavy traffic in Jakarta is the Public Transportation Driver!they're all INSANE!lol!and of course there is no courtesy from our lovely-government to develop our transportation system, no words for them.lol

-last, AWEK KAT JAKARTA jauh lebih CUN berbanding awek kat KL!hahaha..u want to see any Jakarta hot young girls ?there are soooo much of awek 'HOT SPOT' @ Jakarta (perempuan baik2 yang saya maksud, bukan awek jual badan). u should go to 'Jakarta-Selatan' Area to see that HOt CHICKS hanging around like KEMANG, PONDOK INDAH, DARMAWANGSA, CILANDAK, etc. trust me!

oh ya, our nighlife scene is wayyyy much better than KL and before i forget ask about this issue to Budak 'Jakarta-Selatan' , just give a try!

Cheers
Charlie Sparks
our govt also not too keen on transport systems, haven't u noticed? hahahhhahhahhahh
but so far i only heard bangkok worse than kl, in terms of traffic jam.
hard to imagine ler...
revolt
QUOTE(Charlie Sparks @ Jul 13 2007, 02:22 AM) *
our govt also not too keen on transport systems, haven't u noticed? hahahhhahhahhahh
but so far i only heard bangkok worse than kl, in terms of traffic jam.
hard to imagine ler...


i has been worked in bangkok for 3 month..
the traffic was very bad.. 10 times more bad than KL...
but the best thing is 'PAT PONG'..
wanna know what it is? ask ur nearest clique dats has visiting bangkok.. hehe...

//sorry out of topic.. but i've planned to visit jakarta on the end of this year... perhaps everything is fine...
maero attack
QUOTE(revolt @ Jul 19 2007, 01:05 AM) *
QUOTE(Charlie Sparks @ Jul 13 2007, 02:22 AM) *
our govt also not too keen on transport systems, haven't u noticed? hahahhhahhahhahh
but so far i only heard bangkok worse than kl, in terms of traffic jam.
hard to imagine ler...


i has been worked in bangkok for 3 month..
the traffic was very bad.. 10 times more bad than KL...
but the best thing is 'PAT PONG'..
wanna know what it is? ask ur nearest clique dats has visiting bangkok.. hehe...

//sorry out of topic.. but i've planned to visit jakarta on the end of this year... perhaps everything is fine...


same me too! hehehe!
revolt, ko plan nak gi bile aku seminggu pas raye!
ladyaqua
aku dah g jakarta..ari2 mkn hotel or McD.sebab situ yg rasa yakin sikit halal dia..
tp cili McD dia..pedas dan byk bwang putih! Masa tu duduk otel borobudur..
devillicious
ade pasang cita2 gak nak ke jakarta...cuma tak tau bile
mmber ckp barang2 murah kat sana..
tapi thanks azzuri for the advice..
sekurang2nya kita dapat expect jakarta camana..wink.gif
Khayty
QUOTE(ladyaqua @ Jul 28 2007, 12:36 AM) *
aku dah g jakarta..ari2 mkn hotel or McD.sebab situ yg rasa yakin sikit halal dia..
tp cili McD dia..pedas dan byk bwang putih! Masa tu duduk otel borobudur..



elakkan makan bawang putih apabila jika anda demam atau mengalami kesukaran bernafas....
MinNieMyRa
haha tergelak baca komen topic starter ni...paham sgt sbb 3 taun duk kat indon dulu...perghh mmg mencabar gile...lg2 tang die gegar2 tu...haha...mcm nak luruh jantung je tiap kali die jd huhu...
3days_grace
QUOTE(distorshit @ Jul 11 2007, 12:59 PM) *
QUOTE(Azurri @ Jan 2 2007, 09:44 PM) *
<span style='color:blue'>

Azurri baru pegi ke Jakarta dan Bandung Indonesia baru2 niee.........

pada pendapat azurri , betul lah kata pepatah melayu ....
</span>

<span style='color:red'>" Hujan emas di negeri orang , Hujan batu di negeri sendiri . lebih Baik negeri sendiri " </span>

<span style='color:blue'>Pada pendapat azurri , sesiapa yang nak jadikan Jakarta tempat tinggal @ tempat melancong utk tempoh yang lama , rasanya tak berapa sesuai kot .......

Setibanya azurri di lapangan Terbang utama di Jakarta iaitu SOEKARNO HATTA Airport , memang dah nampak jauh perbezaannya dengan KLIA .....
Airport dia tak ubah mcm Muzium lama ....!!!
Dengan berhabuknya ..........
Design dalamannya memang lama .....
ukiran2nya memang kalau kat malaysia org kata mcm zaman 50an laaa..... kira mcm tu laa...
pakaian staff airport diorang , memang tak menarik langsung .....
tak mesra , tak senyum , pastu ada satu ketika security diorang syak azurri nak curi bagasi lagi.....
siiiooottt jeeerr.....
padahal , ader 2 - 3 bag yang saing tak tumpah sama dgn bag azurri .....
(*** azurri takkan lupa , muka mamat security tuuu..... hampehh..!! )

Pastu , azurri dijemput dengan van Tour ( van utk pelancong ) yang jauh lebih teruk dari van Nissan vanette kat Malaysia ....

pastu , sistem jalanraya mereka sungguh teruk ....
hampir tiada langsung polis Trafik yang menjaga lalulintas ....
jarak pemisah antara satu kenderaan dgn kenderaan yang lain hanya 1 inci sahaja ..!! Boleh korang bayangkan ..?
Suasana hingit bingit , dengan bunyi HON kenderaan setiap hari selama 24 JAM sehari ..!!! Setiap saat akan kedengaran bunyi HON kenderaan tak kira siang atau malam ..!! ( ** kalau kat Malaysia , kita HON jer , dah bertumbuk kat tepi jalan .... )

Sistem pengangkutan terutama BAS ( kat sana ala2 mcm Tut..tut.. di thailand ....) , yang langsung tak mementingkan keselamatan . mengambil penumpang ditengah jalan ..!!! nak berhenti , masuk kiri & kanan tak bagi signal ....
bawak kenderaan sesuka hati ....
memang totally teruk sesangat ....!!!
Udara kotor ....

setiap simpang utk sesuatu simpang / jln kecil , akan ader orang yang jaga ( org persendirian @ org susah )
bila dia dapat bagi keter kita masuk simpang , kita kena bagi tip kepada org yang jaga tuuu....
kalau kat sana dlm 1,000 - 2,000 Rupiah ..( kat malaysia dlm RM 0.50 sen hingga ker RM 1 )


Pastu , rakyat Indon di Jakarta , apa sahaja yang boleh dijual mereka jual ....
bahkan lampin bayi yang terpakai dan dibasuh semula kemudian dijual balik di tepi2 jalan pun ader .....
sementara jalan jam , ader org dtg kat kereta kita jual surat khabar , sudu plastik , tisu tandas , rokok , ais dan ader jugak yang jual Kondom ......


Kedai jual Sport RIm keter belambak2 kat tepi jalan .....
pilih jer mana yang kita berkenan , pastu murah lak tuu!!! ....

nak jumpa kedai mamak kat Jakarta , memang totally jgn harap ..!!!
memang susah sesangat nak jumpa...
rasanya mcm takder jeeerr...

kalau bab makanan , memang jgn risau ....
Almaklumlah ......... kitakan bangsa serumpun ...
tapi , utk makluman ......... Azurri selama 4 hari 3 malam kat sana , dah naik jemu pulak rasanya dengan masakan Padang diorang ( mana taknya , start dari sarapan sampai ke makan malam , semua benda yang sama jeeer..... fuh ..)
kalau kita masuk restoran masakan padang , dia mesti sediakan Teh O tanpa gula ( ala2 mcm teh cina laa.... tapi gelas besar ) . Pastu makanan kita pilih sendiri kat kaunter menu .
Kalau kat KL nie , contoh restoran makanan Padang ialah di RESTORAN SARI BUNDA ( kat Kg.pandan )


nak jumpa keter buatan Malaysia kat Indon memang jgn harap ..!!!
takkan jumpa nyer....!!! kalau ader pun kita tak perasan .... B'coz what ..? terlampau jarang ader kita jumpa kat jalanraya di jakarta ....
kalau setakat Honda JAZZ , Honda Stream , Honda Accord (new version) , Honda City , Toyota Wish ,Honda CIVIC ( new version 1.8 & 2.0 ) & Toyota Avanza (kat sini digelar Kijang ) memang melambak2 kat sini .....
kiranya melambaknya bilangan keter nie macam proton Wira , Iswara , Kancil , Satria ngan kelisa lah kat Malaysia ....


Rakyat2 diorang terutama yang lelaki kebanyakannya "hangus2' belaka (warna kulit coklat gelap dan hampir gelap gelita warnanya ) ....


Pusat hiburan terkenal kat Jakarta adalah "MANGGA DUA"
- kat sini , semua ader laaa.... Disko , Rumah urut , Rumah pelacuran , tempat jual org , tempat jual segala2 nya semua ader kat sini .....


Orang kata cewek2 Indon lawa2 belaka kan ..? tak benar .....
Actually , kalau kat jakarta memang tak ramai yang lawa .........
sebab , yang lawa dah ramai jadi pelacur , GRO kelab malam & yang seangkatan dengannya lah....!!!
kalau jumpa kat tepi2 jalan pun , yang on-the way ke arah itu ....
selain itu , gadis2 Jakarta nie siang jadi salesgirl tapi bila mlm jual BADAN ...

bagi azurri , tempat yang menarik utk dikunjungi di Jakarta adalah di daerah Ancoll ...
kerana disini , tempatnya memang agak menarik ....
disini lah tempat orang2 kaya di Jakarta lepak2 sambil ambik angin segar ...
kat sini juga ader Jeti utk Bot2 Mewah terutama bagi golongan ahli2 perniagaan , jutawan , Menteri2 dan juga artis2 terkenal .
lagipun pantai kat daerah Ancoll nie , memang sesuai utk aktiviti bot laju & sukan papan luncur ....

kat sini juga ader pelbagai Hotel mewah & Chalet boleh dipilih ....
Antaranya Hotel Mercury & Hotel Raden ( kedua2 hotel nie memang cantik ...... tapin azurri suka hotel Raden sebab design dlm dia lain dari yang lain ...nak tahu , check - in laa.........hehehehe )

selain itu , ader kereta kabel yang melalui sepanjang pantai di daerah Ancoll ini ....
( **** setakat tengok jer laa.... naik tak sempat ... )


sebenarnya tak tercerita rasanya utk diceritakan .....
terlampau byk sgt perbezaannya antara Malaysia & jakarta ....

cuma kalau nak melancong , cubalah cari destinasi yang lebih baik seperti di BALI , Bandung @ selain dari Jakarta....
kerana jumlah penduduk yang menetap di JAKARTA sahaja , adalah seramai 16 Juta orang ..!!! Jumlah ini melebihi separuh dari jumlah rakyat Malaysia ...... boleh korang bayangkan ..?
tapi kalau nak gie jugak Jakarta , terpulanglah ....


Actually , niat azurri citer benda2 nie semua , bukan niat utk memburuk2kan negara org , cuma azurri nak berkongsi pengalaman dan secara tak langsung membuka minda dan hati korang semua supaya CINTAILAH negara yang kita cintai Malaysia ini ...........
Jagalah Malaysia ini , dengan sebaik mungkin .

kalau korang tak percaya , pergila ker Jakarta dan rasalah sendiri ....
betapa jauhnya beza mereka dgn kita ...

firstly kalau korang naik Flight nanti , cuba ambik tepi tingkap .
masa Pilot tu cakap dah nak sampai di lapangan terbang Jakarta , masa tu korang tengok kat bawah ...
Yang pastinya , korang akan tengok dari atas kapalterbang :
- rumah2 beratapkan zing2 ......
- susun atur rumah yang berselerak ....
- jalan raya yang teruk ...
- & macam2 lagi laaa...


tak caya cuba la ....


pastu, bila dah nak mendarat dlm beberapa minit di LCCT ketika nak balik ke Malaysia , cuba tengok pulak keadaan muka bumi Malaysia dari atas kapalterbang :
- Rumah2 tersusun cantik
- Kawasan perumahan yang dibina berbentuk seperti kelopak bunga
- Sistem jalan raya & pengangkutan yang lancar , luas , canggih & sekata .
- Kawasan sekeliling airport yang pesat membangun dan maju .
- & macam2 lagi yang korang sendiri boleh bandingkan sendiri ...



sesungguhnya , azurri rasa cukup2 bertuah bila dilahirkan dibumi Malaysia ini ....
Alhamdullillah .....


</span>


<span style='color:red'>*** maaf kalau ayat @ kata2 azurri dlm posting nie , ader menyinggung perasaan mana2 pihak , azurri mohon maaf . Niat azurri just nak mendidik supaya banggalah menjadi rakyat Malaysia dan hargailah ia ....</span> blues.gif


hehehe..thx for the critics..
saya orang Jakarta yg secara kebetulan sedang belajar di Malaysia [Sunway]
and yes, apa yang dikatakan Azzuri benar adanya..
but there are 2 things that i dont agree:

-benar traffic jam di jakarta sangat merisaukan,our public transportation is messed up, and exactly right that we do honking all the time. i've been here since 2004 and everytime i went out to KL/KLIA/Genting/Port Dickson/Cyberjaya/etc there was an accident happened!!and i've been doing some research project about malaysia traffic condition, and i got some data from ur department of Transportation @ Putrajaya and JPJ office @ Shah Alam stated that there are around 500++ accident happened/day all over malaysia and around 9 fatal accident happened in Shah Alam area only/day. thats why ur accident number happened is the biggest among any other ASEAN country.and pls remember, the total number of vehicles in Jakarta is much much bigger than here, u guys do the logic.From my point of view its because u guys never use ur 'HON' and ur signal Lamp. and u know what, driving in KL put so much stressed on me rather than me driving in Jakarta, people in here seems don't know how to brake/stop their car. the one that causing a heavy traffic in Jakarta is the Public Transportation Driver!they're all INSANE!lol!and of course there is no courtesy from our lovely-government to develop our transportation system, no words for them.lol

-last, AWEK KAT JAKARTA jauh lebih CUN berbanding awek kat KL!hahaha..u want to see any Jakarta hot young girls ?there are soooo much of awek 'HOT SPOT' @ Jakarta (perempuan baik2 yang saya maksud, bukan awek jual badan). u should go to 'Jakarta-Selatan' Area to see that HOt CHICKS hanging around like KEMANG, PONDOK INDAH, DARMAWANGSA, CILANDAK, etc. trust me!

oh ya, our nighlife scene is wayyyy much better than KL and before i forget ask about this issue to Budak 'Jakarta-Selatan' , just give a try!

Cheers



aper yg dikatakan oleh distorshit tu ader aku setuju ..... klau tak silap aku skang di jakarta saje udah ader 25 juta penduduk berbanding di malaysia yg jumlah penduduknya sama seperti di jakarta..... jadik pasal jem tu tak leh nak buat aper .... tapi jgn keluar hari jumaat pasal hari jumaat adalah hari jem tak hengat bagi jakarta .... bayangkan tempat tu bole sampai dalam mase 10 minit tapi bile jem bole cecah sampai 3 jam .... n i'm talking thru my experience when i was there....

cewek -cewek kat sana mmg lawa 2 .... tak dpt aku nafikan ..... aku pernah ke pondok indah .... dan ceweks nya mmg mengasikkan ..... tapi yg aku pelik kat sana mmg susah nak bezakan samada sesorang tu melayu atau cina pasal derang cakap dlm bahasa yg same iaitu Bahasa Indonesia ...
bout night life there ... if u got the enough stash u can create what type of "Lepakking" do u want...!!!!!
ezzah
ye..
aku nk puji psl org cina kt sane..
derang walaopon org cine tp derang ckp dlm bhse indonesia tnpe ade loghat cine pon..
dan sbb tuh jgk aku igtkan org cine tuh org melayu pd mulenye..

aku br pegi jakarta arituh..dan aku xde masalah sbb ikut tourist guide..
tp aku boring tang makanan sbb dok mkn masakan padang x abeh2..
lauknye pon aku tgk cam same je..kekadang je la tkr menu sket..

klu kt bdr jakarta jam mmg teruk dan tourist guide aku sndiri pon ckp klu die dipakse tggl kt jakarta pon die xakan sggp sbb sesaknye..allah je yg taw..

dan tiap kali g mane2 je..mst ade pengemis atau penjual jalanan yg akan ikut kite dan pkse kite beli barangan derang..cukup2 rimas..

tapi..
walaopon derang tuh agak merimaskan aku..aku masih lg suke dgn bumi indonesia..
aku suke sgt keadaan kt puncak..mmg indah..ade mase n rezeki insya-allah aku nk g lg..hehe..






p/s:aku suke indon tp malaysia ttp no 1 d hati aku taw..
inteloniac
QUOTE(reformist101 @ Jan 3 2007, 04:03 PM) *
Aku dah sampai ke Jakarta sebelum puasa hari tahun lepas. Memang keadaan di Jakarta sangat hiruk pikuk. Keadaan jam di sana terlalu teruk. Rasuah pun dah jadi budaya kat sana. Semuanya perlu dibayar. Pengemis terlalu ramai.

Namun dalam keadaan yang nampak tak selesa itu, ada juga keunikannya. Jakarta adalah syurga beli-belah. Mungkin kerana tukaran mata wang asingnya terlalu rendah berbanding kita. Maka kita semua menjadi jutawan belaka. Kalau ke Jakarta pastikan jangan lupa ke ITC Mangga Dua. Kerna di sana banyak barang yang dijual murah2 belaka.

Tapi kalau nak barang yang betul2 murah, lebih baik ke Bandung. Di Jalan Chihamplas terdapat pelbagai barang yang murah2.....

pomis, sopir aku kata baru-baru nih pemerintah saman sesiapa yang bagi duit kat pengemis jalanan..

maybe pasal tu boleh nampak bedanya skarang dengan dulu..

aku tak penah stay jakarta lebih dari sehari, so aku tak berapa tahu.. 1st time kat jakarta, aku pegi taman mini..

second time ke jakarta, aku pegi Dufan.. huhuhu syiok woo..
llamas
QUOTE(distorshit @ Jul 11 2007, 12:59 PM) *
-last, AWEK KAT JAKARTA jauh lebih CUN berbanding awek kat KL!hahaha..u want to see any Jakarta hot young girls ?there are soooo much of awek 'HOT SPOT' @ Jakarta (perempuan baik2 yang saya maksud, bukan awek jual badan). u should go to 'Jakarta-Selatan' Area to see that HOt CHICKS hanging around like KEMANG, PONDOK INDAH, DARMAWANGSA, CILANDAK, etc. trust me!

oh ya, our nighlife scene is wayyyy much better than KL and before i forget ask about this issue to Budak 'Jakarta-Selatan' , just give a try!

Cheers


hmm~ llamas akn ke Bandung + Jakarta bln mei nh. nk tnyr skit psl jakarta selatan nh, distance dr airport braper jauh? any gud hotels recommended to stay there?
barumasuk
QUOTE(llamas @ Apr 1 2008, 12:26 PM) *
QUOTE(distorshit @ Jul 11 2007, 12:59 PM) *
-last, AWEK KAT JAKARTA jauh lebih CUN berbanding awek kat KL!hahaha..u want to see any Jakarta hot young girls ?there are soooo much of awek 'HOT SPOT' @ Jakarta (perempuan baik2 yang saya maksud, bukan awek jual badan). u should go to 'Jakarta-Selatan' Area to see that HOt CHICKS hanging around like KEMANG, PONDOK INDAH, DARMAWANGSA, CILANDAK, etc. trust me!

oh ya, our nighlife scene is wayyyy much better than KL and before i forget ask about this issue to Budak 'Jakarta-Selatan' , just give a try!

Cheers


hmm~ llamas akn ke Bandung + Jakarta bln mei nh. nk tnyr skit psl jakarta selatan nh, distance dr airport braper jauh? any gud hotels recommended to stay there?


Gue bisa pegi ke jakarta Selatan, Nginap di Hotel Grand mahakam. Ngikut gue, utk putar putar keliling Jakarta mudah aja...Teksi senang. Itu namanya bluebird sama Silver bird. Gue pusing pusing jakarta sorang sorang naik teksi, ngak ada rasa takut.

dari airport ke jakarta selatan mungkin lebih kurang 30 ke 45 menit, kalau ngak macet, kalau macet, lumayan....

he he he.
Hana_Amirra
aku nie..dah 3x gi jakarta.
asyik pergi Tanah Abang..plaza indonesia..

cuma kali pertama dgn kawan2..itu ajek boleh sampai kt tugu tu.. monas.
lain2 tu..tempat shopping kain..
gila laa tgk kain murah2 kt tanah abang tu..
SUE
klau kat jakarta.., hotel mana yg ok yer?
prefer yg dkt dgn tmpt shopping.,
escadagurl21
Jakarta sangat luas...kna cari betul2 hotel dekat dgn tempat shooping...banyak tapi aku satu nama hotel pon x tau..
ari tu balik hari ...sbb stay kat bandungg...pi jakarta pon shooping jeee
llamas
QUOTE(SUE @ Jun 14 2008, 12:02 PM) *
klau kat jakarta.., hotel mana yg ok yer?
prefer yg dkt dgn tmpt shopping.,


sue, ibis mangga dua dkt ngn tmpt shopping which is pasar pagi mangga dua. ibis ancol plak dkt ngn taman tema dunia fantasi~ llamas sblum nh tggl kt ibis tamarin, dkt ngn tmpt mkn besh~ smile.gif
nikita
walaupun topik ni taun lepasnyer tp aku nk gak komen hahaha sbab aku nyampah giler aaahh

poyo jer ko ni azzuri... haha nampak sgt kejakunan ko, baru g melancong ke bang?.. x yah aa nk buruk2 kn negara org patut kita hormat derang dgn apa adanya dkat negara kita ni.. aku lg malu kalo ade org indonesia baca ko nyer pengalaman ni..
harap org msia je tp hampehh...
dh lah kutuk2 negara org pastu nk arapkn kete nasional kita kt sane lak pastu g banding2 tak ke membodohkn negara sndrik...
aku rase ko ni x cukup travel abes lg dkat jakarta tu... awek2 kt sana mmg cun2...

kesimpulanya jgn blagak tahu tp ko mmg xtau... hahaha kannyer ape malu btol aku bace ko nyer komen ni over sgt...

amacam bisa x komen aku ni? camtu gak la kalo ader org yg tersinggung bace komen ko ni... ko kena jaga prasaan org lain.. kita ni negara kecik je bang... apa2 pon boleh terjadi. ko jgn x tau 1 hari nanti anak cucu cicit kita kita lak g carik kerja tempat derang.. sbab negara derang kaya dgn sumber bumi alam, cume derang masih terumbang ambing lg.. jd aku nasihatkan jgn kita didik anak cucu cicit kita dgn prasaan benci terhadap negara tu.. tp penuh dgn rasa hormat.. kita serumpun..
domesticgoddessnot
wah wah wah, aku pun nak numpang sekaki bagi komen kat sini.

nov 2007 - aku n anak2 pi jakarta jumpa hubby. dok sana 30 hari, pendek kata sampai habis tempoh melawatla. mula2 sampai jakarta mmg rasa pelik. alah pegi mana2 tmpt asing, biasala. org2 situ mcm kita juga - ada yang mesra, ada yg tak. apa2 pun, semuanya pengalaman.

tmpt melawat sekitar jakarta byk. sediakan uwangnya aje donk. tmpt murah yg aku pernah pergi, ambassador atau ITC Kuningan. situ byk kain2 ela, telekung, jubah... tak pyh pi bandung. actually bandung lagi mahal haha. aku pun baru discover masa dekat nak balik. sesapa yg berminat DVDs pirate tu, ha silalah... kat situ berlambak cam laut. eh kalau sesapa yg rindu kat carrefour n giant, dua2 pun ada berlambak kat jakarta.

kita org dok kat aston semanggi - service apartment. sebelah aston hotel. kat sebelah aston tu pulak ada plaza semanggi. shopping mall, woohoo! jalan kaki 5 minit dah sampai. almost everyday aku pi sana, sbb beli lauk kat giant. thrill betul time nak jln kaki ke sana sbb mesti kena lalu depan anjing2 yg dok baring2 kat tepi jln tu. kena careful gak sbb sepeda motor depa byk cam lalat.

tapi one month pun tak sempat nak cover - yelah hubby aku kije on weekdays. weekends bila hubby tak kije, kita org pi DUFAN (dunia fantasi) theme park kat ancol. kita org dok situ dari mula2 dia bukak sampai la dia tutup. situ ada sea world. sea world dia mcm aquaria la jugak. ice world pun kita org pergi tapi tak menarik, sejuk ajela. ala sama mcm kat sini juga, nak buat salji tak jadi, yg jadi air batu. tapi best gak boleh slide hehe. kita org pun merasa pi bandung (1 hr drive from jakarta) - dari tmpt shopping hingga la ke tangkuban parahu, crater gunung berapi tak aktif tu. careful, sana org jual souvenir mahal2. anak2 muda yg menjual akan ikut kita sbb dia tahu kita org luar. tapi kesian juga, beli jugak la key-chains dari depa tu. oh ya, jgn lupa juga ke puncak. kat situ ada SAFARI, woahhh best betul dpt tgk wild animals berlegar2 kat luar kereta. ladang teh depa pun byk kat situ. sbb tu kalau nak pi mana2, kenala pi lama2. barulah seronok nak cover semua.

oh ya, SURAU depa kebanyakannya open n share lelaki prempuan, ok? jgn terkezut yaaaa. tmpt wuduk pun serupa. makanya kaum hawa, kenala hati2 sikit pandai2le cover. jangan terkejut juga bila ada nyonya blonde bermekap tebal, berbaju ketat seksi mcm inul masuk SURAU nak solat. satu famili lak tu. sejuk hati aku masa aku nampak depan mata. moga2 terbukalah hati mereka nak tutup aurat pulak satu hari nanti.

nak mkn kena careful juga weh. bukan semuanya halal. bakso bakso, korang ingat bakso tu amenda? bak=babi. kalau dikata bakso sapi, barulah meatballs tu dibuat dari daging sapi/lembu. bakso ayam = chicken meatballs. jgn main bantai aje. bakpa korang asyik nak mkn nasi padang aje? depa mcm kita juga, mcm2 makanan ada. aku senang, aku masak aje kat situ hehe. satu benda aku tak jumpa kat sana - kari. kari ada tapi kari jawa. kari mamak cam tak ada aje.

tapikan... tengok depa tu muka cam melayu, nama melayu tapi agamanya tidak semestinya islam. org perempuan yg pakai tudung senanglah kita tau dia islam. org lelaki pyh sikit. nama sulaiman tapi kristian. aku gi sana melawat n melepak, so aku tgk tv almost sepjg hari juga. shocked jugak aku mula2. ada satu program tu, mula2 doa pada allah bla bla bla aleh2 kami memohon pd allah, bapak ampunkan kami bapak! what the?! deng! tu dia! terkejut badak aku. bapak = father. o agama bukan islam rupa2nya.

kita org pun sempat la pegi nengok wayang kat senayan mall. ha tiket rm20 sorang utk 3 thn ke atas, tak silap aku. tapi class la. senayan mall ni ala2 pavilion la. semua kedai2 yg brg2nya yg kita tak mampu beli kecuali makanan n minuman hehe. mak2 datin boleh le beli kot. tapi kat situ, mlm2 ramai cina2 indonesia yg dtg, in families. bila dh lama dok sana, boleh beza juga sikit2 yg mana cina, yg mana bukan. tapi kan, sepjg aku kat sana, pyh nak jumpa org india. kalau jumpa pun bukan local la, businessmen.

paling best pergi indonesia ialah bahasanya. byk perkataan dilahirkan dari 2 atau 3 perkataan yg lain dan dicampurkan. ala mcm kita punya"pawagam" = panggung wayang gambar kan? haaaa depa ada "gelora" = gelanggang olah raga. B.A.B. pulak? (disebut Bear Are Bear). teka apa maknanya? hehehe Buang Air Besar! lawak ada, bengong pun ada.

KL jam? woahhh small matter only. jakarta's traffic jam jgn cerita, memang betul2 teruk. bus/bis byk, kereta byk, moto byk, teksi byk. 15 minutes walk boleh sampai jadi 3 jam. baik jln kaki kalau nak ke tmpt yg dekat2 tu. satu lagi bila tiba air pasang, major road depa banjir sbb air laut masuk. ancol pun sama juga. buai2 kat tepi pantai tu, al-tenggelam le. silap haribulan, jakarta kena buat benteng cam belanda jugak ni.

anyways, biarlah jakarta tu berhabuk, bising. mungkin org putih yg pernah dtg sini pun komen gitu gak bila depa mai sini 20 tahun yg lalu. bandaraya2 negara2 maju pun bukannya bersih sgt. tapi mengenal tmpt org mmg byk kebaikannya, tak begitu?
ryeena
Baru balik dari Jakarta khamis lepas....8 hari kat sana

sempat ke Bandung....puncak dan duduk jakarta lama juga...

memang syurga beli belah......lagipun masa pergi diaorang tengah adakan jakarta fair....kalah malaysia

sebelum pergi.....bila baca pengalaman yang lain seolah olah jakarta ni teruk...

tapi bila dah sampai kat sana..........rasanya semua ok....takde masalah........

setakat jem.....adatla....walau kita nampak mereka seolah takde sistem jalan raya....
pandai pandai la bila nak keluar

satu yang kebanyakan orang kita takde.....mereka lebih hormat pemandu yang lain....
kemalangan pun tak nampak lagi....

dari segi fesyen.......kasut........beg dan benda lain...mereka lebih up to date

udara pun takde la teruk sangat...........cuma sistem pengaliran mereka mati....air tak jalan
rakyat yang miskin..........rasanya semuanya negara pun ada rakyat miskin...

dekat bandung.....jakarta memang banyak la beli barang............siap beli tambahan beg lagi..
saloon kat sini memang murah sangat sangat.....

siap ada tambahan 500 US lagi

tanah abang....tak sanggup rasanya nak pergi lagi...
sempat main ice skating lagi.....kasut diaorang lagi bagus dr kasut dekat sunway pyramid...
tapi best lagi la main dekat sunway

kat jakarta...berani naik teksi bawa anak pusing pusing jakarta....tanpa suami...
tapi pastikan naik blue bird la...

pasal tak puas lagi....sebelum raya ni hus kata turun jakarta lagi...
kalau nak cepat hus kata dia uruskan semua....pergi sendiri...

last dekat airport...............beli batik sepasang.........memang cantik dan exclusive sangat...
nak habiskan rupiah yang terakhir....terbang 700 ribu
wawajb
Yeeez ryeena...sye pn bru blk dr jkt 30hb-4hb June 08 cuti sek...macet standard la nk wt cmner dh pnddk ghamai...kmi tinggal di Royal Regal Hotel Mangga Besar....ok la 280rb p/nite...smpt g DUFAN(Dunia Fantasi) Ancol,Mangga 2,Tnh Abg...3 ari d JKT then 2 ari d Bndung...(xcukup jln)....7hb August nie nk repeat ke Bndung...yg bes g spa d jkt RM50 fm head 2 toe....bess....tp klu d beri pilihan xnk g jkt lg....BANDUNG bess...
ryeena
QUOTE(wawajb @ Jul 14 2008, 01:25 AM) *
Yeeez ryeena...sye pn bru blk dr jkt 30hb-4hb June 08 cuti sek...macet standard la nk wt cmner dh pnddk ghamai...kmi tinggal di Royal Regal Hotel Mangga Besar....ok la 280rb p/nite...smpt g DUFAN(Dunia Fantasi) Ancol,Mangga 2,Tnh Abg...3 ari d JKT then 2 ari d Bndung...(xcukup jln)....7hb August nie nk repeat ke Bndung...yg bes g spa d jkt RM50 fm head 2 toe....bess....tp klu d beri pilihan xnk g jkt lg....BANDUNG bess...



wah sama la kita....ryna pun nak pi sekali lagi...
ikutkan hati nak pi bandung....pasal rasa tak puas dan banyak FO tak sempat pergi...
kali ni pergi mungkin cari kawan sebab hus belikan ticket dan kena pergi sendiri...

kalau pi bandung jangan lupa beli minyak wangi banyak banyak tau....dekat jalan paledang...
buat stok untuk 2 tahun ke.....

pergi dengan member ke dengan family?
domesticgoddessnot
aku pun teragak nak gi lagi... tapi tak dpt kot haha
masputih
QUOTE(wawajb @ Jul 14 2008, 01:25 AM) *
Yeeez ryeena...sye pn bru blk dr jkt 30hb-4hb June 08 cuti sek...macet standard la nk wt cmner dh pnddk ghamai...kmi tinggal di Royal Regal Hotel Mangga Besar....ok la 280rb p/nite...smpt g DUFAN(Dunia Fantasi) Ancol,Mangga 2,Tnh Abg...3 ari d JKT then 2 ari d Bndung...(xcukup jln)....7hb August nie nk repeat ke Bndung...yg bes g spa d jkt RM50 fm head 2 toe....bess....tp klu d beri pilihan xnk g jkt lg....BANDUNG bess...


boleh bagi tau SPA tukat mana? Nak cubalah..
blueberribbonbaby
Jahat la ko ni Azurri. sampai org itam kulit hangus pun ko cite.. siap cite psl airport behabuk la ape (umah ko takde habuk ke) kalau aku indonesian baca ni..alahai..terasa sgt. blink.gif
3days_grace
QUOTE(blueberribbonbaby @ Apr 19 2009, 05:14 PM) *
siap cite psl airport behabuk la ape (umah ko takde habuk ke) blink.gif



klau aku .. aku cover line skit ckp yg airport derang nih "old skool ker".... atau design zaman oranje ker....
dr pada situ munkin org dpt bayangkan keadaan dan situasi "airport" tu gak nyer...


p/s: tapi serious old skool beb "airport" tu...
pinkydot
QUOTE(nikita @ Jun 28 2008, 12:19 AM) *
walaupun topik ni taun lepasnyer tp aku nk gak komen hahaha sbab aku nyampah giler aaahh

poyo jer ko ni azzuri... haha nampak sgt kejakunan ko, baru g melancong ke bang?.. x yah aa nk buruk2 kn negara org patut kita hormat derang dgn apa adanya dkat negara kita ni.. aku lg malu kalo ade org indonesia baca ko nyer pengalaman ni..
harap org msia je tp hampehh...
dh lah kutuk2 negara org pastu nk arapkn kete nasional kita kt sane lak pastu g banding2 tak ke membodohkn negara sndrik...
aku rase ko ni x cukup travel abes lg dkat jakarta tu... awek2 kt sana mmg cun2...

kesimpulanya jgn blagak tahu tp ko mmg xtau... hahaha kannyer ape malu btol aku bace ko nyer komen ni over sgt...

amacam bisa x komen aku ni? camtu gak la kalo ader org yg tersinggung bace komen ko ni... ko kena jaga prasaan org lain.. kita ni negara kecik je bang... apa2 pon boleh terjadi. ko jgn x tau 1 hari nanti anak cucu cicit kita kita lak g carik kerja tempat derang.. sbab negara derang kaya dgn sumber bumi alam, cume derang masih terumbang ambing lg.. jd aku nasihatkan jgn kita didik anak cucu cicit kita dgn prasaan benci terhadap negara tu.. tp penuh dgn rasa hormat.. kita serumpun..


hmmm... as far as i can c here azzuri is just sharing his thot.. n he kept mentioning about his purposed of writing such articles. 'bersyukur'.. thats d big word he is trying to say regardless... but i faham..kite tidak dididik utk meluahkan idea atau pendapat ttg sesuatu dgn sewenang2nye... maklumlaa.. penuh dgn adab dan tatasusila la katakan...smile.gif .. i was there for quite sometime.. di mana2 pun ada pro n contranye..cant expect everything n everywhere to b d same kan... but still di sana masih i ingat until now ttg 1 siarannye berkenaan dgn 'anti malaysia'...terang2an mnjadikan 'malaysia' sbg bahan lawakan... clueless for a while.. i mean really clueless....but then i still hope kite tak buatla mcm tu. cos i dont think we hv anything against them kan.. hmmm...teringat pulak la ms di pakistan...mengucap memanjang...tp alhamdulillah...smile.gif ......just my 2 cents..
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.