Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Belajar Menjahit
Mesra.net Forum > Sports, Recreation & Hobby > Lain-Lain Hobi
miraman
Baju cekak musang(diambil dari web MyGFL )





miraman
sambung

kolar

kocek atas
sitizulaika
kak mira.. tau tak cam ne nak buat seluar lelaki.. baju leh buat... seluar je tak tau
miraman
seluar nanti akan disertakan

Tapi kalau nak belajar byk lagi
boleh gi web ni

MyGFL
macam2 ada-langsir, baju kurung.....
tapi kena reg dulu.
miraman
seluar





comelbest
kalau ade baju pahang, post kat sini yerrr....
miraman
baju pahang tu camne ye rupanye?? kebaya ke baju kurung?

nanti nak cari patern
-blouse
-kebaya
tirmidzi
wah detail nye... aku pandai menjait gak... jait seluar koyak he he he he

bab baju ni mak aku pandai laa menjait... kalau nk carik bini pun aku ingat kena carik yg pandai menjait gak laa he he he he
VARGTYRADAM666
JAHIT TANGAN ADA TAK CLASS?? wub.gif
Adinda
miraman..
Adinda ada dapat free potongan2/ukuran2 camni for skirt, blouse dari majalah2..tapikan Adinda tatau nak buat cemana...
what i mean is camne nak tandakan bhgn yg nek dijahit?
kalo beli marker/kapur ker apa tu...nak tanda cemana?
kena potong ker paper tu?
ish..sori ekk byk soalan sebab mmg agak dungu la bab2 jahit2 ni..
Khayty
gunting kertas tersebut...

letak atas kain

pin kan

gores dengan kapur tepi kertas tu

baru tandakan berapa inci atau cm yg perlu untuk basi jahitan...

ada bahagian yg perlukan 1inci..ada 1/2inci..ada 1/4 inci...

biasanya kat kertas tersebut ada ukuran untuk basi jahitan..
miraman
projek terbaru yg baru je siap
baju tadika anak2



VARGTYRADAM666
SORRY EHH...

GUA TERKENANG PADA SATU KURSUS DULU TU.... MASA GUA KAT KEM SUNGAI UDANG....

KENA JAHIT DIRI SENDIRI SETELAH TEROBEK BAYONET..........

HUMANG AIH............ huh.gif

DAH TENTU KEM SUNGAI UDANG TU KEM............. BERET HIJAU..............DAH KENA IKUT PROTOKOL MEREKA.... SYOKKK WOOOOHOOOOOO
Khayty
cantik miraman buat baju...

buat kelas ker?lek gak saya belajar ngn miraman....
VARGTYRADAM666
QUOTE(khaytykhir @ Jan 20 2007, 04:15 AM)
cantik miraman buat baju...

buat kelas ker?lek gak saya belajar ngn miraman....

DAH BELAJOR NANTI KAY.....

KAU JAHIT KAN UNIFORM AKU ERH....

AKU UPAH LAH KAU NANTI.....

AIS KRIM KEK........... rolleyes.gif
MIERAONE
WAH BAGUS2 CANTIK BAJU AWAK BUAT... NANTI BOLEH AMEK UPAH. HEHEHEH
miraman
QUOTE
khaytykhir Posted on Jan 20 2007, 08:15 AM
--------------------------------------------------------------------------------
cantik miraman buat baju...

buat kelas ker?lek gak saya belajar ngn miraman.... 


kelas kat mesra ni bolehlah.....
miraman
QUOTE
MIERAONE Posted on Jan 31 2007, 09:29 AM
--------------------------------------------------------------------------------
WAH BAGUS2 CANTIK BAJU AWAK BUAT... NANTI BOLEH AMEK UPAH. HEHEHEH 


terima kasih atas pujian anda. sesungguhnya ilmu ini semua dari Allah

selain dpt menambah ekonomi keluarga dan berjimat, menjahit sendiri dpt memberi kepuasan pd diri saya.

baju sekolah anak tu kalau dibeli sepasang dlm RM18
Tapi dgn kos RM19, saya dpt jahit 3 psg baju.
miraman
Antara bahan2 yg perlu/selalu digunakan utk menjahit:
gunting kain, gunting kertas, pita ukur, pembaris, kapur kain, pen, buku catatan, penggelek, trading paper,
jarum jahit, jarum peniti, penetas benang



lebih mudah sediakan toolbox khas utk meyimpan semua peralatan

brownsugar
hie semua.....salam berkenalan....BS nak tanya ada sesiapa pandai jahit manik tak? Baju kurung pahang atau baju kurung riau....lebih kurang sama macam baju kurung tapi baju nyer kembang sikit[ di bawah
tirmidzi

gambo mesin jait tak ada ke hehehe
lynn_azka
[font="Comic Sans MS"][/font]
QUOTE(miraman @ Jan 12 2007, 04:23 PM) *



miraman...

nanti ajar ler camne nak wat baju kebaya plak...Sy selalu gak bukak kt mygfl tu..
zuejb
QUOTE(brownsugar @ Feb 5 2007, 03:17 PM) *
<span style='color:blue'>hie semua.....salam berkenalan....BS nak tanya ada sesiapa pandai jahit manik tak? Baju kurung pahang atau baju kurung riau....lebih kurang sama macam baju kurung tapi baju nyer kembang sikit[ di bawah</span>



hobi saya masa lapang jahit manik, lebih kepada baju sendirilah tapi ada juga ambil upah. sekarang ni tengah nak belajar2 jahit baju, kalau tak silap saya pernah terjumpa satu web yang ajar jahit baju ni (selain dari mygfl, kat web dia tu ada juga dia refer ker mygfl ni) tapi saya tak ingatlah dan masa tu lupa nak bookmark, kalau ada sesiapa tahu tolong inform
isairlea
QUOTE(miraman @ Jan 12 2007, 05:22 PM) *
seluar nanti akan disertakan

Tapi kalau nak belajar byk lagi
boleh gi web ni

MyGFL
macam2 ada-langsir, baju kurung.....
tapi kena reg dulu.


free ke kena bayar?
sharax
apsal dah x boleh link MyGFL tu?
instead, die direct to mygfl.gov.my...
tapi xde link nak register pulak...
zahraamuslimahshop
haah laaa...saye try ...die appear link broken
putrizahrah
kak mira...bagi cara buat baju blaus
sal55
Salam...lama dah topik ni yer...myGFL tu mmg dah tak der dah...x tau la naper ditutup...kalau sesaper nak belajar cara menjahit baju kurung tu...mungkin website2 ni boleh membantu...sekadar berkongsi...

Tutorial Menjahit Baju Kurung:
Tutorial Menjahit Baju Kurung

Panduan menjahit baju kurung:
Panduan Menjahit Baju Kurung

Kelas menjahit baju kurung, akak ni kat Sri Kembangan:
Kelas Menjahit Baju Kurung

sal55
mmg bnyk kelebihannya kalau kita pandai menjahit ni...3 dalam 1...dapat berjimat sbb boleh jahit baju sendiri...boleh jugak jd hobi, masa2 terluang tu mmg terisi la...satu lagi, boleh cari duit lebih...hehehehee...

belajar cara jahit satu jenis baju jer baju kurung lps tu ambik upah jahit baju kurung jer pun dah leh dapat duit lebih...ye lah, baju kurung ni dari zaman dulu sampai skrg org pakai. jd jom la kita belajar cara jahit baju kurung lepas tu leh la jahit baju sendiri lps tu ambik upah menjahit...hehehhe...

bnyk tempat leh belajar teknik menjahit baju kurung ni. Leh pergi kelas menjahit, skrg ni ada jugak khidmat yg pengajar boleh dtg rumah untuk ajar kita menjahit...tp, yg ni mahal sikit la...tp, skrg ni dah ada jual panduan menjahit baju kurung yg harganya lagi murah & berbaloi berbanding pi kelas menjahit. Terpulang pada diri masing2...

Ni kelas menjahit yg saya tau:
Kelas menjahit baju kurung 1
kelas jahit baju kurung 2

Ni ada jugak panduan lengkap menjahit baju kurung:
panduan jahit baju kurung
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.