Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Menu Dalam Pantang
Mesra.net Forum > UMUM > Sembang-Sembang Kaum Ibu & Isteri
M@T@H@R1
aper menu korang masa dalam pantang ek... mana tau leh dipelbagaikan utk sesiapa yang menanti saatnye melahirkan...

utk aku:
disebabkan mama aku cina, dia sediakan ala cina la....

menu:
1. ayam masak halia
2. sayur sawi rebus dgn minyak bijan
3. ikan merah kukus
4. sup ikan
5. ayam paprik
6. ayam masak lada hitam
7. sawi goreng bijan

pastu takleh minum air kosong langsung. minum air rebusan ginseng cina ngan akar aper tah ngan kurma merah... huhuhu tak sedap. pastu takleh minum air sejuk (bukan ais) kena suam...... huhuhuu
M@T@H@R1
nak resepi leh pm aku.. hehehehhe
ciksu
matahari...bestnya menu
kiatnyer asyik benda2 keringjer...
pastu takmo mak buatlah sup2.....
mak nak buat mcm2 sian pulak kt dia...
coz mstu bulan posa..... laugh.gif

matahari...ayam papriktu letakper....ker mcm yg paprik biasa
DoraDxplorer
menu masa pantang ...

sbb jatuh hari raya ....


1) rendang

2) nasi impit

3) kuih tart and kuih2 raya yg lain

4) nasi beriani, minyak dsb.

5) air sirap, oren, dsb. tp amik suam la.



huhuhu .... nasib baik x jadi apa2. alhamdulillah.
M@T@H@R1
QUOTE(ciksu @ Jan 23 2007, 05:00 PM)
matahari...bestnya menu
kiatnyer asyik benda2 keringjer...
pastu takmo mak buatlah sup2.....
mak nak buat mcm2 sian pulak kt dia...
coz mstu bulan posa..... laugh.gif

matahari...ayam papriktu letakper....ker mcm yg paprik biasa

ni paprik utk orang bersalin... hehehe

tapi tak bersalin pun leh jer nak try..

tumbuk bawang merah, putih, halia. halia tu kalo tak suka makan seketul2, tumbuk bia lumat.
ayam potong isi jer.
kalo bukan utk pantang, letak r sayur cam kobis bunga, carrot, kacang panjang... suka ati la.. jgn letak sawi sudah.. hehehe

tumis bawang n halia sampai garing. pastu masukkan ayam. dah agak masak ayam tu,masuk sayur. then masukkan sos cili, sos tomato (Optional), sos tiram, kicap cair. pastu ko letak r garam. aku tak letak pak aji. tapi pakai kiub tanpa msg. letak r seketul kiub ayam. kalo utk pantang, letak sket lada itam. wat syarat. kalo tak ketuk cili api then masukkan.

then tutup api, pastu kedarah... hekkk
M@T@H@R1
QUOTE(DoraDxplorer @ Jan 23 2007, 05:04 PM)
menu masa pantang ...

sbb jatuh hari raya ....


1) rendang

2) nasi impit

3) kuih tart and kuih2 raya yg lain

4) nasi beriani, minyak dsb.

5) air sirap, oren, dsb. tp amik suam la.



huhuhu .... nasib baik x jadi apa2. alhamdulillah.

pergh dasat r dora... memang perut kebal dak ni.
qiqi26
qiqi tak pernah berpantang..lum penah beranak...
masa mak qiqi beranak dulu, qiqi ada la tolong2 masakkan...
mak qiqi makan sawi masak tumis air, ikan selar kuning goreng dan sambal tumbuk (halia +ikan bilis+ lada hitam)
tu jer yg qiqi buatkan hari2...
resepi2 kat bwh ni qiqi ada simpan...jumpa kat forum lain..
saja jer simpan utk kegunanaan akan dtg..insya allah...

RESEPI DALAM PANTANG

(1) Ikan kering kurau masak lada hitam
- bwg merah
- lada hitam
- santan
- ikan kering
} semua ni buat cam masak lemak biasa tapi pekat.

(2) Ikan bilis ditumbuk + air limau nipis/cuka + lada hitam

(3) Ikan bilis goreng + bwg + cili

(4) Sayur sawi goreng tumis

SARDIN HALIA [ashra]
1 tin sadin
2 ulas bwg merah (hiris)
1 ulas bwg putih(hiris)
halia (hiris)
air
garam

panaskan minyak then goreng ikan sadin sampai garing
lepas tu angkat..kurangkan minyak..tumis bwang/halia sampai kuning
lepas tu campo air sket..dah mendidih masokkan ikan sardin tadi..
campo kuah sardin tu sket je

Menu Pantang [hanieliza]

ikan haruan bakar
daging bakar dicicah ngan sos lada hitam
ikan bilis digorengkan garing [mmg buat stok]
kerabu pegaga
masak lemak lada hitam peria
sup lobak putih + ikan bilis [untuk banyak susu badan dn kalsium]
tumis daun kucai + tahu [untuk banyakkan susu badan

kak liza selalunya makan peria dalam pantang..
kak liza buat sayur goreng..tumis bawang merah +| baw. putih ngan lada hitam..pecahkan telur dan masukkan peria..bila dah maasak..makan ngan nasi putih dan ikan bakar..

kak liza suka juga buat sos lada hitam semasa dalam pantang...

bahan
lada hitam
kunyit hidup garam
bawang putih 1 ulas jer..
sikit cuka
garam

semua bahan ni mesin dan gaulkan
simpan dan bila nak makan ....hidangkan jer..
rasa garam..dah mendidih & pekat boleh di angkat

KERABU PEGAGA[hanieliza]

Bahan:
1 ikat pegaga..bersihkan dan hiris kecil
1 cawan kelapa muda

bahan tumbuk...
1 s/k lada hitam
3 ulas bawang merah
sikit ikan bilis
garam

cara..
1. tumiskan sikit bahan tumbuk dan kelapa.
2. bila dah agak kering..masukkan pegaga dan tuutup api..
3. kacau rata dan hidangkan..

simple kan...

kalau bukan dalam pantang..boleh tambahkan cili merah..ikut kepedasan yg bolehlah...
memang sedap.....
alamak..citer bab kerabu ni..nampak gaya kena cari pegaga lah ...
nak kerabu..nak kerabu..nak kerabuuuuuu

DAGING BAKAR[hanieliza]

Bahan-bahan
300 gm daging lembut
garam
minyak

Cara
1. Gaulkan daging dgn garam dan panggang sehingga amsak.
2. Renjiskan minyak sekali sekala supaya tidak melekat pada pemanggang.

Air Assam
4 keping adsama gelugor
garam
5 s/k lada hitam tumbuk
sedikit hirisan bawang kecil

Cara gaulkan senua bahan dan rasakan garamnya.

IKAN KERING MASAK HALIA[hanieliza]

Bahan-bahan
200 gm ikan kering [isi]
1 cawan santan
3 sm halia
3 ulas bawang putih
2 s/k lada hitam
2 keping asam gelugor
2 sm kunyit hidup
garam[jika perlu]

Cara
1. Bersihkan isi ikan kering dan potong kecil.
2. Masukkan dalam periuk bersma abahn2 lain.
3. Masakkan sehingga kuah pekat.
4. Angkat dan hidangkan bersama nasi.

HARUAN PANGGANG HALIA[hanieliza]

Bahan-bahan:
1 ekor ikan haruan
1 biji limau nipis [ambilkan jusnya]
2 s/b minyak
1/2 cawan air
1 s/k cuka
1 helai daun kunyit [mayang halus]
garam

bahan tumbuk
5 ulas bawang putih
6 sm halia
4 sm kunyit hidup

bahan rempah - tumbuk
1 s/k jintan manis
1 s/k jintan putih
1 s/k lada hitam

Cara
1. Ikan dibersihkan dan lumurkan jus limau. Basuhkan.
2. Gaulkan ikan dengan sedikit bahan tumbuk. Bakarkan.
3. Panaskan minyak dan tumiskan separuh lagi bahan tumbuk dan bahan rempah sehingga wangi dan naik minyak.
4. Masukkkan air dan masakkan sehingga mendideh dan pekat.
5. Masukkan cuka dan hirisan daun kunyit.
6. Angkat dan siramkan pada ikan bakar.
7. Hidangkan dan makan semasa panas.

NASI MENGKUDU[hanieliza]

Bahan-bahan
2 cawan beras [basuh dan toskan]
1 batang serai
3 cawan air rebusan daging
1 batang serai [ketukkan]
300 gm daging [rebuskan]
1 s/b serbuk lada hitam
1 s/b kerisek
3 ulas bawang merah [mayangkan]
2 helai daun mengkudu
garam

cara:

1. Bersihkan daging dan rebuskan sehingga lembut.
2. Masukkan beras, serai, air rebusan daging dan garam kedalam periuk dan masakkan saperti biasa.
3. Daun mengkudu di mayangkan halus dan rebus sehingga masak. Perahkan adaunnya sikit supaya kurang pahit.
4. Daging diketukkan dan potong nipis.
5. Campurkan lada hitam, bawang merah, kerisek, dan garam.
6. Gaulkan dengan ansi sehingga rata dan hidangkan

NASI PEGAGA[hanieliza]

Bahan-bahan:
3 cawan beras [basuh dan toskan]
3 s/k lada hitam
1 cawan santan pekat [boleh gantiikan dgn susu segar atau susu cair]
3 cawan air
150 gm daun pegaga
sedikit garam

cara:
1. Basuhkan pegaga dan kisarkan. Tapiskan dan ambil airnya.
2. Masakkan beras dengan air pegaga, lada hitam dan garam.
3. Apabila hampir kering tuangkan santan dan amsakkan saperti nasi biasa.

************************************************************

NASI HALIA[hanieliza]

Bahan-bahan
3 cawan beras
4 cawan air
100 gm halia [mesin dan tapiskan]
150 gm ikan kurau masin
1 batang serai [ketukkan]
2 s/k lada hitam
2 s/b kerisek
2 s/b air rendaman asam gelugor
2 ulas bawang putih ]
sedikit isi cekur ] tumbukkan
garam

Cara
1. Masukkan beras, serai dan perahan halia dalam periuk dan masakkan saperti nasi biasa.
2, Ikan kurau masin dibakar dan ditumbukkan isinya.
3. Gaulkan ikan tumbuk, kerisek, lada hitam, bawang putih, bawang putih isi cekor dan garam.
4. Bapurkan air rendaman asam keping. Kacau rata.
5. Taburkan atas nasi dan hidangkan supaya dimakan panas2.

************************************************************

NASI REMUNI KEDAH[hanieliza]

Bahan-bahan:
3 cawan beras [basuh dan toskan]
1/2 cawan pati dan remuni [kisarkan daun dan ambilkan airnya]
1 cawan santan pekat
3 cawan air
1 s/k halba
3 sm halia [mayangkan]
garam

Cara:
1. Campurkan semua abhan dalam periuk dan masak saperti nasi biasa.
2. Hidangkan bersama sambal ikan talang, ikan bilis goreng dan sambal kelapa.

resepi saya dlm pantang [jelitadangdut]...mak yg buat...

anggaran sendiri yer....
ikan merah (ikan yg tak gatal)
bawang merah -
bawang putih -
halia - ditumbuk
kunyit hidup -
lada hitam -
serai - ketuk
asam keping
garam secukup rasa

tumis bahan tumbuk..masukkan serai...garing dan naik bau...masukkan air....ikan...asam keping..garam....sesuaikan rasa

dah siap....simple jer....kalau makan bertambah le juga nasi....hi



Sop Ikan [sapi]

2 biji bawang merah-diblender
5 biji bawang putih-diblender
3 ibu jari halia-diblender(halia kene banyakkan skit supaya hilang angin di badan)
20 biji lada hitam-diblender
3 ekor ikan merah
2 biji tomato dibelah 4.
setitik serai,setitik lemgkuas
daun sop daun bawang(penting ni untuk bau yg sedap..pembuka selera)

Panaskan sesenduk minyak dlm periuk.Bila minyak sudah panas,masukkan bahan bender semuanya.Setelah garing masukkan air putih sebanyak 2 mangkuk besar.Bila kuah mendidih,masukkan ikan tadi.Tunggu sehingga ikan masak ..baru boleh taruk tomato dan daun daun tadi.Jangan lupa bubuh 1 sudu garam dan sedikit serbuk perasa.Setelah 1 minit,tutup api .Dah masak pun.Senang lagi berkhasiat.

Ikan kering tumbuk [tenko]

Ikan selar kering bakar then tumbuk.
Gaul dgn nasi panas
ciksu
QUOTE(M@T@H@R1 @ Jan 24 2007, 09:27 AM)
ni paprik utk orang bersalin... hehehe

tapi tak bersalin pun leh jer nak try..

tumbuk bawang merah, putih, halia. halia tu kalo tak suka makan seketul2, tumbuk bia lumat.
ayam potong isi jer.
kalo bukan utk pantang, letak r sayur cam kobis bunga, carrot, kacang panjang... suka ati la.. jgn letak sawi sudah.. hehehe

tumis bawang n halia sampai garing. pastu masukkan ayam. dah agak masak ayam tu,masuk sayur. then masukkan sos cili, sos tomato (Optional), sos tiram, kicap cair. pastu ko letak r garam. aku tak letak pak aji. tapi pakai kiub tanpa msg. letak r seketul kiub ayam. kalo utk pantang, letak sket lada itam. wat syarat. kalo tak ketuk cili api then masukkan.

then tutup api, pastu kedarah... hekkk

matahri~kalu mak kita mesti dia tak bg mkntu....
dia bg yg best2pun bila dah sembuh dr luka...
kalu tak ciksu curi mkn...
M@T@H@R1
aku yang bukan dalam pantang pun rasa terliur ek... keh keh
M@T@H@R1
QUOTE(ciksu @ Jan 24 2007, 01:57 AM)
QUOTE(M@T@H@R1 @ Jan 24 2007, 09:27 AM)
ni paprik utk orang bersalin... hehehe

tapi tak bersalin pun leh jer nak try..

tumbuk bawang merah, putih, halia. halia tu kalo tak suka makan seketul2, tumbuk bia lumat.
ayam potong isi jer.
kalo bukan utk pantang, letak r sayur cam kobis bunga, carrot, kacang panjang... suka ati la.. jgn letak sawi sudah.. hehehe

tumis bawang n halia sampai garing. pastu masukkan ayam. dah agak masak ayam tu,masuk sayur. then masukkan sos cili, sos tomato (Optional), sos tiram, kicap cair. pastu ko letak r garam. aku tak letak pak aji. tapi pakai kiub tanpa msg. letak r seketul kiub ayam. kalo utk pantang, letak sket lada itam. wat syarat. kalo tak ketuk cili api then masukkan.

then tutup api, pastu kedarah... hekkk

matahri~kalu mak kita mesti dia tak bg mkntu....
dia bg yg best2pun bila dah sembuh dr luka...
kalu tak ciksu curi mkn...

tu r kalo pantang melayu dasat sangat. asyik makan ikan kering talang jer.. mana ader zat. adik aku kata(doktor) luka ni pantang dia satu jer... air... bukan telur la aper la... tapi bila doktor cakap, orang tua kata doktor memangla cakap camtu sebab nak suh kita dok spital... isk isk.... satu pesanan, kalo luka csar ke jahit biasa ke, kalo mandi pastu lap sampai kering... guna hair dryer pun takper....
ciksu
QUOTE(M@T@H@R1 @ Jan 24 2007, 10:13 AM)
tu r kalo pantang melayu dasat sangat. asyik makan ikan kering talang jer.. mana ader zat. adik aku kata(doktor) luka ni pantang dia satu jer... air... bukan telur la aper la... tapi bila doktor cakap, orang tua kata doktor memangla cakap camtu sebab nak suh kita dok spital... isk isk.... satu pesanan, kalo luka csar ke jahit biasa ke, kalo mandi pastu lap sampai kering... guna hair dryer pun takper....

ooo....maknanya kena bg tempattu keringlah..
gud idea
sian tgk org lain...asyik mkn nasi dgn ikan masin, kuahpun takder

ciksu siap mintak mak buatkan sup sayur lg
kalu org lain tak bg...kononnya sayur sejuk...
sebabtu kalu duk spital dia bg mcm2 laugh.gif
MasCotek
QUOTE(ciksu @ Jan 24 2007, 10:21 AM)
QUOTE(M@T@H@R1 @ Jan 24 2007, 10:13 AM)
tu r kalo pantang melayu dasat sangat. asyik makan ikan kering talang jer.. mana ader zat. adik aku kata(doktor) luka ni pantang dia satu jer... air... bukan telur la aper la... tapi bila doktor cakap, orang tua kata doktor memangla cakap camtu sebab nak suh kita dok spital... isk isk.... satu pesanan, kalo luka csar ke jahit biasa ke, kalo mandi pastu lap sampai kering... guna hair dryer pun takper....

ooo....maknanya kena bg tempattu keringlah..
gud idea
sian tgk org lain...asyik mkn nasi dgn ikan masin, kuahpun takder

ciksu siap mintak mak buatkan sup sayur lg
kalu org lain tak bg...kononnya sayur sejuk...
sebabtu kalu duk spital dia bg mcm2 laugh.gif

Dulu masa pantang sy makan ikan haruan bakar dan sup
Sawi
Sunkist

Pastu sebulan baru mandi...mandi plak balut ngan plastik kat kena ceasar
tu...
M@T@H@R1
QUOTE(MasCotek @ Jan 24 2007, 02:57 AM)
QUOTE(ciksu @ Jan 24 2007, 10:21 AM)
QUOTE(M@T@H@R1 @ Jan 24 2007, 10:13 AM)
tu r kalo pantang melayu dasat sangat. asyik makan ikan kering talang jer.. mana ader zat. adik aku kata(doktor) luka ni pantang dia satu jer... air... bukan telur la aper la... tapi bila doktor cakap, orang tua kata doktor memangla cakap camtu sebab nak suh kita dok spital... isk isk.... satu pesanan, kalo luka csar ke jahit biasa ke, kalo mandi pastu lap sampai kering... guna hair dryer pun takper....

ooo....maknanya kena bg tempattu keringlah..
gud idea
sian tgk org lain...asyik mkn nasi dgn ikan masin, kuahpun takder

ciksu siap mintak mak buatkan sup sayur lg
kalu org lain tak bg...kononnya sayur sejuk...
sebabtu kalu duk spital dia bg mcm2 laugh.gif

Dulu masa pantang sy makan ikan haruan bakar dan sup
Sawi
Sunkist

Pastu sebulan baru mandi...mandi plak balut ngan plastik kat kena ceasar
tu...

iskk... mana leh tak mandi... kena mandi r... kang sakit len lak datang...

aku mandi, tapi lepas mandi, tekap tuala bersih n kering kat csar tu. then keringkan ngan hairdyer...

~ciksu~ kita kena makan benda2 yang berkhasiat. adik aku ader cakap, memang ader sayur yang sejuk. tapi actually bukan sejuk dalam term medical, dia ader kandungan yang membuatkan tindakbalas kimia dalam badan... cam kobis tu memang terbukti... tapi sayur kena makan. tat y ramai yang sembelit... sawi paling bagus utk orang pas bersalin....
MasCotek
Matahari..2 la pasal tanya hubby ..dia kata tak payah mandi lap2 jer...
pastu tanya lah 2,3 org yg biasa kena ceasar pun cakap tak boleh mandi.. itu sebab kita tak mandi.......benda tu dah keirng pun masih was2 lagi nak mandi..... happy.gif
M@T@H@R1
QUOTE(MasCotek @ Jan 24 2007, 03:13 AM)
Matahari..2 la pasal tanya hubby ..dia kata tak payah mandi lap2 jer...
pastu tanya lah 2,3 org yg biasa kena ceasar pun cakap tak boleh mandi.. itu sebab kita tak mandi.......benda tu dah keirng pun masih was2 lagi nak mandi..... happy.gif

sama la ngan aku.. mula2 takut nak mandi. mandi separuh jer... pastu letak plastik kat situ.. then adik aku cakap boleh mandi, tapi makesure bia kering...
aqueler
aku yg besalin normal pun tak mandi dekat sebulan mase 2nd baby.... pasal mase tu kene cikenpok.... mellow.gif

so... tak pantang sgt... urut pun takleh sebab mak bidan tak berani... katanye takleh kene minyak...

lauknye... bebalik singgang.... goreng kering.... bile boring suh mak aqu wat bubur... lagik senang nak telan.... blum.gif
kechik_comey
mak kc tak bape pantang..cuma dia tak bg makan ikan kembong,seafood,mee kuning n telur.. ais pn tak bg minum..yg lain tu bedal jek..

bila MIL dtg umah mak kc,dia nengok kc makan mcm2 mulala dia bebel kt kc..
ngan MIL makan rebus je..
MasCotek
Kite masih blom minum ais....
kechik_comey
QUOTE(MasCotek @ Jan 24 2007, 03:36 AM)
Kite masih blom minum ais....

tahannya nafsu belum minum ais..kc belum pn lps 60 hari da curi2 minum ais..
tak tahan godaan la..
aqueler
aqu mase dlm ari... jgn kate ais... minum sirap suam pun leh demam... nape ek..
kechik_comey
Badan aque tak tahan kot..kc masa dlm pantang minum air sirap..oren..semuala bedal...tp suam la..lps je 44 hari da minum ais
MasCotek
QUOTE(kechik_comey @ Jan 24 2007, 11:38 AM)
QUOTE(MasCotek @ Jan 24 2007, 03:36 AM)
Kite masih blom minum ais....

tahannya nafsu belum minum ais..kc belum pn lps 60 hari da curi2 minum ais..
tak tahan godaan la..

tongue.gif nak jaga badan kununn-kununnn
aqueler
QUOTE(kechik_comey @ Jan 24 2007, 11:45 AM)
Badan aque tak tahan kot..kc masa dlm pantang minum air sirap..oren..semuala bedal...tp suam la..lps je 44 hari da minum ais

kebal kc nih yek... biggrin.gif
kay_on
Menu?...

Gulai lemak nenas ngan ikan masin..kuah pekat + lada hitam
Sup ayam, masa kukus
Ikan kering goreng taruk air asam..
ikan merah kukuh
apa lagi ek.....lupalak.. blum.gif
M@T@H@R1
QUOTE(aqueler @ Jan 24 2007, 03:43 AM)
aqu mase dlm ari... jgn kate ais... minum sirap suam pun leh demam... nape ek..

orang kata tu bentan....
kechik_comey
QUOTE(M@T@H@R1 @ Jan 24 2007, 03:49 AM)
QUOTE(aqueler @ Jan 24 2007, 03:43 AM)
aqu mase dlm ari... jgn kate ais... minum sirap suam pun leh demam... nape ek..

orang kata tu bentan....

dari td pk apa pekataan tu..bentan upanya..
M@T@H@R1
QUOTE(kay_on @ Jan 24 2007, 03:49 AM)
Menu?...

Gulai lemak nenas ngan ikan masin..kuah pekat + lada hitam
Sup ayam, masa kukus
Ikan kering goreng taruk air asam..
ikan merah kukuh
apa lagi ek.....lupalak.. blum.gif

sedapnyer gulai lemak ikan kering ngn nanas.... huhuhu menelan air liur hekk
kay_on
QUOTE(M@T@H@R1 @ Jan 24 2007, 12:08 PM)
QUOTE(kay_on @ Jan 24 2007, 03:49 AM)
Menu?...

Gulai lemak nenas ngan ikan masin..kuah pekat + lada hitam
Sup ayam, masa kukus
Ikan kering goreng taruk air asam..
ikan merah kukuh
apa lagi ek.....lupalak.. tongue.gif

sedapnyer gulai lemak ikan kering ngn nanas.... huhuhu menelan air liur hekk

Memangler sedap..tp setengah org takut nak makan sbb ada nenas kan..
M@T@H@R1
hehehe masa bersalin tak merasa makan camtu... mak tak baper reti nak wat. ehek...
MasCotek
QUOTE(M@T@H@R1 @ Jan 24 2007, 12:53 PM)
hehehe masa bersalin tak merasa makan camtu... mak tak baper reti nak wat. ehek...

Kite pun tak makan..cuma kalo teringin jamah2 ckit...kalo rasa tak sedap badan tu berhenti jap....coz bukan duk ngan org tua..cam tu lah... happy.gif
M@T@H@R1
ada orang sumer benda leh makan. takder masalah.. tapi dgr orang kata, kalo anak sulung kita dah ajar manja, memang susah r bab makan ni. tapi kalo sulung dah hentam sumer... sendili mau iingat la badan nanti bila tuer ek.... susah tullllll.....
NaTasHa_aRieNa
QUOTE(M@T@H@R1 @ Jan 23 2007, 10:37 AM)
nak resepi leh pm aku.. hehehehhe

eheheeh...nih sure terer cakap cina nih

best laa dlm pantang buleh makan ayam....

kalo ikut malay style..
jangan harap nak sentuh ayam...
NaTasHa_aRieNa
hmmm...dlm pantang arituh...
-sup haruan
-haruan bakar
-sup sawi
-ikan masin talang + bawang goreng
-kari ikan bawal
-ikan bawal masak sambal
-limau sunkist

tu antara yg selalu makan laaa...
atty_fir
k,ty pun masa dlm pantang leh je makan ayam..
masa jahit lom tanggal..makan yg bakar2 je..cicah air asam..ngn sayur goreng

lepas jait tanggal dah leh makan berkuah
cam masak lemak ayam
sup ayam
sup sayur
pindang
M@T@H@R1
QUOTE(atty_fir @ Jan 24 2007, 06:49 AM)
k,ty pun masa dlm pantang leh je makan ayam..
masa jahit lom tanggal..makan yg bakar2 je..cicah air asam..ngn sayur goreng

lepas jait tanggal dah leh makan berkuah
cam masak lemak ayam
sup ayam
sup sayur
pindang

huhu air asam letak belacan tak????
Umi_Aliesha
QUOTE(NaTasHa_aRieNa @ Jan 24 2007, 02:43 PM)
hmmm...dlm pantang arituh...
-sup haruan
-haruan bakar
-sup sawi
-ikan masin talang + bawang goreng
-kari ikan bawal
-ikan bawal masak sambal
-limau sunkist

tu antara yg selalu makan laaa...

sama menu ngan ina...hari2 mkn ikan haruan fresh...tp minta kak emak jgn boh kepala ikan tu...ngeri tengok..ekekekeke

sup sayur pon tiap2 hari

lelain samopinagn mcm ikan kering, ikan bilis goreng tanpa minyak..x mkn lada hitam coz bb x tahan..mkn skit pon dah bertaik mata...

air plak..susu enfamama + air suam sampai abis pantang...
atty_fir
QUOTE(M@T@H@R1 @ Jan 24 2007, 04:08 PM)
huhu air asam letak belacan tak????

tak hingat le matahari sbb...
mak yg buat masa tu tongue.gif
M@T@H@R1
QUOTE(atty_fir @ Jan 24 2007, 08:58 AM)
QUOTE(M@T@H@R1 @ Jan 24 2007, 04:08 PM)
huhu air asam letak belacan tak????

tak hingat le matahari sbb...
mak yg buat masa tu blum.gif

kalo ader belacan siap bergaruk jer la.. ekekeke
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.