Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Bersalin
Mesra.net Forum > UMUM > Sembang-Sembang Kaum Ibu & Isteri
Pages: 1, 2, 3
ONE
Asíkum semue,

Sy nie bakal melahirkan 1st baby, so nk tanyela mane2 yg ade experience ape brg yg perlu kt bwk bile nk bersalin nnti?
ciksu
tak silap ciksu...paling ptg
kad pregnant...yg kaler merahtu
pastu ic...

lain2 kelengkapan kita n babylah...

oen nak bersalin kt hosp gomen ker private...
pastu brg kemas kena bukak...
masMerah
bawa tongkat semambu---

sekali kontraktion--- sekali kita godam laki ngan tongkat semambu...

sama sama sume

sama sama sakit
Diana2654
bawa keberanian rolleyes.gif
M@T@H@R1
sediakan satu beg dan letakkan di tempat yang senang dicapai cthnya di dalam bonet kereta, tepi pintu besar kat umah....

barang kelengkapan yang perlu - ibu
1. Kain batik
2. baju sebaiknya berbutang untuk memudahkan ibu menyusu.
3. bra utk menyusu (yang boleh bukak kat depan)
4. pad
5. stok spender secukupnya.
6. stokin
7. kelengkapan mandi
8. minyak angin (sebab slalu lepas bersalin rasa pening)

barang kelengkapan yang perlu - baby
1. baju siang baby
2. baju malam baby
3. barut
4. stokin tangan n kaki
5.napkin kain - utk bedung dia
6. pampers
7. topi baby
8. slimut baby dan bantal baby
9. peralatan mandian dan lepas mandi
10. minyak telon (tapi slalunyer sister tak kasik...)

peralatan lain
1. termos
2. biskut kering
3.milo atau kawasan yang sewaktu dengannya
4. cawan
5. pinggan
6. sudu

p/s: tips ni diberikan oleh nurse masa kat hospital melaka... jgn pakaikan anak baju, seluar, stokin, selimut dan bantal kuning... nanti anak nampak kuning... tak pasal kena tahan kat wad.

stakat ni ini yang saya ingat.. nanti kalo ader lagi, saya updated k....
Diana2654
QUOTE(M@T@H@R1 @ Jan 27 2007, 01:47 PM)
p/s: tips ni diberikan oleh nurse masa kat hospital melaka... jgn pakaikan anak baju, seluar, stokin, selimut dan bantal kuning... nanti anak nampak kuning... tak pasal kena tahan kat wad.

stakat ni ini yang saya ingat.. nanti kalo ader lagi, saya updated k....

ini diana agree....
masa lepas bersalin balik kg...biasanya bidan dtg check...
menjerit bidan tu tengok tilam baby/bantal/selimut (one set) kaler kuning...
kena bebel la jugak... cepat2 tukar...
mak diana jeling jer sebab sblm tu mak dah sound tapi degil x nak dengar... confused.gif
chome
Chome ari tu sediakan cukup lengkap barang2 baby...brg2 kita skali laa...
kita punyer tuh biasa la pakaian,kelengkapan diri sumer...
pad kemain lagi byk bawak...skali diorg dah sediakan...siap leh mintak2 lagi...
pad utk org bersalin tuh...tebal semcam jek..ader lagi simpan...
pehtu suar dalam pakai buang...tuh pun leh mintak...chome asik mintak air milo jek...last2 diorg bagi milo peket kecik2 tuh...nah...hambik ko.... tongue.gif
tapi cam baby tuh,baju mmg tak sempat pakaikan langsung...
chome bersalin kat ampang puteri...diorg mmg lps mandikan baby tuh,diorg pakaikan baju yg hospital punyer...selimut bantal sumer2 pun...pampers,bedak,kapas,tisu...sumer la diorg yg sediakan...sbb diorg yg mandikan...dapat kat kita dah wangi2...masa tu tak sabo jek rasa biler nak pakaikan baju yg kita beli nih...pehtu masa nak balik baru la tukar2 baju sumer...pakaikan yg kita sendiri... wub.gif
M@T@H@R1
QUOTE(chome @ Jan 27 2007, 06:38 AM)
Chome ari tu sediakan cukup lengkap barang2 baby...brg2 kita skali laa...
kita punyer tuh biasa la pakaian,kelengkapan diri sumer...
pad kemain lagi byk bawak...skali diorg dah sediakan...siap leh mintak2 lagi...
pad utk org bersalin tuh...tebal semcam jek..ader lagi simpan...
pehtu suar dalam pakai buang...tuh pun leh mintak...chome asik mintak air milo jek...last2 diorg bagi milo peket kecik2 tuh...nah...hambik ko.... tongue.gif
tapi cam baby tuh,baju mmg tak sempat pakaikan langsung...
chome bersalin kat ampang puteri...diorg mmg lps mandikan baby tuh,diorg pakaikan baju yg hospital punyer...selimut bantal sumer2 pun...pampers,bedak,kapas,tisu...sumer la diorg yg sediakan...sbb diorg yg mandikan...dapat kat kita dah wangi2...masa tu tak sabo jek rasa biler nak pakaikan baju yg kita beli nih...pehtu masa nak balik baru la tukar2 baju sumer...pakaikan yg kita sendiri... wub.gif

chome bersalin katner? swasta kot.... kiter tak mampu... kat gomen jer.... tak dpt nyer nk manja2 camtu... huhuhuhu
kucinggemukz
nak tanya.. kalau check up kat private, kena beranak kat private jugak eh? kat gvmt tak leh ek?
M@T@H@R1
QUOTE(kucinggemukz @ Jan 27 2007, 07:58 AM)
nak tanya.. kalau check up kat private, kena beranak kat private jugak eh? kat gvmt tak leh ek?

boleh. bagitau nak bersalin kat kerajaan.... nanti lagi berapa minggu dia akan suh pegi daftar kat spital gomen tu.....
ciksu
QUOTE(masMerah @ Jan 27 2007, 01:23 PM)
bawa tongkat semambu---

sekali kontraktion--- sekali kita godam laki ngan tongkat semambu...

sama sama sume

sama sama sakit

apertu mas...
yushida03
QUOTE(M@T@H@R1 @ Jan 27 2007, 01:47 PM)
sediakan satu beg dan letakkan di tempat yang senang dicapai cthnya di dalam bonet kereta, tepi pintu besar kat umah....

barang kelengkapan yang perlu - ibu
1. Kain batik
2. baju sebaiknya berbutang untuk memudahkan ibu menyusu.
3. bra utk menyusu (yang boleh bukak kat depan)
4. pad
5. stok spender secukupnya.
6. stokin
7. kelengkapan mandi
8. minyak angin (sebab slalu lepas bersalin rasa pening)

barang kelengkapan yang perlu - baby
1. baju siang baby
2. baju malam baby
3. barut
4. stokin tangan n kaki
5.napkin kain - utk bedung dia
6. pampers
7. topi baby
8. slimut baby dan bantal baby
9. peralatan mandian dan lepas mandi
10. minyak telon (tapi slalunyer sister tak kasik...)

peralatan lain
1. termos
2. biskut kering
3.milo atau kawasan yang sewaktu dengannya
4. cawan
5. pinggan
6. sudu

p/s: tips ni diberikan oleh nurse masa kat hospital melaka... jgn pakaikan anak baju, seluar, stokin, selimut dan bantal kuning... nanti anak nampak kuning... tak pasal kena tahan kat wad.

stakat ni ini yang saya ingat.. nanti kalo ader lagi, saya updated k....

barang kelengkapan utk suami/ayah dia??
Khayty
QUOTE(yushida03 @ Jan 28 2007, 10:38 AM)
QUOTE(M@T@H@R1 @ Jan 27 2007, 01:47 PM)
sediakan satu beg dan letakkan di tempat yang senang dicapai cthnya di dalam bonet kereta, tepi pintu besar kat umah....

barang kelengkapan yang perlu - ibu
1.  Kain batik
2. baju sebaiknya berbutang untuk memudahkan ibu menyusu.
3. bra utk menyusu (yang boleh bukak kat depan)
4. pad
5. stok spender secukupnya.
6. stokin
7. kelengkapan mandi
8. minyak angin (sebab slalu lepas bersalin rasa pening)

barang kelengkapan yang perlu - baby
1. baju siang baby
2. baju malam baby
3. barut
4. stokin tangan n kaki
5.napkin kain - utk bedung dia
6. pampers
7. topi baby
8. slimut baby dan bantal baby
9. peralatan mandian dan lepas mandi
10. minyak telon (tapi slalunyer sister tak kasik...)

peralatan lain
1. termos
2. biskut kering
3.milo atau kawasan yang sewaktu dengannya
4. cawan
5. pinggan
6. sudu

p/s: tips ni diberikan oleh nurse masa kat hospital melaka... jgn pakaikan anak baju, seluar, stokin, selimut dan bantal kuning... nanti anak nampak kuning... tak pasal kena tahan kat wad.

stakat ni ini yang saya ingat.. nanti kalo ader lagi, saya updated k....

barang kelengkapan utk suami/ayah dia??

kata-kata SEMANGAT & PENAWAR...berserta DOA...dan tak lupa $$$$$$$$

pegang tangan wife...kucup dahi dia...cakap lembut2 kat dia...
chome
Masa chome bersalin dulu hubby tak bawak pape barang dia....
Cuma dah lepas bersalin tuh,malam tu dia tido kat wad skali laa...
Sempat la dia balik amik baju2 dia...lgpun dekat jek nagn umah...
Sib baik dapat bilik satu katil jek...so...senang la skek...
Mlm tu hubby tido atas sofa la...dekat katil chome tuh...
Konon2 nak jaga baby la...skali baby nangis,dia tido tak sedar...
Puas la chome panggil...tak dgr...last2 chome baling ngan bantal...
Terus kelam-kabut bangun...aper daaa.... happy.gif
kay_on
Haha..kelakarler chome baling ngan bantal..erm kay_on lupalak..apa kelengkapan tuh..rasanya yg penting sepasang baju, diapers Newborn ngan lamping tuk bedung..
Dinda2734
dah lengkap dah tu member2 semua bg tips
cuma jgn lupa baby oil .. tak tahu lah kalau spital lain nk ke tak
kat putrajaya kena sediakan baby oil tuk bersihkan baby lps bersalin
dejayu2204
wub.gif

erm...same spt yg dingatkan oleh kakak2 aku berjuta kali..
ain82
QUOTE(Dinda2734 @ Jan 29 2007, 09:14 AM)
dah lengkap dah tu member2 semua bg tips
cuma jgn lupa baby oil .. tak tahu lah kalau spital lain nk ke tak
kat putrajaya kena sediakan baby oil tuk bersihkan baby lps bersalin

ha'ah dinda... dier siram baby tu ngan baby oil.. masa lps baby tu keluar....
chome
Ader tertinggal nih...jgn lupa bawak breast pad...
Penting tuh...kot2 time tuh susu dah byk kuar...mau bocor nnt....
Chome dah balik umah tuh baru start bengkak skek...asik bocor jek...
Sampai kena tukar baju jek...jap2 basah....hehehe.... happy.gif
Dinda2734
QUOTE(ain82 @ Jan 29 2007, 09:26 AM)
QUOTE(Dinda2734 @ Jan 29 2007, 09:14 AM)
dah lengkap dah tu member2 semua bg tips
cuma jgn lupa baby oil .. tak tahu lah kalau spital lain nk ke tak
kat putrajaya kena sediakan baby oil tuk bersihkan baby lps bersalin

ha'ah dinda... dier siram baby tu ngan baby oil.. masa lps baby tu keluar....

dia siram ker??
tak pasan arr blum.gif tp bengkeknya tertinggal kat labour room ..
botol besar lak tu sleep.gif
CuTiEy_SuKi^_^
suki bawak baju baby jerk sehelai...lain hospital sediakan... wink.gif
Dinda2734
QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Jan 29 2007, 09:39 AM)
suki bawak baju baby jerk sehelai...lain hospital sediakan... wink.gif

wahh ... bestnya cam tu ekk
ain82
QUOTE(Dinda2734 @ Jan 29 2007, 09:29 AM)
QUOTE(ain82 @ Jan 29 2007, 09:26 AM)
QUOTE(Dinda2734 @ Jan 29 2007, 09:14 AM)
dah lengkap dah tu member2 semua bg tips
cuma jgn lupa baby oil .. tak tahu lah kalau spital lain nk ke tak
kat putrajaya kena sediakan baby oil tuk bersihkan baby lps bersalin

ha'ah dinda... dier siram baby tu ngan baby oil.. masa lps baby tu keluar....

dia siram ker??
tak pasan arr tongue.gif tp bengkeknya tertinggal kat labour room ..
botol besar lak tu sleep.gif

ha'ah dinda.... ain tgk... masa tu baby x keluar habis g... pastu dier siram... agaknyer nak kasi licin kot..... ahaks.... ooo tertinggal yers,... yg ktorg lak nurse tanya nak bw balik x... hubby kata x yah la... sedekah kat sesapa..... pastu yang lawak nyer nurse tu kata... ada stgh tu botol pun minta balik... ain tgh sakit≤ leh gelak
kay_on
Yup..sesetgh hospital mintak baby oil tuk mudahkan baby keluar..so takdelah koyak rabak.. wink.gif
Dinda2734
QUOTE(ain82 @ Jan 29 2007, 09:45 AM)
QUOTE(Dinda2734 @ Jan 29 2007, 09:29 AM)
QUOTE(ain82 @ Jan 29 2007, 09:26 AM)
QUOTE(Dinda2734 @ Jan 29 2007, 09:14 AM)
dah lengkap dah tu member2 semua bg tips
cuma jgn lupa baby oil .. tak tahu lah kalau spital lain nk ke tak
kat putrajaya kena sediakan baby oil tuk bersihkan baby lps bersalin

ha'ah dinda... dier siram baby tu ngan baby oil.. masa lps baby tu keluar....

dia siram ker??
tak pasan arr tongue.gif tp bengkeknya tertinggal kat labour room ..
botol besar lak tu sleep.gif

ha'ah dinda.... ain tgk... masa tu baby x keluar habis g... pastu dier siram... agaknyer nak kasi licin kot..... ahaks.... ooo tertinggal yers,... yg ktorg lak nurse tanya nak bw balik x... hubby kata x yah la... sedekah kat sesapa..... pastu yang lawak nyer nurse tu kata... ada stgh tu botol pun minta balik... ain tgh sakit≤ leh gelak

dinda mesti arr kena mintak balik .....
botol besau tuu ...
hihihihihi
laugh.gif
aqueler
QUOTE(ain82 @ Jan 29 2007, 09:45 AM)
QUOTE(Dinda2734 @ Jan 29 2007, 09:29 AM)
QUOTE(ain82 @ Jan 29 2007, 09:26 AM)
QUOTE(Dinda2734 @ Jan 29 2007, 09:14 AM)
dah lengkap dah tu member2 semua bg tips
cuma jgn lupa baby oil .. tak tahu lah kalau spital lain nk ke tak
kat putrajaya kena sediakan baby oil tuk bersihkan baby lps bersalin

ha'ah dinda... dier siram baby tu ngan baby oil.. masa lps baby tu keluar....

dia siram ker??
tak pasan arr tongue.gif tp bengkeknya tertinggal kat labour room ..
botol besar lak tu sleep.gif

ha'ah dinda.... ain tgk... masa tu baby x keluar habis g... pastu dier siram... agaknyer nak kasi licin kot..... ahaks.... ooo tertinggal yers,... yg ktorg lak nurse tanya nak bw balik x... hubby kata x yah la... sedekah kat sesapa..... pastu yang lawak nyer nurse tu kata... ada stgh tu botol pun minta balik... ain tgh sakit≤ leh gelak

bukan nurse yg bersihkan ke?... aque bawak gak... tapi dlm labour room nurse tu bersihkan pas balut baby tu baru dier kasik kite.... ooo... so... yg dier dok lap budak tu ngan baby oil eh... baru tau... eheheh... tak penah tanye nurse tu plak... ape dlm botol tu.... tongue.gif

rasenye... selain baju n kelengkapan mandi... kene gak bawak wet tissue or... penyembur air ngan tisu/kapas.... senang nak bersihkan kalu budak tu buang air....
ain82
mmg la nurse yang bersihkan
sembonia
QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Jan 29 2007, 09:39 AM)
suki bawak baju baby jerk sehelai...lain hospital sediakan... wink.gif

sama ler..
blk baru baby pkai baju baru
MasCotek
Masa bersalin dulu sy bawa semer cukup lengkap...so senang lah... happy.gif
Dinda2734
QUOTE(aqueler @ Jan 29 2007, 09:52 AM)
rasenye... selain baju n kelengkapan mandi... kene gak bawak wet tissue or... penyembur air ngan tisu/kapas.... senang nak bersihkan kalu budak tu buang air....

betul tu .. baby wipes
pengalaman anak sulung ..
menjerit anak dinda sbb dinda basuh ngan air paip
wacko.gif
MasCotek
Sabun mandi pun kita bawak gak untuk kita pakai..coz kita duk 5 hari kat wad....sabun mandi yg sedia ada kita tak guna coz ramai sgt dah guna.
ciksu
ciksu dulu byk yg tak bawa....gara2 terbesalin.
byk brg baby ada kt kg......hahahhahha
maklumlah anak sulung
lgpun 3minggu awal kuar...manalah ciksu tau... sleep.gif
MasCotek
QUOTE(ciksu @ Jan 29 2007, 10:36 AM)
ciksu dulu byk yg tak bawa....gara2 terbesalin.
byk brg baby ada kt kg......hahahhahha
maklumlah anak sulung
lgpun 3minggu awal kuar...manalah ciksu tau... sleep.gif

yelah ciksu..

Kite dulu barang beli masa 7 bulan peknen...
Basuh semua keperluan tu....
Masuk 8 bulan dah ready dalam bag... biggrin.gif ..kita takut terberanak awal..
ciksu
QUOTE(MasCotek @ Jan 29 2007, 10:50 AM)
QUOTE(ciksu @ Jan 29 2007, 10:36 AM)
ciksu dulu byk yg tak bawa....gara2 terbesalin.
byk brg baby ada kt kg......hahahhahha
maklumlah anak sulung
lgpun 3minggu awal kuar...manalah ciksu tau... sleep.gif

yelah ciksu..

Kite dulu barang beli masa 7 bulan peknen...
Basuh semua keperluan tu....
Masuk 8 bulan dah ready dalam bag... biggrin.gif ..kita takut terberanak awal..

heheheh...tu yg nak tergelak
ciksu blh buat bodoh lg...
hahahhahha
nasib baiklah nurse tak mrh...
mula2tu dia nak mrh gak...bila dia tanya status
aku ckplah....baru lps gred jer.... laugh.gif
terus tak jd mrh...
MasCotek
QUOTE(ciksu @ Jan 29 2007, 11:13 AM)
QUOTE(MasCotek @ Jan 29 2007, 10:50 AM)
QUOTE(ciksu @ Jan 29 2007, 10:36 AM)
ciksu dulu byk yg tak bawa....gara2 terbesalin.
byk brg baby ada kt kg......hahahhahha
maklumlah anak sulung
lgpun 3minggu awal kuar...manalah ciksu tau... sleep.gif

yelah ciksu..

Kite dulu barang beli masa 7 bulan peknen...
Basuh semua keperluan tu....
Masuk 8 bulan dah ready dalam bag... biggrin.gif ..kita takut terberanak awal..

heheheh...tu yg nak tergelak
ciksu blh buat bodoh lg...
hahahhahha
nasib baiklah nurse tak mrh...
mula2tu dia nak mrh gak...bila dia tanya status
aku ckplah....baru lps gred jer.... laugh.gif
terus tak jd mrh...

status ni penting ciksu..jangan tak tauuu tongue.gif
ciksu
QUOTE(MasCotek @ Jan 29 2007, 11:16 AM)
status ni penting ciksu..jangan tak tauuu blum.gif

betul...kalu suri2 umah ambiklah ko...
dia tak tau yg suri2 umahtu laki dia keje aper...
actually mstu ciksu SRT.....sajerjer ckp kt depa baru abis gred
depa ingat aku kuno yer...
pastu terus layan baik tau...memula mcm sombongjer
yg duk praktikal jugak yg baik...
kakak2 ciksu selalu ckp...depa layan tgk status...

mas~actually brg2 baby ciksudah beli
tp duk kt kg...huhuhu
yg ada dgn ciksu baju diajer...
pas bersalin baru hubby g supermarket beli semuatu...
MasCotek
QUOTE(ciksu @ Jan 29 2007, 11:42 AM)
QUOTE(MasCotek @ Jan 29 2007, 11:16 AM)
status ni penting ciksu..jangan tak tauuu blum.gif

betul...kalu suri2 umah ambiklah ko...
dia tak tau yg suri2 umahtu laki dia keje aper...
actually mstu ciksu SRT.....sajerjer ckp kt depa baru abis gred
depa ingat aku kuno yer...
pastu terus layan baik tau...memula mcm sombongjer
yg duk praktikal jugak yg baik...
kakak2 ciksu selalu ckp...depa layan tgk status...

mas~actually brg2 baby ciksudah beli
tp duk kt kg...huhuhu
yg ada dgn ciksu baju diajer...
pas bersalin baru hubby g supermarket beli semuatu...

ciksu..bukan ker nurse tu akan tgk kat kad merah tu..kan semer dah tulis status kite....masa kite dulu nurse tgk kad jer...tak payah nak explain biggrin.gif
ciksu
QUOTE(MasCotek @ Jan 29 2007, 11:44 AM)
ciksu..bukan ker nurse tu akan tgk kat kad merah tu..kan semer dah tulis status kite....masa kite dulu nurse tgk kad jer...tak payah nak explain biggrin.gif

memaglah mas...kt kadtu dia tulis ciksuni suri umah...
pastu dia tanya gak ciksu...
ciksu ckplah baru gredjer...
memagpun baru abis gred....mstu ciksu tak dpt keje lg..

actually mcmni..ms masuk labour room ciksu tak bawak kad merah
kuikuikuiku....
bila dia naka mbik information kena tanya ciksu...
pastu hubby balik umah ambik...
MasCotek
Kenape jdi gitu erkk...heran--herannn..padahal manusia sama jer ada perasaan...

Perkara ni pernah jadi kat Kakak kite...masa tu dia lahir anak sulung gak...
Nurse kat situ asik2 marah jer...pastu bila tgk org tu gred UTM n cikgu baru manis mulut...layan cam raja..bukan apa dorang takut kite report...
Dinda2734
ada ke layanan ikut status ??
tak patut arrr ....

putrajaya ni mmg dah sah-sah dorang tahu org gomen
MasCotek
QUOTE(Dinda2734 @ Jan 29 2007, 11:59 AM)
ada ke layanan ikut status ??
tak patut arrr ....

putrajaya ni mmg dah sah-sah dorang tahu org gomen

Memanglah coz sy penah tgk ada sorang tu org kampung dan tak bekerja...dia bersalin kat situ kena marah kat nurse ntah apa2 sedangkan org tu baru je lps bersalin...kesian dia nangis..
ciksu
QUOTE(MasCotek @ Jan 29 2007, 11:58 AM)
Kenape jdi gitu erkk...heran--herannn..padahal manusia sama jer ada perasaan...

Perkara ni pernah jadi kat Kakak kite...masa tu dia lahir anak sulung gak...
Nurse kat situ asik2 marah jer...pastu bila tgk org tu gred UTM n cikgu baru manis mulut...layan cam raja..bukan apa dorang takut kite report...

mcm jd kat kakak ipar kita
padahal dia tak tau kakak ipartu saper....
dlm kad memaglag suri rumah....
sian tau
nasib baik tak terbersalin sorang2

ciksuni kira alhamdulillah
ingat utk anak k2 nak yg privatelah
ms dulu ciksu ta tau prosedur kena book dulu
lgpun yg gomen dekat dgn umah
kalu jauh mau terbesalin kt dlm keta dululah aku
kakak2 ciksu semua duk kelantan..
kbyaka kt sana nurse yg layan memag camtu
taktaulah tempat lain
MasCotek
Ciksu...ari tu kite nak beranak kat private...
Hubby kata kalo normal beranak kat private lebih kurang RM1200.00 jer..kalo c-sec RM4000-5000

Kalo c-sec beranak kat gomen...jimat ckit lagi pun sakit sama jer... tongue.gif

Tut..tut...kena c-sec...kat gomen la...tapi bayar RM1300.00 gak...kiranya tak menyesal la beranak kat gomen...nurse baik2 masa tu...dan yang paling penting anak kite sihat...Amin.
CuTiEy_SuKi^_^
QUOTE(sembonia @ Jan 29 2007, 10:10 AM)
QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Jan 29 2007, 09:39 AM)
suki bawak baju baby jerk sehelai...lain hospital sediakan... wink.gif

sama ler..
blk baru baby pkai baju baru

sembonia bersalin katner?... biggrin.gif
Dinda2734
QUOTE(MasCotek @ Jan 29 2007, 12:03 PM)
QUOTE(Dinda2734 @ Jan 29 2007, 11:59 AM)
ada ke layanan ikut status ??
tak patut arrr ....

putrajaya ni mmg dah sah-sah dorang tahu org gomen

Memanglah coz sy penah tgk ada sorang tu org kampung dan tak bekerja...dia bersalin kat situ kena marah kat nurse ntah apa2 sedangkan org tu baru je lps bersalin...kesian dia nangis..

bersalin kat 'situ' tu kat mana??
komplen arrr .... dry.gif org dah sakit2 nk beranak
dorang sedap2 jer nak sound
CuTiEy_SuKi^_^
bagi suki anak sulung baik pi private....maklumler kita takderk pengalaman lagi...
ciksu
QUOTE(MasCotek @ Jan 29 2007, 12:14 PM)
Ciksu...ari tu kite nak beranak kat private...
Hubby kata kalo normal beranak kat private lebih kurang RM1200.00 jer..kalo c-sec RM4000-5000

Kalo c-sec beranak kat gomen...jimat ckit lagi pun sakit sama jer... blum.gif

Tut..tut...kena c-sec...kat gomen la...tapi bayar RM1300.00 gak...kiranya tak menyesal la beranak kat gomen...nurse baik2 masa tu...dan yang paling penting anak kite sihat...Amin.

tulah....memula hubby offer gak
ciksu kata syg duit
kt tempat ciksu kira oklah....nurse baik gaklah
yg garang2 ni jenis ygdah tua
lg best ms danial kena tahan kt wad specialtu..
hahahahha....kt situ doktor pakarjer
hehehheeh...byk menda aku mereport
blum.gif
Dinda2734
QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Jan 29 2007, 12:17 PM)
bagi suki anak sulung baik pi private....maklumler kita takderk pengalaman lagi...

tak pe .....
hanya gomen yg yg mampu .... happy.gif
setakat ni bersalin 2 kali alhamdulillah ... ok!! happy.gif
MasCotek
QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Jan 29 2007, 12:17 PM)
bagi suki anak sulung baik pi private....maklumler kita takderk pengalaman lagi...

kalo yg tak de duit macamana..memang dah takde pilihan..itu pun dah dikira alhamdulillah...

Tapi pelik kan nape nurse ni garang2...
ciksu
QUOTE(MasCotek @ Jan 29 2007, 12:19 PM)
QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Jan 29 2007, 12:17 PM)
bagi suki anak sulung baik pi private....maklumler kita takderk pengalaman lagi...

kalo yg tak de duit macamana..memang dah takde pilihan..itu pun dah dikira alhamdulillah...

Tapi pelik kan nape nurse ni garang2...

nak kena sunat kot...
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2017 Invision Power Services, Inc.