Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Korang Pernah Tak Hilang Kereta
Mesra.net Forum > Vehicles & Transportation > Kereta, Motosikal, Basikal
apai77
Aku pernah hilang kereta tahun 2001.masa tu aku baru jer kerja kat jb.
Korang macamana pulak.

Kongsi ler pengalaman korang pulak.
ayubetul
aku ilang keta tahun 2005. ikut hubby aku g kursus seminggu, tapi aku lepak hotel je. keta tu kami parking kat basement hotel tu. kitorang g jalan2 x naik keta tp naik train je. lebih kurang 3 ari tinggal keta, mlm tu kitorg nak g jauh skit so nak naik keta la. turun je basement tu tgk2 keta lain dok kat paking kami. so pusing la keliling parking tu, mmg xde keta tu.. sedih sangat.. huh.gif pastu pihak hotel pun mcm x berapa nk tolong sbb dia kata kitorang x bgtau kita paking kat situ. selalunya org luar mana bleh masuk sewenang2nya area parking ni.. tension.. mad.gif pastu report je la. sampai skang xdapat berita. dah arwah kot keta tu hehe..
apai77
QUOTE(ayubetul @ May 16 2007, 02:43 PM) *
aku ilang keta tahun 2005. ikut hubby aku g kursus seminggu, tapi aku lepak hotel je. keta tu kami parking kat basement hotel tu. kitorang g jalan2 x naik keta tp naik train je. lebih kurang 3 ari tinggal keta, mlm tu kitorg nak g jauh skit so nak naik keta la. turun je basement tu tgk2 keta lain dok kat paking kami. so pusing la keliling parking tu, mmg xde keta tu.. sedih sangat.. huh.gif pastu pihak hotel pun mcm x berapa nk tolong sbb dia kata kitorang x bgtau kita paking kat situ. selalunya org luar mana bleh masuk sewenang2nya area parking ni.. tension.. mad.gif pastu report je la. sampai skang xdapat berita. dah arwah kot keta tu hehe..

biasa ler tuh....

aku nya pun tak tau apa citer .ingat dah jadi spare part diorang dah.
abis tu. apa citer insurans ko.
dolly
keta ilang kena curi depan condo je tp luar kawasan condo la pak gad pon tokleh buat apa2..thn lepas.. dpt dah duit insurance takde problem biggrin.gif

nak jadik citer keta tu dah 2nd time kena curi.. 1st time dpt balik.. mmg kes polis lagi sbb tak settle.. alih2 ilang 2nd time... lagi bagus leh claim insurance... ada hikmah di sebalik kehilangan good.gif
apai77
QUOTE(dolly @ May 16 2007, 03:59 PM) *
keta ilang kena curi depan condo je tp luar kawasan condo la pak gad pon tokleh buat apa2..thn lepas.. dpt dah duit insurance takde problem biggrin.gif

nak jadik citer keta tu dah 2nd time kena curi.. 1st time dpt balik.. mmg kes polis lagi sbb tak settle.. alih2 ilang 2nd time... lagi bagus leh claim insurance... ada hikmah di sebalik kehilangan good.gif



keta ko mesti cantik nyer kan kan
zan
aku [ernah hilang kereta di mid valley tapi rupa2nya aku parking salah tempat... kih kih kih..

tips utk minimise kehilangan kereta

1. jangan parking di tempat sunyi atau kurang orang lalu lalang atau gelap di waktu malam.

2. jangan parking di satu2 lokasi lebih dari 2 hari. seorang atau sekumpulan pencuri punyai mata yg tajam dan memori yg bagus. masuk hari ke-3 kereta anda akan ghaib

3. jangan parking di tempat yg serupa setiap hari. ini memudahkan pencuri membuat perancangan

4. gunakan kunci steering atau kunci gear, cukup untuk beri delay. pencuri tidak suka delay dan mereka tidak akan ambil risiko.

5. sebaiknya parking kereta dgn keadaan roda membelok habis ke kiri atau kanan, ini menyukarkan kereta di tunda.

6. sebaiknya perking kereta dalam keadaan parking brake lock, begitu juga posisi gear (P untuk auto, sebarang gear bagi kereta manual)

7. bagi anda yang punyai kereta mahal, jangan sayang untuk berbelanja lebih. gunakan sistem alarm yg berkualiti seperti Cobra/Viper/Mambra dan sebaiknya bersama immobiliser. sistem alarm terbaik antaranya mempunyai pengesan ketukan tingkap, anti vibration, anti towing/jack dan juga GPS tracker. berbaloi.

ini kerana sekiranya kita membuat tuntutan insurans, pihak insurans akan tunggu siasatan polis ditutup dalam masa 6 bulan. ini kerana ada kemungkinan kereta anda dijumpai semula selepas beberapa bulan. jika tidak, maka polis akan tutup siasatan sebagai hilang dan insurans akan mula memproses bayaran.

pihak insurans pula akan mambuat siasatan dan ini termasuklah sama ada kehilangan kereta anda genuine atau disengajakan. sekiranya kereta anda diambil oleh 'Ah Long' atau dicuri di stesen minyak di mana kunci kereta terbiar, maka insurans tidak akan membayar. ini disebut kelalaian atau negligence.

bayaran pula dibuat mengikut nilai semasa kereta anda hilang. adakalanya, nilai pinjaman di bank lebih tinggi maka berakhir dgn kita masih berhutang beberapa ribu sedangkan keretanya tiada.
apai77
QUOTE(zan @ May 17 2007, 05:06 PM) *
aku [ernah hilang kereta di mid valley tapi rupa2nya aku parking salah tempat... kih kih kih..

tips utk minimise kehilangan kereta

1. jangan parking di tempat sunyi atau kurang orang lalu lalang atau gelap di waktu malam.

2. jangan parking di satu2 lokasi lebih dari 2 hari. seorang atau sekumpulan pencuri punyai mata yg tajam dan memori yg bagus. masuk hari ke-3 kereta anda akan ghaib

3. jangan parking di tempat yg serupa setiap hari. ini memudahkan pencuri membuat perancangan

4. gunakan kunci steering atau kunci gear, cukup untuk beri delay. pencuri tidak suka delay dan mereka tidak akan ambil risiko.

5. sebaiknya parking kereta dgn keadaan roda membelok habis ke kiri atau kanan, ini menyukarkan kereta di tunda.

6. sebaiknya perking kereta dalam keadaan parking brake lock, begitu juga posisi gear (P untuk auto, sebarang gear bagi kereta manual)

7. bagi anda yang punyai kereta mahal, jangan sayang untuk berbelanja lebih. gunakan sistem alarm yg berkualiti seperti Cobra/Viper/Mambra dan sebaiknya bersama immobiliser. sistem alarm terbaik antaranya mempunyai pengesan ketukan tingkap, anti vibration, anti towing/jack dan juga GPS tracker. berbaloi.

ini kerana sekiranya kita membuat tuntutan insurans, pihak insurans akan tunggu siasatan polis ditutup dalam masa 6 bulan. ini kerana ada kemungkinan kereta anda dijumpai semula selepas beberapa bulan. jika tidak, maka polis akan tutup siasatan sebagai hilang dan insurans akan mula memproses bayaran.

pihak insurans pula akan mambuat siasatan dan ini termasuklah sama ada kehilangan kereta anda genuine atau disengajakan. sekiranya kereta anda diambil oleh 'Ah Long' atau dicuri di stesen minyak di mana kunci kereta terbiar, maka insurans tidak akan membayar. ini disebut kelalaian atau negligence.

bayaran pula dibuat mengikut nilai semasa kereta anda hilang. adakalanya, nilai pinjaman di bank lebih tinggi maka berakhir dgn kita masih berhutang beberapa ribu sedangkan keretanya tiada.



5. sebaiknya parking kereta dgn keadaan roda membelok habis ke kiri atau kanan, ini menyukarkan kereta di tunda.
zan... tak der effect apa apa ker kalo kereta di buat gini.eg: alignment akan lari ker ... atau aper
zan
QUOTE(apai77 @ May 17 2007, 05:13 PM) *
5. sebaiknya parking kereta dgn keadaan roda membelok habis ke kiri atau kanan, ini menyukarkan kereta di tunda.
zan... tak der effect apa apa ker kalo kereta di buat gini.eg: alignment akan lari ker ... atau aper


alignemtn boleh buat selalu, in fact alignment patut buat 10,000km sekali. so, nak buat alignment selalu ke atau nak keta hilang?

he he he...alignment lebih mudah lari semasa kita memandu....

rahsianya ialah...syhhh...menyusahkan pencuri. mereka tak suka kerja susah.
apai77
QUOTE(zan @ May 17 2007, 05:26 PM) *
QUOTE(apai77 @ May 17 2007, 05:13 PM) *
5. sebaiknya parking kereta dgn keadaan roda membelok habis ke kiri atau kanan, ini menyukarkan kereta di tunda.
zan... tak der effect apa apa ker kalo kereta di buat gini.eg: alignment akan lari ker ... atau aper


alignemtn boleh buat selalu, in fact alignment patut buat 10,000km sekali. so, nak buat alignment selalu ke atau nak keta hilang?

he he he...alignment lebih mudah lari semasa kita memandu....

rahsianya ialah...syhhh...menyusahkan pencuri. mereka tak suka kerja susah.


DUA DUA AKU TAK NAK. HEHEHEHEHEEH
zan
alignment mesti dibuat selalu supaya kempat-empat tayar haus secara seimbang dan menyelamatkan dompet kita. sekiranya tayar botak sebelah, kita kena tukar tayar baru sedangkan sebahagian besarnya masih tebal.
apai77
QUOTE(apai77 @ May 17 2007, 05:13 PM) *
QUOTE(zan @ May 17 2007, 05:06 PM) *
aku [ernah hilang kereta di mid valley tapi rupa2nya aku parking salah tempat... kih kih kih..

tips utk minimise kehilangan kereta

1. jangan parking di tempat sunyi atau kurang orang lalu lalang atau gelap di waktu malam.

2. jangan parking di satu2 lokasi lebih dari 2 hari. seorang atau sekumpulan pencuri punyai mata yg tajam dan memori yg bagus. masuk hari ke-3 kereta anda akan ghaib

3. jangan parking di tempat yg serupa setiap hari. ini memudahkan pencuri membuat perancangan

4. gunakan kunci steering atau kunci gear, cukup untuk beri delay. pencuri tidak suka delay dan mereka tidak akan ambil risiko.

5. sebaiknya parking kereta dgn keadaan roda membelok habis ke kiri atau kanan, ini menyukarkan kereta di tunda.

6. sebaiknya perking kereta dalam keadaan parking brake lock, begitu juga posisi gear (P untuk auto, sebarang gear bagi kereta manual)

7. bagi anda yang punyai kereta mahal, jangan sayang untuk berbelanja lebih. gunakan sistem alarm yg berkualiti seperti Cobra/Viper/Mambra dan sebaiknya bersama immobiliser. sistem alarm terbaik antaranya mempunyai pengesan ketukan tingkap, anti vibration, anti towing/jack dan juga GPS tracker. berbaloi.

ini kerana sekiranya kita membuat tuntutan insurans, pihak insurans akan tunggu siasatan polis ditutup dalam masa 6 bulan. ini kerana ada kemungkinan kereta anda dijumpai semula selepas beberapa bulan. jika tidak, maka polis akan tutup siasatan sebagai hilang dan insurans akan mula memproses bayaran.

pihak insurans pula akan mambuat siasatan dan ini termasuklah sama ada kehilangan kereta anda genuine atau disengajakan. sekiranya kereta anda diambil oleh 'Ah Long' atau dicuri di stesen minyak di mana kunci kereta terbiar, maka insurans tidak akan membayar. ini disebut kelalaian atau negligence.

bayaran pula dibuat mengikut nilai semasa kereta anda hilang. adakalanya, nilai pinjaman di bank lebih tinggi maka berakhir dgn kita masih berhutang beberapa ribu sedangkan keretanya tiada.



5. sebaiknya parking kereta dgn keadaan roda membelok habis ke kiri atau kanan, ini menyukarkan kereta di tunda.
zan... tak der effect apa apa ker kalo kereta di buat gini.eg: alignment akan lari ker ... atau aper





BRO... ko tau tak aper masalah motor aku.....
itu hari aku tukar clutch plate motor aku.
biasanya tak der bunyi berdengung kat motor aku.
tapi kali nie ader bunyi pulak ...
motor aku yamaha srx
please bro..
zan
maaf, no answer. naper motor kau kena tukar clutch? motor cub 4-stroke punya clutch tahan lama kan? jenis wet multiple.

kau selalu wheelie ke?
apai77
QUOTE(zan @ May 17 2007, 05:33 PM) *
maaf, no answer. naper motor kau kena tukar clutch? motor cub 4-stroke punya clutch tahan lama kan? jenis wet multiple.

kau selalu wheelie ke?



tak der ler....moto aku dah 9 tahun tak tukar clutch plate.dia nye pergi pun dah tak mau pergi.
tu decide tukor baru.tak tau pulak kena sakit lain....
zan
QUOTE(apai77 @ May 17 2007, 05:48 PM) *
QUOTE(zan @ May 17 2007, 05:33 PM) *
maaf, no answer. naper motor kau kena tukar clutch? motor cub 4-stroke punya clutch tahan lama kan? jenis wet multiple.

kau selalu wheelie ke?



tak der ler....moto aku dah 9 tahun tak tukar clutch plate.dia nye pergi pun dah tak mau pergi.
tu decide tukor baru.tak tau pulak kena sakit lain....

motor kapchai klac automatik (mcm EX5, wave, SRE, SRX, SRL) guna klac basah. kalau pertukaran minyak maintain, aku rasa leh tahan lama. eh, yamah punya produk kan? baper km motor kau dah jalan? barang guna original ke local? aku rasa sure bukan original kan? tu lah masalahnya.

apa lagi? jual motor laa...LC135 tu baik punya barang.
SeLiPaR^AdiDaS
QUOTE(apai77 @ May 16 2007, 01:20 PM) *
Aku pernah hilang kereta tahun 2001.masa tu aku baru jer kerja kat jb.
Korang macamana pulak.

Kongsi ler pengalaman korang pulak.


kete apa bai?
apai77
QUOTE(zan @ May 17 2007, 06:01 PM) *
QUOTE(apai77 @ May 17 2007, 05:48 PM) *
QUOTE(zan @ May 17 2007, 05:33 PM) *
maaf, no answer. naper motor kau kena tukar clutch? motor cub 4-stroke punya clutch tahan lama kan? jenis wet multiple.

kau selalu wheelie ke?



tak der ler....moto aku dah 9 tahun tak tukar clutch plate.dia nye pergi pun dah tak mau pergi.
tu decide tukor baru.tak tau pulak kena sakit lain....

motor kapchai klac automatik (mcm EX5, wave, SRE, SRX, SRL) guna klac basah. kalau pertukaran minyak maintain, aku rasa leh tahan lama. eh, yamah punya produk kan? baper km motor kau dah jalan? barang guna original ke local? aku rasa sure bukan original kan? tu lah masalahnya.

apa lagi? jual motor laa...LC135 tu baik punya barang.



wei bro .. aku pakai asli punya ler....

aku mmg selalu pakai nie motor... dulu masa aku hilang keta ... motor nie ler penyelamat aku
dolly
QUOTE(apai77 @ May 17 2007, 09:59 AM) *
QUOTE(dolly @ May 16 2007, 03:59 PM) *
keta ilang kena curi depan condo je tp luar kawasan condo la pak gad pon tokleh buat apa2..thn lepas.. dpt dah duit insurance takde problem biggrin.gif

nak jadik citer keta tu dah 2nd time kena curi.. 1st time dpt balik.. mmg kes polis lagi sbb tak settle.. alih2 ilang 2nd time... lagi bagus leh claim insurance... ada hikmah di sebalik kehilangan good.gif



keta ko mesti cantik nyer kan kan


ntah le tp masa ilang 2nd time tu mmg baru lepas bikin.. dekat 3 ribu gaks spend.. aku suspect apek mechanic yg aku anto tu kot... tp tak baik berperasangka kannnn
nora alina
PENGUMUMAN.
MOHON SANGAT2 BANTUAN JASA BAIK WARGA Mesra.net
KERETA SUAMI SY DI CURI!!19 JUNE 2009.
Assalamualaikum w.k.t


Sy ingin memaklumkan atau mohon bantuan warga wmc.
Kereta suami saya dicuri. Harap jika ada sesiapa ternampak atau mengesyaki terdapat kereta seperti dibawah ,sila hubungi kami. tq.


Lokasi:Apartment Impian Damansara Damai).
lot parking kawasan rumah.
Tarikh: 19 June 2009
Masa: Antara Jam 11 pagi- 5 petang
Jenis kereta: ISWARA SEDAN WARNA BIRU TUA.
PLATE NUMBER: WEP 7902

LAPORAN POLIS TELAH DIBUAT PADA JAM 11 MALAM SELEPAS MENYEDARI KEHILANGAN/KETIADAAN KERETA SELEPAS SAMPAI DARI TEMPAT KERJA (BEKERJA MENAIKAI MOTORSIKAL).

P/S:Pelbagai usaha juga dilakukan,antaranya berjumpa dengan seseorang yg dapat melihat kejadian dengan petunjuk dari Allah S.w.t.(seorang ustaz)
Terdapat sedikit maklumat yg Insyaallah dapat membantu.Antaranya ialah.

1)Beliau boleh nampak ,kerja ini dilakukan pada waktu tengahari di mana 2 orang lelaki 30an (berkulit gelap berbadan gempal berambut kerinting ),dan seorang lagi (lelaki kurus berkepala botak.).
**PM utk mengetahui nama 2 lelaki terbabit.


"Crane/Tow Truck berwarna Hijau,dengan terdapat tulisan Lean Tin@ Ting Co. Sdn Bhd@ ,Beralamat di Batang Berjuntai,Kuala Selangor Road, digunakan untuk mencuri kereta suami saya."


**Kereta berinsurance 3rd party di mana pihak insurance tidak cover kehilangan. Dah habis bayar.


Melalui tinjauan beliau kereta suami sy tak dapat dilihat dengan jelas dimana ia berada sekarang. Harap kerjasama warga Batang Berjuntai,Kuala selangor yg ada maklumat tentang syarikat/Bengkel yang nama seakan2 atau hampir sama@ sama,sila hubungi saya di talian 017-3187242/017-3052923.
Boleh juga sms atau PM atau email di alina77@yahoo.com.

**Rupa kereta suami adalah spt dibawah. Gambar hanyalah contoh shj.
[font="Comic Sans MS"][/font]
Kopite
bersimpati atas kejadian yg menimpa. harap2 forumer lain akan sama2 tgk sambil2 drive kete terutama sekitar sg buloh n batang berjuntai.
ekei
mak aih takutnyee....

member aku die pkai civic thn 2000... cara untuk die elakkan kecurian, die cabut ECU kerete dia bw masuk umah atau bw bersama die tiap kali tiinggalkan kerete..

berkesan ke care tu
Kopite
QUOTE(ekei @ Jun 23 2009, 09:35 AM) *
mak aih takutnyee....

member aku die pkai civic thn 2000... cara untuk die elakkan kecurian, die cabut ECU kerete dia bw masuk umah atau bw bersama die tiap kali tiinggalkan kerete..

berkesan ke care tu


itupun bleh jgk. tapi x ke menyusahkan mcm tu?
civic bukan macam subaru impreza.
setiap unit impreza hanya 1 ECU sahaja yg bleh pakai.
kalau aku curi impreza yg lain n masukkan pada impreza yg lain walaupun model yg sama..enjin x boleh beroperasi sebab ECU tu datang dari jepun memang dh tetapkan hanya untuk kete tu aje.
x bleh swap atau exchange walaupun model n tahun yg sama.
itu baru betul2 sekuriti tahap space cop gaban
b777
QUOTE(Apek_Jinjang @ Jun 23 2009, 09:44 AM) *
QUOTE(ekei @ Jun 23 2009, 09:35 AM) *
mak aih takutnyee....

member aku die pkai civic thn 2000... cara untuk die elakkan kecurian, die cabut ECU kerete dia bw masuk umah atau bw bersama die tiap kali tiinggalkan kerete..

berkesan ke care tu


itupun bleh jgk. tapi x ke menyusahkan mcm tu?
civic bukan macam subaru impreza.
setiap unit impreza hanya 1 ECU sahaja yg bleh pakai.
kalau aku curi impreza yg lain n masukkan pada impreza yg lain walaupun model yg sama..enjin x boleh beroperasi sebab ECU tu datang dari jepun memang dh tetapkan hanya untuk kete tu aje.
x bleh swap atau exchange walaupun model n tahun yg sama.
itu baru betul2 sekuriti tahap space cop gaban

pehhhh... memang best la lu bro... belambak2 info...

ko buka bengkel keta kat ner.... heeeee
b777
QUOTE(Apek_Jinjang @ Jun 23 2009, 09:44 AM) *
QUOTE(ekei @ Jun 23 2009, 09:35 AM) *
mak aih takutnyee....

member aku die pkai civic thn 2000... cara untuk die elakkan kecurian, die cabut ECU kerete dia bw masuk umah atau bw bersama die tiap kali tiinggalkan kerete..

berkesan ke care tu


itupun bleh jgk. tapi x ke menyusahkan mcm tu?
civic bukan macam subaru impreza.
setiap unit impreza hanya 1 ECU sahaja yg bleh pakai.
kalau aku curi impreza yg lain n masukkan pada impreza yg lain walaupun model yg sama..enjin x boleh beroperasi sebab ECU tu datang dari jepun memang dh tetapkan hanya untuk kete tu aje.
x bleh swap atau exchange walaupun model n tahun yg sama.
itu baru betul2 sekuriti tahap space cop gaban

pehhhh... memang best la lu bro... belambak2 info...

ko buka bengkel keta kat ner.... heeeee
Kopite
QUOTE(b777 @ Jun 23 2009, 10:06 AM) *
QUOTE(Apek_Jinjang @ Jun 23 2009, 09:44 AM) *
QUOTE(ekei @ Jun 23 2009, 09:35 AM) *
mak aih takutnyee....

member aku die pkai civic thn 2000... cara untuk die elakkan kecurian, die cabut ECU kerete dia bw masuk umah atau bw bersama die tiap kali tiinggalkan kerete..

berkesan ke care tu


itupun bleh jgk. tapi x ke menyusahkan mcm tu?
civic bukan macam subaru impreza.
setiap unit impreza hanya 1 ECU sahaja yg bleh pakai.
kalau aku curi impreza yg lain n masukkan pada impreza yg lain walaupun model yg sama..enjin x boleh beroperasi sebab ECU tu datang dari jepun memang dh tetapkan hanya untuk kete tu aje.
x bleh swap atau exchange walaupun model n tahun yg sama.
itu baru betul2 sekuriti tahap space cop gaban

pehhhh... memang best la lu bro... belambak2 info...

ko buka bengkel keta kat ner.... heeeee


aku xpernah bukak bengkel kete pun.
kete aku pun hntr bengkel kalau nak servis..heheh
aku tau pasal subaru nie pun pasal member aku pakai impreza kat dubai. dia yg bg tau.
ekei
QUOTE(Apek_Jinjang @ Jun 25 2009, 11:51 PM) *
QUOTE(b777 @ Jun 23 2009, 10:06 AM) *
QUOTE(Apek_Jinjang @ Jun 23 2009, 09:44 AM) *
QUOTE(ekei @ Jun 23 2009, 09:35 AM) *
mak aih takutnyee....

member aku die pkai civic thn 2000... cara untuk die elakkan kecurian, die cabut ECU kerete dia bw masuk umah atau bw bersama die tiap kali tiinggalkan kerete..

berkesan ke care tu


itupun bleh jgk. tapi x ke menyusahkan mcm tu?
civic bukan macam subaru impreza.
setiap unit impreza hanya 1 ECU sahaja yg bleh pakai.
kalau aku curi impreza yg lain n masukkan pada impreza yg lain walaupun model yg sama..enjin x boleh beroperasi sebab ECU tu datang dari jepun memang dh tetapkan hanya untuk kete tu aje.
x bleh swap atau exchange walaupun model n tahun yg sama.
itu baru betul2 sekuriti tahap space cop gaban

pehhhh... memang best la lu bro... belambak2 info...

ko buka bengkel keta kat ner.... heeeee


aku xpernah bukak bengkel kete pun.
kete aku pun hntr bengkel kalau nak servis..heheh
aku tau pasal subaru nie pun pasal member aku pakai impreza kat dubai. dia yg bg tau.


camane apek leh tau byk pasal kete lak?? de pengalaman kje kat bengkel ke penah blaja kat u kos automotif ni?
Kopite
minat pasal kete n moto nie sejak zaman skolah lagi.
selain byk bercampur ngan pomen....ada jgk selak2 majalah, buku2, owners manual n bertanya kat org.
so, bila dh pakai kete.....blaja la skit2. mana bleh buat sendiri...aku buat la sendiri.

masa pomen repair kete aku...cilok2 la skit skill diaorg sambil2 tu tanya la apa nak tanya.
pastu join forum international n baca semua thread yg berkaitan enjin n sebagainya.

b777
QUOTE(Apek_Jinjang @ Jun 26 2009, 09:48 AM) *
minat pasal kete n moto nie sejak zaman skolah lagi.
selain byk bercampur ngan pomen....ada jgk selak2 majalah, buku2, owners manual n bertanya kat org.
so, bila dh pakai kete.....blaja la skit2. mana bleh buat sendiri...aku buat la sendiri.

masa pomen repair kete aku...cilok2 la skit skill diaorg sambil2 tu tanya la apa nak tanya.
pastu join forum international n baca semua thread yg berkaitan enjin n sebagainya.


iya lah klu minat punya pasal budak u pun leh kalah...keh..keh...
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.