Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Kamera Paling Best?
Mesra.net Forum > Sports, Recreation & Hobby > Lensa & Fotografi
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
badakwarnabiru
woo... ok gak tu.. brapa byk beg dapat nie...

ok gak tu dome price dia...

ermss...
500D ok gak... isskkk
mana satu nie unsure.gif
badakwarnabiru
woo... ok gak tu.. brapa byk beg dapat nie...

ok gak tu dome price dia...

ermss...
500D ok gak... isskkk
mana satu nie unsure.gif
izan7078
QUOTE(badakwarnabiru @ Apr 29 2009, 08:23 PM) *
woo... ok gak tu.. brapa byk beg dapat nie...

ok gak tu dome price dia...

ermss...
500D ok gak... isskkk
mana satu nie unsure.gif


bwb, I'm not trying to discourage you or anything. Just giving my honest opinion. Instead of worrying about which camera to buy, why not just make used of your current dslr and master your photography technique until you feel that you've outgrown the camera?. Anyone can buy the "latest and greatest" camera but if we cannot master the basic fundamentals on producing a great looking image, then even the bestest and greatest camera and lenses won't help much. As the age old saying goes..."it's the person behind the camera and not the camera itself that will either produce a good or bad photo".

Seriously, I'd rather spend that $$$ going for a basic photography lesson instead of wasting my $$$ in buying a new camera system. Remember, I'm still using a Nikon D200. Yes, I'll be upgrading to another dslr somewhere this year, but not just yet. I'm just waiting for the Nikon D700 price to drop to an acceptable level or when the D400 is introduce (rumor for now).

But IF you do really want to buy a new dslr, I would HIGHLY recommend canon 40D (I never like the canon 3 digit-D series) or Nikon D90 or maybe sony Alpha 700 or to a certain extent...fujifilm S5PRO (trust me, the S5PRO is still a capable camera that can produce good result straight out of the camera. That too depending on the person operating the camera).

There's no point in buying the latest dslr/compact camera with large megapixel with new technology and functions when all that we will do is upload it on the net or print it in 4R size.
badakwarnabiru
thanks izan for the wise advise... *insaf jap*

the only reason i want to upgrade is bcoz my current dslr is bad in noise control
especially when shooting at high ISO.


if not... i too wil rather spend the $$$ for photography course or to go travel to nice place n photograph. hehe

n im thinking after upgrade to intermediate level camera, i wil not upgrade for a long time..... maybe juz invest for a good lense lah.

n dats y im thinking bout 500D, bcoz of the price n it have outstanding noise reduction/control (as written in the review).


so which one... D90 or 500D... im not into sony biggrin.gif
owh plss... advise me more.
biys
QUOTE(badakwarnabiru @ Apr 29 2009, 10:45 PM) *
thanks izan for the wise advise... *insaf jap*

the only reason i want to upgrade is bcoz my current dslr is bad in noise control
especially when shooting at high ISO.


if not... i too wil rather spend the $$$ for photography course or to go travel to nice place n photograph. hehe

n im thinking after upgrade to intermediate level camera, i wil not upgrade for a long time..... maybe juz invest for a good lense lah.

n dats y im thinking bout 500D, bcoz of the price n it have outstanding noise reduction/control (as written in the review).


so which one... D90 or 500D... im not into sony biggrin.gif
owh plss... advise me more.


D90
good.gif
izan7078
QUOTE(badakwarnabiru @ Apr 29 2009, 10:45 PM) *
thanks izan for the wise advise... *insaf jap*

the only reason i want to upgrade is bcoz my current dslr is bad in noise control
especially when shooting at high ISO.


if not... i too wil rather spend the $$$ for photography course or to go travel to nice place n photograph. hehe

n im thinking after upgrade to intermediate level camera, i wil not upgrade for a long time..... maybe juz invest for a good lense lah.

n dats y im thinking bout 500D, bcoz of the price n it have outstanding noise reduction/control (as written in the review).


so which one... D90 or 500D... im not into sony biggrin.gif
owh plss... advise me more.


If high ISO performance is paramount to you, then...forget any other camera makers except for Canon and Nikon (Me too, I'm not into Sony). Before you DO buy a new dslr, asked yourself this question: How often will you be using high ISO?. I'm referring to ISO 8 0 0 and above. How frequent will you be using those ISO?. 50%?, 8 0%? or 90% of the time?. If it's more than 50% of your shooting style requires using high ISO 8 0 0 and above, then get the D90. For canon, I'd rather get the 40D instead of the 500D (just a presonal preferences).

But, with the current photography tools available on the market, using at least ISO 8 0 0 is not really a concerned for me as I can always used the noise remover software of my choice. And, if you print photos in 4R or 8R size, the ISO noise is not really an issue with your current dslr. Can't say that about compact camera's though, majority of it have very bad ISO above 200.

If anyone want to see how the noise of an ISO mega_shok.gif0 photo looked like on 4R print...., well, just send the photos for printing. I did ever said that, what we see online is different when viewing it on print, well, unless that person is a "pixel peeper".

And oh, btw, my D200, D50, S3PRO high ISO performance is worst than your 400D.
badakwarnabiru
kamera saya kalau iso 400 dan lebih sudah ada banyak noise

so i often use iso 100 or 200 only. outdoor n daylight ok lah...
but indoor or nite... hmmm very bad.

ermm... why in a world u already have D50, D200, etc but still looking for d400 d700?


onemesra
soma kamera best n ada klebihan n kekurangan tsendri..apa yg paling penting biar kita yg mgawal kamera n bkn kamera yg mgawal kita happy.gif
izan7078
QUOTE(badakwarnabiru @ Apr 30 2009, 01:53 PM) *
kamera saya kalau iso 400 dan lebih sudah ada banyak noise

so i often use iso 100 or 200 only. outdoor n daylight ok lah...
but indoor or nite... hmmm very bad.

ermm... why in a world u already have D50, D200, etc but still looking for d400 d700?


Oh...same goes for my current camera's, anything above ISO 400 the noise can be seen on screen. But on prints it's not that obvious and the details are still retained even when I'm using ISO mega_shok.gif0. With the proper metering you can actually avoid excessive noise.

Why I'm getting another camera?. Because my D50 has been converted to IR photography. My D200 will be my backup camera and either the rumor D400 (which is a APS-C) or the D700 (a Full Frame) will be my main camera. smile.gif

With two camera's when doing events photography, I can attached my main camera with a prime lens while my backup camera, I will attached a tele lens. So...I don't have to go through the hassle of switching lens and missing out on the action or that "once-in-a-lifetime" shot. smile.gif
syima
mine is just a stupid compact cam. embarrased to post pic using my cam ..ekkekeke coz nobody will notice.

xjukie
izan pls post in malay language, this is malay forum. Not all forumer good in english as u.

ok berbalik pada topic, tgk kepada keperluan anda.. setakat nak ada kamera nk sshoot gmbr pakwe/awek beli mhl2 bt pe ...
tapi kalau ade budget apa salahnya lantak la bukan duit kitorg pon meueheheh ..
skrg dslr dh murah .. seme org boleh beli .. cuma yg membezakan org yg btl2 minat dlm fotografi dengan x shj dpt membezakan kualiti gambar, permainan angle (sudut)

Kamera apa untuk saya?

Soalan ini kerap ditanya oleh mereka yang baru hendak berjinak dengan dunia fotografi.


Jawapannya bukanlah semudah atau sesukar yang disangkakan. Jika kita bertanyakan orang, mereka akan mengatakan:

*
Kamera atau jenis kamera yang mereka miliki atau ingin memiliki adalah kamera yang terbaik. Ini disebabkan oleh sifat manusia itu sendiri yang cuba untuk menyedapkan hati sendiri dengan apa yang telah di belanjakan atau
*
kerana teracun oleh iklan dan promosi yang dilakukan oleh pengeluar-pengeluar kamera atau.
*
Tokei kedai yang cuba menjual jenama yang mana mereka akan mendapat lebih komisyen dari agent atau pengedar.

Oleh itu, bagaimanakah seseorang individu itu hendak membuat pilihan? Untuk membuat pilihan tentang jenama atau jenis kamera yang ingin dimikli, setiap individu harus menyoal diri sendiri beberapa soalan asas yang penting sebelum mencapai keputusan. Soalan-soalan asas adalah seperti berikut, tidak kira samada film atau pun digital SLR:

Soalan #1: Sejauh manakah penggunaan kamera ini?
Soalan #2: Gambar yang macam mana yang saya nak ambil?
Soalan #3: Berapakah wang yang kita sanggup keluarkan?

Sebagai kesimpulannya atau moral of the story,

* ketahuilah dahulu selera kita dalam dunia fotografi ini,
*
buat kajian mengenai system kamera yang boleh memenuhi citrarasa sendiri. Banyak ruangan internet yang boleh kita cari. Rajin-rajinlah mencari. Disebabkan banyak laman web menggunakan English, kita terpaksalah rajin bertanya pada rakan-rakan kita yang jujur tentang apa yang diperkatakan dalam English tu. Dari situ, kita dapat sedikit ilmu pengetahuan tentang sistem manakah yang boleh menampung perkembangan minat kita. Bukan semua pengeluar ada membuat lensa seperti 600mm yang saya ceritakan dalam bab wildlife tu. Dari situ, kita akan dapat ilham sedikit...
*
Buat perbandingan dari segi spesifikasi dan juga kosnya mengikut kemampuan sendiri. Tak guna nak banding dengan benda-benda yang menggunung kalau bajet kita busut pun tak nampak..hehehehe. Berbelanjalah mengikut arah tuju yang ingin kita capai. Bak pepatah melayu, "Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit".
*
Pergi kedai dengan kawan dan mintak cuba model-model yang telah diperbandingkan tadi. Saya sebut ajak kawan, sebab kadang-kadang kedai kat Malaya ni pelik sikit! Nak cuba-cuba ni kadang-kadang dia orang tak layan. Jadi ajak kawan yang biasa dengan towkei kedai tu, senang kita nak mintak demo dan senang juga nak tawar menawar. Tengok dan rasa model mana yang sesuai atau serasi dengan tangan kita. Bak kata orang putih, "feeel the camera..."
*
Akhir sekali, apa-apa jenama kamera pun bagus, tetapi pilih mengikut bidang apa yang diminati, belilah sesuatu system yang menepati citrarasa dan fokus-kan usaha untuk mendapatkan imej yang dikehendaki menggunakan setting asas yang betul, juga teknik dan lensa yang sesuai.

http://docfaisalphotographytutorialbm.blog...untuk-saya.html
guale
not all good person is good in malay too
xjukie
QUOTE(guale @ May 18 2009, 10:06 AM) *
not all good person is good in malay too


so ko post dlm bi la
guale
QUOTE(xjukie @ May 18 2009, 10:17 AM) *
QUOTE(guale @ May 18 2009, 10:06 AM) *
not all good person is good in malay too


so ko post dlm bi la

sebab tu la. ngapanya?
izan7078
QUOTE(xjukie @ May 18 2009, 10:00 AM) *
izan pls post in malay language, this is malay forum. Not all forumer good in english as u.


Is it an offence?. It's not really a big deal whether I post in malay or english unless the MODS or ADMIN specifically instruct me that I can't post in english. And yes, I'm not fluent in malay. So, don't make this some sort of an issue. As long as I don't insult anyone, there's nothing wrong for me to post in whatever language I want. I don't owe anybody anything to communicate in my language of choice. And no, I'm not trying to show off or anything. It's just that I'm so used to conversing, writing, communicating in english. So let's not get so work up or feel insecure about the language thingy. Life's too short to worry about that. smile.gif
maxovista
QUOTE(izan7078 @ May 18 2009, 01:10 PM) *
QUOTE(xjukie @ May 18 2009, 10:00 AM) *
izan pls post in malay language, this is malay forum. Not all forumer good in english as u.


Is it an offence?. It's not really a big deal whether I post in malay or english unless the MODS or ADMIN specifically instruct me that I can't post in english. And yes, I'm not fluent in malay. So, don't make this some sort of an issue. As long as I don't insult anyone, there's nothing wrong for me to post in whatever language I want. I don't owe anybody anything to communicate in my language of choice. And no, I'm not trying to show off or anything. It's just that I'm so used to conversing, writing, communicating in english. So let's not get so work up or feel insecure about the language thingy. Life's too short to worry about that. smile.gif


kau post la.. apa bahasa pun... aku boleh faham! kau bagi morse code pun.. aku bisa decode....power betul aku nih!!

yg paling bagus, ialah mereka yg post banyak picture.....(jgn cakap aje... tanpa image,picture,photo....ruang ni takkan jadi ceria..ewah!!)
sayang_mama
Ki, izan tu kalau tulis BM sama dengan aku tulis arab la.
MK Photog
i vote for d90... clapping.gif
domesticgoddessnot
QUOTE(MK Photog @ May 18 2009, 05:22 PM) *
i vote for d90... clapping.gif


yeahhh! mmg best.
ayang007
mintak pendapat skit dari sifuČ sume...
ayang nak beli kamera DSLR nie...
dlm buget RM 3k...
kamera aper yang ok utk beginner mcm ayang nie...
preffer canon or nikon....
biys
QUOTE(ayang007 @ Jun 26 2009, 04:53 PM) *
mintak pendapat skit dari sifuČ sume...
ayang nak beli kamera DSLR nie...
dlm buget RM 3k...
kamera aper yang ok utk beginner mcm ayang nie...
preffer canon or nikon....


RM3k
CANON
450D
1000D

nikon
D5000.. good.gif
D60x
D80
ayang007
QUOTE(biys @ Jun 29 2009, 05:53 PM) *
QUOTE(ayang007 @ Jun 26 2009, 04:53 PM) *
mintak pendapat skit dari sifuČ sume...
ayang nak beli kamera DSLR nie...
dlm buget RM 3k...
kamera aper yang ok utk beginner mcm ayang nie...
preffer canon or nikon....


RM3k
CANON
450D
1000D

nikon
D5000.. good.gif
D60x
D80


TQ...
ayang raser mcm nak ambik 450D...
bleh x kongsi pengalaman ngan ayang....

nazran
QUOTE(jenedenjedan @ May 24 2007, 03:27 PM) *
panasonic lumix ok. aku pun guna. fx8, 6 mega pixel. clear gambar dan video.


aku lebih suka guna sony bro... yahoo.gif
adhadi
QUOTE(ayang007 @ Jun 26 2009, 04:53 PM) *
mintak pendapat skit dari sifuČ sume...
ayang nak beli kamera DSLR nie...
dlm buget RM 3k...
kamera aper yang ok utk beginner mcm ayang nie...
preffer canon or nikon....



Salam. ada banyak kamera yang sedara/sedari boleh dapat.

Untuk nikon, kamera macam Nikon 5000D dalam harga macam tu juga. Boleh check harga disini http://myfotozone.com.my/proddetail.php?pr...KD50001855VRKIT

ini features dalam bentuk video http://www.youtube.com/watch?v=Pbz6BaT5tMk&feature=fvw


Erica Wen
tahun lepas abang saya beli sony kamera, macam bagus. jadi lebih handsome dalam gambar, hahaha. give_rose.gif saya rasa kalau nak beli kamera mesti cuba dulu, kalau gambar cantik then best lo.hoho
rizansaad
kalau ikut budget kamera dslr sony ok la...bleh dapat twins lens lagi...tp kalau nak cari kawan2 yang boleh berkongsi ilmu teknikal tentang kamera saya suggest ambik canon or nikon...
BlackEyes
teringin nk memakai dslr..tp xde bajet lagi..huhuu
adhadi
QUOTE(BlackEyes @ Aug 9 2009, 04:51 AM) *
teringin nk memakai dslr..tp xde bajet lagi..huhuu



kalau dah ada budget, jgn lupa mesej2 bro.. special diskaun untuk bro.. teheheh
syghoney
smlm ku beli kamera panasonic lumik,
aku rasa ganbar sgt ok...sekali ada lak org kondem....
rasa sakit hati lak....
adeh...
biys
QUOTE(syghoney @ Sep 11 2009, 04:51 PM) *
smlm ku beli kamera panasonic lumik,
aku rasa ganbar sgt ok...sekali ada lak org kondem....
rasa sakit hati lak....
adeh...


dun worry.. amik sebagai pemangkin utk amik gambar lebih baik..
die kondem kutuk je..or ade tips2 camne nk wat gmbr tuh lebih baik..??
syghoney
QUOTE(biys @ Sep 12 2009, 08:42 AM) *
QUOTE(syghoney @ Sep 11 2009, 04:51 PM) *
smlm ku beli kamera panasonic lumik,
aku rasa ganbar sgt ok...sekali ada lak org kondem....
rasa sakit hati lak....
adeh...


dun worry.. amik sebagai pemangkin utk amik gambar lebih baik..
die kondem kutuk je..or ade tips2 camne nk wat gmbr tuh lebih baik..??

kondem kutuk la....
panasonic tak ok la...ape la....nikon je ok kataya....sb dia guna nikon....
hum...
syamsul_ismail
QUOTE(syghoney @ Sep 15 2009, 02:21 PM) *
QUOTE(biys @ Sep 12 2009, 08:42 AM) *
QUOTE(syghoney @ Sep 11 2009, 04:51 PM) *
smlm ku beli kamera panasonic lumik,
aku rasa ganbar sgt ok...sekali ada lak org kondem....
rasa sakit hati lak....
adeh...


dun worry.. amik sebagai pemangkin utk amik gambar lebih baik..
die kondem kutuk je..or ade tips2 camne nk wat gmbr tuh lebih baik..??

kondem kutuk la....
panasonic tak ok la...ape la....nikon je ok kataya....sb dia guna nikon....
hum...


biasanya,semua org akan cakap mcm tu...skrg ni mana2 camera pun dah byk yg ok...sbb panasonic pun dah ada buat DSLR...so,jgn amik peduli pasal org kutuk or kondem...lgpun,bg pendapat aku,depend mcmana cara guna camera tu lg penting dr brand...
k3y
aku klu ada rezeki nk up sket dr skrg. amek Nikon D90 pun jd lah..
ngidam sesgt nehh..
anaxilea
my camera broke last week
ingat nak usha dslr, nikon 3000 ka, haha tapi bile mengenangkan ke mana2, dslr ni bulky, nak mengusung anak2 le hapa dengan bawa digi cam lagi... ku padamke jela niat ku itu, lagipon gambar setakat pakai sendiri je, bukan nak bukak kedai photography, pastu kalau beli mahal2 nak jaga, payah, dah hilang aduhai...korang yg bujang2 takpela beli kamera besa gabak hihi

tengah tunggu delivery canon ixus punyer

ana punyer perkiraaan kalau beli kamera, bateri yg tahan lama, tak perlu nak bawa spare bateri kalau holiday sehari suntuk
dan pocket size, dan tahan lasak...pastu kamera ni cari yg ori macam handset gak, ada yg bawah air....

bagi ana, jenama cam sony, nikon, samsung, olympus ni semua lebih kurang je, takde yg paling hebat semuanya, sebab dalam satu2 kelas, mungkin sony paling bagus, tapi mungkin dari sudut lain, samsung bagus, so anyhow depa ni sentiasa upgrade depa punya produk..contoh cam cybershot ke, tak semua cybershot bagus, ada yg kurang dari beberapa aspek teknikal camtu gak ixus etc...

MK Photog
QUOTE(adhadi @ Aug 19 2009, 11:32 PM) *
QUOTE(BlackEyes @ Aug 9 2009, 04:51 AM) *
teringin nk memakai dslr..tp xde bajet lagi..huhuu



kalau dah ada budget, jgn lupa mesej2 bro.. special diskaun untuk bro.. teheheh



wah, bro Adhadi pun dh mashuk sini...
btw, most recommended camera shop...

mnjwp kpd soalan asal topik KAMERA APA PALING BEST?.. sudah tentu kamera DSLR yg paling mahal... yahoo.gif
MK Photog
QUOTE(anaxilea @ Sep 29 2009, 07:26 PM) *
bagi ana, jenama cam sony, nikon, samsung, olympus ni semua lebih kurang je, takde yg paling hebat semuanya, sebab dalam satu2 kelas, mungkin sony paling bagus, tapi mungkin dari sudut lain, samsung bagus, so anyhow depa ni sentiasa upgrade depa punya produk..contoh cam cybershot ke, tak semua cybershot bagus, ada yg kurang dari beberapa aspek teknikal camtu gak ixus etc...



yg terselindung ialah jangka hayat kamera tu sendiri (shutter blade).. ada yg leh shoot smp 5000 ajer, ada yg smpai 10,000... tp x semestinya bila cecah bilangan shutter, kamera terus jem... tgk nasib juga... malah, DSLR spt Nikon D80 pun pnh jem pada tahap 15,000 shutter... walhal kapasiti purata leh pergi smp 50,000 shutter...


errr... Bro Adhadi, kalu salah tlg betulkn...
success_HumairaH
salam semua...

mmmm sc tengah plan nak beli kamera CANON G11...
dah pi tengok kat kedai pun...

sc bukanlah minat sgt photography...tp sc perlukan kamera utk guna time study...
so sc nak kamera yg ada manual setting...tp tak mo dslr sbb x brapa minat 1dan besar...nak bawa kemana2 agar susah...

so ok tak CANON G11?
rizansaad
QUOTE(success_HumairaH @ Jan 7 2010, 09:07 PM) *
salam semua...

mmmm sc tengah plan nak beli kamera CANON G11...
dah pi tengok kat kedai pun...

sc bukanlah minat sgt photography...tp sc perlukan kamera utk guna time study...
so sc nak kamera yg ada manual setting...tp tak mo dslr sbb x brapa minat 1dan besar...nak bawa kemana2 agar susah...

so ok tak CANON G11?



ok sgt tu camera GII...kalau beli water casing boleh menyelam dalam air lg...besttt...
adhadi
QUOTE(rizansaad @ Jan 15 2010, 03:41 AM) *
QUOTE(success_HumairaH @ Jan 7 2010, 09:07 PM) *
salam semua...

mmmm sc tengah plan nak beli kamera CANON G11...
dah pi tengok kat kedai pun...

sc bukanlah minat sgt photography...tp sc perlukan kamera utk guna time study...
so sc nak kamera yg ada manual setting...tp tak mo dslr sbb x brapa minat 1dan besar...nak bawa kemana2 agar susah...

so ok tak CANON G11?



ok sgt tu camera GII...kalau beli water casing boleh menyelam dalam air lg...besttt...



G11 terbaik bro!
mamafariz
salam semua , saya org baru kat cni.
masalahnya saya punye lense sony alpha dah rosak dia punya motor ......huhuhu
boleh repair ke... bye..bye je kat lense tu

otai2 harap dapat membantu....



Lady of Leisure
awal tahun haritu beli canon s90. senang nak bawa travel. tapi sekarang macam teringin dslr la pulak. tengah berkenan dengan canon d90.
tapi canon s90 yang ada control ring dan manual setting tu pun belum explore lagi. takut nanti kalau beli dslr, saya pakai auto jugak.
macam tak berbaloi je kan.
pardon.gif
domesticgoddessnot
QUOTE(Lady of Leisure @ Jun 14 2010, 06:35 PM) *
awal tahun haritu beli canon s90. senang nak bawa travel. tapi sekarang macam teringin dslr la pulak. tengah berkenan dengan canon d90.
tapi canon s90 yang ada control ring dan manual setting tu pun belum explore lagi. takut nanti kalau beli dslr, saya pakai auto jugak.
macam tak berbaloi je kan.
pardon.gif


silap ni. nanti orang canon marah. biggrin.gif
Lady of Leisure
QUOTE(domesticgoddessnot @ Jun 14 2010, 09:28 PM) *
QUOTE(Lady of Leisure @ Jun 14 2010, 06:35 PM) *
awal tahun haritu beli canon s90. senang nak bawa travel. tapi sekarang macam teringin dslr la pulak. tengah berkenan dengan canon d90.
tapi canon s90 yang ada control ring dan manual setting tu pun belum explore lagi. takut nanti kalau beli dslr, saya pakai auto jugak.
macam tak berbaloi je kan.
pardon.gif


silap ni. nanti orang canon marah. biggrin.gif


kikiki.. tq tq...
maaf yer orang canon.. jangan lah aku dilahar...
saya maksudkan nikon sebenarnya...
apa2 pun canon tetap ku bawa ke sana kemari...
drinks.gif
ANK
QUOTE(pucca_seventh @ May 18 2007, 01:10 PM) *
lumix tu brand panasonic....kamera tu guna lens leica yang paling dihormati di dunia fotografi...

betul tuh... puas hati gune la.. good.gif

kawan aku pakai lumix...4 bulan jer..lens rosak..3 bulan dia idup tampa camera.
ANK
QUOTE(Lady of Leisure @ Jun 14 2010, 06:35 PM) *
awal tahun haritu beli canon s90. senang nak bawa travel. tapi sekarang macam teringin dslr la pulak. tengah berkenan dengan canon d90.
tapi canon s90 yang ada control ring dan manual setting tu pun belum explore lagi. takut nanti kalau beli dslr, saya pakai auto jugak.
macam tak berbaloi je kan.
pardon.gif


buy canon 550D..better..bleh amik video full HD!
Lady of Leisure
QUOTE(ANK @ Jun 16 2010, 04:28 AM) *
QUOTE(Lady of Leisure @ Jun 14 2010, 06:35 PM) *
awal tahun haritu beli canon s90. senang nak bawa travel. tapi sekarang macam teringin dslr la pulak. tengah berkenan dengan canon d90.
tapi canon s90 yang ada control ring dan manual setting tu pun belum explore lagi. takut nanti kalau beli dslr, saya pakai auto jugak.
macam tak berbaloi je kan.
pardon.gif


buy canon 550D..better..bleh amik video full HD!


kalau nikon mana yg ok?
domesticgoddessnot
bunyi cerita nikon entry level d5000. tapi aku sendiri terus lompat beli d90 dulu.
soscili
tapi canon, yg dia punya short lense tu mmg bagus.
ambik gambar sempoi pun gambar jadi cantik sgt.
jadi utk newbie, canon tu ok la. aku lupa canon yg mana tapi dia boleh guna short lense, 50mm tak silap aku.

tapi kalau nak pro beli nikon je... aku dah try canon, nikon dan sony. nikon boleh bagi gambar paling sharp warna dia.
gelas_plastik
QUOTE(soscili @ Jun 16 2010, 07:15 PM) *
tapi canon, yg dia punya short lense tu mmg bagus.
ambik gambar sempoi pun gambar jadi cantik sgt.
jadi utk newbie, canon tu ok la. aku lupa canon yg mana tapi dia boleh guna short lense, 50mm tak silap aku.

tapi kalau nak pro beli nikon je... aku dah try canon, nikon dan sony. nikon boleh bagi gambar paling sharp warna dia.


50 mm/1.8f .. lens paling murah di pasaran (RM 350 sekali ngan uv filter) ..

kelebihan lens ni, walaupun murah, gambar sgt sharp, dan bokeh sgt cantik .. kekurangan dia, auto focus agak lambat dan jugak agak bising ..

utk beginner, canon 500d pun dah ok .. kalau ade duit lebih sikit, amik 550d .. beza dlm pat lima ratus .. 550 d cuma lebihnya pada megapixel (tak berapa penting), dan bule rekod hd movie 1080p dgn framerate yg boleh diubah ..

bg aku persepsi nikon for pro, canon for beginner sebenarnya dah tak relevan lg skang .. sbb garis beza antara mid range dslr ngan semi-pro dah tak byk skang .. itu pada aku la ..

err, avatar aku tu pakai canon 500d guna lens 50 mm tu la .. walaupun aku tak berapa hensem, lens tu telah menjadikan aku sgt hensem sbb tu aku syorkan sape yg tak hensem atau tak cun kat sini, beli kamera ni ngan lens ni ..
melo melo
QUOTE(gelas_plastik @ Jun 17 2010, 01:10 AM) *
QUOTE(soscili @ Jun 16 2010, 07:15 PM) *
tapi canon, yg dia punya short lense tu mmg bagus.
ambik gambar sempoi pun gambar jadi cantik sgt.
jadi utk newbie, canon tu ok la. aku lupa canon yg mana tapi dia boleh guna short lense, 50mm tak silap aku.

tapi kalau nak pro beli nikon je... aku dah try canon, nikon dan sony. nikon boleh bagi gambar paling sharp warna dia.


50 mm/1.8f .. lens paling murah di pasaran (RM 350 sekali ngan uv filter) ..

kelebihan lens ni, walaupun murah, gambar sgt sharp, dan bokeh sgt cantik .. kekurangan dia, auto focus agak lambat dan jugak agak bising ..

utk beginner, canon 500d pun dah ok .. kalau ade duit lebih sikit, amik 550d .. beza dlm pat lima ratus .. 550 d cuma lebihnya pada megapixel (tak berapa penting), dan bule rekod hd movie 1080p dgn framerate yg boleh diubah ..

bg aku persepsi nikon for pro, canon for beginner sebenarnya dah tak relevan lg skang .. sbb garis beza antara mid range dslr ngan semi-pro dah tak byk skang .. itu pada aku la ..

err, avatar aku tu pakai canon 500d guna lens 50 mm tu la .. walaupun aku tak berapa hensem, lens tu telah menjadikan aku sgt hensem sbb tu aku syorkan sape yg tak hensem atau tak cun kat sini, beli kamera ni ngan lens ni ..


brand canon ke?
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.