Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Emas
Mesra.net Forum > Arts & Cultures > Fesyen dan Kecantikan
Pages: 1, 2, 3, 4
Farrah^,^malatop
sesiapa suke ngan barang kemas kat sini...he he he pantang hubby dapat bonus ke mesti nak seurat..tak kira lah seurat tu halus ke tebal..kongsilah..
last beli atau dapat hadiah barang kemas
bentuknya....design2x terkini...
INFO
today 1gram RM 82

Betul ke Emas kelantan lebih murah...maksudnya emas yg beli kat kelantan....
Khayty
a`ah.. 1gm RM82...mana-mana pun macam tu..

kat rumah saya sedang ada offer 1gm RM75...

mana gambar yang Farrah beli?
Farrah^,^malatop
QUOTE(khaytykhir @ Jun 13 2007, 10:32 PM) *
a`ah.. 1gm RM82...mana-mana pun macam tu..

kat rumah saya sedang ada offer 1gm RM75...

mana gambar yang Farrah beli?

gambar ape kak

ari tu habib ade buat sale 1 gram RM 77 dah angkat 1 tapi bayo bulan lah. Umah akak area mana murah tu RM 75
Khayty
umah saya kat bandar baru sentul...

kedai emas yang saya cakap tu kat depan flat sri trengganu...

kedai tu seberang jalan..berhampiran bank CIMB..

sesaja survey...sebab gi bank masa tu...
Farrah^,^malatop
beli emas ni macam beli rumah...
kalau ada duit lebih bolelah beli...duit ni kalau simpan dalam bank kekadang
buat2x nyanyok p amik buat belanja...
gud nite kak kay..
dah nak naik tido..
assalamualaikom
Khayty
wsalam...

lainkali letaklah gambar2 emas yang Farrah beli ok?

berapa gram...
berapa harganya
berapa upahnya utk design yg dibeli tu...
samada gelang,rantai,subang,cincin..

dan emas jenis apa
999/916/750..apa lagi?
24K/22K...lagi apa...lupa dah...
dodiana
heh!
suka pakai mas putih ... tak suka mas kuning (?)
ekekekek...
ataupun platinum jer bleh..
MUAAHAHHAH!!
qiqi26
tak minat barang kemas sgt...

penah beli seutas gelang dan sebentuk cincin emas putih lepas kawin..

pas tu, tak de hati pun rasa nak beli lg brg2 ni...

cukup la ngan apa yg ada...
waniezz
setuju sgt beli emas wat harta....even x suka sgt pakai..tua nanti suka amat lah kut..
kucinggemukz
QUOTE(Farrah^,^malatop @ Jun 13 2007, 10:26 PM) *
sesiapa suke ngan barang kemas kat sini...he he he pantang hubby dapat bonus ke mesti nak seurat..tak kira lah seurat tu halus ke tebal..kongsilah..
last beli atau dapat hadiah barang kemas
bentuknya....design2x terkini...
INFO
today 1gram RM 82

Betul ke Emas kelantan lebih murah...maksudnya emas yg beli kat kelantan....


tak tau nak kata emas kelantan lebih murah ke apa..
tapi mak KG pernah terkena sekali beli emas kat Kelantan nie..
emas tue dia campur ngan suasa sket..
kitaorng dapat tau pun masa nak tolak barang lama, amek barang baru kat Habib..
bracelet tue, dia tak nak terima, sebab dia kata, yang tue campur.. dry.gif
so, kalau nak beli mas kat sana, berhatiČ la ek..




kucinggemukz
skrg nie. kalau KG nak beli mas..
KG tak nak la mas kuning... nak mas putih..
sebab mak punyer mas kuning dah banyak dah.. nanti semuanyer pun dapat kat aku.. heheheh..
onecity
kalo mas putih tolak laku tak?? smile.gif
meow
QUOTE(waniezz @ Jun 14 2007, 02:51 AM) *
setuju sgt beli emas wat harta....even x suka sgt pakai..tua nanti suka amat lah kut..



setuju, beli emas untuk buat harta... good investment

suka juga emas putih, tapi bila fikir untuk pelaburan... cepat2 tukar fikiran beli emas 916
supirsonik_zoom
QUOTE(meow @ Jun 14 2007, 02:07 PM) *
QUOTE(waniezz @ Jun 14 2007, 02:51 AM) *
setuju sgt beli emas wat harta....even x suka sgt pakai..tua nanti suka amat lah kut..



setuju, beli emas untuk buat harta... good investment

suka juga emas putih, tapi bila fikir untuk pelaburan... cepat2 tukar fikiran beli emas 916


mmg pon emas ni satu pelaburan. dulu maser kite tgh muda remaja.. x minat langsung emas ni.. cam org tua. tp bila kawen, duit hantaran bapak kiter kata.. jgn dibelanjakan, beli je emas. ikut ajelah cakap org tua. baru2 ni dpt gomen tender.. supply sampin songket n kemeja batik sutera. habis semer brg kemas kiter gadai.. barulah tau naper le bapak kiter beria benor nak suwuh beli brg kemas..
ni tgh menambah lagi koleksi brg kemas.. mana tau kot2 dpt tender lg besor lepas ni..
CuTiEy_SuKi^_^
hari tu pi survey kat coket rm78...lawo rantai tu..slurrrppp....
biasa kalau nak beli emas mmg ajak MIL skali...coz dia pandai bab2 ni..
takderla kena tipu....
dodiana
QUOTE(onecity @ Jun 14 2007, 11:42 AM) *
kalo mas putih tolak laku tak?? smile.gif

tak, kan???
onecity
QUOTE(dodiana @ Jun 14 2007, 06:13 PM) *
QUOTE(onecity @ Jun 14 2007, 11:42 AM) *
kalo mas putih tolak laku tak?? smile.gif

tak, kan???


rasa rugi plak beli emas putihkan??
paling tidak kalo memerlukan duit..
emas bleh gadai.... pardon.gif
Miya_narien
xde sgt koleksi brg kemas nih..
erm nnt la dh byk duit, leh la bt koleksi..ehe
CuTiEy_SuKi^_^
ala miya..skang emas mahal...suki pun termampu beli yg kecik2 jerk...biasa mak ngan MIL sker belikan suki barang kemas..dah org bagi tarah jerkla..tapi pakai masa kenduri kawin jerk..malu beb...
Farrah^,^malatop
barangan emas yg macam ada sandy memang cantik dan berkilau kilau, tp ianya ada kelemahan.Jika ianya dipakai lasak...lama kelamaan sandy itu akan fade dan tidak dapat dibuat semula.

Petua pada sesiapa yang hendak basuh atau cuci emas. Jika mencuci di kedai emas pastikan ditimbang dahulu emas kita tu sebelum dan selepas. jika emas kita seakan akan faded dan x berkilau lagi bolehlah pegi kedai emas dan kromkan ngan emas supaya nampak seperti baru.

Farrah^,^malatop
QUOTE(Miya_narien @ Jun 14 2007, 10:42 PM) *
xde sgt koleksi brg kemas nih..
erm nnt la dh byk duit, leh la bt koleksi..ehe

ha ha setuju ngan Miya. Farah pun kannye ada barang kemas yg banyak nak buat koleksi nih...cuma sekarang ni dah semakin berusia ni macam bekenan je kat barang perhiasan emas ni. Barang kemas yg belum Farah ade cuma subang je.
Farrah^,^malatop
QUOTE(kucinggemukz @ Jun 14 2007, 11:02 AM) *
skrg nie. kalau KG nak beli mas..
KG tak nak la mas kuning... nak mas putih..
sebab mak punyer mas kuning dah banyak dah.. nanti semuanyer pun dapat kat aku.. heheheh..

Tak laku lah yang...tu sebab sekarang ni emas putih tu hanya disalut je dan lama kelamaan die akan ilang.
Khayty
meskipun emas putih,intan permata tak laku digadai
TETAPI boleh diwarisi turun temurun...dari moyang sampai kecicit piut...
tak der sapa nak kisah pasal nak mengadaikannya
itu ISTIMEWAnya...
tapi kalau emas kuning..dari emak turun keanak..mungkin tak sempat dapat kecucu dah tak nampak apa...hehe.. tounge.gif
Farrah^,^malatop
biggrin.gif
rosmaria
rolleyes.gif kita pun suka brg kemas ni..lps dah kawen la..sbb jangka masa pjg mesti nak guna..tambah2 lak bila anak sekolah semua, brg2 makin naik..mesti ada gunanya suatu hari nanti..tp kat mana tu rm82 per gram? kita tgk kat maybank rate 71.04 je... smile.gif
anaxilea
rate emas nie berbeza2 ikut tempat. kalau dia letak harga tu biasanya memang harga emas betul sebelum campur dgn bahan2 lain.. kalau nak emas murah beli ngan mamak2 atau india. yg mahal skit cam habib jewels, poh kong n chinese punye goldsmiths. dari segi mutu kedua-dua jenis kedai ni sama aje takde beza, sebab masing2 ada 916, emas sepuluh n emas pound. cuma yg membezakan mahal sikit sebab workmanship. emas kedai cina atau habib nie dia tambah kos workmanship. emas kelantan ana tak tahu sebab tak pernah beli. tapi kalau emas kelantan 916 lebih murah, maknanya dia tolak kos operasi, dia takleh tambah bahan lain lebih dari yg sepatutnya kalau dia declare itu emas 916. kalau dia tambah suasa etc itu bukan emas 916. tapi sebenarnya yg orang kata emas kelantan tu bukan pure datang dari kelantan, ia datang dari singapore (correct me if i'm wrong). cuma dikatakan emas kelantan sebab ia didapati di kelantan.

ana mmg suka emas toke2 cina walaupun mahal sebab design dia modern, stylish n ringkas. (if i can say elegant) kalau emas india ni hehehe wa tak minat la design dia teh teh teh...
Khayty
emas yg hendak ditolak/jual semula kekedai susut nilai sebanyak 15%...

rasanya ada banyak kedai buat offer sekarang

harga pasaran RM82 utk 1GM

kat sentul 1GM RM75

kat area masjid india 1GM RM72

kat habib 1GM RM77

emas kedai india kalau tak silap emasnya lebih copper dan silver(kalau silap,tolong betulkan)dan kandungan emasnya kurang,meskipun ia berat,dan kerana itu ia agak murah dan warnanya sedikit berlainan dari emas biasa
Hana_Amirra
wah..siap gram tu..

kalau nak beli emas..mmg kena beli kt habib ajek ke?
kalau beli kt kedai2 yg biasa2 kat hypermarket tu..elok ke tak? (spt tomei, wah chan, poh kong) atau derang dah campur2 kan emas tu?
Khayty
kedai kat sentul tu ada 3-4 kedai emas tapi hanya sempat tanya satu kedai jerk...
tu pun sebab gi CIMB buatkan SSPN utk anak-anak

kat jalan masjid india lagi banyak kedai emas..saya saja singgah satu kedai tanya,sebab on the way ke SM nak beli barang...

kedai habib tu sebab masa tu saya pergi beli barang kat Semua House,sambil saya tanya harga sambil saya tanya,kenapa ada perbezaan harga dan jenis emas,tu yg dia explain macam tu..

kedai Poh Kong,masa saya singgah The Mall tak buka lagi,so,saya tak sempat survey lagi..pergi The Mall pun sebab beli barang kat toy ur rus..

lainkali kalau saya ada masa terlebih-lebih saya akan suvey kan utk Hana kedai macam Poh Kong,Tomei(kalau tak silap,saya pernah beli barang kat tomei 15 tahun lepas,tomei yg dekat Sg.Wang Plaza...masa tu kaya..sekarang dah miskin...hahahaha...tapi,masa tu,beli cincin jerk...hehehe..tak ingat berapa gram harga...yerlah,masa kaya,main belasah jerk mana2 kedai...tomei mahal ker?)kedai wah chan pun mungkin saya akan masukkan dalam senarai survey erk??

saya tanya kan utk Hana..ok..hehehe... tounge.gif

pasal bab emas campur2 tu pun,lain kali saya kena duk lama2 sikit dan tanya lelebih kat derang erk?

sewa kedai ada tak main peranan dalam harga sesuatu barangan???



tounge.gif

sekian,laporan dari saya...

Khayty
QUOTE(Farrah^,^malatop @ Jun 13 2007, 10:37 PM) *
QUOTE(khaytykhir @ Jun 13 2007, 10:32 PM) *
a`ah.. 1gm RM82...mana-mana pun macam tu..

kat rumah saya sedang ada offer 1gm RM75...

mana gambar yang Farrah beli?

gambar ape kak

ari tu habib ade buat sale 1 gram RM 77 dah angkat 1 tapi bayo bulan lah. Umah akak area mana murah tu RM 75


boleh bayar bulan2 ker?

kalau bayar bulan2 sama tak dengan harga asal?

masa beli tu ada diskaun tak?

saya tak biasa beli emas,so tak tahu..

dah u all bukak topik ni,saya tetiba berminat pulak...

cuma,kat mana nak simpan emas erk?
anaxilea
maaf yea, barang emas dan perak kena beli cash tak bule hutang, sebab dalam islam memang ada hadith yg menyebutkan beli emas dan perak kena cash. sebab emas, perak dan beberapa barang lain adalah barang yg tersenarai dalam riba. nak explain panjangla pulak kan. moralnya, simpan duit dulu baru beli emas ok...
Khayty
ohhh...macam tu...terimakasih ya ana...

maklum,saya ni pun masih dalam proses belajar...bab2 macam tu...
kucinggemukz
QUOTE(khaytykhir @ Jun 22 2007, 09:32 PM) *
QUOTE(Farrah^,^malatop @ Jun 13 2007, 10:37 PM) *
QUOTE(khaytykhir @ Jun 13 2007, 10:32 PM) *
a`ah.. 1gm RM82...mana-mana pun macam tu..

kat rumah saya sedang ada offer 1gm RM75...

mana gambar yang Farrah beli?

gambar ape kak

ari tu habib ade buat sale 1 gram RM 77 dah angkat 1 tapi bayo bulan lah. Umah akak area mana murah tu RM 75


boleh bayar bulan2 ker?

kalau bayar bulan2 sama tak dengan harga asal?

masa beli tu ada diskaun tak?

saya tak biasa beli emas,so tak tahu..

dah u all bukak topik ni,saya tetiba berminat pulak...

cuma,kat mana nak simpan emas erk?


kak kathy.. kalau nak simpan, simpan kat bank.. kat safe deposit box diorang..
mcm kg simpan kat RHB.. dia charge ikut saiz box kita.. setahun rm80 kot..
lain bank lain charges dia tau..
bukan tak nak simpan kat rumah.. tapi takut gak kalau2 jadi benda yang tak terduga ke..
nyesal tak sudah kang.. tinggal yang dok pakai wat basah ajer..
Khayty
lepas tu kena bayar zakat tak?

kalau kena bayar kira macam mana zakat emas simpanan tu?

saya tak ariff bab2 macam tu...

kucinggemukz
QUOTE(khaytykhir @ Jun 23 2007, 01:12 AM) *
lepas tu kena bayar zakat tak?

kalau kena bayar kira macam mana zakat emas simpanan tu?

saya tak ariff bab2 macam tu...


hehehe.. yang tue kg tak sure.. sebab mak kg yang uruskan.. biggrin.gif
tapi rasanyer kena bayar gak..
Farrah^,^malatop
QUOTE(khaytykhir @ Jun 22 2007, 09:32 PM) *
QUOTE(Farrah^,^malatop @ Jun 13 2007, 10:37 PM) *
QUOTE(khaytykhir @ Jun 13 2007, 10:32 PM) *
a`ah.. 1gm RM82...mana-mana pun macam tu..

kat rumah saya sedang ada offer 1gm RM75...

mana gambar yang Farrah beli?

gambar ape kak

ari tu habib ade buat sale 1 gram RM 77 dah angkat 1 tapi bayo bulan lah. Umah akak area mana murah tu RM 75


boleh bayar bulan2 ker?

kalau bayar bulan2 sama tak dengan harga asal?

masa beli tu ada diskaun tak?

saya tak biasa beli emas,so tak tahu..

dah u all bukak topik ni,saya tetiba berminat pulak...

cuma,kat mana nak simpan emas erk?

bayar bulan...
guna kad kredit MBF
0% interest
Farrah^,^malatop
QUOTE(khaytykhir @ Jun 23 2007, 01:12 AM) *
lepas tu kena bayar zakat tak?

kalau kena bayar kira macam mana zakat emas simpanan tu?

saya tak ariff bab2 macam tu...

kalau dulu punya, hanya perlu kuar zakat untuk emas yg kite simpan
terkini...emas yg di pakai dibadan pun dikenakan zakat...cuma x sure dari segi berapa jumlahnya.
Farrah^,^malatop
QUOTE(khaytykhir @ Jun 13 2007, 10:32 PM) *
a`ah.. 1gm RM82...mana-mana pun macam tu..

kat rumah saya sedang ada offer 1gm RM75...

mana gambar yang Farrah beli?


gambar nantilah lambat sikit....
farah suka beli barang kemas yg nampak mantap..
dan tak suka ikut trend, cuma beli design yg bole di pakai sepanjang masa+mantap tapi sweet.
anaxilea
memang ada hadith yg menyatakan emas kena zakat, tapi emas yg dibuat barang perhiasan wanita tak kena. kadar dia cam biasala 2.5 persen.. alaa.. kalau takat emas 2/3 ribu tu tak kena nya zakat. yg kena zakat tue yg seurat pon dah 6/7 ribu, pastu buat barang perhiasan rumah ke apa. zakat perhiasan wanita ada perbahasan ulama' dan yg biasa dipegang tak kena zakat.

pastu syarat emas yg kena zakat nie kena cukul haul dan nasabnya, maksudnya cukup kadar berat dan cukup tempoh setahun kita miliki, kalau 11 bulan tak kena lagi gitule...
anaxilea
isyk dok cakap pasal brg kemas nie, teringin la pulak nak beli kena tanya kak khay ni nak beli emas murah kat mana teh teh teh... marah kang cik abang ana hihihi
Farrah^,^malatop
QUOTE(anaxilea @ Jun 23 2007, 08:39 PM) *
isyk dok cakap pasal brg kemas nie, teringin la pulak nak beli kena tanya kak khay ni nak beli emas murah kat mana teh teh teh... marah kang cik abang ana hihihi

hai tak pe lah ana
kan marah tandanya sayang au
Hana_Amirra
QUOTE(khaytykhir @ Jun 22 2007, 07:52 PM) *
kedai kat sentul tu ada 3-4 kedai emas tapi hanya sempat tanya satu kedai jerk...
tu pun sebab gi CIMB buatkan SSPN utk anak-anak

kat jalan masjid india lagi banyak kedai emas..saya saja singgah satu kedai tanya,sebab on the way ke SM nak beli barang...

kedai habib tu sebab masa tu saya pergi beli barang kat Semua House,sambil saya tanya harga sambil saya tanya,kenapa ada perbezaan harga dan jenis emas,tu yg dia explain macam tu..

kedai Poh Kong,masa saya singgah The Mall tak buka lagi,so,saya tak sempat survey lagi..pergi The Mall pun sebab beli barang kat toy ur rus..

lainkali kalau saya ada masa terlebih-lebih saya akan suvey kan utk Hana kedai macam Poh Kong,Tomei(kalau tak silap,saya pernah beli barang kat tomei 15 tahun lepas,tomei yg dekat Sg.Wang Plaza...masa tu kaya..sekarang dah miskin...hahahaha...tapi,masa tu,beli cincin jerk...hehehe..tak ingat berapa gram harga...yerlah,masa kaya,main belasah jerk mana2 kedai...tomei mahal ker?)kedai wah chan pun mungkin saya akan masukkan dalam senarai survey erk??

saya tanya kan utk Hana..ok..hehehe... tounge.gif

pasal bab emas campur2 tu pun,lain kali saya kena duk lama2 sikit dan tanya lelebih kat derang erk?

sewa kedai ada tak main peranan dalam harga sesuatu barangan???



tounge.gif

sekian,laporan dari saya...


ekekekekeke.panjangnye lapuran.
meh ler dtg care4 subang jaya, wah chan buat sale besar besaran (dari banner lah) ekekekee. sambil buat survey.
Farrah^,^malatop
Habib Buat SALE
Jom ....aik bulan 7 kan gaji baru OPPPPS!
70% diskauuun
Tin
Wah sale barang kemas... tapi macam mana ni kulit Tin sensitif dengan barang kemas.
Hazlin
beli je pas 2 bagi aku pakaikan bagi pihak kau kihkihkih
Farrah^,^malatop
QUOTE(Tin @ Jul 22 2007, 05:30 PM) *
Wah sale barang kemas... tapi macam mana ni kulit Tin sensitif dengan barang kemas.

alah rugi lah....
untuk lah hubby u rolleyes.gif
Farrah^,^malatop
QUOTE(Hazlin @ Jul 22 2007, 06:44 PM) *
beli je pas 2 bagi aku pakaikan bagi pihak kau kihkihkih

aik...tak leh kongsi-konsi
onecity
ari tu survey kat angsana jB harga emas RM81 1gram...
muhammad
emas skg mahal gilee

penjual emas pun pening pala nak jual emaas

elok bg free je...hahahaha
whiteangel
yeahh!!~
angel minat sgt bli emas..
alhamdulillah... abe pun bagi support... ehehe
kalo tak cukup duit abe tlg tmbh.. blum.gif
skrg tgh kumpul duit nak bli lagi seutas gelang tgn ..
rolleyes.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.