Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Ahli Sukan Wanita Tak Perlu Tutup Aurat
Mesra.net Forum > Current Issues > Tempatan
Pages: 1, 2
reformist101
'Muslim sportswomen need not cover up'

11 July 2007


PUTRAJAYA - Malaysia’s sports minister, a Muslim woman with a martial-arts black-belt, likes to lead by example: she does not wear a headscarf and insists that Muslim sportswomen do not have to cover up either.

Azalina Othman Said, 43, believes women offer the best chance of glory for a modern Muslim nation hungry for sporting success — but in trying to encourage more girls to take up sports, she is quietly holding the line against conservative Islam.

Wearing a tracksuit-top and pants, Azalina told Reuters in an interview in her office on Tuesday that Muslim sportswomen were free here to dress just like their non-Muslim rivals, whether in the pool, on the diving board or in the gymnastics arena.

“It’s never become an issue in Malaysia,” she said, declaring that women of all ages should, and do, feel free in this country to “wear shorts and jump around”.

“I mean we have Muslim gymnasts wearing tights and it’s never crossed anyone’s mind about how athletes are dressed. I am quite thankful that the people of Malaysia are still open-minded.”

But in reality not all Malaysians are so open minded.

In February, the Islamist government of the northeast state of Kelantan barred men from watching or officiating at a women’s national sports competition — and even in the absence of men, many athletes chose to compete wearing headscarves.

Malaysia prides itself on being a moderate Muslim country and its national government presents itself as a bulwark against Islamic extremists, but Malaysian society is widely seen to be bending to the global forces of conservative Islam.

In a country where 20 years ago women tended not to wear headscarves, religious police now prowl nightclubs and have detained women for immodest dress. This month, they hauled a singer away from a club for exposing too much of her back.

Religious authorities have so far stayed outside the sporting arena, and Azalina remains confident that it will stay that way.

But she warns that this cannot be guaranteed if there is a change to Malaysia’s formula of multi-racial coalition government, where the Muslim majority share power with non-Muslim parties representing ethnic Chinese and ethnic Indians.

“The day they change the government, I doubt it,” she said, shaking her head.
Malaysia’s quest for glory

Muslims make up about 60 percent of the population, but Muslim women are a minority among the nation’s top athletes, finishing well behind Malaysia’s minority-ethnic Chinese athletes in the traditional Olympic sports.

At the Asian Games in Doha last year, women won five of Malaysia’s eight gold medals but only one of these was claimed by a Muslim, in the team event for 10-pin bowling.

Azalina, who is a member of Sisters in Islam
, a group that lobbies for Muslim women’s rights, does not believe religious conservatism is behind the shortfall of Muslim women in sport.

Instead, she said, poverty among Muslims, and social apathy about sport in general, were largely to blame. Almost all Muslims in Malaysia are ethnic Malays, many of whom live scattered in poor, rural villages with few or no sporting facilities.

“Poverty is an issue,” Azalina said. “I believe there’s no issue of gender. It’s not an issue of religion.”

Malaysia has never won an Olympic gold medal and has not made the podium at an Olympic Games since Atlanta in 1996. After the Athens games in 2004, the government sprang into action and formed a cabinet committee to revive its elite sports.

The government pumped extra money into football, hockey, badminton, squash, ten-pin bowling, gymnastics, aquatics and athletics. It is also developing an elite sports centre in Britain, putting its athletes closer to top coaches and competitions.

But Azalina says the real challenge will be to get all Malaysians, not just Muslims, out of their living rooms and onto the playing fields, where she spent a lot of her own youth—a task she says could take 10 to 20 years to achieve.

“It’s not just about winning medals,” she said.

(source: Reuters)

//Folks.. That's we called Hadhari... Daripada pergi tangkap penyanyi pub yang berpakaian 'seksi'. Lebih baik pegi tangkap Menteri yang bagi fatwa sesat.
tikusturi
hahaahah fatwa menteri hadhari...
t-ReX
cehhh
berg
azalina nie ada yang kena sambar petir kang...
Didiharaiss
time biasa pun diaorg tak bertudung, bertutup bagai takkan time bersukan diaorg nak wat gitu....
ikutlah masing2....Azalina ni memang hampuragas..
mamacun
menganggu ke tudung tu?
ishsishishsihhhh tak paham
berg
Inilah gaya kepimpinan ISLAM HADHARI PAK DOL LAH
BOBoy

azalina hanyalah menteri (manusia jugak), kenapa kita kena dengar cakap dia,
lebih wajib kita ikut perintah ALLAH
mr.eims
QUOTE(berg @ Jul 13 2007, 08:47 AM) *
azalina nie ada yang kena sambar petir kang...


menuggu masa... dry.gif
btw... kadang2 ako tengok atlete wanita sekarang tak macam wanita dah.. ph34r.gif sori to say lah..
esjeizekri
ish.. minah nih...
ckp sebarangan jer...
berg
QUOTE(BOBoy @ Jul 13 2007, 09:53 AM) *
azalina hanyalah menteri (manusia jugak), kenapa kita kena dengar cakap dia,
lebih wajib kita ikut perintah ALLAH


dah tahu kita nie hanya manusia hasil dari CiptaNYA kenape nak buat statemnet yang sememangnya bertentangan dgn Suruhan Allah SWT. Sape kita nak mempertikaikan ajaran ISLAM ini...
basikaltua
ntah lar....banyak sangat pandangan mazhab sendiri hihihi
dodiana


kita tgk apa lagi these-so-called menteris nak ckp...
kengkadang gelak sorang2 bila baca statement kureng cerdik dorang nih....
mr.eims
Bila wanita dah rasa terlebih berkuasa..kata dah berpangkat menteri beb... dry.gif
inteloniac
hehehe.. bongok punye menteri..
berg
ingat lagi isu Datuk Shahrizat pasal isu poligami... bile pompuan camnie jadi menteri mula la nak membuat pembaharuan kononnya.. memperjuangkan hak wanita...

x salah memperjuangkan hak tpi membelakangkan ajaran agama tidak bleh diterima sama sekali..

last2 jadi mcm cite kat US yang mana pompuan jadi imam utk sembahyang jumaat... mcam2....
inteloniac
QUOTE(berg @ Jul 13 2007, 11:08 AM) *
last2 jadi mcm cite kat US yang mana pompuan jadi imam utk sembahyang jumaat... mcam2....

yang jadik imam tu pun kroni-kroni dia gak tak salah aku.. SIS kan?
berg
SIS tu atas nama je... bayk menyimpang dari apa yang sepatutnya diperjuangkan....
kaktoti
Astagha....

Belajar tinggi-tinggi, bodoh bertingkat-tingkat! Baik tukar jantina je pompuan ni!!! dry.gif

Osheen2x
QUOTE(kaktoti @ Jul 13 2007, 11:57 AM) *
Astagha....

Belajar tinggi-tinggi, bodoh bertingkat-tingkat! Baik tukar jantina je pompuan ni!!! dry.gif


tukar jantina pun ada aurat yg nak dijaga rolleyes.gif
kaktoti
QUOTE(Osheen2x @ Jul 13 2007, 12:45 PM) *
QUOTE(kaktoti @ Jul 13 2007, 11:57 AM) *
Astagha....

Belajar tinggi-tinggi, bodoh bertingkat-tingkat! Baik tukar jantina je pompuan ni!!! dry.gif


tukar jantina pun ada aurat yg nak dijaga rolleyes.gif


Betul tu. Yg lelaki pun ada aurat...pusat sampai ke lutut. Tapi malangnye tak dipraktikkan. Pakai short pun sampai bwh pinggul je. Apa daa... nea.gif
Pakcik_Kordi
ada orang orang cakap.. TELOR itu adalah sebahagian dari alat sulit...

GIla apa
reformist101
Aku rasa isu ini boleh dijadikan satu political milleage dalam PRU yang akan datang kepada PAS. Canangkan kepada seluruh makcik2 UMNO yang bertudung merah tu, bahawa Menteri lesbian ni suruh atlit pompuan jangan tutup aurat.

Kak Pidah pun tak berani nak kata camtu.
melayudeng
BANGI, 13 Julai (Hrkh) - Timbalan Mursyidul Am PAS, Dato' Dr Haron Din hari ini menasihatkan Menteri Belia dan Sukan, Dato' Azalina Othman Said agar berhati-hati dalam memberi sebarang komen sehingga merendah-rendahkan hukum Allah.

Sila layari www.englishsection.com untuk Laman Utama English Section atau www.harakahdaily.net/wap/ untuk melayari HarakahDaily.Net menggunakan telefon bimbit GPRS (General Packet Radio Service) anda.

"Terutamanya beliau adalah Menteri Sukan, membuat komen yang mengajak orang ramai supaya melanggar hukum Allah," ujarnya.

Ia adalah berhubung tindakan Azalina yang dilaporkan mengeluarkan kenyataan kepada pemberita mengenai pakaian wanita untuk bersukan yang tidak sepatutnya terikat dengan hukum pakaian Islam kerana ia tidak sesuai dengan aktiviti sukan.(ni kt akhirat tatau la camner...xnk ckp pape..aku pn bukan bagus sgt...)

Azalina, 43, yang memiliki tali pinggang hitam dalam sukan seni mempertahankan diri (taekwando) itu dilaporkan sebagai berkata beliau tidak perlu memakai tudung dan menegaskan bahawa atlit sukan wanita juga tidak perlu untuk menutup kepala.(ntahler.....trime je lak kot)

Haron Din ketika ditemui di kediamannya pagi ini berkata, beberapa tahun sebelum ini, terdapat isu yang sama dalam masalah penentuan pakaian dalam bersukan khasnya pakaian wanita.

Beliau menyatakan bahawa ada seorang menteri yang faham agama berkata, "tidak mengapa dalam sukan untuk memakai pakaian yang sedia ada kerana semasa orang melihat mereka bersukan orang tidak melihat kepada badan mereka tetapi mereka melihat kepada permainan mereka," demikian kata menteri tersebut.(ntahler....dunia nk kiamat)

"Seolah-olah hendak mengatakan bahawa dalam sukan ini, tidak mengapalah kalau wanita mendedahkan aurat kerana ia tidak menjadi masalah," katanya dengan tegas.

"Hukum tetap hukum, akal dalam Islam bukanlah sumber hukum, tetapi ia adalah sumber mentafsirkan hukum melainkan dalam hal berijtihad," tegasnya.

Akan tetapi, ijtihad wujud dalam keadaan memerlukan hukum baru, dan di sinilah akal berperanan dalam berijtihad seperti yang telah digariskan oleh syarak.

Walau bagaimanapun, menurutnya lagi dalam hal yang telah sabit (tetap atau jelas) hukumnya seperti menutup aurat, ia hendaklah dipatuhi tanpa sebarang pertikaian.

Jika bermain di tengah penonton lelaki bukan mahram, maka hukum berpakaian hendaklah dipatuhi, katanya.

"Bukanlah bermaksud apabila wanita bermain sukan basket ball, nak kena pakai telekung. Mestilah mengenakan pakaian yang sesuai tetapi masih tetap menjaga batas yang telah ditetapkan," jelasnya panjang lebar.

Sementara itu, beliau mengambil contoh atlit wanita dari Bahrain yang berpakaian menutup aurat, Ruqayya al-Ghasara yang telah berjaya memenangi acara 200 meter olahraga di Sukan Asia, Doha.

"Menutup aurat tidak menghalang Ruqayya untuk mencapai kejayaan sehingga kemuncaknya, kalau dia boleh buat demikian (tutup aurat) sampai ke peringkat antarabangsa, apa alasan kita untuk mengatakan tidak boleh (bersukan dengan menutup aurat) ?

Haron Din yang merupakan bekas pensyarah di Universiti Kebangsaan Malaysia juga mengingatkan kepada kerajaan bahawa jangan kerana terlalu ingin mencapai mutu dalam sukan, maka dengan sewenang-wenangnya mereka boleh bertindak menganjurkan masyarakat supaya melanggar hukum agama apatah lagi menggalakkannya.

"Jangan nanti jadi 'yang dikejar tidak dapat, yang dikendong keciciran,' iaitu dunia tak dapat, akhirat pun tak dapat," tegasnya.


haha....xpkai tudung je....bkn suh xpkai spender,bra ke....dosa kecik je kut....ala,kt akhirat nnti bayala blik ngan trofi tu....haha nea.gif
p/s : skit2 islam nk ancus.....
hentahlah
kalau azalina meninggal dunia...
barula tutup aurat agknya..

pak lah ape kes?, knapa dia tak tegur anak buah dia.. teruk betul.
camne la orang kafir nk respek islam kalu menteri islam sendiri buat aurat ni main2 je...
dodiana
islam hadhari kot...
blum.gif
fsyukri
Islam hancus kalu ade menteri2 cmni r yang menghancuskan Islam.
HangPC2
QUOTE(kaktoti @ Jul 13 2007, 12:58 PM) *
QUOTE(Osheen2x @ Jul 13 2007, 12:45 PM) *
QUOTE(kaktoti @ Jul 13 2007, 11:57 AM) *
Astagha....

Belajar tinggi-tinggi, bodoh bertingkat-tingkat! Baik tukar jantina je pompuan ni!!! dry.gif


tukar jantina pun ada aurat yg nak dijaga rolleyes.gif


Betul tu. Yg lelaki pun ada aurat...pusat sampai ke lutut. Tapi malangnye tak dipraktikkan. Pakai short pun sampai bwh pinggul je. Apa daa... nea.gif



Contoh Pemain Bola Sepak Pahang FA (Rashid Mamud)

Tutup Aurat

HangPC2
Burqini: Baju mandi untuk wanita Islam




SEORANG model memakai burqini, pakaian mandi yang menutup aurat di Sydney, Australia.







MELBOURNE 4 Feb. - Burqini, pakaian renang yang menutup aurat, kini membolehkan wanita Islam berenang dan bersantai di pantai dengan selesa.

Agensi Berita Nasional Australia (AAP) dalam laporannya hari ini menyebut burqini yang sudah dijual kepada lebih 9,000 wanita di Sydney, disokong oleh Majlis Islam Australia dan Mufti Australia.

Ketika memperagakan burqini pada “Surf Life Saving Australia” (SLSA) semalam, Laa Laa, 20, dari Mekah berkata, pakaian daripada kain polyester itu yang menutup aurat dari kepala hingga kaki, memberikan kebebasan kepada wanita Islam untuk berenang di pantai dan pada masa yang sama mematuhi tuntutan agama.

“Matlamatnya ialah membolehkan wanita aktif dalam air, menggalakkan wanita menyertai aktiviti sukan, aktiviti renang dan dengan burqini, mereka boleh lakukannya, kata Laa Laa kepada AAP.

Turut hadir pada majlis Anugerah Kelab Sukan di Campsie, di barat daya Sydney itu yang merupakan sebahagian daripada program On The Same Wave SLSA yang diperkenalkan ekoran rusuhan Cronulla, ialah Ketua Menteri New South Wales, Morris Iemma.

Laa Laa berkata, orang ramai kini mula berebut-rebut mendapatkan pakaian yang dijual antara RM450 (A$150) dan RM540 (A$200) itu.

“Kawasan pantai kini semakin popular. Saya selalu ke pantai, kini dengan adanya burqini, ia pasti mendapat sambutan,” kata Iemma dipetik oleh AAP.

Iemma berkata, baju renang itu merupakan program terbaru melatih pengawal penyelamat peluncur ombak dan membantu mengatasi halangan hubungan masyarakat di selatan Sydney.

“Ia merupakan salah satu daripada pelbagai program yang merapatkan masyarakat, dan sebagai perakuan bahawa kami semua adalah warga Australia yang berkongsi tanah air ini, kami mempunyai banyak haluan tapi kami ada satu masa depan, masa depan yang dikongsi bersama,” kata ketua menteri itu.

“Persoalan dari mana kami datang, wajah kami, pakaian kami tidak timbul, tapi kami semua cintakan pantai dan itulah yang kami kongsi bersama,” katanya.

Jurucakap SLSA, Lee Howell pula memberitahu AAP, Majlis Islam Australia selesa dengan pakaian itu.

“Mufti (Sheik Taj Aldin Alhilali) secara peribadi turut menyokong burqini sebagai pakaian yang sesuai dan dibenarkan atas sebab-sebab agama dan budaya.

“Pakaian renang itu yang seragam dengan pakaian pantai tradisional lain, memenuhi tuntutan agama,” katanya.

– Bernama
HangPC2
Burqini untuk atlet akuatik negara?



05-02-2007 02:55:07 PM (Kosmo)

KUALA LUMPUR: Persatuan Renang Amatur Malaysia (ASUM) perlu mendapat kelulusan daripada Persekutuan Renang Amatur Antarabangsa (FINA) sebelum membenarkan perenang negara memakai burqini, pakaian renang yang menutup aurat, dalam sebarang kejohanan.

Naib Presiden ASUM, Zainal Osman bagaimanapun berkata masih terlalu awal untuk menilai kesesuaian burqini bagi peserta renang kerana pakaian itu direka bagi tujuan rekreasi di pantai.

"ASUM mengalu-alukan cadangan sekiranya perenang negara beragama Islam mahu memakai burqini. Tetapi bergantung kepada kesesuaiannya bagi acara renang kompetitif dan kelulusan dari FINA," katanya kepada Bernama, di sini hari ini.

Burqini yang diperkenalkan di Australia merupakan pakaian renang yang menutup aurat, direka khas untuk wanita Islam bagi membolehkan mereka berenang dan bersantai di pantai dengan selesa dan mematuhi tuntutan agama.

Lebih 9,000 unit burqini telah dijual kepada wanita-wanita di Sydney dan pengenalannya disokong oleh Majlis Islam Australia dan Mufti Australia.

Pakaian yang direka daripada polyester itu, menutup aurat dari kepala hingga kaki, ternyata memberikan kebebasan kepada wanita Islam untuk menjalankan aktiviti sukan air.

Matlamat burqini diperkenalkan ialah membolehkan wanita aktif dalam sukan air dan menggalakkan mereka untuk turut serta dalam aktiviti renang tanpa perlu mendedahkan tubuh.

aima hanna
hadhari.....ermmm rock.gif
tigon
mungkin sebab tu la dalam islam, pompuan tak leh jadi pemimpin kepada lelaki.
bukan aku nak pelekehkan pompuan, tapi pompuan ni MOSTLY cakap suka hati je. sebab tu laki kena jadi pemimpin.
voodoo
biasalah tu..
dapat menteri pun tak tau hukum hakam agama..
yang halal dia kata haram..
yang haram dia kata halal..

islam hadhari la katakan....
fsyukri
QUOTE(voodoo @ Jul 15 2007, 12:46 PM) *
biasalah tu..
dapat menteri pun tak tau hukum hakam agama..
yang halal dia kata haram..
yang haram dia kata halal..

islam hadhari la katakan....


haah, tuh r hidup ibarat layang2...
tatien07
LIHATLAH DUNIA[color="#FF0000"][/color][size="6"][/size] wacko.gif
fsyukri
QUOTE(tatien07 @ Jul 15 2007, 02:42 PM) *
LIHATLAH DUNIA[color="#FF0000"][/color][size="6"][/size] wacko.gif


lihat ape?
melayudeng
QUOTE(fsyukri @ Jul 15 2007, 11:04 AM) *
Islam hancus kalu ade menteri2 cmni r yang menghancuskan Islam.


yup....idup pak lah...adey clap lg...apsal org suke lg ngan pak dol ni... unsure.gif
Ewan_sn
Hadhari gak yg dapat nama...cian kat Pak Lah..hahahahah
fsyukri
QUOTE(Edirossa @ Jul 15 2007, 10:50 PM) *
Hadhari gak yg dapat nama...cian kat Pak Lah..hahahahah


dahtu, nak tukar Islam Paklah ye?
dejayu2204
biggrin.gif HIDUP AZALINA!
fsyukri
QUOTE(dejayu2204 @ Jul 16 2007, 03:08 PM) *
biggrin.gif HIDUP AZALINA!


hidup sgtle
mama_elin
QUOTE(HangPC2 @ Jul 15 2007, 12:03 PM) *
Contoh Pemain Bola Sepak Pahang FA (Rashid Mamud)

Tutup Aurat


mmg nampak tutup aurat tapi mama nampak part2 dia gak..bikin berahi gak nie..peluh dia..otot2 kaki dia..cara dia errrrrr..malu la nak cakap..hahahaha
apa2 pun...SIS u shud know better la..
and hadhari ni..kalau dah tahu x berjalan..x memuaskan tak payah sebut lah..menyampah baca..jimat air liur nak ulang word ni..agama tetap satu kan..
cendawancun
Nak buat kenyataan tu berpada2 lah... Kita ni umat islam.
Walaupun aku ni kadang tutup kadang bukak... aku tak berani buat kenyataan macam tu
reformist101
QUOTE(mama_elin @ Jul 16 2007, 05:18 PM) *
QUOTE(HangPC2 @ Jul 15 2007, 12:03 PM) *
Contoh Pemain Bola Sepak Pahang FA (Rashid Mamud)

Tutup Aurat

[

mmg nampak tutup aurat tapi mama nampak part2 dia gak..bikin berahi gak nie..peluh dia..otot2 kaki dia..cara dia errrrrr..malu la nak cakap..hahahaha
apa2 pun...SIS u shud know better la..
and hadhari ni..kalau dah tahu x berjalan..x memuaskan tak payah sebut lah..menyampah baca..jimat air liur nak ulang word ni..agama tetap satu kan..


Mama... Ish.. Gambo camtu leh horny.. Bahaya ni.. huhu.. tounge.gif
reformist101
QUOTE(cendawancun @ Jul 16 2007, 05:34 PM) *
Nak buat kenyataan tu berpada2 lah... Kita ni umat islam.
Walaupun aku ni kadang tutup kadang bukak... aku tak berani buat kenyataan macam tu


Yup.. same to me.. Ngaku je lah yang kita berdosa bila membuka aurat.. Tak perlu nak justifiedkan apa2.. Same to this case, Azalina tak sepatutnya buat kenyataan macam tu.. Dia bukannya ordinary jane (takde kaitan dgn Jeane Abdullah), dia adalah seorang Menteri dalam kabinet yang meng'uphold'kan Islam Hadhari.
mr.eims
QUOTE(reformist101 @ Jul 16 2007, 06:37 PM) *
Mama... Ish.. Gambo camtu leh horny.. Bahaya ni.. huhu.. tounge.gif


org pompuan pnye pandangan la...klu laki pn horny tgk tu....... ph34r.gif huh..!!
mama_elin
QUOTE(mr.eims @ Jul 16 2007, 06:55 PM) *
QUOTE(reformist101 @ Jul 16 2007, 06:37 PM) *
Mama... Ish.. Gambo camtu leh horny.. Bahaya ni.. huhu.. tounge.gif


org pompuan pnye pandangan la...klu laki pn horny tgk tu....... ph34r.gif huh..!!

ikutkan dis is not my taste..ecehhhh cam la citarasa aku ni hebat bangat...

saja nak bagitahu..walau camni punya rupa pun..ada gak pompuan leh terpaku..bukan yg bernafsu kuat shj..yg x bernafsu pun leh terteleng 2/3 kali..nak tengok in detail lagi..
kan..

lagi best main ngan kain pelekat atau ngan kain batik..mama pernah tengok hehehe, mmg leh invite semua gals/partner start suka tengok bola..believe me!
reformist101
QUOTE(mama_elin @ Jul 17 2007, 09:25 AM) *
QUOTE(mr.eims @ Jul 16 2007, 06:55 PM) *
QUOTE(reformist101 @ Jul 16 2007, 06:37 PM) *
Mama... Ish.. Gambo camtu leh horny.. Bahaya ni.. huhu.. tounge.gif


org pompuan pnye pandangan la...klu laki pn horny tgk tu....... ph34r.gif huh..!!

ikutkan dis is not my taste..ecehhhh cam la citarasa aku ni hebat bangat...

saja nak bagitahu..walau camni punya rupa pun..ada gak pompuan leh terpaku..bukan yg bernafsu kuat shj..yg x bernafsu pun leh terteleng 2/3 kali..nak tengok in detail lagi..
kan..

lagi best main ngan kain pelekat atau ngan kain batik..mama pernah tengok hehehe, mmg leh invite semua gals/partner start suka tengok bola..believe me!


main pakai kain pelikat? huhu.. dah tentu tak pakai seluar kecik.. wacko.gif
gelas_plastik
patutnya .. ban terus dari masuk sukan2 yg kena bukak aurat ..

bukannya menang pun .. buat malu lg adela ..
tigon
azalina ni tak kawin lagi kan?
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.