Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Tukar Suka Sama Suka
Mesra.net Forum > UMUM > Sembang-Sembang Tentang Kerjaya
Pages: 1, 2
www.sumasu.com
Assalamualaikum,

Seringkali kakitangan kerajaan menghadapi masalah ingin bertukar ke
tempat kerja di kawasan lain. Biasanya masalah ini di hadapi oleh
mereka yang berumahtangga. Isteri berjauhan dari suami dan keluarga
menyebabkan pelbagai masalah. Permohonan pertukaran cara biasa
biasanya lambat, leceh dan kadangkala terdengar kata2 sumbang seperti
"kenal orang dalam dapat la tukar cepat". Pertukaran juga menjadi
lambat kerana perlu ada kekosongan jawatan yang sama di tempat yang
ingin bertukar.

Namun ade cara yang lebih baik selain dari memohon pertukaran secara
biasa. Permohonan pertukaran cara tukar suka sama suka iaitu
pertukaran kakitangn kerajaan sama jawatan dan gred lebih baik kerana
pertukaran suka sama suka ini dapat di lakukan lebih cepat. Portal
http://www.sumasu.com menyediakan khidmat
mengiklankan tukar suka sama
suka secara PERCUMA. portal sumasu.com ini di
lihat sebagai
mengfokuskan hanya untuk iklan tukar suka sama suka.
jejakakl
ada tak saper yang nak tukar suka sama suka. kawan saya dok cari saper yang nak tukar suka sama suka. dia cdg nak tukar kat putrajaya sebab umah kat putrajaya, sekarang ni dia keje kat angkasapuri sbg pembantu tadbir rendah N11. kalau ada saper nak tukar suka sama suka boleh emel ke lestariperdana@yahoo.com.my
mista ginda
macamana nak delete post kita yg lama2 ni..??
kalau boleh mau delete acc lagi..
susa sgt la mesra.net ni...
mamee
salam...
sy pem. tadbir (kew) w17 dr putrajaya nk tukar ke
kemaman, trg @ kuala terengganu @ daerah yang berhampiran.
kalau ade sape2 @ kwn2 yg anda kenali nk tukar ke putrajaya
sila maklumkan pd saya sbb suami sy berada di sana.

terima kasih..
Naza DNAR
Jemputan Hormat Kepada Semua Rakan-Rakan..

Layari blog dan web perniagaan Alternatif..

Blog : http://naza.dnargroup.com
Web : http://ecofirst.dnargroup.com/naza

Terima kasih
~ Naza DNAR
nnurrsha
Ingin mencari PTPO (N17) dari Kuantan / Pekan Pahang yang ingin bertukar ke Putrajaya.
Tujuan bertukar kerana anak dan suami berada di Pahang dan setiap minggu balik kampung.
aswad7878
QUOTE(www.sumasu.com @ Jul 24 2007, 10:28 AM) *
Assalamualaikum,

Seringkali kakitangan kerajaan menghadapi masalah ingin bertukar ke
tempat kerja di kawasan lain. Biasanya masalah ini di hadapi oleh
mereka yang berumahtangga. Isteri berjauhan dari suami dan keluarga
menyebabkan pelbagai masalah. Permohonan pertukaran cara biasa
biasanya lambat, leceh dan kadangkala terdengar kata2 sumbang seperti
"kenal orang dalam dapat la tukar cepat". Pertukaran juga menjadi
lambat kerana perlu ada kekosongan jawatan yang sama di tempat yang
ingin bertukar.

Namun ade cara yang lebih baik selain dari memohon pertukaran secara
biasa. Permohonan pertukaran cara tukar suka sama suka iaitu
pertukaran kakitangn kerajaan sama jawatan dan gred lebih baik kerana
pertukaran suka sama suka ini dapat di lakukan lebih cepat. Portal
http://www.sumasu.com menyediakan khidmat
mengiklankan tukar suka sama
suka secara PERCUMA. portal sumasu.com ini di
lihat sebagai
mengfokuskan hanya untuk iklan tukar suka sama suka.



Portal bagus ni, Ok Saya nak cari siapa yang nak tukar suka sama suka dengan Saya
Sekarang bekerja ni kawasan Perak Tengah cadang nak tukar ke Ipoh
Jawatan : PTR Gred : N11
kira_yamato169
akum....ada tak sesiapa yang bertukar dari sabah ke putrajaya?jika ada sila email saya di alamat amy_adlina@yahoo.com bagi jawatan F41
arien_pink
ader tak sape2 yang nk tukar ngan saya suke same suke kat kl ni...saya keje kat kl gak dan nk tukar kat kl gak...nk rs dok opis lain plak..hehe..kalau ader pm saya ye...
waslyn
salam....... ada tak sesiapa yg dari putrajaya nak bertukar ke sabah untuk jawatan (Pembantu Tadbir Kewangan W17). Kalau ada dengar member2 yg nak balik sabah silalah tel sy 019-3596299 saya harap sangat dapat feedback dr saudara saudari
sitizulaika
nak tanya la pada sesapa yg tau..
kalau kerja kat PBT, bleh buat pertukaran suke sama suka ke??
susah skit la kalao keja PBT ni
kira_yamato169
salam....... ada tak sesiapa yg dari sabah nak bertukar ke putrajaya atau kawasan lain di semenanjung untuk jawatan (Peg Tek Maklumat F41). Kalau ada dengar member2 yg nak balik Semenanjung/putrajaya silalah email amy_adlina@yahoo.com. saya harap sangat dapat feedback dr saudara saudari
leeza4880
Salam..

sy W17 & thn ni dh 7thn keja kt Putrajaya.. umah plak kt sg. besi.. andaikata ada sesapa yg keja area ampang, bdr tun razak or cheras ke dkt2 sana & berniat nk tukar ke Putrajaya, pls bg message kt sy. dh xleh nk brulang dh nih..

sesapa yg berminat, pls email leeza4880@gmail.com

tq


donna
QUOTE(kira_yamato169 @ Jul 17 2009, 09:03 AM) *
akum....ada tak sesiapa yang bertukar dari sabah ke putrajaya?jika ada sila email saya di alamat amy_adlina@yahoo.com bagi jawatan F41



Hi, saya berminat nk buat pertukaran dr KL ke Sabah. email me at dpaa78@yahoo.com. thks.
iLa_damia
QUOTE(donna @ Aug 5 2009, 02:35 PM) *
QUOTE(kira_yamato169 @ Jul 17 2009, 09:03 AM) *
akum....ada tak sesiapa yang bertukar dari sabah ke putrajaya?jika ada sila email saya di alamat amy_adlina@yahoo.com bagi jawatan F41



Hi, saya berminat nk buat pertukaran dr KL ke Sabah. email me at dpaa78@yahoo.com. thks.

post ape tu?f41 ke??kalo W17 ade la org iklan ari tu.
donna
peg. teknologi maklumat F41. kalo ada yg nk tukar dr sabah ke KL blh contact me anytime k. kita usahakan pertukaran sama2. drinks.gif

QUOTE(iLa_damia @ Aug 5 2009, 03:23 PM) *
QUOTE(donna @ Aug 5 2009, 02:35 PM) *
QUOTE(kira_yamato169 @ Jul 17 2009, 09:03 AM) *
akum....ada tak sesiapa yang bertukar dari sabah ke putrajaya?jika ada sila email saya di alamat amy_adlina@yahoo.com bagi jawatan F41



Hi, saya berminat nk buat pertukaran dr KL ke Sabah. email me at dpaa78@yahoo.com. thks.

post ape tu?f41 ke??kalo W17 ade la org iklan ari tu.

AmSyuR!@
kalo kita buat pertukaran suka sama suka,
nanti kena duduk kat pejabat org yang tukar dengan kita tu ker???
contoh abu dari KL jabatan agama islam...
tukar ngan ali dari sabah jabatan penjara...
so abu nanti kena duduk kat jabatan penjara....
n ali kat jabatan agama islam lahhh....
boleh tak kalo abu nak duduk kat jabatan yang sama dengan jabatan asal dia tu di sabah.....
n ali pun duduk jabatan yang sama kat KL....
tiket
QUOTE(AmSyuR!@ @ Aug 6 2009, 05:45 AM) *
kalo kita buat pertukaran suka sama suka,
nanti kena duduk kat pejabat org yang tukar dengan kita tu ker???
contoh abu dari KL jabatan agama islam...
tukar ngan ali dari sabah jabatan penjara...
so abu nanti kena duduk kat jabatan penjara....
n ali kat jabatan agama islam lahhh....
boleh tak kalo abu nak duduk kat jabatan yang sama dengan jabatan asal dia tu di sabah.....
n ali pun duduk jabatan yang sama kat KL....

setahu aku nak tukar kena sama gred jawatan, maknanya sama jabatan
bukan main redah ikut tempat jer, rase je la aku bukan keje lg pun pardon.gif
mis hanim
bagus la mesra nie
mcm2 ada..hehehee
saye PA N17 kat KL ade sape yg nk tukar suke sama suke x untk ke kl
saye nk blk JB, sape2 tau ade kekosongan kat JB
plzz inform anim k??
urgent nie
bantuan korang amat la dihargai, terime kasih
zool ligakampung
Wah tak sangka ada org buat website ni..
Tapi saya keje Kerajaan Negeri. Jawatan tertutup.. Blh ke tukau?
IrdinaB
Salam..
ada sesiapa gred L29 dari Terengganu atau Kuantan yang nak tukar ke johor bahru? Kalau ada tolong email saya kat suliza1978@yahoo.com....
Nak tukar ke Terengganu sebab suami kat sana. Sekarang duduk berdua dgn anak di Johor Bahru n sarat mengandung 7 bulan...Tolong ye kalau ada.....
Dah beberapa kali buat rayuan nak tukar tapi masih tak dapat2 sebab takde pengganti....
Pleaseeeee......
TQ........
mrsery
Assalamu'alaikum

Sy PT(P/O) N17 dr Jab. Kerajaan di Muar, Johor..Ade sesiapa x yg berminat nk balik Muar?
Sy mohon bertukar ke perak..kat sana dah ada jabatan yg O cuma kat Muar ni bos nk pengganti serentak..huhu..
sape2 yg berminat tuh msg/call 0199928107
FiDo_DiDo


Assalamualaikum,
saya Juruteknik Komputer FT17
sy Juruteknik di JOHOR
saya nk tuka dgn Juruteknik area2 UTARA sj..[ Penang,Perak,Perlis,Kedah ] [KL / PUTRAJAYA / CYBERJAYA / SHAH ALAM ] pn boleh jgk..ok..
xkira la Jabatan ape pn..nk tuka gk..klu ade yg nk tuka dgn sy,
contact la sy...019-4130926 / 017-4437176 / 019-7197720
yahoo messenger - penang_boi@yahoo.com

contact la sy ek klu nk tuka...
..xkire la bile pn..
..walupun dh lme pn,contact la...mgkn sy xtuka lg kn..
..ok..contact taw..jgn lpe ek..
..bye2..
FiDo_DiDo


Assalamualaikum,
saya Juruteknik Komputer FT17
sy Juruteknik di JOHOR
saya nk tuka dgn Juruteknik area2 UTARA sj..[ Penang,Perak,Perlis,Kedah ] [KL / PUTRAJAYA / CYBERJAYA / SHAH ALAM ] pn boleh jgk..ok..
xkira la Jabatan ape pn..nk tuka gk..klu ade yg nk tuka dgn sy,
contact la sy...019-4130926 / 017-4437176 / 019-7197720
yahoo messenger - penang_boi@yahoo.com

contact la sy ek klu nk tuka...
..xkire la bile pn..
..walupun dh lme pn,contact la...mgkn sy xtuka lg kn..
..ok..contact taw..jgn lpe ek..
..bye2..
ana_asfa
[color="#4169E1"][/color]
assalamualaikum..
sy mengajar di selama perak, ingin mencari guru yg mengajar di langkawi utk bertukar suaka sama suka..
opsyen prasekolah..

call@sms =019-4616468-ana
eka
salam...
ad sesiapa yg ingin brtukar dr putrajye ke selangor(s.alam)
tok jwtan PT(kewangn) W17 ??
sekiranye ad...sila hbungi saya dgn kdar sgere ek..0132677816@faika_2210@yahoo.com
JiJaHpOtPeT
nak tukar suka sama suka nie kena tau dulu sama ada close service atau gunasama
kalo gunasama boleh tukar suka sama suka diantara lain jabatan dengan gred jawatan yang sama
dan skim perjawatan yang sama.

kalau close service tukar di jabatan yang sama dalam skim perjawatan yang sama.

ada beza tue..

dan sebelum cari pasangan untuk pertukaran suka sama suka nie lebih elok
rujuk pada JPA dulu, sekiranya dibenarkan dan syarat pertukaran dengan ganti
boleh la cari pasangan tukar suka sama suka.
kalo x buat penat aja cari pasangan bila dimajukan pada JPA, tidak dibenarkan
sebab pasangan yang untuk ganti tue rupanya dalam queue terawal dalam list JPA.

ada beberapa tempat dan perkara kadang2 kita dah cari pasangan untuk bertukar tapi
JPA x benarkan. apapun perkara tentang perkhidmatan rujuk dulu pada JPA.
hatibatu80
dah bukak sumasu tu tapi tadak pon jawatan aku yang org nk tukar.
hatibatu80
aku dah tanye kt web jpa tu tapi tadak balasan lagik..so aku kne kol la esok.huhuhu...
hatibatu80
aku dah beli dah buku panduan perkhidmatan awan tu ..tapi tak smpt nk stadi betui2...klo awal2 kje leh mintak tukar ke ek.
QUOTE(JiJaHpOtPeT @ Aug 18 2009, 03:53 PM) *
nak tukar suka sama suka nie kena tau dulu sama ada close service atau gunasama
kalo gunasama boleh tukar suka sama suka diantara lain jabatan dengan gred jawatan yang sama
dan skim perjawatan yang sama.

kalau close service tukar di jabatan yang sama dalam skim perjawatan yang sama.

ada beza tue..

dan sebelum cari pasangan untuk pertukaran suka sama suka nie lebih elok
rujuk pada JPA dulu, sekiranya dibenarkan dan syarat pertukaran dengan ganti
boleh la cari pasangan tukar suka sama suka.
kalo x buat penat aja cari pasangan bila dimajukan pada JPA, tidak dibenarkan
sebab pasangan yang untuk ganti tue rupanya dalam queue terawal dalam list JPA.

ada beberapa tempat dan perkara kadang2 kita dah cari pasangan untuk bertukar tapi
JPA x benarkan. apapun perkara tentang perkhidmatan rujuk dulu pada JPA.

papamija
boleh ke tukarsuka sma suka cam ni?se tau aku la klu 1 daerah leh la..klu jauh mybe 90% berjaya...jawatan surirumah blh tukar suka sma suka X? biggrin.gif
hatibatu80
QUOTE(papamija @ Sep 3 2009, 06:56 PM) *
boleh ke tukarsuka sma suka cam ni?se tau aku la klu 1 daerah leh la..klu jauh mybe 90% berjaya...jawatan surirumah blh tukar suka sma suka X? biggrin.gif


ko nk tukar wife ko ngan sape wei...wahahah
papamija
QUOTE(hatibatu80 @ Sep 4 2009, 03:59 AM) *
QUOTE(papamija @ Sep 3 2009, 06:56 PM) *
boleh ke tukarsuka sma suka cam ni?se tau aku la klu 1 daerah leh la..klu jauh mybe 90% berjaya...jawatan surirumah blh tukar suka sma suka X? biggrin.gif


ko nk tukar wife ko ngan sape wei...wahahah


pembetulan:bukan 90%berjaya tp 90% tak berjaya...gurau je,xkan la aku nk tukar wife aku..nnt kang kapak trbg mlekat kt kpla aku..
hatibatu80
td dengan braninye aku jumpe bos haku.....aku cakapla banyak kje aku kne buat kje bukan kje aku lagi....n ade satu ayat die yang buat aku patut rase bangge ngan diri aku...n die cakap klo nak die leh applykn ke hr tuk tukar..bile aku pikir balik aku patut set dlm mind aku aku akn stay kt situ smpila aku naik pangkat n ditukarkan sendiri..so naw aku tak pikir nk tukar dah..buatla apa yang patut......luckily aku dapat dengar sendiri dr mulut die ape die harap dr aku...so korang klo nmpk ayat aku cam nk tukar2 nih sila tampar aku beramai2...wahahahhahaha
katok_cun
sape nk tuka dgn aku..aku keje swasta..aku masuk gomen..korang plk masuk swasta...
amacam??
hatibatu80
ade efek ke ek klo kite dr kementerian pastu bertukar ke agensi.ade sape2 tau
sains_metafizik
uik boleh tukar yer....
miaqistina
saya guru DGA 29 nak tukar sama suka sekarang mengajar di sjkc san min no2 nak ke sekolah kebangsaan di teulintan juga
buzen5
[size="6"]SALAM
SHAIFUL HAFIZ BIN YAHYA
JURUTEKNIK AWAM OSC DBKL J17
SAYA INGIN BERTUKAR KERJA KE KAWASAN SEKITAR N9
ADA SESIAPA BERMINAT PINDAH KE KL???[/
size]
isabella8303
nak jugak bertukar..tp ikut nasihat kawan..

-jangan mintak tukar kalau sajer2..
-selagi belum kawin..jangan mintak tukar..
isabella8303
QUOTE(buzen5 @ Oct 4 2009, 08:53 PM) *
[size="6"]SALAM
SHAIFUL HAFIZ BIN YAHYA
JURUTEKNIK AWAM OSC DBKL J17
SAYA INGIN BERTUKAR KERJA KE KAWASAN SEKITAR N9
ADA SESIAPA BERMINAT PINDAH KE KL???[/
size]

DBKL bukan badan berkanun ker??
atau state??

kalau badan berkanun boleh ker tukar suka sama suka luar drpd negeri (tmpt bekerja) ??
state pun..boleh ker tukar suka sama suka kat luar daripada negeri??

setau saya, kalau federal jer yg boleh tukar suka sama suka
luar drpd daerah / negeri yg diingini...
AZIEMAH
QUOTE(www.sumasu.com @ Jul 24 2007, 10:28 AM) *
Assalamualaikum,

Seringkali kakitangan kerajaan menghadapi masalah ingin bertukar ke
tempat kerja di kawasan lain. Biasanya masalah ini di hadapi oleh
mereka yang berumahtangga. Isteri berjauhan dari suami dan keluarga
menyebabkan pelbagai masalah. Permohonan pertukaran cara biasa
biasanya lambat, leceh dan kadangkala terdengar kata2 sumbang seperti
"kenal orang dalam dapat la tukar cepat". Pertukaran juga menjadi
lambat kerana perlu ada kekosongan jawatan yang sama di tempat yang
ingin bertukar.

Namun ade cara yang lebih baik selain dari memohon pertukaran secara
biasa. Permohonan pertukaran cara tukar suka sama suka iaitu
pertukaran kakitangn kerajaan sama jawatan dan gred lebih baik kerana
pertukaran suka sama suka ini dapat di lakukan lebih cepat. Portal
http://www.sumasu.com menyediakan khidmat
mengiklankan tukar suka sama
suka secara PERCUMA. portal sumasu.com ini di
lihat sebagai
mengfokuskan hanya untuk iklan tukar suka sama suka.

SYA PON BERPENDAPAT MACAM 2.SAYA HARAP,SELEPAS INI LEBIH SENAG PERTUKARAN TUKAR SUKA SAMA SUKA DAPAT DILAKUKAN LEBIH CEPAT.
bibie soo
hi sia F41 (Pegawai Teknologi Maklumat)....kalau ada sesiapa yang berminat untuk bertukar dari Sarawak ke Putrajaya......boleh contact saya di email ini gracie_soo@yahoo.com. kalau ada member yang berminat tu boleh tolong-tolong sebarkan juga. Nanti kita boleh sama-sama usahakan proses pertukaran penampatan yang dikehendaki.
m_ezra
ada ke sape sape yg nak tukar federal le..post pt (p/o) n17 dari temerloh, pahang ke putrajaya..
kalau de sape sape yg tau inform la ye...
linda aziz
rolleyes.gif
Salam.....

hai..saya baru terjumpe web ni arini..so saya buat keputusan untuk join sekali web ni..

Saya juruteknik awam J17 di JKR unit KESEDAR Tanah Merah, kelantan..ingin mencari seseorang yang berminat untuk bertukar suka sama suka dengan saya..saya ingin balik ke JKR@JPS dungun,Kemaman,Kuantan atau JKR unit KETENGAH.. Anak saya berada di dungun dengan mak manakala suami di kuantan.terpaksa berulang alik dari kelantan ke dungun dan kuantan setiap minggu..dah tak larat nak berulang alik..dah buat permohonan bertukar dengan kementerian hampir setahun tapi masih tiada jawapan..besar harapan kalau ade sesiape yang berminat nak bertukar dengan saya atau ada kawan2 yang sedang mencari pasangan untuk bertukar emelkan ke linda.azma@yahoo.com atau hubungi saya 0179722700 dengan segera...TQ..
elda
sesiapa yang berminat untuk bertukar suka sama suka dari perak ke kl atau tau kekosongan di Perak untuk jawatan pembantu tadbir kesetiausahaan boleh menghubungi saya di email zuraida_hurairi@moh.gov.my atau telefon 03-26926541.......... Untuk pengetahuan saya p.a kepada pengarah bahagian
elda
Ingin bertukar angin ke Kl??????????? sila email ke zuraida_hurairi@moh.gov.my.............. Saya nk bertukar ke perak......... Kalau sesiapa yang berminat untuk bertukar suka sama suka atau tau kekosongan di perak sila hubungi saya....... sekarang saya bertugas sebagai p.a bahagian........... Nak tukar cz husband di Perak.......... Penat dan x larat nk ulang alik ke perak setiap weekend
ilani
Assalamualaikum...sy juruteknik awam j17 di KKLW..ada sape2 dari KL, putrajaya @ selangor nk tukar balik kedah, penang, perlis @ perak??plz email me laniey_4105@yahoo.com.tq
akusiti81
saya ingin cari guru dg41 opsyen matematik yang nak bertukar ke perak suka sama suka. hubungi saya 012-2176854
hantubeso
saya nak tanya utk hubby saya..ader sesape nak tukar dari n9 or kl ke ktganu...jawatan pen pemeriksa jentera n mesin j29 jab keselamatan n kesihatan pekerja...hubby saya kat tganu nak tukar ke n9 or kl...kalu ade pm saya ye..
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.