Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Kumpul Duit Syiling
Mesra.net Forum > Sports, Recreation & Hobby > Lain-Lain Hobi
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
MalaYneuMaya
assalamualaikum...

QUOTE(milosecawan @ Oct 31 2008, 12:14 PM) *
hehehe....itu la pasal tak dapat nombor siri smpi 9229999, aku tak perasan pun masa tukar duit raya dgn bank hari tu....kalau perasan awal may be aku cari smpi jumpa. masa tu aku tukar duit rasa byk jg....hehehehe. Tak pa raya haji nanti boleh cuba lagi, mana tau boleh dapat lagi best. biggrin.gif


betul tu...cuba lagi..hehe..cari bagai nak rak kengkadang tak jumpa...kalu dah nak dapat, dapat jugak...senang plak tu.. biggrin.gif
Abgkudin

perrrrrhhhh..complete set koleksi RM5..

memang beruntung enmilo...
tahniahhh..
Abgkudin
Wang kertas RM50 dgn tandatangan berlainan bagi yang belum tgk....


Click to view attachment

Tan Sri Dato' Ahmad Mohd Don
(Mei 1994 - Ogos 1998)


Click to view attachment

Tan Sri Dato' Seri Ali Abul Hassan bin Sulaiman
(September 1998 - April 2000)
Sign TENGAH


Click to view attachment

Tan Sri Dato' Seri Ali Abul Hassan bin Sulaiman
(September 1998 - April 2000)
Sign TEPI
shawbrother
ni plak koleksi seringgit siri pertama (1967-1982) bertandatgn Ismail Md.Ali yang aku nak share dgn korang..cumanya seringgit tahun 1982 tandangan Tan Sri Abul Hasan masih blom dlm simpanan..Layan..

Seringgit Siri pertama yg dikuarkan pada jun 1967-1972..perkataan lama masih digunakan iaitu "di-perlakukan" dan "gabenor"



ni plak siri selepas tu,dicetak dlm tahun 1972-1976..perkataan baru mula digunakan..



seringgit ni plak adalah siri selepas tu..dicetak antara 1976-1981..corak baru mula digunakan di penjuru kiri (atas dan bawah)..


sedihnya..aku tak dapat share siri last (1981-1982) kerna masih blom dlm simpanan..huhu sad.gif
shawbrother
sori terpos dua..
MalaYneuMaya
assalamualaikum...

wah AbgK ada side sign Dato Ali Abul Hasan..aku ada yg sign tengah je..hehe

shawbrother, duit singgit tu sekeping pon aku takde..kena carik besok nih..hehe

hmm pagi tadi aku beli paper utusan, bagi 2 inggit, dpt belen 50 sen...50 sen tu pulak, parlimen tahun 86...cuma keadaannya yg 'amat baik' bagi aku..first time le aku dpt duit parlimen cantik mcm tu..

ni gambarnya depan belakang,


ni plak gambar perbandingan dgn duit 50sen tahun 84, yg keadaannya 'biasa didapati' biggrin.gif yg kiri tu lg cantik kan?



*klik la utk gamba saiz penuh

sori aku takde scanner, harap2 korang nampak la bezanya ye?..hehe

* oo baru prasan ada huruf GC kat bawah parlimen tu..apa maksud dia?



milosecawan
QUOTE(MalaYneuMaya @ Nov 3 2008, 08:33 PM) *
assalamualaikum...

wah AbgK ada side sign Dato Ali Abul Hasan..aku ada yg sign tengah je..hehe

shawbrother, duit singgit tu sekeping pon aku takde..kena carik besok nih..hehe

hmm pagi tadi aku beli paper utusan, bagi 2 inggit, dpt belen 50 sen...50 sen tu pulak, parlimen tahun 86...cuma keadaannya yg 'amat baik' bagi aku..first time le aku dpt duit parlimen cantik mcm tu..

ni gambarnya depan belakang,


ni plak gambar perbandingan dgn duit 50sen tahun 84, yg keadaannya 'biasa didapati' biggrin.gif yg kiri tu lg cantik kan?



*klik la utk gamba saiz penuh

sori aku takde scanner, harap2 korang nampak la bezanya ye?..hehe

* oo baru prasan ada huruf GC kat bawah parlimen tu..apa maksud dia?


Wah...lawa la syiling 50 sen tu, nampak berkilat lagi....calar2 sikit tu biasa la. Huruf GC kat bawah parlimen tu bermaksud Government Coins, kalau tak salah aku la. Aku pun tak pasti kerana tak pernah jumpa artikal/bahan yang menceritakan pasal maksud GC, Aku memang ada plan nak tulis berkenaan (GC) dlm blog aku...disebabkan tiada maklumat...aku pun hold lah dulu. nanti kalau tulis benda yg salah/tak pasti, tak best pula kan? tapi ada juga aku bertanya dengan collector duit lama/baru yg dah otai2.....diorg pun tak pasti dan diorg cakap boleh boleh jd ianya adalah singkatan dari Government Coins. harap maklumat yang kurang pasti ini dapat membantu MalaYneuMaya dan rakan forumer lain.

p/s: Kawan2 dan semua pembaca, betulkan aku kalau salah, sharing is caring. Aku share apa yang aku tahu dan pernah diberitahu. biggrin.gif
milosecawan
QUOTE(Abgkudin @ Oct 31 2008, 10:26 PM) *
Wang kertas RM50 dgn tandatangan berlainan bagi yang belum tgk....



Tan Sri Dato' Ahmad Mohd Don
(Mei 1994 - Ogos 1998)



Tan Sri Dato' Seri Ali Abul Hassan bin Sulaiman
(September 1998 - April 2000)
Sign TENGAH



Tan Sri Dato' Seri Ali Abul Hassan bin Sulaiman
(September 1998 - April 2000)
Sign TEPI


hehehe....banyak duit kau Abg K biggrin.gif, kira dah lengkap la koleksi RM50 mengikut tandatangan.... RM50 tandatangan Tan Sri Dato' Seri Ali Abul Hassan bin Sulaiman sain tepi tu memang susah sikit nak dapat, aku pun ada satu saja biggrin.gif simpan elok2 abg K.
Simistri
perghhh... masing-masing tengah menggila menguploadkan koleksi masing-masing.... jeles gak tengok koleksi nkorang yang pelbagai ......

Awal tahun nie, aku lepak kat royalmint, Shah Alam sambil shopping sambil sembang-sembang dengan staff mereka, mcm-mcm cerita tentang agensi mereka aku dengar terutamanya penutupan royalmint yang kini dah menjadi kenyataan.

Salah satu hal yang disembangkan ialah aku tanya ..."Agak-agak dalam thn nie, berapa koleksi duit syiling peringatan akan dikeluarkan?"

maka staff tu kata, paling miminum mereka target 3 keluaran setahun dan beberapa koleksi berbentuk medallion. dan staff tu kata lagi mungkin isu yang keluar tahun nie adalah 50 thn TUDM atau 75 thn ATM, kejohanan lumba kuda 6-9 November di Terengganu, dan satu lagi belum pasti .......

kiranya yang TUDM tu memang bebetul keluar ...... yang kejohanan lumba kuda nie, ntah lerrrrrrr, royalmint pun dah tutup, staff BNM yang dirisik pun tak tahu apa-apa.

Singapura, negara kecik tu pun tahun nie sahaja dah keluarkan 5 isu, sedangkan Malaysia masih 2 isu.
Abgkudin
QUOTE(Simistri @ Nov 4 2008, 11:47 AM) *
perghhh... masing-masing tengah menggila menguploadkan koleksi masing-masing.... jeles gak tengok koleksi nkorang yang pelbagai ......

Awal tahun nie, aku lepak kat royalmint, Shah Alam sambil shopping sambil sembang-sembang dengan staff mereka, mcm-mcm cerita tentang agensi mereka aku dengar terutamanya penutupan royalmint yang kini dah menjadi kenyataan.

Salah satu hal yang disembangkan ialah aku tanya ..."Agak-agak dalam thn nie, berapa koleksi duit syiling peringatan akan dikeluarkan?"

maka staff tu kata, paling miminum mereka target 3 keluaran setahun dan beberapa koleksi berbentuk medallion. dan staff tu kata lagi mungkin isu yang keluar tahun nie adalah 50 thn TUDM atau 75 thn ATM, kejohanan lumba kuda 6-9 November di Terengganu, dan satu lagi belum pasti .......

kiranya yang TUDM tu memang bebetul keluar ...... yang kejohanan lumba kuda nie, ntah lerrrrrrr, royalmint pun dah tutup, staff BNM yang dirisik pun tak tahu apa-apa.

Singapura, negara kecik tu pun tahun nie sahaja dah keluarkan 5 isu, sedangkan Malaysia masih 2 isu.


simistri, nape agak-agak Royalmint tu leh tutup eikk??? busnes tak maju kee???
Abgkudin

hehehe....banyak duit kau Abg K biggrin.gif, kira dah lengkap la koleksi RM50 mengikut tandatangan.... RM50 tandatangan Tan Sri Dato' Seri Ali Abul Hassan bin Sulaiman sain tepi tu memang susah sikit nak dapat, aku pun ada satu saja biggrin.gif simpan elok2 abg K.
[/quote]

en milo pon ade satu gak yek...aha memang rare dah sain tepi, yg abk dapat nie pon da rosak kat edge tu, kena tampal dgn tape..emmmm
Abgkudin
QUOTE(milosecawan @ Nov 4 2008, 10:42 AM) *
QUOTE(MalaYneuMaya @ Nov 3 2008, 08:33 PM) *
assalamualaikum...

wah AbgK ada side sign Dato Ali Abul Hasan..aku ada yg sign tengah je..hehe

shawbrother, duit singgit tu sekeping pon aku takde..kena carik besok nih..hehe

hmm pagi tadi aku beli paper utusan, bagi 2 inggit, dpt belen 50 sen...50 sen tu pulak, parlimen tahun 86...cuma keadaannya yg 'amat baik' bagi aku..first time le aku dpt duit parlimen cantik mcm tu..

ni gambarnya depan belakang,


ni plak gambar perbandingan dgn duit 50sen tahun 84, yg keadaannya 'biasa didapati' biggrin.gif yg kiri tu lg cantik kan?



*klik la utk gamba saiz penuh

sori aku takde scanner, harap2 korang nampak la bezanya ye?..hehe

* oo baru prasan ada huruf GC kat bawah parlimen tu..apa maksud dia?


Wah...lawa la syiling 50 sen tu, nampak berkilat lagi....calar2 sikit tu biasa la. Huruf GC kat bawah parlimen tu bermaksud Government Coins, kalau tak salah aku la. Aku pun tak pasti kerana tak pernah jumpa artikal/bahan yang menceritakan pasal maksud GC, Aku memang ada plan nak tulis berkenaan (GC) dlm blog aku...disebabkan tiada maklumat...aku pun hold lah dulu. nanti kalau tulis benda yg salah/tak pasti, tak best pula kan? tapi ada juga aku bertanya dengan collector duit lama/baru yg dah otai2.....diorg pun tak pasti dan diorg cakap boleh boleh jd ianya adalah singkatan dari Government Coins. harap maklumat yang kurang pasti ini dapat membantu MalaYneuMaya dan rakan forumer lain.

p/s: Kawan2 dan semua pembaca, betulkan aku kalau salah, sharing is caring. Aku share apa yang aku tahu dan pernah diberitahu. biggrin.gif


abgk pon tak pasti makna GC tu, nak kena cari info lagi nie..
cik mala, wahhhh memang betul berkilat duit 50 tu..sakit mato abgk berkilau2 terang nye..hihihi
Abgkudin
kawan- kawan...

sape kat sini yg ada kumpul coin dari US..silver coins.???
coz ade member abgk tanya arr...

kot sape2 kumpul, bagi tau terus pada abgk yek.

tima kasihhh..
Simistri
QUOTE(Abgkudin @ Nov 4 2008, 12:10 PM) *
simistri, nape agak-agak Royalmint tu leh tutup eikk??? busnes tak maju kee???


sebab bisnesnya teramat maju lah maka lingkup .....

nie cerita orang di royalmint sendiri, porak peranda royalmint di sebabkan oleh anak muda yang bapak mertuanya akan menyerahkan jawatan pada Mac 2009, tak yah sebutlah saper orangnya sebab satu Malaysia tahu.

kat kilang wang tu, dah ada mesin yang lengkap, namun akibat campur tangan anak muda nie, duit syiling kita ditempa di negara jiran....

dulu, sebelum Dr. Mahathir letak jawatan, dalam setahun, 3-4 kali orang tua tu gi melawat royalmint, sebab tu banyak syiling malaysia penerbitannya dirasmikan oleh Dr. M sendiri..... lepas campur tangan anak muda tu, Dr. M pun malas dah nak jejak kaki ke kilang tersebut.
shawbrother
QUOTE(MalaYneuMaya @ Nov 3 2008, 08:33 PM) *
assalamualaikum...

wah AbgK ada side sign Dato Ali Abul Hasan..aku ada yg sign tengah je..hehe

shawbrother, duit singgit tu sekeping pon aku takde..kena carik besok nih..hehe

sori aku takde scanner, harap2 korang nampak la bezanya ye?..hehe

* oo baru prasan ada huruf GC kat bawah parlimen tu..apa maksud dia?



duit seringgit ni sonang jor nak cari..harga pun berpatutan...kadang2 aku pun ada jumpa duit 50sen yang cantik macm kau punya tu....tapi aku tak sempat nak simpan sebb masa itu dah guna beli barang.. biggrin.gif Kalau tak silap, GC tu sebenarnya nama si pereka syiling malaysia (1967-1988)..nama dia Geoffrey Conney..maklumat ni aku dapat dari buku2 yg pernah aku baca di library..
milosecawan
QUOTE(shawbrother @ Nov 4 2008, 04:42 PM) *
QUOTE(MalaYneuMaya @ Nov 3 2008, 08:33 PM) *
assalamualaikum...

wah AbgK ada side sign Dato Ali Abul Hasan..aku ada yg sign tengah je..hehe

shawbrother, duit singgit tu sekeping pon aku takde..kena carik besok nih..hehe

sori aku takde scanner, harap2 korang nampak la bezanya ye?..hehe

* oo baru prasan ada huruf GC kat bawah parlimen tu..apa maksud dia?



duit seringgit ni sonang jor nak cari..harga pun berpatutan...kadang2 aku pun ada jumpa duit 50sen yang cantik macm kau punya tu....tapi aku tak sempat nak simpan sebb masa itu dah guna beli barang.. biggrin.gif Kalau tak silap, GC tu sebenarnya nama si pereka syiling malaysia (1967-1988)..nama dia Geoffrey Conney..maklumat ni aku dapat dari buku2 yg pernah aku baca di library..


Boleh jadi juga GC tu maksudnya Geoffrey Conney.....apa nama buku tu shawbrother kongsilah dengan aku. Aku betul2 tak tahu biggrin.gif. Aku memang dah lama nak tahu pasal singkatan GC (Geoffrey Conney) dan tiba2 saja ada orang bertanya pasal GC......Slumber jer aku cakap Government Coins ...hehehehe
MalaYneuMaya
assalamualaikum...

QUOTE(milosecawan @ Nov 4 2008, 06:13 PM) *
QUOTE(shawbrother @ Nov 4 2008, 04:42 PM) *
duit seringgit ni sonang jor nak cari..harga pun berpatutan...kadang2 aku pun ada jumpa duit 50sen yang cantik macm kau punya tu....tapi aku tak sempat nak simpan sebb masa itu dah guna beli barang.. Kalau tak silap, GC tu sebenarnya nama si pereka syiling malaysia (1967-1988)..nama dia Geoffrey Conney..maklumat ni aku dapat dari buku2 yg pernah aku baca di library..


Boleh jadi juga GC tu maksudnya Geoffrey Conney.....apa nama buku tu shawbrother kongsilah dengan aku. Aku betul2 tak tahu. Aku memang dah lama nak tahu pasal singkatan GC (Geoffrey Conney) dan tiba2 saja ada orang bertanya pasal GC......Slumber jer aku cakap Government Coins ...hehehehe


first time jumpa 50sen cantik..tu yg nak simpan..hehe biggrin.gif
so, GC tu mungkin bermaksud Government Coins atau Geoffrey Conney..guna dulu info ni..

tadi aku belek2 syiling 10 sen, kendian terjumpa la yg pelik2 sikit..kesilapan masa cop le kot..berkenaan darjah condong congkak:

kalu kita pusing duit seposen tu secara menegak, yg normal kita dpt gamba congkak mcm ni kan?

yg ni normal: congkak tu dlm kecondongan positif, biasanya dlm lingkungan 40 darjah atau lagi rendah (menghampiri mendatar)


tadi aku jumpa plak 2 keping yg (kemungkinan) 0 darjah atau memasuki darjah negatif pulok..hehe :




MalaYneuMaya
assalamualaikum...

sambungan..

yg ni plak..kecondongan melampau sampai 8O darjah aku rasa ni:

Simistri


The Commemorative Medallion of The Kuala Lumpur International Money Fair 2003 The Inaugural Kuala Lumpur Stamp Show 2003. Limited Edition of 500 pieces only Worldwide. Medallion comes with wooden box and Certificate of Authenticity.

Serial No: 383

The obverse bears the gold plated logo of the Kuala Lumpur International Money Fair Show 2003, while the reverse bears the motif of the Inaugural Kuala Lumpur Stamp Show 2003. This is the first time that Malaysia is hosting a combined coin and stamp event. The first official commemorative medallion of the Money Fair and Stamp Show issued by the organisers.

Technical Data:-

Diameter - 50mm
Composition - Bi-######l - Gold/Silver Plating on Copper
Thickness - 3.7mm
Weight - 52 grams
Mintage - 500 pieces
Date of Issue - 3rd October 2003

Minta Bantuan

Aku jumpa benda nie dalam ebay, orang yang nak jual medal nie letak harga sampai RM211.00

ada tak kengkawan dalam nie pernah tengok medal nie secara live, maklumlah medal nie keluaran 2003, tahun 2003 plak aku belum jadik collector lagik....

seperkara lagik, nkorang rasa berbaloi tak benda nie dengan harganya sampai dua ratus ringgit, takut gak beli mahal-mahal, lepastu bendany atak der value

shawbrother
QUOTE(milosecawan @ Nov 4 2008, 06:13 PM) *
QUOTE(shawbrother @ Nov 4 2008, 04:42 PM) *
QUOTE(MalaYneuMaya @ Nov 3 2008, 08:33 PM) *
assalamualaikum...

wah AbgK ada side sign Dato Ali Abul Hasan..aku ada yg sign tengah je..hehe

shawbrother, duit singgit tu sekeping pon aku takde..kena carik besok nih..hehe

sori aku takde scanner, harap2 korang nampak la bezanya ye?..hehe

* oo baru prasan ada huruf GC kat bawah parlimen tu..apa maksud dia?



duit seringgit ni sonang jor nak cari..harga pun berpatutan...kadang2 aku pun ada jumpa duit 50sen yang cantik macm kau punya tu....tapi aku tak sempat nak simpan sebb masa itu dah guna beli barang.. biggrin.gif Kalau tak silap, GC tu sebenarnya nama si pereka syiling malaysia (1967-1988)..nama dia Geoffrey Conney..maklumat ni aku dapat dari buku2 yg pernah aku baca di library..


Boleh jadi juga GC tu maksudnya Geoffrey Conney.....apa nama buku tu shawbrother kongsilah dengan aku. Aku betul2 tak tahu biggrin.gif. Aku memang dah lama nak tahu pasal singkatan GC (Geoffrey Conney) dan tiba2 saja ada orang bertanya pasal GC......Slumber jer aku cakap Government Coins ...hehehehe



QUOTE(MalaYneuMaya @ Nov 4 2008, 08:39 PM) *
assalamualaikum...

sambungan..

yg ni plak..kecondongan melampau sampai 8O darjah aku rasa ni:



salam semua. .kpd milosecawan, aku dapat info tu dari katalog buku "Malaysian Banknote & Coins 1786-2006"..masa aku mula baca kat post ni pasal GC tu, terus jer taip Geoffrey Conney..sebenarnya bukan Conney tapi Colley..sori silap skit biggrin.gif ..Nama sbnrnya Geoffrey Colley..tapi pasal Government Coins tu aku x tau la plak..boleh jadi ada kaitan..

aku pun kadang2 pernah jumpa duit2 yang ada design melengkong /condong beberpa darjah macam yg Malayneumaya tu..tapi masa tu x terpikir nak simpan..memang unik duit tu..


MalaYneuMaya
assalamualaikum...

QUOTE(shawbrother @ Nov 5 2008, 05:01 PM) *
aku pun kadang2 pernah jumpa duit2 yang ada design melengkong /condong beberpa darjah macam yg Malayneumaya tu..tapi masa tu x terpikir nak simpan..memang unik duit tu..


tu la..pasal unik tu yg rasa nak simpan..ehehe..duit nilai lain (20sen,5sen,etc) blom jumpa lagi..

apa kata kalu korang tulis tahun duit syiling yg bernilai utk dicari/disimpan..disebabkan low mintage quantity..

FIRST SERIES 1967 - 88

1 sen - 1976
5 sen - ?
10 sen - 1971
20 sen - 1970
50 sen - 1969
$1 - ?

SECOND SERIES 1989 - 2008

1 sen - ?
5 sen - ?
10 sen - 1994
20 sen - ?
50 sen - 1995
$1/RM1 - ?

buleh tak sesapa tolong isikkan?
Simistri
QUOTE(MalaYneuMaya @ Nov 5 2008, 09:29 PM) *
assalamualaikum...

tu la..pasal unik tu yg rasa nak simpan..ehehe..duit nilai lain (20sen,5sen,etc) blom jumpa lagi..

apa kata kalu korang tulis tahun duit syiling yg bernilai utk dicari/disimpan..disebabkan low mintage quantity..

FIRST SERIES 1967 - 88

1 sen - 1976
5 sen - ?
10 sen - 1971
20 sen - 1970
50 sen - 1969
$1 - 1971 yang proof, mintage cuma 500, dan harga semasa dijual antara RM2500 hingga RM5000

SECOND SERIES 1989 - 2008

1 sen - ?
5 sen - ?
10 sen - 1994
20 sen - ?
50 sen - 1995
$1/RM1 - ?

semua sekali keluaran tahun 1992, proof coin, mintage 5000, harga semasa antara RM250 hingga RM400, bestnya nkorang leh dapat duit $1 bukan salut emas dan duit 1 sen bukan bronze clad-steel, aku tengah mencari duit nie hehehehehehe

buleh tak sesapa tolong isikkan?

MalaYneuMaya
assalamualaikum...

QUOTE(Simistri @ Nov 6 2008, 08:50 AM) *
semua sekali keluaran tahun 1992, proof coin, mintage 5000, harga semasa antara RM250 hingga RM400, bestnya nkorang leh dapat duit $1 bukan salut emas dan duit 1 sen bukan bronze clad-steel, aku tengah mencari duit nie hehehehehehe


trima kasih..maksudnya semua nilai syiling tahun 1992 patut disimpan?
Simistri
QUOTE(MalaYneuMaya @ Nov 6 2008, 09:39 AM) *
assalamualaikum...

QUOTE(Simistri @ Nov 6 2008, 08:50 AM) *
semua sekali keluaran tahun 1992, proof coin, mintage 5000, harga semasa antara RM250 hingga RM400, bestnya nkorang leh dapat duit $1 bukan salut emas dan duit 1 sen bukan bronze clad-steel, aku tengah mencari duit nie hehehehehehe


trima kasih..maksudnya semua nilai syiling tahun 1992 patut disimpan?


bukan semua, maksud aku yang proof punya siap dengan sijil dan box baldu biru, memang BNM buat khas untuk collector
Abgkudin
QUOTE(MalaYneuMaya @ Nov 5 2008, 09:29 PM) *
assalamualaikum...

QUOTE(shawbrother @ Nov 5 2008, 05:01 PM) *
aku pun kadang2 pernah jumpa duit2 yang ada design melengkong /condong beberpa darjah macam yg Malayneumaya tu..tapi masa tu x terpikir nak simpan..memang unik duit tu..


tu la..pasal unik tu yg rasa nak simpan..ehehe..duit nilai lain (20sen,5sen,etc) blom jumpa lagi..

apa kata kalu korang tulis tahun duit syiling yg bernilai utk dicari/disimpan..disebabkan low mintage quantity..




FIRST SERIES 1967 - 88

1 sen - 1969,70,72,74,75,76,81 & 83
5 sen - 1969,70,72,74,75,,83, 84 &85
10 sen - 1969, 71,72, 74.75,84,85,86,87
20 sen - 1970,72,74,75,78,83,84,85,86
50 sen - 1970,72,74,75,76,78
$1 - ?

SECOND SERIES 1989 - 2008

1 sen - senang cari 89 -2008
5 sen - senang cari 89 -2008
10 sen - senang cari 89 -2008
20 sen - 94,95,96,99,2003[/color]
50 sen - 2006[color="#FF0000"]

$1/RM1 - ?

NI info bernilai pada Abgk coz, masih tak dapat lagi untuk koleksi,
mungkin tahun2 ni menang rare, atau mungkin takde dalam keluaran tahun tu..
cuba2 la check...hihihi
shawbrother
QUOTE(MalaYneuMaya @ Nov 5 2008, 09:29 PM) *
assalamualaikum...

QUOTE(shawbrother @ Nov 5 2008, 05:01 PM) *
aku pun kadang2 pernah jumpa duit2 yang ada design melengkong /condong beberpa darjah macam yg Malayneumaya tu..tapi masa tu x terpikir nak simpan..memang unik duit tu..


tu la..pasal unik tu yg rasa nak simpan..ehehe..duit nilai lain (20sen,5sen,etc) blom jumpa lagi..

apa kata kalu korang tulis tahun duit syiling yg bernilai utk dicari/disimpan..disebabkan low mintage quantity..



Ni plak senarai dari shwbrother :

FIRST SERIES 1967 - 88

1 sen - 1968,1970, 1976(bronze)
5 sen - 1971
10 sen - 1971
20 sen - 1970
50 sen - 1969,1979
$1 - 1971 (proof)

SECOND SERIES 1989 - 2008

1 sen - ?
5 sen - ?
10 sen - 1994
20 sen - 1994
50 sen - 1995
$1/RM1 - 1989
MalaYneuMaya
assalamualaikum...

tima kasih abgK dan shawbrothers...setidak2nya ada jugak info utk aku yg baru start collect ni..ehehe biggrin.gif
milosecawan
salam semua rakan2 forumer....

aku update sikit, tgk yang warna merah tu......

FIRST SERIES 1967 - 88

1 sen - 1968,1970, 1976(bronze)
5 sen - 1971
10 sen - 1971
20 sen - 1970
50 sen - 1967, 1968, 1969 (security edge)..... 1979....tahun 1967, 1968, 1969 (milled edge)
$1 - 1971 (proof)

SECOND SERIES 1989 - 2008

1 sen - 1989 (susah juga nak dapat)
5 sen - ?
10 sen - 1994, 2003
20 sen - 1994, 2003
50 sen - 1989 (susah juga nak dapat), 1995
$1/RM1 - 1989

note: nak tahu milled edge tu mcm mana....sila lihat gambar dibawah yang aku copy dari web bharatcoins;



Abg K....syiling 20 sen tahun 1999 dan 50 sen tahun 2006, kalau tak salah aku memang tidak dikeluarkan

Maklumat tambahan: kalau terjmp syiling 50 sen tahun 1979 dan 1988 yang ada "Extra Dot" simpan lah sekali, susah nak dapat skrg ni. Sila lihat gambar dibawah yang aku copy dari blog aku my-koleksi;


50 sen tahun 1979



50 sen tahun 1988


Aku harap, maklumat yang aku beri ini sedikit sebanyak dapat membantu....
Simistri
perggghhhh ...aku rasa lagi 20 tahun, encik milosecawan nie leh buat buku rujukan ..semua maklumat dia ada hehehehehehe
MalaYneuMaya
assalamualaikum...

takyah tunggu 20 taun..skang pon dah byk dpt info dari dia..ahaha..teruskan membagi info wahai anda2 semua.. biggrin.gif
MalaYneuMaya
assalamualaikum...

smlm jumpa duit 5 sen tahun 73 ada besi lebih...



duitnya dah kotor sikit..mcm ada lumut ijau..
Abgkudin
QUOTE(Simistri @ Nov 7 2008, 02:36 PM) *
perggghhhh ...aku rasa lagi 20 tahun, encik milosecawan nie leh buat buku rujukan ..semua maklumat dia ada hehehehehehe


heheheh lama tu nak tunggu 20 tahun lagi..
rasa en milo kita dalam 10 tahun dah buleh buat ..
malaysia bulehhh..
hihihi
Abgkudin
QUOTE(MalaYneuMaya @ Nov 9 2008, 08:23 PM) *
assalamualaikum...

smlm jumpa duit 5 sen tahun 73 ada besi lebih...



duitnya dah kotor sikit..mcm ada lumut ijau..



wahhh buleh tahan la abgk perhatikan colectors sekarang nie, tengok syiling/wang kertas sungguh terperinci.
hingga yg ade dot2 pon leh beza kan..hehehe

abgk just tgk YEARS je..tu pon tah sakit mata nak zoom ..maklum la, saiz kecil2, kena pulak yg 1 sen.. wacko.gif
milosecawan
QUOTE(Abgkudin @ Nov 11 2008, 11:05 PM) *
QUOTE(Simistri @ Nov 7 2008, 02:36 PM) *
perggghhhh ...aku rasa lagi 20 tahun, encik milosecawan nie leh buat buku rujukan ..semua maklumat dia ada hehehehehehe


heheheh lama tu nak tunggu 20 tahun lagi..
rasa en milo kita dalam 10 tahun dah buleh buat ..
malaysia bulehhh..
hihihi



Salam semua....

Nak tulis buku?...hehehe, aku rasa mcm belum boleh lagi. 10 tahun.....20 tahun pun belum tentu lagi aku boleh hasilkan/terbitkan buku, nak tulis blog pun terkial2 cari ayat best2. Lagipun koleksi yang ada pun tak banyak sgt, kena tunggu koleksi aku banyak dulu baru boleh buat buku.....tp kan kalau nak tunggu koleksi aku banyak smpi bila agak2nya??....hehehe. Kalau aku nak hasilkan/terbitkan buku, aku plan nak tulis berdasarkan koleksi yang aku simpan....aku rasa lebih menarik daripada buat buku dengan bahan yang diambil dari orang lain.... nikmatnya kurang... biggrin.gif. Itu cuma angan2 aku....Insyaallah kalau ada rezeki aku keluarkan buku aku sendiri. Nanti korang jgn lupa beli pulak tau.

Lepas ni, aku rasa nak tulis pasal syiling pula dlm blog aku.....aku tgk ramai juga yang berminat nak tahu pasal syiling.....syiling ni senang sikit aku nak snap gambar berbanding dgn wang kertas (leceh sbb nak kena jaga tak bg kotor) biggrin.gif

Regards;
Milo
MalaYneuMaya
assalamualaikum...

AbgK, kalu kita tgk satu2 ngan teliti..lagi byk kita buleh jumpa yg pelik2..cuma duit kertas je aku tak brapa teliti sgt tgk..hehe

milosecawan, wah cun la kalu buat buku ko seniri cap milosecawan...info2 pon mengenai koleksi ko tu..nanti kredit la kitorang..ehek biggrin.gif

oo rupanya ko dah crita psl duit 2003 tu ye? termasuk duit 97 sisi bulat tu...terpaksa aku selongkar tabung..ahaha
MalaYneuMaya
assalamualaikum...

lepas tgk blog incik milo..aku carik la duit 10/20sen 2003 ngan duit sisi bulat tu...10 sen 2003 jumpa 3 keping..dan yg duit 20sen 1997 sisi bulat tu baru jumpa sekeping..tapi masih ada lagi cawangan2 tabung lain..ehehe biggrin.gif

rupanya ada lagi duit sisi bulat utk nilai lain:

5 sen 1999
10 sen 1998 (97 pon ada)
20 sen 1997
singgit emas (tahun tak prasan)


yg ni duit 10 sen 2003 yg aku jumpa..

milosecawan
QUOTE(MalaYneuMaya @ Nov 12 2008, 08:31 PM) *
assalamualaikum...

lepas tgk blog incik milo..aku carik la duit 10/20sen 2003 ngan duit sisi bulat tu...10 sen 2003 jumpa 3 keping..dan yg duit 20sen 1997 sisi bulat tu baru jumpa sekeping..tapi masih ada lagi cawangan2 tabung lain..ehehe biggrin.gif

rupanya ada lagi duit sisi bulat utk nilai lain:

5 sen 1999
10 sen 1998 (97 pon ada)
20 sen 1997
singgit emas (tahun tak prasan)


yg ni duit 10 sen 2003 yg aku jumpa..




Wah...wah...wah, semakin bersemagat nampak MalaYneuMaya......bayk juga kau dapat tu. dah ada byk jgn pula fikir nak jual, hehehehe....aku just pesan sahaja. kalau boleh tu simpan...nanti takut menyesal pulak kalau jual, silap2 lepas ni susah nak dapat. Aku pun ada lebih kurang 5 keping syiling tu....dua daripadanya gred UNC... biggrin.gif semua aku simpan dan buat masa skrg tak bercadang/ terlintas nak jual.

milo
Simistri
QUOTE(milosecawan @ Nov 12 2008, 03:32 PM) *
Salam semua....

Nak tulis buku?...hehehe, aku rasa mcm belum boleh lagi. 10 tahun.....20 tahun pun belum tentu lagi aku boleh hasilkan/terbitkan buku, nak tulis blog pun terkial2 cari ayat best2. Lagipun koleksi yang ada pun tak banyak sgt, kena tunggu koleksi aku banyak dulu baru boleh buat buku.....tp kan kalau nak tunggu koleksi aku banyak smpi bila agak2nya??....hehehe. Kalau aku nak hasilkan/terbitkan buku, aku plan nak tulis berdasarkan koleksi yang aku simpan....aku rasa lebih menarik daripada buat buku dengan bahan yang diambil dari orang lain.... nikmatnya kurang... biggrin.gif. Itu cuma angan2 aku....Insyaallah kalau ada rezeki aku keluarkan buku aku sendiri. Nanti korang jgn lupa beli pulak tau.

Lepas ni, aku rasa nak tulis pasal syiling pula dlm blog aku.....aku tgk ramai juga yang berminat nak tahu pasal syiling.....syiling ni senang sikit aku nak snap gambar berbanding dgn wang kertas (leceh sbb nak kena jaga tak bg kotor) biggrin.gif

Regards;
Milo



hehehehehe...mereka yang buat buku tu pun bukan semua koleksi mereka ada, banyak tanya kat orang yang berpengetahuan...tapi kalau MILO/My Koleksi nak buat buku, bab duit syiling peringatan jangan dilupakan nama aku kekekekekekekeke


Muzium Matawang yang sekrang nie ditutup, dijangka akan dibuka pada Mei 2009, itu yang aku tengok dalam web BNM, semalam aku gi buat lawatan rasmi ke bangunan baru mereka..... nampak lebih menarik
milosecawan
QUOTE(Simistri @ Nov 14 2008, 11:44 AM) *
QUOTE(milosecawan @ Nov 12 2008, 03:32 PM) *
Salam semua....

Nak tulis buku?...hehehe, aku rasa mcm belum boleh lagi. 10 tahun.....20 tahun pun belum tentu lagi aku boleh hasilkan/terbitkan buku, nak tulis blog pun terkial2 cari ayat best2. Lagipun koleksi yang ada pun tak banyak sgt, kena tunggu koleksi aku banyak dulu baru boleh buat buku.....tp kan kalau nak tunggu koleksi aku banyak smpi bila agak2nya??....hehehe. Kalau aku nak hasilkan/terbitkan buku, aku plan nak tulis berdasarkan koleksi yang aku simpan....aku rasa lebih menarik daripada buat buku dengan bahan yang diambil dari orang lain.... nikmatnya kurang... biggrin.gif. Itu cuma angan2 aku....Insyaallah kalau ada rezeki aku keluarkan buku aku sendiri. Nanti korang jgn lupa beli pulak tau.

Lepas ni, aku rasa nak tulis pasal syiling pula dlm blog aku.....aku tgk ramai juga yang berminat nak tahu pasal syiling.....syiling ni senang sikit aku nak snap gambar berbanding dgn wang kertas (leceh sbb nak kena jaga tak bg kotor) biggrin.gif

Regards;
Milo



hehehehehe...mereka yang buat buku tu pun bukan semua koleksi mereka ada, banyak tanya kat orang yang berpengetahuan...tapi kalau MILO/My Koleksi nak buat buku, bab duit syiling peringatan jangan dilupakan nama aku kekekekekekekeke


Muzium Matawang yang sekrang nie ditutup, dijangka akan dibuka pada Mei 2009, itu yang aku tengok dalam web BNM, semalam aku gi buat lawatan rasmi ke bangunan baru mereka..... nampak lebih menarik


Salam...

Betul tu cakap kau semestri......penulis buku yang sedia ada pun tulis hasil daripada kerjasama dengan pihak lain, kalau tak mcm mana nak tulis buku dengan maklumat dan sumber yang lengkap, yang aku bagi tau sebelum ni...itu just planning dan angan2 aku, nak buat sedikit pembaharuan....hehehehe. Itu pun kalau koleksi aku banyak....nampak gayanya, lambat lagi la kena tunggu. Terlalu banyak koleksi yang aku belum ada....masih jauh lagi perjalanan sebagai pengumpul duit syiling/wang kertas lama dan baru.

Kalau bab syiling peringatan, sudah tentu aku cari kau...kau ni kira "master" dlm syiling peringatan, kalau tak buat aku letak link flickr kau dlm blog aku Simistri biggrin.gif , boleh aku dan yang lain buat rujukan. Aku kumpul juga syiling peringatan tp yang emas nordic saja.....kalau proof set tu aku tak ada langsung, mahal sgt nak beli.

note: kalau nak tulis buku tu buat masa skrg ni kena pikir dulu la.....tetapi kalau tulis blog, tak jadi masalah....dapat juga mengisi masa lapang dan berkongsi maklumat dengan peminat dan pengumpul lain.

Thanks semua sbb beri support kepada aku dan blog my-koleksi
Teruskan juga memberi support dan memeriahkan lagi topic ini, tahniah Abg K sebab mulakan topic Kumpul Duit Syiling

Regards;
milo
Simistri
encik milo a.k.a mykoleksi, sebagai anak Kedah, nko tak teringin ker nak kumpul syiling peringatan kedah sempena 50 tahun pemerintahan Sultan Kedah hehehehehehehehhe








ntahcemana, pagi nie tetiba aku teringat akan syiling tu, maka setelah di google, maka aku jumpa web nie

http://www.kedahgoldgallery.com.my/

setelah dibelek-belek maka aku pun telepon (alahai...lemah urat saraf aku dengar suara awek kedah hehehehehehe)... tanya itu tanya ini, nak beli syiling dinar emas...harganya mahal, tak silap aku cecah ribu-ribu,

maka yang aku rasa ok ialah syiling dirham perak.....

harganya 1 Dirham = RM15.00 dikeluarkan dua jenis, 5 dirham dan 10 dirham, kalau 5 dirham = RM75, 10 dirham = RM150, didatangkan sekali dengan box dan sijil (macam bank negara buat)

cawangan jualannya ada kat KL (Jln. Sultan Ismail)..kalau tak der hal, minggu depan nak gi beli koleksi nie
milosecawan
QUOTE(Simistri @ Nov 20 2008, 10:16 AM) *
encik milo a.k.a mykoleksi, sebagai anak Kedah, nko tak teringin ker nak kumpul syiling peringatan kedah sempena 50 tahun pemerintahan Sultan Kedah hehehehehehehehhe








ntahcemana, pagi nie tetiba aku teringat akan syiling tu, maka setelah di google, maka aku jumpa web nie

http://www.kedahgoldgallery.com.my/

setelah dibelek-belek maka aku pun telepon (alahai...lemah urat saraf aku dengar suara awek kedah hehehehehehe)... tanya itu tanya ini, nak beli syiling dinar emas...harganya mahal, tak silap aku cecah ribu-ribu,

maka yang aku rasa ok ialah syiling dirham perak.....

harganya 1 Dirham = RM15.00 dikeluarkan dua jenis, 5 dirham dan 10 dirham, kalau 5 dirham = RM75, 10 dirham = RM150, didatangkan sekali dengan box dan sijil (macam bank negara buat)

cawangan jualannya ada kat KL (Jln. Sultan Ismail)..kalau tak der hal, minggu depan nak gi beli koleksi nie


Salam......

Simistri, bukan tak nak beli tp mcm kau ckp td la syiling dinar emas mahal tetapi kalau syiling dirham perak (1 dirham, 5 dirham dan 10 dirham tu) rasanya mampu kot...... Rupanya ada cawangan jualan dkt KL (Jln. Sultan Ismail), hari tu masa aku blk kg tak sempat nak pg beli...biasalah blk kg byk aktivit dan tempat nak kena pg....hehehe

Minggu depan tu bila kau nak pg........kau pg usha dulu berapa harga dia letak, kalau mahal sgt aku boleh tanya yg dkt kedah, mana tahu kan harga lain biggrin.gif
Simistri
QUOTE(milosecawan @ Nov 20 2008, 01:13 PM) *
Salam......

Simistri, bukan tak nak beli tp mcm kau ckp td la syiling dinar emas mahal tetapi kalau syiling dirham perak (1 dirham, 5 dirham dan 10 dirham tu) rasanya mampu kot...... Rupanya ada cawangan jualan dkt KL (Jln. Sultan Ismail), hari tu masa aku blk kg tak sempat nak pg beli...biasalah blk kg byk aktivit dan tempat nak kena pg....hehehe

Minggu depan tu bila kau nak pg........kau pg usha dulu berapa harga dia letak, kalau mahal sgt aku boleh tanya yg dkt kedah, mana tahu kan harga lain biggrin.gif


Salam balik ....

oleh kerana aku nie kalau tengok duit syiling peringatan cam tengok perempuan (kalau tak miliki, sampai tak leh tidur malam) ...maka tadi gak aku gi beli, tak leh tahan nak tunggu sampai minggu depan .... nie pun baru balik.

ok, cam posting aku yg awal...

5 dirham = RM75
10 dirham = RM150

maka aku beli satu yang 10 dirham, rupa bentuk kedua-dua sama, bahagian depan gambar Sultan Kedah, gambar belakang
gambar jata negeri kedah, bezanya yang 5 dirham diameternya 27mm, yang 10 dirham diameternya 32mm

lepastu plak syiling nie peruf, nampak bayang...

didatangkan dengan box sekali .....

cuma sayanglah, koleksi nie bukan keluaran BNM

aper-aper hal esok aku upload gamabrnya dlm flickr
milosecawan
QUOTE(Simistri @ Nov 20 2008, 01:25 PM) *
QUOTE(milosecawan @ Nov 20 2008, 01:13 PM) *
Salam......

Simistri, bukan tak nak beli tp mcm kau ckp td la syiling dinar emas mahal tetapi kalau syiling dirham perak (1 dirham, 5 dirham dan 10 dirham tu) rasanya mampu kot...... Rupanya ada cawangan jualan dkt KL (Jln. Sultan Ismail), hari tu masa aku blk kg tak sempat nak pg beli...biasalah blk kg byk aktivit dan tempat nak kena pg....hehehe

Minggu depan tu bila kau nak pg........kau pg usha dulu berapa harga dia letak, kalau mahal sgt aku boleh tanya yg dkt kedah, mana tahu kan harga lain biggrin.gif


Salam balik ....

oleh kerana aku nie kalau tengok duit syiling peringatan cam tengok perempuan (kalau tak miliki, sampai tak leh tidur malam) ...maka tadi gak aku gi beli, tak leh tahan nak tunggu sampai minggu depan .... nie pun baru balik.

ok, cam posting aku yg awal...

5 dirham = RM75
10 dirham = RM150

maka aku beli satu yang 10 dirham, rupa bentuk kedua-dua sama, bahagian depan gambar Sultan Kedah, gambar belakang
gambar jata negeri kedah, bezanya yang 5 dirham diameternya 27mm, yang 10 dirham diameternya 32mm

lepastu plak syiling nie peruf, nampak bayang...

didatangkan dengan box sekali .....

cuma sayanglah, koleksi nie bukan keluaran BNM

aper-aper hal esok aku upload gamabrnya dlm flickr



Kau ni betul cargas pasal syiling peringatan....dah beli rupanya, kau ni memang "master" syiling peringatan lah, bagus...ni baru org cakap betul2 komited dan serius dengan apa yang dilakukan. Kalau mcm tu aku pun nak pg beli jugalah....tak boleh jadi nih biggrin.gif

uploadlah cepat dlm flickr kau....aku dan yang lain tak sabar nak tengok ni.

sekian.
MalaYneuMaya
assalamualaikum...

syiling peringatan ni mcm takut je aku nak beli..ada box, nampak eksklusif sungguh..harga pon taktau...kendian dah ada incik Simistri, baru la tau sikit2 harga syiling2 peringatan..takde la mahal..maksud aku 'buleh diusahakan' la harga2 tu...hehe
Simistri
QUOTE(MalaYneuMaya @ Nov 21 2008, 02:22 PM) *
assalamualaikum...

syiling peringatan ni mcm takut je aku nak beli..ada box, nampak eksklusif sungguh..harga pon taktau...kendian dah ada incik Simistri, baru la tau sikit2 harga syiling2 peringatan..takde la mahal..maksud aku 'buleh diusahakan' la harga2 tu...hehe


walaikumussalam

wakakakakaka...memanglah syiling peringatan nie ekslusif, sebab tak der siapa yang ada syiling nie gi gunakan kat pasar ...semua untuk simpanan...

tapikan, masa aku kecik-kecik dulu, masa syiling peringatan yang lelama tu keluar sampai setuja tempaan, selamba ajer aku gunakan untuk beli ais krim kat kedai mamak hehehehehe
Simistri
QUOTE(milosecawan @ Nov 20 2008, 02:33 PM) *
Kau ni betul cargas pasal syiling peringatan....dah beli rupanya, kau ni memang "master" syiling peringatan lah, bagus...ni baru org cakap betul2 komited dan serius dengan apa yang dilakukan. Kalau mcm tu aku pun nak pg beli jugalah....tak boleh jadi nih biggrin.gif

uploadlah cepat dlm flickr kau....aku dan yang lain tak sabar nak tengok ni.

sekian.



ok, dah di flickr kan, boleh dilihat di

http://www.flickr.com/photos/syiling_peringatan_malaysia/
MalaYneuMaya
assalamualaikum...

testing scanner..baru beli blum.gif

duit singgit nombor siri blur...dakwat nak abis agaknya..kehkeh



mis alignment cutting:



no serial senget:


ALfAD
Assalamsssssssss.....

Just joined this forum...
Ngupernyer ramai gak yg hardcore kumpul duit syiling yer... Siap ade checklist lagi...
Dulu kawe pon ade buat checklist duit syiling yg ad dlm collection, tp ntah maner plak pegi checklist tuh...
La ni sumer duit syiling kawe simpan dlm album syiling, begitu juga dgn duit kertas...

Hobby kawe ni mcm2... kumpul duit syiling/kertas antara one of my hobbies...
Kumpul setem, keychain @ magnetic keychain, antik/classic items, fotography, lanskap, dlllllll... biggrin.gif

So nice to meet you all Bros... rolleyes.gif

Salamssssssssss...
MalaYneuMaya
assalamualaikum...

slamat datang ALfAD smile.gif

ni aku nak tanya dlm tahun2 nih, mana yg sebenarnya TAK WUJUD? maksudnya 'takyah la aku susah2 nak carik lagi'

20 sen = 95, 96, 99

50 sen = 92, 94, 99, 2006
milosecawan
QUOTE(ALfAD @ Nov 23 2008, 06:45 PM) *
Assalamsssssssss.....

Just joined this forum...
Ngupernyer ramai gak yg hardcore kumpul duit syiling yer... Siap ade checklist lagi...
Dulu kawe pon ade buat checklist duit syiling yg ad dlm collection, tp ntah maner plak pegi checklist tuh...
La ni sumer duit syiling kawe simpan dlm album syiling, begitu juga dgn duit kertas...

Hobby kawe ni mcm2... kumpul duit syiling/kertas antara one of my hobbies...
Kumpul setem, keychain @ magnetic keychain, antik/classic items, fotography, lanskap, dlllllll...

So nice to meet you all Bros... rolleyes.gif

Salamssssssssss...


Salam dan selamat datang diucapkan kepada ALfAD, wah...wah...wah, banyak betul benda yang ALfAD kumpul sebagai koleksi. saya tertarik nak tengok koleksi syiling dan wang kertas saudara ALfAD, boleh tak share di forum ini....aku rasa kawan2 lain pun nak tengok sama. Kalau aku, aku lebih berminat kepada matawang malaysia/malaya/tanah melayu....matawang luar negara pun ada juga tp kumpul suka2 saja. Kalau tak keberatan diharap ALfAD dapat share disini koleksi syiling dan wang kertas yang ada untuk tatapan bersama bagi memeriahkan lagi topic Kumpul Duit Syiling yang di buka oleh Abg K.

Latest update, aku baru tambah sekeping lagi syiling 20 sen tahun 1994 sebagai koleksi. ni aku letak gambar untuk tatapan bersama;


Duit syiling 20 sen tahun 1994


Sharing is Caring

milo
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.