Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Penjagaan Rambut
Mesra.net Forum > Arts & Cultures > Fesyen dan Kecantikan
syima
kikikiki

Shine and Volume Boosting Hair Rinse
Combine one tablespoon of apple cider vinegar and 2 cups of warm water in a bowl. Pour this mixture over freshly shampooed hair. It works even better if you can catch the run-off in a second bowl and pour it over your hair again, three or four times in a row. This rinse will restore the natural balance of your hair and add shine and softness. Fine hair will especially benefit from its strengthening properties.

Cleansing Rinse

Cleansing rinses are excellent for removing shampoo residue, which can weigh down your hair and make it lifeless. Combine 1 cup of vinegar and a couple of tablespoons of dried rosemary in a glass or microwaveable bowl. Put the mixture into the microwave for 1 minute and 30 seconds. Next, use a spoon to crush the rosemary on the side of the glass bowl to release the fragrance. Strain the mixture and let it cool before using. Apply to hair after shampooing, leave on for 2 minutes, then rinse out with cool water. It sounds like more work than it is.

Hot-Oil Treatment
To make a hot-oil treatment for dry hair, place 1/4 cup of canola or soybean oil in a glass measuring cup. Place the cup in a bowl of hot water, and allow the oil to warm. Any vegetable oil will work, but canola oil is a good choice because it contains no added ingredients. Use hands to spread the warn oil through wet hair, leave it in for two minutes tops. Wash hair thoroughly with shampoo. You'll have softer, shinier hair!

Frizz Taming Conditioner
WARNING: Do not use if you are allergic to eggs! In a bowl, mix together 4 tablespoon of plain yogurt (no low-fat) and one egg. After shampooing, pour the yogurt-egg mix onto your head and thoroughly massage it into your hair, working from roots to tips to make sure all your hair gets coated. Leave this on for 5-10 minutes. Rinse out well with lots of cool (not hot or warm) water. This is especially good for softening up dry hair and preventing flyaways and frizzies.
Oily-Hair Treatment
Massage ground cucumber or watermelon (use a food processor for best results) into freshly shampooed hair and leave on your scalp for 15 minutes before rinsing.

Dry-Hair Treatment
Massage mashed avocado into freshly shampooed hair and leave on for 15 minutes before rinsing.

Normal-Hair Treatment
Massage mashed peaches -- no pits of course, into wet hair for 15 minutes before rinsing




kalu saye.. saye guna olive oil..kawan saya dulu rambut dia kembang gile, pastu pakai olive oil ..wuii.. improve banyak..
saya pula sebab slalu dye ngan perm ngan highlight..memacam..

kadangkala guna v05 tu.. okay!!! best..

makcik saya guna santan, garam, pastu rinse.. lembut giler rambut sepupu saya selepas makcik saya perah2 haha

.. dulu masa kepala kena dermatitis.. ramas rambut dengan lendir2 pokok kebangsaan.. ( lupa la nama apa).. tapi pokok kebangsaan negara kita.. terus lembutttttttttttttttttttttttttttttt

syima
i nak ajak u all share.
u all ada tips1 lagi takkkkkkkkk
muahhhhhhhhhh
elang@TeJa
usually once a wekk, suke letak hair wax kat rambut.. beli aje kat watson.. rambut mmg terasa volume sket... better...
CuTiEy_SuKi^_^
suki lak juz syampoo jerk hari2..pastu sebulan skali pi wat treatment..
onecity
bunga raya lah shima....
onecity pun just cuci hari2....
tak bleh tak cuci nanti mesti nanti gatal...
tak pun kluar kelemumur....
benci btol...
.:|eLLe|:.
syima.. guna olive oil brand apa?
ingat nak beli utk my girl.. rambut dia cantik..

sambil tu leh tumpang.. huhu..
Khayty
QUOTE(elang@TeJa @ Sep 5 2007, 11:16 PM) *
usually once a wekk, suke letak hair wax kat rambut.. beli aje kat watson.. rambut mmg terasa volume sket... better...



hair wax utk apa???


Elle...olive oil guna utk rambut???
kalau cam tu saya nak pakailah..elok erk?
kat dapur ada sebotol...dulu rajin perah lemon campur olive oil...(konon nak kurus)

masa single dulu rajin perap ngn santan ...pastu bilas ngn syampoo..
sesekali cuci ngn limau
syima
QUOTE(.:|eLLe|:. @ Sep 6 2007, 04:20 PM) *
syima.. guna olive oil brand apa?
ingat nak beli utk my girl.. rambut dia cantik..

sambil tu leh tumpang.. huhu..



bertollie .. apa2 brand saja boleh

biggrin.gif
Khayty
buat masa ni aku habiskan serum ni dululah...wangi gak...
anak tanya,aku pakai minyak wangi kat rambut ker,,,
ada dalam RM25 aku beli kot...nama dia
AQUA Crystal Repair Serum with Algee Extract 125 ML
biasa pakai lepas cuci...
ingat dah habis nanti,pakai olive oil...kan syima? tounge.gif
.:|eLLe|:.
QUOTE(khaytykhir @ Sep 6 2007, 04:49 PM) *
QUOTE(elang@TeJa @ Sep 5 2007, 11:16 PM) *
usually once a wekk, suke letak hair wax kat rambut.. beli aje kat watson.. rambut mmg terasa volume sket... better...



hair wax utk apa???


Elle...olive oil guna utk rambut???
kalau cam tu saya nak pakailah..elok erk?
kat dapur ada sebotol...dulu rajin perah lemon campur olive oil...(konon nak kurus)

masa single dulu rajin perap ngn santan ...pastu bilas ngn syampoo..
sesekali cuci ngn limau


errr.. sama ke olive oil guna utk masak..
ngan guna utk rambut..?

hehe.. saya tatau laa kak..
.:|eLLe|:.
QUOTE(syima @ Sep 6 2007, 04:53 PM) *
QUOTE(.:|eLLe|:. @ Sep 6 2007, 04:20 PM) *
syima.. guna olive oil brand apa?
ingat nak beli utk my girl.. rambut dia cantik..

sambil tu leh tumpang.. huhu..



bertollie .. apa2 brand saja boleh

biggrin.gif


ohh.. okek.. nanti bleh tgk2..
mana2 yg sesuaii..
syima
QUOTE(khaytykhir @ Sep 6 2007, 04:58 PM) *
buat masa ni aku habiskan serum ni dululah...wangi gak...
anak tanya,aku pakai minyak wangi kat rambut ker,,,
ada dalam RM25 aku beli kot...nama dia
AQUA Crystal Repair Serum with Algee Extract 125 ML
biasa pakai lepas cuci...
ingat dah habis nanti,pakai olive oil...kan syima? tounge.gif



boleh jer pakai dedua
olive oil tu pakai masa tidoq.. ambil 1/2 teaspoon lumur kat tangan.. then sapu lah kat rambut.. esp hujung rambut
pastu esok tu rinse.. lah.. dah rinse shamppoo etc..air dry.. then pakai la serum

nak gak serum tu, akak beli mana?
syima
tadi pagi , i curlkan rambut, pakai heat protectant dulu, then buat pouf besar kat depan, curlkan depan.. back comb.. then.. curl belakang.. 20 minutes.. biggrin.gif sprayyyy sprayyyyyyy
aima hanna
nak tanya jugak... hair wax tu actually utk apa?
skrg ni pakai shampoo n leave on moisturizer je...
skali skala letak olive oil jgk...tp bukan yg masak2 tu...olive oil utk skin tu..
FMyeera
wuaaaaaaaaaaaaaaa...... semalam myeera potong rambut.....sblm ni rambut panjang.....tp ade masalah kelemumur ngan gugur x yah ckp la smpi nipis rambut.....last2 potong......wat layer paras bahu....tp bile tgk blk sedih sesgt.....penat simpan panjang......tp rasa lega sbb x gugur ngan kelemumur......lg 1 rambut mira ni kasar la.....so cam ner nak wat ek bg panjang cepat blk, x de kelemumurngan lembut.....slalu pakai baby johnson oil je....kene pakai olive oil ek x nak bg kmbang....lg pon mira pakai tudung...
escadagurl21
cmna nak lebat kan rambut..any petua???
syima
QUOTE(FMyeera @ Sep 24 2007, 09:36 AM) *
wuaaaaaaaaaaaaaaa...... semalam myeera potong rambut.....sblm ni rambut panjang.....tp ade masalah kelemumur ngan gugur x yah ckp la smpi nipis rambut.....last2 potong......wat layer paras bahu....tp bile tgk blk sedih sesgt.....penat simpan panjang......tp rasa lega sbb x gugur ngan kelemumur......lg 1 rambut mira ni kasar la.....so cam ner nak wat ek bg panjang cepat blk, x de kelemumurngan lembut.....slalu pakai baby johnson oil je....kene pakai olive oil ek x nak bg kmbang....lg pon mira pakai tudung...



i tak pakai baby jonson sebab nanti rambut i kelimumur

olive oil tu nak bagi moisturize hair.. tapi tak leh pakai banyak2. nanti berminyak2 sangat dalam 1/2 teaspoon okay la.. biggrin.gif
syima
QUOTE(escadagurl21 @ Sep 24 2007, 09:38 AM) *
cmna nak lebat kan rambut..any petua???



mmmmmmmmmmmmmmm
pakai syampoo himalaya... protein shampoo
cepat rambut lebat
cepat rambut panjang
syima
QUOTE(aima hanna @ Sep 10 2007, 11:37 AM) *
nak tanya jugak... hair wax tu actually utk apa?
skrg ni pakai shampoo n leave on moisturizer je...
skali skala letak olive oil jgk...tp bukan yg masak2 tu...olive oil utk skin tu..



hair wax yang mask ke hair wax yang nak bagi stylish mylishkan rambut..
ada 2

hair wax mask tu macam treatment mud kat kepala..

hair wax yang satu lagi adalah utk bagi rambut ada style..
makngah
QUOTE(FMyeera @ Sep 24 2007, 09:36 AM) *
wuaaaaaaaaaaaaaaa...... semalam myeera potong rambut.....sblm ni rambut panjang.....tp ade masalah kelemumur ngan gugur x yah ckp la smpi nipis rambut.....last2 potong......wat layer paras bahu....tp bile tgk blk sedih sesgt.....penat simpan panjang......tp rasa lega sbb x gugur ngan kelemumur......lg 1 rambut mira ni kasar la.....so cam ner nak wat ek bg panjang cepat blk, x de kelemumurngan lembut.....slalu pakai baby johnson oil je....kene pakai olive oil ek x nak bg kmbang....lg pon mira pakai tudung...


aritu masa gi cuci rambut orang kedai tu kata tak elok rambut kita pakai minyak baby johnson...sbb tak sesuai utk rambut...tapi tatau la tak sesuai utk rambut makngah ke...tak sesuai utk semua rambut....skang ni minyak rambut guna shine and clear crystal- beli kat salon rambut...tapi rambut mmg lembut la...takde cabang2....
FMyeera
QUOTE(makngah @ Oct 1 2007, 09:31 PM) *
QUOTE(FMyeera @ Sep 24 2007, 09:36 AM) *
wuaaaaaaaaaaaaaaa...... semalam myeera potong rambut.....sblm ni rambut panjang.....tp ade masalah kelemumur ngan gugur x yah ckp la smpi nipis rambut.....last2 potong......wat layer paras bahu....tp bile tgk blk sedih sesgt.....penat simpan panjang......tp rasa lega sbb x gugur ngan kelemumur......lg 1 rambut mira ni kasar la.....so cam ner nak wat ek bg panjang cepat blk, x de kelemumurngan lembut.....slalu pakai baby johnson oil je....kene pakai olive oil ek x nak bg kmbang....lg pon mira pakai tudung...


aritu masa gi cuci rambut orang kedai tu kata tak elok rambut kita pakai minyak baby johnson...sbb tak sesuai utk rambut...tapi tatau la tak sesuai utk rambut makngah ke...tak sesuai utk semua rambut....skang ni minyak rambut guna shine and clear crystal- beli kat salon rambut...tapi rambut mmg lembut la...takde cabang2....


oooo.....cm 2 ka...ari 2 org salon 2 ada la promote syampu dia...tp x beli pon la....nk kene pegi nalik ni kat kedai dia...thanks mak ngah & shima....
ctmunirah
Skip all the messyness.. gunalah seluruh product Loreal Elseve yg kaler pink tu... you get everything.. rambut berkilat kilat, lembut, berombak...
iriy_cute
Hmm, beli Ellips kaler kuning utk lembut & bermaya
babyalone
tahun lepas pnh wat curling rambut, yg kecik2 can lam telenovela amarte asi, konon nak tiru rambut margarita. last2 rambut jadi kering sgt, jd kembang walaupun dah x curl lagi. try 1 set sunsilk hair damaged repair, tp x fully recovered r... penah gak guna kerastase, tp x jd gak. cam ner nak bg lembut balik ek... x nak bg kering?
babyalone
tahun lepas pnh wat curling rambut, yg kecik2 can lam telenovela amarte asi, konon nak tiru rambut margarita. last2 rambut jadi kering sgt, jd kembang walaupun dah x curl lagi. try 1 set sunsilk hair damaged repair, tp x fully recovered r... penah gak guna kerastase, tp x jd gak. cam ner nak bg lembut balik ek... x nak bg kering?
syima
QUOTE(babyalone @ Nov 4 2007, 12:00 PM) *
tahun lepas pnh wat curling rambut, yg kecik2 can lam telenovela amarte asi, konon nak tiru rambut margarita. last2 rambut jadi kering sgt, jd kembang walaupun dah x curl lagi. try 1 set sunsilk hair damaged repair, tp x fully recovered r... penah gak guna kerastase, tp x jd gak. cam ner nak bg lembut balik ek... x nak bg kering?




ohhhhh, saya pun perm rambut, then skrg perm tu dah loose, then i guna iron rod nak curl everyday.. biggrin.gif rambut saya pernah rosak juga..
bercabang2, tapi tak lah seteruk mana sebab guna sunsilk oren tu..

kalau u nak simpan rambut panjang, okay, be it.. simpan sebulan dahulu rambut tu
then next month, mintak stylist u potong rambut.. kata kat dia.. tanak pendek.. just layerkan untuk buang rambut kering/cabang ni ha..
then masa rmbut baru potong tuh... pakai la sunsilk tu..3x seminggu, then pakai shurei fix it serum (rm15) hari2 pada rambut.. atau loreal oren serum tu..
saya ni perm, color, then buat highlight plak, then baru je tambah color balik, jadi rambut mmg dah kering gile.. so.. saya berhajat nak simpan rambut panjang.. jadi saya gunakan pantene long and apa tah.. mak beli.. tapi tujuannya utk orang yang nak simpan rambut panjang tanpa potong2 sebab rambut pecah2... dan anti friz conditioner .. brand apa tah.. warna hitam.. besar plak.. but any brand will do.. if u nak style kan rambut... beli la heat protectant .. pakai sebelum style rambut dengan haba2 ni (iron rod/iron straightener, blower). then finish off with a dolop of serum... focus kat 2-3 inci rambut paling bawah.
babyalone
thanks syima, byk info. yg sunsilk oren tu saya dah guna, 1 set tp x la menjadi sgt.. nak potong layer rambut saya ni jenis nipis jer, kang cam x der rambut lak. saya try shurei fix it serum dulu lah tgk cam ner... ada gak teringin nak cuba anti frizz tu...
aima hanna
QUOTE(syima @ Sep 24 2007, 11:40 AM) *
QUOTE(aima hanna @ Sep 10 2007, 11:37 AM) *
nak tanya jugak... hair wax tu actually utk apa?
skrg ni pakai shampoo n leave on moisturizer je...
skali skala letak olive oil jgk...tp bukan yg masak2 tu...olive oil utk skin tu..



hair wax yang mask ke hair wax yang nak bagi stylish mylishkan rambut..
ada 2

hair wax mask tu macam treatment mud kat kepala..

hair wax yang satu lagi adalah utk bagi rambut ada style..


ooo..yg mask tu..utk treatment ek...nak try le sekali...boleh buat at home ke? or kena gi saloon?
kalo bleh buat kat umah camne ek?
syima
QUOTE(babyalone @ Nov 4 2007, 03:13 PM) *
thanks syima, byk info. yg sunsilk oren tu saya dah guna, 1 set tp x la menjadi sgt.. nak potong layer rambut saya ni jenis nipis jer, kang cam x der rambut lak. saya try shurei fix it serum dulu lah tgk cam ner... ada gak teringin nak cuba anti frizz tu...



yeah... tak menjadi sangat sebab barang budget ... kena guna 2-3 set la.. tapi lamat kan?? .. dah try makan kekacang/EPO/Salmon utk boostkan amino acid dalam badan?? try those.. kuku kuat..rambut cantik..
lengkuas_manis
lengkuas pkai Rejoice Rich..guna jari pn buley..

dulu rmbut lengkuas mcm kering jer n mcm agak kasar tp sejak lengkuas guna rejoice rich alhamdulillah rmbut lengkuas mmg lembut sgt2..lembut mcm rmbut baby..lengkuas pn kagum gak dgn hasilnya sbb sblum nie rmbut lengkuas mmg kasar la..

smpai skrg lengkuas masih setia dgn rejoice..da 3 tahun pkai rejoice rich, guna jari pn buley..

alhamdulillah, hasil yg memuaskan..rmbut yg sgt lmbut menjadi milikku skrg..
preity_ctz
saya ada masalah gak dgn rambut ni. rambut saya ni nipis sgt n halus. boleh tolong bagi petua tak??
for your info... saya tak pernah guna hair wax or hot oil. tak tau macam mana nak guna pun....
anyone please help me...... syampu apa patut guna, apa perlu di buat lagi...any petua....
smile_queen
kiter pun ada prob gak..
dulu ms kecik2 sampai la umur 15thn..rambut kiter mmg lurus natural la..(cam rambut amoi tu)
pas tu tetiba dia jadi cam berombak2 gitu..tak tau nape..cam ne nk wat bagi lurus smula yer..xmo la rebonding
nak yg leh wat jadi lurus cam dulu2
syima
QUOTE(smile_queen @ Nov 23 2007, 12:12 PM) *
kiter pun ada prob gak..
dulu ms kecik2 sampai la umur 15thn..rambut kiter mmg lurus natural la..(cam rambut amoi tu)
pas tu tetiba dia jadi cam berombak2 gitu..tak tau nape..cam ne nk wat bagi lurus smula yer..xmo la rebonding
nak yg leh wat jadi lurus cam dulu2



rambut kalu layer banyak sangat akan jadi berombak2.. esp layer start dari bahagian leher ke bahu...
lynnaim
QUOTE(makngah @ Oct 1 2007, 09:31 PM) *
QUOTE(FMyeera @ Sep 24 2007, 09:36 AM) *
wuaaaaaaaaaaaaaaa...... semalam myeera potong rambut.....sblm ni rambut panjang.....tp ade masalah kelemumur ngan gugur x yah ckp la smpi nipis rambut.....last2 potong......wat layer paras bahu....tp bile tgk blk sedih sesgt.....penat simpan panjang......tp rasa lega sbb x gugur ngan kelemumur......lg 1 rambut mira ni kasar la.....so cam ner nak wat ek bg panjang cepat blk, x de kelemumurngan lembut.....slalu pakai baby johnson oil je....kene pakai olive oil ek x nak bg kmbang....lg pon mira pakai tudung...


aritu masa gi cuci rambut orang kedai tu kata tak elok rambut kita pakai minyak baby johnson...sbb tak sesuai utk rambut...tapi tatau la tak sesuai utk rambut makngah ke...tak sesuai utk semua rambut....skang ni minyak rambut guna shine and clear crystal- beli kat salon rambut...tapi rambut mmg lembut la...takde cabang2....



ASKUM, SAYA NAK KONGSI PASAL RAMBUT. SAYA DULU MENGALAMI KEGUGURAN RAMBUT YG TERUK. DAH BERMACAM2 SAYA CUBA. TAPI SELEPAS MINUM AIR ECPI DAN MENGGUNAKAN SYAMPOO PRODUK GESUNDHEIT, RAMBUT TERUS TUMBUH DAN TAK GUGUR LAGI. SAPA MINAT HUBUNGI SAYA : LINA 0176194535
mon cherie
dulu rambut rosak teruk.
aku pakai shampoo loreal (basenya honey).
dua kali beli, terus rambut jadik ok.
cuma recently aku tukar ke shampoo Feather, saja saja.
tapi Loreal tuh mmg serasi sangat sangat ngan rambut ai.
kalau selalu sangat terdedah ngan matahari,
aku make sure condition rambut
walaupun paginya tu aku dah shampoo rambut.
selalu basuh rambut selang sehari.
kalau sibuk, the next day nya.

jaga rambut bukan main lagi.
tapi, nak cari kedai potong rambut
yang best dgn harga berpatutan..
haa..tuh yg susah kalau area KL nih.
mmeza
betul mon cherie,

kat kl ni mana nak cari kedai potong rambut yg best..mesra..baik..harga berpatutan..
lum jumpa kedai yg sesuai lagi..


naazyra

Rambut aku byk gugur la sejak la menjak nie..
ni mslh dalaman ke aper?
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.