Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Susu Baby
Mesra.net Forum > UMUM > Sembang-Sembang Kaum Ibu & Isteri
cendawan_comel
salam semua...

cc ade satu kemsuykilan ni.. my twins baru masuk 6 bulan, sejak lahir smpai la skrg minum susu similac. tp, masa 5 bulan ari tu, cc da start bg dioarg makan tepung beras+milk jenis nutrikids (dumex).. bulan lepas bg diorg, cair je, last week start bagi pekat skit.. tp diaorg start cirit birit plak pastu naik ruam2 plak tu.. baru2 ni pi la jumpa doctor, doc kata my twins ni alergic protein susu lembu, so doc suruh tukar susu soya (isomil @ bebelac FL)...

so, ape pendapat kaum2 ibu semua.. kenapa sebelum ni my twins ok je minum similac, bile start bg nutrikids tu, diorg start alergic, adakah salah similic @ nutrikids (dumex) tu??
BlackBerry
QUOTE(cendawan_comel @ Oct 5 2007, 06:43 AM) *
salam semua...

cc ade satu kemsuykilan ni.. my twins baru masuk 6 bulan, sejak lahir smpai la skrg minum susu similac. tp, masa 5 bulan ari tu, cc da start bg dioarg makan tepung beras+milk jenis nutrikids (dumex).. bulan lepas bg diorg, cair je, last week start bagi pekat skit.. tp diaorg start cirit birit plak pastu naik ruam2 plak tu.. baru2 ni pi la jumpa doctor, doc kata my twins ni alergic protein susu lembu, so doc suruh tukar susu soya (isomil @ bebelac FL)...

so, ape pendapat kaum2 ibu semua.. kenapa sebelum ni my twins ok je minum similac, bile start bg nutrikids tu, diorg start alergic, adakah salah similic @ nutrikids (dumex) tu??


Salam CC

Anak berry yg keciktupun alergic dgn susu dari umur dia 4 bulan....cuma brand susu anak CC dgn anak berry aje yg lainlah. Mcm anak CC gak kesnya cirit2, yg teruknya badan naik bintat2 (mcm kena gigit agas2). Doktor suruh bagi susu soya...alahamdulilah ok tapi lamalah sampai umur dia 1 lebih..dlm masa yg sama doktor anak berry (pakar kanak2) buat alergic test kat anak takut ada alergic benda lain gak. For sure anak berry yg keciktu memang alergic some foodlah......

P/s: Skrg dah boleh minum susu lembut tapi yg aslilah tak kasi yg mcm dlm tin or yg serbuktu.
ONE
anak one minum susu soya isomil.mula2 ajar dumex berhari2 x tido, perut asyik angin je, bwk g doktor syorkan susu soya, bile try ok terus smpi arinie minum lagi isomil.

anak buah one ade semput, one syorkan kakak ipar tukar susu anak die kpd isomil, alhamdullillah dh sihat.kalau dulu bile kite dokong anak die boleh dgr bunyi nafas. skrang x lg
MR.diNO
baca berita dia kata tahun depan..susu bayi naik 10%...
t-ReX
mengade2 betul lah
time ni laa dia nak naik harga bagai
diti
kes lbh kurang sama dgn ank buat diti la nie.....3-3 anak kakak xleh minum susu lembu
muntah je keje....lastly bg susu soya.br okey smpai ari nie
-m4m4-
baby org baru je nak masuk 3 bulan ... mula2 bg snow coz abah cakap ok ... then tukar s26 gold ... tp kulit baby menggelupas and naik mcm panau ... jumpa doktor kata allergic ... doktor suggest pakai susu tanpa laktosa ... jadi susu mamex .. mamex pun soya gak ker .... kalo isomil ok ...mcm nak try je ... lagi satu ... selalu beli tin kecik susu x penah pun abis bile dah cukup sebulan ... byk bagi susu badan je kat anak
cendawan_comel
QUOTE(MR.diNO @ Oct 10 2007, 10:42 AM) *
baca berita dia kata tahun depan..susu bayi naik 10%...



bukannye tahun dpn.. baru2 ni pun ade yg da naik.. contohnyr similac advance dr rm45 naik jadi rm50-53... mahal giler...
cendawan_comel
QUOTE(-m4m4- @ Oct 10 2007, 04:31 PM) *
baby org baru je nak masuk 3 bulan ... mula2 bg snow coz abah cakap ok ... then tukar s26 gold ... tp kulit baby menggelupas and naik mcm panau ... jumpa doktor kata allergic ... doktor suggest pakai susu tanpa laktosa ... jadi susu mamex .. mamex pun soya gak ker .... kalo isomil ok ...mcm nak try je ... lagi satu ... selalu beli tin kecik susu x penah pun abis bile dah cukup sebulan ... byk bagi susu badan je kat anak


selalunye susu tin ni, blh tahan 3 miggu je slps di buka, lepas2 tu da x elok.. kalo ur baby bnyk dpt susu ibu, mayB si ibu kene jaga makan, mungkin dia alergic ngan makanan yg kite makan.. m4m4 pantang makan x?? kalo ibu yg kerap susu kn BB, dia kene jaga makan dia, x leh nk makan jagung rebus, minum kafein dan mcm2 lagi...
-m4m4-

selalunye susu tin ni, blh tahan 3 miggu je slps di buka, lepas2 tu da x elok.. kalo ur baby bnyk dpt susu ibu, mayB si ibu kene jaga makan, mungkin dia alergic ngan makanan yg kite makan.. m4m4 pantang makan x?? kalo ibu yg kerap susu kn BB, dia kene jaga makan dia, x leh nk makan jagung rebus, minum kafein dan mcm2 lagi...
[/quote]

Pasal pantang mmg dah jaga makan ... xpasai2 kena pantang seafood .. coz suami ada resdung ... jd takut anak alergic ... keturunan kata doktor ... but b4 14 thn kalo jaga dgn baik baby insyallah hilang sakit tu kat dia ....

semalam g jumpa doktor ... tanya pasal susu soya ni ... doktor kata ada susu lembu yng tanpa laktosa untuk baby yg allergic ... doktor x bg susu soya coz x cukup tenaga untk baby dari susu lembu ... so doktor cadangkan susu mamex atau bebelec ......
maero attack
isomil bagus. similac pun bagus. anak maero minum kedua2 susu nie ok jer. tukar kepada mamil dumex terus dia taknak dan najis dia pun keras.
dutch lady mula2 ok, pastu hampir 10 bulan dia minum mula bertukar najis keras dan badan dia mula susut. maero bwk specialist n doc sarankan bg minum pediasure lak! sampai sekarang minum pediasure tp berat dia dah ok sikit, dulu underweight.

cc, teruskan baby anda minum isomil.
cendawan_comel
QUOTE(-m4m4- @ Oct 11 2007, 08:47 AM) *
semalam g jumpa doktor ... tanya pasal susu soya ni ... doktor kata ada susu lembu yng tanpa laktosa untuk baby yg allergic ... doktor x bg susu soya coz x cukup tenaga untk baby dari susu lembu ... so doktor cadangkan susu mamex atau bebelec ......


utk baby yg br nk membesar mungkin la kot.. utk baby yg da kuat, mayB sesuai kot.. depends on the baby mungkin!!!! unsure.gif
cendawan_comel
QUOTE(maero attack @ Oct 11 2007, 09:01 AM) *
isomil bagus. similac pun bagus. anak maero minum kedua2 susu nie ok jer. tukar kepada mamil dumex terus dia taknak dan najis dia pun keras.
dutch lady mula2 ok, pastu hampir 10 bulan dia minum mula bertukar najis keras dan badan dia mula susut. maero bwk specialist n doc sarankan bg minum pediasure lak! sampai sekarang minum pediasure tp berat dia dah ok sikit, dulu underweight.

cc, teruskan baby anda minum isomil.



ok.. thanx maero.. my twins da start minum susu ni br 1minggu lebih.. so far ok.. ruam pun da kurang.. cuma skrg ni x tau nk bg diorg makan ape yg sesuai, sbb setiap kali bg makan je, diorg cirit birit.. ape erk makanan yg sesuai utk baby yg perut sensitif mcm my twins ni?? lg pun diorg ni baby prematured, so mmg sensitif skit.. rock.gif
ONE
QUOTE(cendawan_comel @ Oct 11 2007, 10:51 AM) *
QUOTE(maero attack @ Oct 11 2007, 09:01 AM) *
isomil bagus. similac pun bagus. anak maero minum kedua2 susu nie ok jer. tukar kepada mamil dumex terus dia taknak dan najis dia pun keras.
dutch lady mula2 ok, pastu hampir 10 bulan dia minum mula bertukar najis keras dan badan dia mula susut. maero bwk specialist n doc sarankan bg minum pediasure lak! sampai sekarang minum pediasure tp berat dia dah ok sikit, dulu underweight.

cc, teruskan baby anda minum isomil.



ok.. thanx maero.. my twins da start minum susu ni br 1minggu lebih.. so far ok.. ruam pun da kurang.. cuma skrg ni x tau nk bg diorg makan ape yg sesuai, sbb setiap kali bg makan je, diorg cirit birit.. ape erk makanan yg sesuai utk baby yg perut sensitif mcm my twins ni?? lg pun diorg ni baby prematured, so mmg sensitif skit.. rock.gif


alih bulan kot cc, ade sekali tu anak one berak cirit-birit sampai kene 5 x kene tukar pampers dlm masa 2 ke 3 jam. risau gak..2 3 ari pastu terus meniarap & tumbuh gigi sekali gus.
cendawan_comel
QUOTE(ONE @ Oct 11 2007, 01:12 PM) *
QUOTE(cendawan_comel @ Oct 11 2007, 10:51 AM) *
QUOTE(maero attack @ Oct 11 2007, 09:01 AM) *
isomil bagus. similac pun bagus. anak maero minum kedua2 susu nie ok jer. tukar kepada mamil dumex terus dia taknak dan najis dia pun keras.
dutch lady mula2 ok, pastu hampir 10 bulan dia minum mula bertukar najis keras dan badan dia mula susut. maero bwk specialist n doc sarankan bg minum pediasure lak! sampai sekarang minum pediasure tp berat dia dah ok sikit, dulu underweight.

cc, teruskan baby anda minum isomil.



ok.. thanx maero.. my twins da start minum susu ni br 1minggu lebih.. so far ok.. ruam pun da kurang.. cuma skrg ni x tau nk bg diorg makan ape yg sesuai, sbb setiap kali bg makan je, diorg cirit birit.. ape erk makanan yg sesuai utk baby yg perut sensitif mcm my twins ni?? lg pun diorg ni baby prematured, so mmg sensitif skit.. rock.gif


alih bulan kot cc, ade sekali tu anak one berak cirit-birit sampai kene 5 x kene tukar pampers dlm masa 2 ke 3 jam. risau gak..2 3 ari pastu terus meniarap & tumbuh gigi sekali gus.



mungkin kot.. thanx for the info... risau gak ni... takut x sesuai makan ape2 ke...
so, far diorg ttp cergas & aktif...
ida_261
hi.. ank ida pun skarang nih minum isomil..nk kata dier ader alergy x jugak..doc advice minum isomil sbb masa kecik2 dulu nafas dier berbunyi ...obvious jugaklah...once tukar nafas dier xderlah berbunyi lagik....

ida nk tnya sket nig..similac LF tu susu utk baby yd kene cirit birit jer ker?
cendawan_comel
QUOTE(ida_261 @ Oct 19 2007, 12:09 PM) *
hi.. ank ida pun skarang nih minum isomil..nk kata dier ader alergy x jugak..doc advice minum isomil sbb masa kecik2 dulu nafas dier berbunyi ...obvious jugaklah...once tukar nafas dier xderlah berbunyi lagik....

ida nk tnya sket nig..similac LF tu susu utk baby yd kene cirit birit jer ker?


tu la.. cc pun x pasti gak.. nk tau gak, susu LF tu same je ke ngan susu soya?
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.