Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Pil Perancang, Apa Bahayanya? Kesan Sampingan
Mesra.net Forum > UMUM > Info Petua & Kesihatan
masrini
Eermm, sesiapa ada pengalaman gunakan pil perancang? Sy br gunakan pil ni last month. Haid dtg dlm tempoh 21 hari... Ini mcm dah sakit senggugut semula dr last period, sedangkan baru ja 15hari dari tarikh akhir 24/09...

ada sesiapa boleh berikan pandangan? huh.gif
akls
pil perancang bleh mengganggu sistem hormon kak..
aresun
Fungsi pil perancang ialah MERANCANG KEHAMILAN, iaitu untuk menghalang kehamilan. Ia bertindak dengan mengganggu hormon estrogen dan progesteron dlam badan wanita. Jadi memang sesetengah wanita akan mengalami gangguan haid, mungkin tercepat, mungkin terlambat, dan mungkin normal.


Apa yang anda perlu tahu ialah kesan merbahaya pil perancang iaitu

1) bengkak kaki disertai dengan sakit ( deep vein thrombosis )
2) Mata putih menjadi kuning, loya, badan lemah ( liver impairment)
3) Sakit jantung ( heart disease)
4) Tekanan darah tinggi ( hypertension )
5) Stroke


Info untuk kaedah merancang

www.drhassanb.blogspot.com
TINGTING
QUOTE(aresun @ Aug 3 2009, 10:10 PM) *
Fungsi pil perancang ialah MERANCANG KEHAMILAN, iaitu untuk menghalang kehamilan. Ia bertindak dengan mengganggu hormon estrogen dan progesteron dlam badan wanita. Jadi memang sesetengah wanita akan mengalami gangguan haid, mungkin tercepat, mungkin terlambat, dan mungkin normal.


Apa yang anda perlu tahu ialah kesan merbahaya pil perancang iaitu

1) bengkak kaki disertai dengan sakit ( deep vein thrombosis )
2) Mata putih menjadi kuning, loya, badan lemah ( liver impairment)
3) Sakit jantung ( heart disease)
4) Tekanan darah tinggi ( hypertension )
5) Stroke


Info untuk kaedah merancang

www.drhassanb.blogspot.com

nak tanya lagi,
selain daripada pil adakah ubat perancang secara suntikan juga boleh mengganggu hormon badan wanita?
adakah ubat2 perancang ni boleh menyebabkan peningkatan berat badan wanita (secara mendadak) yang mengambilnya?...
arcilist
pil perancang pun buleh jadi risk factor utk breast cancer, sbb dia ade estrogen kan
isham
kalau dh tahu pil perancang 2 boleh memudaratkan kesihatan...nape makan @ beli.. drinks.gif
arcilist
untuk merancang kehamilan dengan cara mudah dan murah

yela, semua cara ada pros n cons masing2, tapi yang side effect ni tak semestinya kita akan dapat kalau mkn pil2 perancang ni, cuma risiko saja..dan risiko tu semakin meningkat dengan bertambah panjangnya / makin banyak guna/makan/ambil pil tu
al-taf
QUOTE(masrini @ Oct 8 2007, 10:07 AM) *
Eermm, sesiapa ada pengalaman gunakan pil perancang? Sy br gunakan pil ni last month. Haid dtg dlm tempoh 21 hari... Ini mcm dah sakit senggugut semula dr last period, sedangkan baru ja 15hari dari tarikh akhir 24/09...

ada sesiapa boleh berikan pandangan? huh.gif


Yang pasti, tak di benarkan..kecuali darurat
kamasutrabm
bukan ikut jenis ka. kalau x sesuai dan berlaku byk komplikasi... mintak pendapat doktor anda untuk tukar.

ada jugak aku dgr, pil perancang lower the risk of getting breast cancer. tp "dr to be" kata higher the risk. which one aku nak dgr nie?

try implan.. yg letak bawah kulit tu. aku baca kat tenet n majalah efektif. tp kena ingtla bila nak tukar.
nak bg pandangan byk2 pun isteri aku x guna. cuma pernah survey gitu2 jela.
arcilist
breast cancer dalam kajian statistic, berkait rapat dengan pendedahan kepada estrogen

so dalam pil perancang, rasenye semua ada estrogen. so bila kita makan, makin banyak estrogen dalam circulation kita. so risiko mendapat breast cancer meningkat.

sama juga dengan kedatangan haid awal, lewat/tidak beranak, menopause lewat, kurang anak, kurang penyusuan badan

semua ini ada kaitan dengan estrogen tinggi dalam badan, dan secara statistik, ramai pesakit kanser payudara menunjukkan salah satu atau lebih dari satu faktor2 tersebut

bagaimanapun, apa2 jenis kanser sekalipun tidak pernah diketahui penyebab yang 100% komfom akan sebabkan kanser tersebut. Contohnya rokok dikatakan risiko utama mendapat kanser apa2, tetapi ini tidak bermakna jika anda hisap rokok maka pasti dan mesti anda dapat kanser. Ia cuma meningkatkan risiko sahaja

samalah dengan memandu. Jika anda memandu terlalu laju, bukanlah seuatu kepastian bahwa anda akan terlibat dalam kemalangan, tapi risikonya meningkat.

Saya setuju dengan perancangan kehamilan menggunakan implan, kerana ia mudah, boleh dipasang dan dicabut bila2 masa, dan tidak menyukarkan pengguna.
tapi masih ada side effect nya sendiri. google saja, msti jumpe punya lah
aresun

bukan bermakna pil perancang byk side effect kita x boleh ambik dia. Byk pesakit yg x boleh mengandung akibat masalah kesihatan.


1) poor economic status. anak puya ramai, tp miskin, bini surirumah, laki pemandu. anak dah 6. sume bantut-bantut x cukup zat. agak-agak patut ke mengandung lagi. setiap kali mengandung ada darah tinggi, anaemia.

2) lepas operation caesarean section. disyaratkan x boleh pregnant utk 2 tahun sebab luka kat rahim tu belum baik lagi. kalo mengandung masa tu ada can untuk uterine rupture ( RAHIM PECAH KETIKA BERSALIN). Tp ramai pesakit yg dah tahu tp x nak merancang. Bila dah cek kat doktor baru senyum sengijh padahal dah dibgtau.

3) Pesakit yg mempunyai masalah kesihatan spt patient renal failure on dialysis, sakit jantung seperti mitral stenosis. kalo mengandung susah nafas sehingga boleh menyebabkan kematian.


sbnrnya ada beberapa cara utk merancang. sila lawati drhassanb.blogspot.com
Khayty
dulu saya ada hypertyroid kurang lebih dalam 10 tahun
lepas buat treatment saya kena hypo pulak
baru2 ni doc kata saya tak perlu ambil tryroxin lagi
bolehkah saya ambil pil perancang biasa?
saya pernah ambil/guna alat dalam rahim utk 3 tahun,sebab dulu doc tak bagi saya makan sebarang pil perancang..now,saya tidak hyper dan tidak hypo..boleh ambil kah?
sebab masa pakai alat dalam rahim tu,bila period jadik terlampau banyak sehingga saya kena tukar pakaian berkali-kali utk beberapa hari selama period,seakan macam tumpah darah bila bersalin..
rasa sgt tak selesa...dan masa nak keluarkan pun alat tu telah melekat dirahim
dan doc masa tu bagi saya ubat utk mengelakkan saya dpt jangkitan..
NoReeZ
NUREEZ JUJUR AJER LA AE BAB PIL PERANCANG NI
NUREEZ LOM KAWEN, UMUR 24 TAHUN, TAPI HORMON NUREEZ TAK STABIL, PERIOD TAK MENENTU BULAN
KADANG2 TIGA BULAN SEKALI BARU PERIOD. MAK CADANG G CHECK DOKTER, TAKUT ADER YANG TAK KENA KAT RAHIM, NUREEZ G LA KLINIK DENGAN MAK, SIAP SCAN RAHIM SEKALI, DOKTER CAKAP, RAHIM NUREEZ OK, YANG TAK OK HORMON, SO DOKTER BAGI NUREEZ MAKN PIK PERANCANG KALE KUNING NAK KE ORANGE, PASTU DOKTER TERANGKAN KAT NUREEZ N MAK NUREEZ, PIL PERANCANG YANG SAYA BAGI ANAK PUAN MKN NI BUKAN UNTUK TUJUAN YANG TAK BAIK, TAPI NAK BETULKAN HORMON DIA (NUREEZ), SO NUREEZ MKN LA PIL TU, TAPI NUREEZ TAK MKN ABES SEBULAN, MAKIN TEMBAM LAK RASENYER NUREEZ NI SAMPAI MAK N BEKAS TUNANG TEGUR, PASTU MAK KATE, TAK YAH LA MKN LAGI PIL NI, DULU MAK NGAN AYAH PUN TAK DER MKN PIL NI EVEN DAH KAWEN, SO NUREEZ STOP LA, TAPI SAMPAI SEKARANG, PERIOD NUREEZ MASIH TAK STABIL... TAPI DAH SCAN RAHIM OK, OK LA TU, TAK D APE NAK DIBIMBANGKAN...
WQJ LC
QUOTE(NoReeZ @ Aug 7 2009, 09:01 AM) *
NUREEZ JUJUR AJER LA AE BAB PIL PERANCANG NI
NUREEZ LOM KAWEN, UMUR 24 TAHUN, TAPI HORMON NUREEZ TAK STABIL, PERIOD TAK MENENTU BULAN
KADANG2 TIGA BULAN SEKALI BARU PERIOD. MAK CADANG G CHECK DOKTER, TAKUT ADER YANG TAK KENA KAT RAHIM, NUREEZ G LA KLINIK DENGAN MAK, SIAP SCAN RAHIM SEKALI, DOKTER CAKAP, RAHIM NUREEZ OK, YANG TAK OK HORMON, SO DOKTER BAGI NUREEZ MAKN PIK PERANCANG KALE KUNING NAK KE ORANGE, PASTU DOKTER TERANGKAN KAT NUREEZ N MAK NUREEZ, PIL PERANCANG YANG SAYA BAGI ANAK PUAN MKN NI BUKAN UNTUK TUJUAN YANG TAK BAIK, TAPI NAK BETULKAN HORMON DIA (NUREEZ), SO NUREEZ MKN LA PIL TU, TAPI NUREEZ TAK MKN ABES SEBULAN, MAKIN TEMBAM LAK RASENYER NUREEZ NI SAMPAI MAK N BEKAS TUNANG TEGUR, PASTU MAK KATE, TAK YAH LA MKN LAGI PIL NI, DULU MAK NGAN AYAH PUN TAK DER MKN PIL NI EVEN DAH KAWEN, SO NUREEZ STOP LA, TAPI SAMPAI SEKARANG, PERIOD NUREEZ MASIH TAK STABIL... TAPI DAH SCAN RAHIM OK, OK LA TU, TAK D APE NAK DIBIMBANGKAN...


xyah nak ambk ubat..
tp kena trus trang pd tunang tu je..
sbb org kata period x stabil ni susah tuk dpt anak..
itu org kata la..
tp spupu ipar aku ok je tu..
blum sthun kawin dh preknen..
NoReeZ
QUOTE(WQJ LC @ Aug 7 2009, 09:35 AM) *
xyah nak ambk ubat..
tp kena trus trang pd tunang tu je..
sbb org kata period x stabil ni susah tuk dpt anak..
itu org kata la..
tp spupu ipar aku ok je tu..
blum sthun kawin dh preknen..



ERK... SEKARANG DAH BEKAS TUNANG...
ANAK TU REZEKI, KALAU DAPAT CEPAT LAGI BAGUS happy.gif
TAPI NUREEZ LOM KAWEN LAGI LARRR
HEHEHEHEHEHE
MY WEDDING WILL COMING SOON...
PuteriKayangan
QUOTE(masrini @ Oct 8 2007, 10:07 AM) *
Eermm, sesiapa ada pengalaman gunakan pil perancang? Sy br gunakan pil ni last month. Haid dtg dlm tempoh 21 hari... Ini mcm dah sakit senggugut semula dr last period, sedangkan baru ja 15hari dari tarikh akhir 24/09...

ada sesiapa boleh berikan pandangan? huh.gif



pakai IUCD je senang.. lepas 2 atau3 thn br buka. so far xder ape2 effect lg. yg bestnya badan pun x naik & x perlu nk fikir masa utk makan pill tu.wt kt private hospital lebih selamat & selesa. biasa kos dlm 150-200 je sekali pasang utk 2-3 tahun.
kakak ipar sy dulu sibuk duk mkn pill perancang . tp badan dia naik mcm di pam2 hehehe.. bila saya suh dia pakai iucd tu skrg badan dia dh maintain blk.
ada juga member yg pakai implan kt lengan tu. tp kalau pakai implan tu period langsung x dtg.. rasa cam x normal la pulak sbg seorg wanita huhuhu..
PuteriKayangan
QUOTE(Khayty @ Aug 6 2009, 07:23 PM) *
dulu saya ada hypertyroid kurang lebih dalam 10 tahun
lepas buat treatment saya kena hypo pulak
baru2 ni doc kata saya tak perlu ambil tryroxin lagi
bolehkah saya ambil pil perancang biasa?
saya pernah ambil/guna alat dalam rahim utk 3 tahun,sebab dulu doc tak bagi saya makan sebarang pil perancang..now,saya tidak hyper dan tidak hypo..boleh ambil kah?
sebab masa pakai alat dalam rahim tu,bila period jadik terlampau banyak sehingga saya kena tukar pakaian berkali-kali utk beberapa hari selama period,seakan macam tumpah darah bila bersalin..
rasa sgt tak selesa...dan masa nak keluarkan pun alat tu telah melekat dirahim
dan doc masa tu bagi saya ubat utk mengelakkan saya dpt jangkitan..


biasa kalau xnk alat tu melekat kene g check setiap 6 bln sekali.. pastu cukup je 3 thn kene buka terus, kalau lambat tu yg buat dia melekat tu..
WQJ LC
QUOTE(NoReeZ @ Aug 7 2009, 09:44 AM) *
QUOTE(WQJ LC @ Aug 7 2009, 09:35 AM) *
xyah nak ambk ubat..
tp kena trus trang pd tunang tu je..
sbb org kata period x stabil ni susah tuk dpt anak..
itu org kata la..
tp spupu ipar aku ok je tu..
blum sthun kawin dh preknen..



ERK... SEKARANG DAH BEKAS TUNANG...
ANAK TU REZEKI, KALAU DAPAT CEPAT LAGI BAGUS happy.gif
TAPI NUREEZ LOM KAWEN LAGI LARRR
HEHEHEHEHEHE
MY WEDDING WILL COMING SOON...


ko kena bgtau bakal laki ko nnti..
klu x,pening laki ko nnti..
NoReeZ
QUOTE(WQJ LC @ Aug 7 2009, 11:53 AM) *
ko kena bgtau bakal laki ko nnti..
klu x,pening laki ko nnti..


dia tau dah....
selalu dekat2 ujung bulan dia tanya, jepun dah serang malaya ke belom
kalau 2 bulan jepun tak serang malaya, dia yang gelabah, kite relek ajer.
dia risau kita tak sihat , poyo betul!
WQJ LC
bgus la cmtu...
syima
masa skolah jer dulu aku amek 1/2 thn
kulit mmg gebus


skrg ni pakai patch
TINGTING
QUOTE(NoReeZ @ Aug 7 2009, 12:26 PM) *
QUOTE(WQJ LC @ Aug 7 2009, 11:53 AM) *
ko kena bgtau bakal laki ko nnti..
klu x,pening laki ko nnti..


dia tau dah....
selalu dekat2 ujung bulan dia tanya, jepun dah serang malaya ke belom
kalau 2 bulan jepun tak serang malaya, dia yang gelabah, kite relek ajer.
dia risau kita tak sihat , poyo betul!

oppss aku pulak yg segan baca ayat ko ni.. oops.gif
NoReeZ
nak segan nape... rasenye tak der ayat yang melampau kan????

nureez tak sosial la, nureez jenis pompuann pegi keje, balik keje , duk umah, keluar poco2, balik terus balik umah, keluar belanja pun beli barang penting, tak penting tak keluar umah...

(buktinya, nureez boleh hidup jauh dari mak, kalau mak tak caye nureez, dia tak kan bagi anak dara dia ni duk jauh dr dia, mane ader mak sanggup jauh dr anak, lebih2 lagi anak dara, tapi mak nureeez bagi... kalau mak nureez pecaya nureez, harap orang len pun leh pecaya nureez)

tak der sosial sangat, so kalau jepun tak menyerang malaya, tak ade ape nak dirisaukan, si dia jerk yang risau, sayang la katekan
heheheheheheh
kamasutrabm
tanah melayu nippon attack,
kerajaan istihar negara darurat,
org laki2 kena "lay back",
harap bersabar dan beristirehat.

alamak terpantun plak.
aresun
biasanya kalo eruthyroid ( x hypo & x hyper) xde masalah. Cuma doktor kena cek balik status thyroid tu.

IUCD pun bukan 100% free drpd masalah. utk yg suspect mengandung, kena buang alat tu. kalo terlupa x bukak lebih drpd 3 tahun ada can dpt infection mcm endomteritis. tandanya ialah sakit perut, lelehan busuk dan demam.
peach_tea
last year gynea peach prescribed kan kontraseptif diane-35 untuk regulate kn hormon supaya dpt kurangkan sakit period.. peach mkn dalam 3 bulan, alhamdulillah mmg kurang.. kalau x siap pitam2 lagi 1st day period tu.. efek paling best muka & badan semua jd bersih dr cela.. kulit cantik je..

tp sbb takut side effect, peach berenti lepas 3 bulan.. skrg jd balik period pain.. ni tgh consider nak amik balik ke x... huhu... kalau x nak amik, terpaksa depends ngn pain killer sampai bile2.. 2-2 pun sama je.. huhu
poyo_poyo
stop ambik family planning yang injection punya badan naik......
kulit jadi cantik......

masa ambik dlm setahun tu kulit jadi mcm kusam ramai yg tegur....
kulit jadi xlawa.....
angin jer....

tapi yang best pas stop badan jadi bertambah lawa....
maintain.....
xdela flat jer mcm papan.....
aset2 yg tersorok dah terbentuk.....
hehehheheh.........
hubby pun suka....

sekang nie hormon plak yang xbetul......
dah 2 tahun stop dah xrancang apa2....
tapi still lom nmpk tanda2 nak tambah anggota keluarga....
huhuhu.....
sherina_atthira
Sherina x leh makan pil perancang, nanti pitam..loya...
Last2 merancang sendiri..eheheh
TINGTING
QUOTE(sherina_atthira @ Aug 17 2009, 05:47 AM) *
Sherina x leh makan pil perancang, nanti pitam..loya...
Last2 merancang sendiri..eheheh

merancang macamaner tu tounge.gif
aresun
QUOTE(TINGTING @ Aug 18 2009, 01:46 PM) *
QUOTE(sherina_atthira @ Aug 17 2009, 05:47 AM) *
Sherina x leh makan pil perancang, nanti pitam..loya...
Last2 merancang sendiri..eheheh

merancang macamaner tu tounge.gif




Jadi ahli gimnastik. hehe
akmal_tawau
my wife ade guna iucd ari tu slps anak ke4....tapi mcm mana blh sangkut plak...heheh rejeki. tanya doktor, doktor kata mmg kalau baby dah ramai baru nak guna iucd x berkesan sgt. so pas ni cadang nak makan pil plak...
pedagogi
QUOTE(NoReeZ @ Aug 7 2009, 09:01 AM) *
NUREEZ JUJUR AJER LA AE BAB PIL PERANCANG NI
NUREEZ LOM KAWEN, UMUR 24 TAHUN, TAPI HORMON NUREEZ TAK STABIL, PERIOD TAK MENENTU BULAN
KADANG2 TIGA BULAN SEKALI BARU PERIOD. MAK CADANG G CHECK DOKTER, TAKUT ADER YANG TAK KENA KAT RAHIM, NUREEZ G LA KLINIK DENGAN MAK, SIAP SCAN RAHIM SEKALI, DOKTER CAKAP, RAHIM NUREEZ OK, YANG TAK OK HORMON, SO DOKTER BAGI NUREEZ MAKN PIK PERANCANG KALE KUNING NAK KE ORANGE, PASTU DOKTER TERANGKAN KAT NUREEZ N MAK NUREEZ, PIL PERANCANG YANG SAYA BAGI ANAK PUAN MKN NI BUKAN UNTUK TUJUAN YANG TAK BAIK, TAPI NAK BETULKAN HORMON DIA (NUREEZ), SO NUREEZ MKN LA PIL TU, TAPI NUREEZ TAK MKN ABES SEBULAN, MAKIN TEMBAM LAK RASENYER NUREEZ NI SAMPAI MAK N BEKAS TUNANG TEGUR, PASTU MAK KATE, TAK YAH LA MKN LAGI PIL NI, DULU MAK NGAN AYAH PUN TAK DER MKN PIL NI EVEN DAH KAWEN, SO NUREEZ STOP LA, TAPI SAMPAI SEKARANG, PERIOD NUREEZ MASIH TAK STABIL... TAPI DAH SCAN RAHIM OK, OK LA TU, TAK D APE NAK DIBIMBANGKAN...




Sebenarnya tidak perlu memakan pil hormon ini, seperti mana yang lain dah sebut ada kesan sampingan dia. Perubatan altenatif homeopathy ada penyelesaian bagi masalah ini. ubatan ini tidak mempunyai kesan sampingan seperti ubat di hospital. saya menasihati anda supaya mengamalkan gaya hidup yang sihat dan senantiasa mengawal emosi. ini merupakan salah satu cara bagi mengatasi masalah hormon.
papamija
ada side effect..bini aku mkn pil perancang (jenama noriday),last2 sakit perut n kena gastrik,jmpa bidan moden dia ckp x elok mkn pil sbb mybe blh ganggu hormon,boleh sebabkn kegemukan r kurus..klu perut xtahan blh kna gastrik..so brhenti mkn pil cari kaedah ln..guna kondom la,blk kg kndom xsmpt beli(xde jual) last2 lekat lg sorang..hehehe, jgka rya ni dpt baby yg k-3..
isabelle de anne
QUOTE(papamija @ Jul 17 2010, 09:36 PM) *
ada side effect..bini aku mkn pil perancang (jenama noriday),last2 sakit perut n kena gastrik,jmpa bidan moden dia ckp x elok mkn pil sbb mybe blh ganggu hormon,boleh sebabkn kegemukan r kurus..klu perut xtahan blh kna gastrik..so brhenti mkn pil cari kaedah ln..guna kondom la,blk kg kndom xsmpt beli(xde jual) last2 lekat lg sorang..hehehe, jgka rya ni dpt baby yg k-3..



hurm...da ko taw kena pakai sarung pesal xprepare awal2...

hehehhe..kan da sangkut..tp xper la...rezeki la 2..
melo melo
oleh kerana masalah ketiadaan program perancangan keluarga yg berkesan di sebuah kampung orang asli, maka sekumpulan doktor sukarelawan telah pergi untuk membantu keluarga2 di kampung tersebut.
setelah melihat anak2 kecil yang begitu ramai, maka satu keluarga yang paling ramai anak telah dipilih untuk mencuba program menggunakan kondom. ketua keluarga yang juga merangkap tok batin kampung tersebut telah dengan rela hati untuk menjadi bahan uji kaji. doktor telah menerangkan agar tok batin itu memakai kondom sewaktu ingin "bersama" dengan isterinya.

setelah 10 bulan berlalu, maka mereka kembali dengan harapan untuk melihat hasil keberkesanan program tersebut. alangkah terkejutnya mereka kerana isteri tok batin itu telah selamat melahirkan seorang lagi anak. maka mereka pon tanya kepada tok batin itu....

"Tok pakai ke tidak kondom yang kami beri sewaktu "bersama"?
tok batin jawab, "mestilah, dah tuan doktor yang suruh..."
Doktor tanya lagi, "Tok pakai cemane?"
Tok batin pon jawap, " macam ni haa....."
serentak dengan itu, tok batin menyarungkan kondom itu ke dalam ibu jarinya.................................
isabelle de anne
QUOTE(melo melo @ Jul 27 2010, 11:09 AM) *
oleh kerana masalah ketiadaan program perancangan keluarga yg berkesan di sebuah kampung orang asli, maka sekumpulan doktor sukarelawan telah pergi untuk membantu keluarga2 di kampung tersebut.
setelah melihat anak2 kecil yang begitu ramai, maka satu keluarga yang paling ramai anak telah dipilih untuk mencuba program menggunakan kondom. ketua keluarga yang juga merangkap tok batin kampung tersebut telah dengan rela hati untuk menjadi bahan uji kaji. doktor telah menerangkan agar tok batin itu memakai kondom sewaktu ingin "bersama" dengan isterinya.

setelah 10 bulan berlalu, maka mereka kembali dengan harapan untuk melihat hasil keberkesanan program tersebut. alangkah terkejutnya mereka kerana isteri tok batin itu telah selamat melahirkan seorang lagi anak. maka mereka pon tanya kepada tok batin itu....

"Tok pakai ke tidak kondom yang kami beri sewaktu "bersama"?
tok batin jawab, "mestilah, dah tuan doktor yang suruh..."
Doktor tanya lagi, "Tok pakai cemane?"
Tok batin pon jawap, " macam ni haa....."
serentak dengan itu, tok batin menyarungkan kondom itu ke dalam ibu jarinya.................................


weh...cite ko ni sebiji mcm yanh aku lalui kat spital dulu...

mase tu aku tgh register kt klikik kerajaan..ada la sorang kaka 2..die mengadu ngn nurse tu npa da pki kondom pn still jg preegy..so...nurse tu tanya..cemana caranyer ko pakai??die terangkan lg sekali la...

pas 2 slamber jek kaka 2 jawab kan..asben die sarungkn kt ibu jari tangan...

wakakakakka...aku xtahan gelak nk mampos mse tu..sian gak ngn kaka 2...nurse tu bising ngn die lak...

rofl.gif
melo melo
QUOTE(isabelle de anne @ Jul 27 2010, 12:10 PM) *
QUOTE(melo melo @ Jul 27 2010, 11:09 AM) *
oleh kerana masalah ketiadaan program perancangan keluarga yg berkesan di sebuah kampung orang asli, maka sekumpulan doktor sukarelawan telah pergi untuk membantu keluarga2 di kampung tersebut.
setelah melihat anak2 kecil yang begitu ramai, maka satu keluarga yang paling ramai anak telah dipilih untuk mencuba program menggunakan kondom. ketua keluarga yang juga merangkap tok batin kampung tersebut telah dengan rela hati untuk menjadi bahan uji kaji. doktor telah menerangkan agar tok batin itu memakai kondom sewaktu ingin "bersama" dengan isterinya.

setelah 10 bulan berlalu, maka mereka kembali dengan harapan untuk melihat hasil keberkesanan program tersebut. alangkah terkejutnya mereka kerana isteri tok batin itu telah selamat melahirkan seorang lagi anak. maka mereka pon tanya kepada tok batin itu....

"Tok pakai ke tidak kondom yang kami beri sewaktu "bersama"?
tok batin jawab, "mestilah, dah tuan doktor yang suruh..."
Doktor tanya lagi, "Tok pakai cemane?"
Tok batin pon jawap, " macam ni haa....."
serentak dengan itu, tok batin menyarungkan kondom itu ke dalam ibu jarinya.................................


weh...cite ko ni sebiji mcm yanh aku lalui kat spital dulu...

mase tu aku tgh register kt klikik kerajaan..ada la sorang kaka 2..die mengadu ngn nurse tu npa da pki kondom pn still jg preegy..so...nurse tu tanya..cemana caranyer ko pakai??die terangkan lg sekali la...

pas 2 slamber jek kaka 2 jawab kan..asben die sarungkn kt ibu jari tangan...

wakakakakka...aku xtahan gelak nk mampos mse tu..sian gak ngn kaka 2...nurse tu bising ngn die lak...

rofl.gif


giler ahh...
cite nih punye lahh aku wat joke smata2 ngan member2...
tak sangka plak aku ade kes sebenar...

tapi klikik tuh ape eh belle? rofl.gif
zet
kongsi pengalaman,...

z baru 2 bln mkn pil hormon/pil perancang ni... wktu 1st period, mmg rase cam nak mati, sakit smpai 4 hari... skt yg xtrtahan azabnyer... x mcm snggugut biasa,,,

=)
kruyai
QUOTE(zet @ Jul 27 2010, 04:07 PM) *
kongsi pengalaman,...

z baru 2 bln mkn pil hormon/pil perancang ni... wktu 1st period, mmg rase cam nak mati, sakit smpai 4 hari... skt yg xtrtahan azabnyer... x mcm snggugut biasa,,,

=)


pardon.gif
zack_macho
aku nak kongsi cerita seorang pelakon yang nyaris maut sebab ambil pil pelangsing, harap jadi iktibar pada semua down.gif



Masih ingat lagi tak pada tahun 2002, masyarakat dunia dikejutkan
dengan kisah seorang pelakon Singapura, Andrea De Cruz, yang nyaris
maut gara-gara mengambil pil pelangsing.

Insiden itu benar-benar memberi kesan dan menginsafkan kalangan
wanita yang sebelum itu telah dan berhasrat mencuba kaedah sama,
semata-mata mahu memperoleh bentuk badan idaman.

De Cruz yang mengalami kegagalan fungsi hati secara tiba-tiba,
terpaksa menjalani pemindahan hati untuk menyelamatkan nyawanya.

Walaupun memenangi kes saman terhadap pengedar pil itu dan diberi
ganti rugi berjumlah hampir S$900,000 (RM1.9 juta) oleh Mahkamah
Tinggi, belum tentu peristiwa itu dapat dilupakan begitu sahaja.

Yang pasti ia meninggalkan trauma kepada wanita yang pernah
bercita-cita menjadi ratu cantik dunia semasa kecilnya itu.

Antaranya, melibatkan seorang pekerja pusat hiburan di Kuantan,
Pahang,yang dikatakan mengambil ubat melangsingkan badan dan alkohol
secara berlebihan.

Turut dikaitkan seorang kakitangan Kementerian Kesihatan, Rosni Mat,
24,Bekas graduan di salah sebuah universiti tempatan yang mempunyai
ketinggian 164 sentimeter dan berat antara mega_shok.gif hingga 90 kilogram
itu didakwa membeli ubat pelangsing berasaskan herba melalui internet.

”Sebagai jalan pintas, masih ramai yang mengambil pil pelangsing
tanpa memikirkan kesan sampingan,” kata Perunding Kardiologi,
Datuk Dr. Khoo Kar Lin pada sesi ceramah bertajuk Kehidupan dan
Kematian: Kebenaran Tentang Penggunaan Ubat-Ubatan bagi Penurunan
Berat Badan, di salah sebuah hotel di ibu negara baru-baru ini.

Menurut beliau, memiliki tubuh kurus dan langsing menjadi satu
trend kepada individu terutama wanita hari ini.

Kebanyakan individu ini menganggap tubuh sedemikian bukan sahaja
berupaya menukar diri mereka kelihatan lebih cantik, bahkan sihat
dan sempurna terutama dari segi penampilan.

”Ini turut dipengaruhi dengan kesedaran tentang kepentingan
menjaga kesihatan serta bebas daripada penyakit yang diakibatkan
oleh kegemukan atau berat badan berlebihan,” katanya.
kenchana
menyusu badan sebagai perancang semula jadi...
badan juga langsing....
JuLi3+
i kawen ms study kat U..dat time lg 2thn b4 abes study
under scholarship plak tu
so both family mmg nk i abeskn study dulu..
so i amek marvelon utk merancang di atas nasihat doc
alhamdulillah, sumenya bjalan lancar
period yg b4 diz x stabil, jd stabil
a bit dizzy every month tu normal la

1 sem b4 abes study, i quit takin marvelon
cz i plan nk preggy
b4 diz mcm2 org ckp,once u amek birth control pill
u can't get pregnant easily la,mandul la
but i jz ignore it...cz Allah Maha Mengetahui nasib hambaNya
i mmg nk pregnant tp keadaan x mengizinkn cz i was still studyin kan
i ni jns suka mbaca&btanya...so i dpt byk info
once i stop marvelon, i mnum susu anmum
cz anmum pon blh cptkn proses kesuburan utk wanita yg ingin hamil
yg i igt bln 9 i stop pil, bln 10 i dh pregnant actly, tp i x sedar
cz i xpasan pon i lewat period,
i ttp lakukan rutin harian, n pernah
i dok angkat pasu besar berdozen2...
finally i asyik muntah2,bdn demam,hubby pon demam
dlm bln 12 kot i p check
rupanya i dh preggy 3 months smile.gif

bl dh bsalin, i mmg fully breastfeed tho i keje
i pam susu bg kat bbsitter hgga bb umur 10bln
then continue dgn susu botol
tp bila dgn i, mmg bb breastfeed hgga kini(bb dh 2thn 3bln)
fyi, i x dtg period hgga bb umur 2thn
n it's a normal doc ckp....wpon i x period
tp i ttp mkn pil noriday sbg prancang
pagar ttp kna pasang wooo heh3
i nk bb i cukup perhatian..mmg xnk branak rapat2
cz i & hubby jnz bz, xnk anak bderet tp terabai

so far i mkn marvelon&noriday...alhamdulillah xde aper2 side effect lg
i ttp maintain slim, x gemuk pon&msh aktif bertenaga
xtaw le if in the future ader nti..nauzubillah la
nw i nk stop breastfeed & dh beralih kpd diane 35 plak
at da same time i ttp consume jamu
cz ubat doc ni skdar menahan penyakit je
jamu ni dia akn tlg kita panaskan badan, lancarkn blood circulation,
if urat kembang blh baik cpt
so i mmg x tggl jamu&ubat perancang
cz kesan kedua2 jns ni bbeza

kpd saper2 yg nk merancang tu better consult with doc 1st
jgn memandai2 p bli sndri d farmasi
p jumpa doc dulu, utk dptkn da next stock bru g farmasi
JuLi3+
QUOTE(kenchana @ Jul 30 2010, 10:39 PM) *
menyusu badan sebagai perancang semula jadi...
badan juga langsing....


yup i setuju...tp blh pregnant jg spai pd 1 tahap heh3
better psg perisai jg heh3
smile_queen
BF mmg leh jarakkan kehamilan..dgn syarat bb umur 4 bulan ke bwh..
kalo lebih dr tu..risiko peknen ttp ade walaupun x period lagi..
baca kat magazine la..
JuLi3+
QUOTE(smile_queen @ Aug 28 2010, 10:23 PM) *
BF mmg leh jarakkan kehamilan..dgn syarat bb umur 4 bulan ke bwh..
kalo lebih dr tu..risiko peknen ttp ade walaupun x period lagi..
baca kat magazine la..


yup..my fre gitu la
konon eksyen xmo pkai perisai
nk bf konon
amek ko..anak bru 6bln dh preggy kembali
motif : lenkali jgn ckp besar hu3
lelaki kuat
masalah sex suami isteri sering terjadi apabila sang suami sering tewas awal diranjang..
perkara ini turut diburukan lagi dengan sang isteri sering kali terpaksa berlakon seolah2 sudah mengalami klimaks...
perkara ini sering menjejaskan rumah tangga suami isteri dan lebih teruk lagi ada yang bercerai...
pelabagai masalah lelaki seperti saiz, ketegangan, batin dan juga tidak tahan lama dapat diselesaiakan.. adiospower.blogspot.com
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.