Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Tanam Sayur Belakang Rumah Atau Kat Mana2 Je.
Mesra.net Forum > Sports, Recreation & Hobby > Lain-Lain Hobi
einamie
einamie ada tanam pokok yang semua nk pakai dalam masakan.. penting.. kalau pokok bunga hubby tak kasi.. katanya membanyakkan nyamuk.. hik.hik.hik

gambar nya nanti einamie snap kan...

lidah buaya
cili api
tomato
daun pandan
daun kunyit
daun bawang/sup



coming soon nk tanam pokok yg senang2 je tapi bermanfaat... tp tktau pokok per..
VARGTYRADAM666
TANAMAN AKU???

AKU TANAM ORANG TAKKAN NAK GALI BALIK NAK AMIK GAMBO.... LAKNAT BETUL PE3RANGAI SEMATA-MATA NAK AMIK & TUNJUK GAMBO NIH....

HAHHAH

EINAMIE... RELAX.... GUA SAJA "LANGGAR" SINI...... U KNOW ME.........
JeD[i]-BoNGsU
ktorang tanam padi tp tumbuhnya lalang..
VARGTYRADAM666
QUOTE(JeD[i]-BoNGsU @ Apr 19 2007, 01:59 PM) *

ktorang tanam padi tp tumbuhnya lalang..



OK GAK TU... TAPI "JANGAN LAKSANA LALANG".....



~SAPA TERKONO NIH??~!!!

VARGTYRADAM666
IENA... KAU ADA TANAM APA???

BUNGA?? SAYURAN?? BUAH-BUAHAN?

DALAM PASU PUN OK DAH.....



JANGAN TANAM GANJA UDAH....

yushida03
tanam ubi kayu sonang

pacak kan ajer
VARGTYRADAM666
LEPAIH TU BOLEH LAH CABUT UBI KAYU TU... BAKAR /REBUS... LAYAN DENGAN KELAPA PARUT BUBUH GULA+GARAM SIKIT.....
zara1201
zara dok kawasan kpg..
keliling umah mmg tanah kebun...
so,b4 dpt keje aritu,
mmg byk la zara tanam pokok sayur..
tanam sikit2 jer..
ade kacang panjang,kacang buncis,bendi,terung,
cili api,jagung,labu,tomato,serai,daun kesum,
kailan,sawi,kangkung,keledek (isi warna purple),tembikai,peria..

isk..byk jenis gak la..tak leh nk recall plak...
tapi skang ni dh keje,
tak sempat nk tanam2 lagi..
yg tinggal pokok cili,terung,serai,daun kesum..
masa lom keje aritu,
jual2 hasil tanaman nih,
dpt la jugak duit jajan zara...
heheh...
Khayty
QUOTE(einamie @ Apr 18 2007, 11:42 AM) *
einamie ada tanam pokok yang semua nk pakai dalam masakan.. penting.. kalau pokok bunga hubby tak kasi.. katanya membanyakkan nyamuk.. hik.hik.hik

gambar nya nanti einamie snap kan...

lidah buaya
cili api
tomato
daun pandan
daun kunyit
daun bawang/sup



coming soon nk tanam pokok yg senang2 je tapi bermanfaat... tp tktau pokok per..



boleh tanam dalam pasu tak???
VARGTYRADAM666
PESANAN~BERJASALAH PADA TANAH..... dirol.gif
kacangputih
aku tanam cili tp x berbuah..
ulam2 aku lak yg gemuk2..
xmo lah syer gambo, takat tanam atas pasu depan umah..
x lah hebat..
einamie
QUOTE(khaytykhir @ Apr 20 2007, 10:26 PM) *
QUOTE(einamie @ Apr 18 2007, 11:42 AM) *
einamie ada tanam pokok yang semua nk pakai dalam masakan.. penting.. kalau pokok bunga hubby tak kasi.. katanya membanyakkan nyamuk.. hik.hik.hik

gambar nya nanti einamie snap kan...

lidah buaya
cili api
tomato
daun pandan
daun kunyit
daun bawang/sup



coming soon nk tanam pokok yg senang2 je tapi bermanfaat... tp tktau pokok per..



boleh tanam dalam pasu tak???



bole kak....
kenchana
QUOTE(zara1201 @ Apr 20 2007, 08:15 PM) *
zara dok kawasan kpg..
keliling umah mmg tanah kebun...
so,b4 dpt keje aritu,
mmg byk la zara tanam pokok sayur..
tanam sikit2 jer..
ade kacang panjang,kacang buncis,bendi,terung,
cili api,jagung,labu,tomato,serai,daun kesum,
kailan,sawi,kangkung,keledek (isi warna purple),tembikai,peria..

isk..byk jenis gak la..tak leh nk recall plak...
tapi skang ni dh keje,
tak sempat nk tanam2 lagi..
yg tinggal pokok cili,terung,serai,daun kesum..
masa lom keje aritu,
jual2 hasil tanaman nih,
dpt la jugak duit jajan zara...
heheh...


wah zara...bagus nya ....menanam sayur2an sampai boleh jual....huhu....
kenchana x dapek la...dok rumah flat....nak tanam kat ne....dlm pasu je jwb nya..
who_am_i
aku teringat masa aku duk apartment kat gombak
aku tingkat 1...
adelah tanam daun kari... daun pandan n daun kunyit lam pasu
pas tu susun kat tepi pagar
lau daun kari....n daun pandan... entah mana punya malaun
dah tarah.... abis gondol pokok2 tu...
daun kunyit aku ternampk anak indon duk nak ambik
sekali tu arwah hubby aku sergah.... mencicit dia lari
abih sume pokok kunyit tu tercabut...
einamie
QUOTE(VARGTYRADAM666 @ Apr 20 2007, 03:07 AM) *
IENA... KAU ADA TANAM APA???

BUNGA?? SAYURAN?? BUAH-BUAHAN?

DALAM PASU PUN OK DAH.....



JANGAN TANAM GANJA UDAH....


aku tak tanam bunga dam... laki aku tak kasi.. katanya nanti banyak nyamuk..

aku tanam menda yg aku nk pakai je... macam pokok cili api, tomato, kunyit, daun lidah buaya, pokok daun kari..

huh! kalau aku tanam ganja.. dah kaya dah dam! hahahahahahaah aku duk aparment (aku dh tak duk kg baru tau) mana leh tanam ubi ...
einamie
QUOTE(zara1201 @ Apr 20 2007, 08:15 PM) *
zara dok kawasan kpg..
keliling umah mmg tanah kebun...
so,b4 dpt keje aritu,
mmg byk la zara tanam pokok sayur..
tanam sikit2 jer..
ade kacang panjang,kacang buncis,bendi,terung,
cili api,jagung,labu,tomato,serai,daun kesum,
kailan,sawi,kangkung,keledek (isi warna purple),tembikai,peria..

isk..byk jenis gak la..tak leh nk recall plak...
tapi skang ni dh keje,
tak sempat nk tanam2 lagi..
yg tinggal pokok cili,terung,serai,daun kesum..
masa lom keje aritu,
jual2 hasil tanaman nih,
dpt la jugak duit jajan zara...
heheh...



ala bestnyer... dah macam ceta AHMAD ALBAB hhahaahahahahhaha...
zara1201
QUOTE(kenchana @ May 2 2007, 10:58 PM) *
QUOTE(zara1201 @ Apr 20 2007, 08:15 PM) *
zara dok kawasan kpg..
keliling umah mmg tanah kebun...
so,b4 dpt keje aritu,
mmg byk la zara tanam pokok sayur..
tanam sikit2 jer..
ade kacang panjang,kacang buncis,bendi,terung,
cili api,jagung,labu,tomato,serai,daun kesum,
kailan,sawi,kangkung,keledek (isi warna purple),tembikai,peria..

isk..byk jenis gak la..tak leh nk recall plak...
tapi skang ni dh keje,
tak sempat nk tanam2 lagi..
yg tinggal pokok cili,terung,serai,daun kesum..
masa lom keje aritu,
jual2 hasil tanaman nih,
dpt la jugak duit jajan zara...
heheh...


wah zara...bagus nya ....menanam sayur2an sampai boleh jual....huhu....
kenchana x dapek la...dok rumah flat....nak tanam kat ne....dlm pasu je jwb nya..



QUOTE(einamie @ May 4 2007, 12:07 PM) *
ala bestnyer... dah macam ceta AHMAD ALBAB hhahaahahahahhaha...

kenchana ~ tak la lumayan sgt..
tapi dpt la duit 'jajan'..
sbb masa tu zara tak dpt keje lagi...

kak einamie ~ heheh...mmg kdg2 trasa mcm citer tu jugak...
brendi...fetola..terun...
hakhakhak...
einamie
heheheehehe.. tula tanam mcm2 ni memang menyenangkan kita... takyah susah2 gi kedai beli..

bila balik kg je senang, nk pakai aper2 daun cabut je depan/belakang umah... sampai mak kirim bawak balik semua jenis daun..
Lang_MeRah
Lang minat jugak menanam nih...Sebenarnya ia hobi baru. Skang nih tanam 'rumput' sebab laman umah Lang yang sekangkang anak kera tu tanah kering kontang...takdak rumput. itu pasal kene tanam rumput baru sejuk kaki nak memijak... Rumput 'carpet' oooo...
VARGTYRADAM666
QUOTE(einamie @ May 4 2007, 07:05 AM) *
QUOTE(VARGTYRADAM666 @ Apr 20 2007, 03:07 AM) *
IENA... KAU ADA TANAM APA???

BUNGA?? SAYURAN?? BUAH-BUAHAN?

DALAM PASU PUN OK DAH.....



JANGAN TANAM GANJA UDAH....


aku tak tanam bunga dam... laki aku tak kasi.. katanya nanti banyak nyamuk..

aku tanam menda yg aku nk pakai je... macam pokok cili api, tomato, kunyit, daun lidah buaya, pokok daun kari..

huh! kalau aku tanam ganja.. dah kaya dah dam! hahahahahahaah aku duk aparment (aku dh tak duk kg baru tau) mana leh tanam ubi ...




OHOOOO BEGITU... TERIMA KASIH DI ATAS PEMBERITAHUAN SAUDARI EUNAMIE KEPADA AKU INI....CILI PADI KAMPUNG YANG KENIT-KENIT TAPI BILA TERGIGIT KALU...BOLEH HABIS AIR SATU BALANG TU? HAHAH KALAU KEPEDASAN JANGAN BANTAI DENGAN AIR SOJUK....ADA CARA LAIN....APA TOMATO?? WOWO~!!! ELOK UNTUK SENDI DAN KULIT TU.....

KAU TANAM GANJA KEJAP JER KANTOI..HAHAHAH...INIKAN TANAM ORANG EHH SILAP LAK HAHAH.
zara1201
QUOTE(yushida03 @ Apr 20 2007, 07:18 AM) *
tanam ubi kayu sonang

pacak kan ajer

tapi kalau nk ada isi,
kene gali tanah tu kasi gembur...
kalau tak,dpt daun ubi jer la...


*** byk pokok ubi aku tanam,
terbio tak dicabut...
dah jadik kayu gamaknyer.
siap ade yg tumbang kene angin kuat arituh...

sleep.gif
Lang_MeRah
Ada sesaper boleh bagi tips camner nak amik 'anak' pokok...sebab lang bukan reti nak carik... nak alih2kan pun tak berani takut akarnya putus. anyone boleh tolong...?
AbGzAiN
QUOTE(Lang_MeRah @ May 16 2007, 11:37 PM) *
Ada sesaper boleh bagi tips camner nak amik 'anak' pokok...sebab lang bukan reti nak carik... nak alih2kan pun tak berani takut akarnya putus. anyone boleh tolong...?

anak pokok ape tu.. kalu anak pokok pisang senang je.. potong ttg umbi bercantum dgn rumpun, pastu tanam je tmpt lain..
sape pnh tanam poko naga?
zoro
zoro tanam pokok lada, kenapa daun-nya jadik kekuningan, lepas tu, daun kekuningan tadi, luruh satu persatu.......

naper yer...........?pokok lada mr. zoro tanam dalam pasu, don harapkan hujan jer.....tak pernah pun siram.........agaknya, kurang air kot.........?
zara1201
QUOTE(zoro @ May 17 2007, 03:18 PM) *
zoro tanam pokok lada, kenapa daun-nya jadik kekuningan, lepas tu, daun kekuningan tadi, luruh satu persatu.......

naper yer...........?pokok lada mr. zoro tanam dalam pasu, don harapkan hujan jer.....tak pernah pun siram.........agaknya, kurang air kot.........?

mebi gak sbb kurang air...
zoro ade letak baja tak?



*** hampir2 plak nama kita ek...
huhuh...
Lang_MeRah
QUOTE(AbGzAiN @ May 17 2007, 12:13 AM) *
QUOTE(Lang_MeRah @ May 16 2007, 11:37 PM) *
Ada sesaper boleh bagi tips camner nak amik 'anak' pokok...sebab lang bukan reti nak carik... nak alih2kan pun tak berani takut akarnya putus. anyone boleh tolong...?

anak pokok ape tu.. kalu anak pokok pisang senang je.. potong ttg umbi bercantum dgn rumpun, pastu tanam je tmpt lain..
sape pnh tanam poko naga?


anak pokok bunga... macam orkid, tulip, dll... mesti ader 'cara' kita nak amik atau nak alihkan ke dalam pasu ker apa ker... tingin nak buat 'green house'. mmmm.... rolleyes.gif
zara1201
QUOTE(Lang_MeRah @ May 19 2007, 11:15 PM) *
QUOTE(AbGzAiN @ May 17 2007, 12:13 AM) *
QUOTE(Lang_MeRah @ May 16 2007, 11:37 PM) *
Ada sesaper boleh bagi tips camner nak amik 'anak' pokok...sebab lang bukan reti nak carik... nak alih2kan pun tak berani takut akarnya putus. anyone boleh tolong...?

anak pokok ape tu.. kalu anak pokok pisang senang je.. potong ttg umbi bercantum dgn rumpun, pastu tanam je tmpt lain..
sape pnh tanam poko naga?


anak pokok bunga... macam orkid, tulip, dll... mesti ader 'cara' kita nak amik atau nak alihkan ke dalam pasu ker apa ker... tingin nak buat 'green house'. mmmm.... rolleyes.gif

erm...sebut2 pokok orkid,
teringat pokok orkid kt umah tuh..
dh penuh pasu ngan akar2 dia..
dok melilit sampai luo pasu dah..
dh mcm kene lilit ngan urat2 or jari2 alien plak aku tgk..
huhuh...
VARGTYRADAM666
DULU AKU ADO BELAJO BUAT TUT.... MEMACAM KAEDAH ADO.... TETAPI LAMO TAK BUEK.... HAMPEH TAK RETI DEN HAIIIII
mama_elin
QUOTE(Lang_MeRah @ May 16 2007, 11:37 PM) *
Ada sesaper boleh bagi tips camner nak amik 'anak' pokok...sebab lang bukan reti nak carik... nak alih2kan pun tak berani takut akarnya putus. anyone boleh tolong...?

jangan ambik masa hari kemuncak..i mean tengahari ke..paling elok lewat petang..jangan waktu pagi..pokok baru nak bernafas/hidup excited tengok matahari..

then ambik ngan tanah sekeliling dia, jangan main cabut camtu jer..certain org excited akat intact sekali mmg la, tapi kalau boleh biar tanah pun ada sikit..
mybob2u
kalau nak tambah ilmu dan info tentang pertanian nie boleh lah melawat ke blog bob nie...mcm2 ada... cool.gif
einamie
QUOTE(zoro @ May 17 2007, 03:18 PM) *
zoro tanam pokok lada, kenapa daun-nya jadik kekuningan, lepas tu, daun kekuningan tadi, luruh satu persatu.......

naper yer...........?pokok lada mr. zoro tanam dalam pasu, don harapkan hujan jer.....tak pernah pun siram.........agaknya, kurang air kot.........?



hehehe awak tanya dan awak dh jawab pon soklan tu.. good.gif
Lang_MeRah
QUOTE(zara1201 @ May 20 2007, 07:43 PM) *
QUOTE(Lang_MeRah @ May 19 2007, 11:15 PM) *
QUOTE(AbGzAiN @ May 17 2007, 12:13 AM) *
QUOTE(Lang_MeRah @ May 16 2007, 11:37 PM) *
Ada sesaper boleh bagi tips camner nak amik 'anak' pokok...sebab lang bukan reti nak carik... nak alih2kan pun tak berani takut akarnya putus. anyone boleh tolong...?

anak pokok ape tu.. kalu anak pokok pisang senang je.. potong ttg umbi bercantum dgn rumpun, pastu tanam je tmpt lain..
sape pnh tanam poko naga?


anak pokok bunga... macam orkid, tulip, dll... mesti ader 'cara' kita nak amik atau nak alihkan ke dalam pasu ker apa ker... tingin nak buat 'green house'. mmmm.... rolleyes.gif

erm...sebut2 pokok orkid,
teringat pokok orkid kt umah tuh..
dh penuh pasu ngan akar2 dia..
dok melilit sampai luo pasu dah..
dh mcm kene lilit ngan urat2 or jari2 alien plak aku tgk..
huhuh...


pokok orkid memang cenggitu akarnya... kalo ader tiang tepi tu gerenti ngan tiang-tiang tu sekali kena lilit...hehee happy.gif
Lang_MeRah
QUOTE(mama_elin @ May 23 2007, 09:49 AM) *
QUOTE(Lang_MeRah @ May 16 2007, 11:37 PM) *
Ada sesaper boleh bagi tips camner nak amik 'anak' pokok...sebab lang bukan reti nak carik... nak alih2kan pun tak berani takut akarnya putus. anyone boleh tolong...?

jangan ambik masa hari kemuncak..i mean tengahari ke..paling elok lewat petang..jangan waktu pagi..pokok baru nak bernafas/hidup excited tengok matahari..

then ambik ngan tanah sekeliling dia, jangan main cabut camtu jer..certain org excited akat intact sekali mmg la, tapi kalau boleh biar tanah pun ada sikit..

ooo cengitu yer.. kena amik lewat petang ek...? baru tau.
nak kena taruk baja sikit ker atau pakai taruk cenggitu jer? sorry... Lang baru menceburi bidang pertanian ni sebab 'tercabar' dengan satu iklan tu... Insya'Allah sekarang tengah usaha mungkin bulan depan masuk kursus pertanian. sekarang nih baru nak cuba-cuba.. happy.gif
rahimyes
aku teringin nak tanam jagung..... tapi tanah tak de...
kalau lah jagung leh tanam dalam pasu... hehehe
Nia104
QUOTE(VARGTYRADAM666 @ Apr 20 2007, 02:05 AM) *
QUOTE(JeD[i]-BoNGsU @ Apr 19 2007, 01:59 PM) *

ktorang tanam padi tp tumbuhnya lalang..



OK GAK TU... TAPI "JANGAN LAKSANA LALANG".....



~SAPA TERKONO NIH??~!!!



tanam pokok daun ketum..cepat kaya woo...sehari blh dapat RM5000..hahahaa...(pastu masuk penjara, dapat makan free)
Lang_MeRah
Dapat duit bayo denda pastu jalani hukuman penjara... tak berbaloiiii...
VARGTYRADAM666
QUOTE(Nia104 @ May 28 2007, 04:01 AM) *
QUOTE(VARGTYRADAM666 @ Apr 20 2007, 02:05 AM) *
QUOTE(JeD[i]-BoNGsU @ Apr 19 2007, 01:59 PM) *

ktorang tanam padi tp tumbuhnya lalang..



OK GAK TU... TAPI "JANGAN LAKSANA LALANG".....



~SAPA TERKONO NIH??~!!!



tanam pokok daun ketum..cepat kaya woo...sehari blh dapat RM5000..hahahaa...(pastu masuk penjara, dapat makan free)



TANAM DAN SEMAI BENIH "PERJUANGAN" LAGI ELOK.....

~DARAH SATRIA~BERKOBAR DI DADA~
syima
eh eh dah ada ke topik ni
i cari2 tak jumpa..
kalu dah ada bleh tolong merge kan ke..
tirmidzi


cuba pi kat link ni...

http://www.mesra.net/forum/index.php?showtopic=65474

umah aku pun byk pokok .. serai ada.. biggrin.gif . penggaga ada hehehe... mak aku tanam... sirih ada .. mangga ada... ada sesetengah tuu aku bagi buat makan arnab aku tuu heheh jumat sikit....
syima
QUOTE(tirmidzi @ Oct 19 2007, 08:30 PM) *
cuba pi kat link ni...

http://www.mesra.net/forum/index.php?showtopic=65474

umah aku pun byk pokok .. serai ada.. biggrin.gif . penggaga ada hehehe... mak aku tanam... sirih ada .. mangga ada... ada sesetengah tuu aku bagi buat makan arnab aku tuu heheh jumat sikit....



weh
cam mana i tak nampak plak linknya .. ko hide kan ke?
syima
test
tirmidzi

syima.. ko pi scrool kat bawah sekali tuu
kan ada tulis (from : 30 days) klik tepi dia.. klik (show all).. lepas tuuu mane topik yg tak aktuf lebih 30 hari tuu akan muncul
syima
QUOTE(tirmidzi @ Oct 20 2007, 11:04 AM) *
syima.. ko pi scrool kat bawah sekali tuu
kan ada tulis (from : 30 days) klik tepi dia.. klik (show all).. lepas tuuu mane topik yg tak aktuf lebih 30 hari tuu akan muncul


ok tq

nak tanya

kalu kita kerat daun bawang kan, ada pucuk2 tu hidup la.. tapi yang bekas kita kerat tu kenapa dia kuning

.. aaa satu lagi.. kenapa daun bawangku warna kuning!! .. cam mana nak kerat daun bawang??
tirmidzi
QUOTE(syima @ Oct 20 2007, 06:40 PM) *
QUOTE(tirmidzi @ Oct 20 2007, 11:04 AM) *
syima.. ko pi scrool kat bawah sekali tuu
kan ada tulis (from : 30 days) klik tepi dia.. klik (show all).. lepas tuuu mane topik yg tak aktuf lebih 30 hari tuu akan muncul


ok tq

nak tanya

kalu kita kerat daun bawang kan, ada pucuk2 tu hidup la.. tapi yang bekas kita kerat tu kenapa dia kuning

.. aaa satu lagi.. kenapa daun bawangku warna kuning!! .. cam mana nak kerat daun bawang??



alamak... aku x expert laa hal bawang2 ni heheheh.. dari kecik tak tau nk kopek bawang ni sebab .. mesti pedih mate heheheheh
tirmidzi


syima .. apesal lidah ko terjelir tuu.. dah .. lapo sgt kerrrr.... rock.gif
syima
QUOTE(tirmidzi @ Oct 20 2007, 07:41 PM) *
syima .. apesal lidah ko terjelir tuu.. dah .. lapo sgt kerrrr.... rock.gif



aku tengah kaver gigi arnab aku la.
iriy_cute
Tanam pokok cili, pokok daun kesum, pokok daun kari, serai
Adinda
einamie sayang..
mana gambar yg awak katakan tu..
hari2 dok tunggu tau, nak tengok pokok tanaman einamie..hehe.. biggrin.gif


ni tanaman pudina dalam pasu di kediaman Adinda..

dia taknak besarlah daun-daunnya tu...
cuma berputik-putik..comel jer..
dan panjang berjurai...hehe
sayang pokok ni...

ctmunirah
my mom rajin tanam sayor ni..
daun kari ade
daun pandan ada
daun kunyit ada
lengkuas ada
mcm jenis la samapi jirang rajin la dok dtg mintak mcm mcm jenis daun
aku pulak yang bengang asyik jiran je dok menuai hasil tanaman mak aku ni...
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.