Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Panas!contoh Rancangan Perniagaan
Mesra.net Forum > Business & Economies > Iklan Perniagaan (Tangible) > Perkhidmatan
Pages: 1, 2
adawiah


clapping.gif TERBARU..CONTOH RANCANGAN PERNIAGAAN DAN KERTAS KERJA PINJAMAN BAGI USAHAWAN YANG INGIN MENCEBURI BIDANG PERNIAGAAN DAN INGIN MENAMBAHKAN MODAL PERNIAGAAN.

SILA LAYARI WEB KAMI:



BAGI YANG INGIN MEMOHON PINJAMAN MARA UNDER 50K JUGA DISEDIAKAN KERTAS KERJA DAN CONTOH BORANG MARA YANG SIAP DIISI..
adawiah
JADI APER YANG ANDA AKAN DAPAT DENGAN HANYA MEMBAYAR RM49.90?

* e-book dan pandauan contoh rancangan perniagaan
* panduan dan format rancangan perniagaan @kertas kerja pinjaman
* contoh kertas kerja pinjaman :
o Printing
o Bakery
o computer hardware reseller (2)
o internet cafe
o pembelian mesin sulaman (embroidery) -RM118,000.00-word
o Pembelian mesin perkilangan makanan ringgan- RM123,000.00 -word
o Pertenakan
o salun - Word
o Butik -PDF
* contoh terbaru kertas kerja yang baru diluluskan oleh bank Pembangunan (SME Bank) dalam bentuk word
* Worksheet Borang MARA bawah 50k/Cth borang yang telah siap diisi
* Contoh kertas kerja MARA bagi pinjaman atas RM100,000.00
* PERISIAN PERAKAUNAN DALAM BENTUK EXCELL BAGI USAHAWAN
* Worksheet @ lembaran kerja bagi bahagian projectioan dalam bentuk excell

TIDAKKAH INI CUKUP BERBALOI DENGAN WANG ANDA??


Lebih Lanjut... http://www.rancanganperniagaan.net
adawiah


juga diberikan percuma dalam pakej kami.
adawiah
rolleyes.gif jangan risau kita ader format kertas kerja perniagaan untuk banyak bank. cthnya pertenakan kambing boer untuk bank pertanian, pinjaman RM350K untuk MARA dan Pertenakan ikan air tawar juga MARA dan lain2.

pakej lengkap cuma RM49.90 beserta ngan perisian perakaunan dalam bentuk excell atau panduan percukaian perniagaan

+ = RM49.90

ATAU


dapatkan juga bonus lain seperti panduan perniagaan, kertas kerja terbaru diluluskan dll

apa-apun layari link kami seperti signature dibawah

atau YM saya : ismail2149@yahoo.com
sabul
woi ...dasar penipu ko kat sini yek...ko dah jual ebook kat aku, ko amik orang lain punya

aku dah call owner asal ebook tu ... ooo camni korang meniaga ya ? tipu orang, ko rompak produk orang lain pastu

ko jual rega murah giler .... makan duit haram !!! patutlah takde orang nak respon kat web ni, rupanya penipu besar ...!!

pulangkan balik duit aku yang korang rompak, aku tanak belajar hasil dari benda haram yg korang jual

aku dah bayar owner asal harga sebenar ebook2 tu .... woii, kalo ko tak respon aku akan report polis segera dan report kat Suruhanjaya Security supaya amik

tindakan atas web site haram korang ni... BODOH !!
adawiah
QUOTE(sabul @ Nov 20 2007, 10:20 AM) *
woi ...dasar penipu ko kat sini yek...ko dah jual ebook kat aku, ko amik orang lain punya

aku dah call owner asal ebook tu ... ooo camni korang meniaga ya ? tipu orang, ko rompak produk orang lain pastu

ko jual rega murah giler .... makan duit haram !!! patutlah takde orang nak respon kat web ni, rupanya penipu besar ...!!

pulangkan balik duit aku yang korang rompak, aku tanak belajar hasil dari benda haram yg korang jual

aku dah bayar owner asal harga sebenar ebook2 tu .... woii, kalo ko tak respon aku akan report polis segera dan report kat Suruhanjaya Security supaya amik

tindakan atas web site haram korang ni... BODOH !!



ok SILAKAN..BIASALAH BENDA MACAM NIH..KALAU BISNES KITA LARIS BANYAKLER YANG MENGAKU DIA PUNYA.
DAN KAMU SABUL..SILA BAGI NAMA PENUH DISINI BAGI SAYA PASTIKAN YANG KAMU BENAR2 MEMBELI BUKU SAYA.
TERIMA KASIH.

SABUL..JANGAN TAKUT..SILA BAGI E-MAIL KAMU DISINI DAN NAMA SEPERTI YANG DI ORDER..
JANGAN BERANI CAKAP DAN TUDUH..
adawiah
QUOTE(sabul @ Nov 20 2007, 10:20 AM) *
woi ...dasar penipu ko kat sini yek...ko dah jual ebook kat aku, ko amik orang lain punya

aku dah call owner asal ebook tu ... ooo camni korang meniaga ya ? tipu orang, ko rompak produk orang lain pastu

ko jual rega murah giler .... makan duit haram !!! patutlah takde orang nak respon kat web ni, rupanya penipu besar ...!!

pulangkan balik duit aku yang korang rompak, aku tanak belajar hasil dari benda haram yg korang jual

aku dah bayar owner asal harga sebenar ebook2 tu .... woii, kalo ko tak respon aku akan report polis segera dan report kat Suruhanjaya Security supaya amik

tindakan atas web site haram korang ni... BODOH !!


satu lagi website saya pengunjung dah 10 ribu lebih..kalau u cakap tak ader orang respons u silap.. u baru jumpa saya kat sini ker? are u crazy..saya tak pernah menyorok dan saya ader dekat 10 website yang tersenarai dalam yahoo sila layari
see my site:


http://www.freewebs.com/kertas-kerja
hhtp://www.rancanganperniagaan.net
http://www.freewebs.com/rancanganperniagaan
http://www.freewebs.com/ekertaskerja
http://www.freewebs.com/loan-proposal
http://www.ekertaskerja.com
http://www.rancanganperniagaan.blogspot.com
http://www.geocities.com/rancanganperniagaan
http://tripod.com/rancanganperniagaan
htp://www.kertaskerja.uni

punyalah banyak site saya u leh kata saya menyorok kat sini. kelakarkan?..dan saya dah cukup lama berniaga online. saya tahu commercial law sebab saya degree dalam accounting nad business.
kalau saya penipu buat aper saya nak kasi complete adreesss ngan daftar niaga.
baik saya buat senyap2 ... dan kalau rasa nak laporkan kepada polis silakan.
otherwise saya pun dah ader my own lawyer.
adawiah
terbaeu dari kami :



diberikan sekali dalam pakej kami. amat berbaloi anda mendapatkannya kerana disertakan panduan perniagaan seperti :
  • tadika
  • pembersihan bangunan
  • perniaagaan kedai ikan
  • car wash
  • foward destop
  • dll
5_Gallons
Adatak dlm e-book tu kertas kerja utk bukak restoran, cafe atau kedai makan.....

kalau ada saya book 1
adawiah
QUOTE(5_Gallons @ Dec 4 2007, 12:30 PM) *
Adatak dlm e-book tu kertas kerja utk bukak restoran, cafe atau kedai makan.....

kalau ada saya book 1



cth bagi cafe ader . tapi dalam bi version. yang dalam bm yang selain dari itu. cth kami 6 cth dalan malay dan 4 dalam bi.
yang dalam bm kami bagi dalam bentuk word so bolewh terus edit. dan dasri segi akaun dan projection dalam bentuk excell.
mudah..anda tak perlu nak buat formula pengiraan.

terima kasih
adawiah
selain cth kami mudah di edit kerana di datangkan dalam bentuk word dan excell.. kami juga memberikana bantuan susulan sekiranya anda menghadapi masalah ketika menyediakan kertas kerja anda.

hanya perlu ym atau e-mail kepada kami kertas kerja anda kami akan edit sekiranya ada yang kurang memuaskan.
amat berbaloi mendapatkannya kerana produk ini termurah di pasaran.



SILA LAYARI WEBSITE KAMI
adawiah
KENAPA ANDA PERLU MEMILIKI PANDUAN DAN CONTOH KERTAS KERJA KAMI?

* Harga kami amat berpatutan dan jauh lebih MURAH dari yang lain. Dengan lebih 300 muka surat adalah amat BERBALOI dengan wang anda.

* Anda boleh tanya daripada perunding dan firma profesional tentang caj membuat kertas kerja - 2% dari jumlah pinjaman. Katakan anda membuat pinjaman RM100,000.00 maka caj RM2000.00 dikenakan. Jadi kenapa tidak anda mencuba membuat sendiri. Mencuba lebih baik daripada tidak membuat apa-apa.

* Contoh diberikan adalah daripada koleksi pelanggan kami sendiri.

* Sumber pendapatan sampingan : Anda boleh mengambil upah menyediakan kertas-kertas kerja setelah anda tahu format dari rakan atau usahawan lain.

* Simpanan dan rujukan masa depan : Boleh dijadikan rujukan bagi mereka yang bekerja dalam bidang ini dan bakal usahawan.


Anda akan lebih JIMAT dengan produk kami. Bagaimana?Ketahui Lebih Lanjut...
adawiah
JADI APER YANG ANDA AKAN DAPAT DENGAN HANYA MEMBAYAR RM49.90?

* e-book dan pandauan contoh rancangan perniagaan
* panduan dan format rancangan perniagaan @kertas kerja pinjaman
* contoh kertas kerja pinjaman :
o Printing
o Bakery
o computer hardware reseller (2)
o internet cafe
o pembelian mesin sulaman (embroidery) -RM118,000.00-word
o Pembelian mesin perkilangan makanan ringgan- RM123,000.00 -word
o Pertenakan kambing dan ikan keli dan lembu
o Kedai Pakaian siap dan separuh siap
o salun - Word
o Butik -PDF
o Kedai Runcit
* contoh terbaru kertas kerja yang baru diluluskan oleh bank Pembangunan (SME Bank) dalam bentuk word
* Worksheet Borang MARA bawah 50k/Cth borang yang telah siap diisi
* Contoh kertas kerja MARA bagi pinjaman atas RM100,000.00
* PERISIAN PERAKAUNAN DALAM BENTUK EXCELL BAGI USAHAWAN @ PANDUAN PERCUKAIAN INDIVIDU
* Worksheet @ lembaran kerja bagi bahagian projection dan aliran tunai 5 tahun dalam bentuk excell
* Panduan perniagaan bagi : kedai kek,car wash, lanskap, foward publishing, kedai aquarium dan tadika

TIDAKKAH INI CUKUP BERBALOI DENGAN WANG ANDA??

Lebih Lanjut...
adawiah
JADI APER YANG ANDA AKAN DAPAT DENGAN HANYA MEMBAYAR RM49.90?

* e-book dan pandauan contoh rancangan perniagaan
* panduan dan format rancangan perniagaan @kertas kerja pinjaman
* contoh kertas kerja pinjaman :
o Printing
o Bakery
o computer hardware reseller (2)
o internet cafe
o pembelian mesin sulaman (embroidery) -RM118,000.00-word
o Pembelian mesin perkilangan makanan ringgan- RM123,000.00 -word
o Pertenakan kambing dan ikan keli dan lembu
o Kedai Pakaian siap dan separuh siap
o salun - Word
o Butik -PDF
o Kedai Runcit
* contoh terbaru kertas kerja yang baru diluluskan oleh bank Pembangunan (SME Bank) dalam bentuk word
* Worksheet Borang MARA bawah 50k/Cth borang yang telah siap diisi
* Contoh kertas kerja MARA bagi pinjaman atas RM100,000.00
* PERISIAN PERAKAUNAN DALAM BENTUK EXCELL BAGI USAHAWAN @ PANDUAN PERCUKAIAN INDIVIDU
* Worksheet @ lembaran kerja bagi bahagian projection dan aliran tunai 5 tahun dalam bentuk excell
* Panduan perniagaan bagi : kedai kek,car wash, lanskap, foward publishing, kedai aquarium dan tadika

TIDAKKAH INI CUKUP BERBALOI DENGAN WANG ANDA??

Lebih Lanjut...
adawiah
APA ITU KERTAS KERJA PERNIAGAAN?

Rancangan perniagaan juga dikenali sebagai kertas kerja perniagaan atau kertas kerja pinjaman perniagaan. 90% mereka yang menyediakan rancangan perniagaan adalah kerana ingin memohon pinjaman (bila nak memohon pinjaman baru kelam kabut nak cari konsultan), tetapi sebenarnya mereka ini tersilap…

Matlamat rancangan perniagaan

Rancangan perniagaan yang disediakan mempunyai beberapa tujuan seperti berikut :-
Sebagai Garis Panduan Untuk Menguruskan Perniagaan

Rancangan perniagaan boleh dijadikan sebagai garis panduan dalam menguruskan perniagaan. Rancangan perniagaan biasanya menunjukkan langkah-langkah yang akan dijalankan oleh pengurus perniagaan. Pihak pengurusan akan menerangkan kandungan rancangan perniagaan untuk mewujudkan pemahaman mengenai tugas-tugas mereka dan juga akan melahirkan perhubungan yang baik antara majikan dan pekerja.
Meyakinkan Pihak Tertentu Terhadap Idea Perniagaan

Rancangan perniagaan merupakan satu alat perhubungan bagi seseorang usahawan untuk menjelaskan sesuatu projek yang ingin dijalankan kepada pihak lain. Melalui rancangan perniagaan ini ia dapat meyakinkan pihak yang ingin membantu menjayakan projeknya. Pihak yang terlibat termasuklah pelabur, syarikat kewangan dan bank.
Mengkaji Dan Menilai Kemajuan Dan Prestasi Perniagaan

Rancangan perniagaan, adalah alat pengukur daya maju sesuatu projek. Rancangan perniagaan menggambarkan analisis yang dibuat untuk menunjukkan potensi dan daya maju sesebuah perniagaan. Dengan berbuat demikian ia juga akan mengelakkan berlakunya pembaziran modal, masa dan tenaga.

“JIKA ANDA GAGAL UNTUK MERANCANG, MAKA ANDA MERANCANG UNTUK GAGAL”

SESUAI UNTUK

* Bakal-bakal usahawan

* Usahawan IKS

* Mereka yang ingin membesarkan projek

* Bakal-bakal Pesara , Para pelajar perdagangan dan pengajian perniagaan ,Semua individu yang berminat
adawiah




adawiah
SESUAI UNTUK

* Bakal-bakal usahawan

* Usahawan IKS

* Mereka yang ingin membesarkan projek

* Bakal-bakal Pesara , Para pelajar perdagangan dan pengajian perniagaan ,Semua individu yang berminat

sila layari website kami
anum03
QUOTE(adawiah @ Dec 25 2007, 10:40 PM) *




perisian ni ori ke?? apa nama perisian tu?
anum03
QUOTE(sabul @ Nov 20 2007, 10:20 AM) *
woi ...dasar penipu ko kat sini yek...ko dah jual ebook kat aku, ko amik orang lain punya

aku dah call owner asal ebook tu ... ooo camni korang meniaga ya ? tipu orang, ko rompak produk orang lain pastu

ko jual rega murah giler .... makan duit haram !!! patutlah takde orang nak respon kat web ni, rupanya penipu besar ...!!

pulangkan balik duit aku yang korang rompak, aku tanak belajar hasil dari benda haram yg korang jual

aku dah bayar owner asal harga sebenar ebook2 tu .... woii, kalo ko tak respon aku akan report polis segera dan report kat Suruhanjaya Security supaya amik

tindakan atas web site haram korang ni... BODOH !!



hang nak report kat SC (securities commission) buat apa? report la kat CCM ka, KPHDN ka, etc.. SC tak da kena mengena pun... lain la company tu buat biz yang berkenaan capital market...
adawiah
QUOTE(anum03 @ Dec 27 2007, 08:52 AM) *
QUOTE(sabul @ Nov 20 2007, 10:20 AM) *
woi ...dasar penipu ko kat sini yek...ko dah jual ebook kat aku, ko amik orang lain punya

aku dah call owner asal ebook tu ... ooo camni korang meniaga ya ? tipu orang, ko rompak produk orang lain pastu

ko jual rega murah giler .... makan duit haram !!! patutlah takde orang nak respon kat web ni, rupanya penipu besar ...!!

pulangkan balik duit aku yang korang rompak, aku tanak belajar hasil dari benda haram yg korang jual

aku dah bayar owner asal harga sebenar ebook2 tu .... woii, kalo ko tak respon aku akan report polis segera dan report kat Suruhanjaya Security supaya amik

tindakan atas web site haram korang ni... BODOH !!



hang nak report kat SC (securities commission) buat apa? report la kat CCM ka, KPHDN ka, etc.. SC tak da kena mengena pun... lain la company tu buat biz yang berkenaan capital market...



nak report aper..haram jadah tak kasi nama dia aper? beli bila? senyap gitu jer pas burukkan orang..
ntah ler..nak report pun aper ntah nak direport nyer...tunggu gak surat mai.. mad.gif
adawiah
clapping.gif TERBARU CONTOH KERTAS KERJA PINJAMAN PERNIAGAAN BAGI FRANCAIS !!! DIBERIKAN SEKALI DALAM PAKEJ KAMI. ANDA TAKKAN RUGI MENDAPATKANNYA
adawiah
KENAPA ANDA PERLU MEMILIKI PANDUAN DAN CONTOH KERTAS KERJA KAMI?

* Harga kami amat berpatutan dan jauh lebih MURAH dari yang lain. Dengan lebih 300 muka surat adalah amat BERBALOI dengan wang anda.
* Anda boleh tanya daripada perunding dan firma profesional tentang caj membuat kertas kerja - 2% dari jumlah pinjaman. Katakan anda membuat pinjaman RM100,000.00 maka caj RM2000.00 dikenakan. Jadi kenapa tidak anda mencuba membuat sendiri. Mencuba lebih baik daripada tidak membuat apa-apa.
* Contoh diberikan adalah daripada koleksi pelanggan kami sendiri.
* Sumber pendapatan sampingan : Anda boleh mengambil upah menyediakan kertas-kertas kerja setelah anda tahu format dari rakan atau usahawan lain.
* Simpanan dan rujukan masa depan : Boleh dijadikan rujukan bagi mereka yang bekerja dalam bidang ini dan bakal usahawan.
* didatangkan dalam bentuk microsoft word dan bahagian unjuran akaun dalam bentuk excell bagi memudahkankan anda EDIT DAN PASTE sahaja kertas kerja anda

Anda akan lebih JIMAT dengan produk kami. Bagaimana?Ketahui Lebih Lanjut...
adawiah
JADI APER YANG ANDA AKAN DAPAT DENGAN HANYA MEMBAYAR RM49.90?
e-book dan pandauan contoh rancangan perniagaan
panduan dan format rancangan perniagaan @kertas kerja pinjaman
contoh kertas kerja pinjaman :
Printing
Bakery
computer hardware reseller (2)

internet cafe
pembelian mesin sulaman (embroidery) -RM118,000.00-word
Pembelian mesin perkilangan makanan ringgan- RM123,000.00 -word

Pertenakan kambing dan ikan keli dan lembu
Kedai Pakaian siap dan separuh siap

salun - Word

Butik -PDF
Kedai Runcit
contoh terbaru kertas kerja yang baru diluluskan oleh bank Pembangunan (SME Bank) dalam bentuk word

Worksheet Borang MARA bawah 50k/Cth borang yang telah siap diisi
Contoh kertas kerja MARA bagi pinjaman atas RM100,000.00

PERISIAN PERAKAUNAN DALAM BENTUK EXCELL BAGI USAHAWAN @ PANDUAN PERCUKAIAN INDIVIDU

Worksheet @ lembaran kerja bagi bahagian projection dan aliran tunai 5 tahun dalam bentuk excell
Panduan perniagaan bagi : kedai kek,car wash, lanskap, foward publishing, kedai aquarium dan tadika
adawiah
TESTIMONIAL PELANGGAN

Mula-mula saya agak kurang yakin untuk membeli contoh ini kerana belum biasa dengan pembelian online.Tetapi pihak anda telah buktikan dengan melakukan penghantaran dengan hanya dalam masa 10 minit. Contoh kertas kerja anda memang menepati kehendak bank dan saya berjaya menjimatkan wang dengan melakukannya sendiri. Terima kasih atas pertolongan anda.

En. Hazman,Kuantan, Pahang

Contoh dan format yang anda berikan memang tepat dengan kehendak pinjaman saya. Saya ingin membuat pinjaman perniagaan MARA. Berdasarkan contoh yang diberi saya berjaya lakukan sendiri. Saya jimat RM2000.

En. Wan , Bukit Beruntung, Selangor.

Rancangan Peniagaan yang tuan berikan tidak berbaloi dengan hanya RM39.90.Ianya amat murah berbanding dengan yang diberikan. penghantarannya juga segera. Alhamdullilah selain menjimatkan wang dengan melakukan sendiri..Loan saya juga telah diluluskan oleh pihak PUNB.. Syukur kerana tuan telah membantu saya siapkan proposal loan ini.

Pn. Zawariah, Tumpat, Kelantan

Anda telah bantu saya! contoh yang diberikan memang complete dan sempurna.terima kasih atas contoh anda

En. Mamat@Lateh, Kedah

Saya telah lama mencari contoh rancangan perniagaan yang seperti pihak puan tawarkan. Tanpa ragu saya terus membeli kerana yakin dengan syarikat puan berdasarkan daftar niaga yang dipaparkan. Memang saya tak salah kerana contoh puan memang berbaloi dan harga yang amat berpatutan

En. Azhar, Ulu Kinta Perak

Terima kasih banyak. Saya sangat puas hati dengan kertas kerja saudara. Memang complete. sudah lama saya mencari contoh ini. harapkan dari pihak bak, ia rahsia dan contoh dari website lain semua harga tidak berpatutan. Permohonan pinjaman MARA saya sebanyak RM47,mega_shok.gif0 untuk besarkan restoran saya dah lulus. Tentu saya sangat gembira dengan loan saya ni.

Pn. Hidayah, Shah Alam, Selangor
adawiah
APA ITU KERTAS KERJA PERNIAGAAN?

Rancangan perniagaan juga dikenali sebagai kertas kerja perniagaan atau kertas kerja pinjaman perniagaan. 90% mereka yang menyediakan rancangan perniagaan adalah kerana ingin memohon pinjaman (bila nak memohon pinjaman baru kelam kabut nak cari konsultan), tetapi sebenarnya mereka ini tersilap…

Matlamat rancangan perniagaan

Rancangan perniagaan yang disediakan mempunyai beberapa tujuan seperti berikut :-
Sebagai Garis Panduan Untuk Menguruskan Perniagaan

Rancangan perniagaan boleh dijadikan sebagai garis panduan dalam menguruskan perniagaan. Rancangan perniagaan biasanya menunjukkan langkah-langkah yang akan dijalankan oleh pengurus perniagaan. Pihak pengurusan akan menerangkan kandungan rancangan perniagaan untuk mewujudkan pemahaman mengenai tugas-tugas mereka dan juga akan melahirkan perhubungan yang baik antara majikan dan pekerja.
Meyakinkan Pihak Tertentu Terhadap Idea Perniagaan

Rancangan perniagaan merupakan satu alat perhubungan bagi seseorang usahawan untuk menjelaskan sesuatu projek yang ingin dijalankan kepada pihak lain. Melalui rancangan perniagaan ini ia dapat meyakinkan pihak yang ingin membantu menjayakan projeknya. Pihak yang terlibat termasuklah pelabur, syarikat kewangan dan bank.
Mengkaji Dan Menilai Kemajuan Dan Prestasi Perniagaan

Rancangan perniagaan, adalah alat pengukur daya maju sesuatu projek. Rancangan perniagaan menggambarkan analisis yang dibuat untuk menunjukkan potensi dan daya maju sesebuah perniagaan. Dengan berbuat demikian ia juga akan mengelakkan berlakunya pembaziran modal, masa dan tenaga.

“JIKA ANDA GAGAL UNTUK MERANCANG, MAKA ANDA MERANCANG UNTUK GAGAL”
adawiah
CEPAT!!! ANDA TAKKAN RUGI DAPATKANNYA KERANA DIDATANGKAN DALAM BENTUK MICROSOFT WORD.
MUDAH BAGI EDIT DAN BAHAGIAN AKAUN DALAM BENTUK EXCELL YANG SUDAH DIFORMULAKAN.

adawiah
KASI UP SIKIT...CEPAT !! RAMAI YANG TELAH MENDAPATKANNYA
adawiah
Penyediaan Pelan Perniagaan

Mempunyai pelan perniagaan adalah penting untuk bisnes anda. Lebih baik lagi jika anda mempunyai pelan yang strategik. Sebelum kita membincangkan kepentingan mempunyai pelan perniagaan, yang perlu dipersoalkan kini, apakah itu yang dimaksudkan pelan perniagaan?

Salah satu fator kegagalan dalam perniagaan adalah kebanyakan mereka tidak mempunyai pelan perniagaan atau 'business plan'. Pelan perniagaan membentangkan pemahaman industri dan pasaran, strategi dan perancangan keuntungan dan aliran wang tunai sebuah syarikat. Pelan ini juga akan menbentangkan jangkaan bisnes kita untuk jangka waktu tiga atau lima tahun mendatang.

Ramai peniaga kita tersalah faham dalam aspek pelan perniagaan ini. Mereka berpendapat pelan perniagaan ini tidak perlu dilakarkan kerana perniagaan mereka itu kecil sahaja. Samada perniagaan kita kecil atau besar, kita masih tetap memerlukan pelan perniagaan.
adawiah
Penyediaan Pelan Perniagaan
Rancangan Perniagaan (RP)

1.Satu dokumen bertulis yang menerangkan secara menyeluruh tentang perniagaan atau projek yang hendak dijalankan.

2.Merupakan pelan induk perniagaan yang menerangkan kajian-kajian yang telah dibuat dan langkah-langkah yanbg akan diambil pada masa hadapan untuk membangunkan perniagan, ramalan dan jangkaan serta cara-cara pelaksanaan strategi perniagaan

Kegunaan (RP)

* Membolehkan usahawan melihat dan menilai projek secara objektif, kritikal dan praktikal.
* Menjadi garis panduan untuk pengurusan perniagaan.
* Mengkaji dan menilai sama ada projek yang akan dilaksanakan berdayamaju atau sebaliknya.
* Meyakinkan pihak-pihak tertentu terhadap idea-idea perniagaan dan sebagai asas bagi cadangan pembiayaan.
* Mengagihkan sumber-sumber yang terhad dengan lebik baik.

Pengumpulan Maklumat Penyediaan (RP)

* Rekod dan data dalaman sesebuah perniagaan
* Statistik
* Data ekonomi
* Data perdagangan
* Penyelidikan pasaran

Kandungan (RP)

1. Jadual Kandungan
2. Ringkasan eksekutif RP/sinopsis RP
3. Pengenalan
4. Tujuan Penyediaan RP
5. Latar belakang perniagaan/syarikat
6. Latar belakang pemilik
7. Rancangan organisasi/pengurusan
8. Rancangan pemasaran
9. Rancangan pengeluaran/operasi
10. Rancangan kewangan
11. Jadual pelaksanaan projek
12. Rumusan

Penyediaan (RP)

1. Pengenalan

* Nama Syarikat
* Jenis Perniagaan yang diceburi
* barangan/perkhidmatan yang ditawarkan
* lokasi premis
* tarikh perniagaan dimulakan
* latar belakang industri dan tren pasaran
* Senario masa hadapan

2. Tujuan Penyediaan RP

Nyatakan sama ada:

* memohon pembiayaan kewangan dari pihak-pihak tertentu
* merancang pelaksanaan projek baru
* untuk dijadikan garis panduan dalam menguruskan perniagaan
* atau lain-lain tujuan

3. Latar Belakang Perniagaan/Syarikat

* Nama perniagaan
* Alamat, No. Telefon
* Bentuk perniagaan
* Kegiatan utama
* Tarikh mula/hendak memulakan perniagaan
* No. Pendaftaran Perniagaan
* Modal permulaan, modal dibenar
* Nama dan alamat pemegang saham
* Nama bank (jika ada)
* No. Akaun Perniagaan(jika ada)

4. Latar Belakang Pemilik/Ahli Kongsi/Pemegang Saham

* Nama, alamat, no. telefon
* Kelulusan akademik
* Pengalaman/kemahiran

5. Rancangan Organisasi/Pengurusan

* Matlamat dan strategi syarikat
* Struktur/carta syarikat
* Senarai kakitangan pengurusan
* Senarai perjawatan

* tanggungjawab setiap jawatan
* imbuhan/gaji bagi setiap jawatan

6. Rancangan Pemasaran

* Analisis Pasaran

* untuk membuat ramalan jualan yang baik, maka perlu buat analisis keatas pelanggan, pasaran dan barangan/ perkhidmatan.
* mengkaji arah aliran pasaran dalam industri bagi perniagaan yang dijalankan.
* mengukur saiz pasaran iaitu jumlah potensi pasaran dalam sesuatu kawasan dalam jangkamasa tertentu (eg. setahun).

* Barangan/Perkhidmatan - ciri-ciri serta kelebihan yang dimilikinya serta faedah-faedahnya.

* Mengenalpasti pelanggan/pengguna barangan atau perkhidmatan tersebut.
* Persaingan bagi barangan/perkhidmatan tersebut.

* Ramalan Jualan

* syer pasaran bagi barangan/perkhidmatan.

* Strategi Pemasaran

* Strategi pemasaran secara keseluruhan
* bagaimana syarikat akan menghadapi persaingan
* kelebihan perniagaan jika dibandingkan dengan pesaing dari segi, kualiti, harga, lokasi, imej dan sebagainya

* Strategi barangan

* faktor-faktor yang boleh menarik pelanggan

* Strategi harga

* penentuan harga
* tawaran harga dan sebagainya.

* Strategi Pengedaran

* cara pengedaran dibuat
* kos-kos yang terlibat
* rancangan jangka pendek dan jangka panjang jualan tersebut

* Strategi promosi

* teknik-teknik promosi yang akan dijalankan
* Belanjawan pemasaran

7. Rancangan Pengeluaran/Operasi

* Barangan/perkhidmatan yang dikeluarkan termasuk kuantitinya.
* Proses pengeluaran (jika bidang pembuatan)
* Keupayaan pengeluaran
* Rancangan pengeluaran

* jumlah pengeluaran
* keupayaan maksimum
* penyimpanan stok

* Senarai bahan mentah (jika ada)
* Senarai buruh/pekerja terlibat dalam pengeluaran/perkhidmatan
* Pengendalian mesin/peralatan

8. Rancangan Kewangan

Bahagian ini bertujuan untuk mempastikan sejauh mana kebenaran andaian-andaian yang dibuat berkaitan dengan pasaran, jualan dan kos-kos yang terlibat. Ramalan/andaian yang dibuat perlu realistik supaya ia boleh digunakan untuk penilaian dayamaju projek dan juga sebagai alat kawalan belanjawan.

Bahagian ini merangkumi :

* Kos pelaksanaan projek
* Sumber pembiayaan

* modal sendiri
* pinjaman bank
* sewa beli
* lain-lain

* Proforma aliran tunai - bulanan dan tahunan (3 - 5 tahun)
* Proforma Penyata Pendapatan - tahunan (3 - 5 tahun)
* Analisis Titik Pulang Modal

9. Jadual Pelaksanaan Projek
Untuk menunjukkan peringkat-peringkat pelaksanaan sesuatu projek.

10. Rumusan/Justifikasi
Memberi alasan kukuh bagi meyakinkan pihak-pihak tertentu tentang dayamaju projek/perniagaan tersebut.
1093
QUOTE(adawiah @ Dec 29 2007, 06:16 PM) *
QUOTE(anum03 @ Dec 27 2007, 08:52 AM) *
QUOTE(sabul @ Nov 20 2007, 10:20 AM) *
woi ...dasar penipu ko kat sini yek...ko dah jual ebook kat aku, ko amik orang lain punya

aku dah call owner asal ebook tu ... ooo camni korang meniaga ya ? tipu orang, ko rompak produk orang lain pastu

ko jual rega murah giler .... makan duit haram !!! patutlah takde orang nak respon kat web ni, rupanya penipu besar ...!!

pulangkan balik duit aku yang korang rompak, aku tanak belajar hasil dari benda haram yg korang jual

aku dah bayar owner asal harga sebenar ebook2 tu .... woii, kalo ko tak respon aku akan report polis segera dan report kat Suruhanjaya Security supaya amik

tindakan atas web site haram korang ni... BODOH !!



hang nak report kat SC (securities commission) buat apa? report la kat CCM ka, KPHDN ka, etc.. SC tak da kena mengena pun... lain la company tu buat biz yang berkenaan capital market...



TAK BAIK GADUH-GADUH..BILA MELAYU NAK MAJU NI....

nak report aper..haram jadah tak kasi nama dia aper? beli bila? senyap gitu jer pas burukkan orang..
ntah ler..nak report pun aper ntah nak direport nyer...tunggu gak surat mai.. mad.gif

adawiah
JADI APER YANG ANDA AKAN DAPAT DENGAN HANYA MEMBAYAR RM49.90?

* e-book dan pandauan contoh rancangan perniagaan
* panduan dan format rancangan perniagaan @kertas kerja pinjaman
* contoh kertas kerja pinjaman :
o Printing
o Bakery
o computer hardware reseller (2)
o internet cafe
o pembelian mesin sulaman (embroidery) -RM118,000.00-word
o Pembelian mesin perkilangan makanan ringgan- RM123,000.00 -word
o Pertenakan kambing dan ikan keli dan lembu
o Kedai Pakaian siap dan separuh siap
o salun - Word
o Butik -PDF
o Kedai Runcit
* contoh terbaru kertas kerja yang baru diluluskan oleh bank Pembangunan (SME Bank) dalam bentuk word
* Worksheet Borang MARA bawah 50k/Cth borang yang telah siap diisi
* Contoh kertas kerja MARA bagi pinjaman atas RM100,000.00
* PERISIAN PERAKAUNAN DALAM BENTUK EXCELL BAGI USAHAWAN @ PANDUAN PERCUKAIAN INDIVIDU
* Worksheet @ lembaran kerja bagi bahagian projection dan aliran tunai 5 tahun dalam bentuk excell
* Panduan perniagaan bagi : kedai kek,car wash, lanskap, foward publishing, kedai aquarium dan tadika

TIDAKKAH INI CUKUP BERBALOI DENGAN WANG ANDA??

lebih lanjutVisit My Website
adawiah
Jika ditanya kepada setiap orang.. “Adakah anda berminat untuk memulakan & memiliki perniagaan anda sendiri?” Sudah pastinya.. ramai yang akan berkata dengan kuat “YA!”… namun begitu.. seringkali impian tersebut hanya menjadi angan-angan dan tidak dapat direalisasikan… mengapa ya?..

Disini.. saya ingin berkongsi dengan anda, 4 sebab utama mengapa seseorang itu tidak memulakan perniagaan mereka sendiri (secara fulltime).

1- Kurang ilmu pengetahuan mengenai perniagaan..

Ini adalah merupakan sebab@halangan yang utama mengapa seseorang itu tidak berupaya untuk memulakan perniagaan mereka sendiri. Alasan seperti..

- Saya tidak tahu macam mana nak cari modal & apply loan
- Saya tidak tahu nak buat kertas rancangan perniagaan
- Saya tidak tahu macam mana nak pasarkan produk saya
- Saya tak tahu nak buat itu.. nak buat ini.. dan nak buat bermacam-macam lagi perkara..

Untuk mengatasi halangan ini, anda perlulah menimba banyak ilmu terlebih dahulu sebelum memulakan perniagaan anda sendiri, sama ada dengan membaca buku, ebook, artikel-artikel, suratkhabar, menghadiri seminar, dengar ceramah, menyertai bengkel-bengkel serta kursus-kursus jangka pendek dan jika perlu, dapatkan juga perkhidmatan consultation sama ada yang percuma mahupun yang berbayar.

2 - Bekalan Wang Simpanan (financial back-up)

Masalah ini pula, seringkali dialami oleh orang-orang yang hendak berhijrah dari “dunia pekerjaan makan gaji” kepada “dunia perniagaan”. Dunia perniagaan ialah dunia yang penuh dengan pancaroba dan ketidaktentuan, hari ini untung belum tentu esok akan untung juga. Oleh itu, perancangan yang rapi dari segi kewangan perlulah ada sebelum anda menceburkan diri anda ke dalam dunia perniagaan secara sepenuh masa.

Secara kasarnya, berikut adalah contoh untuk mengira bekalan kewangan yang anda perlu sediakan sebelum anda mengambil keputusan untuk menceburkan diri ke dalam dunia perniagaan secara sepenuh masa.

Anggaran Modal Untuk Memulakan Perniagaan Anda : RM50,000
Tentukan Perbelanjaan Sara Hidup Anda Untuk 3 Tahun : RM2,000 sebulan x 36 bulan = RM72,000

Bekalan Kewangan Yang Anda Perlu Ada : RM132,000

Bagi saya.. bekalan perbelanjaan selama 3 tahun adalah tempoh yang ideal. Ini kerana, sesuatu perniagaan, biasanya akan mengambil masa 3 tahun untuk matang & betul-betul stabil. bagi perniagaan internet, modal itu mungkin boleh dikecilkan, mungkin RM5,000 sahaja.. maklumlah, perniagaan internet sememangnya tidak memerlukan modal yang besar.

Apa-apa pun.. rancang dan siapkan bekalan anda secukupnya. Memasuki dunia perniagaan sepenuh masa adalah seperti anda pergi memasuki medan berperang.. takut nanti.. sewaktu perang sedang hangat.. bekalan senjata & peluru anda kehabisan pula. Akhirnya.. terkorbanlah anda di medan perang..

Jadi.. usah terburu-buru, sememangnya, kita perlu berani mengambil risiko untuk berjaya.. tetapi.. tahukah anda? Orang yang mengambil risiko tanpa sebarang perancangan.. bukanlah seorang “risk taker”.. tetapi mereka hanyalah seorang “gambler”. Besar perbezaannya tu.. risiko hanyalah perlu diambil setelah anda mempunyai rancangan/cara untuk mengatasinya.. jika tidak.. usah memperjudikan hidup anda.

3 - Sokongan Emosi

Emosi juga kadangkala boleh menjadi penyebab dan batu penghalang kepada seseorang untuk memulakan perniagaan mereka sendiri. Perasaan ragu-ragu dan tidak yakin kepada keupayaan diri sendiri seringkali menghantui diri.

Untuk mengatasi masalah ini, anda perlulah menempatkan diri anda dikalangan orang-orang yang positif dan memandang perniagaan itu sebagai sesuatu yang baik & mulia . Sokongan keluarga juga amat penting. Seelok-eloknya, dapatkan restu dari ibu, bapa, suami @ isteri anda sebelum anda memulakan perniagaan anda sendiri.

4 - Takut

Takut adalah sesuatu yang subjektif… setiap orang mempunyai ketakutan terhadap sesuatu perkara yang berbeza-beza.

Ada sesetengah orang takut pada hantu..
Ada sesetengah orang takut untuk bersemuka dengan pelanggan yang garang..
Ada sesetengah orang takut untuk bercakap di hadapan orang ramai..
Ada sesetengah orang amat takut jika barang jualan mereka tidak laku..
Ada sesetengah orang takut perniagaan mereka gagal..
Untuk mengatasi masalah ini, anda perlulah mengenalpasti punca perasaan takut tersebut. Kemudian, barulah anda boleh mencari jalan untuk mengatasinya.

Contohnya..

Takut gagal dalam perniagaan.. maka anda perlulah menyediakan perancangan yang rapi untuk perniagaan anda… jika anda takut ia tidak lengkap.. dapatkan nasihat/pandangan daripada pakar@ orang yang berpengalaman tentang rancangan perniagaan anda

Takut kehilangan pendapatan tetap dari pekerjaan makan gaji anda.. maka anda perlulah menyediakan bekalan kewangan yang mencukupi yang dapat menampung perbelanjaan sara hidup anda..

Takut untuk melayan karenah pelanggan.. mungkin anda boleh upah seseorang untuk menguruskan pekerjaan itu..

Takut produk jualan tak laku… maka anda perlulah membuat kajian “supply & demand” terlebih dahulu sebelum anda memulakan perniagaan anda..

Takut kena ngurat dan hilang konsentrasi dalam perniagaan… kahwinlah cepat-cepat.. oh!

Kesimpulannya, itulah 4 perkara yang paling kerap menjadi penghalang untuk seseorang memulakan perniagaan mereka sendiri, sama ada perniagaan internet mahupun perniagaan konvensional.. jadi.. sekarang.. kenalpasti apakah faktor yang menjadi penghalang anda selama ini.. selepas itu.. cuba atasinya dan hapuskannya agar anda dapat memulakan perniagaan anda sendiri.
adawiah
bump 4 today.. clapping.gif
adawiah
dapatkan pelbagai cth terbaru dari kami.... yahoo.gif
adawiah
KENAPA ANDA PERLU MEMILIKI PANDUAN DAN CONTOH KERTAS KERJA KAMI?

* Harga kami amat berpatutan dan jauh lebih MURAH dari yang lain. Dengan lebih 300 muka surat adalah amat BERBALOI dengan wang anda.
* Anda boleh tanya daripada perunding dan firma profesional tentang caj membuat kertas kerja - 2% dari jumlah pinjaman. Katakan anda membuat pinjaman RM100,000.00 maka caj RM2000.00 dikenakan. Jadi kenapa tidak anda mencuba membuat sendiri. Mencuba lebih baik daripada tidak membuat apa-apa.
* Contoh diberikan adalah daripada koleksi pelanggan kami sendiri.
* Sumber pendapatan sampingan : Anda boleh mengambil upah menyediakan kertas-kertas kerja setelah anda tahu format dari rakan atau usahawan lain.
* Simpanan dan rujukan masa depan : Boleh dijadikan rujukan bagi mereka yang bekerja dalam bidang ini dan bakal usahawan.
adawiah
up sket.. clapping.gif
adawiah


diberikan percuma dalam bentuk e-book dan cd
adawiah
Ciri-Ciri Keusahawanan

Untuk menjadi usahawan yang cemerlang, seseorang itu perlu melengkapkan diri dengan beberapa ciri tertentu. Ciri utama ialah memastikan mereka mempunyai pengetahuan yang mendalam tentang bidang perniagaan yang diceburi. Ini bermakna usahawan perlu berusaha mendapatkan semua maklumat yang perlu mengenai perniagaan yang menjadi pilihan mereka. Pemilihan bidang perniagaan tidak boleh dilakukan secara ikut-ikutan sahaja, iaitu mengikuti perniagaan orang lain yang berjaya tanpa mengetahui selok-belok bidang tersebut. Kejayaan orang lain dalam sesuatu bidang perniagaan tidak bererti kita juga akan berjaya dalam bidang yang sama. Kita perlu tahu beberapa perkara asas tentang bidang perniagaan yang dipilih seperti berikut:

* Maklumat mengenai produk atau perkhidmatan yang hendak ditawarkan.
* Maklumat pasaran yang disasarkan.
* Maklumat mengenai persaingan.
* Maklumat mengenai bekalan dan pengeluaran.
* Struktur kos, penetapan harga dan kadar keuntungan.
* Kelakuan-kelakuan tertentu dalam industri yang diceburi.

Kebanyakkan para pengkaji bersetuju keberkesanan aktiviti usahawan adalah dengan mencari dan mengambil inisiatif. Golongan ini sanggup meletakkan diri mereka sebagai orang yang bertanggungjawab di dalam sesuatu operasi tidak kira sama ada berjaya atau gagal. Usahawan adalah seorang yang bertanggungjawab terhadap apa yang akan berlaku. Mereka mengambil inisiatif untuk menyelesaikan masalah dimana tidak ada pemimpin lain yang sanggup mengambilnya.

Kejayaan sesuatu usaha bergantung kepada komitmen usahawan tersebut. Komitmen membantu usahawan untuk mengatasi ancaman dan rintangan di dalam perniagaan. Komitmen usahawan terhadap idea dan pelaburan mereka menentukan kejayaan pelaburan yang mereka usahakan.
adawiah
Pendaftaran Perniagaan


Sebelum memulakan perniagaan, anda perlulah memastikan bahawa perniagaan anda itu didaftarkan di samping memastikan segala lesen dan permit berkaitan diperolehi.

Perniagaan ditakrifkan sebagai setiap bentuk perdagangan, pertukangan, pekerjaan, profesion atau aktiviti-aktiviti lain yang dijalankan bagi maksud mendapatkan keuntungan.

Anda boleh layar ke laman-laman ini untuk mendapat maklumat lanjut mengenai pendaftaran syarikat dan lain-lain:

Suruhanjaya Syarikat Malaysia
Pusat Khidmat Kontraktor
Jabatan Pembangunan Koperasi
ePerolehan
Perbendaharaan Malaysia
PERKESO
ePerkhidmatan Lembaga Hasil Dalam Negeri


Penubuhan dan Pendaftaran Koperasi
Cara Penubuhan Syarikat
Pendaftaran Perniagaan di Semenanjung
Rukuniaga Malaysia
Undang-Undang Syarikat Mengikut Akta Syarikat 1965
Pendaftaran Perubahan Perniagaan
Pendaftaran Pusat Khidmat Kontraktor
Pendaftaran PERKESO
Pendaftaran ePerolehan
adawiah
Merancang Perniagaan Anda


Pada zaman dahulu, di sebuah negeri yang kita namakan negeri Panas Kering, penduduk negeri tersebut mengalami masalah kesukaran mendapatkan bekalan air. Lalu Datuk Menteri negeri tersebut mengumumkan tawaran tender untuk mana-mana penduduk yang mahu berkhidmat menawarkan perkhidmatan bekalan air.

Lalu 2 pemuda telah menawarkan diri dan Datuk Menteri menerima mereka berdua untuk menyediakan perkhidmatan bekalan air di negeri Panas Kering.

Pemuda pertama, kita namakan dia sebagai Gopoh b Gapah terus menerus memberikan khidmat menyediakan bekalan air yang diangkut dari sungai. Awal-awal pagi lagi Gopoh Gapah telah mengangkut air dari sungai. Orang belum bangkit tidur lagi dia sudah bersiap-siap memulakan kerjanya.

Mula-mula, Gopoh Gapah menyediakan 1 baldi sahaja untuk mengangkut air dari rumah ke rumah. Dengan usaha gigihnya, menjelang tengah malam semua penduduk telah mendapat bekalan air dari sungai.

Keesokan harinya, Gopoh Gapah menggunakan 2 baldi pula. Fikirnya, ia tentu akan lebih cepat dan dia boleh habis kerja lebih awal. Lalu berterusanlah dia mengangkut air dari sungai sehinggalah dia merasakan dia sudah tidak larat lagi mengangkut air tersebut bersendirian.

Maka, Gopoh Gapah mengupah beberapa orang pemuda yang gagah perkasa untuk membantunya mengangkut air dari sungai. Fikirnya, dia kini boleh duduk berehat kerana sudah ada pekerja, rupanya tidak. Permintaan semakin tinggi, dia masih perlu bekerja juga.

Berterusanlah senario ini selama beberapa purnama sehinggalah orang ramai mula bertanya-bertanya di manakah hilangnya seorang pemuda lagi satu.

Pertanyaan ini terjawab sepurnama selepas itu selepas pemuda yang kita namakan Bijak b Merancang ini kembali ke negeri Panas Kering. Pemuda ini bukan sahaja memulakan perkhidmatannya dengan menubuhkan sebuah syarikat malahan juga dia memulakan beberapa pembinaan asas yang diperlukan.

Mula-mula dibina empangan kecil. Loji rawatan air. Sistem parit & longkang. Sistem perpaipan yang menyambungkan air yang sudah dirawat dari empangan tersebut dari rumah ke rumah.

Tetapi Gopoh Gapah masih meneruskan kerja mengangkut air secara manual. Dia mulanya berasa hairan kenapa Bijak Merancang tidak terus mengangkut air, tetapi membina infrastruktur tertentu terlebih dahulu?

Persoalan itu terjawab akhirnya apabila Bijak Merancang mengumumkan Skim Air Paip Bersih Boleh Diminum Terus di Rumah Anda.

Penduduk negeri Panas Kering nampaknya gembira dengan skim air tersebut. Mereka tidak perlu lagi menunggu air sehari sekali yang dihantar ke rumah-rumah oleh Gopoh Gapah. Air yang diterima dari skim tersebut lebih bersih, lebih mudah, lebih cepat dan harganya lebih murah. Bukan itu sahaja, beberapa negeri jiran juga berminat mendapatkan skim tersebut.

Akhirnya Gopoh Gapah terpaksa memberhentikan perkhidmatannya kerana tiada siapa lagi yang mahu. Manakala, syarikat bekalan air Bijak Merancang terus berkembang maju kerana semua yang berlaku mengikut perancangannya yang telah dibuat sejurus selepas menerima tender dari Datuk Menteri.
adawiah
5. Unjuran Aliran Tunai (Cashflow Projections)



Unjuran aliran tunai adalah kaedah untuk mengetahui keperluan modal kerja semasa bagi mencapai sesuatu matlamat jualan. Proses ini akan membantu usahawan mengetahui keperluan sebenar pinjaman tambahan yang diperlukan dan pengagihan tunai bagi tujuan pembayaran balik pinjaman dan perbelanjaan operasi harian. Berasaskan kepada andaian prestasi kewangan di atas, ia akan membantu bagi penyediaan unjuran aliran tunai. Dengan unjuran aliran tunai yang lengkap dan menyeluruh (tepat), anda berupaya menentukan jumlah pinjaman yang diperlukan bagi menjamin kelangsungan operasi harian perniagaan anda. Cara ini juga akan mengelakkan anda dari membuat pinjaman berlebihan yang akan memudharatkan perniagaan anda dari segi kos pinjaman dan kebarangkalian salah guna dana pinjaman.
adawiah
Pembaca Sasaran Rancangan Perniagaan


Memahami sasaran pembaca rancangan perniagaan adalah penting. Ini bertujuan untuk memastikan rancangan perniagaan yang disediakan dapat meyakinkan pembaca yang disasarkan. Pembaca sasaran merujuk kepada pihak yang akan menggunakan rancangan perniagaan berkenaan untuk tujuan-tujuan khusus. Antara pihak yang disasarkan adalah seperti berikut:


1. Usahawan


Pembaca atau pengguna utama rancangan perniagaan ialah usahawan. Sebagai pengusaha atau pemilik perniagaan usahawan perlu mengetahui selok-belok projek yang bakal dilaksanakan dengan terperinci. Oleh itu, penyediaan rancangan perniagaan dapat membantu usahawan merancang dan membuat keputusan dengan lebih berkesan. Di samping itu usahawan juga dapat menilai daya maju projek dari aspek pemasaran, pentadbiran, operasi dan kewangan.


2. Pelabur


Usahawan mungkin memerlukan pihak lain untuk melabur dalam projek yang dirancang. Pihak-pihak tertentu seperti pemodal teroka atau pelabur persendirian perlu diyakinkan agar mereka berminat untuk berkongsi keuntungan dengan membuat pelaburan dalam perniagaan tersebut. Lazimnya mereka meneliti rancangan perniagaan untuk menilai sama ada perniagaan tersebut mampu memberi pulangan yang baik terhadap pelaburan yang bakal dibuat.


3. Bank


Bank dan institusi kewangan lain merupakan pihak yang boleh membantu usahawan memperoleh pembiayaan bagi melaksanakan projek perniagaan yang dirancang. Sebagai pembiaya, bank dan institusi kewangan memerlukan maklumat berhubung kedudukan kewangan perniagaan dari aspek kecairan wang tunai dan keuntungan perniagaan. Kecairan tunai dan keuntungan dapat memastikan kelangsungan perniagaan dan kemampuan perniagaan untuk membayar balik pinjaman yang dipohon. Oleh itu, pihak bank dan institusi kewangan perlu meneliti dan menilai rancangan perniagaan untuk memastikan perniagaan yang dirancang berdaya maju dan berkemampuan untuk membayar balik pinjaman.


4. Pembekal Kredit


Lazimnya, agak sukar bagi sebuah perniagaan baru untuk mendapatkan kemudahan bekalan bahan secara kredit daripada pembekal. Bagaimanapun, terdapat pembekal yang bersedia untuk menawarkan kemudahan ini jika usahawan dapat meyakinkan mereka tentang kemampuannya untuk membayar balik hutang dalam tempoh yang ditetapkan. Oleh itu, rancangan perniagaan dapat membantu usahawan meyakinkan pembekal mengenai kemampuan perniagaan untuk membayar balik hutang tersebut.


5. Pihak lain


Rancangan perniagaan juga dapat meyakinkan pihak-pihak lain mengenai daya maju perniagaan yang dirancang. Sebagai contoh, pihak yang menawarkan tender untuk bekalan sesuatu produk atau perkhidmatan memerlukan maklumat mengenai kemampuan usahawan untuk membekal produk atau perkhidmatan tersebut. Usahawan perlu menyediakan rancangan perniagaan yang membentangkan maklumat yang boleh meyakinkan pihak yang mengeluarkan tender tersebut. Di samping itu, rancangan perniagaan juga boleh menarik minat pekerja yang berkebolehan untuk berkhidmat dengan usahawan. Kebanyakan perniagaan bersaiz kecil dan sederhana menghadapi masalah mendapatkan pekerja yang berkebolehan. Pekerja lebih berminat untuk berkhidmat dengan perniagaan besar kerana kebanyakan mereka beranggapan bahawa perniagaan besar mempunyai kedudukan kewangan yang teguh dan masa hadapan yang lebih baik berbanding perniagaan kecil dan sederhana. Oleh itu, rancangan perniagaan boleh meyakinkan bakal pekerja mengenai prestasi dan kedudukan kewangan perniagaan pada masa hadapan
adawiah
Selain dari pengetahuan yang mendalam tentang bidang perniagaan yang dipilih, usahawan juga perlu mempunyai beberapa ciri peribadi yang merupakan ciri-ciri utama keusahawanan. Kita tidak nampak bagaimana seseorang usahawan akan berjaya tanpa ciri-ciri seperti berikut:

* Komitmen yang tinggi dan sanggup bekerja kuat.
* Jujur dan ikhlas.
* Berdaya kreatif.
* Mahir berkomunikasi.
* Berani menanggung risiko.
* Bijak membuat penilaian dan keputusan.

Ramai yang telah menerokai bidang keusahawanan, ada yang sudah berjaya dan tidak kurang juga yang menemui kegagalan. Jika terdapat dua orang yang menceburi perniagaan yang sama, tidak semestinya mereka mendapat keputusan yang sama. Kajian menunjukkan terdapat beberapa faktor utama yang membawa kejayaan atau kegagalan seseorang dalam bidang keusahawanan. Di antara faktor kejayaan ialah:

* Pengetahuan yang mendalam dalam bidang yang diceburi.
* Keinginan yang kuat untuk berjaya.
* Berdisiplin dalam menguruskan perniagaan.
* Memberi tumpuan dalam perniagaan.
* Mempunyai pasukan pengurusan yang cekap.
* Membentuk jaringan perniagaan yang luas.

Walau bagaimanapun, bagi mereka yang gagal dalam perniagaan, ada kalanya kegagalan itu disebabkan faktor-faktor yang di luar kawalan usahawan seperti krisis matawang pada tahun 1997. Bagaimanapun, antara punca-punca kegagalan di dalam kawalan usahawan yang telah dikenalpasti adalah:

* Kurang memahami bidang perniagaan yang diceburi.
* Terlalu cepat mempelbagaikan perniagaan.
* Terlalu bergantung kepada satu atau dua pelanggan.
* Mempunyai pasukan pengurusan yang lemah.
* Tidak dapat bersaing kerana kos yang tinggi.
adawiah
OBTAINING A BUSINESS LOAN

You need a loan. Perhaps you are starting up in business for the first time. Or perhaps you are buying an existing business. Or perhaps you are already in business and need a loan to finance expansion or to buy a major piece of capital equipment. The following set out the procedure for a larger loan. For a smaller loan, the amount of information required by the lending institution will be less.

If you are already in business, you should ask yourself 'Do I really need the loan?' Could some finance be squeezed out of the existing business? Look at your Balance Sheet and consider the following.

Land and Buildings. If these appear on the Balance Sheet, consider selling them and then either leasing the same premises back or leasing other premises.

Vehicles. Could you get by with fewer vehicles?

Stock. Could you get by with less stock by introducing "just- in-time" stock control methods?

Debtors. Could you shorten the time taken to collect debts? For example, could you invoice more promptly? Could you be more active in chasing debtors for payment?

Balance at bank. Do you normally have a balance of several thousand dollars in the bank? If so, this could be utilised for other purposes.

Directors Loan Accounts. Could the existing Directors be persuaded to leave more of their wages in the business as a loan to the business?

Trade creditors. Could you obtain additional funds by delaying payment of your creditors? Would the creditors be happy with this?

If, after carrying out the above exercise, you conclude that you still need funds, you should consider leasing as an alternative to borrowing. However, there is really little difference between leasing equipment and obtaining a loan to buy the equipment.

Where you should you look for funds? Generally, you are restricted to a) a bank or cool.gif a finance company. Get the loan from the bank if at all possible. Finance companies generally charge a considerably higher rate of interest compared to a bank. If the amount required is not large, would a Personal Loan from a bank suffice? There is much less hassle in obtaining a Personal Loan. The bank does not usually require security. The maximum term is usually around seven years.

If you come to the conclusion that you need substantial funds and a personal loan is not appropriate, how do you go about obtaining a loan? You should decide to approach your bank first rather than a finance company. The first step is to make an appointment to see your accountant. Tell him why you require the loan. Discuss how long you will require the loan for. For example, a truck drive is going into business on his own account and intends to buy a truck costing $100,000. He will always need a truck and, at first sight, he would appear to need a lifetime loan of $100,000. This indeed will be true if he does not retain any profits in the business. However, if the truck owner decides that he can leave $10,000 of his wages each year in the business, then he will only need the loan of $100,000 for 10 years. Many truck owners in the situation of needing a life-time loan make the mistake of going to a finance company and borrowing for five years. They fall into an endless cycle of borrowing for five years, repaying over five years and then borrowing for a further five years etc.

Once you and your accountant have decided on the period for which you need the loan, then you and your accountant must prepare some financial forecasts. The crucial figure in all financial forecasts is the Sales income. All other figures depend on this figure to a large extent. Do not be too optimistic when forecasting Sales.

The first financial forecast you have to prepare is a Profit & Loss Account for the business covering the first year after the granting of the loan. It would be wise to assume that it will be three months before the loan is actually received. The Profit & Loss Account should commence after this date and assume that the loan has been granted. The Profit & Loss Account will show expected income for the year, expected expenses including the loan interest and the resulting Net Profit for the year.

The next step is for you and your accountant to prepare a Cash Projection Statement. This is prepared for 12 monthly periods corresponding to the Profit & Loss Account time-span. It starts off with the bank balance at beginning of Month 1 and then shows the expected income, including the loan, for each of the 12 months. Likewise, cash outgoings for each of the 12 months are forecast. The result of these forecasts, of course, is that you can forecast the balance at bank at the end of each of the 12 monthly periods. These are the figures that the bank will want to see. They show that you can repay the loan. Your accountant will have a computer software package to assist in preparing the Cash Flow Projection
adawiah
TEKUN NIAGA

Pembiayaan sebagai modal tambahan kepada usahawan untuk meningkatkan perniagaan sedia ada.


Aktiviti

Gerai tetap, Gerai bergerak, Kedai tetap, Perniagaan perkhidmatan, Pengangkutan, Pembuatan.


Kelayakan Asas

• Bumiputera berumur 18-60 tahun
• Mempunyai lesen/permit/daftar perniagaan yang sah
• Mempunyai tempat perniagaan yang khusus
• Terlibat secara langsung dan sepenuh masa
• Tidak mempunyai rekod pembiayaan perniagaan yang tidak baik
• Pembiayaan perniagaan sedia ada tidak melebihi RM 20,000
• Telah berniaga sekurang-kurangnya 6 bulan
• Satu pembiayaan untuk satu isi rumah


Jumlah Pembiayaan

Pembiayaan yang ditawarkan adalah di antara RM500.00 hingga RM30,000.00.
ben
assalamualaikum..

sy nk tnye la..klu sy beli e book ni,ade tak contoh rancangan perniagaan berbentuk perniagaan bengkel kenderaan?

perniagaan ni lebih kepada ubahsuai badan kenderaan..senang citer buat bodykit la..ade tak bentuk (RP) yg seumpamanya?
adawiah
QUOTE(ben @ Jun 24 2008, 01:12 PM) *
assalamualaikum..

sy nk tnye la..klu sy beli e book ni,ade tak contoh rancangan perniagaan berbentuk perniagaan bengkel kenderaan?

perniagaan ni lebih kepada ubahsuai badan kenderaan..senang citer buat bodykit la..ade tak bentuk (RP) yg seumpamanya?



salam

maaf tak aderlah. yang ada macam dalam website saya. kalau ada Yang terbaru saya akan inform. tapi project terbaru cuma kedai pakaian, perusahaan makanan jer.
adawiah
salam

atas permintaan ramai, pihak kami juga menyediakan perkhidmatan pengisian borang pinjaman MARA (RP2P)
bagi pinjaman rm50k ke bawah. anda hanya perlu faxkan maklumat perniagaan selebihnya pihak kami buatkan termasuk proforma untung rugi, aliran tunai dan kunci kira-kira.

caj yang dikenakan amatlah berpatutan.
sila hubungi 013 9506066 untuk maklumat lanjut atau layari website kami.

thanx
asrolfadli
Kepada yang berminat untuk mengikuti ' KURSUS MEMBORONG DI CHINA' , kami menyediakan perkhidmatan tersebut.

Kami juga menyediakan perkhidmatan-perkhidmatan seperti di bawah ;
1- TRIP PERNIAGAAN KE CHINA
2- TRIP MEMBELI-BELAH DI CHINA
3- ONLINE SHOPPING
4- LAWATAN KE CANTON FAIR
5- SERTAI PAMERAN DI CANTON FAIR

Untuk maklumat lanjut, sila layari www.traveltrade.com.my atau hubungi HOTLINE 019-4177004 atau email, webmaster@traveltrade.com.my

----
Admin.
Traveltrade.Com.My
geniusneuro
salam, tuan tanah, ni saye nak tanye.. saye da mendaftar di web anda, kire da join affiliate tu, jadi kalo nak promote kat org, saye bagi link web saye, n dorg nak wat pembelian tu macamane? bayar pade siape?
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.