Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Kusyen Kereta
Mesra.net Forum > Vehicles & Transportation > Kereta, Motosikal, Basikal
Ishimaru
ASM,

Saya memakai kereta Myvi auto 1.3..ingin membuat kusyen cover (kulit)..ada tak memberē kat sini tahu kedai mana yang boleh bikin? rega berpatutan dan berada sekitar lembah klang, shah alam , klang
joaquinshah
di s. alam seksyen 25 ada kedai yang buat. ko try carik. aku tak ingat nama kedai
Arenol
Aku ade lagi teperasan...dekat blakang kedai abang ampang...
try le usha..
naazyra

budget around brape?
bg la cth cost..
revolt
ade 2 jenis kusyen kulit di pasaran..

1) full kulit
-selesa.. tapi akan merekah jika tidak dijaga dgn baik lebih2 lg jika kereta dijemur tgh panas
-harga dalam RM800 satu set (depan belakang)..

2) PVC (Poly Vinyl Chloride)
-seakan kulit tetapi tidak tahan lama.. cepat terkopek dan biasanya tidak dijahit kemas
-murah je.. kalo kat kedai abang (brothers), RM200 dah bole dapat..

3) separa kulit, separa PVC
-material kusyen diperbuat daripada campuran kulit + PVC..
-saya cadangkan ambil jenis ini kerana senang dijaga.. tak perlu tinted pun kusyen tahan lama..
-jahitan kemas dan kuat tetapi keselesaan tidak dapat menandingi kusyen jenis full kulit..
-harga sekitar RM350-RM500..

//ada juga kedai yg menawarkan sarung pada kusyen beserta panel pintu..
bermakna panel pintu juga menggunakan meterial dan jenis yg sama seperti kusyen..
biasanya mereka akan jahit terus di pintu..
revolt
Ishimaru duduk area mane?
Ishimaru
QUOTE(joaquinshah @ Dec 4 2007, 04:36 PM) *
di s. alam seksyen 25 ada kedai yang buat. ko try carik. aku tak ingat nama kedai


Alamak Sekyen 25 besar la.... blink.gif

QUOTE(Arenol @ Dec 4 2007, 05:55 PM) *
Aku ade lagi teperasan...dekat blakang kedai abang ampang...
try le usha..


Ampang pon besau gak....kedai abang lak kat maner wacko.gif

QUOTE(naazyra @ Dec 4 2007, 06:01 PM) *
budget around brape?
bg la cth cost..


Dalam 1K ke bawah...kalo RM800 ok la

QUOTE(revolt @ Dec 5 2007, 12:33 AM) *
ade 2 jenis kusyen kulit di pasaran..

1) full kulit
-selesa.. tapi akan merekah jika tidak dijaga dgn baik lebih2 lg jika kereta dijemur tgh panas
-harga dalam RM800 satu set (depan belakang)..


2) PVC (Poly Vinyl Chloride)
-seakan kulit tetapi tidak tahan lama.. cepat terkopek dan biasanya tidak dijahit kemas
-murah je.. kalo kat kedai abang (brothers), RM200 dah bole dapat..

3) separa kulit, separa PVC
-material kusyen diperbuat daripada campuran kulit + PVC..
-saya cadangkan ambil jenis ini kerana senang dijaga.. tak perlu tinted pun kusyen tahan lama..
-jahitan kemas dan kuat tetapi keselesaan tidak dapat menandingi kusyen jenis full kulit..
-harga sekitar RM350-RM500..

//ada juga kedai yg menawarkan sarung pada kusyen beserta panel pintu..
bermakna panel pintu juga menggunakan meterial dan jenis yg sama seperti kusyen..
biasanya mereka akan jahit terus di pintu..


Saya cari yang ini... good.gif


QUOTE(revolt @ Dec 5 2007, 12:36 AM) *
Ishimaru duduk area mane?


Saya duduk area Petaling Jaya
WQJ LC
QUOTE(Ishimaru @ Dec 5 2007, 10:57 AM) *
QUOTE(joaquinshah @ Dec 4 2007, 04:36 PM) *
di s. alam seksyen 25 ada kedai yang buat. ko try carik. aku tak ingat nama kedai


Alamak Sekyen 25 besar la.... blink.gif

QUOTE(Arenol @ Dec 4 2007, 05:55 PM) *
Aku ade lagi teperasan...dekat blakang kedai abang ampang...
try le usha..


Ampang pon besau gak....kedai abang lak kat maner wacko.gif

QUOTE(naazyra @ Dec 4 2007, 06:01 PM) *
budget around brape?
bg la cth cost..


Dalam 1K ke bawah...kalo RM800 ok la

QUOTE(revolt @ Dec 5 2007, 12:33 AM) *
ade 2 jenis kusyen kulit di pasaran..

1) full kulit
-selesa.. tapi akan merekah jika tidak dijaga dgn baik lebih2 lg jika kereta dijemur tgh panas
-harga dalam RM800 satu set (depan belakang)..


2) PVC (Poly Vinyl Chloride)
-seakan kulit tetapi tidak tahan lama.. cepat terkopek dan biasanya tidak dijahit kemas
-murah je.. kalo kat kedai abang (brothers), RM200 dah bole dapat..

3) separa kulit, separa PVC
-material kusyen diperbuat daripada campuran kulit + PVC..
-saya cadangkan ambil jenis ini kerana senang dijaga.. tak perlu tinted pun kusyen tahan lama..
-jahitan kemas dan kuat tetapi keselesaan tidak dapat menandingi kusyen jenis full kulit..
-harga sekitar RM350-RM500..

//ada juga kedai yg menawarkan sarung pada kusyen beserta panel pintu..
bermakna panel pintu juga menggunakan meterial dan jenis yg sama seperti kusyen..
biasanya mereka akan jahit terus di pintu..


Saya cari yang ini... good.gif


QUOTE(revolt @ Dec 5 2007, 12:36 AM) *
Ishimaru duduk area mane?


Saya duduk area Petaling Jaya


nak senang lagi,awak beli je majalah kete..
mesti ada bgtau mana tmpat nak balut seat tu..
kalu dkat area rawang byk gak tmpatnya..
rege dlm rm2000 k bwh tngok pd material seat tu la...
dekat pj,saya tak perasan la wpn saya duk dkat gn kawasan tu..
cuba awak pusing2 dkat highway NPE mghala ke sunway tu,rasa dkat2 ctu pun ada kot...
Ishimaru
saya ada servay kat area pandan jaya...rega lepas promosi (kata dia la) dalam 1600K adoi... mahalnya.... dengar area puchong dekat area tesco mcm ada tapi tak jumpa la...
revolt
QUOTE(Ishimaru @ Dec 5 2007, 03:14 PM) *
saya ada servay kat area pandan jaya...rega lepas promosi (kata dia la) dalam 1600K adoi... mahalnya.... dengar area puchong dekat area tesco mcm ada tapi tak jumpa la...


RM1600?? dia pakai kulit beruang kutub agaknye...
amik je la kulit + PVC tu...
quality pun ok..
susah jaga genuine leather seat nie... dah lame2 nnt kulit tu jadi keras..
mcm duduk atas kayu..
zaly
QUOTE(revolt @ Dec 5 2007, 03:23 PM) *
QUOTE(Ishimaru @ Dec 5 2007, 03:14 PM) *
saya ada servay kat area pandan jaya...rega lepas promosi (kata dia la) dalam 1600K adoi... mahalnya.... dengar area puchong dekat area tesco mcm ada tapi tak jumpa la...


RM1600?? dia pakai kulit beruang kutub agaknye...
amik je la kulit + PVC tu...
quality pun ok..
susah jaga genuine leather seat nie... dah lame2 nnt kulit tu jadi keras..
mcm duduk atas kayu..



hehe...en revolt tau jek kulit beruang ye.
cdgan haku..amik je kulit+pvc tu.gerenti x menyesal..membe haku pun ader gak salut seat die.pkai leather..memula je sodap,pastu xda..kal tgh panas terik.mak aih..mcm nk melecur bdn..ekeke
rege x tau bape..soli yek..
lg satu cdgn..cadangan di tutup..
wakakak
wacko.gif
revolt
QUOTE(zaly @ Dec 5 2007, 03:28 PM) *
hehe...en revolt tau jek kulit beruang ye.
cdgan haku..amik je kulit+pvc tu.gerenti x menyesal..membe haku pun ader gak salut seat die.pkai leather..memula je sodap,pastu xda..kal tgh panas terik.mak aih..mcm nk melecur bdn..ekeke
rege x tau bape..soli yek..
lg satu cdgn..cadangan di tutup..
wakakak
wacko.gif


ye.. betul tu... lagi sedap kalo pakai kulit zaly ni ha.. rofl.gif

cadangan aku plak, x berape minat la seat kulit ni..
sekali tukar, sama dengan harga seat semi-bucket brand SSCUS..
kalo bucket chap ah-yam lg murah la.. RM400 bole dapat sekali tapak..

lgpun, mane ade kereta racing seat kulit... org tengok pun pelik..
melainkan kalo kereta2 sedan yg besar, seperti BMW, Merc, Audi, atau Perdana,
mmg harus pakai seat kulit.. kalo x nnt orang gelak sbb takde duit pakai seat kain..
waja pun dah bnyk pakai seat kulit nie...

zan
QUOTE(zaly @ Dec 5 2007, 03:28 PM) *
QUOTE(revolt @ Dec 5 2007, 03:23 PM) *
QUOTE(Ishimaru @ Dec 5 2007, 03:14 PM) *
saya ada servay kat area pandan jaya...rega lepas promosi (kata dia la) dalam 1600K adoi... mahalnya.... dengar area puchong dekat area tesco mcm ada tapi tak jumpa la...


RM1600?? dia pakai kulit beruang kutub agaknye...
amik je la kulit + PVC tu...
quality pun ok..
susah jaga genuine leather seat nie... dah lame2 nnt kulit tu jadi keras..
mcm duduk atas kayu..



hehe...en revolt tau jek kulit beruang ye.
cdgan haku..amik je kulit+pvc tu.gerenti x menyesal..membe haku pun ader gak salut seat die.pkai leather..memula je sodap,pastu xda..kal tgh panas terik.mak aih..mcm nk melecur bdn..ekeke
rege x tau bape..soli yek..
lg satu cdgn..cadangan di tutup..
wakakak
wacko.gif


aha! betul lah tu. pernah dengar bontot panggang? macam tu laa bila guna leather seat.... kalau pakai jeans ok lagi. tapi kalau pakai seluar slack memang separuh masak la jadinya. hihihihi...

asal leather seat ni...di negara beriklim sederhana. cuaca panas bukan masalah. amerika, eropah mahupun jepun.

advantej - cantik. rasa ada kelas. syok sendiri.

disadvantej - biler sejuk, jadi terlalu sejuk, bila panas akan rasa terlalu panas. bila brek kuat, semua penumpang akan menggelungsur.

cuba search majalah Motor Trader - bahagian belakang ada iklan leather seat specialist.
Ishimaru
hahahhaha...lawak sey uos nie...

bukan apa nak pakai kusyen cover nie sebab my myvi dia punya seat tu kain....kalo kena makanan or air mau meraung tak sudah...(bukan senang ooo nak beli kereta)....

dan bukan saya tak nak pakai kusyen yang jenis sarung tu... tapi kusyen jenis mcm nie lak bila dah lama2 kita duduk dia kan longgar...kembang...

takde sapa2 ker yang tahu kedai mana yang murah nak buat kusyen cover nie...


kodok
nape nak pakai kusyen kulit??..panas oooo..x elok utk produktiviti..huhu..myvi wife wa,wa taruk dgn kusyen coolmax jek..material dia fabrik kaler hitam..time panas terik pun kusyen tu x panas..myvi wa tinted pun x,kalo tinted wa rs lg la x panas..wa rekomen baik lu rembat coolmax ni..rega dlm rm300-350 jek..biasa kat kedai aksesori keta ada..wa dulu psg kat puchong



p/s:dah pakai nak msk 2thn..xde kembang plak wa tgk kusyen tu
Ishimaru
kodok...

dekat tempat duduk pemandu tu tak kembang ker...sebab saya tengok tunang saya nyer kereta dah kembang..dah berjalan sikit cover dia....
kodok
QUOTE(Ishimaru @ Dec 7 2007, 10:30 AM) *
kodok...

dekat tempat duduk pemandu tu tak kembang ker...sebab saya tengok tunang saya nyer kereta dah kembang..dah berjalan sikit cover dia....


dia pakai coolmax gak ke?..kalo btul ada kembang pun wa x perasan lsg..terlalu minimum..yg wa tau kusyen ori menten bersih..pero2 ni pun satu bingai..ape la salahnya bg dark color kusyen tuh..nak gak kaler cerah..kengkonon leh npk luas la kabin
Ishimaru
tu la pasai nyer...alas kaki pon jenis kain..kalo kena lumpur ker apa ker..dah buruk...
kodok
QUOTE(Ishimaru @ Dec 7 2007, 11:47 AM) *
tu la pasai nyer...alas kaki pon jenis kain..kalo kena lumpur ker apa ker..dah buruk...


tu pun bingai gak..wife wa dpt myvi jek wa trus beli alas getah kat tesco..kalo kotor pun sng nak cuci dirol.gif
hastapronto
QUOTE(kodok @ Dec 7 2007, 08:55 AM) *
nape nak pakai kusyen kulit??..panas oooo..x elok utk produktiviti..huhu..myvi wife wa,wa taruk dgn kusyen coolmax jek..material dia fabrik kaler hitam..time panas terik pun kusyen tu x panas..myvi wa tinted pun x,kalo tinted wa rs lg la x panas..wa rekomen baik lu rembat coolmax ni..rega dlm rm300-350 jek..biasa kat kedai aksesori keta ada..wa dulu psg kat puchong



p/s:dah pakai nak msk 2thn..xde kembang plak wa tgk kusyen tu

kodok,

yg coolmax tuh.. dia boleh menyejukkan ke bila duduk atas seat tuh ? pardon.gif

puchong area mana ek? saje nak riki...

seat keter aku x gelap tak terang... hitam ke merah n merah ke hitam.. tapi saje nak tau pasal coolmax.
revolt
QUOTE(hastapronto @ Dec 7 2007, 02:44 PM) *
QUOTE(kodok @ Dec 7 2007, 08:55 AM) *
nape nak pakai kusyen kulit??..panas oooo..x elok utk produktiviti..huhu..myvi wife wa,wa taruk dgn kusyen coolmax jek..material dia fabrik kaler hitam..time panas terik pun kusyen tu x panas..myvi wa tinted pun x,kalo tinted wa rs lg la x panas..wa rekomen baik lu rembat coolmax ni..rega dlm rm300-350 jek..biasa kat kedai aksesori keta ada..wa dulu psg kat puchong



p/s:dah pakai nak msk 2thn..xde kembang plak wa tgk kusyen tu

kodok,

yg coolmax tuh.. dia boleh menyejukkan ke bila duduk atas seat tuh ? pardon.gif

puchong area mana ek? saje nak riki...

seat keter aku x gelap tak terang... hitam ke merah n merah ke hitam.. tapi saje nak tau pasal coolmax.



hasta punye kenari tu aero sport kan?
seat dia kaler hitam tu dah cukup cantik dan selesa..
lgpun susah kotor sbb kaler gelap...
tak payah la pasang coolmax tu..
fabric seat asal lg sedap...
hastapronto
aku saje tanya lah revolt.. ehehehe..
mana le tau coolmax tu boleh menyejukkan badan..
wink.gif
lily_putih
QUOTE(revolt @ Dec 5 2007, 12:33 AM) *
ade 2 jenis kusyen kulit di pasaran..

1) full kulit
-selesa.. tapi akan merekah jika tidak dijaga dgn baik lebih2 lg jika kereta dijemur tgh panas
-harga dalam RM800 satu set (depan belakang)..

2) PVC (Poly Vinyl Chloride)
-seakan kulit tetapi tidak tahan lama.. cepat terkopek dan biasanya tidak dijahit kemas
-murah je.. kalo kat kedai abang (brothers), RM200 dah bole dapat..

3) separa kulit, separa PVC
-material kusyen diperbuat daripada campuran kulit + PVC..
-saya cadangkan ambil jenis ini kerana senang dijaga.. tak perlu tinted pun kusyen tahan lama..
-jahitan kemas dan kuat tetapi keselesaan tidak dapat menandingi kusyen jenis full kulit..
-harga sekitar RM350-RM500..

//ada juga kedai yg menawarkan sarung pada kusyen beserta panel pintu..
bermakna panel pintu juga menggunakan meterial dan jenis yg sama seperti kusyen..
biasanya mereka akan jahit terus di pintu..


revolt...
harga tu applicable tak utk avanza or other MPV?

revolt
QUOTE(lily_putih @ Dec 10 2007, 10:04 AM) *
revolt...
harga tu applicable tak utk avanza or other MPV?


lebey kurang je.. kalo mahal pun skit je.. dalam seratus camtu la..
lily_putih
QUOTE(revolt @ Dec 10 2007, 10:08 AM) *
QUOTE(lily_putih @ Dec 10 2007, 10:04 AM) *
revolt...
harga tu applicable tak utk avanza or other MPV?


lebey kurang je.. kalo mahal pun skit je.. dalam seratus camtu la..


ooo...ok...thanks for the info...
kodok
x la smp menyejukkan bila duduk..tp material dia lebih lembut dr standed kusyen pero2..kalo panas terik,kusyen tu x jd panas..menten je cam biasa..wa psg dulu kat puchong perdana..kedai dia kat shoplot restoran syed tuh..trus jek smp jumpa kedai aksesori keta kat corner lot belah kanan
Ishimaru
Revolt,

u tahu tak kedai mana yang boleh buat cover kusyen nie...
revolt
QUOTE(Ishimaru @ Dec 10 2007, 04:14 PM) *
Revolt,

u tahu tak kedai mana yang boleh buat cover kusyen nie...


erm.. kat bandar baru ampang ade 1 kedai..
kalo nampak Spectrum Complex ampang belah kanan, then u masuk kiri..
pastu kedai tu betul2 ngadap RHB bank..
pegi kedai tu cari Sofea.. kalo bole pegi hari sabtu ptg la sbb slalu ahad dia cuti..
pastu cakap la awak kawan saya.. cakap nama saya (Syam)..
cakap saya yg tunjuk kedai ni kat awak..
nnt dia bole kasi diskaun..

name betul ishimaru ni ape?
kang tetibe sofea tu tanye saya nnt susah gak...
Ishimaru
ok saya PM syam... syam leh kasi no telepon dia tak...senang nak tanya direction nanti..TQVM
revolt
QUOTE(Ishimaru @ Dec 10 2007, 05:11 PM) *
ok saya PM syam... syam leh kasi no telepon dia tak...senang nak tanya direction nanti..TQVM


ni no tepon kedai tu : 03-4280 3755
kalo sofea takde bole carik tauke dia name Ah Seng...
anum03
kalau nak pasang cover cushion baru, better beli yang dah siap atau beli yang diaorang buat ikut cushion kita tu?
revolt
QUOTE(anum03 @ Dec 11 2007, 09:35 AM) *
kalau nak pasang cover cushion baru, better beli yang dah siap atau beli yang diaorang buat ikut cushion kita tu?


kalo beli yg dah siap didesign utk model kereta itu, harga lagi murah..
kalo nak tempah, mmg mahal tapi dia buat cantik skit..
contohnye for yg siap design, selalunya dorang pakai cangkuk kat bawah seat utk pasang cover tu..
sbb tu kdg2 cover seat tu tanggal la, lari la, putus la, apa la..
kalo yg tempah biasanya mereka beri 2 choice..
sama ada jahit terus ke seat atau pakai klip... tapi sy perefer klip..
senang nak tukar cover lain kalo dah bosan pakai...
mmg la jahit lg kemas dan kuat tapi at least klip lg kuat dari cangkuk...
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.