Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Bagaimana Nak Hilang Bau Dlm Kereta
Mesra.net Forum > Vehicles & Transportation > Kereta, Motosikal, Basikal
rama_rama
Saya nak tau ada dak cara tertentu nak hilang bau kurang menyenangkan di dalam kereta, bau seperti hampak...tah datang dari mana...kesan pewangi ke tah..?
revolt
selalunye bau2 mcam tu sebab dah melekat kat kusyen atau karpet..
cuba pegi hantar cuci kusyen tu balik.. insyaallah hilang bau dia nnt..
zan
letak arang. arang akan serap segala macam bau termasuk bau ketiak dan kentut gred C ke atas.

boleh juga letak daun pandan. selain dari menyerap bau, daun pandan juga menghasilkan bau wangi sebelum ia kering. namun awas! daun pandan yg sudah kering akan bersepai dan menyukarkan untuk dibersihkan. oleh, itu letaklah di dalam karung plastik.

selepas itu, bolehlah letak pewangi dalam keta. perlu diingat!! slepas beberapa ketika kita tidak lagi boleh merasai bau pewangi tersebut tapi bukan bermakna kesan wanginya sudah hilang tetapi hanyalah deria bau hidung kita yang sudah 'immune' terhadap bau tersebut. org lain yg jarang naik keta kita tetap akan perasan keharuman baunya.

seperti yg dipesan revolt, jgn lupa utk bersihkan dahulu segala macam kekotoran di dalam keta spt kesan muntah kanak2, atau najis kucing yg terpalit dikasut kita.
zan
oh yea cik rama-rama, topik sebegini harap dibawa ke topik tingkat 10. kalau dibuka begitu banyak topik kecil sebegini, sedikit menyukarkan. tingkat 10 ialah tempat melepak dan berkongsi idea tentang kereta kita, ok? biggrin.gif
ramaramacantik
eh..rama_rama??
hai semakin ramai plaks rama_rama kat sini...
semakin beranak pinak..hik hik hik
Arenol


Yeke letak arang zan...aku pon ade dengar2 gak tapi tak penah cuba..

Mcm tu upenye..patut la aku tengok pewangi byk lagi tapi apsal la
aku tak bau...
Arenol
QUOTE(ramaramacantik @ Feb 11 2008, 10:19 AM) *
eh..rama_rama??
hai semakin ramai plaks rama_rama kat sini...
semakin beranak pinak..hik hik hik



Musim mengawan ke ni..tapi mane satu yang original ni..
ramaramacantik
QUOTE(Arenol @ Feb 11 2008, 10:22 AM) *
QUOTE(ramaramacantik @ Feb 11 2008, 10:19 AM) *
eh..rama_rama??
hai semakin ramai plaks rama_rama kat sini...
semakin beranak pinak..hik hik hik



Musim mengawan ke ni..tapi mane satu yang original ni..

original mcam ner maksud awk???
zan
QUOTE(Arenol @ Feb 11 2008, 10:22 AM) *
QUOTE(ramaramacantik @ Feb 11 2008, 10:19 AM) *
eh..rama_rama??
hai semakin ramai plaks rama_rama kat sini...
semakin beranak pinak..hik hik hik



Musim mengawan ke ni..tapi mane satu yang original ni..

hihihi... yg satu cantik, yg satu lagi kurang cantik kutt...
Arenol
QUOTE(ramaramacantik @ Feb 11 2008, 10:26 AM) *
QUOTE(Arenol @ Feb 11 2008, 10:22 AM) *
QUOTE(ramaramacantik @ Feb 11 2008, 10:19 AM) *
eh..rama_rama??
hai semakin ramai plaks rama_rama kat sini...
semakin beranak pinak..hik hik hik



Musim mengawan ke ni..tapi mane satu yang original ni..

original mcam ner maksud awk???


yang dah lame la..tu la maksud i hehe...
ramaramacantik
QUOTE(Arenol @ Feb 11 2008, 10:35 AM) *
QUOTE(ramaramacantik @ Feb 11 2008, 10:26 AM) *
QUOTE(Arenol @ Feb 11 2008, 10:22 AM) *
QUOTE(ramaramacantik @ Feb 11 2008, 10:19 AM) *
eh..rama_rama??
hai semakin ramai plaks rama_rama kat sini...
semakin beranak pinak..hik hik hik



Musim mengawan ke ni..tapi mane satu yang original ni..

original mcam ner maksud awk???


yang dah lame la..tu la maksud i hehe...

i ler yg original..
nak bukak topic baru lah..
pasal ramarama..
revolt
QUOTE(Arenol @ Feb 11 2008, 10:21 AM) *
Yeke letak arang zan...aku pon ade dengar2 gak tapi tak penah cuba..

Mcm tu upenye..patut la aku tengok pewangi byk lagi tapi apsal la
aku tak bau...


aku pernah cuba letak arang bila bawak balik durian dalam kereta dari johor ke KL..
bau durian still ada.. tapi kurang la skit..
lebih baik letak daripada x...
bile sampai kat KL je, arang tu plak yg bau durian...
rama_rama
yahoo.gif rasanya dah post kat situ apesal tercampak sini pulak...
Citizenship
QUOTE(rama_rama @ Feb 11 2008, 11:03 AM) *
yahoo.gif rasanya dah post kat situ apesal tercampak sini pulak...


bole cuba thirsty hippo. Sbb bau ni biasanya ada kaitan dengan tahap kelembapan dlm kete tu, so bila air dah tak der, mungkin bau tu pun boleh hilang
zan
QUOTE(Citizenship @ Feb 18 2008, 11:15 AM) *
QUOTE(rama_rama @ Feb 11 2008, 11:03 AM) *
yahoo.gif rasanya dah post kat situ apesal tercampak sini pulak...


bole cuba thirsty hippo. Sbb bau ni biasanya ada kaitan dengan tahap kelembapan dlm kete tu, so bila air dah tak der, mungkin bau tu pun boleh hilang


yupp, memang betul thirsty hippo berguna utk serap kelembapan tetapi bau tidak senonoh itu perlu dihilangkan terlebih dulu. jika tidak, kelembapan berkurang namun bau masih ada.

arang berbau durian akan jadi bukti.
Arenol

Bape lame nak letak arang ni...aku nak try la nanti..
Arenol
QUOTE(zan @ Feb 18 2008, 02:54 PM) *
QUOTE(Citizenship @ Feb 18 2008, 11:15 AM) *
QUOTE(rama_rama @ Feb 11 2008, 11:03 AM) *
yahoo.gif rasanya dah post kat situ apesal tercampak sini pulak...


bole cuba thirsty hippo. Sbb bau ni biasanya ada kaitan dengan tahap kelembapan dlm kete tu, so bila air dah tak der, mungkin bau tu pun boleh hilang


yupp, memang betul thirsty hippo berguna utk serap kelembapan tetapi bau tidak senonoh itu perlu dihilangkan terlebih dulu. jika tidak, kelembapan berkurang namun bau masih ada.

arang berbau durian akan jadi bukti.


Hmm btol gak tu...tapi jgn durian berbau arang cukup le
ahakss hehehe
revolt
nasib baik aku x makan durian.. sleep.gif
zan
QUOTE(revolt @ Feb 18 2008, 06:32 PM) *
nasib baik aku x makan durian.. sleep.gif

nasib baik aku tak makan arang.
rama_rama
kete berbau...mungkin ada kaitan gan tglam banjir...sebb kete yg saya maksudkan tu ada kat use car...kompius...
rama_rama
En. Zan apa gaknya kesan yg mungkin timbul jika kete tglam banjir...apakah tip/langkah perlu diambil terhadap kete tu....
Arenol
QUOTE(zan @ Feb 19 2008, 01:39 PM) *
QUOTE(revolt @ Feb 18 2008, 06:32 PM) *
nasib baik aku x makan durian.. sleep.gif

nasib baik aku tak makan arang.



rofl.gif
Khayty
betullah tu depa cakap letak arang ngn daun pandan...
lam peti ais pun buat cam tu gak...

sebuku roti sandwich pun boleh gak...

tapi kalau owner kaki rokok ,payah gak nak pakai petua tu semua...he he he
Arenol
QUOTE(rama_rama @ Feb 20 2008, 04:19 PM) *
En. Zan apa gaknya kesan yg mungkin timbul jika kete tglam banjir...apakah tip/langkah perlu diambil terhadap kete tu....


tips/langkah perlu diambil kalo keta yg tenggelam tu keta ko..
sediakan la duit secukupnya untuk kos membaik pulih..

Kalo keta used car elakkan dari membelinya..ulasan selanjutnya kita
tunggu bro zan hehe
Arenol
QUOTE(khaytykhir @ Feb 20 2008, 07:17 PM) *
betullah tu depa cakap letak arang ngn daun pandan...
lam peti ais pun buat cam tu gak...

sebuku roti sandwich pun boleh gak...

tapi kalau owner kaki rokok ,payah gak nak pakai petua tu semua...he he he



takpe rokok baunye wangi biggrin.gif
Khayty
rokok apa yg wangi tu?he..he
zan
QUOTE(Arenol @ Feb 20 2008, 07:17 PM) *
QUOTE(rama_rama @ Feb 20 2008, 04:19 PM) *
En. Zan apa gaknya kesan yg mungkin timbul jika kete tglam banjir...apakah tip/langkah perlu diambil terhadap kete tu....


tips/langkah perlu diambil kalo keta yg tenggelam tu keta ko..
sediakan la duit secukupnya untuk kos membaik pulih..

Kalo keta used car elakkan dari membelinya..ulasan selanjutnya kita
tunggu bro zan hehe


jika keta tenggelam dalam banjir, enjin tidak boleh start. dan kita tidak boleh memandu. saya tidak dapat jawap panjang lebar, sila kemukakan soalan di tingkat 10.

saya tidak dapat layan anda seorang saja.
hastapronto
QUOTE(revolt @ Feb 11 2008, 11:02 AM) *
aku pernah cuba letak arang bila bawak balik durian dalam kereta dari johor ke KL..
bau durian still ada.. tapi kurang la skit..
lebih baik letak daripada x...
bile sampai kat KL je, arang tu plak yg bau durian...

kalau bawak durian..
bubuh roti dalam keter..
tabur kan sekeping-sekeping roti kat dalam boot keter..
insyallah hilang..

aku slalu buat gitu kat keter bapak aku.. so far keter aku lom ada rekod bawak durian.. hehehehe...
hastapronto
by the way,
dalam keter kenari & kelisa (aku x sure keter perodua lain).. ada alat menyahbau tu kan?
eh, benda alah tu fungsi dia utk nyahkan bau ke?

sbb kalau aku bawak benda2 berbau..mcm lauk pauk ke.. apa ke.. kejap je bau, pastu x bau apa dah..
^b@tm@n^
QUOTE(rama_rama @ Feb 11 2008, 09:52 AM) *
Saya nak tau ada dak cara tertentu nak hilang bau kurang menyenangkan di dalam kereta, bau seperti hampak...tah datang dari mana...kesan pewangi ke tah..?

bau kesan ex-owner beromen dlm kete kot...
sebab salu aku sewa kete mst ade bau hapak..
kusyen lak x yah citer la dia nyer peta..

moral:sayangi kete anda..
llamas
klu ader bajet lebih skit, bleh antar kt kedai ntuk groom blik internal tuh. bru dpt blik bau kedai yg asl. hehe~ tp ader 1 brg yg bleh serap bau, lgpn bleh tambah power skit ntuk performance. klu nk ikutkn xder la mhl sgt tp mmg b'baloi klu beli. cumer plug + play jer, sng sgt~ wink.gif
obvios
letak jer musang pandan dry.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.