Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Resepi Masa Dalam Pantang....
Mesra.net Forum > UMUM > Sembang-Sembang Kaum Ibu & Isteri
Pages: 1, 2, 3, 4
aizahana
rolleyes.gif Saja jer bukak topik ni memandangkan ada gak ramai bakal ibu2 yg akan bersalin dan yg dah bersalin kat cni...meh ler kita kongsi resepi apa yg korang makan masa dlm pantang lepas bersalin...mana ler tau kot2 ada yg bleh kita buat...cam aku nie dah takde mak so jaga laa diri sendiri masa lepas bersalin nie...resepi yg selalu aku buat masa dlm pantang adalah ikan bilis goreng, halia muda goreng dan nasi panas2 gaul ngan lada hitam...tu aje laa yg mampu aku buat..... down.gif sedih tau takde mak nak jaga kita!
NaTasHa_aRieNa
Ikan Masin Lada Hitam

Bahannya:
Ikan masin (Digoreng tanpa minyak)
Lada hitam
Caranya:
Tumbuk bahan tersebut dan jika suka boleh ditambah perahan limau
dan gaulkannya sebati.
iLa_damia
sup ikan haruan

rebus je ikan haruan tu,taruk halia byk2,lada itam sket,bwg putih bwg merah,garam secukup rasa..slalu masak kat kakak dulu.tp tak penah pun try rasa..heheh

bagus la topic ni
NaTasHa_aRieNa
Daging Goreng Lada Hitam (Marinated)


Bahannya:
Daging hihiris halus
Lada hitam secukup rasa
Halia
Bawang besar
Bawang putih
Sos Cili/Cili mesin
Sos tomato
Sos tiram
Kicap pekat
Garam/serbuk perasa

Caranya:
i)Perapkan daging bersama halia , bawang putih dan bawang besar yang
telah dikisar. Termasuk bahan sos terlibat.
ii) Panaskan minyak, masukkan daging bersama bahan perap, tambahkan
air mengikut keperluan bagi memastikan daging lembut. iii)Setelah empuk,
boleh ditambah dengan garam dan serbuk perasa mengikut keperluan dan
juga hirisan bawang besar.
syghoney
org kata mknn org dlm pantang sodappp...
selalu tgk mak masak kat kakak dlo2,sup ikan haruan(my peberet ni)ikan haruan goreng,masak halia,masak lada itam.
ikan masin tu,ikan diri kot,masak halia,masak lada itam,goreng aje pn sdp mkn dgn nasi panas.tak pun bakar ikan tu.
sayur plg bagus ms lam pantang lobak putih,way sup je la.
ayam goreng mkn dgn nasi panas,sodap2....
ape lg ek????
tiara_hani
TH ni masa dlm pantang dulu yg x mkn cube bende2 yg sejuk, berangin jer.
tapi tetiap kali mak msk utk lauk dlm pntg th, mak mesti lebihkan halia n lada hitam.
kenkadang halia muda tu buat ulam jugak..pejam celik pejam celik aku menelannyer.
who_am_i
QUOTE(aizahana @ Mar 26 2008, 02:53 PM) *
rolleyes.gif Saja jer bukak topik ni memandangkan ada gak ramai bakal ibu2 yg akan bersalin dan yg dah bersalin kat cni...meh ler kita kongsi resepi apa yg korang makan masa dlm pantang lepas bersalin...mana ler tau kot2 ada yg bleh kita buat...cam aku nie dah takde mak so jaga laa diri sendiri masa lepas bersalin nie...resepi yg selalu aku buat masa dlm pantang adalah ikan bilis goreng, halia muda goreng dan nasi panas2 gaul ngan lada hitam...tu aje laa yg mampu aku buat..... down.gif sedih tau takde mak nak jaga kita!


jgnlah sedih2....
ramai lagi kat sini yg sudi membantu

WAI dulu pun wat sendiri gak

hati lembu pun elok gak mkn
ikan haruan bakar
sayur pegaga
ape lg erkk...???
nnt pikir2kan
mizzdodolz
ni mak selalu buat ms dlm pantang..
dr time dia pantang dulu pn ni la makanan dia..
ayam ngan halia n bwg putih masak smpi kering ala2 serunding..
mkn ngn nasi panas2..sodap..
NaTasHa_aRieNa
QUOTE(iLa_damia @ Mar 26 2008, 02:56 PM) *
sup ikan haruan

rebus je ikan haruan tu,taruk halia byk2,lada itam sket,bwg putih bwg merah,garam secukup rasa..slalu masak kat kakak dulu.tp tak penah pun try rasa..heheh

bagus la topic ni

halia yang banyak-banyak tuh berfungsi untuk hilangkan bau hanyir ikan tu...
hubby penah masakkan ina sup nih masa dlm pantang dulu....
memang tak berbau...
cuma tak berapa larat nengok sisik ikan tuh jer.....
NaTasHa_aRieNa
PETUA UNTUK KESEGARAN BADAN

Seikat daun pegaga dicampur segelas air panas dikisar dan tapis
boleh dicampur sedikit gula batu berfungsi sbg tonik utk ibu-ibu dlm
pantang
chome
Rasa cam dah ader kan topik camnih dulu...

Chome lak dalam pantang mkn aper yer...
yg pasti bilis lada hitam tuh mesti ader...
pehtu masak aper pun mesti mak taruk lada hitam byk2...
masa dah 2 mgu tuh mcm2 dah mkn..rasa serba sikit...
kalo tak gatal dekat situ..terus mkn ler...
kalo gatal2..stop laa..tak mkn...
so tak rasa berpantang sgt ler..meriah gak ler lauk ku dulu...huhu...
NaTasHa_aRieNa
SUP AYAM

Sup ayam hendaklah direbus hanya dengan rempah tumis, lada hitam, garam dan halia yang banyak. Supnya tidak boleh banyak.
============ ========= =======

SUP KENTANG

Orang berpantang tidak boleh banyak minum air dan makan makanan berminyak.

Oleh itu sesekali untuk membasahkan tekak, anda boleh menikmati Sup Kentang yang dicampurkan dengan Suun.

Ia direbus hanya menggunakan halia dan lada hitam. Bagaimanapun, supnya tidak boleh banyak.
NaTasHa_aRieNa
SUP AYAM

Sup ayam hendaklah direbus hanya dengan rempah tumis, lada hitam, garam dan halia yang banyak. Supnya tidak boleh banyak.
============ ========= =======

SUP KENTANG

Orang berpantang tidak boleh banyak minum air dan makan makanan berminyak.

Oleh itu sesekali untuk membasahkan tekak, anda boleh menikmati Sup Kentang yang dicampurkan dengan Suun.

Ia direbus hanya menggunakan halia dan lada hitam. Bagaimanapun, supnya tidak boleh banyak.
Qasrina
Qies dalam pantang.....mak setiap hari akan masak sayur buncis tumis bersama lada itam (bg sesetengah org spesis kacang dan yg menjalar tak leh makan tp bg mak qies lak kacang buncis tu untuk megelakkan sembelit) pastu ikan kembung dibakar@ goreng @ masak singgang dan yg plg best ulam2am cam pucuk cabang tiga, cekur, pengaga dan ulam raja makan ngan nasi panas.....

Pastu setiap hari akan makan buah orange sekurang2nya 2 biji sehari....selain utk pelawas, air ia juga untuk cepat sembuhkan luka jahitan.....(memula tak caya tp bila dah amalkan dlm masa 4 hari ajer luka jahitan bertaup cantik tak de bekas).....

Buncis tumis lada itam

Bahan tumis (ditumbuk)
Ikan bilis (secekup)
2 biji bwg merah(kecil)
1 biji bwg putih
1 sudu besar lada itam

1. tumiskan bahan yg ditumbuk (dlm 1-2 sudu besar minyak masak) hingga naik bau masukan 1/2 cawan air.....pastu masukkan kacang buncis kacau2 (buncis jgn sampai layu sgt)...siap utk dihidangkan...mudah bangat....
anak^doraemon
bagus la topic ni..esp utk org yg dh xde mak cam A^D nih...
mamara
QUOTE(tiara_hani @ Mar 26 2008, 02:59 PM) *
TH ni masa dlm pantang dulu yg x mkn cube bende2 yg sejuk, berangin jer.
tapi tetiap kali mak msk utk lauk dlm pntg th, mak mesti lebihkan halia n lada hitam.
kenkadang halia muda tu buat ulam jugak..pejam celik pejam celik aku menelannyer.

sama la ngn akk...
rasanya dlm smggu dua je makan cmtu...
pastu sama je....mkn pe org len mkn
tp tak penah lak halia muda wat ulam...

selalunya wat sup ikan atau masak kicap aym(halia n lada itam lebihkan)
zaz
akak dalam pantang...asik lapar aje .makan nasi dgn ikan goreng pun bertambah.
sebab dalam pantang batuk jadi tak boleh lah makan lada hitam panas.
Miya_narien
abah cite ms mak dlmpantang, dia buatkan sup ayam,,buh halia bykkk n tumbuk lada itam,..
smp skg dia duk msk lg sbb mak suka mkn..mmg best....
abah kata resepi tu dr kwn cina dia.. diorg mkn time pantang
aizahana
QUOTE(anak^doraemon @ Mar 26 2008, 03:34 PM) *
bagus la topic ni..esp utk org yg dh xde mak cam A^D nih...

senasib laa kita ni ad.... mellow.gif
t-ReX
ms sil pantang dulu, tgk mak masak ikan grg bodoh
tak pun campur lada hitam.
tp nasik x leh tambah.....huhuhuhuhu
syghoney
QUOTE(Miya_narien @ Mar 26 2008, 03:56 PM) *
abah cite ms mak dlmpantang, dia buatkan sup ayam,,buh halia bykkk n tumbuk lada itam,..
smp skg dia duk msk lg sbb mak suka mkn..mmg best....
abah kata resepi tu dr kwn cina dia.. diorg mkn time pantang

halia mng bagus utk org lam pantang.sb halia tu blh wat panas.org cina plg byk mkn halia ms pas besalin.hrtu ge tesco tgh pilih halia,sekali ada aunty ntu dtg,dia kata"org melayu lepas besalin ada makan halia tak?org cina makan byk halia,bagus o...."hehe,nt kena beli stok halia la byk2.
chome
Pendek kata halia dan lada hitam tuh mmg menu utama org pantang la kan...

Org cina nih dalam masakan diorg mmg byk guna halia kan...

Ari tuh amsa kena angin tuh,,hubby suh minum air halia...
adeh..tak leh nak telan lerr....huhuu...
bAjUkUrUnGbIrU
QUOTE(zaz @ Mar 26 2008, 03:47 PM) *
akak dalam pantang...asik lapar aje .makan nasi dgn ikan goreng pun bertambah.
sebab dalam pantang batuk jadi tak boleh lah makan lada hitam panas.


dulu LeLi batuk dlm seminggu lps bersalin..
petuanya mkn madu sesudu. telan gitu je...jgn minum lps tu..
alhamdulillah, xlama lps tu sembuh
syghoney
QUOTE(chome @ Mar 26 2008, 04:33 PM) *
Pendek kata halia dan lada hitam tuh mmg menu utama org pantang la kan...

Org cina nih dalam masakan diorg mmg byk guna halia kan...

Ari tuh amsa kena angin tuh,,hubby suh minum air halia...
adeh..tak leh nak telan lerr....huhuu...

ye la,halia elok utk buang angin.honey dl masa awl peknan asik senak pedih ulu hati je,sekali balik makan,mintak hubby buaykan air halia,nak minum la,sib baik kakak ipar nampak,dia kata bia btl,kamu nak baby kamu tu berasap ke kat dlm tu?hehe...bdh btl papa n mama ni...seb baik lum minum,klo tak,sian baby.
qiqi26
masa mak pantang beranak dulu, qq masak kan mak sawi tumis air...(lebur tak pakai minyak)..
ikan selar kuning kecik goreng...
ikan bilis, halia, lada hitam tumbuk lumat...
itu jer la lauk sepanjang mak pantang...kami adik beradik pn makan lauk yg sama...hehehe...
chome
Terbayang mak goreng ikan selar kecik2 tuh..pehtu biler nak mkn..tabur ngan lada hitam...
tp biasanyer mak chome panggang laa..gaul garam kunyit...ayam pun gitu gak..panggang garam kunyit tuh...
mmg peberet pun tuh..adik2 sumer terliur ngan resepi pantang ku masa tuh...hahahaha...
ONE
Isnin – haruan goreng kunyit
Selasa – haruan msk stim
Rabu - haruan msk sup
Kamis – ulang haruan goreng kunyit
Jumaat – haruan goreng sos tiram
Sabtu – haruan msk stim
Ahad – haruan msk sup

Ulang sampai abeh pantang…lg satu tiap2 ari kene minum pati ikan haruan… sampai tekak naik mual ari2 bedal ikan haruan..
smile_queen
SQ dlu 2 mggu pertama mkn ikan bakar..ikan2 yg x gatal le..gaul ngn lada hitam..wat sayur sawi tumis air..
pas 2 mggu br mkn ikan goreng..

bidan yg urut SQ pesan mkn nasi xleh tambah..oleh sbb tu SQ buh nasik penuh pinggan...ahaha..

ade gak wat ikan msk lada hitam..
tapi plg sllu resepi adlh singgang..sedap..40 hr mkn lauk2 iru je la..msuk je hari ke-41..SQ trus bedal nasik lemak..hehehe..

lpe lak..sarapan pagi dn minum ptg mkn biskut kering cicah air kopi O..lapaq kopi O lak le..
chome
Adehh..one..tak boring ker...hari2 haruan...mmg nak kasik cepat baik tul...
chome hari2 menu lain2 ler...mkn kuih gak cam biasa...
pagi biasa mak bwk blk dr kedai ayah tuh..nasik himpit bersambal tuh...
lagi menda yer..biasa mkn..lupa lak...
ehh..one...pakai sos tiram tuh takpe ker...
kan sos tiram tuh kategori seafood gak...sbb hubby ku yg ecxema nih...
allergic ngan seafood..doctor tak bg pakai sos tiram...
tuh yg berzaman sos tiram tuh dok dlm peti..tak pakai dah ler...
whiteangel
QUOTE(ONE @ Mar 27 2008, 10:18 AM) *
Isnin – haruan goreng kunyit
Selasa – haruan msk stim
Rabu - haruan msk sup
Kamis – ulang haruan goreng kunyit
Jumaat – haruan goreng sos tiram
Sabtu – haruan msk stim
Ahad – haruan msk sup

Ulang sampai abeh pantang…lg satu tiap2 ari kene minum pati ikan haruan… sampai tekak naik mual ari2 bedal ikan haruan..



uhukss... ari2 ikan haruan..
boleh tepu tekak nih wacko.gif
Umi_Aliesha
time deliver anak sulung..sama la mcm one..tiap2 hari mkn haruan...tp pesan kat emak..takmo boh kepala haruan...huhuhuhu..

tp pati haruan tu..takat 3 botol jer la lepas..pastu x bleh dah..kembang tekak..mkn yg fresh jer la

deliver anak 2nd..normal..mak jamu ikan keli plak..

x jemu..sebab 44 hari jer..lgpun mmg terbukti khasiatnya...layan jer
anak^doraemon
ikan haruan?? aiyooo.kepala dia sungguh mengerikan.. unsure.gif
ONE
QUOTE(chome @ Mar 27 2008, 10:27 AM) *
Adehh..one..tak boring ker...hari2 haruan...mmg nak kasik cepat baik tul...
chome hari2 menu lain2 ler...mkn kuih gak cam biasa...
pagi biasa mak bwk blk dr kedai ayah tuh..nasik himpit bersambal tuh...
lagi menda yer..biasa mkn..lupa lak...
ehh..one...pakai sos tiram tuh takpe ker...
kan sos tiram tuh kategori seafood gak...sbb hubby ku yg ecxema nih...
allergic ngan seafood..doctor tak bg pakai sos tiram...
tuh yg berzaman sos tiram tuh dok dlm peti..tak pakai dah ler...

Mak one kalut pasal 1st time jage org pantang bersalin operate..nk cepat baik die paksa one mkn ikan haruan setiap ari..disbbkan dh terlalu mual sampai one x lalula mkn nasi..baru mak one tambah menu ayam goreng atau sup..tp menu ikan haruan ttp ade…

Sos tiram~x bnyk pun mak bubuh janji ade rase skit2.. tupun die test dulu kalo tpt operate ade rase gatal2 mmg die dh x bg..tp bile one mkn ok je tu yg die berani masak..tukar2 menu
chome
Yer laa...sumer kena test..bosan gak kalo mkn menda sama jek kang...
masa pantang rasa cam ngidam tuh kalahkan masa time peknen lak...
sbb biler tak leh mkn tuh la yg kita nak mkn sgt...
badan org tak sama...lain2 penerimaannyer...
kalo org ckp tak leh mkn ayam la...lom tentu kita tak leh mkn...
kena try dulu..kalo okey..maknanyer kita leh mkn laa...
sbb tuh mak chome pun test sumer..bg rasa sumer...
kalo chome rasa gatal..tak mkn laa...tp kalo gatal skek2 tuh aku belasah ler jugak..ekekke...
chome
Yer laa...sumer kena test..bosan gak kalo mkn menda sama jek kang...
masa pantang rasa cam ngidam tuh kalahkan masa time peknen lak...
sbb biler tak leh mkn tuh la yg kita nak mkn sgt...
badan org tak sama...lain2 penerimaannyer...
kalo org ckp tak leh mkn ayam la...lom tentu kita tak leh mkn...
kena try dulu..kalo okey..maknanyer kita leh mkn laa...
sbb tuh mak chome pun test sumer..bg rasa sumer...
kalo chome rasa gatal..tak mkn laa...tp kalo gatal skek2 tuh aku belasah ler jugak..ekekke...
Mak Engku
QUOTE(qiqi26 @ Mar 27 2008, 12:00 AM) *
masa mak pantang beranak dulu, qq masak kan mak sawi tumis air...(lebur tak pakai minyak)..
ikan selar kuning kecik goreng...
ikan bilis, halia, lada hitam tumbuk lumat...
itu jer la lauk sepanjang mak pantang...kami adik beradik pn makan lauk yg sama...hehehe...


ME pun sama..sawi tumis air ni la yg hari2 dok mkn..tumbuk bwg putih ngan ikan bilis..rebus ngan sawi..sedap gak..
pastu ikan selar goreng...lps 2 minggu dah start mkn ayam...

mkn gak buah prune nak suh senang buang air..

kalo air mak rebus air akar kayu...rasa mcm air teh jer...tak ler sedap sgt tapi terpaksa minum...
Miya_narien
nnt kalu dah dekat nk deliver, bg hubby la resepi2 nih..suh dia belajar msk..hehe..

tatau la nk pantang mana lg nih..hehe
chome
Senang la miya hubby pandai masak sendiri...
nak tinggal dia pun tak ler riso pk dia makan aper...
cam hubby ku itu tinggal dulu asik beli bungkus jek laa...
cukup 40 hari jek terus dia ajak balik umah...hahaha...
mmg tak terurus langsung laa dia aku takde...
chome nak balik tuh jek baru dia basuh baju menimbun..pehtu sapu umah skek...
huhhh... dry.gif
smile_queen
ni ada satu citer ttg MIL SQ..rase cam penah citer..org pahang..
ms bersalin MIL dtg le umh mak SQ..nak tgk cucu..hehe..
dia kate leh mkn ikan kerisi..mak SQ kate gatal..dia kata x gatal..
sume anak2 dia mnk kerisi ms pantang x gatal..
SQ mkn le juga..skalinyer mmg gatal..huhu..sib baik kejap je..
xtau le kakak2 hubby mkn sume x gatal..tah ape pesen tut*** diorang tu xtau le..

heheheh
tiara_hani
th masa dlm pantang dl x leh nak mkn sawi tu ler...sejuk badan..
mkn sayo kacang jer...mak msk letak lada hitam buh kicap skit pastu die buh ikan bilis..

th pas je beranak..dah mula mkn ayam dgn daging..dgn syarat mak letak halia muda dgn lada hitam n bawang putih. Sup haruan mmg x makan sbb mak ckp nanti aku terpengsan pulak...tp pil ikan haruan tu mmg telan ler..

miya~hubby miya tu same dgn hasben th, ms dlm pntng 2 beradik tu dulu..sib bekle bole msk..
tapi msk jela...kain baju, sapu umah, kemas umah haram dibuatnyer...pas pantang terkejut berok aku nengok umah bersepah dgn berhabuknyer...huhhhh
chome
Tuh la sq...lain org lain ragamnyer...badan sumer tak sama...huhhu...
tuh la kdg tak leh dgr gak org ckp tak leh mkn itu ini..kena sendiri rasa baru tau...
kalo ikutkan pantang sgt kan..byk yg tak leh mkn...pengsan ler aku time pantang dulu...
ikutkan mak pun kuat pantang gak..tp dia leh tolak-ansur laa...
biler chome ckp nak try mkn itu..ini..kiranyer dia bg gak la skek..
tapi aku sawi mmg tak mkn ler...hahaha...sampai sudah tak mkn..
sayur menda ntah mak buat dulu..lupa lakk..
sawi tuh mmg tak suker..tatau la nape...psl pahit kot... wacko.gif
supirsonik_zoom
makanan masa dlm pantang ni besenya ata sorg yg jaga kiter
kter pon dah 2x beranak.. mmg duduk umah mil.. sbbnya mak pon dah meninggal sblm kawen lagi..
kalu arwah mak selagi x ckp 2 bln mmg x bg mkn sayur (KECUALI PEGAGA) ngan buah2..
akak2 cerita dorang kena sembelit ..siap pi spital tuh.. sbb x mkn sayur ..xde serat

ayam, daging..beberapa jenis ikan semer kiter mkn.. tp ikan kerisi ngan ikan aye (tongkol) mmg ternyata gatal kalu dimkn..
kalu x lalu mkn ikan haruan, leh gantikan ngan ikan tenggiri...sbb khasiatnya hampir sama
sayur paling suker mkn time pantang ... sawi (of coz sbb peberet)
buah2 lak.. mmg mkn jer pisang (ari ke2 beranak dah mkn), apple, limau (tp yg manis ahh)..kang sakit urat lak

tp besenya bekpes mkn roti ngan milo or horlick
lunch nasik ngan lauk2 ahh..wajib lah ader lada hitam, kunyit, halia ngan bawang putih tuh
setakat ni... walaupon beranak kat umah mil.. tp bab memasak mmg kiter wat sendiri.. ari ke3 mmg dah buat menu sendiri
x suker nyusahkan mil.. ari ke13/14 dah balik umah sendiri..

kalu citer bab laki kena tinggal masa bersalin ni mmg kelakar
boleh hubby x basuh pinggan ngan rice cooker dlm singki yg dah ditinggal 15 ari ..
kiter balik umah.. ya Allah terkojut tgk.. pemals punyer laki
sampai skang mmg pemals..
tiara_hani
SS~kalo pemalas buat keje umah x per...kalo maleh berkoje..tu mmg nak kene tu. biggrin.gif

syghoney
citer sal menu lam pantang ni...aku dh mula susah hati...
satu menu peberet ku yg mng lambat sgt lg aku bole makan pas beranak...
LAKSA...family mng pantang,lame lak tu,sampai 6 bulan....adeh...
Miya_narien
hubby miya tu masak mmg leh harap..tp duk msk western dia tu je la..
ni dh suh belajar mskan melayu lak..hehe..
basuh baju n angkat baju tu leh hrp lg.
nk sidai n lipat tu payah sket..hehe..
tp rsnya kalu tpaksa nnt dia bt tu..

skg pun morning sickness dia tanggung..hhe..
btuah tulll.. biggrin.gif
syghoney
hubby honey pulak agak bole dharap la,wat keja2 honey cem bsh kain,lipat,kemas2 dapur,kemas bilik,sapu sampah/vacum mng tugas hubby dr mula kawin lg.hehe,sb honey elergik ngan habuk.ge pun tak larat nak angkut mesin vacum tu ha...
tp bab masak ni tak bpe xpert la...but still tekak ni leh terima la klo dia masak.
basuh pinggan pun mng salalunya dia yg wat la...
npknya aku kena print resepi2 ni kasi hubby study la...hehe
tiara_hani
miya~kalo dah decide nak dlm pntng kat umah sndiri
kene gak asuh hubby kiter tu dr skrg..minta tlg aper yg patut..
dlm pantang anak pertama..nak kene byk rehat, kita x
tau keadaan kiter ms tu camner...lain ler kalo miya
ada org lain bantu kat umah..

hubby yg kene morning sickness...mmg bersyuko la tu
at least dia rasa gak camne sshnyer peknen ni..kikiki
chome
sz...aduhai..lebai tul laki sz tuh sampai sanggup dia bertahan ngan pinggan tak basuh 2 mgu tuh...
hubby kalo pinggan tuh mmg lps mkn dia basuh laa..tuh kalo blk ganu kan..
mak slalu tak bg dia basuh pinggan tuh..dia ckp kat chome..aper biar laki lak basuh pinggan tuh...
aku kata..dah..mak jgn nak manjakan sgt menantu mak tuh..nnt susah..satu keje pun tak leh tolong...
dia suker laa...sbb tak yah buat keje...tuh chome ckp..tak patah nyer tgn tuh kalo basuh pinggan sebijik...
cam ayah chome..adik2 lelaki ku..mkn pinggan sendiri pun tak leh basuh...dah diajar camtu...
menda2 kalo keje dapur nih aku ler yg kena..dah kakak sulung...hmmm...
skang tak leh ajar camtu dah..sumer kena pandai..senang kendian ari nnt... sleep.gif
chome
miya...western pun kira okey la tuh..tau gak hubby miya...
rasanya dia lagi terror kot dari aku..aku pun takde nak masak2 western nih..hahah...
bahagian miya la tuh part senang2 jek time peknen nih...tak mabuk2 la..
aduhhh..bestnyerr... dirol.gif

honey...cam chome lak skang sedap la hubby bg alasan kalo tanak buat keje umah...
cam aku suh cuci kipas ker..sapu sawang ker..dia kata dia elergik habuk..mana leh buat...
adoi laa...abih..aku tak?? aku nih main ngan habuk jek siap la idung...
tp tuh laa...kalo dah sumer keje pass kat kita jek..bengang jgk...
dah la umah nih cepat tul berhabuk...lap pagi nih ptg kang dah berhabuk...
adoi laa...pening aku...
tiara_hani
bc posting chome tu...tingatkan aku dgn adikipar aku sorg ni
umo dlm 15 tahun, pompuan...ya rabbi..pemalas n berat tulang yg amat
bkn main lagi penyakit M dia tu...pinggan sebijik xleh nak basuh..
sanggup nunggu MIL yg buat..x pun
kebetulan kalo kak2 ipar dia ada balik atau ada kat umah...kami le yg membuatnyer
nak aku tego bdk tu...nanti aper pulak MIL aku tu ckp
pepandai nak ngajo anak die pulak..aduhhh...
kenkadang sian gak nengok MIL tu...sume keje nak dia yg buat..
ada anak pompuan pun xleh harap...tu br anak pompuan
kalo anak2 lelaki dia bertambah2 lagile teroknyer tu...
kain baju kotor pun dicampk merata-rata..
tp nak salah kan sapa kan...
sib bek laki aku tu aku dah ajor ms mula2 kawen dl..
kalo x lagi parah hidup aku ni...huhhh
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.