Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Pernah Rasai Masakan Kelantan
Mesra.net Forum > Announcement & Discussion > Kaji Selidik & Pandangan
Pages: 1, 2, 3
Pakcik_Kordi
Pernah tak?
supirsonik_zoom
nasi longkang x penah..mee kungfu, aku pon pande buat
ni bukan masakan kelantan.. siam maghi nehh
arwenia
betulke masakan kelantan manis-manis blaka?
luka
tak penah le pokcik..
nape nama nasi longkang...aiyakk!..baru nak mkn jek dah terbayang longkang...adesss cemane tuhh..ekekke
mee kungfu pon xpenah mkn tp penah dengarla
pinkygurl
ns longkang tu mcm mne??
me kungfu pnah le mkn...
tp xtau la plak asalnye dr kelate...
JEJARIHALUS
kew tew kungfu...!! best!
ramaramacantik
mee kungfu penah mkan...
tp tak tao plaks mee tu brasal dari kelantan..

tp nasi longkang tu dngar pun tak penah..
errmm..
IrdinaB
QUOTE(arwenia @ Mar 29 2008, 01:28 PM) *
betulke masakan kelantan manis-manis blaka?


memang masakan kelantan manis2....
sebab tu la org kelantan manis2....hehehe...
betul tak org kelantan??

suka mkn kuih cek mek molek...
betul ker nama nih...
Pakcik_Kordi
QUOTE(IrdinaB @ Mar 29 2008, 01:39 PM) *
QUOTE(arwenia @ Mar 29 2008, 01:28 PM) *
betulke masakan kelantan manis-manis blaka?


memang masakan kelantan manis2....
sebab tu la org kelantan manis2....hehehe...
betul tak org kelantan??

suka mkn kuih cek mek molek...
betul ker nama nih...



i pun manis... sleep.gif
pinkygurl
QUOTE(IrdinaB @ Mar 29 2008, 01:39 PM) *
QUOTE(arwenia @ Mar 29 2008, 01:28 PM) *
betulke masakan kelantan manis-manis blaka?


memang masakan kelantan manis2....
sebab tu la org kelantan manis2....hehehe...
betul tak org kelantan??

suka mkn kuih cek mek molek...
betul ker nama nih...

bestnye cik mek molek...
balik umah ni nk soh mama watla...
ramaramacantik
QUOTE(pinkygurl @ Mar 29 2008, 01:42 PM) *
QUOTE(IrdinaB @ Mar 29 2008, 01:39 PM) *
QUOTE(arwenia @ Mar 29 2008, 01:28 PM) *
betulke masakan kelantan manis-manis blaka?


memang masakan kelantan manis2....
sebab tu la org kelantan manis2....hehehe...
betul tak org kelantan??

suka mkn kuih cek mek molek...
betul ker nama nih...

bestnye cik mek molek...
balik umah ni nk soh mama watla...


cek mek molek tu mcam ner laks??
Pakcik_Kordi
kuih cek mek nih dalamnya macam ada air gula..
ramaramacantik
QUOTE(Pakcik_Kordi @ Mar 29 2008, 01:52 PM) *
kuih cek mek nih dalamnya macam ada air gula..

buah melaka ker??
pepatung
nasi longkang?.. sdp ke?...
nasi air penah la dgr..
apsal name2 mkanan dari klantan ni pelik2 sket ek?
ade kuih tahi itik la...
pinkygurl
QUOTE(ramaramacantik @ Mar 29 2008, 01:44 PM) *
cek mek molek tu mcam ner laks??

cik mek molek ni dibuat dr ubi keledek..
ubi tu dilenyek2..
pstu tmbh tepung and uli2..
pastu ltk gula kt tgh2 dia..
pastu goreng...
sedapnye....
pepatung
kuih cek mek molek ni kalo tak silap dari ubi kledek kan..
dier bntuknyer bjur panjang.. kat dlam inti nyer gule putih
tapi bile dah mask tu dier jd cair la dah kene greng
ramaramacantik
QUOTE(pinkygurl @ Mar 29 2008, 01:56 PM) *
QUOTE(ramaramacantik @ Mar 29 2008, 01:44 PM) *
cek mek molek tu mcam ner laks??

cik mek molek ni dibuat dr ubi keledek..
ubi tu dilenyek2..
pstu tmbh tepung and uli2..
pastu ltk gula kt tgh2 dia..
pastu goreng...
sedapnye....


ooo...
badak berendam ker??
pinkygurl
QUOTE(ramaramacantik @ Mar 29 2008, 01:57 PM) *
QUOTE(pinkygurl @ Mar 29 2008, 01:56 PM) *
QUOTE(ramaramacantik @ Mar 29 2008, 01:44 PM) *
cek mek molek tu mcam ner laks??

cik mek molek ni dibuat dr ubi keledek..
ubi tu dilenyek2..
pstu tmbh tepung and uli2..
pastu ltk gula kt tgh2 dia..
pastu goreng...
sedapnye....


ooo...
badak berendam ker??

bkn2..
bdk berendam bkn inti kelapa ke??
ni inti gule putih...
IrdinaB
QUOTE(pepatung @ Mar 29 2008, 01:57 PM) *
kuih cek mek molek ni kalo tak silap dari ubi kledek kan..
dier bntuknyer bjur panjang.. kat dlam inti nyer gule putih
tapi bile dah mask tu dier jd cair la dah kene greng



yer betul.....
masMerah


memang org kelantan dan terengganu == ramai yg kencing manis ==

cuba kita suruh menteri kesihatan buat chart ngok == negeri mana pengidap kencing manis tertinggi ///
IrdinaB
QUOTE(masMerah @ Mar 29 2008, 02:23 PM) *
memang org kelantan dan terengganu == ramai yg kencing manis ==

cuba kita suruh menteri kesihatan buat chart ngok == negeri mana pengidap kencing manis tertinggi ///


hehehe...
mmg tul...
pinkygurl
Alhamdulillah,setakat ni dlm family bsr pinky xde yg kencing manis...
kenchana
mi kungfu... kat kl ni pun bersepah.....
tp aku tak pernah makan kat kelantan...

mi kungfu tu la..... sleep.gif
MENTARI
mkn bnyk manis gigi pun cepat rosak.... pardon.gif
JEJARIHALUS
QUOTE(pinkygurl @ Mar 29 2008, 02:49 PM) *
Alhamdulillah,setakat ni dlm family bsr pinky xde yg kencing manis...


famili aku yang kat ganu.... ngan waris2 aku yang ramai gilak kat kelantan nung
setakat ni tak der lagi yang kene kencing manis..walaupon cara masakan kami ada sikit2 manis2 nih
alhamdulillah.................
bardock
nasik longkang?
bia bena..asala ku tak pernah denga pon PCK?
ke ko kencing budak2 ni nih?
kiddin..tp kalo ade,boleh ko senaraikan name kedai kat kelantan neyh?
leh aku merasa gak nasik longkang tuh..
mane le tahu leh tuka nama jadi nasik sewer ke..
ahahahaha
Pakcik_Kordi
ko pi depan airpot kale cepo.
wanisa2716
kedua2nyer xpenah dgr n xpenah mkn..
nti blk kb nk gi carik la..
puteri23
tak penah mkn ape2 mknan org kelantan...
kalau cek mek molek yg pinky ckp tu penah gak mkn, tu pun sbb bljr kat phg br penah rasa..

lagi satu nasi kaler purple tu.. nasi kerabu ek..
first time tgk, mmg rasa pelik giler..
jakun pun ade hehee..
tapi tak penah pun rasa..

budu?? lagi la tak penah sentuh..tgk penah laaa..
bardock
epot kale cepo deh?
pah nok oyak gano ko dio?nasi loke ko?
hehee..okeh2!kena try nih!
thanx PCK!
mende lagi makanan pelik kat kelantan ni ek?
meh kita sesama senaraikan!!
puteri23
bardock, kat kelantan ade kuih tahi itik kan
kalau salah sorriiii ek.. hehee

cam ne ek rupa diaa..
sampai skrg nk tgk rupa kuih tu..
tapi tak dpt2 pun biggrin.gif
bardock
yerp..memang ade..kuih tahik itik..kaler die kekuningan sket..
takde laa cair macam taik itik..pejal benda nye..hahah
sape pernah makan lompat tikam?angkat tangan!!
arwenia
mi kungfu, mihun kungfu, kueytiaw kungfu tu adik bradik la ye..ooo..ni dr klantan punye msakan ke..laaa
bardock
bukan dari kelantan kot..
maybe dari china sbb kungfu berasal dari sana..
hahahah
Pakcik_Kordi
mun nih badok..wak aku terliur.. mano aku nak cari lopat tike male male nih...aloh laaaaaaaa
Pakcik_Kordi
mun nih badok..wak aku terliur.. mano aku nak cari lopat tike male male nih...aloh laaaaaaaa
arwenia
lompat tikam ada spesis jantan? (male male) blum.gif
Pakcik_Kordi
?
arwenia
QUOTE(Pakcik_Kordi @ Mar 30 2008, 08:40 PM) *
mun nih badok..wak aku terliur.. mano aku nak cari lopat tike male male nih...aloh laaaaaaaa

tu gapo? blum.gif
Pakcik_Kordi
malammalam lah rolleyes.gif
IrdinaB
tumpang gelak...
kahkahkahkah
rofl.gif
arwenia
QUOTE(Pakcik_Kordi @ Mar 30 2008, 08:53 PM) *
malammalam lah rolleyes.gif

oyeke..almaklumlah subjek kecek kelate aku fail! biggrin.gif
bardock
aloh laa...male2 g cari pasar parit dale ado..
hahaha..tak tahan male=jantan!
hahahaha..kesian arwenia..
meh sini bardock aja bahasa kelantan meh!
dodiana
blaja la ngak mamat kelate bardock tu...
Pakcik_Kordi
awas arwenia....!! jange belaja nge BADOK tu... bahayo weeeehh
bardock
huish..
bakpo bahaya plok..
logically badak atau badok tak makan org.
hahaha..jangan risau arwenia.kalo nk belaja,gtau jek bardock k.
arwenia
kalau nk kecek kelate kena blaja ngn cikgu pompuan deh..
dods ajarkan jelah..hahaha
Pakcik_Kordi
jangan belajar dengan dods.... dia orang KL.... dia tak terer cakap kelate tu... dia tgk kamus Kelate online
iLa_damia
Mil org kelantan..my peberet mknn dr kelantan nasi kerabu,laksam n cek mek molek..mil pandai msk..mmg mknn kelantan manis2..mil kalo msk mesti nak taruk gula byk2 smpai adik2 ipar bebel.hubby lak kalo mkn roti canai mesti nak cicah ngan gula..org minum air dah rasa manis sgt,dia bebel kate tak manis...hmm...
smile_queen
mmg x gemo mknan manis..kalo manis pun ade mknanan yg perlu manis..kalo dah masak lemak cili api pun taruk gula..
ape kehel cam tu..xske le..hehe..
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.