Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Cakap Pasal Kabinet Dapur Pulak
Mesra.net Forum > UMUM > Sembang-Sembang Kaum Ibu & Isteri
karidar08
akak tengah survey pasal kabinet dapur ni. Sape2 yang ada idea tu bolehlah kongsi ya.
domesticgoddessnot
my kitchen...

country style. (white yellowish for the doors)

doors. (membrane press - erk betul ke aku eja ni? thn lasak, takkan dimkn anai2. tapi costly)

countertop n sink aku dibuat dari same material n bersambung. lap2 countertop terus masuk dlm sink. tak ingat buat dari apa. sink aku besar dari saiz biasa.

pacific hood - white. (pilih yg max suction punya)

aowa stove. (aku tak suka mamat gas dtg hantar gas ke rumah)

tap - teka (tinggi... senang nak basuh kuali)

walapun dapur aku kecik (sama besar dgn 3 buah tandas), aku spent 20k sbb nak puas hati. so aku tak pyh ganti dapur aku lepas 10 thn akan dtg. tahan sampai anak cucu kot? insya allah)
karidar08
QUOTE(domesticgoddessnot @ May 26 2008, 09:53 PM) *
my kitchen...

country style. (white yellowish for the doors)

doors. (membrane press - erk betul ke aku eja ni? thn lasak, takkan dimkn anai2. tapi costly)

countertop n sink aku dibuat dari same material n bersambung. lap2 countertop terus masuk dlm sink. tak ingat buat dari apa. sink aku besar dari saiz biasa.

pacific hood - white. (pilih yg max suction punya)

aowa stove. (aku tak suka mamat gas dtg hantar gas ke rumah)

tap - teka (tinggi... senang nak basuh kuali)

walapun dapur aku kecik (sama besar dgn 3 buah tandas), aku spent 20k sbb nak puas hati. so aku tak pyh ganti dapur aku lepas 10 thn akan dtg. tahan sampai anak cucu kot? insya allah)




Akak suka sgt dgn warna putih tu. Sesuai tk kl dapur satu jer, itulah basah itulah kering ( ms g kerja ). Tk cepat kotor ke? Akak suka yg simple dimple ajer, sesuai ngan bujet. Kalu ada gambar tu sila tepek kat sini yer, boleh akak curi2 idea. Satu lagi byk duit ekau.
domesticgoddessnot
ehhh mahap ye *tukar mode kata ganti diri*

saya dapur kecik aje. tu la wet, tu la dry. bukan nak buat kenduri pun sampai nak buat dua2. rumah kami apt je. kalau rumah besau bole le hehe. mula2 saya nak yg biasa je mcm kat ikea tu ke. murah sikit. tapi hubby kata, ambik yg elok2 terus, baru puas hati. takyah ganti dah lepas 10 thn akan dtg macam yg biasa2 tu.

kita org sort of expand dapur tu. bukan tambah apa, kita org letak microwave kat hallway menuju ke dapur. hallway tu jadi dapur n decorative cabinet sekali. different color this time sbb nak kontra kan dgn color dinding hallway.

minta mahap, mcm mana nak tepek gambar sini? website mana yg sesuai jadi host? dah try photobucket tadi, dah reduce size tapi tak mau dia masuk sini. lifelogger pun tak jln hari ni. nanti saya try boh gambar next time, insya allah. biggrin.gif
karidar08
QUOTE(domesticgoddessnot @ May 27 2008, 11:37 AM) *
ehhh mahap ye *tukar mode kata ganti diri*

saya dapur kecik aje. tu la wet, tu la dry. bukan nak buat kenduri pun sampai nak buat dua2. rumah kami apt je. kalau rumah besau bole le hehe. mula2 saya nak yg biasa je mcm kat ikea tu ke. murah sikit. tapi hubby kata, ambik yg elok2 terus, baru puas hati. takyah ganti dah lepas 10 thn akan dtg macam yg biasa2 tu.

kita org sort of expand dapur tu. bukan tambah apa, kita org letak microwave kat hallway menuju ke dapur. hallway tu jadi dapur n decorative cabinet sekali. different color this time sbb nak kontra kan dgn color dinding hallway.

minta mahap, mcm mana nak tepek gambar sini? website mana yg sesuai jadi host? dah try photobucket tadi, dah reduce size tapi tak mau dia masuk sini. lifelogger pun tak jln hari ni. nanti saya try boh gambar next time, insya allah. biggrin.gif




Akak teringin nk tgk gambarnya. Nak tepek gane tu tak reti lah pulak nk kabo. Rsnya nk yg puas hati jgk. Tu la yg dk belek2 gambar kt majalah dapur sbb nk tgk idea org. sbnarnya rumah akak blm siap sepenuhnya lg.
mast
akak kalau nak survey kitchen cabinet, saya ada kwn interior designer yang buat part time, so harga murah dr kedai la.. design dan consultation free of charge.. kalau nak tahu lebih lanjut leh la email die kat bayukitchen@gmail.com
cendawancun
3 warna majoriti di dapur (putih cream, warna tanah & dark merah)
1) Jubin dinding warna putih cream + border sesuai ngan warna tanah (bergambar
sayur-buah-perkakas dpr) dinding atas cat warna dark merah)
2) Jubin lantai - warna tanah/kayu. Kabinet warna dark brown.
3) Perkakas dapur byk warna merah.

Dapur wet/kering - campur sekali. Selesa masak sorang2 aje kat dapur dan tak
suka org lain usik dapur kita.

Rasa dapur adalah tempat yang seronok nak dihias. Mungkin sebab kita ni selalu
kat dapur. So.. dapur adalah tempat yang paling penting di ambil kira dlm haisan.



angah_nqb
skang pun ngah survey kabinet nih...
nnt kalu ada tepek la gamba teringin gak nk tgk cemana kwn2 kat sini punya dapur..
hehehe
karidar08
QUOTE(mast @ Jun 23 2008, 09:51 AM) *
akak kalau nak survey kitchen cabinet, saya ada kwn interior designer yang buat part time, so harga murah dr kedai la.. design dan consultation free of charge.. kalau nak tahu lebih lanjut leh la email die kat bayukitchen@gmail.com



Assalamualaikum,
lama tak masuk forum, kekok rasanya. Rumah akak baru siap...tak dapat kunci lagi. Bayukitchen kat mana yer ?
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.