Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Kwn2, Camana Nak Halau Semut?
Mesra.net Forum > UMUM > Info Petua & Kesihatan
aishah_asa
salam semua...

ada tak sesape yg ada petua camana nak halau semut? rumah aku ni byk betul la semut... kalau setakat balang gula je aku tak kisah la, mmg lumrah... tapi kat dlm mineral pot, dlm jag air masak pun dia ada... heran btol... kdg2 terasa cam aku ni penternak semut yg berjaya pulak...

sesapa yg ada petua tu, tlg le bg yer... thanks...
sophea
QUOTE(aishah_asa @ May 25 2008, 01:13 AM) *
salam semua...

ada tak sesape yg ada petua camana nak halau semut? rumah aku ni byk betul la semut... kalau setakat balang gula je aku tak kisah la, mmg lumrah... tapi kat dlm mineral pot, dlm jag air masak pun dia ada... heran btol... kdg2 terasa cam aku ni penternak semut yg berjaya pulak...

sesapa yg ada petua tu, tlg le bg yer... thanks...



la..sama la masalah kita..dalam jag air pun ada semut ye...

apapun..kalau jag air tu letak dalam pinggan yang de air..dan letak sekali kulit kayu manis...dapat dikurangkan je...
kalin
apakata aishah slowtalk ngn semut2 tu suma pastu mtk
derang segera berpindah dr umah ecah..jgn la jerkah,
takut derang kecik ati nnti pastu mogok..tkpun apakata
jdkan sesuatu2 sekalian tu sbg anak angkat..jamu ja bnda2
manis kt derang dpt gak pahala.. sleep.gif
yosh
letak beberapa bunga cengkih. semut tak thn dengan bau bunga ni... anyway slmt mencuba.. good.gif
aishah_asa
QUOTE(kalin @ May 25 2008, 12:53 PM) *
apakata aishah slowtalk ngn semut2 tu suma pastu mtk
derang segera berpindah dr umah ecah..jgn la jerkah,
takut derang kecik ati nnti pastu mogok..tkpun apakata
jdkan sesuatu2 sekalian tu sbg anak angkat..jamu ja bnda2
manis kt derang dpt gak pahala.. sleep.gif


eh2 bagus la idea kalin ni... tak sangka aku kalin ni seorg yg bijak... hehehehe.... ok gak kan buat anak angkat, aku pon blm ada anak lg... biggrin.gif
aishah_asa
QUOTE(yosh @ May 25 2008, 01:58 PM) *
letak beberapa bunga cengkih. semut tak thn dengan bau bunga ni... anyway slmt mencuba.. good.gif


thanks yosh... petua ni utk halau semut dlm balang gula kan?
lieza82
koyak koyakkan beberapa helai daun sirih dan taburkan di tempt yg biasa dikemuruni semut
lieza82
koyak koyakkan beberapa helai daun sirih dan taburkan di tempt yg biasa dikemuruni semut
fsyukri
gunekan CNI Co-Go.
code7
guna bygone pun ok gak.. pastu kalo nak ok lagi panggil pest control..
aishah_asa
QUOTE(fsyukri @ May 25 2008, 04:11 PM) *
gunekan CNI Co-Go.


Co-Go ni spray kan? aku penah guna ni utk bunuh lipas kat rumah mak aku dulu.. tapi kalau nak halau semut dlm mineral pot, cam x sesuai jer guna produk ni..
kalin
p bli ubat semut kt pasar mlm..ada dlm peket kecik harga
dia rm1.00 ja..dlm bentuk serbuk cm kacang tumbuk tu..
tabur kt area semut suka amik angin @ bersiar2..insyaallah
akan kiok kesemuanya tp pastikan waktu ecah wt operasi ni
takda polis yg nmpk sbb mungkin anda akn didakwa atas
tuduhan membunuh sleep.gif
aishah_asa
thanks kalin.. jgn risau rumah aku ni jauh dr balai polis...
fsyukri
QUOTE(aishah_asa @ May 25 2008, 04:27 PM) *
QUOTE(fsyukri @ May 25 2008, 04:11 PM) *
gunekan CNI Co-Go.


Co-Go ni spray kan? aku penah guna ni utk bunuh lipas kat rumah mak aku dulu.. tapi kalau nak halau semut dlm mineral pot, cam x sesuai jer guna produk ni..


sembur kat area tertentu je...kesan die yang akan memanggil cik mut ni.
SwanPrincess
tol tol..pakai ubat semut tu..yg debu, lam paket kecik kilat2 cam paket teh, bahasa cina.

letak yg biasa laluan semut..besenyer dier akan angkut debu2 ni balik sarang, dewang makan, dewang..so anak branak kat sarang dier turut mati

dah slalu cuba cara ni. alhamdulillah..berjaya
fsyukri
QUOTE(SwanPrincess @ May 26 2008, 05:02 PM) *
tol tol..pakai ubat semut tu..yg debu, lam paket kecik kilat2 cam paket teh, bahasa cina.

letak yg biasa laluan semut..besenyer dier akan angkut debu2 ni balik sarang, dewang makan, dewang..so anak branak kat sarang dier turut mati

dah slalu cuba cara ni. alhamdulillah..berjaya


suro bomba je tangkap semut tu.
MonFish Fanatic
Assalamualaikum,

Untuk menghapuskan semut 100%...susah, tapi nak kurangkan semut...boleh.

Petua taburkan cengkih atau kulit kayu manis dlm balang gula memang berkesan.
Semut memang suka tempat air bertakung sebab semut pun minum air. Untuk balang air cuma boleh letakkan atas pinggan besar berisi air. Bau dari daun "pudina" pun boleh menghalau semut.

Cuba lapkan meja, kaki meja, sinki dan segala meja2 kat dapur dengan Cuka beberapa kali dlm sehari. Bau kuat akan hilang 30 min tapi kesannya masih ada dan semut tak suka dan dgn cuka. Sambil lap....cuka juga membunuh kuman2.

Boleh juga taburkan baby powder atau buat bulatan gunakan chalk. Semut tak lintas atas serbukni sebab kedua2 bahan ni mengandungi "talc" sejenis chemical.

Petua diatas cuma menghalau semut bukannya membunuh.

Check keliling rumah or mungkin dalam rumah esp bawah2 pasu, tempat2 sempit, dalam store untuk tempat sarang semut. Hapuskan sarang semut. Jangan guna Ridsect coz mahal tak cukup satu can. Beli racun serangga kat hardware nama MAPA Malathion. Kena beli botol spray, cuma guna sukatan 2 penutup kecik dan campurkan air 1 litre. Murah dan jimat. Tapi semut tak mati instantly macam guna Ridsect...dlm 5 min baru semut mati. Cecair warna putih dan berbau kuat, tak sesuai untuk dalam rumah. Racun ni juga boleh digunakan untuk penyakit2 pada pokok2 bunga.

Boleh buat racun semut sendiri. Campurkan boric asid(Borax) beli kat hardware dan syrup manis. Letak bersebelahan laluan semut dan jangan merentas laluan semut..maksudnya menghalang semut. Jangan dibunuh semut sebab tujuannya supaya semut akan makan dan bawak balik racun manisan ni balik ke sarangnya. Semut ni bagi queen,askar2,anak2 dia makan, so..semua koloni semut akan mati. Manisan racun ni merosakkan sistem penghadaman semut.

Pencuci kaca (window cleaner) mengandungi ammonia dan dicampurkan dgn air sabun juga boleh digunakan utk membunuh semut.

Tumbuk lada hitam, cili padi, bawang putih dan campurkan sedikit air juga racun serangga bahan semulajadi yg selamat digunakan.

Mungkin rumah kita bersih tapi sarang semut asal dari rumah jiran. Tak dapek den nak nolong!!!

Selamat mencuba. Ciao.
aishah_asa
wow byknye petua.. thanks monfish...
mas_putih
QUOTE(fsyukri @ May 26 2008, 09:16 AM) *
QUOTE(aishah_asa @ May 25 2008, 04:27 PM) *
QUOTE(fsyukri @ May 25 2008, 04:11 PM) *
gunekan CNI Co-Go.


Co-Go ni spray kan? aku penah guna ni utk bunuh lipas kat rumah mak aku dulu.. tapi kalau nak halau semut dlm mineral pot, cam x sesuai jer guna produk ni..


sembur kat area tertentu je...kesan die yang akan memanggil cik mut ni.



guna Co-Go utk semut mcm x berkesan jer..tp guna utk lipas mmg puas hati sesangat..
mas sembur kt lubang2 & tempat yg disyaki ade lipas..
dr sebesar2 lipas hingga yg sekecik2 nya..mati..x tau dtg dr mana..
sembur sekali jer..tp seminggu gak ler asyik sapu bangkai lipas.. good.gif
fsyukri
QUOTE(mas_putih @ May 27 2008, 11:35 AM) *
QUOTE(fsyukri @ May 26 2008, 09:16 AM) *
QUOTE(aishah_asa @ May 25 2008, 04:27 PM) *
QUOTE(fsyukri @ May 25 2008, 04:11 PM) *
gunekan CNI Co-Go.


Co-Go ni spray kan? aku penah guna ni utk bunuh lipas kat rumah mak aku dulu.. tapi kalau nak halau semut dlm mineral pot, cam x sesuai jer guna produk ni..


sembur kat area tertentu je...kesan die yang akan memanggil cik mut ni.



guna Co-Go utk semut mcm x berkesan jer..tp guna utk lipas mmg puas hati sesangat..
mas sembur kt lubang2 & tempat yg disyaki ade lipas..
dr sebesar2 lipas hingga yg sekecik2 nya..mati..x tau dtg dr mana..
sembur sekali jer..tp seminggu gak ler asyik sapu bangkai lipas.. good.gif


actually, Co-Go ni untuk smua serangga yang merayap...
tp, mmg kalau lipas, pueh hati r.
yosh
QUOTE(MonFish Fanatic @ May 27 2008, 12:18 AM) *
Assalamualaikum,

Untuk menghapuskan semut 100%...susah, tapi nak kurangkan semut...boleh.

Petua taburkan cengkih atau kulit kayu manis dlm balang gula memang berkesan.
Semut memang suka tempat air bertakung sebab semut pun minum air. Untuk balang air cuma boleh letakkan atas pinggan besar berisi air. Bau dari daun "pudina" pun boleh menghalau semut.

Cuba lapkan meja, kaki meja, sinki dan segala meja2 kat dapur dengan Cuka beberapa kali dlm sehari. Bau kuat akan hilang 30 min tapi kesannya masih ada dan semut tak suka dan dgn cuka. Sambil lap....cuka juga membunuh kuman2.

Boleh juga taburkan baby powder atau buat bulatan gunakan chalk. Semut tak lintas atas serbukni sebab kedua2 bahan ni mengandungi "talc" sejenis chemical.

Petua diatas cuma menghalau semut bukannya membunuh.

Check keliling rumah or mungkin dalam rumah esp bawah2 pasu, tempat2 sempit, dalam store untuk tempat sarang semut. Hapuskan sarang semut. Jangan guna Ridsect coz mahal tak cukup satu can. Beli racun serangga kat hardware nama MAPA Malathion. Kena beli botol spray, cuma guna sukatan 2 penutup kecik dan campurkan air 1 litre. Murah dan jimat. Tapi semut tak mati instantly macam guna Ridsect...dlm 5 min baru semut mati. Cecair warna putih dan berbau kuat, tak sesuai untuk dalam rumah. Racun ni juga boleh digunakan untuk penyakit2 pada pokok2 bunga.

Boleh buat racun semut sendiri. Campurkan boric asid(Borax) beli kat hardware dan syrup manis. Letak bersebelahan laluan semut dan jangan merentas laluan semut..maksudnya menghalang semut. Jangan dibunuh semut sebab tujuannya supaya semut akan makan dan bawak balik racun manisan ni balik ke sarangnya. Semut ni bagi queen,askar2,anak2 dia makan, so..semua koloni semut akan mati. Manisan racun ni merosakkan sistem penghadaman semut.

Pencuci kaca (window cleaner) mengandungi ammonia dan dicampurkan dgn air sabun juga boleh digunakan utk membunuh semut.

Tumbuk lada hitam, cili padi, bawang putih dan campurkan sedikit air juga racun serangga bahan semulajadi yg selamat digunakan.

Mungkin rumah kita bersih tapi sarang semut asal dari rumah jiran. Tak dapek den nak nolong!!!

Selamat mencuba. Ciao.


Fuh... cayala... lps ni blh la bukak kelas semut..... sure ramai yg nak register.. good.gif
MonFish Fanatic
QUOTE(yosh @ May 27 2008, 08:12 PM) *
QUOTE(MonFish Fanatic @ May 27 2008, 12:18 AM) *


Selamat mencuba. Ciao.


Fuh... cayala... lps ni blh la bukak kelas semut..... sure ramai yg nak register.. good.gif



Assalamualaikum,

Takyah le bukak kelas.....MonFish bukanla pandai sangat, cuma nak share ilmu yg seciput ni sebab MF pernah mengalami masaalah yg sama suatu ketika dulu . MF studied, cari info pasal semut and I've tested it.

Oh ya....cuka ada bermacam jenis eg. Apple Cider Vinegar....untuk kesihatan, Wine Vinegar....omputih guna utk memasak,
dan macam2 lagi. Cuka yg dimaksudkan ialah Distilled Vinegar...ia cecair tanpa warna dan berbau kuat. Guna yg pekat utk semburkan kat atas simen, pintu dan dinding2 dan kat luar. Utk lap2 kat meja, sinki guna campuran 50:50 cuka dgn air.
Jangan sembur pada lantai Marmar....rosak marmar.

Semut mengunakan deria bau utk mencari makanan. Teori disebalik guna cengkih, kulit kayu manis, pudina, talc.....ia merosakkan sistem deria bau semut.....sebab tu semut takut!!!!

Kalau nak senang...panggil pest control Rentokil....tapi mahei la pulok!!!

Adios amigo.
katok_cun
QUOTE(MonFish Fanatic @ May 27 2008, 12:18 AM) *
Assalamualaikum,

Untuk menghapuskan semut 100%...susah, tapi nak kurangkan semut...boleh.

Petua taburkan cengkih atau kulit kayu manis dlm balang gula memang berkesan.
Semut memang suka tempat air bertakung sebab semut pun minum air. Untuk balang air cuma boleh letakkan atas pinggan besar berisi air. Bau dari daun "pudina" pun boleh menghalau semut.

Cuba lapkan meja, kaki meja, sinki dan segala meja2 kat dapur dengan Cuka beberapa kali dlm sehari. Bau kuat akan hilang 30 min tapi kesannya masih ada dan semut tak suka dan dgn cuka. Sambil lap....cuka juga membunuh kuman2.

Boleh juga taburkan baby powder atau buat bulatan gunakan chalk. Semut tak lintas atas serbukni sebab kedua2 bahan ni mengandungi "talc" sejenis chemical.

Petua diatas cuma menghalau semut bukannya membunuh.

Check keliling rumah or mungkin dalam rumah esp bawah2 pasu, tempat2 sempit, dalam store untuk tempat sarang semut. Hapuskan sarang semut. Jangan guna Ridsect coz mahal tak cukup satu can. Beli racun serangga kat hardware nama MAPA Malathion. Kena beli botol spray, cuma guna sukatan 2 penutup kecik dan campurkan air 1 litre. Murah dan jimat. Tapi semut tak mati instantly macam guna Ridsect...dlm 5 min baru semut mati. Cecair warna putih dan berbau kuat, tak sesuai untuk dalam rumah. Racun ni juga boleh digunakan untuk penyakit2 pada pokok2 bunga.

Boleh buat racun semut sendiri. Campurkan boric asid(Borax) beli kat hardware dan syrup manis. Letak bersebelahan laluan semut dan jangan merentas laluan semut..maksudnya menghalang semut. Jangan dibunuh semut sebab tujuannya supaya semut akan makan dan bawak balik racun manisan ni balik ke sarangnya. Semut ni bagi queen,askar2,anak2 dia makan, so..semua koloni semut akan mati. Manisan racun ni merosakkan sistem penghadaman semut.

Pencuci kaca (window cleaner) mengandungi ammonia dan dicampurkan dgn air sabun juga boleh digunakan utk membunuh semut.

Tumbuk lada hitam, cili padi, bawang putih dan campurkan sedikit air juga racun serangga bahan semulajadi yg selamat digunakan.

Mungkin rumah kita bersih tapi sarang semut asal dari rumah jiran. Tak dapek den nak nolong!!!

Selamat mencuba. Ciao.


berkesan tuk semua jenis semut ke?
umah aku tu semut api byk tul...benggang aku...
lantai bersimen pn derang leh korek...
xpahm aku..mcm2 da gune..xmau gak ilang2...

MonFish Fanatic
QUOTE(katok_cun @ May 28 2008, 11:18 AM) *
QUOTE(MonFish Fanatic @ May 27 2008, 12:18 AM) *
Assalamualaikum,

Untuk menghapuskan semut 100%...susah, tapi nak kurangkan semut...boleh.

Petua taburkan cengkih atau kulit kayu manis dlm balang gula memang berkesan.
Semut memang suka tempat air bertakung sebab semut pun minum air. Untuk balang air cuma boleh letakkan atas pinggan besar berisi air. Bau dari daun "pudina" pun boleh menghalau semut.

Cuba lapkan meja, kaki meja, sinki dan segala meja2 kat dapur dengan Cuka beberapa kali dlm sehari. Bau kuat akan hilang 30 min tapi kesannya masih ada dan semut tak suka dan dgn cuka. Sambil lap....cuka juga membunuh kuman2.

Boleh juga taburkan baby powder atau buat bulatan gunakan chalk. Semut tak lintas atas serbukni sebab kedua2 bahan ni mengandungi "talc" sejenis chemical.

Petua diatas cuma menghalau semut bukannya membunuh.

Check keliling rumah or mungkin dalam rumah esp bawah2 pasu, tempat2 sempit, dalam store untuk tempat sarang semut. Hapuskan sarang semut. Jangan guna Ridsect coz mahal tak cukup satu can. Beli racun serangga kat hardware nama MAPA Malathion. Kena beli botol spray, cuma guna sukatan 2 penutup kecik dan campurkan air 1 litre. Murah dan jimat. Tapi semut tak mati instantly macam guna Ridsect...dlm 5 min baru semut mati. Cecair warna putih dan berbau kuat, tak sesuai untuk dalam rumah. Racun ni juga boleh digunakan untuk penyakit2 pada pokok2 bunga.

Boleh buat racun semut sendiri. Campurkan boric asid(Borax) beli kat hardware dan syrup manis. Letak bersebelahan laluan semut dan jangan merentas laluan semut..maksudnya menghalang semut. Jangan dibunuh semut sebab tujuannya supaya semut akan makan dan bawak balik racun manisan ni balik ke sarangnya. Semut ni bagi queen,askar2,anak2 dia makan, so..semua koloni semut akan mati. Manisan racun ni merosakkan sistem penghadaman semut.

Pencuci kaca (window cleaner) mengandungi ammonia dan dicampurkan dgn air sabun juga boleh digunakan utk membunuh semut.

Tumbuk lada hitam, cili padi, bawang putih dan campurkan sedikit air juga racun serangga bahan semulajadi yg selamat digunakan.

Mungkin rumah kita bersih tapi sarang semut asal dari rumah jiran. Tak dapek den nak nolong!!!

Selamat mencuba. Ciao.


berkesan tuk semua jenis semut ke?
umah aku tu semut api byk tul...benggang aku...
lantai bersimen pn derang leh korek...
xpahm aku..mcm2 da gune..xmau gak ilang2...



Assalamualaikum KC,

Sorry for my late reply. Actually MF nak attachkan gambar ubat MAPA MALATHION kat sini tapi ada problem camera so tak jadi. Ubat racun ni dalam botol kaca jenis cecair putih concentrated....so kena campur dgn air biasa ikut sukatan.

Memang semut ada banyak jenis so kita kena buat trial and error....barula tau. Dah tryke petua kat atas?? MF tak pernah experience semut api dalam rumah...bahaya oooo coz ada kids. Tapi kat luar rumah pernah semburkan dgn racun Malathion ni, memang mati semut2 api malah untuk anai2 pun boleh. Disebabkan bau ubat tu kuat, MF tak pernah sembur dalam rumah melainkan takde jalan lain dan terpaksa tapi kat kampung pernah sembur ubat ni dalam rumah coz anai2. Kalau tak silap, pest control pun guna ubatni.

Petua taburkan bedak talcum baby atau kapur untuk jauhkan semut dan semburkan dgn air sabun bagi membunuh kebanyakan semut berkesan....semut kecik dan medium size!! Tak taula korang pernah cuba tak....berkesan ke??

Kalau takleh jugak, KC terpaksala sediakan duit dan panggil Pest Control.

Ciao.


This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.