Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Selalu Ngantuk Dan Penat
Mesra.net Forum > UMUM > Info Petua & Kesihatan
Pages: 1, 2
siti salmah
Aku ni pi keje selalu rase ngantuk dan penat
tatau la nape?
biase lepas makan sarapan pagi...lepas tu buat keje..
pas tu dalam pukul 11 pg, dah start rase ngantuk
nak kate..aku bekfes pon cam org lain gak...nasi lemak..nasi goreng
tak der la heavy sgt..tp keep on rase ngantuk...terase mata ni berat ajek..
nape ek???camne nak atasi nye yek?

aku klu boleh..tiap2 hari nak bangun awal pagi....pukul 6 pagi, lepas tu tido dlm pukul 12.00 mlm..paling lewat kol 1
siang2 nak bertenaga sentiasa dan ceria....

ade sape2 ade cadangan, opinion atau petua untuk sentiasa bertenaga dan tanak rasa ngantuk dan letih?
masmot
mungkin kena setiap 10 min bangun buat streching sikit.buat ilang ngantuk dan bosan.selain tu,badan pun takleh nak duduk je.kena kasik gerak2 sikit.

ataupun amalkan makan B kompleks setiap malam/awal pagi before breakfast. B kompleks bukan mahal.kalo gi farmasi, jangan tgk kat rak yang ada brand, gi mintak terus kat kaunter, mintak for generic b complex, yang farmasi repack balik.dalam rm3-4 boleh dapat 50 biji.

sekianlah adanya
EidaBird
jgn duk terlalu lama...

10 min tu bangunla wat amik kertas ke..g toilet ke

cara tu bole hilangkan ngtk
warmaster
huhu..nih bangon pg semayang subuh x?mesti bnyk ank2 setan main kt bulu mata tuh. =.=!
sophea
badan banyak toksin kot???
Hariz_KooL
tabiat tidur sememangnya boleh mengubah cara hidup seseorang.

ada beberapa faktor punca keletihan:-

-kurang tidur
-terlebih tidur
-penyakit
-gangguan psikologi spt stress
-kurang bersenam

rekomen:-

-sy cadangkan lebih baik awk tidur lebih awal selepas Isyak dlm pukul 9pm sbb nak kene bangun awal 6am besoknya. dptkan tidur secukupnya (tidur optimum antara 7-8 jam) & betul2 fit (cergas) semasa kerja & berikan lebih tumpuan .
-jgn terlebih tidur pulak. Prof Diraja Ungku Aziz penah berkata, orang yg tidur lebih dpd 8 jam tu orang yg pemalas.
-jangan tinggalkan sarapan pagi sebelum pegi keje sbb inilah sumber tenaga & pemikiran
-tidur sebentar pd waktu tengahhari. Nabi Muhammad SAW penah sarankan tidur sebentar antara 15-20 minit pd waktu tengahhari sbb ia bukan perbuatan yg keji. Saintis mendapati tidur tengahhari, mampu membuatkan seseorang tu cergas bekerja pd sebelah petangnya sbb pusingan biologi manusia memasuki fasa dikenali sbg a midafternoon quiescent phase atau a secondary sleep gate. Tubuh badan manusia seolah2 spt jam mekanikal yg kehabisan tenaga & menunggu utk diputarkan semula. Tidur sekejap menjamin produktiviti kerja pd sebelah petangnya.
-bersenam skurang2nya selama 30-60 minit dlm 3 kali seminggu
mayliena
Boleh cuba produk Jus Kurma Formula Genius, Insyallah ia boleh membantu memberi tenaga dan hilang rasa penat dan stress.
riyana
banyak bersenam ngan minum air
fsyukri
minumlah CNI Tongkat Ali...hahahaha
kenchana
minum bidadari..... biggrin.gif
spurs
amalkan gaya hidup sihat...senam jgn tinggal...mkn on time...minum air ksg byk2.

kalau nak supplement or herbs, saya cdgkan minumlah kopi radix...baik utk laki dan wanita...100% produk islam.
Pakcik_Kordi
ngantuk biasanya kurangoksigen..
fsyukri
QUOTE(Pakcik_Kordi @ Jul 22 2008, 04:26 AM) *
ngantuk biasanya kurangoksigen..


kene makan oksigen byk2 ek?
syima
maybe ur diet is bad and u are not active..
cermin
kalau aku bukak buku sekolah, terus aku ngantuk uhuk uhuk
fsyukri
aku plak, asal ngadap tenet, ngantuk..
nasib baik ade CNI Mocha Ginseng.
anezta
kurang oksigen.. yap betul.
lagi satu badan byk angin (aku x tahu beza angin & oksigen) myabe angin yg dimaksudkan angin yg x baik..
amalkan makan herba tuju angin selain cuba tidur 8 jam sehari .
fsyukri
QUOTE(anezta @ Aug 1 2008, 12:59 AM) *
kurang oksigen.. yap betul.
lagi satu badan byk angin (aku x tahu beza angin & oksigen) myabe angin yg dimaksudkan angin yg x baik..
amalkan makan herba tuju angin selain cuba tidur 8 jam sehari .


minum air halia r ok..
yushida03
bawak2 la bereksesais.
mas_putih
Makan ubat cacing 6 bln sekali...
yushida03
QUOTE(mas_putih @ Aug 1 2008, 10:03 AM) *
Makan ubat cacing 6 bln sekali...

ni petua betul ker ni.. unsure.gif
butikbonda
salam..

try amik suplemen. sy mkn jelly gamat. sihat btenaga selain dari awet muda!!
ada byk jenama di pasaran cam luxor, gamat healing yg glamer tuh

Visit My Website
mas_putih
QUOTE(yushida03 @ Aug 1 2008, 12:09 PM) *
QUOTE(mas_putih @ Aug 1 2008, 10:03 AM) *
Makan ubat cacing 6 bln sekali...

ni petua betul ker ni.. unsure.gif



betul ni...pernah terbaca dr sumber mana ntah..
6 bln sekali mkn ubat cacing...
x semestinya kanak2 jer ada cacing..
org dewasa pun ada gak..nak2 yg selalu mkn kt luar yg x tau tahap kebersihannya..
cacing dlm badan akan mkn zat makanan yg kita mkn..
akibatnya zat x smpi ke badan kita..
kita jadi lesu, letih n ada lg la kesan2 dia...tp lupa la... rolleyes.gif
MonFish Fanatic
QUOTE(siti salmah @ Jul 10 2008, 11:23 AM) *
Aku ni pi keje selalu rase ngantuk dan penat
tatau la nape?
biase lepas makan sarapan pagi...lepas tu buat keje..
pas tu dalam pukul 11 pg, dah start rase ngantuk
nak kate..aku bekfes pon cam org lain gak...nasi lemak..nasi goreng
tak der la heavy sgt..tp keep on rase ngantuk...terase mata ni berat ajek..
nape ek???camne nak atasi nye yek?

aku klu boleh..tiap2 hari nak bangun awal pagi....pukul 6 pagi, lepas tu tido dlm pukul 12.00 mlm..paling lewat kol 1
siang2 nak bertenaga sentiasa dan ceria....

ade sape2 ade cadangan, opinion atau petua untuk sentiasa bertenaga dan tanak rasa ngantuk dan letih?


Assalamualaikum,

Letih & Ngantok........" TIDOR AWAL DAN JANGAN KERAP BERPROJEK " baru ada tenaga he!he!he!

Okay serius.....had masa tidor bergantung pada umur...umur muda lagi perlukan masa tidor yg lama. Pada kebiasaannya had masa tidor adalah 8 jam dan berkurangan apabila umur meningkat. Lepas makan abt 2100 hrs or latest 2200 hrs mesti masuk tidor. Bangun jam 0600 hrs dah ada 8-9 jam waktu tidor.

Breakfast jangan makan nasi lemak or too heavy breakfast. Nasi lemak or minum air kelapa membuat badan jadi letih dan lesu...so jadi mengantuk. Makan roti, cereal, oats, honey adala baik dan memberi tenaga. Try minum kopi ginseng, air glucolin or any drinks yg memberi tenaga. Certain makanan dan minuman membuatkan kita ngantuk.

Kadang2 kerja asyik mengadap computer or baca buku membuatkan kita ngantuk. Relaxs kejap, basuh muka dan buat light exercise.

Kadangkala kita tak sedar yg diri kita "stress" dan mengalami "depression".

Symtom2 Depression adalah:
Kurang bermaya, terasa boring dalam hidup, badan keletihan/lesu, sukar tidor atau asyik nak tidor, jarang bergaul, kurang selera makan atau kerap makan, minat sex kurang, sembelit, hilang konsentrasi, menangis tak semena2, rasa bersalah yg keterlaluan, sakit2 badan...pening2 tanpa sebab2 penyakit, hilang mood.

Punca2 Depression adalah:
Gagal dalam pekerjaan, rumahtangga atau persahabatan, kematian org dikasihi, kehilangan kerja, rumah atau wang, pertukaran kerja atau bertukar tempat kerja baru, Surgeri, apabila wanita mula nak menopause, pengambilan dadah dan macam2 lagi.

Hanya Siti yg dapat menilai punca mengapa Siti mengantuk dan letih. Dari symtom2 depression...memang Siti ada mengalaminya. Siti kena perbetulkan punca masaalah sebenar baru rasa ngantuk dan letih akan hilang. Banyakkan bergaul dgn rakan2, bersenam dihari minggu, sentiasa ceria, eat healthy diet. Tidor cepat dan jangan banyak berfikir....nanti susah nak tidor!!!. Apa yg lepas...biarkan, mulakan dgn semangat baru!!!

Ingatkan Allah selalu and live a happy life.

Ciao.

]v[onFish Fanatic

domesticgoddessnot
aku pulak, tak ngantuk2. tak leh tido ada le.
MonFish Fanatic
QUOTE(domesticgoddessnot @ Aug 2 2008, 11:25 AM) *
aku pulak, tak ngantuk2. tak leh tido ada le.


Assalamualaikum,

Tak ngantuk2...tak leh tido. Senang aje " HARI2 BOLE PROJEK" Mesti letih dan lesu sooo senang tidor. Fuyoo!!!...power, tak letih ke!!! ha!ha!ha! Susah2 apply kerja jadik "jaga" mesti ngantuk punyer....j/k.

Seriously...takleh tidor pun suatu penyakit jugak dipanggil Insomnia. Antara sebab2 adala stress dan depression.
Stress disebabkan tekanan kerja, masaalah rumahtangga, worry too much, suasana tempat tidor tak selesa, berubah waktu tidor, dll....menyebabkan sukar nak tidor. Jangan makan terlalu banyak or buat exercise sebelum tidor. Jangan minum kopi ( caffein) or nicotine menyebabkan sukar tidor.

Insomnia boleh menjejaskan prestasi kerja, ability kita utk berfikir, mental jadi slow...lambat tindakbalas, kesihatan terganggu, badan letih dan kalau di biarkan, soon you will collapse. Jumpa doctor, biasanya diberi sleeping pills ie. diazepam. Ia adalah controlled drugs so kena dapat doctor's prescriptions.

Jangan buat tak kisah kalau susah tidor...see a doctor.... okay.

Ciao.

]v[onFish Fanatic
fsyukri
hari2 projek asalkan amalkan CNI Kopi Tongkat Ali.
sudutgamat
disyorkan Gamat Healin Gamogen. Sejenis suplimen kesihatan yg diperkayakan dgn klorela, omega-3, beta-karotena, vitamin B complexs, vitamin E, asid amino dan zat2 galian yg. berkesan dlm melawan process penuaan, kanser, menghilangkan tekanan, memperkuatkan sistem imunisasi, meningkatkan fungsi peparu dan jantung serta mengatasi keletihan badan.
ainmanje
QUOTE(siti salmah @ Jul 10 2008, 11:23 AM) *
Aku ni pi keje selalu rase ngantuk dan penat
tatau la nape?
biase lepas makan sarapan pagi...lepas tu buat keje..
pas tu dalam pukul 11 pg, dah start rase ngantuk
nak kate..aku bekfes pon cam org lain gak...nasi lemak..nasi goreng
tak der la heavy sgt..tp keep on rase ngantuk...terase mata ni berat ajek..
nape ek???camne nak atasi nye yek?

aku klu boleh..tiap2 hari nak bangun awal pagi....pukul 6 pagi, lepas tu tido dlm pukul 12.00 mlm..paling lewat kol 1
siang2 nak bertenaga sentiasa dan ceria....

ade sape2 ade cadangan, opinion atau petua untuk sentiasa bertenaga dan tanak rasa ngantuk dan letih?


hai assalammmualaikum.........

anda boleh cuma minum RED GUARA CAFE gerenti anda akan sentiasa rasa segar dan tidak lagi mengantuk di waktu kerja...
actually sebelom ni saya pon menghadapi masalah yang sama macam anda... tapi sejak ada RGC saya bertambah bertenaga...


RED GUARA CAFE BERFUNGSI SEBAGAI :

1. Berguna semasa puasa untuk menahan lapar

2. Sebagai penahan lapar (Membantu menurunkan berat badan berlebihan)

3. Membuang air dan lemak berlebihan dalam badan

4. Mengatasi kelesuan dan tenaga seksual

5. Membekalkan tenaga berpanjangan

6. Mengatasi dan membantu pencernaan dalam sistem usus badan (mampu mengawal/mengubat penyakit cirit birit)

7. Membantu merawat NEURALGIA (Sakit urat/saraf) dan kesakitan ringan

8. Memudahkan pernafasan (boleh membantu merawat asma/lelah)

9. Membantu mengurangkan Sindrom sebelum datang haid (PMS)

10. Menguatkan otot jantung

11. Mengurangkan atau menghilangkan demam

12. Mencegah jangkitan kuman

13. Membantu mencairkan darah beku dalam salur darah

14. Sebagai anti-oksida membantutkan sel2 kanser dalam organ badan.





jika anda berminat dan ingin mencuba ----->>>>> http://produkdcl.biz atau ainmanje@yahoo.com
nlizak
try la gelang magnetic Edymium ( yg AC Mizal jadi duta tu), saya dah cuba... alhamdulillah angin2 dlm badan kuar..asik nak kentut jee good.gif elok yg malas nak makan ubat2 nie..
nak cuba... boleh hubungi saya, YM: nlizak or PM je saya..

aneesa
QUOTE(siti salmah @ Jul 10 2008, 11:23 AM) *
Aku ni pi keje selalu rase ngantuk dan penat
tatau la nape?
biase lepas makan sarapan pagi...lepas tu buat keje..
pas tu dalam pukul 11 pg, dah start rase ngantuk
nak kate..aku bekfes pon cam org lain gak...nasi lemak..nasi goreng
tak der la heavy sgt..tp keep on rase ngantuk...terase mata ni berat ajek..
nape ek???camne nak atasi nye yek?

aku klu boleh..tiap2 hari nak bangun awal pagi....pukul 6 pagi, lepas tu tido dlm pukul 12.00 mlm..paling lewat kol 1
siang2 nak bertenaga sentiasa dan ceria....

ade sape2 ade cadangan, opinion atau petua untuk sentiasa bertenaga dan tanak rasa ngantuk dan letih?


den syorkan cuba try amalkan minum susu alpha lipid...bagus sangat utk hilangkan keletihan dan utk cergaskan badan serta cerdaskan otak kita..betul..den dah amalkan....
bayangkan den minum susu alpha lipid ni sejak puasa ni..time sahur den minum susu ni ngan air suam dan kuma jer...
boleh lagi naik train g keja dan time balik tu berebut-rebut lak naik train...takde lak rasa letih....muka pun jadi berseri dan awet muda
xjukie
badan kalo jrg beriadah dan bersukan mmg lesu, x bermaya n cpt ngantuk.
Makan/minum la produk ape2 pon tp x cukup bertahan mcm org lepas beriadah/bersukan.
shb
nak elakkan badan lesu

-selalu exercise
-jaga makan..eat healthy
-detox..lesu mungkin sebab byk toksin dlm badan
-tidur yg nyenyak (kalau 8 jam tido tapi tak nyenyak/tak quality tak guna juga)

Amin Fadzlan
Assalaamu...

Wahai Si Pembuka Topik, Puan Siti Salmah yang dihormati lagi disegani.

Amalkanlah Zikir Asma U'l Husna "YA QAWIYYUL MATIN" setiap hari minima 1000x atau sebanyak mana yang termampu. Eloklah dimulai dengan bacaan Al-Fatihah 1x dan Selawat 1x, & disudahi dengan Alhamdulillaah, Amiin.

YA QAWIY = MAHA KUAT, YA MATIN = MAHA SEMPURNA KEKUATAN

Amalan2 ini, kita kena Ikhlas, Yakin & Istiqomah (berterusan pengamalannya) , barulah (Insya Allah) akan dapat merasai keberkesanannya & kelainannya pada tubuh badan kita. Rasa lebih cergas, fit & kuat dari previous time.

Hamba ada terbaca, bahawa sesungguhnya, amalan2 dengan terapi Zikir2, Doa2, Wirid2 & Bacaan Ayat2 Suci Al-Quranul Karim, membantu proses penyembuhan diri kita (baik rohani mahu pun jasmani) sehingga ke tahap 63%! Baki selebihnya itu (37%) adalah dari sumber2 lain, seperti ubat2, vitamin2, supplements2, pemakanan, tidur, senaman dll. Bahkan tidak mustahil, malah terdapat banyak juga kes2 yang melibatkan penggunaan Amalan2 seperti di atas, berupaya deliver a 100% Healing to ourself.

Wassalaamu...
sudutgamat
salam,

disyorkan Gamat Healin Gamogen.
taffeta
saya sebelum minum herbalife..memang selalu letih dan mengantuk.alhamdulillah 2 minggu makan herbalife,badan cergas dan tak mengantuk..email kepada saya untuk info lanjut.
PakTua
Salam. PakTua syorkan sesiapa yang ada masalah kesihatan cubalah contact sifu PakTua, Dr. Sham . websitenya :
smile.gif http://bioenergyhealing.webs.com

InsyaAllah beliau boleh menolong. Banyak sangat dah jasanya tu....
syima
QUOTE(siti salmah @ Jul 10 2008, 11:23 AM) *
Aku ni pi keje selalu rase ngantuk dan penat
tatau la nape?
biase lepas makan sarapan pagi...lepas tu buat keje..
pas tu dalam pukul 11 pg, dah start rase ngantuk
nak kate..aku bekfes pon cam org lain gak...nasi lemak..nasi goreng
tak der la heavy sgt..tp keep on rase ngantuk...terase mata ni berat ajek..
nape ek???camne nak atasi nye yek?

aku klu boleh..tiap2 hari nak bangun awal pagi....pukul 6 pagi, lepas tu tido dlm pukul 12.00 mlm..paling lewat kol 1
siang2 nak bertenaga sentiasa dan ceria....

ade sape2 ade cadangan, opinion atau petua untuk sentiasa bertenaga dan tanak rasa ngantuk dan letih?



mmg a ngantuk
sebab ko tido 6 jam je
kena tido at least 8 jam
ApoKalypse
QUOTE(syima @ Jan 9 2009, 11:32 PM) *
mmg a ngantuk
sebab ko tido 6 jam je
kena tido at least 8 jam


erm bukan ke utk dewasa mmg 6 jam je? atau aku yg silap ek? huh.gif
fsyukri
QUOTE(ApoKalypse @ Jan 11 2009, 09:24 PM) *
QUOTE(syima @ Jan 9 2009, 11:32 PM) *
mmg a ngantuk
sebab ko tido 6 jam je
kena tido at least 8 jam


erm bukan ke utk dewasa mmg 6 jam je? atau aku yg silap ek? huh.gif


aku yg silap
syima
QUOTE(ApoKalypse @ Jan 11 2009, 09:24 PM) *
QUOTE(syima @ Jan 9 2009, 11:32 PM) *
mmg a ngantuk
sebab ko tido 6 jam je
kena tido at least 8 jam


erm bukan ke utk dewasa mmg 6 jam je? atau aku yg silap ek? huh.gif


uish
tak lah
dewasa ni lagi stress mungkin kena tido sampai 10 jam

tapi 8 jam tido adalah tido yang paling nyenyak

jangan tido kurang dari tuh

if u tido siang, umpama u cut half of the sleep..
usually malam u tido 8 jam.. tapi kalu u tido siang, i mean setengah orang kerja shift kan.. tido siang.. umpama macam 4 jam..
neomorpheus
Ada beberapa kemungkinan.
- Tak cukup rehat
- Pengaliran darah and oksigen kurang
- Badan banyak toksik
- Organ hati mula bermasalah
TRANSFER FACTOR
QUOTE(neomorpheus @ Feb 7 2009, 11:44 PM) *
Ada beberapa kemungkinan.
- Tak cukup rehat
- Pengaliran darah and oksigen kurang
- Badan banyak toksik
- Organ hati mula bermasalah


Hi... cuba pertimbangkan guna produk ni. Transfer Factor Advance dan Riovida. check kat internet apa kelebihannya dalam membantu masalah awak. kalau awak sentiasa kena demam dan selsema, produk di atas adalah jawapanya. semua penyakit b erpunca dari sistem imun yang lemah. sistem imun badan yang lemah tidak mampu melawan virus yang telah menceroboh masuk dalam badan kita. RAWATAN TERBAIK ADALAH RAWATAN DARIPADA SISTEM IMUN KITA
neomorpheus
QUOTE(TRANSFER FACTOR @ Feb 8 2009, 12:12 AM) *
QUOTE(neomorpheus @ Feb 7 2009, 11:44 PM) *
Ada beberapa kemungkinan.
- Tak cukup rehat
- Pengaliran darah and oksigen kurang
- Badan banyak toksik
- Organ hati mula bermasalah


Hi... cuba pertimbangkan guna produk ni. Transfer Factor Advance dan Riovida. check kat internet apa kelebihannya dalam membantu masalah awak. kalau awak sentiasa kena demam dan selsema, produk di atas adalah jawapanya. semua penyakit b erpunca dari sistem imun yang lemah. sistem imun badan yang lemah tidak mampu melawan virus yang telah menceroboh masuk dalam badan kita. RAWATAN TERBAIK ADALAH RAWATAN DARIPADA SISTEM IMUN KITA


Dude, bukan semua masalah berkaitan dgn immune system. Imun adalah hanya sebahagian drp apa yg badan kita perlukan. Our body cells need enough nutrients, adequate oxygen intake, detoxification and health regulation (immune falls in this category)
TRANSFER FACTOR
QUOTE(neomorpheus @ Feb 8 2009, 01:31 AM) *
QUOTE(TRANSFER FACTOR @ Feb 8 2009, 12:12 AM) *
QUOTE(neomorpheus @ Feb 7 2009, 11:44 PM) *
Ada beberapa kemungkinan.
- Tak cukup rehat
- Pengaliran darah and oksigen kurang
- Badan banyak toksik
- Organ hati mula bermasalah


Hi... cuba pertimbangkan guna produk ni. Transfer Factor Advance dan Riovida. check kat internet apa kelebihannya dalam membantu masalah awak. kalau awak sentiasa kena demam dan selsema, produk di atas adalah jawapanya. semua penyakit b erpunca dari sistem imun yang lemah. sistem imun badan yang lemah tidak mampu melawan virus yang telah menceroboh masuk dalam badan kita. RAWATAN TERBAIK ADALAH RAWATAN DARIPADA SISTEM IMUN KITA


Dude, bukan semua masalah berkaitan dgn immune system. Imun adalah hanya sebahagian drp apa yg badan kita perlukan. Our body cells need enough nutrients, adequate oxygen intake, detoxification and health regulation (immune falls in this category)


hi dude too, kita tidak tahu apa yg menyebabkan dia rasa mengantuk dan penat selalu. bila badan kita penat, imun badan kita lemah. bila imun badan lemah, mudahlah kita jatuh sakit. Im not saying dia mengantuk dan penat selalu disebabkan oleh imun TAPI what happen if his or her body weak, it will reflect her healthy too. dan imun bukanlah sebahagian yg diperlukan oleh badan tapi ianya bahagian yg paling penting dalam pertahahanan badan kita.
shayrol
3 faktor utama kecergasan badan
  1. fizikal/jasmani - pastikan rehat cukup, makan dgn zat yang cukup, senaman yang cukup
  2. rohani - makanan roh atau jiwa iaitu ketenangan jiwa, zikir, beribadat, bermeditasi dsb.
  3. mental/psikologi - kalau kita rasa boring dgn sesutu benda tu memang ler ngantuk. Cuba buat benda yang korang suka macam bermain ke, ngumpat ke eh! silap bergossip ke, bak kata org.. benda2 yang seronok ler memang le tak ngantuk.

Kesimpulannya:

1. Jadikan benda boring kepada soronok. Macamana? Cuba tanya kengkawan kat sini.. hehe
2. Ada terbaca tentang coenzym Q10 sesuai utk org cepat letih (35 thn ke atas) kalu rasa umur dah lebih 35 bole le cuba.
syima
QUOTE(TRANSFER FACTOR @ Feb 8 2009, 09:49 AM) *
QUOTE(neomorpheus @ Feb 8 2009, 01:31 AM) *
QUOTE(TRANSFER FACTOR @ Feb 8 2009, 12:12 AM) *
QUOTE(neomorpheus @ Feb 7 2009, 11:44 PM) *
Ada beberapa kemungkinan.
- Tak cukup rehat
- Pengaliran darah and oksigen kurang
- Badan banyak toksik
- Organ hati mula bermasalah


Hi... cuba pertimbangkan guna produk ni. Transfer Factor Advance dan Riovida. check kat internet apa kelebihannya dalam membantu masalah awak. kalau awak sentiasa kena demam dan selsema, produk di atas adalah jawapanya. semua penyakit b erpunca dari sistem imun yang lemah. sistem imun badan yang lemah tidak mampu melawan virus yang telah menceroboh masuk dalam badan kita. RAWATAN TERBAIK ADALAH RAWATAN DARIPADA SISTEM IMUN KITA


Dude, bukan semua masalah berkaitan dgn immune system. Imun adalah hanya sebahagian drp apa yg badan kita perlukan. Our body cells need enough nutrients, adequate oxygen intake, detoxification and health regulation (immune falls in this category)


hi dude too, kita tidak tahu apa yg menyebabkan dia rasa mengantuk dan penat selalu. bila badan kita penat, imun badan kita lemah. bila imun badan lemah, mudahlah kita jatuh sakit. Im not saying dia mengantuk dan penat selalu disebabkan oleh imun TAPI what happen if his or her body weak, it will reflect her healthy too. dan imun bukanlah sebahagian yg diperlukan oleh badan tapi ianya bahagian yg paling penting dalam pertahahanan badan kita.




to have good immune system we have to rejuvenate and renew good quality cells
neomorpheus
QUOTE(TRANSFER FACTOR @ Feb 8 2009, 09:49 AM) *
hi dude too, kita tidak tahu apa yg menyebabkan dia rasa mengantuk dan penat selalu. bila badan kita penat, imun badan kita lemah. bila imun badan lemah, mudahlah kita jatuh sakit. Im not saying dia mengantuk dan penat selalu disebabkan oleh imun TAPI what happen if his or her body weak, it will reflect her healthy too. dan imun bukanlah sebahagian yg diperlukan oleh badan tapi ianya bahagian yg paling penting dalam pertahahanan badan kita.


Which is why you gotta see what makes him or her to feel lethargic yg mana on the points which i have mentioned previously. Example: problem with liver will disturb the immune system as it is one of the organs that contributes to the immune. What does a liver needs? Proper nutrients to the liver and to detox. No matter what you take, if u do not detox first, it's not going to be effective. Hadis nabi sendiri menyatakan segala punca penyakit berpunca dr perut. Perut -> usus. Kerana penyerapan nutrients berlaku di usus. So ibarat pinggan makanan yg kotor, tak kira letak makanan sebagus mana pun and semahal mana pun, kalo pinggan kotor pun tak guna jugak.
neomorpheus
QUOTE(shayrol @ Feb 8 2009, 09:47 PM) *
3 faktor utama kecergasan badan
  1. fizikal/jasmani - pastikan rehat cukup, makan dgn zat yang cukup, senaman yang cukup
  2. rohani - makanan roh atau jiwa iaitu ketenangan jiwa, zikir, beribadat, bermeditasi dsb.
  3. mental/psikologi - kalau kita rasa boring dgn sesutu benda tu memang ler ngantuk. Cuba buat benda yang korang suka macam bermain ke, ngumpat ke eh! silap bergossip ke, bak kata org.. benda2 yang seronok ler memang le tak ngantuk.

Kesimpulannya:

1. Jadikan benda boring kepada soronok. Macamana? Cuba tanya kengkawan kat sini.. hehe
2. Ada terbaca tentang coenzym Q10 sesuai utk org cepat letih (35 thn ke atas) kalu rasa umur dah lebih 35 bole le cuba.


Probiotic Co-enzyme Q-10 (CoQ10) is a powerful antioxidant (20 times more antioxidant activity). It promotes cellular energy and retain 3 times longer in body.
Kekurangan CoQ10 akan mengurangkan keupayaan jantung untuk melakukan kerjanya dan boleh mengakibatkan congestive heart failure (CHF). Cepat letih pun mungkin ada kena mengena dgn jantung jugak. So sbb tu mcm u cakap CoQ10 sesuai utk org cepat letih (35 thn ke atas).
syima
QUOTE(neomorpheus @ Feb 8 2009, 11:12 PM) *
QUOTE(shayrol @ Feb 8 2009, 09:47 PM) *
3 faktor utama kecergasan badan
  1. fizikal/jasmani - pastikan rehat cukup, makan dgn zat yang cukup, senaman yang cukup
  2. rohani - makanan roh atau jiwa iaitu ketenangan jiwa, zikir, beribadat, bermeditasi dsb.
  3. mental/psikologi - kalau kita rasa boring dgn sesutu benda tu memang ler ngantuk. Cuba buat benda yang korang suka macam bermain ke, ngumpat ke eh! silap bergossip ke, bak kata org.. benda2 yang seronok ler memang le tak ngantuk.

Kesimpulannya:

1. Jadikan benda boring kepada soronok. Macamana? Cuba tanya kengkawan kat sini.. hehe
2. Ada terbaca tentang coenzym Q10 sesuai utk org cepat letih (35 thn ke atas) kalu rasa umur dah lebih 35 bole le cuba.


Probiotic Co-enzyme Q-10 (CoQ10) is a powerful antioxidant (20 times more antioxidant activity). It promotes cellular energy and retain 3 times longer in body.
Kekurangan CoQ10 akan mengurangkan keupayaan jantung untuk melakukan kerjanya dan boleh mengakibatkan congestive heart failure (CHF). Cepat letih pun mungkin ada kena mengena dgn jantung jugak. So sbb tu mcm u cakap CoQ10 sesuai utk org cepat letih (35 thn ke atas).

kawan i muda2 dah makan CoQ10.. baru 20an
dia mmg suka jaga kesihatan..
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.