Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Rempah Ratus Dari Terengganu
Mesra.net Forum > Business & Economies > Iklan Perniagaan (Tangible) > Makanan
deana911


Tuan/Puan yang dihormati,
Kedai online kami menjual pelbagai produk seperti :
bakul yang diperbuat dari kertas - HANYA UTK TEMPAHAN
tudung bawal
keropk kering/keropok keping
keropok sira
rempah gulai nasi minyak DAN rempah cap bunga ros - dr terengganu
produk D'NAVECHEE
Popia holicks
REMPAH NASI BUKHARI
BARANGAN COSWAY


Anda boleh melihat dan memilih koleksi tudung yang kami tawarkan di sini dan sekiranya anda berminat, anda boleh terus membuat tempahan dan bayaran secara online.

Barangan anda akan diposkan kepada anda sebaik sahaja kami mendapat pengesahan bayaran yang anda lakukan





HARGA SEBUNGKUS = RM 1.60


BAHAN-BAHAN
Ikan,tepung,kanji dan gula

Berat : 80gram



JIKA BERMINAT ATAU MEMPUNYAI SEBARANG PERTANYAAN SILA :

YM - afa_7881
Email : afa_7881@yahoo.com
Ewan_sn
Salam buat tuan rumah...

Sila buat dau iklan yg berasingan untuk barang2 makanan dan produk kesihatan..tq
deana911
Click to view attachment

POPIA HOLICKS

HARGA
RM 24.00 - 1kg
RM 12.00 - 500Gram
deana911
Click to view attachment



KEROPOK KEPING IKAN TAMBANG
RM 1.50 SEBUNGKUS
deana911
url=http://imageshack.us]


HARGA : RM 4.00 SEBUNGKUS
deana911




jom serbu....!!!

HARGA : RM 4.00 SATU
deana911



HARGA : RM 4.00 SEBUNGKUS
deana911
QUOTE("deana_911")




Rm 3 satu bungkus +



RESEPI NASI MINYAK
5 Cawan beras + 9 cwn air [ anggaran biasa saya masak ]
1 1/2 sd besar sos tomato
2 sd besar susu cair
garam
1 helai daun pandan
2-3 titik perwarna - nak isi kat nasi


BAHAN MENUMIS
1/2 labu bawang besar - potong bulat-bulat
cengkih,bunga lawang,buah pelaga,kulit kayu manis


CARA MENUMIS
Panaskan minyak..goreng sedikit rempah ratus spt : bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga, cengkih dan bawang besar..goreng sehingga kekuningan.

CARA MASAK NASI MINYAK
Basuh beras,toskan kemudian masukkan beras spt biasa dlm rice cooker kemudian campurkan bahan menumis itu tadi kemudian campurkan sos tomato, susu cair, secubit garam dan daun pandan. Masak seperti biasa..apabila masak campurkan pewarna 2-3 titik kemudian gaul nasi seperti biasa.

GULAI NASI MINYAK - TERENGGANU

1/2 kilo ayam atau daging
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit halia
2 sudu besar rempah nasi minyak
1 1/2 susu besar sos tomato
2 sudu besar susu cair
gula melaka [ nisan ]
daun pandan [ 1 helai ]


BAHAN-BAHAN UNTUK MENUMIS
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
cengkih, buah pelaga, bunga lawang dan kayu manis


CARA-CARA MEMASAK
Daging di potong kecil-kecil, kemudian digaul dengan rempah bawang, halia dan sos tomato serta susu cair

KEMUDIAN
Tumiskan bahan-bahan tumis, apabila garing masukkan, daging apabila naik minyak masukkan gula melaka [ nisan ] dan daun pandan serta garam, ajinomoto...
deana911
Click to view attachment


REMPAH GULAI
HARGA : RM 5.00
BERAT : 205GRAM





Click to view attachment
REMPAH MASAK CAP BUNGA ROS
HARGA : RM 4.00
BERAT : 105Gram
deana911
RESEPI GULAI NASI DAGANG


BAHAN - BAHAN
:arrow: 1 1/2 kg ikan tongkol
:arrow: 1 bungkus ( 35 gram ) rempah gulai ( kuning )
:arrow: 2 sudu besar rempah masak ( hitam )
:arrow: 130 gram bawang merah - di tumbuk / kisar
:arrow: 5 hiris lengkuas - di tumbuk/ kisar
:arrow: 4 hiris halia - di tumbuk/ kisar
:arrow: 4 ulas bawang putih - di tumbuk / kisar
:arrow: 4 sudu besar cili boh
:arrow: Gula melaka
:arrow: Garam, ajinomoto
:arrow: Santan - 1 biji kelapa


CARA MEMASAK

:arrow: Ikan di rebus dengan sedikit air dengan secubit garam dan 2 keping asam keping
:arrow: Santan pekat ( kepala santan ) di masak sehingga naik minyak di campur cili boh dan biarkan naik minyak.
:arrow: Masukkan bahan-bahan yang di kisar/di tumbuk dan kedua-dua rempah hingga naik minyak \, akhir sekali masukkan lebihan santan tadi, garam, gula melaka dan ajinomoto.

NASI DAGANG

BAHAN-BAHAN
1 Kg Beras Siam
1 Kg Beras Pulut
1 biji kelapa

3 sudu besar garam campurkan kedalam santan ( secukup rasa )
sedikit halia - hiris halus-halus
sedikit halba
5 biji bawang merah - di hiris nipis-nipis

CARA MEMASAK

Beras di rendam terlebih dahulu pada malamnya, keesokkan harinya harus dikukus

Toskan beras dan dikukus apabila beras kembang angkat dan di gaul dengan santan cair.
Kukus sekali lagi, apabila wap dah keluar, terus angkat dan di gaul dengan santan pekat dan juga bawang merah, halia dan halba. SELAMAT MENCUBA.... biggrin.gif :
deana911
Click to view attachment




QUOTE("*~BWG PUTIH~*")
DAGING GULAI KAWAH

Bahan
500gm daging lembu [potong nipis kecil dan basuh & toskan]
2 s/b kerisik
2 cawan santan pekat
2 s/b gula merah/perang [brown sugar]
2 keping asam keping
minyak
garam

Bahan Mesin
20 tangkai cili kering
1 s/b rempah kari daging
2 s/b rempah mentah gulai cap ROSE
1 s/b rempah masak gulai cap ROSE
7 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas

Bahan tumis
2 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga

Cara.
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan mesin dan masakkan sampai wangi dan naik minyak.
3. Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan sikit air dan kacau rata lagi.
4. Bila nampak naik minyak masukkan santan, kerisek, garam dan gula merah. Biarkan reneh sampai mendideh. kacau sekali sekala.
6. Bila mendideh masukkan asam keping dan biarkan sampai pekat.
7. Bila dah pekat, boleh hidangkan.


nk tanya je,ade jual juga ke rempah mentah gulai cap rose tu.. :mrgreen:
deana911
Click to view attachment





GULAI AYAM
menggunakan rempah cap bunga rose
REMPAH GULAI + REMPAH MASAK



NASI KUNING TERENGGANU

BAHAN-BAHAN [ Untuk menumis ]
Cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang
Bawang besar - di potong bulat-bulat
Daun pandan - 1 atau 2 helai
Serbuk kunyit - sedikit
Garam - secubit

Cara-cara
Panaskan minyak masukkan bawang besar, cengkih,bunga lawang,buah pelaga dan kulit kayu manis biarkan kekuningan baru masukkan nasi yang hendak di masak.
:arrow: Masak nasi seperti biasa dan campurkan bahan yang di tumis serta secubit garam,daun pandan dan sedikit serbuk kunyit.

GULAI AYAM


BAHAN-BAHAN 1
Bahan untuk menumis
Bawang merah- 1 labu
Bawang putih - 2 ulas
Kulit kayu manis
Cengkih
Buah pelaga
Bunga Lawang

BAHAN - BAHAN 2
1/2 Ekor ayam - dipotong kecik-kecik
Bawang merah 3 labu - ditumbuk
bawang putih 2 ulas - ditumbuk
Cili boh - 2 sudu
REMPAH GULAI [cap bunga rose ]- 3 sudu besar
REMPAH MASAK [cap bunga rose ] - 1 1/2 sudu besar
Kentang - di belah 2
Asam jawa - secubit
Santan - bergantung pada anda
Air - 1 cawan
Belacan - secubit
Gula - 1 sudu kecil
Garam

CARA MEMASAK
Panaskan minyak, tumiskan bawang merah, bawang putih, cengkih,kulit kayu manis,buah pelaga dan bunga lawang hingga wangi, kemudian masukkan cili boh dan bawang merah yang di tumbuk hingga naik minyak dengan api sederhana..biarkan beberapa minit.Kemudian masukkan kentang, rempah gulai dan rempah masak kemudian masukkan sedikit air, biarkan beberapa minit, masukkan ayam yang telah di bersihkan, gaul kalau kering masukkan sedikit air biarkan naik minyak biarkan kentang empuk baru masukkan santan, garam,gula,asam jawa,belacan dan sedikit air..biarkan naik minyak dengan api sederhana.. apabila masak, sedia untuk di hidangkan..... SELAMAT MENCUBA
deana911
salam...bagi yang berminat pada POPIA HOLICKS..sila tempah sekarang.. utk musim perayaan akan menjelma give_rose.gif
deana911
meh ler try popia sedapppppppppppp
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.