Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Kucing Part Ii
Mesra.net Forum > Sports, Recreation & Hobby > Haiwan Peliharaan
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17
mamameow
Dari gambar2 yg MF tepek kat atas tu, ada dua breed yg mama sgt minat

tapi lom mampu nak bela lagi. mahal wooo...!


ni american shorthair (ash) sgt susah nak dpt yg betul betul ikut breed standard. Yg bagus2 semua from oversea. kene import la...
tu yang buat harga dia jadik mahal. kat hongkong ada satu breeder yg bagus.


yang ni bengal. kacukan asian leopard cat (kucing batu) dgn kucing domestic shorthair
baka ni sudah ada banyak kat malaysia. tapi masih mahal dan susah nak dapat yang jinak. anak rimau la katakan...hehe
bengal cuma ada dua warna. brown or silver. kalau org tunjuk kucing bengal warna itam atau puteh tolong gelakkan dia.....hehe
devillicious
hi mama...hi MF...D ada ni......jadi silent reader je..sbb tade cite... smile.gif

MF, D tade le selalu g outstation cuma lately ni cam timing dia rapat, tu yg nampak macam selalu....hari tu pun D g Singapore lagi..atas urusan keje...tapi letih la..tak shopping pun sbb bila tgk harga, sure convert ke RM..peh tu terus pk"mahalnya"..heheh....tak jadi beli..bila nak balik pulak, conditioner D kene confiscate, dgn alasan lebih 100 ml...padahal botol tu tinggal separuh je...tensen D kalau rules strict2 sgt...

tapi kalau g Indonesia, D mmg sukaa......D suka sgt travelling..insyallah kalau tade pape, end of April ni nak g Bangkok pulak....saja2....tapi skrg ni macam tgh wait n see keadaan kat sana...kalau teruk, kene buat Plan B lah....ok..enuff talking about me..nanti MF ngan mama bosan pulak... biggrin.gif

a;ah cam tu la rupa lion cut..sebijik macam lion..badan kecik, pala kembang.....tapi skrg musim ujan..macam sian la pulak kat kucing2 D tu..sejuk agaknye sbb dah tade bulu......tapi kan...si Jerry tu mcm bodo je lately..senyap je...sbb dia poo2 kuar yg cair punye...agaknya dia jadi senyap tu sbb dia sakit perut ke mama?any advise?

MF..thanks for the pic, tp kat opis ni cm lambat lak nak download..nak tunggu balik rumah nanti, baru tgk lah.....mcm best je kucing2 dia...dia bela 50 cats?wow...rumah dia bsr mana?larat dia.......mmg salute! jiran tak complain ke...?sbb kalau kucing byk2 sgt, kekadang rumah ada bau kucing...kn.....

mamameow
QUOTE(devillicious @ Mar 26 2010, 02:07 PM) *
hi mama...hi MF...D ada ni......jadi silent reader je..sbb tade cite... smile.gif

MF, D tade le selalu g outstation cuma lately ni cam timing dia rapat, tu yg nampak macam selalu....hari tu pun D g Singapore lagi..atas urusan keje...tapi letih la..tak shopping pun sbb bila tgk harga, sure convert ke RM..peh tu terus pk"mahalnya"..heheh....tak jadi beli..bila nak balik pulak, conditioner D kene confiscate, dgn alasan lebih 100 ml...padahal botol tu tinggal separuh je...tensen D kalau rules strict2 sgt...

tapi kalau g Indonesia, D mmg sukaa......D suka sgt travelling..insyallah kalau tade pape, end of April ni nak g Bangkok pulak....saja2....tapi skrg ni macam tgh wait n see keadaan kat sana...kalau teruk, kene buat Plan B lah....ok..enuff talking about me..nanti MF ngan mama bosan pulak... biggrin.gif

a;ah cam tu la rupa lion cut..sebijik macam lion..badan kecik, pala kembang.....tapi skrg musim ujan..macam sian la pulak kat kucing2 D tu..sejuk agaknye sbb dah tade bulu......tapi kan...si Jerry tu mcm bodo je lately..senyap je...sbb dia poo2 kuar yg cair punye...agaknya dia jadi senyap tu sbb dia sakit perut ke mama?any advise?

MF..thanks for the pic, tp kat opis ni cm lambat lak nak download..nak tunggu balik rumah nanti, baru tgk lah.....mcm best je kucing2 dia...dia bela 50 cats?wow...rumah dia bsr mana?larat dia.......mmg salute! jiran tak complain ke...?sbb kalau kucing byk2 sgt, kekadang rumah ada bau kucing...kn.....


D, kucing pun mcm kita jugak. kdg2 perut meragam. ada masa sehat melompat lompat tak hengat ...haha

ok. mama ada petua untuk sakit perut kucing;
1. kasi dia makan ayam rebus. rebus ayam dgn air saja. jgn letak garam atau apa2 pun, hancurkan kasi dia isi saja . bila poo dia dah solid balik start kasi catfood yg dia biasa makan. sikit sikit dulu. kalau terus kasi banyak takut perut dia meragam balik. ambik masa 2 hari baru dia ok mcm biasa balik. masa tgh sakit kucing kene asingkan dari yg lain. letak dalam cage berasingan.

2. cara kedua ni sadis sikit, tapi kalau D sampai hati boleh gak buat. Jgn kasi dia makan selama 8 jam. Biar perut dia kosong. Dia mesti mintak makan sebab lapar. tapi buat dono je. lepas lapan jam, kasi makan sikit sikit dulu. poo dia dah solid baru kasi makan mcm portion biasa.

dulu mama bila kucing berak cair asik2 pergi vet aje. bila dah belajar petua ni, mama rawat sendiri saja di rumah. kalau terus kasi makan mcm biasa semasa dia cirit birit, nanti kucing dehydrated dan kene bwk gi vet untuk kasi drip. Jgn biarkan kucing sakit perut jadi lebih teruk.
devillicious
mama...thanks utk petua tu....baru D tahu...agaknya si jerry tu menjangkit ngan bapak dia, si teddy sbb dorg share satu cage. lepas buat lion cut ni baru kitorg asingkan cage sbb dorg asik gaduh...n poo2 dia ok skit., but blm btul2 solid lagi....patut la dia asik poo cair je sbb D bg portion cam biasa. so kene letak skit2 dulu la ye. nanti D try...but now si teddy pulak makin teruk.poo2 cair je.

mm...D ada satu soalan kurang bijak..heheh....kucing D tak biasa makan ayam sbb dia makan kibbles je...(biskut kucing tu kan), kalau bg tu, dia akan makan ke?n kalau dehidrated, n kita letak bekas minuman dia, dia takkan minum ke mama?

lagi satu.D perasan si jerry tu still cam diam je lps balik vet...takut org kat sana pukul dia je time buat lioncut hari tu....cam takut2 je dia...ada possibility?mana tahu korg penah dgr2 cite psl klinik vet ni...

sorry yer mama, D byk tanya.....
mamameow
D,
cuba sikit dulu ayam rebus tu. jarang la ada kucing yg reject ayam. lagipun bukan selalu. sehari dua je nak buat ubat. Tapi mama memang kasi ayam rebus seminggu sekali kat semua kucing mama. Daging ayam tu mengandungi protein yg tinggi untuk membina badan dia kasi solid sikit. dulu mama kasi kibbles saja bdn durg jadik lembek dan menggelebeh kat perut tu ha. Tapi ada kawan mama tu kucing dia mmg takmo makan ayam rebus. so, kasi kat yg lain je. yg sehat sehat pulak serbu habiskan ayam rebus sepinggan. hehe.

kalau kucing dehydrated, dia jadi lemah dan tidak bermaya. selalu ni jadik sbb dia cirit birit banyak sampai berhari hari. ataupun sebab muntah balik kesemua makanan dan minuman dia berhari hari. so, badan dia jadi dehydrated. kucing yg dehydrated sgt lemah dan mmg tidak mahu makan dan minum dah. kene bawak gi vet untuk kasi drip, kembalikan tenaga dia. kucing mama pernah kene camtu dulu. masa tu baru belajar bela kucing serba serbi tak reti... Kalau kucing D masih mahu makan dan minum, maknanya dia masih belum dehydrated.

Jerry tu mungkin trauma kot. kita tak tahu apa durg dah buat dgn kucing kita kan. Sbb tu mama , masa buat lion cut mama tunggu dan tolong pegang kucing mama. D mungkin tidak berkesempatan nak tunggu mcm tu sebab D bekerja. Ataupun jerry malu...sebab dia dah 'dibogelkan' hahaha biggrin.gif
devillicious
ok mama...D paham..tp part perut mmgeleber tu mmg btul..semua kucing D cm tu....kalau dorg lari2 nampak la flabby tu kekiri ke kanan...blum.gif now D tahu ayam boleh mensolidkan badan...
(no wonder D pun badan tak solid sbb tak makan ayam sgt..hehehe)

D tak tahu kita bleh wait masa dorg nak buat lion cut..tak pasti kat vet D bleh tunggu n hold kan kucing tu ke tak..sbb usually pet owners just surrender kucing kat reception and dorg akan masuk dlm ngan kucing kita..n usually buat by apoinment only..hmm..interesting..bila2 D pergi sana, D akan tanya...

thanks mama
devillicious
2x posts
MonFish Fanatic
Assalamualaikum semua,

Ooo...baru MF tau lion cut, ingatkan bulu pendek satu badan, rupa2 nya bhagian kepala dibiarkan bulu panjang macam lion. Kucen american short hair tu pun MF minat, kucen2 ash tu adalah sepasang, tak boleh dipisahkan, tuan dia kata kalau dipisahkan kucen2 tu resah sebab takde teman. Mama berapa harga2 anak2 kucen ASH dan bengal tu? Anak kucen Persian MF pernah nampak abt RM 350.

D punya kucen2 tak bagi wet food ke....cuma pellet aje ke? Tapi MF tengok kucen2 D gemok2. Kucen MF once daily bagi makan raw chicken, masa2 lain cuma makan pellet aje. Tapi kucen MF tak gemok macam kucen2 korang...jealous jugak tengok kucen2 mama, hunny, D. Ooo... D suka travel, i guess you're still single. Memang tak boleh bawak liquid dalam flight sebab terrorist guna liquid untuk buat bomb. Bawak lap top pun certain2 countries check gila2. Kat Europe ada kes budak2 simpan porn dalam cell phone, tak pasal2 kena tahan dan saman walaupun gambor2 porn tu asal dari tempat diorang, kat Europe bersepah2. Yaa...la, time ni pun nak travel....nanti bila dah kawin, ada anak2, susah sikit nak jalan2 oversea...banyak cost!!! MF tak bosan lah baca cerita2 D,mama,hunny,& sape2 aje lah.

Nak tanya mama, kucen MF rasanya dalam telinga kiri dia ada something, sebab dia selalu scratch, lepas tu telinga kiri selalu bergerak2, nampak macam dia tak selesa dgn telinga kiri dia. MF dah tengok dalam telinga kot2 ada nampak kutu but nothing. Ada ubat traditional ke yg kita boleh apply or ada ubat telinga untuk gatal2 yg dijual kat kedai pets.

Ok..MF continue upload gambor2 kucen category skinz!!! Jangan geli ya mama!!!Last sekali MF akan upload gambor kucen2 bulu panjang.
To be continued.

Ciao.

mamameow
salam MF & D,
kucing baka american shorthair (ash) yg ada cert harga dalam RM2500 - RM5000 tengok quality. Kucing pedigree biasa dia ada tiga category. Pet quality, breed quality dan yg paling mahal show quality. Kalau import lagi mahal sebab kene kira tambang, import permit dan misc charges masa clearance di airport. Kalau guna agent kene bayar agent lagi. Kalau pandai buat sendiri import permit, clearance sumer dpt la save sikit.

Bengal dah ada banyak breeder kat malaysia. yang paling popular pendekar bengal di Janda Baik. tengok pricing dia kat website ni. Dia jual dalam USD, sebab kucing2 bengal dia diexport ke luar negara.

http://www.pendekar-bengal.com/buy.html

Yang MF tengok RM350 tu Domestic Longhair (DLH) kot
sebab kalau persian harga dia lebihkurang ash jugak.
dekat petshop mmg durg letak yg bulu panjang semua as persian. sebab tu ramai yg keliru

MF...sorry mama tak komen gambar kucing2 sphynx tu. mama geli......
devillicious
ada gak org bela kucing tade bulu tu kat mesia ye?siap ada buaian utk dorg lagi...so cute!

yup MF, i am still single..tu yg best travel tu..kalau bleh, bila dah kawin nanti (kalau ada jodoh), nak teruskan ngan hobi travel ni. kalau dpt husband suka travel, lagi best. smile.gif

MF kucing2 D semua makan kibbles je..jarang bg wet food...maybe sbb dry food lebih tahan lama..tp kekadang dorg bosan jg asik makan kibbles je...baby MF makan raw chicken?so far perut dia tak meragam ke?
sugarbear
mama, minta tlg. cuba mama baca thread ne and bg komen... http://mforum1.cari.com.my/viewthread.php?...3D1&page=17.
devillicious
hi mama, MF, semua...

apa kabar?over the weekend D tak sihat...until today still batuk2 n flu..

tp smlm one of my cats, DLH yg paling muda n manja ngan D dah passed away...sedih sgt!
Sinny was only 1yr and 3 months..baru 2 hari lepas D perasan dia tak nak makan sgt. D panggil dia pun buat dekkkk je...tak pandang D langsung..instead dia mmbelakang kan D...masa bawak balik dr lion cut hari tu ok je...so D ingat pun dia ok cuma maybe dia tade selera nak makan....

n smlm, the whole day, D kuar g umah atok..n bila balik,masa nak bg kucing D makan, D perasan cm bunyi kucing tercekik..D tgk2 si Sinny tu dah bubble2 mulut dia n alot of saliva coming from his mouth. he was gasping for air..D tak tahu nak buat apa...sbb nak kata tercekik, mustahil sbb nothing in his cage...D try urut2 dia tapi dia very uncomfortable n badan dia cramp...masa tgh urut tu pun nak nangis sbb tak sanggup nak tgk dia terseksa cm tu...kebetulan masa tu dah nak magrib so D masuk rumah dulu sbb dah azan..lepas tu D kuar, tgk dia dah tade.... sad.gif
semua happened so fast...within one hour...i cant really think straight....nangis tu toksah la nak ckp... sedih sgt..

D suspect Sinny pun ada FIP..sbb tanda2 masa dia nak pergi tu sama dgn kucing2 D dulu..yg seketurunan ngan dia..think positively, dia tak terseksa lama cm kucing2 D yg lain yg sakit berminggu2...cuma he was gone so sudden... sad.gif

may he rest in peace..love u Sinny!
mamameow
salam D, MF dan lain lain.....

D, mama sedih baca yg kucing D dah takde sekor. Kene FIP jugak ke D ? Kalau confirm FIP bekas makanan dgn litter box dia kene disinfect betul2 , sebab takut yg lain pun kene jugak. FIP senang berjangkit. Virus ni selalu ada dalam air liur dgn feaces, urine dia. so, berhati hati ye D.

R.I.P. Sinny cray.gif
sugarbear
D... sy nak ucap takziah... mmg sedih klu benda yg kita sy xde... lagi2 dpn mata. harap D bersabar n kuatkan semangat n jgn putus asa. yg ptg D dah jg dia dgn penuh kasih syg.
MonFish Fanatic
Assalamualaikum semua,

Hi..mama,D dan lain2.

MF ucap takziah dan turut simpati atas kematian Sinny. Memangla sedih sebab kucingni manja dan dah bela lama, walau apa pun..jangan sedih lama2 okay.
MF pun kalau ikan mati...termenung jugak seminggu...inikan pulak kucing yg manja dgn tuannya. Feline Infectious Peritonitis (FIP) ni contagious. Adakah FIP ni boleh dapat dari keturunan coz D cakap kucen2 yg lepas terdapat simtom2 yg sama?

Agaknya memang sekarangni musim ramai orang batuk/selsema. Harap2 tak teruk sangat dan cepat sembuh. Harga kucen yg mama tulis rm2500-5000 tu harga anak kucen or kucen dewasa. Kalau beli ikan hiasan, kitaorang refer saiz in inches, let say super red arowana saiz 3 inci harga rm1600. Kalau beli kucen..refer as what, saiz,umur(bulan) or whatever??

Maybe MF silap tengok, tapi rasanya memang nampak dia tulis "persian" rm368 baby. MF tengok kat Giant Kota Damansara 2 bulan lepas. MF pun ingat2 lupa, betulla mama cakap DLH coz rasanya hidung dia tak temek cuma bulu panjang.

Hampir lupa soalan D...MF bagi kucen raw chicken daily, takde masaalah rasanya...dari segi poo-poo dia, MF tak pernah tengok coz si Baby ni poo jauh dari rumah, MF kata okay sebab dia suka makan daging ayam, hari2 tak jemu, sekali sehari aje. MF pernah bagi canned wet food (Whiskers) tapi Baby tak suka coz bagi satu sudu besar pun dia tak habis. MF nak try jugak bagi daging mentah tapi susah nak cari yg fresh. MF ada baca articles pasal feeding raw meat to cats, katanya perut kucing lebih lasak berbanding manusia and in the wild pun cats makan daging mentah. Tapi kalau kita risau pasal bacteria e-coli, boleh bagi pro-biotic pada kucen. Nak lebih selamat...rebusla ayam or daging dulu then feed kucen.

gambor2 kucen bulu panjang nantila MF uploadkan, lagipun D tengah bersedih, tengok gambor kucen lagi sedih...later okay.

Meow-meow...ciao.


]v[onster Fish Fanatic
mamameow
salam MF & D,

Mama pun pernah kehilangan kucing sbb kene jangkitan virus FIP. Dari apa yg vet terangkan, ia senang berjangkit pada kucing2 yg dok sekali dgn dia, terutama yang berkongsi feeding bowl, water bowl dan litter box terutamanya. Virus ni di jangkiti melalui air liur, poo dan pee kucing kepada kucing yg lain. Nanti mama baca lagi bab FIP. Mungkin ada faktor keturunan jugak.

MF, mama pun suka lepak kat Giant Kota Damansara tu. Kdg2 setiap hari . Petshop situ, petsmore mmg ada jual kucing. Harga yang MF tengok tu RM368 adalah harga cage, tempat letak kucing tu aje. Kucing tu harga dia lain. Walaupun takde cert petsmore jual kucing RM1300 ke RM2000 sekor. Dari pemerhatian mama, lagi kemek , lagi mahal harganya. Kdg2 ada himalayan dia jual RM2250. Mama tengok geram geram sgt, tp takmo support 'backyard breeder', so, tengok je lah.

Kalau registered breeder, mcm pendekar bengal, kucing ada cert *pedigreed* dia jual ikut quality. Ada tiga category, paling mahal show quality, kemudian breed quality , kemudian yg kurang dari segi breed standard paling murah , pet quality. Biasanya kucing2 yg telah dibeli hanya dibawa pulang selepas suntikan vaksin pertama iaitu dalam usia 12 minggu. Kalau kucing tu lambat laku dapat tuan, maka sampai 5-6 bulan baru dijual. malah ada yg sampai umur 8 bulan atau setahun. mcm jodoh gak la. kalau belum sampai jodoh tunggu la sampai ada yg dtg meminang...hehe
devillicious
thanks semua, mama, mf, sugarbear for the wishes......for the last 2 days D mc..mmg totally in bed...ni pun baru larat nak jalan2 skit....sedih mmg la sedih tp D tak nak pk sgt sbb lama2 lagi sedih...lepas dia tade, cage n bekas air dia tu mmg totally kat situ, tak terusik...sbb D tak sihat n mak D pun tade kat rumah...so tade org nak bersihkan sampai la tadi, mak D dah disinfect semua...

D ada baca yg FIP bleh jugak disebabkan keturunan..mengikut buku yg D baca tu lah but perhaps mama bleh double check again..

smile.gif



MonFish Fanatic
QUOTE(mamameow @ Mar 31 2010, 07:39 AM) *
salam MF & D,

Mama pun pernah kehilangan kucing sbb kene jangkitan virus FIP. Dari apa yg vet terangkan, ia senang berjangkit pada kucing2 yg dok sekali dgn dia, terutama yang berkongsi feeding bowl, water bowl dan litter box terutamanya. Virus ni di jangkiti melalui air liur, poo dan pee kucing kepada kucing yg lain. Nanti mama baca lagi bab FIP. Mungkin ada faktor keturunan jugak.

MF, mama pun suka lepak kat Giant Kota Damansara tu. Kdg2 setiap hari . Petshop situ, petsmore mmg ada jual kucing. Harga yang MF tengok tu RM368 adalah harga cage, tempat letak kucing tu aje. Kucing tu harga dia lain. Walaupun takde cert petsmore jual kucing RM1300 ke RM2000 sekor. Dari pemerhatian mama, lagi kemek , lagi mahal harganya. Kdg2 ada himalayan dia jual RM2250. Mama tengok geram geram sgt, tp takmo support 'backyard breeder', so, tengok je lah.

Kalau registered breeder, mcm pendekar bengal, kucing ada cert *pedigreed* dia jual ikut quality. Ada tiga category, paling mahal show quality, kemudian breed quality , kemudian yg kurang dari segi breed standard paling murah , pet quality. Biasanya kucing2 yg telah dibeli hanya dibawa pulang selepas suntikan vaksin pertama iaitu dalam usia 12 minggu. Kalau kucing tu lambat laku dapat tuan, maka sampai 5-6 bulan baru dijual. malah ada yg sampai umur 8 bulan atau setahun. mcm jodoh gak la. kalau belum sampai jodoh tunggu la sampai ada yg dtg meminang...hehe


Assalamualaikum semua,

Hi...mama & D, MF jarang sekali pergi Giant K. Damansara, rumah mama tentu dekat dgn Giant...so senangla nak pergi hari2. Nak tergelak MF baca....so harga rm368 tu rupa2nya harga cage!!! oops.gif he!he!he!.

Oooo..kucen ikut umur, macam anak dara pulak, tunggu orang meminang!!! MF minat kucen Maine Coon, anak berapa harga dan kat mana ada jual kucen ni kat KL.
Tanya aje coz MF dah ada si Baby, nak bela sekor aje and gave her the best food and kasih sayang. Banyak2 kucen nanti MF tak terjaga...lagipun nak jaga ikan2 lagi.

Hi D....moga2 dah sihat.

MF upload gambor kucen bulu panjang. To be continued.

Ciao.

]v[onster Fish Fanatic


devillicious
thanks MF..D dah sihat sikit cuma batuk2 je lagi..maklumlah..org "rajin" mkn ubat...

cantiknya gmbar2 kucing ni....mmg salute kat owner dia sbb bleh jaga byk2 cm ni.
yg dia dokong tu is maine coon kan?very macho!
MonFish Fanatic
Assalamualaikum semua,

Hi..D & mama,

Haa..aaa, yg didukung tu jenis Maine Coon jantan, memang macho dan jenis ni saiz besarrr!!! Macam anak rimau pulak...tapi MF suka.

MF continue dgn gambar2.

Enjoy...ciao.

]v[onster Fish Fanatic
devillicious
alahai..machonye maine coon tu..eheheheh....

mama..ramai kawan adam tu... smile.gif
mamameow
QUOTE(devillicious @ Apr 6 2010, 09:35 PM) *
alahai..machonye maine coon tu..eheheheh....

mama..ramai kawan adam tu... smile.gif


salam D , MF dan lain lain....

MF...rajin betul MF amik gambar ...thanks sbb sudi kongsi ngan kami

kucing maine coon dah banyak breeder kat KL ni

kalau nak cari boleh la contact durg tu. baru nie kwn mama pun lancarkan website maine coon dia.

D, dah sehat ke ?

haah ada ramai kwn adam kat dlm gambar tu...kalau adam nampak mesti dia suker...leh main kejar kejar ...hehe biggrin.gif

devillicious
hi semua...wah mama..avatar sudah tukar..sapa nama si cute tu...lupa pulak... blum.gif

D dah sihat alhamdulillah ...but batuk2 still ada...

mama sihat?yg lain?

mama g catshow melaka tu yer nanti?saja2 pergi ke or memang involved?
mamameow
syukur D dah beransur sehat.

banyak berehat D..jgn lupa minum air masak banyak2 tuk kuarkan semua toksin dalam badan

cuaca macam skrg nih..mmg penyakit senang hinggap kat kita & meow kita


yg kat avatar tu YAYA. avatar lama tu dia jugak masa umur sebulan. Yg ni dah besar...gemok sgt dia hehe biggrin.gif

diam tak diam dah 2 tahun lebih umur YAYA.


catshow kat melaka ? mama pergi sbb jumpa kawan2 je. tak masuk pertandingan pun

lepas show nak pergi makan ikan bakar ....lama tak jenguk warung pak ali....

jom la D, kita beramas mesra di sana ...hehe
MonFish Fanatic
QUOTE(mamameow @ Apr 14 2010, 09:23 PM) *
[color=#A0522D]syukur D dah beransur sehat.

banyak berehat D..jgn lupa minum air masak banyak2 tuk kuarkan semua toksin dalam badan

cuaca macam skrg nih..mmg penyakit senang hinggap kat kita & meow kita


yg kat avatar tu YAYA. avatar lama tu dia jugak masa umur sebulan. Yg ni dah besar...gemok sgt dia hehe biggrin.gif

diam tak diam dah 2 tahun lebih umur YAYA.


catshow kat melaka ? mama pergi sbb jumpa kawan2 je. tak masuk pertandingan pun

lepas show nak pergi makan ikan bakar ....lama tak jenguk warung pak ali....

[b]jom la D, kita beramas mesra di sana ...hehe


Assalamualaikum semua,

Tersenyum MF baca last line ni.....kat sana apa yg nak diramas??hehe laugh.gif

Ciao.
mamameow
QUOTE(MonFish Fanatic @ Apr 16 2010, 02:09 PM) *
QUOTE(mamameow @ Apr 14 2010, 09:23 PM) *
[color=#A0522D]syukur D dah beransur sehat.

banyak berehat D..jgn lupa minum air masak banyak2 tuk kuarkan semua toksin dalam badan

cuaca macam skrg nih..mmg penyakit senang hinggap kat kita & meow kita


yg kat avatar tu YAYA. avatar lama tu dia jugak masa umur sebulan. Yg ni dah besar...gemok sgt dia hehe

diam tak diam dah 2 tahun lebih umur YAYA.


catshow kat melaka ? mama pergi sbb jumpa kawan2 je. tak masuk pertandingan pun

lepas show nak pergi makan ikan bakar ....lama tak jenguk warung pak ali....

[b]jom la D, kita beramas mesra di sana ...hehe


Assalamualaikum semua,

Tersenyum MF baca last line ni.....kat sana apa yg nak diramas??hehe laugh.gif

Ciao.


w'slm...MF lama tak nampak...ikan beranak ke ? hehe

MF cuma tersenyum jer...mama ingatkan gelak sampai guling2 camni ..... rofl.gif


isshhh ape lak takde mende nak di ramas kat catshow melaka tu nanti ?

kan ke banyak kucing yg gebu2 kat situ, *tapi kucing org le* hehehe

buat2 la kata nak amik gambar, dukung pastu ramas ramas ler...nak lepas geram

tapi pastikan masa buat tu , kucing tu dah lepas judging la...kalau tak naye je kusut balik bulu dia

buat penat je tuan dia grooming kucing tu sampai berpeluh peluh tounge.gif
devillicious
rasanya tak pergi la mama
minggu ni ada tahlil utk arwah atok..
so kene la tolong prepare apa2 yg patut..
nanti bising mak smile.gif

ahaa...yaya...tu la hari tu pun igt2 lupa sbb adik D pun kitorg panggil yaya...hehehehhe

ni one of my kucing kg...mimi...waktu D balik keje haritu, nampak dia jalan terhencut2
kaki depan n blkg dia sakit, tapi tade luka pape..
so skrg tgh put her dlm cage
kalau tak merayau je kejenya
memula dulu tak nak makan
ngiau pun tak
skrg dah makan n miau pun dah kuat..smile.gif

macam2 la kucing D ni kan...dugaan btul
mamameow
QUOTE(devillicious @ Apr 16 2010, 10:43 PM) *
rasanya tak pergi la mama
minggu ni ada tahlil utk arwah atok..
so kene la tolong prepare apa2 yg patut..
nanti bising mak smile.gif

ahaa...yaya...tu la hari tu pun igt2 lupa sbb adik D pun kitorg panggil yaya...hehehehhe

ni one of my kucing kg...mimi...waktu D balik keje haritu, nampak dia jalan terhencut2
kaki depan n blkg dia sakit, tapi tade luka pape..
so skrg tgh put her dlm cage
kalau tak merayau je kejenya
memula dulu tak nak makan
ngiau pun tak
skrg dah makan n miau pun dah kuat..smile.gif

macam2 la kucing D ni kan...dugaan btul


owhh..D ada tahlil ye...cemtu takpe la
kalau mama jadi mak D pun mama babab kalau time tu D g catshow ... biggrin.gif

mimi pulak jln cemtu ? kenape tu D ? kalau xde luka tu terseliuh la agaknya
kalau takde bengkak, dia mkn dan minum mcm biasa, biarkan saja dia berehat
so lusa OK la tu...

devillicious
ye ke mama?takut dia patah je..kalau patah, tak bleh jln trus kan....
ni elok je lompat tmpat tinggi
tp jalan dengkut2..hihih


babap?tak pe la..kalau mama babap, D rela..ehhehe

mama..D baru tahu, mama ni dulu wartawan ye?
mamameow
QUOTE(devillicious @ Apr 17 2010, 12:49 AM) *
ye ke mama?takut dia patah je..kalau patah, tak bleh jln trus kan....
ni elok je lompat tmpat tinggi
tp jalan dengkut2..hihih


babap?tak pe la..kalau mama babap, D rela..ehhehe

mama..D baru tahu, mama ni dulu wartawan ye?


uikksss... D teka tepat laaa...pandai D

mama kasi sepuluh markah...hehe smile.gif
ζōđ qřǽe™
list khas untuk pencinta kucen:
10 Weird and Fascinating Cat Tales
mamameow
thanks qree...rajin2 la singgah lagi ye..dgn bahan2 yg menarik biggrin.gif
anie0409
mama..mintak kucen 3 ekor..leh?
mamameow
QUOTE(anie0409 @ Apr 26 2010, 08:48 PM) *
mama..mintak kucen 3 ekor..leh?


boleh jer....anie ckp jer bila nak. mama leh antar ke rumah anie biggrin.gif
ζōđ qřǽe™
QUOTE(mamameow @ Apr 26 2010, 08:13 PM) *
thanks qree...rajin2 la singgah lagi ye..dgn bahan2 yg menarik biggrin.gif


kekekekeke...
tu kebetulan je sebenornye...
biggrin.gif
btw, bile mama nk train kucen mama makan pakai sudu garpu?
laugh.gif
mamameow
QUOTE(ζōđ qř2 @ Apr 26 2010, 09:48 PM) *
QUOTE(mamameow @ Apr 26 2010, 08:13 PM) *
thanks qree...rajin2 la singgah lagi ye..dgn bahan2 yg menarik


kekekekeke...
tu kebetulan je sebenornye...
biggrin.gif
btw, bile mama nk train kucen mama makan pakai sudu garpu?
laugh.gif


nantila dulu qree, sebab mama pun lom pandai lagi ... laugh.gif
fhatmoy
hello2, sape2 tau tak kat mne eh tempat grooming kucing kat area2 gombak??
mamameow
QUOTE(fhatmoy @ May 7 2010, 08:04 PM) *
hello2, sape2 tau tak kat mne eh tempat grooming kucing kat area2 gombak??


pet epicure
jln bandar 2, taman melawati

opening hours are
Tuesday to Friday - 11.00am to 7.00pm
Saturday and Sunday - 10.00am to 4.00pm
CLOSED on Mondays and Public Holidays
phone number is 03-41072973 and email address is petepicure@gmail.com or visit petepicure.wordpress.com
NoReeZ
mama... nak kuchen jugak, nak yang jantan.. buleh???? biggrin.gif

//nenek nuyis suka kuchen jantan... miaauuuuuu
mamameow
QUOTE(NoReeZ @ May 8 2010, 01:09 PM) *
mama... nak kuchen jugak, nak yang jantan.. buleh???? biggrin.gif

//nenek nuyis suka kuchen jantan... miaauuuuuu


Nuyis, buleh !!! meoooowwww biggrin.gif
NoReeZ
mama, nak tanya la, kot mama tau, kenapa nuyis alergic dengan kuchen kampung???

kalau kuchen baka mcm kat siggy mama tu kan, nuyis peluk sampai muntah pun tak de alergic.

alergic nuyis biasenye bersin tak benti selama lebih 3 jam, pastu muka gatal2...

nape ek???
mamameow
QUOTE(NoReeZ @ May 10 2010, 08:31 PM) *
mama, nak tanya la, kot mama tau, kenapa nuyis alergic dengan kuchen kampung???

kalau kuchen baka mcm kat siggy mama tu kan, nuyis peluk sampai muntah pun tak de alergic.

alergic nuyis biasenye bersin tak benti selama lebih 3 jam, pastu muka gatal2...

nape ek???


pemakanan kucing pun main peranan dalam soal allergik nih

mcm kwn mama dulu dia allergik sgt ngan kucing. kesian dia nak bela kucing tapi tak boleh

tiap kali pegang kucing dia bersin dan muka gatal2 sampai masa dia beli gak kucing tapi kene ambik ubat doktor

pastu dia masuk forum kucen dia belajar tentang BARF, iaitu makanan kucing yg diproses dan diberi mentah

skrg tak allergik lagi dia tu

dah ada 5 ekor kucen dalam rumah dia tak perlu letak dalam cage, berkeliaran jer dalam rumah

boleh peluk, belai dan cium kucing ikut sukahati dia skrg ni


NoReeZ
ooo, tapi nuyis tengok, orang yang bela kuchen baka bulu gebu2 tu cuma bagi makan frieskis, kadang2 bagi makan nasik + ikan rebus je...
mamameow
boleh jer kasi makan apa pun

tapi kalau nak menten rupa paras dia yang menawan itu kene la beri makanan yg sesuai dgn dia

pastu kene kasi supplement setiap hari , baru cun

mcm manusia gak, kalau hari2 mkn megi mmg la idup jugak

tapi perkembangannya lain la dgn yang makan berkhasiat kan ..
zara1201
salam sume kwn2..
lama btol x masuk umah ni..
mesra pon dh lama zara tak jenguk..
bz melampau..
jiwa pon tak tenteram..
hmmm..


QUOTE(devillicious @ Feb 9 2010, 07:33 PM) *
QUOTE(zara1201 @ Jan 20 2010, 09:18 PM) *
Salaam..
uish..lama btol rasanya tak mai jenguk mesra nih..
winduuuuu..

hmmmm..
citer psl kucing...
erm..zara ade gtau tak kenit dh mati..
hmmm..


sorry zara.....lama tak masuk sini...sorry to hear bout kenit..
camana dia mati..sedihnyee...sakit ye?


kak D..
tatau dia mati sebab ape..
the day b4 he died,ok jer..
but esoknye pagi2,masa nk mandi,
tgk2 kenit dh kejung dlm bilik air..
hukhuk...

hmmm...ni nemo pon dh ilang..
dh sebulan lebey dh..
makcik ckp mebi dia dh mati..
tp dia xmo mati dpn kitaorg..
sama mcm debab dulu..
wuuuwuuuwuuu...

tp ada baka dia..
anak nemo ngan pit..
asalnya ade 4 ekor..
3 ekor kuning,sekor lg kaler itam kuning..
tp yg 2 eko kuning tu mati..
tgl 2 eko jer..
yg kuning tu abg pgl mok..
yg seko lg tu tatau nk bg nama ape.
mok punye prangai sama mcm nemo masa kecik2 dulu..
suka gigit2 jari kaki org,pastu panjat2 bdn org dok kt bahu..
hukhukhuk...
windu sgt kt nemo..
cray.gif

devillicious
salam semua..lama tak masuk sini

zara..sorry to hear bout ur cats...especially nemo demuk tuu....
sedeyy ..... sad.gif
tp D penah gak dgr org ckp
kucing yg kita sayang dia taknak mati dpn kita
sbb tanak tuan dia sedey...insyallah
anything can happen within one month....
be strong k?

tadi sapa ek tanya psl grooming kat gombak...kat melewati, D selalu hantar kucing D kat kedai ni..ape ntah namanya..Petcare ke.....tp dia dekat ngan hospital damai kat melewati....setakat ni, situ ok lagi..selamat mencuba....!
zara1201
hmm..
agaknye la kak...
nemo xmo mati dpn kitaorg...
hmm..
ni anak dia yg ada 4 tu,2 ekor drpnya pon mati gak..
tgl 2 ekor..
hmmm..
damia_reza
Mak n ayanh mertua DR sayang sangat kucing. Yang betul2 dibela ada 2 (bobo n mona) tapi yang menumpang makan ada la jugak 5 ekor... Dah tanak balik dah... DR setuju kucing kalo nak mati dia hilang camtu jer... Mak mertua DR siap bley nangis kalo kucing dia hilang... Dia sebut diri dia mama kat kucing-kucing tue... DR tak la suka sangat, benci pun tak.. Cuma tak begitu selesa kalo ada kucing... smile.gif
permata_hati
salam...
suke sngat ngan kucg...sangat2 suke...
dah bnyak juga bela kucg...
tapi dsbbkan dok kat flat so xdpt lah bela bnyk2...
kalu sbb kucg ilang n mati ngis mcm ptos cinta..
nak tdo je ingt kat kucg tu...nangis...heheheh

skang ade bela sekor kucg nama dia lola..
lola ni sngt2 aktif...lari sana..lompat sini..n bleh than grang...
kalu budak2 memang xbrani nak pegang dia....
tapi kalu nak tahu mase lola kecik2 disbb kan terlalu aktif dia pernah jatuh dari tingkat 4 umah sye tau...
huh....mse tu mg xdpt dgmbarkan mcm mane tkot n sdih tgok lola...
pikir mg xpnjg umor tpi alhamdullillah lola masih idop smpai skang..
cuma skang lola dah tempang la....tpi masih ttp aktif tau...smgat lola memang cukup kuat..
hemmm synggg lola....
setia
setia sayang sangat dekat kucing...setia anggap kucing mcm adik setia..hehe.
kalau setia nak makan,setia mesti bagi dowg makan gak...hehe..
smue kucing-kucing setia dengar cakap setia klu x mmg setia jerit..hahaa
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.